Πέμπτη 14 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»

-- Εργατικά σωματεία - Φορείς - Επιτροπές Αγώνα: Δυναμώνουν η διεκδίκηση και η αλληλεγγύη ενάντια στην ακρίβεια

-- Απεργιακός αγώνας στην COSCO για υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ. Αυξήσεις απαιτούν και οι εργαζόμενοι στη «Μινέρβα» που κατεβαίνουν σε στάσεις εργασίας

-- Στη μέγγενη του υψηλού κόστους παραγωγής οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι

-- Αρθρο συνδικαλιστή της ΔΑΣ ενόψει του 49ου Συνεδρίου της ΠΟΕ - ΟΤΑ

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ
Κλιμακώνεται η δράση σε όλη τη χώρα ενάντια στην ακρίβεια

Σήμερα η μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, στις 11.30 π.μ., στο υπουργείο Ανάπτυξης, αγωνιστική απάντηση στην κοροϊδία του «συμπληρωματικού προϋπολογισμού»

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 11.30 π.μ., στο υπουργείο Ανάπτυξης (πλατεία Κάνιγγος) οργανώνουν εργατικά συνδικάτα, μαζικοί φορείς και Επιτροπές Αγώνα της Αττικής.«Τέρμα στον εμπαιγμό με επιδόματα - ψίχουλα. Απαιτούμε άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία, για την υπεράσπιση του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος»: Με το σύνθημα αυτό απαντούν στην κοροϊδία του «συμπληρωματικού προϋπολογισμού» της κυβέρνησης και των μέτρων που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες του λαού.

«Πρόκειται για αίσχος. Νομίζουν ότι με επιδότηση 13 ευρώ στη βενζίνη τον μήνα και ορισμένα ψίχουλα για την ακραία φτώχεια θα μας ξεγελάσουν», τονίζουν τα σωματεία και οι φορείς και καταγγέλλουν ότι σε αυτές τις συνθήκες «η κυβέρνηση μας καλεί να σφίξουμε κι άλλο το ζωνάρι, για να πληρώνουμε 4 δισ. ευρώ τον χρόνο σε πολεμικούς εξοπλισμούς και για τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο», ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ενέργεια, στις διεθνείς μεταφορές, στο εμπόριο και αλλού «θησαυρίζουν με το Ταμείο Ανάκαμψης και τους "αναπτυξιακούς" νόμους» και τρίβουν τα χέρια τους «για τις νέες "ευκαιρίες" για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία».

Από τη συγκέντρωση στο Περιστέρι
Από τη συγκέντρωση στο Περιστέρι
Τα συνδικάτα προετοιμάζουν την κλιμάκωση του αγώνα μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά και διεκδικούν: Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις με βάση τον πληθωρισμό. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους. Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στις τιμές του ρεύματος, του φυσικού αερίου, των καυσίμων, των ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση όλων των φόρων (ΦΠΑ και ειδικοί φόροι) στα βασικά αγαθά, στην Ενέργεια, στα καύσιμα. Κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Μείωση της τιμής του εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες κατά 50%. Διαγραφή χρεών, όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, καμία διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου. Επιδότηση ενοικίου για εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές, μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση του κριτηρίου ένταξης και του επιδόματος. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες. Αφορολόγητο 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Στην κινητοποίηση καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Τη Δευτέρα η κινητοποίηση στη ΔΕΗ στον Πειραιά

Σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της ΔΕΗ στα Καμίνια (Αγίου Ελευθερίου 114), τη Δευτέρα 18 Απρίλη, στις 10 π.μ., καλεί σωματεία, εργαζόμενους και τους μαζικούς φορείς του Πειραιά το Εργατικό Κέντρο Πειραιά απαιτώντας γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στις τιμές ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων στην Ενέργεια, κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής.

Οργανώνονται η διεκδίκηση και η αλληλεγγύη με κάθε μορφή

«Δεν πάει άλλο με την ακρίβεια» βροντοφώναξε χτες ο λαός του Περιστερίου, δίνοντας μαζικό «παρών» στη συγκέντρωση στην πλ. Δημαρχείου, με κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα κατά της ακρίβειας, που έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία σωματείων και άλλων μαζικών φορέων της πόλης.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Δημήτρης Κυπραίος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου, αναδεικνύοντας τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο εργατοκόσμος του Περιστερίου, ο οποίος «καλείται να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση έχει στήσει μεγάλο φαγοπότι για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ειδικά της Ενέργειας, που έχουν στήσει χορό εκατομμυρίων, με τις "πράσινες" μπίζνες να είναι η βασική αιτία που οι τιμές του ρεύματος έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ». Αναφέρθηκε στις τεράστιες ανατιμήσεις παντού, ενώ οι «αυξήσεις στον κατώτατο μισθό αποτελούν "ψίχουλα" που εξανεμίζονται από τον πληθωρισμό. Η οικονομία τους δεν "αντέχει" τις ανάγκες μας, όταν την ίδια στιγμή δισεκατομμύρια ευρώ μοιράζονται αφειδώς για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς που μετατρέπουν τη χώρα σε μαγνήτη επιθέσεων».

Εξίσου μαζική ήταν και η συγκέντρωση και πορεία των μαζικών φορέων της Ν. Ιωνίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην πλατεία Σημηριώτη. Πλήθος κόσμου διατράνωσε πως «δεν πάει άλλο, η ακρίβεια τσακίζει το εισόδημά μας» και απαίτησε «εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα στήριξης».

Επιτροπές ενάντια στην ακρίβεια συγκρότησαν στους δήμους της Δυτικής Αθήνας (Πετρούπολη, Ιλιον, Αγιοι Ανάργυροι) σωματεία και φορείς της περιοχής, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν πριν από μερικές μέρες. Ηδη, με πρωτοβουλία των Επιτροπών έχουν πραγματοποιηθεί πλατιές εξορμήσεις σε μαζικούς χώρους όπως το εμπορικό κέντρο στο πάρκο Τρίτση αλλά και στις πλατείες όλων των δήμων, όπου η ανταπόκριση του κόσμου είναι ενθαρρυντική για τη συνέχεια. Παράλληλα τα σωματεία και οι φορείς έχουν καταλήξει σε ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα και καλούν σε πλατιά σύσκεψη - συγκέντρωση την Κυριακή 17/4 στις 10.30 π.μ. στο θεατράκι στο πάρκο Τρίτση. Επίσης, για την πιο πλατιά ενημέρωση υπάρχουν καθημερινά κιόσκια των επιτροπών στην Πετρούπολη στην πλατεία Ηρώ, στην πλατεία στο Ιλιον και το Σαββατοκύριακο στο πάρκο Τρίτση.

«Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας και τον αγώνα μας. Δεν θα πληρώσουμε εμείς τον πόλεμο και την ακρίβεια», τονίζουν εργαζόμενοι, εκλεγμένοι σε διοικήσεις σωματείων και φορέων του Μενιδίου που κατοικούν στο Ολυμπιακό Χωριό, οι οποίοι μετατρέπουν το Εργατικό Στέκι στο Ολυμπιακό Χωριό (Κακλαμανάκη 21) σε Στέκι Αλληλεγγύης.

Αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Υψώνουμε ασπίδα προστασίας σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας, δίνοντας το χέρι για να παλέψουμε μαζί για τη ζωή και τα δικαιώματά μας. Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα, στον δρόμο της διεκδίκησης και της ανατροπής».

Καλούν όποιον εργαζόμενο έχει ανάγκη, όποιον θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη του με οποιονδήποτε τρόπο, να επικοινωνήσει με το Στέκι και στα τηλ. 6976.006.275 και 6974.812.898.

Μέρες και ώρες συλλογής ειδών αλληλεγγύης: Δευτέρα (18.00 - 20.00), Τρίτη (11.00 - 13.00), Τετάρτη (18.00 - 20.00), Παρασκευή (18.00 - 20.00).

Το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου» συνεχίζει τη συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης και εκφράζει αλληλεγγύη για μια ακόμη φορά σε συνανθρώπους που την χρειάζονται.

Τα είδη που συλλέγονται είναι: Γάλατα εβαπορέ, ζάχαρη, αλεύρι, ρύζι, τοματοπολτός, όσπρια, λάδι, μακαρόνια.

Το Στέκι θα είναι ανοιχτό για να παραλαμβάνει τρόφιμα καθημερινά από τη Δευτέρα 11/4 και τις ώρες 18.30 έως τις 20.00. Τα πρώτα είδη θα παραδοθούν σήμερα το απόγευμα και αύριο 15 Απρίλη και τις ώρες 11.00 - 13.00 και 18.30 - 20.00. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 211.7054.821 από 18.30 έως 20.00, 6975.700.363 και στο email: stekiergazomenonkaineolaias@gmail.com.

Στον Βόλο

Μπροστά στο Πάσχα, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Βόλου, το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μαγνησίας, το Σωματείο Καθαριστριών και Καθαριστών Μαγνησίας, το Συνδικάτο ΟΤΑ Μαγνησίας και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις συνεχίζουν τη συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Εκπρόσωποι των σωματείων και των φορέων θα βρίσκονται έξω από καταστήματα της πόλης, συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης, ενώ όποιος επιθυμεί να βοηθήσει, μπορεί να επισκεφτεί και το Στέκι της Λαϊκής Αλληλεγγύης των Σωματείων. Ωρες και μέρες λειτουργίας: Παρασκευή 15, Δευτέρα 18 και Τρίτη 19 Απρίλη από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. στο Μεταξουργείο (είσοδος από Καραμπατζάκη).

Αγρίνιο: Καμιά λαϊκή οικογένεια στο σκοτάδι

Σε μαζική κινητοποίηση στα γραφεία του ΔΕΔΗΕ σήμερα Πέμπτη (11 π.μ.) στο Αγρίνιο καλεί το Εργατικό Κέντρο, καταγγέλλοντας την κατάσταση που επικρατεί με τα κομμένα ρεύματα στην πόλη αλλά και σε άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Οπως επισημαίνει ο συνδικαλιστικός φορέας, με πρωτοβουλία της διοίκησής του, πρόσφατα επανασυνδέθηκε ρεύμα σε μονογονεϊκή οικογένεια με τρία παιδιά στην Αμφιλοχία, που της ζητούσαν να πληρώσει εφάπαξ 3.000 ευρώ απ' τα συνολικά 4.000 ευρώ του λογαριασμού της!

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι καταγγελίες εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων για κομμένα ρεύματα και αδυναμία επανασύνδεσής τους. Μόνο στην κοινότητα Παναιτωλίου, υπάρχουν ήδη 60 προειδοποιητικές καταγγελίες του ΔΕΔΔΗΕ για διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε λαϊκά σπίτια που δυσκολεύονται να πληρώσουν τη ΔΕΗ.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν μόνο του απέναντι σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση. Δυναμώνουμε και την αλληλεγγύη μας. Ενόψει των γιορτών του Πάσχα δεν θα αφήσουμε κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα. Καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε λαϊκό άνθρωπο να απευθυνθεί στο Εργατικό Κέντρο και στα σωματεία του. Αυτά τα ζητήματα δεν είναι προσωπική υπόθεση του καθενός, συλλογικά πρέπει να αντιμετωπίζονται και έτσι θα λειτουργήσουμε», δηλώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Ντουντούμης.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Το υπέρογκο κόστος παραγωγής εξανεμίζει το ήδη μικρό εισόδημά τους

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης περί «υλοποίησης μέτρων που στηρίζουν και ανακουφίζουν τον πρωτογενή τομέα» δεν μπορούν να κρύψουν την άθλια πραγματικότητα που ζουν αυτή την περίοδο χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Πραγματικότητα είναι ότι το υπέρογκο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής σφίγγει τη θηλιά για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, που βλέπουν να εξανεμίζεται το εισόδημά τους και τα χρέη συνεχώς να αυξάνονται.

Με τις τιμές στο πετρέλαιο, στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές να ανεβαίνουν καθημερινά, αλλά και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στον τομέα των ζωοτροφών, χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι δυσκολεύονται να καλλιεργήσουν, να κρατήσουν τα κοπάδια τους.

Ταυτόχρονα, βιομήχανοι και μεγαλέμποροι, που κυριαρχούν στην αγορά, διαμορφώνουν όπως θέλουν τις τιμές στα προϊόντα με κριτήριο το κέρδος τους, πολλές φορές μάλιστα αρπάζουν την παραγωγή σε τιμές και κάτω του κόστους.

Τα προβλήματα αυτά δεν αφορούν μόνο τους αγροτοκτηνοτρόφους, αλλά όλα τα λαϊκά στρώματα. Ηδη στα ράφια τα προϊόντα πουλιούνται 5 φορές ακριβότερα από την τιμή που τα πουλάει ο παραγωγός και θα αυξηθούν και άλλο.

Είναι χαρακτηριστικό πως φέτος, στις συμφωνίες που θα κλειστούν με τους εμπόρους, το αρνί από τον κτηνοτρόφο μπορεί να φύγει και με 8,5 ευρώ το κιλό και το κατσίκι με 9, αλλά στην κατανάλωση θα φτάσει με τιμή πάνω από 13 με 14 ευρώ το κιλό.

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι

Χαρακτηριστικές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι σε πολλές περιοχές της χώρας: Τους δύο τελευταίους μήνες, το κόστος των ζωοτροφών αυξήθηκε κι άλλο, σε ποσοστό 30%. Η αύξηση αυτή ήρθε να προστεθεί στις ήδη ανεβασμένες κατά 70% τιμές, με αποτέλεσμα μέσα σε ένα χρόνο το κόστος να έχει διπλασιαστεί. Ενδεικτικά, ένας τόνος καλαμπόκι από 180 ευρώ έφτασε να κοστίζει 420 ευρώ.

Τα μέτρα της κυβέρνησης, για μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και ενίσχυση 2% επί του τζίρου του 2021, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα.

Ενδεικτικά, μία κτηνοτροφική εκμετάλλευση με 100 αιγοπρόβατα χρειάζεται 110 - 120 ευρώ τη μέρα σε ζωοτροφές, χωρίς να υπολογιστούν τα υπόλοιπα έξοδα. Ακόμη κι αν κάθε ζώο αποδίδει ένα λίτρο γάλα την ημέρα, με τιμή παραγωγού 1 ευρώ, δεν καλύπτεται ούτε το κόστος των ζωοτροφών.

Ετσι, πολλοί κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να σφάξουν ακόμη και παραγωγικά ζώα, να πουλήσουν μέρος των κοπαδιών τους, ενώ λόγω του υποσιτισμού εξαιτίας του υψηλού κόστους των ζωοτροφών, θα υπάρξει σημαντική μείωση στην παραγωγή γάλακτος και μελλοντικά στη φέτα.

«Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε!»

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Στέλιος Καραμούλας, κτηνοτρόφος από την Ελασσόνα και πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ολύμπου, τονίζει χαρακτηριστικά: «Αυτό που λέγαμε πριν δύο μήνες στα μπλόκα, γίνεται τώρα ακόμα πιο επιτακτικό. Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης, με μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, τότε πραγματικά δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε, θα μας πνίξουν τα χρέη. Δεν γίνεται η κυβέρνηση να "μπουκώνει" με δισεκατομμύρια ευρώ βιομηχάνους, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και σε εμάς να πετάει κάποια ψίχουλα. Ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης είναι υπαρκτός αν δεν στηριχθούμε εμείς και συνολικά ο πρωτογενής τομέας.

Δεν θα το βάλουμε κάτω. Διεκδικούμε το δικαίωμά μας να εργαζόμαστε και να παράγουμε. Τις επόμενες μέρες, θα συνεδριάσουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι, προκειμένου να συζητήσουμε για το πώς θα αντιδράσουμε. Ηδη με τη συμμετοχή μας στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 6 Απρίλη, αναδείξαμε τα προβλήματά μας, θα το κάνουμε ξανά με τις συγκεντρώσεις την 1η Μάη, μαζί με τους εργαζόμενους της περιοχής. Με "εφόδια" την πείρα από τις προηγούμενες κινητοποιήσεις, το πλαίσιο πάλης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, την προσπάθεια για μαζικοποίηση και δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα επιβίωσης».

Νάουσα: Σε απόγνωση οι δενδροκαλλιεργητές

Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα επιβίωσης από τη ραγδαία ακρίβεια, έρχονται και οι φυσικές καταστροφές να κατεδαφίσουν ό,τι έχει μείνει όρθιο, λόγω των ανύπαρκτων μέτρων πρόληψης αλλά και στήριξης με αποζημιώσεις. Ετσι, σε απόγνωση βρίσκονται και πολλοί παραγωγοί δενδρωδών καλλιεργειών, κυρίως ροδάκινων, καθώς διαπίστωσαν ότι έχουν τεράστιες απώλειες στην παραγωγή, εξαιτίας των ισχυρών και παρατεταμένων παγετών του Μάρτη.

Οπως καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό, ο ΕΛΓΑ αρνείται να συμπεριλάβει στην αναγγελία ζημιάς πολλές ποικιλίες ροδάκινων, νεκταρινιών κ.ά., επικαλούμενος τον αναχρονιστικό και άδικο κανονισμό του.

Κι αυτό, ενώ οι παραγωγοί όλο αυτό το διάστημα αντιμετώπισαν και το μεγάλο κόστος παραγωγής, πανάκριβα μέσα και εφόδια, υψηλό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, υψηλές ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.

«Για όλο αυτόν τον κόσμο που ζει στο δήμο μας αλλά και γενικότερα στον νομό, η δενδροκαλλιέργεια και κυρίως η ροδακινοκαλλιέργεια αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος και παραμένει ο μοναδικός τρόπος επιβίωσης της οικογένειας για όλη τη χρονιά», σημειώνει ο Σύλλογος. Και καλεί τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει στην παράταση των δηλώσεων ζημιάς ώστε να συμπεριληφθούν όλες οι ποικιλίες που υπέστησαν ζημιά. Να αλλάξει ο αναχρονιστικός και άδικος κανονισμός, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών στο 100%, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις αρρώστιες, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες. Να εξασφαλιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς και ταυτόχρονα εξασφάλιση φτηνών προϊόντων για τη λαϊκή κατανάλωση.

Σταφιδοπαραγωγοί Ηλείας: «Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι»

Η εξευτελιστική τιμή της σταφίδας και η εκτίναξη του κόστους παραγωγής θα αποτελέσουν τα θέματα της σύσκεψης που οργανώνουν σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία του Χειμαδιού, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και ο Αγροτικός Σύλλογος Χειμαδιού - Σοπίου.

Ομοσπονδία και Σύλλογος καλούν τους βιοπαλαιστές αγρότες να πάρουν μαζικά μέρος, σημειώνοντας την ανάγκη να συνεχίσουν τον αγώνα τους για τα «καυτά» προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με τον πρόεδρο της ΟΑΣ, Θανάση Βομπίρη, να τονίζει:

«Εκεί που μας χρώσταγαν, μας πήραν και το βόδι. Οι έμποροι, αποθρασυνόμενοι από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενίσχυση των παραγωγών λόγω της αδιάθετης σταφίδας, εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση. Βρήκαν σε αδυναμία τους βιοπαλαιστές αγρότες, που έχοντας μεγάλες ανάγκες και από την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, έδωσαν το προϊόν τους όσο - όσο, την ίδια ώρα που δεν έχουν λάβει καν τα ψίχουλα που έταζε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Οπως εξήγησε ο Θανάσης Βομπίρης, αυτό είχε τραγικές συνέπειες στους σταφιδοπαραγωγούς κορινθιακής σταφίδας, που δέχθηκαν σοβαρότατα πλήγματα στη δραστηριότητά τους, γι' αυτόν τον λόγο δυσκολεύονται αρκετοί να συνεχίσουν. Κάλεσε, δε, σε συνέχιση του αγώνα και των πολύμορφων δράσεών τους και μετά τη σημερινή σύσκεψη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΤΗΣ COSCO
Απεργία για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Στο απροχώρητο έφτασε ο εμπαιγμός της εργοδοσίας - Στάση εργασίας χτες και απεργία από τα μεσάνυχτα

Σταμάτησαν τη δουλειά οι εργαζόμενοι στις προβλήτες
Σταμάτησαν τη δουλειά οι εργαζόμενοι στις προβλήτες
Ξανά σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, που από χτες το μεσημέρι έχουν κατέβει μαζικά σε στάση εργασίας, ενώ από τα μεσάνυχτα ξεκίνησαν 24ωρη απεργία. Η κινητοποίηση γίνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, που συγκάλεσε το σωματείο τους, η ΕΝΕΔΕΠ.

Μια ακόμα απεργία, που γίνεται αφού έχει φτάσει στο απροχώρητο η κοροϊδία της εργοδοσίας η οποία 5 μήνες τώρα αρνείται να δώσει συγκεκριμένη απάντηση για την υπό διαπραγμάτευση ΣΣΕ, δεν έχει υλοποιήσει τη δέσμευσή της για λειτουργία της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, δεν έχει φτιάξει καν το καπάκι του γερανού στον οποίο έχασε τη ζωή του ο Δημήτρης Δαγκλής, στις 25 Οκτώβρη.

Οι εργαζόμενοι με τις νέες κινητοποιήσεις τους αντιδρούν στην απαράδεκτη δήθεν αύξηση των 3 ευρώ τη μέρα που γνωστοποίησε η εργοδοσία, μετά την έναρξη της στάσης εργασίας. Μια αύξηση που στην καλύτερη περίπτωση φτάνει για ένα σουβλάκι και ένα μπουκάλι νερό, όταν οι λογαριασμοί στα σπίτια έχουν φτάσει στα ύψη, όταν οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με διακοπές ηλεκτροδότησης και θέρμανσης, όταν τα έξοδα κίνησης για να πάνε και να γυρίσουν από τη δουλειά και ο πληθωρισμός έχουν ήδη καταβροχθίσει το ποσό της «αύξησης» για το οποίο μιλά η εταιρεία.

Την ίδια ώρα, η εργοδοσία δεν κάνει κουβέντα για την καταβολή των νόμιμων προσαυξήσεων στα νυχτερινά (και μόνο αυτή θα αρκούσε για να ξεπεράσει την αύξηση), των προσαυξήσεων για εργασία στις αργίες. Δεν λέει κουβέντα για πλήρη απασχόληση, όταν σχεδόν το 30% των εργαζομένων στο λιμάνι δουλεύουν το περισσότερο 16 μέρες τον μήνα και με τρίμηνες συμβάσεις.

«Η υπομονή και η κοροϊδία έχουν τα όριά τους», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΝΕΔΕΠ. «Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΣΕΠ, για τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, η κερδοφορία αυξήθηκε πέρυσι σε 31,76 εκατ. δολάρια, από 19,45 εκατ. δολάρια δηλαδή 63,3%! Την ίδια στιγμή που COSCO - ΣΕΠ και DPORT ανακοινώνουν με πανηγυρικούς τόνους τα τεράστια κέρδη τους, κόβονται το ρεύμα, το νερό σε πολλούς από εμάς», καταγγέλλει.

«Η αύξηση που προτείνει να δώσει κυμαίνεται από 6% έως 10%, δηλαδή σε πραγματικά νούμερα είναι 3 - 4 ευρώ τη μέρα ανά ειδικότητα», υπογραμμίζει. «Εχουν το θράσος να κοκορεύονται ότι δίνουν τεράστιες αυξήσεις - 8% κατά μέσο όρο - όταν η πραγματικότητα είναι ότι αν έβαζαν μόνο την προσαύξηση των νυχτερινών βαρδιών που είναι 25%, με το 1/3 των βαρδιών μας να είναι νύχτα, αν τηρούσαν δηλαδή απλά τη νομιμότητα, θα είχαμε καθαρή αύξηση 8,3%. Ας μη νομίζουν ότι μπορούν να μας δουλεύουν ψιλό γαζί και να παριστάνουν τους χουβαρντάδες πάνω στις δικές μας πλάτες», σχολιάζει.

«Να μας φέρουν μια ΣΣΕ που να διασφαλίζει την επιβίωσή μας και την αξιοπρέπεια γιατί εμείς φέραμε το λιμάνι στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης και δεκάδες εκατομμύρια στους μετόχους της COSCO και της DPORT», ξεκαθαρίζει το σωματείο και απαιτεί: Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις σε όλες τις ειδικότητες. Να μπουν οι προσαυξήσεις των νυχτερινών, της σαββατιάτικης εργασίας, Κυριακών και αργιών. Να γίνουν όλοι πλήρους απασχόλησης, να πάψει η ομηρία 700 και πλέον εργαζομένων που είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και 16 μεροκάματα, κάτι που σημαίνει μισή δουλειά - μισή ζωή. Να εφαρμοστεί η νομοθεσία που προβλέπει την ένταξη όλων των εργαζομένων στα ΒΑΕ.

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζουν το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ-ΝΑΤ.

«Παίρνω 700 ευρώ μισθό και το ρεύμα ήρθε 575 ευρώ!»

Τα χαμηλά μεροκάματα, η μη εφαρμογή των ΒΑΕ, τα ακατάστατα ωράρια εργασίας είναι μερικά από τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, όπως εξηγούν οι ίδιοι σε κουβέντες που κάναμε μαζί τους κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.

Ο Φ. Μ. λέει: «Κάνουμε αυτήν τη δουλειά και δεν μας κολλάνε ΒΑΕ! Είναι ένα σημαντικό ζήτημα που μας επηρεάζει και μισθολογικά και σε ό,τι αφορά την υγεία και ασφάλεια στην εργασία». Ο Ρ. Φ. δουλεύει εδώ και χρόνια ως «δεκαεξάρης», δηλαδή κάνει περίπου 16 μεροκάματα τον μήνα. «Τη δήθεν αύξηση των τριών ευρώ», μας λέει, «την έχουν φάει ήδη η ΔΕΗ και τα άλλα έξοδά μας». Ο Γ. Κ., επίσης «δεκαεξάρης», σχολιάζει το ακατάστατο πρόγραμμα εργασίας και εξηγεί ότι τους φωνάζουν να δουλέψουν ακόμα και στα ρεπό τους. «Δεν έχουμε προσωπική ζωή, δεν μπορούμε να δούμε την οικογένειά μας, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Ζούμε και δουλεύουμε για το λιμάνι. Η αύξηση που λένε να δώσουν είναι απόλυτη κοροϊδία. Το ενοίκιο ξεπερνά τα 400 ευρώ και τα έξοδα για το παιδί είναι πάνω από 200 ευρώ τον μήνα. Είμαστε άνθρωποι, θέλουμε να περάσουμε κι εμείς καλά», αναφέρει.

Σε ένα άλλο πηγαδάκι η κουβέντα ανοίγει για τα καλά, κι όλοι, εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και «δεκαεξάρηδες», έχουν να πουν κάτι. Το κριτήριο είναι να λειτουργήσει το λιμάνι για να βγάλει κέρδη η εργοδοσία κι ας γίνεται ρημαδιό η ζωή των εργαζομένων, είναι η κοινή τους διαπίστωση. Ετσι, σε έναν «δεκαεξάρη» εργαζόμενο είπαν μέσα στο ίδιο πρωί τρεις φορές «πας» και «δεν πας» για δουλειά. «Παίρνω 700 ευρώ μισθό, είμαστε τέσσερα άτομα στο σπίτι, το ρεύμα ήρθε 575 ευρώ και το ενοίκιο είναι 300 ευρώ. Πού να φτάσουν;», σχολιάζει ένας συνάδελφός του. «Δεν μπορώ να μεγαλώσω το παιδί με αυτά τα χρήματα, με 200 ευρώ ΔΕΗ τον μήνα και άλλα τόσα για γάλα και πάνες», συμπληρώνει ένας συνάδελφός του.

Μιλώντας ξανά και ξανά για τα ακατάστατα ωράρια, καταγγέλλουν πως «αν σε καλέσουν να πας να δουλέψεις και αρνηθείς σε "κοκκινίζουν", γίνεσαι "κακός" εργαζόμενος». Ενώ κάποιος πετάγεται και προσθέτει πως επειδή δεν δέχεται να δουλεύει με ωράρια και βάρδιες άνω - κάτω «δεν με έχουν βάλει ποτέ να δουλέψω 22 μεροκάματα τον μήνα». «Μας βγαίνει να καθόμαστε ένα Σαββατοκύριακο ανά ενάμιση μήνα. Ακόμα και τότε δεν διστάζουν να σε πάρουν τηλέφωνο αν κρίνουν ότι χρειάζεται το λιμάνι επιπλέον χέρια», επανέρχεται ο συνάδελφός του.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΙΝΕΡΒΑ»
Με στάσεις εργασίας διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις

Σήμερα και αύριο οι κινητοποιήσεις σε όλες τις βάρδιες στο εργοστάσιο στο Σχηματάρι

Από την πρόσφατη Γενική Συνέλευση στο εργοστάσιο
Από την πρόσφατη Γενική Συνέλευση στο εργοστάσιο
Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, οι οποίες να δίνουν «ανάσα» στο οικογενειακό τους εισόδημα, που στραγγαλίζεται από την ακρίβεια, διεκδικούν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της επιχείρησης «Μινέρβα» στο Σχηματάρι. Κόντρα στη στάση της εργοδοσίας, που προσπαθεί να βάλει «στον πάγο» τα δίκαια αιτήματά τους, προτείνοντας κάποια ψίχουλα που θα εξανεμιστούν πριν καν προλάβουν να μπουν στην τσέπη τους, προχωρούν σήμερα και αύριο σε στάσεις εργασίας ανά βάρδια. Συγκεκριμένα, στάσεις εργασίας θα γίνουν στην πρώτη βάρδια (8 π.μ. - 9 π.μ. και 1 μ.μ. - 2 μ.μ.), στη δεύτερη βάρδια (4 μ.μ. - 5 μ.μ. και 8 μ.μ. - 9 μ.μ.) και στην τρίτη βάρδια (12 μεσάνυχτα - 1 π.μ. και 4 π.μ. - 5 π.μ.).

Οι εργαζόμενοι, με την εργοστασιακή επιτροπή και το κλαδικό τους σωματείο, την Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, έχουν επεξεργαστεί πλαίσιο διεκδικήσεων, με βάση το οποίο έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία. Διεκδικούν αύξηση 7% επί των μηνιαίων μεικτών αποδοχών ή του μεικτού ημερομισθίου του έτους 2021, ενιαία για όλους, προσαύξηση ωρίμανσης (5% επί του βασικού μισθού ανά 3 χρόνια) και τη διασφάλιση μιας σειράς κεκτημένων παροχών. Παράλληλα, ζητούν να συμφωνηθεί ανώτατο όριο χειρισμού μηχανών (5 μηχανές ανά χειριστή ως επικεφαλής), κατάρτιση ονομαστικής λίστας με τις γραμμές ευθύνης χειρισμού και αλλαγές μόνο μετά από διαβούλευση και συμφωνία με την εργοστασιακή επιτροπή και το ΔΣ του σωματείου. Το αίτημα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το προηγούμενο διάστημα η εταιρεία έχει προχωρήσει στην εξαγορά δύο επιχειρήσεων και συνεχώς προσθέτει γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο, αυξάνοντας έτσι την εντατικοποίηση για το λιγοστό προσωπικό.

Οργανώνονται και διεκδικούν

Από τα μέσα Φλεβάρη έχουν πραγματοποιηθεί αλλεπάλληλες Γενικές Συνελεύσεις, ενώ παράλληλα οργανώνονται από την εργοστασιακή επιτροπή συζητήσεις στα διαλείμματα, στα πόστα, στις αλλαγές βάρδιας. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής ήταν να εμπλουτιστεί το τελικό Σχέδιο, να γίνει κτήμα των εργαζομένων, να συζητηθεί η ανάγκη να διεκδικήσουν με αγωνιστικές πρωτοβουλίες την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ηδη οι εργαζόμενοι έχουν δείξει την αποφασιστικότητά τους, συμμετέχοντας καθολικά στην πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη. Η τελευταία Γενική Συνέλευση, την περασμένη Δευτέρα, διαπίστωσε πως η απόσταση ανάμεσα στα αιτήματα που έχουν τεθεί και στην πρόταση της εργοδοσίας είναι τεράστια, και ομόφωνα εξουσιοδότησε την επιτροπή και το σωματείο να προετοιμάσουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ώστε να μεγαλώσει η πίεση στην εργοδοσία.

Τα προηγούμενα χρόνια οι εργαζόμενοι και στον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς φορτώθηκαν στην πλάτη τους τις συνέπειες της επίθεσης των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας, με εκ περιτροπής εργασία, προγράμματα «εθελούσιας εξόδου», «πάγωμα» στους μισθούς, εντατικοποίηση. Την τελευταία διετία, ενώ οι τζίροι είναι σημαντικά ανεβασμένοι και η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά δύο επιχειρήσεων, η κατάσταση για τους ίδιους δεν έχει βελτιωθεί.

Τώρα η πρόταση της εργοδοσίας κάνει λόγο για «κλιμακωτές» αυξήσεις, που δεν θα είναι ίδιες για όλους και περιορίζονται σε 2,5% κατά μέσο όρο. Προτείνει επίσης «αύξηση» της τάξης του 1,5%, την οποία συνδέει με τα σχέδια αναδιοργάνωσης της παραγωγής. «Μας δίνουν το "τυράκι" του 1,5% για να πηγαίνουμε όλοι παντού και να δουλεύουμε σε όλα τα πόστα», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Οπως εξηγούν, οι γραμμές παραγωγής συνεχώς αυξάνονται. Δίπλα στο λάδι και το βούτυρο έχει ήδη προστεθεί το ξίδι, και το επόμενο διάστημα η εταιρεία θα φέρει και γραμμές παραγωγής μαγιονέζας. Ηδη οι εργαζόμενοι αλλάζουν πόστα και γραμμές όχι μόνο από μέρα σε μέρα αλλά και κατά τη διάρκεια της ίδιας βάρδιας, αφού αν τελειώσει η δουλειά στη μία γραμμή τρέχουν να συνεχίσουν στην άλλη. Με δεδομένη την υποστελέχωση, κάθε έκτακτη απουσία εργαζόμενου, π.χ. μια απουσία για λόγους υγείας, «αναπληρώνεται» με 12ωρες βάρδιες από τους συναδέλφους του. «Είναι λογικά αυτά που ζητάμε, δεν είναι παράλογα. Αυτό που θέλει η εταιρεία είναι παράλογο. Να φέρνει συνεχώς γραμμές και να τις δουλεύουμε με 1,5%», ξεκαθαρίζουν οι εργαζόμενοι.

Οσο για τις «κλιμακωτές αυξήσεις», κάνουν λόγο για κοροϊδία. Υπενθυμίζουν ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια τις αυξήσεις τις έβλεπαν με ...μεγεθυντικό φακό, στο όνομα του «μηδενικού πληθωρισμού», ενώ σήμερα, που η ακρίβεια καλπάζει, η εταιρεία «ξεχνάει» τον πληθωρισμό, καθώς δεν τη συμφέρει. «Βάζουμε βενζίνη με πάνω από 2 ευρώ το λίτρο και μας καλούν να διαπραγματευτούμε το 1,5% και το 2,5%», σχολιάζουν. «Εχουμε υποχρεώσεις, οικογένειες, παιδιά. Εχουμε γίνει "πυρηνικές βόμβες" όλοι. Υπάρχουν σπίτια όπου ο ένας μισθός είναι το συνολικό οικογενειακό εισόδημα».

Ως εδώ με το «βάλτε πλάτη»

«Φτάνει πια η καραμέλα "βάλτε πλάτη"» είναι η απάντηση που δίνουν οι εργαζόμενοι. «Κάποιοι έχουν δώσει τη ζωή τους εδώ μέσα», δουλεύοντας για 15, 20 και ακόμα περισσότερα χρόνια. Εξάλλου, η πείρα που διαθέτουν οι ίδιοι από τις μάχες που έδωσαν στο παρελθόν είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η εργοδοσία και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τους χαρίσουν τίποτα, τα δικαιώματά τους θα τα κερδίσουν με αγώνα. Ολοι θυμούνται την προσπάθεια της εταιρείας να αξιοποιήσει εργολαβικούς εργαζόμενους. Αρχικά ο εργολάβος εμφανίστηκε στην ανακύκλωση, αλλά πολύ σύντομα επιχείρησε να επεκταθεί και στις γραμμές παραγωγής. Η άμεση αντίδραση και κινητοποίηση των εργαζομένων και του σωματείου έβαλε «φρένο» σε αυτά τα σχέδια, με αποτέλεσμα οι άθλιες εργασιακές σχέσεις της εργολαβίας να μην έχουν περάσει στον συγκεκριμένο χώρο. Αντίστοιχα, το 2002 κατέβηκαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, με τις οποίες κέρδισαν την ικανοποίηση του αιτήματος για δρομολόγηση λεωφορείων για τη μετακίνηση από και προς το εργοστάσιο.

«Πρέπει να σταματήσει η λογική μόνα - ζυγά δικά τους. Πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι. Δεν είμαστε μόνοι μας, ξέρουμε κι εμείς να συντονιζόμαστε», σημειώνουν οι εργαζόμενοι και παίρνουν τη θέση τους στο μέτωπο διεκδίκησης που ανοίγει σε μια σειρά χώρους δουλειάς και κλάδους για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, προάσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕ - ΟΤΑ
Στήριξη στη ΔΑΣ ΟΤΑ για την ενίσχυση της πάλης των εργαζομένων

Από τις 2 μέχρι και τις 6 Μάη θα διεξαχθεί το 48ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ), μία από τις μεγαλύτερες ομοσπονδίες στο Δημόσιο και η μεγαλύτερη στον χώρο της Τοπικής Διοίκησης. Το συνέδριο θα διεξαχθεί σε μια εποχή που το σύνολο των εργαζομένων στενάζει από τις επιπτώσεις της πολιτικής της κυβέρνησης. Η επίθεση που δεχόμαστε είναι ολομέτωπη και θα πρέπει και η απάντησή μας να είναι το ίδιο.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους έχουν να δουν αύξηση 12 χρόνια. Το μόνο που βλέπουν είναι συνεχείς μειώσεις. Ο μισθός δεν φτάνει για να ικανοποιήσουμε ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες, τις δικές μας και των οικογενειών μας. Με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, κάποτε λέγαμε ότι «πληρωνόμαστε τη Δευτέρα και στο τέλος της βδομάδας ο μισθός έχει τελειώσει», σήμερα λέμε «πληρωνόμαστε τη Δευτέρα και την Τετάρτη ψαχνόμαστε».

Και δεν φτάνει αυτό. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να μειώσει ακόμα περισσότερο το εισόδημά μας μέσα από την περικοπή του επιδόματος των Βαρέων και Ανθυγιεινών, σε έναν κλάδο που κάθε μέρα καταγράφει εργατικά «ατυχήματα». Μόλις την προηγούμενη βδομάδα θάψαμε έναν ακόμα συνάδελφο.

Ξέρουμε καλά ότι εδώ και χρόνια το μεγάλο κεφάλαιο θέλει να τελειώνει με το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών, προκειμένου να μειώσει ακόμα περισσότερο το μισθολογικό κόστος, για να μεγαλώσει την κερδοφορία του. Η απένταξη κάποιων ειδικοτήτων ή η μείωση του συγκεκριμένου επιδόματος αποτελεί την αρχή. Στο μέλλον θα χρησιμοποιηθεί από τις κυβερνήσεις για να απεντάξουν μια σειρά ειδικοτήτων από το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών. Θα φέρει μεγάλες ανατροπές στην εργασιακή ζωή των συναδέλφων. Θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση. Θα καταργηθούν οι παροχές που έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι που είναι ενταγμένοι στο συγκεκριμένο καθεστώς (προληπτικές εξετάσεις, άδειες, κατάργηση της παροχής μέσων ατομικής προστασίας κ.λπ.).

Παράλληλα, με χειρουργικές κινήσεις και πάντα με πρόσχημα τα δημοσιονομικά της χώρας, όλες οι κυβερνήσεις, ανεξάρτητα το τι πρόσημο έχουν, μαζί με την πλειοψηφία των δημοτικών αρχών, χτύπησαν με λύσσα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Την αντικατέστησαν με συμβασιούχους, 2μηνα, 4μηνα, 8μηνα και με εργαζόμενους μέσα από διάφορα προγράμματα, όπως της κοινωφελούς εργασίας, ΕΣΠΑ κ.λπ.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι σήμερα το σύνολο των υπηρεσιών να είναι υποστελεχωμένες, η εντατικοποίηση της εργασίας να έχει χτυπήσει «κόκκινο», μεγάλο μέρος των συναδέλφων να έχουν παράλληλα καθήκοντα, να έχουν γενικευτεί οι επαγγελματικές ασθένειες, τα μυοσκελετικά προβλήματα και μια σειρά από ψυχολογικά νοσήματα.

Ακόμα και στις κοινωνικές δομές (παιδικοί σταθμοί, «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.λπ.) που θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ευαισθησία, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Το μόνιμο προσωπικό δεν επαρκεί για τη λειτουργία των συγκεκριμένων υπηρεσιών και χωρίς τους συναδέλφους μας συμβασιούχους αυτές οι δομές σήμερα δεν θα λειτουργούσαν. Και βέβαια στους παιδικούς σταθμούς, δεν μιλάμε πλέον για κοινωνικές υπηρεσίες αλλά για ανταποδοτικές υπηρεσίες, αφού όπως καλά γνωρίζουμε τα τροφεία που δίνουν οι γονείς δεν είναι ευκαταφρόνητα.

Αντί η κυβέρνηση να υιοθετήσει το βασικό αίτημα των σωματείων και των εργαζομένων, να μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για το σύνολο των υπηρεσιών, προχωρά σε νομοθετικές ρυθμίσεις για την παραπέρα διείσδυση των εργολάβων.

Ενα τέτοιο «εργαλείο», όπως το ονόμασε ο υπουργός Εσωτερικών, είναι και οι λεγόμενοι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί. Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο για να προχωρούν σε ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών, να αξιοποιούν τα κονδύλια για επενδύσεις προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ επιφέρουν αποφασιστικό χτύπημα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, δημιουργώντας παράλληλα έναν νέο μηχανισμό για τη στοίχιση της διοικητικής ιεραρχίας με τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές τους. Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί εξυπηρετούν την πολιτική της συγκέντρωσης σε μεγαλύτερους «παίχτες» των κρατικών επενδύσεων και των δημοτικών φόρων. Αποτελούν κεντρική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, συνέχεια των «αναπτυξιακών» συνεδρίων που διοργάνωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η συγκρότησή τους στηρίζεται στα Δημοτικά Συμβούλια από όλα τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Οι «σύμμαχοι» κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών

Για τη σημερινή κατάσταση τεράστιες είναι οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ και συγκεκριμένα των παρατάξεων ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ (ΣΥΝΑΝ), ΔΑΚΕ και ΑΣΚ ΟΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ). Με τη στάση τους όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν και στηρίζουν την πολιτική των κυβερνήσεων. Συμφωνούν με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο, με την «αναπτυξιακή» πολιτική της κυβέρνησης, τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συμφώνησαν με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιδραστική αξιολόγηση προτείνοντας τη στοχοθεσία. Σήμερα βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση προτείνοντας μια άλλη αξιολόγηση, δήθεν πιο αντικειμενική.

Είναι αυτές οι δυνάμεις που θεωρούν «συμμάχους» τους δημάρχους. Αυτούς που πρωτοστατούν στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και στην καταπάτηση όσων δικαιωμάτων μάς έχουν απομείνει.

Εβαλαν πλάτη στην κυβέρνηση για να περάσουν οι αντιδραστικές ανατροπές που αφορούν τη λειτουργία και τη δράση των σωματείων, την απεργία. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη στάση που κράτησε η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ, που μαζί με τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ διευκόλυναν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για τον αντεργατικό νόμο του Χατζηδάκη... Αυτήν την περίοδο μάλιστα επιδίωξαν σε σωματεία που έχουν την πλειοψηφία να αλλάξουν το καταστατικό τους, υιοθετώντας όλες τις αντιδραστικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη, όπως, για παράδειγμα, στο μεγάλο σωματείο της καθαριότητας στον δήμο της Αθήνας.

Παρά την τεράστια επίθεση, εξακολουθούν να διαχωρίζουν τους εργαζόμενους ανάλογα με τη σχέση εργασίας τους. Να κρατούν έξω από τα σωματεία και την Ομοσπονδία τους συναδέλφους συμβασιούχους, θεωρώντας ότι είναι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας.

Μπροστά σε μικρούς και μεγάλους αγώνες

Στην απέναντι όχθη, οι ταξικές δυνάμεις, συνδικάτα και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται του ΠΑΜΕ που όλο αυτό το διάστημα δεν κάθισαν με τα χέρια σταυρωμένα, μπήκαμε μπροστά οργανώνοντας αγώνες για να διεκδικήσουμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας, για να βάλουμε εμπόδια στην αντεργατική λαίλαπα των κυβερνήσεων και των δημάρχων, για να μη γίνουμε θυσία στην πολιτική τους.

Οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές και τα σωματεία όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ πρωτοστάτησαν σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, χωρίς διακρίσεις ανάλογα με τη μορφή ή τη σχέση εργασίας. Παλέψαμε και παλεύουμε για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος από τους δήμους. Με τους μαζικούς αγώνες μας αναγκάσαμε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην πρόσληψη των 9.000 συναδέλφων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Μπήκαμε μπροστά και αναγκάσαμε τις δημοτικές αρχές να πάρουν πίσω τις απολύσεις που προσπάθησαν να κάνουν στις εργαζόμενες των ΕΣΠΑ.

Δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις με πολύμορφες κινητοποιήσεις για να μη βγουν εκτός επιδόματος εργαζόμενοι ή να μη μειωθεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε καμιά ειδικότητα, αντιθέτως να προστεθούν και άλλες ειδικότητες στο συγκεκριμένο καθεστώς.

Αγωνιστήκαμε για να μην προχωρήσει καμιά ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, με κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας. Βάλαμε εμπόδια στην ίδρυση και λειτουργία των Αναπτυξιακών Οργανισμών.

Ακόμα και την περίοδο της πανδημίας, όταν όλες οι άλλες δυνάμεις ήταν στην κυριολεξία εξαφανισμένες, οι δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ ήταν στους χώρους δουλειάς πλάι στους συναδέλφους, διεκδικώντας μέτρα για την υγεία μας και μέσα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Αποδείξαμε ότι έχουμε φωνή και κάτω από τις μάσκες. Δεν μασήσαμε στις απαγορεύσεις της κυβέρνησης, ενώσαμε τις δυνάμεις μας μαζί με όλους τους εργαζόμενους διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια Υγεία για όλο τον λαό, καθολικό πρόγραμμα εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, προληπτικό έλεγχο για όλους τους εργαζόμενους στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Υγείας.

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ζήσουμε άλλο μέσα στη μιζέρια και τη χαμοζωή. Σήμερα, με τη μεγάλη ανάπτυξη της τεχνολογίας, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, να αμειβόμαστε καλύτερα και να δουλεύουμε με καλύτερες συνθήκες.

Ολες οι κυβερνήσεις μπροστά στην κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων δεν υπολογίζουν τίποτα. Ούτε τη δουλειά μας ούτε τη ζωή μας.

Οχι άλλο χρόνο και χώρο σε κυβέρνηση, ΕΕ, δημάρχους

Σήμερα είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να δυναμώσουμε τους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας αλλά και όλα αυτά που χάσαμε σε όλη την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης. Δεν πρέπει να δώσουμε άλλο χρόνο και χώρο στην κυβέρνηση, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στους δημάρχους γιατί η επίθεσή τους θα γίνει ακόμα πιο σφοδρή. Μας ξεζούμισαν με την ακρίβεια, τις συνεχείς ανατιμήσεις, τις μειώσεις στους μισθούς μας για να πληρώσουμε εμείς τους πολεμικούς λογαριασμούς μετατρέποντας τους εργάτες και τον λαό της χώρας μας σε θύμα και θύτη άλλων λαών στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που διεξάγουν για τα συμφέροντά τους. Να μην επιτρέψουμε να πάρουν πίσω ό,τι δικαιώματα και κατακτήσεις μάς έχουν απομείνει. Να τους εμποδίσουμε να καταντήσουν τα σωματεία μας παραμάγαζα των δημάρχων και της κυβέρνησης.

Μπροστά στο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ καλούμε τους εργαζόμενους να μετατρέψουν σε όπλο την πολύτιμη πείρα που πλέον έχουν αποκτήσει και να στηρίξουν τις δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ. Για να δυναμώσουν οι αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς που να μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κατάργηση κάθε μορφής «ευέλικτης» εργασίας. Για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια ώστε να γυρνάμε ασφαλείς και ζωντανοί στην οικογένειά μας. Για να ζωντανέψουν τα σωματεία, να σφυρηλατηθεί η ενότητα όλων των εργαζομένων, να δυναμώσει η διεκδικητική πάλη, απέναντι στην κυβέρνηση, στα κόμματα και τις δημοτικές αρχές που στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους στερώντας τη ζωή και τα δικαιώματά μας.


Σπύρος ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΣ
Οργανωτικός γραμματέας της ΕΕ της ΠΟΕ ΟΤΑ και πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ