Πέμπτη 14 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Το υπέρογκο κόστος παραγωγής εξανεμίζει το ήδη μικρό εισόδημά τους

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης περί «υλοποίησης μέτρων που στηρίζουν και ανακουφίζουν τον πρωτογενή τομέα» δεν μπορούν να κρύψουν την άθλια πραγματικότητα που ζουν αυτή την περίοδο χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Πραγματικότητα είναι ότι το υπέρογκο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής σφίγγει τη θηλιά για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, που βλέπουν να εξανεμίζεται το εισόδημά τους και τα χρέη συνεχώς να αυξάνονται.

Με τις τιμές στο πετρέλαιο, στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές να ανεβαίνουν καθημερινά, αλλά και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στον τομέα των ζωοτροφών, χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι δυσκολεύονται να καλλιεργήσουν, να κρατήσουν τα κοπάδια τους.

Ταυτόχρονα, βιομήχανοι και μεγαλέμποροι, που κυριαρχούν στην αγορά, διαμορφώνουν όπως θέλουν τις τιμές στα προϊόντα με κριτήριο το κέρδος τους, πολλές φορές μάλιστα αρπάζουν την παραγωγή σε τιμές και κάτω του κόστους.

Τα προβλήματα αυτά δεν αφορούν μόνο τους αγροτοκτηνοτρόφους, αλλά όλα τα λαϊκά στρώματα. Ηδη στα ράφια τα προϊόντα πουλιούνται 5 φορές ακριβότερα από την τιμή που τα πουλάει ο παραγωγός και θα αυξηθούν και άλλο.

Είναι χαρακτηριστικό πως φέτος, στις συμφωνίες που θα κλειστούν με τους εμπόρους, το αρνί από τον κτηνοτρόφο μπορεί να φύγει και με 8,5 ευρώ το κιλό και το κατσίκι με 9, αλλά στην κατανάλωση θα φτάσει με τιμή πάνω από 13 με 14 ευρώ το κιλό.

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι

Χαρακτηριστικές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι σε πολλές περιοχές της χώρας: Τους δύο τελευταίους μήνες, το κόστος των ζωοτροφών αυξήθηκε κι άλλο, σε ποσοστό 30%. Η αύξηση αυτή ήρθε να προστεθεί στις ήδη ανεβασμένες κατά 70% τιμές, με αποτέλεσμα μέσα σε ένα χρόνο το κόστος να έχει διπλασιαστεί. Ενδεικτικά, ένας τόνος καλαμπόκι από 180 ευρώ έφτασε να κοστίζει 420 ευρώ.

Τα μέτρα της κυβέρνησης, για μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και ενίσχυση 2% επί του τζίρου του 2021, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα.

Ενδεικτικά, μία κτηνοτροφική εκμετάλλευση με 100 αιγοπρόβατα χρειάζεται 110 - 120 ευρώ τη μέρα σε ζωοτροφές, χωρίς να υπολογιστούν τα υπόλοιπα έξοδα. Ακόμη κι αν κάθε ζώο αποδίδει ένα λίτρο γάλα την ημέρα, με τιμή παραγωγού 1 ευρώ, δεν καλύπτεται ούτε το κόστος των ζωοτροφών.

Ετσι, πολλοί κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να σφάξουν ακόμη και παραγωγικά ζώα, να πουλήσουν μέρος των κοπαδιών τους, ενώ λόγω του υποσιτισμού εξαιτίας του υψηλού κόστους των ζωοτροφών, θα υπάρξει σημαντική μείωση στην παραγωγή γάλακτος και μελλοντικά στη φέτα.

«Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε!»

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Στέλιος Καραμούλας, κτηνοτρόφος από την Ελασσόνα και πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ολύμπου, τονίζει χαρακτηριστικά: «Αυτό που λέγαμε πριν δύο μήνες στα μπλόκα, γίνεται τώρα ακόμα πιο επιτακτικό. Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης, με μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, τότε πραγματικά δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε, θα μας πνίξουν τα χρέη. Δεν γίνεται η κυβέρνηση να "μπουκώνει" με δισεκατομμύρια ευρώ βιομηχάνους, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και σε εμάς να πετάει κάποια ψίχουλα. Ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης είναι υπαρκτός αν δεν στηριχθούμε εμείς και συνολικά ο πρωτογενής τομέας.

Δεν θα το βάλουμε κάτω. Διεκδικούμε το δικαίωμά μας να εργαζόμαστε και να παράγουμε. Τις επόμενες μέρες, θα συνεδριάσουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι, προκειμένου να συζητήσουμε για το πώς θα αντιδράσουμε. Ηδη με τη συμμετοχή μας στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 6 Απρίλη, αναδείξαμε τα προβλήματά μας, θα το κάνουμε ξανά με τις συγκεντρώσεις την 1η Μάη, μαζί με τους εργαζόμενους της περιοχής. Με "εφόδια" την πείρα από τις προηγούμενες κινητοποιήσεις, το πλαίσιο πάλης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, την προσπάθεια για μαζικοποίηση και δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα επιβίωσης».

Νάουσα: Σε απόγνωση οι δενδροκαλλιεργητές

Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα επιβίωσης από τη ραγδαία ακρίβεια, έρχονται και οι φυσικές καταστροφές να κατεδαφίσουν ό,τι έχει μείνει όρθιο, λόγω των ανύπαρκτων μέτρων πρόληψης αλλά και στήριξης με αποζημιώσεις. Ετσι, σε απόγνωση βρίσκονται και πολλοί παραγωγοί δενδρωδών καλλιεργειών, κυρίως ροδάκινων, καθώς διαπίστωσαν ότι έχουν τεράστιες απώλειες στην παραγωγή, εξαιτίας των ισχυρών και παρατεταμένων παγετών του Μάρτη.

Οπως καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό, ο ΕΛΓΑ αρνείται να συμπεριλάβει στην αναγγελία ζημιάς πολλές ποικιλίες ροδάκινων, νεκταρινιών κ.ά., επικαλούμενος τον αναχρονιστικό και άδικο κανονισμό του.

Κι αυτό, ενώ οι παραγωγοί όλο αυτό το διάστημα αντιμετώπισαν και το μεγάλο κόστος παραγωγής, πανάκριβα μέσα και εφόδια, υψηλό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, υψηλές ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.

«Για όλο αυτόν τον κόσμο που ζει στο δήμο μας αλλά και γενικότερα στον νομό, η δενδροκαλλιέργεια και κυρίως η ροδακινοκαλλιέργεια αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος και παραμένει ο μοναδικός τρόπος επιβίωσης της οικογένειας για όλη τη χρονιά», σημειώνει ο Σύλλογος. Και καλεί τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει στην παράταση των δηλώσεων ζημιάς ώστε να συμπεριληφθούν όλες οι ποικιλίες που υπέστησαν ζημιά. Να αλλάξει ο αναχρονιστικός και άδικος κανονισμός, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών στο 100%, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις αρρώστιες, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες. Να εξασφαλιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς και ταυτόχρονα εξασφάλιση φτηνών προϊόντων για τη λαϊκή κατανάλωση.

Σταφιδοπαραγωγοί Ηλείας: «Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι»

Η εξευτελιστική τιμή της σταφίδας και η εκτίναξη του κόστους παραγωγής θα αποτελέσουν τα θέματα της σύσκεψης που οργανώνουν σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία του Χειμαδιού, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και ο Αγροτικός Σύλλογος Χειμαδιού - Σοπίου.

Ομοσπονδία και Σύλλογος καλούν τους βιοπαλαιστές αγρότες να πάρουν μαζικά μέρος, σημειώνοντας την ανάγκη να συνεχίσουν τον αγώνα τους για τα «καυτά» προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με τον πρόεδρο της ΟΑΣ, Θανάση Βομπίρη, να τονίζει:

«Εκεί που μας χρώσταγαν, μας πήραν και το βόδι. Οι έμποροι, αποθρασυνόμενοι από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενίσχυση των παραγωγών λόγω της αδιάθετης σταφίδας, εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση. Βρήκαν σε αδυναμία τους βιοπαλαιστές αγρότες, που έχοντας μεγάλες ανάγκες και από την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, έδωσαν το προϊόν τους όσο - όσο, την ίδια ώρα που δεν έχουν λάβει καν τα ψίχουλα που έταζε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Οπως εξήγησε ο Θανάσης Βομπίρης, αυτό είχε τραγικές συνέπειες στους σταφιδοπαραγωγούς κορινθιακής σταφίδας, που δέχθηκαν σοβαρότατα πλήγματα στη δραστηριότητά τους, γι' αυτόν τον λόγο δυσκολεύονται αρκετοί να συνεχίσουν. Κάλεσε, δε, σε συνέχιση του αγώνα και των πολύμορφων δράσεών τους και μετά τη σημερινή σύσκεψη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ