Πέμπτη 14 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕ - ΟΤΑ
Στήριξη στη ΔΑΣ ΟΤΑ για την ενίσχυση της πάλης των εργαζομένων

Από τις 2 μέχρι και τις 6 Μάη θα διεξαχθεί το 48ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ), μία από τις μεγαλύτερες ομοσπονδίες στο Δημόσιο και η μεγαλύτερη στον χώρο της Τοπικής Διοίκησης. Το συνέδριο θα διεξαχθεί σε μια εποχή που το σύνολο των εργαζομένων στενάζει από τις επιπτώσεις της πολιτικής της κυβέρνησης. Η επίθεση που δεχόμαστε είναι ολομέτωπη και θα πρέπει και η απάντησή μας να είναι το ίδιο.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους έχουν να δουν αύξηση 12 χρόνια. Το μόνο που βλέπουν είναι συνεχείς μειώσεις. Ο μισθός δεν φτάνει για να ικανοποιήσουμε ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες, τις δικές μας και των οικογενειών μας. Με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, κάποτε λέγαμε ότι «πληρωνόμαστε τη Δευτέρα και στο τέλος της βδομάδας ο μισθός έχει τελειώσει», σήμερα λέμε «πληρωνόμαστε τη Δευτέρα και την Τετάρτη ψαχνόμαστε».

Και δεν φτάνει αυτό. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να μειώσει ακόμα περισσότερο το εισόδημά μας μέσα από την περικοπή του επιδόματος των Βαρέων και Ανθυγιεινών, σε έναν κλάδο που κάθε μέρα καταγράφει εργατικά «ατυχήματα». Μόλις την προηγούμενη βδομάδα θάψαμε έναν ακόμα συνάδελφο.

Ξέρουμε καλά ότι εδώ και χρόνια το μεγάλο κεφάλαιο θέλει να τελειώνει με το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών, προκειμένου να μειώσει ακόμα περισσότερο το μισθολογικό κόστος, για να μεγαλώσει την κερδοφορία του. Η απένταξη κάποιων ειδικοτήτων ή η μείωση του συγκεκριμένου επιδόματος αποτελεί την αρχή. Στο μέλλον θα χρησιμοποιηθεί από τις κυβερνήσεις για να απεντάξουν μια σειρά ειδικοτήτων από το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών. Θα φέρει μεγάλες ανατροπές στην εργασιακή ζωή των συναδέλφων. Θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση. Θα καταργηθούν οι παροχές που έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι που είναι ενταγμένοι στο συγκεκριμένο καθεστώς (προληπτικές εξετάσεις, άδειες, κατάργηση της παροχής μέσων ατομικής προστασίας κ.λπ.).

Παράλληλα, με χειρουργικές κινήσεις και πάντα με πρόσχημα τα δημοσιονομικά της χώρας, όλες οι κυβερνήσεις, ανεξάρτητα το τι πρόσημο έχουν, μαζί με την πλειοψηφία των δημοτικών αρχών, χτύπησαν με λύσσα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Την αντικατέστησαν με συμβασιούχους, 2μηνα, 4μηνα, 8μηνα και με εργαζόμενους μέσα από διάφορα προγράμματα, όπως της κοινωφελούς εργασίας, ΕΣΠΑ κ.λπ.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι σήμερα το σύνολο των υπηρεσιών να είναι υποστελεχωμένες, η εντατικοποίηση της εργασίας να έχει χτυπήσει «κόκκινο», μεγάλο μέρος των συναδέλφων να έχουν παράλληλα καθήκοντα, να έχουν γενικευτεί οι επαγγελματικές ασθένειες, τα μυοσκελετικά προβλήματα και μια σειρά από ψυχολογικά νοσήματα.

Ακόμα και στις κοινωνικές δομές (παιδικοί σταθμοί, «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.λπ.) που θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ευαισθησία, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Το μόνιμο προσωπικό δεν επαρκεί για τη λειτουργία των συγκεκριμένων υπηρεσιών και χωρίς τους συναδέλφους μας συμβασιούχους αυτές οι δομές σήμερα δεν θα λειτουργούσαν. Και βέβαια στους παιδικούς σταθμούς, δεν μιλάμε πλέον για κοινωνικές υπηρεσίες αλλά για ανταποδοτικές υπηρεσίες, αφού όπως καλά γνωρίζουμε τα τροφεία που δίνουν οι γονείς δεν είναι ευκαταφρόνητα.

Αντί η κυβέρνηση να υιοθετήσει το βασικό αίτημα των σωματείων και των εργαζομένων, να μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για το σύνολο των υπηρεσιών, προχωρά σε νομοθετικές ρυθμίσεις για την παραπέρα διείσδυση των εργολάβων.

Ενα τέτοιο «εργαλείο», όπως το ονόμασε ο υπουργός Εσωτερικών, είναι και οι λεγόμενοι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί. Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο για να προχωρούν σε ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών, να αξιοποιούν τα κονδύλια για επενδύσεις προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ επιφέρουν αποφασιστικό χτύπημα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, δημιουργώντας παράλληλα έναν νέο μηχανισμό για τη στοίχιση της διοικητικής ιεραρχίας με τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές τους. Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί εξυπηρετούν την πολιτική της συγκέντρωσης σε μεγαλύτερους «παίχτες» των κρατικών επενδύσεων και των δημοτικών φόρων. Αποτελούν κεντρική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, συνέχεια των «αναπτυξιακών» συνεδρίων που διοργάνωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η συγκρότησή τους στηρίζεται στα Δημοτικά Συμβούλια από όλα τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Οι «σύμμαχοι» κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών

Για τη σημερινή κατάσταση τεράστιες είναι οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ και συγκεκριμένα των παρατάξεων ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ (ΣΥΝΑΝ), ΔΑΚΕ και ΑΣΚ ΟΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ). Με τη στάση τους όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν και στηρίζουν την πολιτική των κυβερνήσεων. Συμφωνούν με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο, με την «αναπτυξιακή» πολιτική της κυβέρνησης, τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συμφώνησαν με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιδραστική αξιολόγηση προτείνοντας τη στοχοθεσία. Σήμερα βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση προτείνοντας μια άλλη αξιολόγηση, δήθεν πιο αντικειμενική.

Είναι αυτές οι δυνάμεις που θεωρούν «συμμάχους» τους δημάρχους. Αυτούς που πρωτοστατούν στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και στην καταπάτηση όσων δικαιωμάτων μάς έχουν απομείνει.

Εβαλαν πλάτη στην κυβέρνηση για να περάσουν οι αντιδραστικές ανατροπές που αφορούν τη λειτουργία και τη δράση των σωματείων, την απεργία. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη στάση που κράτησε η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ, που μαζί με τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ διευκόλυναν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για τον αντεργατικό νόμο του Χατζηδάκη... Αυτήν την περίοδο μάλιστα επιδίωξαν σε σωματεία που έχουν την πλειοψηφία να αλλάξουν το καταστατικό τους, υιοθετώντας όλες τις αντιδραστικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη, όπως, για παράδειγμα, στο μεγάλο σωματείο της καθαριότητας στον δήμο της Αθήνας.

Παρά την τεράστια επίθεση, εξακολουθούν να διαχωρίζουν τους εργαζόμενους ανάλογα με τη σχέση εργασίας τους. Να κρατούν έξω από τα σωματεία και την Ομοσπονδία τους συναδέλφους συμβασιούχους, θεωρώντας ότι είναι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας.

Μπροστά σε μικρούς και μεγάλους αγώνες

Στην απέναντι όχθη, οι ταξικές δυνάμεις, συνδικάτα και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται του ΠΑΜΕ που όλο αυτό το διάστημα δεν κάθισαν με τα χέρια σταυρωμένα, μπήκαμε μπροστά οργανώνοντας αγώνες για να διεκδικήσουμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας, για να βάλουμε εμπόδια στην αντεργατική λαίλαπα των κυβερνήσεων και των δημάρχων, για να μη γίνουμε θυσία στην πολιτική τους.

Οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές και τα σωματεία όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ πρωτοστάτησαν σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, χωρίς διακρίσεις ανάλογα με τη μορφή ή τη σχέση εργασίας. Παλέψαμε και παλεύουμε για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος από τους δήμους. Με τους μαζικούς αγώνες μας αναγκάσαμε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην πρόσληψη των 9.000 συναδέλφων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Μπήκαμε μπροστά και αναγκάσαμε τις δημοτικές αρχές να πάρουν πίσω τις απολύσεις που προσπάθησαν να κάνουν στις εργαζόμενες των ΕΣΠΑ.

Δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις με πολύμορφες κινητοποιήσεις για να μη βγουν εκτός επιδόματος εργαζόμενοι ή να μη μειωθεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε καμιά ειδικότητα, αντιθέτως να προστεθούν και άλλες ειδικότητες στο συγκεκριμένο καθεστώς.

Αγωνιστήκαμε για να μην προχωρήσει καμιά ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, με κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας. Βάλαμε εμπόδια στην ίδρυση και λειτουργία των Αναπτυξιακών Οργανισμών.

Ακόμα και την περίοδο της πανδημίας, όταν όλες οι άλλες δυνάμεις ήταν στην κυριολεξία εξαφανισμένες, οι δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ ήταν στους χώρους δουλειάς πλάι στους συναδέλφους, διεκδικώντας μέτρα για την υγεία μας και μέσα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Αποδείξαμε ότι έχουμε φωνή και κάτω από τις μάσκες. Δεν μασήσαμε στις απαγορεύσεις της κυβέρνησης, ενώσαμε τις δυνάμεις μας μαζί με όλους τους εργαζόμενους διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια Υγεία για όλο τον λαό, καθολικό πρόγραμμα εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, προληπτικό έλεγχο για όλους τους εργαζόμενους στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Υγείας.

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ζήσουμε άλλο μέσα στη μιζέρια και τη χαμοζωή. Σήμερα, με τη μεγάλη ανάπτυξη της τεχνολογίας, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, να αμειβόμαστε καλύτερα και να δουλεύουμε με καλύτερες συνθήκες.

Ολες οι κυβερνήσεις μπροστά στην κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων δεν υπολογίζουν τίποτα. Ούτε τη δουλειά μας ούτε τη ζωή μας.

Οχι άλλο χρόνο και χώρο σε κυβέρνηση, ΕΕ, δημάρχους

Σήμερα είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να δυναμώσουμε τους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας αλλά και όλα αυτά που χάσαμε σε όλη την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης. Δεν πρέπει να δώσουμε άλλο χρόνο και χώρο στην κυβέρνηση, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στους δημάρχους γιατί η επίθεσή τους θα γίνει ακόμα πιο σφοδρή. Μας ξεζούμισαν με την ακρίβεια, τις συνεχείς ανατιμήσεις, τις μειώσεις στους μισθούς μας για να πληρώσουμε εμείς τους πολεμικούς λογαριασμούς μετατρέποντας τους εργάτες και τον λαό της χώρας μας σε θύμα και θύτη άλλων λαών στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που διεξάγουν για τα συμφέροντά τους. Να μην επιτρέψουμε να πάρουν πίσω ό,τι δικαιώματα και κατακτήσεις μάς έχουν απομείνει. Να τους εμποδίσουμε να καταντήσουν τα σωματεία μας παραμάγαζα των δημάρχων και της κυβέρνησης.

Μπροστά στο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ καλούμε τους εργαζόμενους να μετατρέψουν σε όπλο την πολύτιμη πείρα που πλέον έχουν αποκτήσει και να στηρίξουν τις δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ. Για να δυναμώσουν οι αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς που να μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κατάργηση κάθε μορφής «ευέλικτης» εργασίας. Για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια ώστε να γυρνάμε ασφαλείς και ζωντανοί στην οικογένειά μας. Για να ζωντανέψουν τα σωματεία, να σφυρηλατηθεί η ενότητα όλων των εργαζομένων, να δυναμώσει η διεκδικητική πάλη, απέναντι στην κυβέρνηση, στα κόμματα και τις δημοτικές αρχές που στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους στερώντας τη ζωή και τα δικαιώματά μας.


Σπύρος ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΣ
Οργανωτικός γραμματέας της ΕΕ της ΠΟΕ ΟΤΑ και πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ