Τετάρτη 14 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Καταγγέλλουν απολύσεις και επίθεση στη ΣΣΕ

Τις απολύσεις δύο εργαζομένων από την εταιρεία ανελκυστήρων «Σουκαράς ΑΕ» καταγγέλλει η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής. Κάνει λόγο για παράνομες και εκδικητικές απολύσεις, που έγιναν μετά την άρνηση των εργαζομένων να υπογράψουν ατομική σύμβαση τετράωρης εργασίας, όπως ζητάει ο εργοδότης, παραβιάζοντας τη Συλλογική Σύμβαση που βρίσκεται σε ισχύ στους ανελκυστήρες.

Μάλιστα, το Σωματείο σημειώνει πως ο συγκεκριμένος εργοδότης είναι εκλεγμένος στη Διοίκηση του Συνδέσμου Εγκαταστατών - Συντηρητών Ανελκυστήρων Αθηνών, που είναι μέλος της ΠΟΒΕΣΑ, της Ομοσπονδίας δηλαδή των εργοδοτών με την οποία έχει υπογραφεί η Σύμβαση.

«Θεωρούμε τις απολύσεις παράνομες και εκδικητικές και απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψη των συναδέλφων», τονίζει η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών και καλεί τους εργαζόμενους «να μη φοβηθούν και να μην υποκύψουν μπροστά στην τρομοκρατία των εργοδοτών, που στόχο έχει να διασφαλίσει τα κέρδη τους σε βάρος του κάθε εργαζόμενου. Να οργανώσουν τον αγώνα τους, να παλέψουν μαζί με το Σωματείο τους σε ταξική κατεύθυνση για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων, της ίδιας της ζωής τους».

Γύρισαν στη δουλειά τους στο ΚΑΤ

Στη δουλειά τους επανήλθαν κανονικά οι περίπου ενενήντα εργαζόμενοι στην καθαριότητα του νοσοκομείου ΚΑΤ, τους οποίους προσπάθησε να απολύσει ο νέος εργολάβος που θα αναλάμβανε το έργο. Με τη γνωστοποίηση των απολύσεων προχτές, οι εργαζόμενοι αντέδρασαν άμεσα, έχοντας στο πλευρό τους τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Καθαριστριών Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο. Η αποφασιστική τους στάση υποχρέωσε τη διοίκηση του νοσοκομείου να ανακοινώσει ότι θα ακυρώσει την ανάθεση στο νέο εργολάβο και ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα επανέλθουν στη δουλειά τους, με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι τώρα.

Δικάζονται σήμερα συνδικαλιστές των ΟΤΑ

Στα δικαστήρια σέρνονται σήμερα συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ), ανάμεσά τους και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, με την κατηγορία ότι το 2010 εισέβαλαν στη χωματερή παράνομα και διατάραξαν την ομαλή λειτουργία της. Τη δίωξη ζήτησε ο τότε δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας (ΠΑΣΟΚ) και με μάρτυρα το δήμαρχο Κηφισιάς και πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ Νίκο Χιωτάκη (ΝΔ). Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί τους εργαζόμενους στους δήμους της Αττικής να συμμετάσχουν μαζικά στη στάση εργασίας που θα γίνει από τις 9 π.μ. μέχρι τη 1 μ.μ. και να δώσουν το «παρών» στα Δικαστήρια, στις 10 π.μ., την ώρα που είναι προγραμματισμένη η δίκη.

Μπήκαν στα αμπάρια του «Norman Atlantic»

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες στα γκαράζ του καμένου πλοίου «NORMAN ATLANTIC» από τις δυνάμεις της ιταλικής Πυροσβεστικής, προκειμένου να βρεθούν οι αγνοούμενοι, των οποίων ο επίσημος αριθμός παραμένει 18 (ανάμεσά τους και 9 Ελληνες). Οι πυροσβέστες κατάφεραν την περασμένη Δευτέρα να σβήσουν και τις τελευταίες εστίες της φωτιάς, οπότε τέθηκαν σε λειτουργία ειδικά συστήματα για την απορρόφηση του καπνού. Μέχρι και χτες είχαν ελεγχθεί δύο επίπεδα όπου βρίσκονταν φορτηγά, ωστόσο δεν ελέγχθηκε το εσωτερικό των οχημάτων και για το σκοπό αυτό αναμένεται να χρησιμοποιηθούν θερμικές κάμερες.

Από τις αρχές της Ιταλίας εξετάζεται το ενδεχόμενο το πλοίο να μεταφερθεί στο λιμάνι του Μπάρι, καθώς το λιμάνι του Πρίντεζι δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για να αδειάσουν τα γκαράζ από τα οχήματα και να διευκολυνθούν οι έρευνες. Από τη Δευτέρα ξεκίνησε και η νεκροψία των σορών 9 θυμάτων της τραγωδίας. Οσον αφορά τα «μαύρα κουτιά» υπολογίζεται ότι η εξέταση των στοιχείων που περιέχουν αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές στις 20 Γενάρη.

Στις συμπληγάδες φτώχειας και χρεών τα λαϊκά νοικοκυριά

Ενδεικτικά τα στοιχεία έρευνας του ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ

Περισσότερο από το 1/3 του πληθυσμού βρίσκεται στις «συμπληγάδες» μεταξύ φτώχειας και χρέους, καθώς από τη μια μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα και από την άλλη συσσωρεύονται υποχρεώσεις που είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν. Αυτό προκύπτει από την έρευνα με τίτλο «Εισόδημα - Δαπάνες Νοικοκυριών 2014» του ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ. Σύμφωνα με την έρευνα:

  • Το 93,7% των νοικοκυριών παρουσίασε σημαντική μείωση των εισοδημάτων μετά το ξέσπασμα της κρίσης.
  • Το 46,9% του πληθυσμού δήλωσε ότι το οικογενειακό εισόδημα δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών και το 55% ότι χρειάστηκε επιπλέον μη ίδιους πόρους (δανεισμό από συγγενείς - φίλους, τραπεζικό δανεισμό, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, ενεχυροδανειστήριο), για να καλύψει τρέχουσες ανάγκες.
  • Το 35,9% των νοικοκυριών, δηλαδή πάνω από 1 εκ. νοικοκυριά, έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία. Από αυτούς, μόνο το 8,9% παίρνει επίδομα ανεργίας.
  • Οι συντάξεις αποτελούν για το 52% των νοικοκυριών την κυριότερη πηγή εισοδήματος. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 42% το 2012.
  • Περισσότερα από ένα στα τρία νοικοκυριά βρίσκονται στο όριο καθυστέρησης πληρωμών προς το Δημόσιο, ταμεία ΔΕΚΟ, τράπεζες, δάνεια κ.λπ., λόγω αδυναμίας πληρωμής.
  • Το 42,5% των νοικοκυριών δεν ευελπιστεί ότι θα καλύψει βασικές υποχρεώσεις το επόμενο έτος. Το 35,4% θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις το επόμενο έτος.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
Οδηγείται σε κλείσιμο και το τελευταίο εργοστάσιο

Αναβρασμός χτες στο Πλατύ Ημαθίας από την προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς να δεσμεύσει μεγάλο μέρος της παραγωγής

Το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας
Το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας
Το κλείσιμο και του τελευταίου εν λειτουργία εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο Πλατύ Ημαθίας, μεθοδεύεται από κυβέρνηση, διοίκηση και Τράπεζα Πειραιώς. Χτες οι εργαζόμενοι εμπόδισαν τη δέσμευση χιλιάδων τόνων ζάχαρης από ιδιωτική εταιρεία, που δρα για λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς. Η δέσμευση αποφασίστηκε για να χρηματοδοτήσει η τράπεζα την ΕΒΖ, ώστε να πληρώσει μέρος των οφειλών της στους τευτλοπαραγωγούς.

Αμέσως οι εργαζόμενοι συγκάλεσαν συνέλευση και αποφάσισαν να περιφρουρούν το εργοστάσιο, ώστε να μην προχωρήσουν τα νέα εγκληματικά σχέδια. Μαζί με τους τευτλοκαλλιεργητές, προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στις 9 το πρωί στα γραφεία της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη.

Η Τράπεζα Πειραιώς ενέκρινε τη χρηματοδότηση της ΕΒΖ με ποσό περίπου 11 εκ. ευρώ, προκειμένου να πληρώσει μέρος των οφειλών της στους τευτλοπαραγωγούς, που υπολογίζονται σε περίπου 18 εκ. ευρώ. Για τη χρηματοδότηση αυτή συμφώνησε να δεσμεύσει 19.000 τόνους ζάχαρη, ώστε να πουληθεί για λογαριασμό της. Στο μεταξύ, ήδη από τους 56.000 τόνους ζάχαρης που παράχθηκαν στη διάρκεια του 2014, η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευμένους άλλους 30.000 τόνους ζάχαρης για δάνειο που είχε δώσει στην ΕΒΖ το 2013.

Η παραγωγή που μένει αδέσμευτη, δηλαδή 7.000 τόνοι, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου, ούτε την εξόφληση των αγροτών, ούτε και τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Αυτό σηματοδοτεί ουσιαστικά το κλείσιμο του εργοστασίου.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα εκχώρησε το 50% της εθνικής ποσόστωσης σε ζάχαρη, και τόσο η ΕΒΖ όσο και η τευτλοκαλλιέργεια οδηγήθηκαν σε συρρίκνωση. Τα προηγούμενα χρόνια, η ΕΒΖ έκλεισε τα εργοστάσιά της σε Λάρισα και Ξάνθη και μέσα στο καλοκαίρι του 2014 ανέστειλε τη λειτουργία των εργοστασίων της σε Ορεστιάδα και Σέρρες. Στο Πλατύ Ημαθίας συγκομίζονταν όλη η τευτλοπαραγωγή από τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας.

Ακολούθησαν δραματικοί μήνες για τους αγρότες που αρχικά πίεζαν την ΕΒΖ να εισκομίσει έγκαιρα την παραγωγή τους, ώστε να μη μείνει ασυγκόμιστη στα χωράφια και να μην υποβαθμιστεί η ποιότητα, γεγονός που συντέλεσε στη μείωση της τιμής. Στη συνέχεια, διοργάνωσαν κινητοποιήσεις με αίτημα την άμεση πληρωμή τους για την παραγωγή που παρέδωσαν, αλλά και αποζημίωση για όση σάπισε στα χωράφια.

Δήλωση του Σωτήρη Ζαριανόπουλου

Στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ, την ώρα της συνέλευσης των εργαζομένων, βρέθηκε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Αμέσως μετά δήλωσε:

«Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση σπεύδει να υλοποιήσει μια ακόμα δέσμευση που ανέλαβε απέναντι στην ΚΑΠ και την ΕΕ: Να εξαφανίσει από τη χώρα την τευτλοκαλλιέργεια και την παραγωγή ζάχαρης, στην οποία η χώρα κατείχε μία από τις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά.

Η κυβέρνηση από τη μια πλευρά τάζει προεκλογικά ψίχουλα στους αγρότες, όταν η δική της πολιτική και η ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης τους ξεκληρίζει και την ίδια ώρα υλοποιεί την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για κλείσιμο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Οι αγρότες σε συμμαχία με τους εργαζόμενους στη ζάχαρη πρέπει να αποτρέψουν αυτήν την εξέλιξη. Πραγματική, όμως, αποτροπή είναι η κοινή πάλη αγροτών - εργατών και όλου του λαού μας κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με κατεύθυνση την αποδέσμευση από αυτήν.

Στις εκλογές που έρχονται μοναδική απάντηση είναι η αποφασιστική καταδίκη όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και όλων ανεξαίρετα των κομμάτων (όπως ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.) που στηρίζουν την ΚΑΠ και την ΕΕ και που από την επομένη των εκλογών ετοιμάζουν νέα βάρβαρα δεσμά για το λαό μας.

Η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ είναι ο μόνος δρόμος για αγρότες και εργαζόμενους για να αποτρέψουν αυτή την πολιτική και να ανοίξουν το δρόμο για μια οικονομία που θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας σε όφελος του λαού της και όχι των κερδών των μονοπωλίων, έξω από τα δεσμά της ΕΕ».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ