Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
76 νεκροί σε μια μέρα, 739 οι διασωληνωμένοι, 3.616 νέα κρούσματα

Με 10.000 λιγότερα τεστ χτες, παρά τη διασπορά

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των θανάτων, αφού μόνο χτες έχασαν τη ζωή τους άλλοι 76 άνθρωποι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 739, ενώ τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 3.616 (με 10.000 λιγότερα τεστ σε σχέση με την προηγούμενη μέρα). Από αυτά, τα 1.706 κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική (434 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, 273 στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς, 269 στο Δυτικό Τομέα Αθηνών, 213 στην Ανατολική Αττική, 188 στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, 173 στο Νότιο Τομέα Αθηνών, 138 στη Δυτική Αττική και 18 στα νησιά), 499 στη Θεσσαλονίκη, 121 στην Αχαΐα, 97 στη Λάρισα, 84 στην Κοζάνη, 62 στην Πέλλα, 61 στο Ηράκλειο, 55 στις Σέρρες, 54 στα Ιωάννινα.

Τo Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,98.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πια σε 263.689, ενώ ο θλιβερός απολογισμός των θυμάτων σε 8.093.

Τη βδομάδα 22 - 28 Μάρτη το ποσοστό θετικότητας στα τεστ ήταν 6,11%.

Επανέρχεται η ασφυκτική πίεση στη Θεσσαλονίκη

Στα όριά τους φτάνουν και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που όλες τις τελευταίες μέρες δέχονται ασφυκτική πίεση σε κλινικές και ΜΕΘ. Η αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων με κορονοϊό αντιμετωπίζεται με το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις των άλλων κλινικών, και αντίστοιχα με τη μετατροπή των κλινών ΜΕΘ σε Covid. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν επιτάσσει τις ιδιωτικές κλινικές, παρά μόνο χρησιμοποιεί ορισμένες για την εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών μη Covid που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της μετατροπής τους σε μίας νόσου.

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία που έρχονται από τα νοσοκομεία. Το ΑΧΕΠΑ βγήκε από εφημερία με 35 νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό και γεμάτες 28 κλίνες ΜΕΘ. Αντίστοιχα και το «Γ. Γεννηματάς» ολοκλήρωσε την εφημερία του με 34 εισαγωγές και έχοντας γεμάτες και τις 14 κλίνες ΜΕΘ Covid.

Το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» μετέτρεψε και 5η κλινική σε Covid για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες νοσηλείας των περιστατικών κορονοϊού και ήδη χτες νοσήλευε 28 ασθενείς στη ΜΕΘ.

Στο «Παπανικολάου» νοσηλεύονται 31 στη ΜΕΘ και 75 ασθενείς στις τρεις κλινικές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες άνοιξε και 4η. Αντίστοιχα και στο «Ιπποκράτειο», όπου ήταν γεμάτες 27 κλίνες ΜΕΘ.

Με τη σταθερή αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται καθημερινά στη Θεσσαλονίκη, την εκτίμηση ότι μόνο στον δήμο Θεσσαλονίκης τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε περισσότερα από 2.000, τον διπλασιασμό κρουσμάτων σε περιοχές όπως ο δήμος Θερμαϊκού κ.λπ., αντιλαμβάνεται ο καθένας την πίεση που αναμένεται να δεχτούν τα νοσοκομεία τις επόμενες μέρες.

Στο μεταξύ, αποκαλυπτικά για τις επιπτώσεις της πολιτικής μετατροπής των νοσοκομείων σε μίας νόσου είναι ορισμένα στοιχεία από το ΑΧΕΠΑ. Πρόκειται για συγκριτικά στοιχεία σχετικά με τις νοσηλείες στις κλινικές και τις επισκέψεις στα ΤΕΠ, και δείχνουν ότι χιλιάδες περιπτώσεις ασθενών της υπόλοιπης νοσηρότητας είτε έμειναν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είτε οδηγήθηκαν στη μεγάλη «αγκαλιά» των ιδιωτικών κλινικών, που συνεχίζουν να θησαυρίζουν και σε περίοδο πανδημίας.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, λοιπόν, ο αριθμός των νοσηλευθέντων στις κλινικές του ΑΧΕΠΑ το 2020, χρονιά πανδημίας, ήταν 23.564, μειωμένοι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά 9.676! Στα ΤΕΠ ο αριθμός των εξετασθέντων το 2020 έπεσε στους 88.917, έναντι 165.252 το 2019, δηλαδή εξετάστηκαν στα ΤΕΠ 76.335 λιγότεροι ασθενείς. Μείωση έως και 40% καταγράφηκε και στα χειρουργεία, που μειώθηκαν κατά 2.000.

  • Συναγερμός έχει σημάνει και στο Αγιο Ορος, μετά τον εντοπισμό τουλάχιστον 30 κρουσμάτων, κυρίως σε Σκήτες, εκ των οποίων 4 νοσηλεύονται. Επίσης, 3 κρούσματα εντοπίστηκαν και σε κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ηλικιωμένους που δεν είχαν εμβολιαστεί.
ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
145 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, κάποιοι από τις 8 Μάρτη!

Καθημερινός αγώνας δρόμου των υγειονομικών για να σωθούν ανθρώπινες ζωές

Αλλη μια μέρα μάχης με τον ιό, αλλά και με την εγκληματική κυβερνητική πολιτική έδιναν χτες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, έχοντας να αναμετρηθούν με τις τραγικές ελλείψεις και τον μόνιμο πια εφιάλτη, ειδικά στην Αττική, της φροντίδας διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ. Και όσο οι υγειονομικοί δίνουν καθημερινά αγώνα δρόμου για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, η κυβέρνηση, πατώντας πάνω στην αθλιότητα που έχει διαμορφωθεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας με ευθύνη όλων των κομμάτων που έχουν ασκήσει διακυβέρνηση, αντί να επιτάξει άνευ όρων τους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας, διευρύνει τις μπίζνες μαζί τους, παρουσιάζοντας ως «κανονικότητα» και ως «εικόνα από το μέλλον» την αδρή πληρωμή για κάθε ασθενή που μεταφέρεται από τα δημόσια στα ιδιωτικά νοσοκομεία στο πλαίσιο της «συνεισφοράς - σύμπραξης» με τον ιδιωτικό τομέα.

Χτες, 145 ήταν οι ασθενείς που έμεναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, 120 από αυτούς στην Αττική των χιλιάδων ιδιωτικών κλινών που μένουν ανέγγιχτες από την κυβέρνηση. Αλλοι είναι σε αναμονή από τις 8 Μάρτη και άλλοι από τις 11 Μάρτη, ενώ 65 διασωληνωμένοι διανύουν ήδη το τέταρτο 24ωρο περιμένοντας στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ μια θέση σε ΜΕΘ.

Κι αυτά, όταν σε έξι μέρες, από τις 22 μέχρι και τις 28 Μάρτη, έγιναν 3.130 νέες εισαγωγές (μέσω ΕΚΑΒ) ασθενών με Covid στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ενώ μόνο χτες, οι νέες εισαγωγές Covid αυξήθηκαν κατά 19,15%, φτάνοντας τις 479.

Στο «Γ. Γεννηματάς» χτες, 15 διασωληνωμένοι παρέμεναν εκτός ΜΕΘ, με τους γιατρούς να παίρνουν εντολή να φτιάξουν άρον άρον φακέλους για 30 ασθενείς non Covid, προκειμένου να διακομιστούν στο μαιευτήριο «Ιασώ», στο «Ιατρικό Κέντρο» Ψυχικού και στο «Μετροπόλιταν» Φαλήρου, για να αδειάσουν κρεβάτια με σκοπό «να υποδεχτούν τους κατά μέσο όρο 60 ασθενείς Covid στην αυριανή εφημερία».

Στο Νοσοκομείο Νίκαιας μέχρι και χτες 15 διασωληνωμένοι ήταν εκτός ΜΕΘ και άλλοι 3 στο Σισμανόγλειο, περιμένοντας ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Τις τελευταίες μέρες έχασαν τη ζωή τους 2 άνθρωποι από την ντροπιαστική λίστα «αναμονής» για ΜΕΘ.

Αλλη μια δύσκολη εφημερία είχε χτες και το «Θριάσιο» Νοσοκομείο, με τουλάχιστον 30 εισαγωγές Covid και άλλες τόσες non Covid, 100% πληρότητα στις ΜΕΘ και 7 διασωληνωμένους εκτός Εντατικής, να νοσηλεύονται στην Παθολογική κλινική! Ενώ τις προηγούμενες μέρες δύο διασωληνωμένοι ασθενείς Covid εκτός ΜΕΘ έχασαν τη ζωή τους, από τους οποίους ο ένας περίμενε τουλάχιστον μια βδομάδα γι' αυτό το πολυπόθητο κρεβάτι ΜΕΘ.

Ερμητικά κλειστά τα ιδιωτικά νοσοκομεία στην Covid

«Ο αγώνας δρόμου για να βρεθεί ένα κρεβάτι ΜΕΘ είναι η καθημερινότητά μας. Κάθε ώρα που περνάει μακριά από τη ΜΕΘ σ' ένα ασθενή βαριά πάσχοντα που χρειάζεται υποστήριξη των ζωτικών του λειτουργιών (αναπνοής, κυκλοφορίας κ.λπ.) επιβαρύνει την πρόγνωσή του και μειώνει δραματικά τις πιθανότητες επιβίωσης. Χαρακτηριστικά στο "Θριάσιο", 4 γιατροί έχουν στην ευθύνη τους 7 διασωληνωμένους σε μια απλή Παθολογική κλινική κι άλλους 60 ασθενείς Covid και non Covid. Αντί για ένα γιατρό ανά ασθενή στη ΜΕΘ. Την ίδια στιγμή που συμβαίνει αυτό παραμένουν ερμητικά κλειστά στον κορονοϊό τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε», σημειώνει σε δηλώσεις της η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Προσθέτει ότι «έχουμε δρόμο ακόμα να διανύσουμε μπροστά μας και πρέπει να ληφθούν έστω και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για να ενισχυθεί αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας με υποδομές, με προσωπικό».

Φρακάρει ο «Αγιος Σάββας» με ογκολογικά και χειρουργικά περιστατικά άλλων νοσοκομείων

Στο μεταξύ, το Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» γεμίζει πλέον με ογκολογικά περιστατικά, τα οποία δεν μπορούν να νοσηλευτούν σε άλλα νοσοκομεία λόγω της πολύμηνης μείωσης των χειρουργείων μέχρι και 80%, της συρρίκνωσης τμημάτων και κλινικών και της μετατροπής τους σε μιας νόσου (χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Σωτηρία»). Χτες ήταν γεμάτες όλες οι κλινικές, ενώ στα ογκολογικά προστίθενται πλέον και δεκάδες χειρουργικά περιστατικά για άλλες νόσους. «Μόνο από τη μετατροπή του "Ερυθρού Σταυρού" σε νοσοκομείο Covid ήρθαν τις τελευταίες μέρες 7 χειρουργικά περιστατικά (γαστρεντερολογικά και άλλα). Το νοσοκομείο αρχίζει να φρακάρει. Καμιά από τις υπόλοιπες ασθένειες - πλην κορονοϊού - δεν έχει ανασταλεί. Κάθε άλλο, όλα τα περιστατικά φτάνουν πιο επιβαρυμένα. Είναι έγκλημα σε βάρος της ζωής του λαού να μην επιτάσσεται χωρίς αποζημίωση ο ιδιωτικός τομέας Υγείας», σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» η Ιουλία Νάρρη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα, χαρακτηριστική είναι η καταγγελία από ασθενή για την κατάσταση στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»: «Πηγαίνω και κάνω χημειοθεραπείες από τον Γενάρη. Στον 5ο όροφο όπου γίνονται χημειοθεραπείες περιμένουμε μέχρι και 70 καρκινοπαθείς, μέχρι και 6 ώρες σ' ένα διάδρομο μέχρι να έρθει η σειρά μας να μπούμε σ' ένα δωμάτιο 3x3, με 6 πολυθρόνες για να κάνουμε τη θεραπεία μας. Πολλοί νέοι άνθρωποι, ανεμβολίαστοι, μόνο οι ηλικιωμένοι έχουμε εμβολιαστεί και περιμένουμε σε συνθήκες συγχρωτισμού. Τεστ δεν γίνεται σε κανέναν, μόνο θερμομέτρηση. Οπως όλοι, έτσι κι εγώ που είμαι 80 χρόνων, μετά τη χημειοθεραπεία κατεβαίνουμε 5 ορόφους για να αποφύγουμε το ασανσέρ»...

Κλείδωσε τις ...πόρτες η διοίκηση στο ΠΑΓΝΗ για να αντιμετωπίσει τη διασπορά!

Μεγάλη διασπορά εντοπίζεται και στο ΠΑΓΝΗ, σε ασθενείς και στο προσωπικό «που νόσησε και ήταν στην πλειοψηφία του εμβολιασμένο, γεγονός που δείχνει ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν αρκεί, αν δεν συνοδεύεται και από άλλα μέτρα προστασίας της υγείας στα νοσοκομεία», όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Πριν ...προλάβει μάλιστα να στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης, η διοίκηση του νοσοκομείου πήρε... «μέτρα». Βρήκε τη λύση στη διασπορά κλειδώνοντας με λουκέτα όλες τις πλάγιες εισόδους του νοσοκομείου. «Ας ενημερώσει κάποιος τη διοίκηση ότι κανένας δεν επισκέπτεται το νοσοκομείο εν μέσω πανδημίας για αναψυχή, χωρίς να υπάρχει απόλυτη ανάγκη», σημειώνει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, απαντώντας στο επιχείρημα ότι τα λουκέτα μπήκαν για να μην μπαίνουν συγγενείς ασθενών. Αλλωστε, «είναι κοινό μυστικό ότι ζητείται από τους συγγενείς νοσηλευόμενων ασθενών να παραμείνουν στο νοσοκομείο σε 24ωρη βάση ως συνοδοί καθώς το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ελάχιστο σε σχέση με τον όγκο των ασθενών που νοσηλεύονται», αναφέρει η Γραμματεία και καλεί τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ να σταματήσει να μετακυλίει την ευθύνη που έχει για τη διασπορά του ιού στους συνοδούς και να εφαρμόσει τα αιτήματα των μαχόμενων υγειονομικών εδώ και τώρα», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ.

Πάσχα μόνο στο εξωτερικό με ... voucher!

Το ενδεχόμενο να αρθούν οι περιορισμοί μετακίνησης για τις μέρες του Πάσχα, όχι όμως για το εσωτερικό της χώρας, αλλά μόνο για ταξίδια στο εξωτερικό, και μάλιστα επιδοτούμενα, μελετάει η κυβέρνηση, μετά από εισήγηση των λοιμωξιολόγων. Σύμφωνα με διαρροές από τη χτεσινή συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής και κάτω από το βάρος της δυσαρέσκειας που μεγαλώνει εξαιτίας των μέτρων εγκλεισμού, οι λοιμωξιολόγοι προτείνουν να υιοθετήσει η κυβέρνηση ως «βαλβίδα εκτόνωσης» την άρση των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις το Πάσχα, αλλά μόνο προς άλλες χώρες. Η «λύση» αυτή προκρίνεται για να μην υπάρξει επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας και οι όποιες επιπτώσεις να επιβαρύνουν τις χώρες προορισμού και όχι την Ελλάδα. Υπάρχει μάλιστα η πρόταση το κράτος να επιδοτήσει τα ταξίδια στο εξωτερικό χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια, με ένα voucher που θα καλύπτει τουλάχιστον τα έξοδα μετάβασης (οδικώς, αεροπορικώς, με τρένο ή πλοίο), με την επιστροφή να επιβαρύνει τους ίδιους τους ταξιδιώτες. Για την επιστροφή, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, θα απαιτείται αρνητικό μοριακό τεστ τουλάχιστον 72 ωρών. Την πρόταση φέρεται να στηρίζουν και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι των Μεταφορών (αεροπορικές - ναυτιλιακές εταιρείες κ.ά.). Τις επόμενες μέρες αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Ξεσηκώθηκαν οι εργαζόμενοι ενάντια στις ελλείψεις και τον αυταρχισμό της διοίκησης

Τελευταίο «χτύπημα» η στέρηση μισθού σε ειδικευόμενους γιατρούς που «τόλμησαν» να μιλήσουν για τις τραγικές ελλείψεις στο νοσοκομείο

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στον «Ευαγγελισμό»
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στον «Ευαγγελισμό»
Εκατοντάδες γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», μετά από κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων, δίνοντας αγωνιστική απάντηση στις αυταρχικές επιθέσεις της διοίκησης, που κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης, από όπου, σημειωτέον, τόσο ο διοικητής όσο και ο υποδιοικητής φρόντισαν να λείπουν την ώρα της κινητοποίησης...

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η επιβολή προστίμου από τη διοίκηση σε δύο ειδικευόμενους γιατρούς, και πιο συγκεκριμένα η στέρηση μισθού 5 και 15 ημερών (!) επειδή ...τόλμησαν να μιλήσουν για τις τραγικές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Στη διάρκεια της συμβολικής κατάληψης έγινε τηλεφωνική επικοινωνία του Σωματείου με τη διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία ωστόσο δεν δεσμεύτηκε για την ανάκληση των προστίμων. Ακολούθησε άλλη τηλεφωνική επικοινωνία του Σωματείου, με τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Στάθη, ο οποίος είπε ότι θα εξετάσει το ζήτημα.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις 7 Απρίλη, Παγκόσμια Μέρα Υγείας, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις σωματείων εργαζομένων δημόσιων νοσοκομείων που προγραμματίζονται εκείνη τη μέρα.

«Δεν θα μας φιμώσουν», διαμηνύει το Σωματείο, απαιτώντας να πάψουν οι διώξεις σε υγειονομικούς, τόσο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο όσο και σε άλλα, όπως η εκδικητική απόλυση του προέδρου του Σωματείου στον «Αγιο Σάββα», Κ. Καταραχιά. «Κύριοι της διοίκησης! Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή, και στη μάχη για την αντιμετώπιση της νόσου και στη μάχη ενάντια στις διώξεις, για τα δικαιώματά μας», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

«Τα υποκριτικά χειροκροτήματα μετατράπηκαν σε χαστούκια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ «Ευαγγελισμού» και απευθυνόμενη προς τη διοίκηση σημειώνει: «Σε ποιους ακριβώς επιβάλλετε πρόστιμα και ποινές; Σε εκείνους που ξενυχτάνε στα ΤΕΠ, στις ΜΕΘ, στους θαλάμους του πόνου αδιάλειπτα, αντί να τους επιβραβεύετε για την προσφορά τους; Επιβάλλετε πρόστιμο σε ειδικευόμενους γιατί σας "αντιμίλησαν", ζητώντας μέτρα προστασίας και προσωπικό στις 2 τη νύχτα, ξεθεωμένοι απ' την εφημερία; Καλέσατε σε απολογία γιατρίνα επειδή μίλησε ανοιχτά για τις ελλείψεις; Μήπως νομίζετε πως με τέτοια θα υποταχθούμε; Πως αντί να δίνουμε ζωή θα ανεχτούμε τη σιγή νεκροταφείου; Μήπως ότι θα σταματήσουμε συσπειρωμένοι στο σωματείο μας να παλεύουμε ακόμη και για τα αυτονόητα; Ε, είστε γελασμένοι! (...)

Ο ίδιος ο κοινωνικός μας ρόλος, το μετερίζι που εμείς επιλέξαμε περιλαμβάνει την έκφραση γνώμης χωρίς λογοκρισία, την αποκάλυψη των κινδύνων που εγκυμονεί η δική τους πολιτική. Περιλαμβάνει τη μάχη ταυτόχρονα σε δύο πεδία, αλλά πάντα στην πρώτη γραμμή: Μάχη με την ασθένεια, αλλά και μάχη για να μπορεί κάθε άνθρωπος να απολαμβάνει υπηρεσίες που να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες τού σήμερα».

Εν αναμονή της απόφασης για την παράνομη απόλυση του Κ. Καταραχιά

Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων προχώρησαν χτες εργαζόμενοι στον «Αγιο Σάββα» και φορείς, εκφράζοντας αλληλεγγύη στον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, τον μοναδικό επικουρικό γιατρό που δεν παρατάθηκε η σύμβασή του, λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης. Χτες στην Ευελπίδων εκδικάζονταν τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόλυσης του Κ. Καταραχιά.

Υπενθυμίζουμε ότι το «έγκλημα» που κινεί τα νήματα της δίωξης είναι ο αγώνας του Σωματείου ενάντια στην ΕΔΕ που θέλησε να ασκήσει η - διορισμένη από την κυβέρνηση - διοίκηση του νοσοκομείου σε βάρος τριών υγειονομικών, επειδή... νόσησαν με Covid-19. Σε πρώτη φάση ο πρόεδρος του Σωματείου μετακινήθηκε εκδικητικά στο «Σωτηρία», για να μπαλώσει ένα από τα εκατοντάδες κενά.

Χτες στο δικαστήριο, απέναντί του βρέθηκαν οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, της 1ης ΥΠΕ και του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας». Αναμένεται η απόφαση έκδοσης προσωρινής διαταγής για την αναστολή της εκδικητικής απόλυσης του γιατρού.

«Ατομική ευθύνη» για να ... αντέξουν οι υγειονομικοί συστήνει η κυβέρνηση

Σε νοσοκομείο Covid μετατρέπεται και το «Θριάσιο», το μοναδικό νοσοκομείο στη Δυτική Αττική

Ενα ακόμα χτύπημα στα δημόσια νοσοκομεία, που μετρούν δεκάδες θανάτους, διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και ράντζα στους διαδρόμους, ανοίγοντας μπίζνες και με άλλους επιχειρηματικούς ομίλους Υγείας, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, «μπροστά στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας», όπως είπε στη χτεσινή ενημέρωση ο υπουργός Υγείας.

Μια μέρα μετά τον ξυλοδαρμό και τον ψεκασμό με χημικά των υγειονομικών «που σας φροντίζουν κάτω από κρίσιμες και πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες», ο υπουργός κάλεσε το λαό «να αναλάβει την ατομική του ευθύνη», για να «αντέξουν οι υγειονομικοί, το ΕΣΥ και οι ευάλωτες ομάδες που περιμένουν να εμβολιαστούν».

Μπορεί η κυβέρνηση να μην ανακοίνωσε ούτε ένα μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, προέβλεψε όμως νέα μέτρα που έρχονται να επιτείνουν την κατάσταση ασφυξίας στα δημόσια νοσοκομεία, γονατίζοντας ακόμα περισσότερο το προσωπικό, ασθενείς κι ευάλωτες ομάδες.

Κι ενώ δεν πειράζει ούτε ευρώ από τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων των ιδιωτικών κλινικών, ανακοίνωσε χτες τη μετατροπή και του «Θριασίου», του μοναδικού νοσοκομείου στη Δυτική Αττική, μιας από τις μεγαλύτερες Βιομηχανικές Περιοχές της χώρας, σε Covid νοσοκομείο, από την Τετάρτη 7 Απρίλη. Ετσι, θα κλείσουν άλλα 130 κρεβάτια απ' τις υπόλοιπες νόσους και θα βαφτιστούν Covid, μαζί με «33 κλίνες ΜΕΘ για τον ίδιο σκοπό», με προοπτική τα κρεβάτια που θα κλείσουν συνολικά «να φτάσουν σύντομα τα 180». Τα non Covid περιστατικά θα μεταφερθούν σε ιδιωτικές κλινικές, πάντα με το αζημίωτο βέβαια, με τους κλινικάρχες να απολαμβάνουν πελατεία από το δημόσιο σύστημα.

Επίσης, στο πλαίσιο της «έκτακτης ανάγκης» θα κλείσουν κι άλλες «Καρδιολογικές κλινικές και χειρουργεία ώστε να δημιουργηθούν 51 νέες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική», όλες χωρίς τις αντίστοιχες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, απαραίτητου για την απρόσκοπτη λειτουργία μιας ΜΕΘ.

Οσο για τα χιλιάδες καρδιολογικά περιστατικά, εκ των οποίων κατά μέσο όρο το 1/3 είναι επείγοντα, τα οποία μένουν ξεκρέμαστα καθώς έχουν προηγηθεί το κλείσιμο Καρδιολογικών κλινικών και η αναστολή κατά 80% των χειρουργείων σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία, παραπέμφθηκαν στο «Ωνάσειο». Παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για το αντίθετο, το «Ωνάσειο» καλύπτει καθημερινά τις εφημερίες των καρδιοχειρουργικών περιστατικών σε όλη τη Νότια Ελλάδα, με μόλις 17 κρεβάτια ΜΕΘ. Δηλαδή, είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στον όγκο των περιστατικών που θα απευθυνθούν στις Καρδιοχειρουργικές κλινικές, όταν μόνο σε αυτήν του «Ευαγγελισμού» χειρουργούνταν 70 - 80 περιστατικά το μήνα (800 το χρόνο).

Κι ενώ οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι (εντός κι εκτός ΜΕΘ) αυξάνονται, η κυβέρνηση επιδίδεται σε αντιπερισπασμούς μέσω των εμβολίων, που όμως δεν έχει προμηθευτεί ακόμη, παραπέμποντας ακόμη και τους υγειονομικούς (που διατρέχουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν) στη φρακαρισμένη πλατφόρμα του υπουργείου και στις δόσεις που θα περισσεύουν, με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να σέρνεται και να βρίσκεται ακόμη στο 6% αντί για το 75%.

Κατά τ' άλλα, απογειώνοντας την «ατομική ευθύνη», η κυβέρνηση επέμεινε και χτες να παρουσιάζει ως κλειδί «για να κλείσουμε τον κύκλο της διασποράς του ιού» (!) τα self tests, δηλαδή την περαιτέρω υπονόμευση της ουσιαστικής επιδημιολογικής επιτήρησης.

Ανοιγμα λιανεμπορίου και διαδημοτική μετακίνηση τα Σαββατοκύριακα

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, στη χτεσινή ενημέρωση, με προϋπόθεση την ...«ατομική ευθύνη» για να ...αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ, προβλέπουν:

  • Ανοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 5 Απρίλη, πλην των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων, με χρήση ειδικού κωδικού κι επιτρεπόμενο όριο 3 ώρες τη μέρα.
  • Από το Σάββατο 3 Απρίλη επιτρέπεται «πιλοτικά» η διαδημοτική μετακίνηση με όχημα έως 3 άτομα ή οικογένεια, σε υπαίθριο χώρο για άσκηση, με τον κωδικό 6. Οι διαδημοτικές μετακινήσεις ισχύουν μόνο για τα Σαββατοκύριακα.
  • Η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη βδομάδα, με έναρξη ορισμένων τάξεων (του Λυκείου), όπως και η επαναλειτουργία εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων.
«ΘΡΙΑΣΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις από το Σωματείο

Σε στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1 το μεσημέρι, στο υπουργείο Υγείας, προχωρά σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Θριάσιο», ενάντια στη μετατροπή του μοναδικού νοσοκομείου στη Δυτική Αττική σε Covid, μετά και τις χτεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Παράλληλα, απαιτεί την ενίσχυση του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μεγάρων με μόνιμο προσωπικό και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Απόφαση συμμετοχής πήρε το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ερυθρό Σταυρό».

Αύριο, Παρασκευή, το Σωματείο του «Θριασίου» θα προχωρήσει σε νέα συγκέντρωση μαζί με σωματεία της περιοχής, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα.

Σε πνευμονικό οίδημα αποδίδεται ο θάνατος της 65χρονης

Σε πνευμονικό οίδημα που προκλήθηκε από παλιό έμφραγμα αποδίδεται ο θάνατος της 65χρονης, η οποία έχασε τη ζωή της, κατόπιν του εμβολιασμού, με το εμβόλιο της «AstraZeneca» στο Κέντρο Υγείας στο Ιλιον.

«Πρόκειται για μακροσκοπική εικόνα παλαιού εμφράγματος του μυοκαρδίου και πνευμονικού οιδήματος υπό περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση», ανέφερε ο ιατροδικαστής, Νίκος Καλογρηάς, προσθέτοντας ότι αυτό που βρέθηκε ήταν ένα παλαιό έμφραγμα και ένα πνευμονικό οίδημα, ενώ αναμένεται να προκύψουν περισσότερα στοιχεία από την ιστολογική εξέταση.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Προχωρά η εξάπλωση, εντείνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση

Νέο επεισόδιο στην κόντρα Δύσης - Κίνας, με αφορμή την έκθεση του ΠΟΥ για την προέλευση του κορονοϊού

Copyright 2019 The Associated

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 128,9 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 2,8 εκατομμύρια επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους.

Κρούσματα, διασωληνωμένοι και θάνατοι αυξάνονται ξανά σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με τις κυβερνήσεις να συνεχίζουν το περιβόητο «ακορντεόν» στα περιοριστικά μέτρα την ίδια ώρα που αφήνουν τους λαούς αθωράκιστους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας.

Χαρακτηριστικά, στη Γαλλία πάνω από 5.000 άνθρωποι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, σε επίπεδα του πρώτου κύματος, ενώ χτες το βράδυ αναμενόταν διάγγελμα του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν για αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων.

Μεγάλη είναι η έξαρση και στην Ανατολική Ευρώπη. Ενδεικτικά, η Πολωνία κατέγραψε χτες 653 θανάτους, τον υψηλότερο αριθμό από την αρχή του έτους. Η Ουγγαρία κατέγραψε 302 θανάτους, νέο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Η χώρα, με πληθυσμό περίπου 10 εκατομμύρια, καταγράφει τον υψηλότερο κατά κεφαλήν ημερήσιο αριθμό νεκρών παγκοσμίως επί σειρά ημερών, ενώ δημοσιογράφοι καταγγέλλουν πως τους απαγορεύεται να επισκεφτούν νοσοκομεία και στους υγειονομικούς απαγορεύεται να μιλούν δημόσια.

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία παραιτήθηκε ο υπεύθυνος των θεμάτων Υγείας της Σικελίας και διεξάγεται έρευνα σε βάρος του, επειδή μαζί με στενούς συνεργάτες του αλλοίωναν τα στοιχεία και μείωναν τον αριθμό των θανάτων, για να αποφύγουν την επιβολή περιοριστικών μέτρων.

Συνεχίζονται οι μειωμένες παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ

Τα κράτη της ΕΕ ήταν να παραλάβουν 107 εκατ. δόσεις εμβολίων μέχρι και χτες, τελευταία μέρα του Μάρτη, δήλωσε χτες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αριθμός πολύ μικρότερος απ' ό,τι προβλεπόταν. Βάσει των συμβολαίων που έχει υπογράψει με φαρμακοβιομηχανίες, η ΕΕ περίμενε μέχρι τέλη Μάρτη να λάβει 120 εκατ. δόσεις μόνο από την αγγλοσουηδική «AstraZeneca» και δεκάδες εκατ. δόσεις από τις «Pfizer» - «BioNTech» και «Moderna». Ωστόσο, η «AstraZeneca» αναμενόταν να έχει παραδώσει μέχρι χτες 29,8 εκατ. δόσεις, οι «Pfizer» - «BioNTech» 67,5 εκατ. και η «Moderna» σχεδόν 10 εκατ.

Στο μεταξύ, σε προχτεσινή τηλεδιάσκεψη η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν συζήτησαν για την κατάσταση της πανδημίας και για «ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα των εμβολίων, ανάλογα με την αξιολόγηση του "Sputnik V" από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων».

Το δε εμβόλιο των «Pfizer» - «BioNTech» έδειξε αποτελεσματικότητα 100% στους εφήβους 12 έως 15 ετών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελικών κλινικών δοκιμών. Προσεχώς θα ζητήσουν από τις ρυθμιστικές αρχές την έγκριση του εμβολίου για τους εφήβους και «ελπίζουν στην έναρξη του εμβολιασμού πριν από την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους».

Σε ό,τι αφορά τα κινεζικά εμβόλια «Sinopharm» και «Sinovac», οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ ζήτησαν επιπλέον δεδομένα προτού τα συμπεριλάβουν στο χαρτοφυλάκιό τους για έγκριση και χορήγηση, καθώς και για διανομή τους σε χώρες που τα έχουν ανάγκη, μέσω «Unicef» κ.λπ. Σύμφωνα με την αξιολόγηση από τη «Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων» (SAGE) του ΠΟΥ για τον εμβολιασμό, τα δύο εμβόλια «κατέδειξαν την ασφάλεια και την καλή αποτελεσματικότητά τους κατά της Covid-19», όμως «λείπουν δεδομένα (...) όσον αφορά τους ηλικιωμένους και αυτούς που πάσχουν από άλλες νόσους». Οι εμπειρογνώμονες προσθέτουν ότι αφού υιοθετηθούν αυτά τα δύο εμβόλια, «θα είναι απαραίτητες μελέτες (όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους) για να εκτιμηθούν τα αποτελέσματά τους σ' αυτούς τους υποπληθυσμούς». Οι αποφάσεις του ΠΟΥ για τα αιτήματα ομολογοποίησης, που έχουν κατατεθεί από τις «Sinopharm» και «Sinovac», δεν αναμένονται πριν από τα τέλη Απρίλη.

Νέα αντιπαράθεση γύρω από την έρευνα του ΠΟΥ στην Κίνα

Την ίδια ώρα, η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση, με κεντρικό στοιχείο την κόντρα ΗΠΑ - Κίνας, αναζωπυρώνεται ξανά γύρω από το θέμα της προέλευσης του κορονοϊού.

Σε τοποθέτησή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι οι εμπειρογνώμονες που ταξίδεψαν στην Κίνα για τη μελέτη του θέματος δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα.

Οι ΗΠΑ - οι οποίες, υπενθυμίζεται, πέρυσι αποχώρησαν από τον ΠΟΥ καταγγέλλοντάς τον για υπερβολική ευμένεια απέναντι στην Κίνα - αξιοποιούν την υπόθεση, μαζί με άλλους συμμάχους τους, για να πιέσουν την Κίνα, την οποία καλούν να παραχωρήσει αμέσως «πλήρη πρόσβαση» σε όλα τα δεδομένα που διαθέτει.

Στην έκθεσή της, που συντάχθηκε από κοινού με Κινέζους επιστήμονες, η ομάδα του ΠΟΥ, η οποία ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας (Γενάρης - Φλεβάρης) βρέθηκε στη Γουχάν και στη γύρω περιοχή, αναφέρει ότι ο ιός πιθανότατα μεταδόθηκε από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω κάποιου άλλου ζώου. Η πιθανότητα να διέρρευσε από κάποιο εργαστήριο κρίνεται «εξαιρετικά απίθανη», αν και απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση, ενδεχομένως με περισσότερες αποστολές ειδικών στην Κίνα.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ ανέφερε ωστόσο ότι ορισμένοι εμπειρογνώμονες «εξέφρασαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν για πρόσβαση σε ανεπεξέργαστα δεδομένα» και «ελπίζω μελλοντικές συνεργατικές μελέτες να περιλαμβάνουν πιο έγκαιρη και ολοκληρωμένη ανταλλαγή δεδομένων».

«Η διεθνής μελέτη των εμπειρογνωμόνων για την πηγή του ιού SARS-CoV-2 καθυστέρησε σημαντικά και δεν είχε πρόσβαση σε πλήρη, πρωτότυπα δεδομένα και δείγματα», καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ΗΠΑ, ΕΕ, Αυστραλία, Καναδάς, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Σλοβενία και Βρετανία.

Ο επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στην Κίνα δήλωσε ότι είναι «απολύτως πιθανό» να κυκλοφορούσε ο νέος κορονοϊός στη Γουχάν τον Νοέμβρη ή τον Οκτώβρη του 2019 και επομένως να είχε εξαπλωθεί στο εξωτερικό νωρίτερα απ' όσο έχει τεκμηριωθεί μέχρι τώρα.

«Είχαμε πρόσβαση σε πολλά δεδομένα σε πολλές διαφορετικές περιοχές, αλλά φυσικά υπήρχαν περιοχές όπου αντιμετωπίσαμε δυσκολίες στην πρόσβαση σε μη επεξεργασμένα δεδομένα και υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι γι' αυτό», είπε, αναφερόμενος στους νόμους περί απορρήτου και σε άλλους περιορισμούς. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η ομάδα αισθανόταν την πολιτική πίεση, ακόμη και εκτός της Κίνας, αλλά ότι ουδέποτε πιέστηκε να αποσύρει κάτι από την τελική έκθεση.

Η κινεζική πλευρά εμφανίστηκε ενοχλημένη για το ενδεχόμενο να εξεταστεί περαιτέρω η θεωρία για διαφυγή του κορονοϊού από εργαστήριο.

Ο Λιάνγκ Γουανιάν, επικεφαλής της ομάδας των Κινέζων επιστημόνων που συνεργάστηκε με την αποστολή του ΠΟΥ, δήλωσε ότι «Κινέζοι και διεθνείς ερευνητές είχαν πρόσβαση στα ίδια δεδομένα». Αν και «βάσει του κινεζικού νόμου, ορισμένα δεδομένα δεν μπορούν να απομακρυνθούν ή να φωτογραφηθούν, όταν τα αναλύαμε από κοινού στη Γουχάν όλοι έβλεπαν τη βάση δεδομένων, το υλικό».

Τόσο ο επιστήμονας όσο και το κινεζικό ΥΠΕΞ κάλεσαν την επιστημονική κοινότητα «να ερευνήσει και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όχι μόνο στην Κίνα» για πιθανά πρώιμα κρούσματα της Covid-19, προωθώντας τη θεωρία για ενδεχόμενη «μετάδοση του κορονοϊού στην Κίνα από κατεψυγμένα τρόφιμα» από το εξωτερικό. Η θεωρία αυτή δεν αποκλείεται στο πόρισμα του ΠΟΥ.

ΨΝΑ «ΔΑΦΝΙ»
Μόλις χτες ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στους ψυχικά ασθενείς

Στην προσωπική της φρουρά παρέπεμψε τα μέλη του Συλλόγου η υφυπουργός που επισκέφτηκε το νοσοκομείο

Στην πεπατημένη των επισκέψεων - αστραπή για ταρατατζούμ στα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να κουκουλωθεί η αθλιότητα που επικρατεί, χτες η υφυπουργός και υπεύθυνη για την Ψυχική Υγεία, Ζωή Ράπτη, επισκέφτηκε το εμβολιαστικό κέντρο του ΨΝΑ στο Δαφνί για τον εμβολιασμό των ασθενών έναντι της Covid-19.

Βέβαια, την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι ο εμβολιασμός των ασθενών (με τις σύνθετες απαιτήσεις περίθαλψης) που νοσηλεύονται στο ΨΝΑ «Δαφνί», ξεκίνησε μόλις χτες, δηλαδή μετά από τρεις μήνες! Το 50% του προσωπικού παραμένει ανεμβολίαστο και είναι στο «περίμενε» της «ροής των εμβολίων», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η μια από τις 2 Παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου ήδη έχει γεμίσει με 18 ασθενείς Covid. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι δύο παθολόγοι έχουν στην ευθύνη τους δεκάδες ασθενείς (Covid και non Covid) κάνοντας τη μια εφημερία μετά την άλλη. «Από τις 300 οργανικές θέσεις οι 150 είναι κενές. Εδώ και 18 μήνες μας λένε ό,τι θα γίνουν ...50 προσλήψεις. Δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας», σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Σταύρος Καλαρίτης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου στο Νοσοκομείο, και συνεχίζει: «Αντίθετα μετακίνησαν για τον Απρίλη τον έναν από τους δύο παθολόγους από το ΨΝΑ "Δρομοκαΐτειο". Μιλάμε για κοροϊδία. Το ΨΝΑ "Δαφνί" δεν έχει καν ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Οταν κάποιος επιβαρύνεται και χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ, ξεκινά αγώνας δρόμου από το να βρεθεί ασθενοφόρο έγκαιρα, μέχρι να βρεθεί κενό κρεβάτι σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο...».

Για όλους τους παραπάνω λόγους που χαλάνε τη μόστρα της εικονικής πραγματικότητας που φτιάχνει η κυβέρνηση, «σαν τον κλέφτη και από την πίσω πόρτα με συνοδεία αστυνομικών, επισκέφθηκε σήμερα (σ.σ. χτες) το πρωί το νοσοκομείο μας η υφυπουργός Υγείας Ζ. Ράπτη», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, που είχε προγραμματίσει συγκέντρωση το μεσημέρι. «Αφού πρώτα έβγαλε φωτογραφίες για επικοινωνιακούς λόγους, παρέπεμψε την προσωπική της φρουρά να συνομιλήσει με μέλη του Σωματείου εργαζομένων που παραβρέθηκαν στο χώρο για να εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Αλλωστε, όλο αυτό το διάστημα το υπουργείο Υγείας καθορίζει την πολιτική του με κλειστές τις πόρτες, με τις δυνάμεις καταστολής, με διώξεις και απολύσεις απέναντι στους υγειονομικούς, που με το φιλότιμό τους και με κατάθεση ψυχής στηρίζουν το ΕΣΥ», προσθέτει.

Καλπάζει ο ιός και στο «Δρομοκαΐτειο»

Την ίδια ώρα, το ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο» εξακολουθεί να «βράζει», μετρώντας δεκάδες πλέον κρούσματα κορονοϊού σε ασθενείς, ενώ πρόσφατα υπενθυμίζεται ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ξεπεράσει τα 90 και ως «μέτρο ενίσχυσης» αποφασίστηκε η μετατροπή του Γηροψυχιατρικού Τμήματος «Γεμέλειο» σε κλινική Covid-19, που στελεχώθηκε με ...ειδικευόμενους της Ψυχιατρικής. Ηδη άλλωστε έχουν καταγγείλει «τη γνωστική ανεπάρκεια στη διαχείριση ασθενών με λοίμωξη Covid-19 και των επιπλοκών της».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης

Σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία στις 6 και 7 Απρίλη προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ-ETAM (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ).

Οι εργαζόμενοι λένε «όχι» στην ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, στην είσοδο των ιδιωτικών γραφείων στην έκδοση των συντάξεων και στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα για τις επικουρικές που προωθεί η κυβέρνηση και προγραμματίζουν δύο απεργιακές συγκεντρώσεις. Την Τρίτη 6 Απρίλη στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας και την επομένη, την ίδια ώρα, στην Κεντρική Διοίκηση του ΕΦΚΑ (Ακαδημίας 22, Αθήνα).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Να σταματήσει η εργασιακή ομηρία των συμβασιούχων

Με την Επιτροπή Αγώνα των Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ 2018 - 2019), της 5ης ΥΠΕ, συναντήθηκε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης. Η Επιτροπή των 90 περίπου εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας έθεσε στον βουλευτή του Κόμματος το ζήτημα ότι σε τρεις μήνες οι συμβάσεις τους θα λήξουν και θα βρεθούν στην ανεργία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους, σε μια περίοδο πολύ δύσκολη και εν μέσω πανδημίας.

Πρόκειται για εργαζόμενους που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εδώ και δύο χρόνια στις υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης και, όπως αναδεικνύουν, οι θέσεις τους θεωρούνται απαραίτητες, με βάση άλλωστε τις ανάγκες στα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ, πολύ δε περισσότερο τώρα με την έξαρση της πανδημίας. Εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι αυτήν την περίοδο εμφανίζονται στα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ ιδιωτικές εταιρείες - εργολάβοι για καθήκοντα ίδια με τα δικά τους. Επισήμαναν ότι με τον μισθό τους προσπαθούν να επιβιώσουν, να φροντίσουν τις οικογένειές τους και να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους, κι αν αυτός εκλείψει και μπουν στην ανεργία θα περάσουν στην εξαθλίωση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, από την πλευρά του, τόνισε στους εκπροσώπους πως είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι μαστίζονται από τη μεγάλη ανεργία, την περιστασιακή απασχόληση, την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία που τείνει να γίνει κανόνας. Τα παραπάνω «είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μέτρων που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και η σημερινή διαμορφώνοντας ένα εργασιακό περιβάλλον στον τομέα της Υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δουλειά χωρίς δικαιώματα, για φτηνό εργατικό δυναμικό και στο Δημόσιο με ένα συνεχές καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας, με αποτέλεσμα η αγωνία της επιβίωσης για τους εργαζόμενους και στο χώρο αυτό να μεγαλώνει», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ παλεύει μέσα και έξω από τη Βουλή για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για να σταματήσει η εργασιακή ομηρία τους.

Για το σκοπό αυτό ενημέρωσε πως έχει καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή για την ανανέωση των συμβάσεων και τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου με πλήρες ωράριο εργασίας, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να μπουν στην πάλη και μέσα από τα σωματεία, τις Επιτροπές Αγώνα να διεκδικήσουν όλα όσα τους ανήκουν.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Συνεχίζονται οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την προστασία της υγείας

Σε νέα κινητοποίηση για την Υγεία καλεί το Εργατικό Κέντρο Πάτρας σήμερα, στις 6 μ.μ., έξω από την έδρα του, απαιτώντας από την κυβέρνηση και την 6η ΥΠΕ να υλοποιήσουν τα άμεσα αιτήματα 86 σωματείων, συλλόγων και φορέων της Πάτρας που υπογράφουν την επείγουσα ανοιχτή επιστολή του.

Συγκέντρωση το Σάββατο 3 Απρίλη, στις 11 π.μ., στο Λιμάνι (προβλήτα ferry boat) οργανώνουν σωματεία και φορείς του Ωρωπού, διεκδικώντας μέτρα για την Υγεία, την Παιδεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Πλατιά σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα για το δικαίωμα στη ζωή και την υγεία προγραμματίζει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας για την Κυριακή 4 Απρίλη, στις 11 π.μ., στο πάρκο Τσαλτάκη.

Σε σύσκεψη καλεί σωματεία και φορείς ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης» την Παρασκευή 2 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στο ανοικτό θεατράκι «Μελίνα Μερκούρη», στη Λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως, στη Νέα Ιωνία.

Στη Θεσσαλονίκη

Σωματεία και φορείς της Ανατολικής Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τον αγώνα για τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας Θέρμης και Μηχανιώνας με προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές για την προστασία της υγείας του λαού της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, τα Σωματεία και οι φορείς που κινητοποιούνται στο δήμο Θέρμης, προγραμματίζουν αγωνιστική κινητοποίηση το Σάββατο 3 Απρίλη, στις 11.30 π.μ., στην πλατεία της Θέρμης, ενώ τα Σωματεία και οι φορείς που συντονίζονται στο δήμο Θερμαϊκού, προχωρούν σε διαδικτυακή σύσκεψη την Κυριακή 4/1, στις 7 μ.μ. Παράλληλα με τις δράσεις τους, συνεχίζουν τη συγκέντρωση υπογραφών κάτω από το αίτημα για ενίσχυση των Κέντρων Υγείας.

Η κινητοποίηση στη Θέρμη αποφασίστηκε μέσα από διαδικτυακή σύσκεψη - συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 21/3, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 16 σωματεία, φορείς, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους της περιοχής. Παράλληλα αναδείχθηκε η ανάγκη να διευρυνθεί η προσπάθεια διεκδίκησης άμεσων μέτρων για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Θέρμης, σε προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα προστασίας, καθώς και η διεκδίκηση επίλυσης μιας σειράς άλλων θεμάτων που αφορούν:

Τη λειτουργία της υπηρεσίας «Βοήθεια στο σπίτι» και τη συμβολή της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, την ειδική μέριμνα της ΠΦΥ για τους αθλητικούς συλλόγους και τις ειδικές ανάγκες τους σε πρόσβαση σε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Τη χρηματοδότηση για τη στήριξη των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων που η λειτουργία τους έχει σχεδόν «παγώσει» μετά από ένα χρόνο πανδημίας και με τα μέτρα που παίρνονται για την αντιμετώπισή της. Το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων με όρους που να επιτρέπουν τη σωστή και ασφαλή λειτουργία τους. Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που πρέπει να επιβάλλονται στους χώρους δουλειάς, ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση του Covid-19 κ.ά. Την καταδίκη της ποινικοποίησης των λαϊκών κινητοποιήσεων και περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα την πανδημία.

ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Οι άθλιες συνθήκες δουλειάς πάνε μαζί με την επιχειρηματική δράση στην Υγεία

Eurokinissi

Σε μια περίοδο που οι ιδιωτικές κλινικές είναι γεμάτες με νοσηλευόμενους, με υπέρμετρα αυξημένο τον όγκο εργασίας, το Κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας αναδεικνύει τις συνθήκες εργασίας, τι σημαίνει η «συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Στην ανακοίνωση - παρέμβαση το Κλαδικό Σωματείο αναφέρει συγκεκριμένα για τις συνθήκες εργασίας: «Μισθοί χαμηλότεροι από το 2009. Παγωμένα επιδόματα τριετίας. Η προοπτική βελτίωσης του μισθού εναπόκειται στις προσωπικές σχέσεις εξάρτησης ή στην αλλαγή δουλειάς. Χωρίς Κλαδικές Συμβάσεις. Με τα ελάχιστα δικαιώματα και επιδόματα. Το ανθυγιεινό επίδομα, τα επιδόματα παιδιών, σπουδών και άλλα δεν δίνονται σε όλους όσοι τα δικαιούνται».

Επίσης καταγράφει την τεράστια έλλειψη προσωπικού, που έχει αποτέλεσμα την εξαντλητική δουλειά, τις διπλοβάρδιες, την καταπάτηση στοιχειωδών ρυθμίσεων της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και εργοδοτικές αυθαιρεσίες παντός τύπου. «Τα ανεπαρκή υγειονομικά πρωτόκολλα, σε συνδυασμό με την απουσία ελέγχων των μονάδων από το υπουργείο Υγείας, έχουν αποτέλεσμα τη διασπορά του Covid ανάμεσα στους εργαζόμενους», σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα.

Η ...συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

«Το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για Ενιαίο Εθνικό Σύστημα Υγείας που περιλαμβάνει ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και ευχαριστεί τους επιχειρηματίες της Υγείας για τη συνδρομή τους στο ΕΣΥ», σημειώνει το Σωματείο, και μιλώντας για την πραγματικότητα υπογραμμίζει ότι «η παραχώρηση κλινών από τους μεγάλους ομίλους γίνεται στις πλάτες των εργαζομένων της Ιδιωτικής Υγείας και της υγείας του λαού. Πιο συγκεκριμένα:

Γίνεται με συμφωνίες αυξημένης αποζημίωσης, χωρίς καμία πρόβλεψη για προσλήψεις εργαζομένων και κατάλληλες συνθήκες εργασίας.

Ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την οριστική μεταβίβαση υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος Υγείας στους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, που προβάλλονται σήμερα ως απαραίτητοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με σκοπό να γίνουν μόνιμοι εργολάβοι υπηρεσιών Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία».

Αναδεικνύει επίσης ότι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η μη ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με αποτελέσματα, όπως στην πρόληψη: «Οι μοριακοί έλεγχοι, αντί να γίνονται μαζικά και δωρεάν από δημόσιες δομές, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν ένα πεδίο υψηλής κερδοφορίας για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στην αντιμετώπιση, τα δημόσια νοσοκομεία υποστελεχωμένα, χωρίς επάρκεια σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ, έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μίας νόσου, με τραγικές συνέπειες στη δημόσια υγεία».

«Οι εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Υγεία δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος και την εμπορευματοποίηση της Υγείας», υπογραμμίζει το Σωματείο και αναδεικνύει τη μοναδική προοπτική βελτίωσης των συνθηκών εργασίας: Μέσα από την πάλη των εργαζομένων, την ενίσχυση των σωματείων, με διεκδικήσεις όπως κλαδικές συμβάσεις με 15% αύξηση στους βασικούς μισθούς, επιδόματα και θεσμικά δικαιώματα, όπως οι ειδικές άδειες των κλειστών τμημάτων. Επιδόματα τριετίας. Προσλήψεις προσωπικού. Συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ