Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2023 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Γνώριζαν τα πάντα για τον κίνδυνο πλημμύρας και άφησαν τη Θεσσαλία να πνιγεί λόγω ... κόστους!

Αυτό που έγινε στη Θεσσαλία, γνώριζαν ότι θα γίνει εδώ και χρόνια!

Η κυβέρνηση, αυτή και η προηγούμενη, άφησαν τη Θεσσαλία να πνιγεί, ενώ θα μπορούσαν να είχαν πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής του λαού.

Και μάλιστα ήξεραν με την παραμικρή λεπτομέρεια ποια μέτρα πρέπει να είναι αυτά.

Η κλιματική αλλαγή δεν έχει καμία επίδραση σε αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα του Σεπτέμβρη του 2023 που συντελέστηκε στη Θεσσαλία.

Και επέλεξαν να μην πάρουν μέτρα επικαλούμενοι το ...κόστος που έχουν αυτά, σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

* * *

Ολα τα παραπάνω δεν είναι δικές μας διαπιστώσεις.

Αποτελούν τις διαπιστώσεις από εκατοντάδες σελίδες μελέτης που έχει εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την οποία έχουν στα χέρια τους οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ από το 2017! Και αυτό ακριβώς είναι που κάνει το πολιτικό έγκλημα, εκ προμελέτης.

Ο «Ριζοσπάστης» σήμερα φέρνει στη δημοσιότητα ένα ανατριχιαστικό ντοκουμέντο που επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω.

Και είναι ανατριχιαστικό, στο φόντο της ολικής καταστροφής στη Θεσσαλία, να διαβάζεις το πώς ακριβώς, αυτό που βιώνουν σήμερα οι κάτοικοι εκεί, έχει γραφτεί πριν από χρόνια. Και ακόμα περισσότερο το πώς, ενώ το ξέρουν και το προβλέπουν με λεπτομέρειες, επιλέγουν να μην κάνουν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού.


INTIME NEWS

Σήμερα, λοιπόν, δημοσιεύουμε κάποια βασικά σημεία μίας μεγάλης μελέτης που το δεύτερό της στάδιο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το 2018. Πρόκειται για τη μελέτη με τίτλο: «Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων Ηπείρου, Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας», η οποία υπογράφηκε στις 6/2/2015 μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και της Κοινοπραξίας με την επωνυμία «Κοινοπραξία Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας Ηπείρου, Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας», στην οποία συμμετέχουν γραφεία μελετών.

Οπως περιγράφεται στο κείμενο της μελέτης που αποκαλύπτουμε: «Αντικείμενο της μελέτης είναι η ικανοποίηση των επιταγών της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ σχετικά με την αξιολόγηση και διαχείριση κινδύνων πλημμύρας». Και σε αυτό περιλαμβάνονται οι Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας και Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας.

Σε αυτούς λοιπόν αποτυπώνονται με ακρίβεια όλα όσα ζήσαμε και ζούμε στη Θεσσαλία.

«Μη επίδραση της κλιματικής αλλαγής»

Και θα ξεκινήσουμε με το γνωστό πλέον επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις μετά από κάθε καταστροφή. Αυτό της «κλιματικής αλλαγής» ή «κλιματικής κρίσης». Η ίδια η μελέτη αναφέρει ένα πρώτο γενικό συμπέρασμα: «Παρόλο που δεν έχει ακόμα ανιχνευτεί σημαντική γενική κλιματική συσχέτιση στις εξαιρετικά υψηλές ροές των ποταμών που προκαλούν πλημμύρες, φαίνεται ότι υπάρχει ανοδική τάση στην εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων τουλάχιστον σε ορισμένα ευρωπαϊκά ποτάμια στο πρόσφατο παρελθόν».

Και από το γενικό πάμε στο ειδικό. Λέει η μελέτη και για τη Θεσσαλία:

«Στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης έγινε, όπως αναφέρθηκε, σχετική διερεύνηση χρησιμοποιώντας τις χρονοσειρές των μέγιστων ημερήσιων υψών βροχής των βροχομέτρων της περιοχής μελέτης, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα μη αυξητικής τάσης βροχόπτωσης στο ΥΔ (Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας) και συνεπώς μη επίδρασης της κλιματικής αλλαγής».

Και συνεχίζει: «Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες υδρομετεωρολογικές αναλύσεις και μελέτες καταγράφουν μεγάλες αβεβαιότητες στις προβλέψεις για την επίδραση της Κλιματικής Αλλαγής. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση των καταστροφών από πλημμύρες, τα αίτια φαίνεται να οφείλονται περισσότερο στην αύξηση της έκθεσης των ανθρώπων και των περιουσιών στις πλημμύρες».

Ξεκάθαρα λοιπόν λένε ότι τα αίτια των καταστροφών εντοπίζονται στην αύξηση της έκθεσης εξαιτίας μη ύπαρξης αντιπλημμυρικών έργων.

Να σημειώσουμε ότι το Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας αποτελεί ένα από τα 14 Υδατικά Διαμερίσματα της χώρας. Η συνολική έκταση του διαμερίσματος είναι 13.140 τ.χλμ. Εκτείνεται στο μεγαλύτερο τμήμα του εντός της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ περιλαμβάνει μικρό μέρος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ελάχιστο μέρος των Περιφερειών Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Το Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας περιλαμβάνει διοικητικά τον Νομό Λάρισας, σχεδόν στο σύνολό του, πολύ μεγάλο μέρος των Νομών Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας και μικρά τμήματα των Νομών Πιερίας, Γρεβενών και Φθιώτιδας.

Σε άλλο σημείο η μελέτη αναφέρει πως οι Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας είναι: Πηνειός και παραπόταμοι, μαζί με την κλειστή λεκάνη της λίμνης Κάρλας, χαμηλή ζώνη κλειστής λεκάνης Καλοχωρίου, Δέλτα ποταμού Πηνειού, Παραλία Κουλούρας, Παλαιοπύργου, Χαμηλή ζώνη μέσω ρου π. Τιταρήσιου, περιοχή Ελασσόνας, Χαμηλή ζώνη άνω ρου π. Τιταρήσιου, Χαμηλή ζώνη λεκάνης άνω ρου ρ. Κουσμπασανιώτικο, Χαμηλή ζώνη άνω ρου π. Ενιπέα, τάφρου Ξυνιάδας, Χαμηλή ζώνη λεκανών ρ. Αλμυρού και Χολόρεμμα στον Ν. Μαγνησίας, Χαμηλή ζώνη λεκάνης χ. Ξηριά στον Βόλο και ρεμάτων ευρύτερης περιοχής Βόλου.

Και λίγο παρακάτω ξεκαθαρίζει:

«Για όλα τα εξεταζόμενα σενάρια θίγεται τμήμα των πολεοδομικών συγκροτημάτων της Λάρισας από την υπερχείλιση του Πηνειού και των Τρικάλων από την υπερχείλιση του Ληθαίου αντίστοιχα με σημαντικές χρήσεις και δραστηριότητες εντός τους. Είναι αναγκαία η λήψη μέτρων διαχείρισης των εν λόγω κινδύνων.

Επιπλέον, εντός της ζώνης κατάκλυσης για όλα τα εξεταζόμενα σενάρια βρίσκεται τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου με σημαντικές χρήσεις εντός αυτού, όπως η ΒΙΠΕ Βόλου. Η κατάκλυση πραγματοποιείται λόγω υπερχείλισης των ρεμάτων που διέρχονται εντός της πόλης (Αναβρος, Κραυσίδονας και κυρίως Ξηριάς) και των πιέσεων που ασκούν τεχνικά έργα κατά μήκος τους. Είναι αναγκαία η λήψη μέτρων διαχείρισης των εν λόγω κινδύνων.

Με βάση τα εξεταζόμενα στους ΧΕΠ πλημμυρικά γεγονότα, θίγονται αρκετές χρήσεις (όπως κτηνοτροφικές και βιομηχανικές μονάδες, ΕΕΛ, γεωτρήσεις, υποσταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας), προστατευόμενες περιοχές, και πάνω από 100 μεγαλύτεροι ή μικρότεροι οικισμοί. Είναι αναγκαία η λήψη μέτρων διαχείρισης κινδύνου των εν λόγω θιγόμενων χρήσεων έναντι πλημμυρών».

Εδώ να διευκρινίσουμε το εξής: Οταν λέει «σε όλα τα εξεταζόμενα σενάρια» εννοεί την περίοδο επαναφοράς δυνατής ή πολύ δυνατής βροχής από 50 έως 1.000 χρόνια. Αυτό, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ένα φαινόμενο που θα γίνει σήμερα δεν μπορεί να επαναληφθεί μετά από μία βδομάδα. Απλά, οι μελέτες παίρνουν υπόψη τους στατιστικά δεδομένα. Το ζήσαμε άλλωστε χαρακτηριστικά στη Θεσσαλία, που ό,τι έγινε το 2020 επαναλήφθηκε σε μεγαλύτερη έκταση το 2023...

Στη συνέχεια αναφέρει η μελέτη: «Σε όλο το ΥΔ (Θεσσαλία) για όλα τα εξεταζόμενα σενάρια φαίνεται να κατακλύζονται αρκετές γέφυρες μεγαλύτερης ή μικρότερης σημασίας για τη συγκοινωνιακή σύνδεση της Θεσσαλίας, αλλά και σιδηροδρομικές υποδομές. Επιπλέον, στο ΥΔ αφθονούν οι ιρλανδικές διαβάσεις σε ποταμούς, οι οποίες προφανώς κατακλύζονται σε περίπτωση εκδήλωσης ακραίων φαινομένων. Είναι αναγκαία η επανεξέταση της παροχετευτικής ικανότητας των συγκοινωνιακών τεχνικών έργων, καθώς και η πρόληψη για τη μείωση των κινδύνων από τη χρήση των ιρλανδικών διαβάσεων ή η αντικατάστασή τους».

Αυτές λοιπόν είναι οι διαπιστώσεις που είναι ξεκάθαρο ότι λένε πως η πιθανότητα να πνίγεται η Θεσσαλία όποτε βρέχει είναι μεγάλες, αφού δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Πάμε παρακάτω. Και συγκεκριμένα στο τι προτείνει η μελέτη του ΥΠΕΝ.

Οικονομικά ασύμφορα τα τεχνικά έργα!

Αναφέρουν:

Οι τέσσερις (4) εναλλακτικές δυνατότητες που εξετάζονται είναι: Σενάριο Α: Μηδενική Λύση (do nothing scenario).

Με βάση το Σενάριο Α, παραμένουν οι ισχύουσες σήμερα πρόνοιες (όπως αυτές εφαρμόζονται ήδη ή θα εφαρμοστούν μελλοντικά βάσει άλλων σχετικών Σχεδίων), που αφορούν άμεσα ή έμμεσα την προστασία από τις πλημμύρες, χωρίς την εφαρμογή των προτεινόμενων από την παρούσα μελέτη προνοιών.

Οι ισχύουσες πρόνοιες συνοπτικά αφορούν: Στα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν κατασκευαστεί κατά την πάροδο των ετών (τεχνικά αναχώματα), στα τοπικά συστήματα προειδοποίησης πλημμυρικών φαινομένων και στο Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας «Ξενοκράτης». Η υφιστάμενη προσέγγιση αντιμετωπίζει τα πλημμυρικά φαινόμενα περισσότερο τοπικά, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το σύνολο της υδρολογικής λεκάνης.

Σενάριο Β: Εφαρμογή των προνοιών του «Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας». Με βάση το Σενάριο Β εφαρμόζονται οι πρόνοιες του ΣΔΚΠ, όπως αυτό περιγράφεται και προτείνεται από τη σχετική μελέτη και συνοπτικά αναλύεται στην παρούσα μελέτη. Περιλαμβάνονται τεχνικά και μη τεχνικά μέτρα για τον περιορισμό της ζημιάς που επιφέρουν οι πλημμύρες στις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής, στους οικισμούς και στις τεχνικές υποδομές με ταυτόχρονη προστασία της φυσικής λειτουργίας των υδατορευμάτων.

Απλός περιορισμός της ζημιάς δηλαδή...

Σενάριο Γ: «Τεχνικά Εργα αύξησης της παροχετευτικότητας». Εδώ σε αυτό το σενάριο μιλάμε πια για μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Και τι λένε; Διαβάστε: «Βάσει των εναλλακτικών λύσεων (Σενάριο Γ), υιοθετείται η υλοποίηση δομικών κυρίως έργων που αποσκοπούν στην προστασία των οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής, των οικισμών και των υποδομών μέσω της μείωσης της πιθανότητας πλημμύρας. Σύμφωνα με το Σενάριο Γ1, τα τεχνικά έργα αφορούν τον πλήρη εγκιβωτισμό της ροής σε όλο το μήκος των υδατορευμάτων (κατασκευή αναχωμάτων εκατέρωθεν) ενώ με το Σενάριο Γ2 επιδιώκεται αύξηση της παροχετευτικότητας όλων των υδατορευμάτων με έργα παράλληλα στη ροή (π.χ. διάνοιξη και διαπλάτυνση κοίτης).

Η υλοποίηση των λύσεων αυτών συνεπάγεται υπερβολικό κόστος, λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής. Για τους παραπάνω λόγους και οι δύο εναλλακτικές κρίνονται ως δυσμενέστερες και απορρίπτονται».

Και καταλήγουν: «Βάσει συγκριτικής αξιολόγησης των εναλλακτικών αυτών σεναρίων, έχοντας ως βάση αξιολόγησης κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά και οικονομικά, τεκμηριώθηκε ότι το προτεινόμενο Σχέδιο Διαχείρισης (Σενάριο Β) αποτελεί την προτιμητέα περιβαλλοντικά λύση».

Απορρίπτουν λοιπόν έτσι απλά την κατασκευή εκτεταμένου δικτύου αντιπλημμυρικής προστασίας...

Και απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τη στιγμή που είναι προφανές και διατυπωμένο από την ίδια τη μελέτη ότι σε όλα τα ρέματα, τις λεκάνες απορροής και τους ποταμούς, υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινόμενων σε κάθε σενάριο εξέτασης!

Παρακάτω αναφέρουμε μία διατύπωση που είναι κοινή μέσα στο κείμενο της μελέτης για όλα τα επικίνδυνα σημεία στη Θεσσαλία...

Λένε:

«Με βάση τα αποτελέσματα της μοντελοποίησης προκύπτουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε όλες τις περιόδους επαναφοράς. Στην περίοδο επαναφοράς Τ=50 χρόνια η πλημμύρα ξεπερνάει τα όρια της κοίτης σε μεγάλο μήκος του εξεταζόμενου τμήματος του ποταμού και διαχέεται εντός των καλλιεργούμενων εκτάσεων εκατέρωθεν του ποταμού και επηρεάζει σε μεγάλο ποσοστό τους οικισμούς... Η εικόνα είναι πιο δυσμενής στις περιόδους επαναφοράς Τ=100 και Τ=1.000 χρόνια...».

Για ποιες εκτάσεις συναντάμε αυτή τη διατύπωση;

Ξηρόρεμα, Ξηριάς, Χολόρεμα, Λαχανόρεμα, Ξηριάς Βόλου, ρέμα Παγασών, ρέμα Κραυσίδωνας, ρέμα Αναβρος, ρέμα Κουσμπασανιώτικου, ρέμα Ενιπέα, ποταμός Σοφαδίτης, ποταμός Καλέντζης, ρέμα Μέγα, ποταμός Πάμισος, ποταμός Πορταϊκός, Πηνειός, λεκάνη απορροής δυτικής κοίτης Τρικάλων, κλάδοι ποταμών Ληθαίος και Νεοχωρίτης, κεντρική κοίτη του Πηνειού...

Πατριδογνωμόνιο
Permacrisis over

Μες στον παρατεταμένο χαμό και συμφορά, μας ξεφύτρωσε κι ένας καινούριος όρος που θα είναι πιπίλα άλλοθι, κυρίως στην Ευρώπη, αλλά και γενικώς στη Δύση. Permacricis. Σημαίνει απλά μόνιμη κρίση, προφανώς διαρκείας (permanent+crisis). Είναι προφανές ότι φτιάχτηκε για να πουληθεί στους λαούς ως αιτία κι αφορμή για την εξαντλητική υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων. Τρανό παράδειγμα άλλωστε το νομοσχέδιο - τέρας που φυλακίζει απεργούς, προσθέτει και δεύτερο αφεντικό στο ένα, κι αφήνει για ξεκούραση και ύπνο λιγότερο από τα ψίχουλα του χρόνου.

Μάλιστα, στα πλαίσια αυτής της τεχνητής μόνιμης κρίσης, ένας υπερπλούσιος στην Αυστραλία ξεστόμισε ως φυσικό γιατρικό την αύξηση της ανεργίας. Είπε ότι εκεί αν απολυθούν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα συνετιστούν και θα δουλεύουν και θα παράγουν περισσότερο, κι όχι να το παίρνουν 7-8ωρο, ξοδεύοντας χρόνο και χρήμα για να φάνε στα διαλείμματα σάντουιτς με αβοκάντο!...

Αυτή η «περμακράισις», κακόηχη όσο και η ευελφάλεια, που άρχισε το 2008 με τη διαβόητη χρεοκοπία γης και στέγης στην Αμερική, και περνώντας από την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη σύγκρουση Κίνας - ΗΠΑ, για να καταλήξει στην κλιματική αλλαγή και το φαρμάκι της πράσινης ανάπτυξης, πέρα από ένα σπαρακτικό για τις μάζες, διαβολικά καλό καπιταλιστικό σχέδιο, ήταν και μια απάντηση στο βρυχηθμό του κόσμου της εργασίας. Φαίνεται στις δηλώσεις του παραπάνω άπαιχτου καπιτάλα, αλλά και σε πληθώρα σοβαρών επιστημονικών αναλύσεων που επισημαίνουν ότι εργάτες, υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες του μικρού κλήρου, αλλά κι επιστήμονες με απούλητη έως τώρα στο διάολο ψυχή, ξύπνησαν! Δε θέλουν να είναι δούλοι. Ούτε σύγχρονοι, ούτε παλιού τύπου. Δε θέλουν να είναι καταναλωτές της κάθε μα... που κυκλοφορεί. Δε θέλουν να ξοδεύουν για πολιτισμό της μιας χρήσης χαρτοπετσέτας. Παραιτούνται. Αλλάζουν δουλειά. Σχεδιάζουν τη ζωή τους με λιγότερα σε χρήμα, αγοράζοντας χρόνο για ποιοτική ζωή, με φίλους, οικογένεια, δίνοντας αξία σε μισή ώρα ησυχία για να χαζέψεις το ηλιοβασίλεμα, τη θάλασσα ή ν' ακούσεις ψάχνοντας τα πουλιά να κελαηδάνε. Κι απ' την άλλη, οι εξαθλιωμένοι, οι διωγμένοι απ' τις πατρίδες τους, αυτοί που δεν έχουν τίποτα να χάσουν, οργανώνονται ευκολότερα σε πλημμυρίδες «κατακτητών», επιζώντας σε μια όχι κάθοδο πια, αλλά περιδίνηση των μυρίων ανά τη Γη.

Δε θα πάρει καιρό αυτή η γενικότερη περιδίνηση καταπιεσμένων κι εξαθλιωμένων μαζών να τις συγκλίνει στον φυσικό τους προορισμό, που είναι η οργάνωση και τελικά η ανάδυση ενός πανίσχυρου προλεταριάτου του 21ου αιώνα. Πιο σύνθετο σε ταξικοκοινωνική υφή. Κυρίως όμως με πιο επεξεργασμένη γνώση και σκέψη, που δεν μπορεί να προχωρήσει σε αποτελεσματική πάλη, χωρίς να πατάει γερά στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τα μέσα επικοινωνίας είναι περισσότερα. Οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες πιο απειλούμενες από ποτέ. Κι έτσι η Ανάγκη εξουδετερώνει και τις παθογένειες της κατά τ' άλλα αφάνταστα χρήσιμης κοινωνικής δικτύωσης. Κανένας χαβαλεδιάρης του πληκτρολογίου, κανένας και καμία influencer, κανένας επιτήδειος της επικοινωνίας που βλέπει μα το Καστελόριζο, μα τη Μακρόνησο σαν ντεκόρ, δεν μπορούν να σταθούν απέναντι, πόσο μάλλον δίπλα στον καμένο, τον πνιγμένο, τον περιφρονημένο, και δη τον ξεφτιλισμένο εργαζόμενο. Η Διεθνής των εξωνημένων της εργατικής τάξης, όσες μάσκες ψευδοπατριωτισμού, ευγενούς χορηγίας και φιλανθρωπικής φορολογίας κι αν φορέσει, δεν μπορεί να κρύψει το τέρας που δείχνει τα βάρβαρα καπιταλιστικά του δόντια επειδή μειώνονται τα κέρδη του, αυτά τα χυδαία δυσθεώρητα, που αβγάτισαν στα χρόνια της μόνιμης κρίσης.

Αντε κάνε τηλεαγορές, και περίμενέ τες να φτάσουν από κατεστραμμένους ή πλημμυρισμένους δρόμους με πανάκριβα διόδια και βενζίνη. Θα μου πεις πως τ' αφεντικά που 'χουν στα χέρια τους όλη τη σοφία και τον κόπο της τεχνολογικά εξελιγμένης ψηφιακής μας εποχής μπορούν να σου παραδώσουν, με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης και των drones, το καινούριο μπλουζάκι της Barbie με στρας. Πιστέψτε με πως αυτός που περιμένει πεινασμένος, διψασμένος, γυμνός στη στέγη ενός σπιτιού, στην άκρη ενός γκρεμού, ή ακόμα και καταμεσής του πελάγου, μπορεί να υψωθεί στο μπόι του ανθρώπου, να επαναστατήσει και να το γκρεμίσει κατακτώντας το.

Σ' αυτή την επόμενη μέρα του τέλους της μόνιμης κρίσης, μόνο ο λαός μπορεί να γίνει ο θεός που του χρειάζεται.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ
Φύκια για μεταξωτές κορδέλες και πάτημα για νέα χαράτσια

Eurokinissi

Κοροϊδία στο τετράγωνο αποτελούν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη δήθεν ανακούφιση των πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία, πασπαλισμένα με τα γνωστά «παχιά λόγια».

Πρόκειται για ψίχουλα που δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε στοιχειωδώς τις ανάγκες των πληγέντων και το αυτονόητο αίτημα για 100% αποζημιώσεις, πόσο μάλλον να διασφαλίσουν αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές για την προστασία του λαού από μια επόμενη καταστροφή. Στην πλειοψηφία τους, μάλιστα, οι ανακοινώσεις αφορούν κονδύλια που έχουν ήδη προϋπολογιστεί και «ανακατευθύνονται» από αλλού - παίζοντας τον «παπά» με τις λαϊκές ανάγκες - ενώ η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι τα όποια μέτρα «δεν πρόκειται να διαταράξουν τη δημοσιονομική ισορροπία», προαναγγέλλοντας νέα χαράτσια ώστε ο λαός να τα πληρώσει από την άλλη τσέπη.

Ετσι, με τον λαό εγκαταλειμμένο από τον κρατικό μηχανισμό για πάνω από 10 μέρες μέσα στις λάσπες, με σπίτια, χωράφια, μηχανήματα ρημαγμένα, με την υγειονομική βόμβα «πυροδοτημένη», η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού μόλις 600 εκατομμυρίων, για τις πρώτες πενιχρές αποζημιώσεις: Μερικές έκτακτες επιδοτήσεις που δεν φτάνουν ούτε για να καθαριστούν τα σπίτια από τη λάσπη, οι γνωστές αναστολές σε φορολογικές υποχρεώσεις υπό προϋποθέσεις, η επιδότηση ενοικίου για όσους αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και αποζημιώσεις που δεν φτάνουν ούτε με την πιο μεγάλη φαντασία για να παράξουν ξανά στον τόπο τους επαγγελματίες, αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, ενόψει και της ανόδου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αυτό το Σαββατοκύριακο, επιστρατεύει προσχηματικά τη βοήθεια στους πληγέντες για να ψαλιδίσει και κάθε προσδοκία που είχε δημιουργήσει το προηγούμενο διάστημα για μερικά ακόμα pass ώστε να βγει όπως όπως ο χειμώνας: Η παράταση του market pass έως το τέλος του χρόνου πήγε κι επισήμως περίπατο, τα ψίχουλα στους συνταξιούχους... απ' του χρόνου, οι λιγοστές επιδοτήσεις σε πετρέλαιο και ρεύμα θα γίνουν «στοχευμένα» στους πιο εξαθλιωμένους, κι όλα αυτά την ίδια ώρα που προβλέπεται παραπέρα εκτίναξη των τιμών σε φρούτα, λαχανικά, κρέας, μετά και τις τεράστιες καταστροφές στον κάμπο όπου παραγόταν περίπου το 14% της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής πανελλαδικά.

Θεωρώντας μάλιστα αδιαπραγμάτευτο ότι η όποια βοήθεια δοθεί θα είναι «εντός δημοσιονομικών ορίων», ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και νέα «πράσινα χαράτσια» στο όνομα των καταστροφών, όπως την επιβολή ειδικού τέλους για τις φυσικές καταστροφές από τον ερχόμενο προϋπολογισμό, ενώ επαναφέρει και τα περί υποχρεωτικής ασφάλισης κατοικιών και επαγγελματικών χώρων από τους κινδύνους φυσικών καταστροφών, με τον λαό να φορτώνεται άλλο ένα χαράτσι, το κεφάλαιο να βρίσκει άλλο ένα πεδίο κερδοφορίας και το αστικό κράτος να απαλλάσσεται από ένα ακόμη «βάρος», όπως αντιμετωπίζει ακόμη και αυτά τα ελάχιστα που δίνει για να αποζημιώνει όσους πρώτα καταστρέφει με την πολιτική του.

Καταρρέει με πάταγο η δήθεν αλληλεγγύη της ΕΕ

Την ίδια ώρα, με πάταγο καταρρέει και η προπαγάνδα περί της δήθεν αλληλεγγύης της ΕΕ. Χαρακτηριστικά είναι όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, την περασμένη Τρίτη.

Με διάφορες αλχημείες και αυθαίρετες προσθέσεις οι δυο τους παρουσίασαν ένα πακέτο που, «αν και όταν» δοθεί, αρχής γενομένης... από του χρόνου, θα φτάνει στην καλύτερη περίπτωση λίγο πάνω από τα 2 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα που οι πρώτες εκτιμήσεις για την ολική καταστροφή στον κάμπο κάνουν λόγο για ζημιές που ξεπερνάνε τα 10 δισ.

Ακόμα χειρότερα, τα κονδύλια αυτά, με πρώτα πρώτα αυτά από το περιβόητο «Ταμείο Αλληλεγγύης» της ΕΕ, έρχονται με όρους και προϋποθέσεις που διασφαλίζουν ότι οι πληγέντες δεν πρόκειται να δουν δεκάρα τσακιστή. Το πιστοποιεί και η ίδια η πείρα των πληγέντων από την προηγούμενη κακοκαιρία του «Ιανού» στην Καρδίτσα, όπως αντίστοιχα των πλημμυροπαθών της Εύβοιας, της Κρήτης, των σεισμοπαθών της Σάμου, των πυρόπληκτων σε όλη την Ελλάδα, με την Κομισιόν να απαντάει «μονότονα» στις απανωτές Ερωτήσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ πως «οι ιδιωτικές ζημιές δεν είναι επιλέξιμες».

Η δήθεν «αλληλεγγύη» της ΕΕ λοιπόν δεν περιλαμβάνει αποζημιώσεις που «δεν είναι επιλέξιμες», ενώ όλες οι διαδικασίες περνάνε από την «κρησάρα» των «δημοσιονομικών αντοχών» και τα κάθε είδους παζάρια στο εσωτερικό της ΕΕ, του βασικού συνυπεύθυνου μαζί με κυβερνήσεις και τοπικές αρχές για το νέο έγκλημα σε βάρος του λαού.

Ακόμη και στις ελάχιστες περιπτώσεις που τα ταμεία αυτά «ενεργοποιούνται», δίνουν μόνο ψίχουλα - για τον σεισμό στην Κρήτη το 2021, η αποζημίωση κάλυψε το ...0,94% του κόστους της ζημιάς που προκλήθηκε - και με κριτήριο την περιβόητη «αρχή» του κόστους - οφέλους για το αστικό κράτος και το κεφάλαιο.

Το ίδιο ισχύει και στην πρόληψη, όπου τα έργα για την προστασία του λαού είναι «μη επιλέξιμα» από τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ, ενώ κι όσα γίνονται, είναι ως επί το πλείστον αποσπασματικά και αναποτελεσματικά, χωρίς ενιαίο σχεδιασμό, και πάντα με το «ζύγι» του κεφαλαίου. Χαρακτηριστικές ήταν άλλωστε οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως του υπ. Επικρατείας Μ. Βορίδη, ο οποίος προκλητικά «αναρωτήθηκε» μέσα στη βδομάδα αν θα πρέπει να σχεδιάσουμε αντιπλημμυρικά έργα για την αντιμετώπιση φαινομένων ...χιλιετίας, όπως χαρακτήρισε την καταιγίδα «Ντάνιελ».

Αποκαλυπτική άλλωστε είναι και η Οδηγία της ΕΕ για τους «χάρτες κινδύνου πλημμύρας», που έκανε «σημαία» του τις μέρες αυτές και ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν τους κατάρτισε έγκαιρα. Σύμφωνα με την Οδηγία, οι χάρτες αυτοί θα πρέπει να περιλαμβάνουν πρακτικές και μέσα «που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας», ενώ η «οικονομική αποδοτικότητα» είναι το βασικό κριτήριο για το ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν και πού.

Μάλιστα, με πλήρη κυνισμό η ΕΕ και οι οργανισμοί της λένε ότι «είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλαδή εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευθούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία»!

Με αυτήν λοιπόν την εγκληματική πολιτική «ανά χείρας» κυβέρνηση, περιφερειακές και δημοτικές αρχές βάζουν τις βάσεις ώστε η «επόμενη μέρα» να είναι ακόμη χειρότερη για τον λαό της Θεσσαλίας.

Ηδη άλλωστε αρχίζουν οι «τροχιοδεικτικές» βολές περί του «νέου παραγωγικού μοντέλου» που «προγράφει» τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, οι οποίοι δεν χωρούν στα σχέδια της ΚΑΠ, ενώ με τη γνωστή «πατέντα» της πανδημίας και των «αναστολών εργασίας» η κυβέρνηση απαλλάσσει τη μεγαλοεργοδοσία από την υποχρέωση καταβολής μισθοδοσίας, με τους εργαζόμενους να βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται στις τραγικές καταστάσεις που ζουν.

ΕΥΡΩΕΝΩΣΙΑΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ
Πίτα που έφτιαξε ο λαός και ξεκοκαλίζουν οι όμιλοι

Eurokinissi

Αυτές τις μέρες, στην πλάτη του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των πληγέντων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, αλλά κι αυτών από τις πυρκαγιές σε Εβρο, Ρόδο, Αττική, Εύβοια, παίζεται ένα χοντρό παιχνίδι αποπροσανατολισμού, με επίκεντρο ευρωενωσιακά κονδύλια, ενισχύσεις, αποζημιώσεις.

Η πλειοδοσία των αστικών κομμάτων για τα «πολλά» ή «λίγα» ευρωπαϊκά κονδύλια, για το «παλιό» ή «φρέσκο» χρήμα, και «ποιος θα το πάρει», οι Θεσσαλοί ή οι Εβρίτες, επιδιώκει να καταπνίξει την οργή που ξεχειλίζει για την παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης, προστασίας και ουσιαστικής στήριξης για την ανακούφιση, με ευθύνη του αστικού κράτους: Της κυβέρνησης, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Στρασβούργο και η συνάντησή του με την πρόεδρο της Κομισιόν, φον ντερ Λάιεν, συνοδεύτηκε από τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης και των αστικών ΜΜΕ, για την οποία ο πνιγμένος στις λάσπες λαός στη Θεσσαλία θα έπρεπε να πανηγυρίσει κιόλας... Την ίδια στιγμή εξελισσόταν και η σκιαμαχία της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ύψος των κονδυλίων, για το αν «η Σλοβενία πήρε πολλά και γρήγορα και η Ελλάδα λίγα κι αργά», επιδιώκοντας από κοινού να καλλιεργήσουν στον λαό το γνωστό «φάτε μάτια ψάρια...».

Προφανής στόχος είναι να εξωραΐσουν την ΕΕ και τους «μηχανισμούς της»

Αυτή η παραπειστική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το πόσα και πότε, επιχειρεί ακόμη να συσκοτίσει τη σκληρή για τον λαό πραγματικότητα ότι δεν υπάρχει ούτε ένα Ταμείο της ΕΕ ή κονδύλι το οποίο να κατευθύνεται για αποζημίωση πληγέντων, για ενίσχυση των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών.

Τα κονδύλια όλων των χρηματοδοτικών μέσων της ΕΕ (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Ταμείο Αλληλεγγύης, πλέον όλο και περισσότερο και η ΚΑΠ) είναι προσανατολισμένα στο «master plan» της ΕΕ: Ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων της «πράσινης» ανάπτυξης και της ψηφιακής μετάβασης.

Ακόμη και γι' αυτό το ψευδεπίγραφο Ταμείο «Αλληλεγγύης» της ΕΕ, που στην ουσία είναι μία «αποθήκη χρημάτων» των λαών των κρατών - μελών που κινητοποιείται σε «καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, φυσικές καταστροφές» κ.λπ., η ΕΕ ξεκαθαρίζει ότι «δεν αποζημιώνει ιδιώτες», δηλαδή τους πληγέντες.

Αυτό που κάνει είναι να χρηματοδοτεί αδρά κατασκευαστικούς ομίλους για την επαναφορά των «υποδομών στην πρότερή τους κατάσταση», εκείνες δηλαδή που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην πυρκαγιά, στην πλημμύρα ή το σεισμό που τις κατέστρεψε. Παρά βεβαίως το γεγονός ότι η τεχνολογία κι η επιστήμη επιτάσσουν την αναβάθμισή τους, προκειμένου να θωρακιστεί ο λαός.

Μονότονα η Κομισιόν απαντώντας σε Ερωτήσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ επαναλάμβανε ότι οι πληγέντες σε Μάτι, Μάνδρα, Εβρο, Καρδίτσα, Αρκαλοχώρι, Εύβοια, Εβρο κ.α. δεν πρόκειται να πάρουν φράγκο από το κατά τα άλλα ...«Ταμείο Αλληλεγγύης». Δεν είναι λοιπόν για όλους το ευρωενωσιακό χρήμα. Είναι για τους λίγους. Εχει συγκεκριμένες «οδηγίες χρήσης» με κόφτες για τον λαό κι ανοικτές αγκάλες για το κεφάλαιο.

Μπορεί επομένως να ακούσαμε για «δισ. που έρχονται από τις Βρυξέλλες», όμως μια πιο προσεκτική μάτια στις εξαγγελίες της κυβέρνησης αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι αυτούς τους μήνες θα δοθούν ορισμένα ψίχουλα κι αυτά βασικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι γνωστές «μπροστάντζες» των λίγων χιλιάδων ευρώ που δίνουν οι αστικές κυβερνήσεις μετά από κάθε καταστροφή και που με αυτές δεν ξαναχτίζεις σπίτι, δεν αποκαθιστάς καλλιέργειες, κτηνοτροφική παραγωγή ή μελίσσια.

Με αυτά τα «καθρεφτάκια» αφήνουν τα πληγέντα λαϊκά νοικοκυριά αμανάτι για χρόνια, τις περισσότερες φορές μάλιστα, καταχρεωμένα στις τράπεζες. Οσο για τον μεγάλο όγκο των ευρωενωσιακών κονδυλίων, αυτά θα δοθούν από τα μέσα του 2024 και μετά, αφού γίνουν οι μελέτες των μεγάλων έργων και αρχίσει το τεράστιο φαγοπότι των ομίλων πάνω στα πλημμυρισμένα.

Περί χαμηλής και υψηλής απορρόφησης των κονδυλίων

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το πρόβλημα έγκειται στη «χαμηλή απορρόφηση» των ευρωενωσιακών κονδυλίων από την κυβέρνηση ΝΔ, ενώ κατά τη δική του διακυβέρνηση - όπως λέει - η χώρα βρισκόταν στις πρώτες θέσεις απορροφητικότητας. Πράγματι, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε μεγάλη απορροφητικότητα, κυρίως κονδυλίων ΕΣΠΑ, ενώ και η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα έχει να επιδείξει αντίστοιχα κωδικούς κονδυλίων με υψηλή απορρόφηση.

Ομως ποια είναι η αλήθεια; Επί ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή που χτυπούσε «κόκκινο» η απορρόφηση των ευρωενωσιακών κονδυλίων, αυτά ήταν το «λίπασμα» για να εφαρμοστούν τα μνημόνια που τσάκισαν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα, τα εργασιακά δικαιώματα. Ηταν τα εργαλεία για να γενικευτεί η εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας κ.λπ.

Αυτές οι αντεργατικές μεταρρυθμίσεις προωθήθηκαν επειδή αποτελούσαν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των πακέτων, ακριβώς όπως συμβαίνει σήμερα κι επί ΝΔ με το Ταμείο Ανάκαμψης, που θέτει στο επίκεντρο τις απαιτήσεις των ομίλων για ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Εστω ότι η κυβέρνηση είχε απορροφήσει πλήρως τα περίπου 11 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης που αναλογούν στη χώρα έως τώρα. Ποια είναι τα έργα που θα είχαν γίνει;

Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) «Ελλάδα 2.0», που κατέθεσε προς έγκριση η κυβέρνηση στην ΕΕ, εντοπίζουμε μόλις έξι αντιπλημμυρικά - εγγειοβελτιωτικά έργα, που θα ολοκληρώνονταν το 2025, με ύψος χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης 115 εκατ. ευρώ (!) στην ΠΕ Λασιθίου Κρήτης, στον ν. Αιτωλοακαρνανίας, στον δήμο Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων, στο Μινωικό Ανάκτορο των Μαλίων της Κρήτης, στο Δίον, στην περιοχή Ωραιοκάστρου. Την ίδια ώρα, 7 δισ. έχουν ήδη δεσμευτεί για μονοπωλιακούς ομίλους της ψηφιακής και «πράσινης» μετάβασης!

Αντίστοιχα, για τα έργα μέσω ΕΣΠΑ, ο ελληνικός λαός, και ιδιαίτερα ο λαός της Θεσσαλίας, έχει συγκεκριμένη εμπειρία. Πρόκειται για έργα που υλοποιούνται μέσω «αμαρτωλών» συμβάσεων δημοσίου - ιδιωτικού τομέα.

Οπως τα έργα μετά το χτύπημα του «Ιανού», όπου το κατασκευαστικό μονοπώλιο ΤΕΡΝΑ έλαβε 143 εκατ. ευρώ και έκανε τις αποκαταστάσεις με βάση το αν κι όπου ήταν «οικονομικά αποδοτικότερο» να γίνουν, με αποτέλεσμα δύο χρόνια μετά, να «ξεβραστούν» κι αυτές μαζί με τα νερά και τις λάσπες που έπνιξαν τα χωριά του θεσσαλικού κάμπου. Η περίπτωση αυτή «βγάζει μάτι», γιατί όπως έχουν καταγγείλει οι μαζικοί φορείς της περιοχής είναι γνωστά σε όλους τα έργα που πρέπει να γίνουν για να προστατευθούν ο λαός και το βιος του από τέτοια φαινόμενα, όπως τα φράγματα στη Σκοπιά Φαρσάλων και στο Μουζάκι.

Η συζήτηση περί «αναθεώρησης» του ΕΣΑΑ και ένταξης σε αυτό περίπου 500 εκατ. ευρώ για «αντιπλημμυρικά έργα» είναι επίσης αποπροσανατολιστική, αφού με βάση τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα γίνουν σύμφωνα με την ανάλυση επιχειρηματικού κόστους - οφέλους και την οικονομική τους αποδοτικότητα.

Για την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα επιτελεία τους, τα έργα που θα επιλέγονται πρέπει να έχουν «προστιθέμενη οικονομική αξία». Με δυο λόγια να δημιουργούν νέες αγορές, για κέρδη των ομίλων «με το κομμάτι», «με το κεφάλι», προσελκύοντας πελάτες. Αν π.χ. δεν έχουν καν διόδια, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των αντιπλημμυρικών έργων, τότε ...τόσο το χειρότερο για τα ίδια και τον λαό που τα έχει ανάγκη.

Να γιατί η σχετική Οδηγία της ΕΕ για τις πλημμύρες, που κι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κορόνα στο κεφάλι του αυτές τις μέρες, δίνει κατεύθυνση για αντιπλημμυρικά έργα μόνο στη βάση σεναρίων επικινδυνότητας.

Προστασία του λαού vs καπιταλιστικό κέρδος

Να γιατί αυτά τα έργα καρκινοβατούν, παραπέμπονται στο διηνεκές με θυσία ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Να γιατί φαστ τρακ γίνονται μόνο τα αντιπλημμυρικά που κουμπώνουν με επιχειρηματικά πρότζεκτ και μεγάλες μπίζνες. Στην ίδια Οδηγία άλλωστε ορίζεται ότι τα κράτη - μέλη πρέπει να εφαρμόζουν σχέδια «που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας», διακρίνοντας «περιοχές που στερούνται σημασίας, παραδείγματος χάριν (...) αραιοκατοικημένες περιοχές ή ακατοίκητες περιοχές (...) ή σε περιοχές με περιορισμένους οικονομικούς πόρους».

Να γιατί κυνικά και προκλητικά οι υπουργοί της κυβέρνησης και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, διάφοροι επαγγελματίες στο ξέπλυμα «καταστροφολόγοι» καθηγητές παραμυθιάζουν για φαινόμενα «που συμβαίνουν μία φορά στα χίλια χρόνια» και ως εκ τούτου είναι «κοστοβόρο» να οργανώσεις την πολιτική προστασία με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Οσα ισχυρίζονται, για μια ακόμα φορά, έχουν ήδη διαψευστεί δεκάδες φορές μέχρι σήμερα. Διαψεύστηκαν στον «Ιανό», στη Μάνδρα, στην Κρήτη, στην Εύβοια κ.α, στην πανδημία, στους σεισμούς ανά την Ελλάδα, στις πυρκαγιές που έχουν κατακάψει εκατομμύρια στρέμματα.

Τα αγοραία κριτήριά τους αποτυπώνονται και σε μελέτες ινστιτούτων όπως του JRC, ερευνητικού κέντρου της Ευρ. Επιτροπής, η ομάδα του οποίου σε κείμενό της το 2020* σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία των παράκτιων περιοχών της Ευρώπης αναλύοντας σενάρια, καταλήγει στο εξής συμπέρασμα σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα σε παράκτιες περιοχές: «...Το κόστος υπερτερεί του οφέλους για το 76% της ευρωπαϊκής ακτογραμμής (...) Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οικονομικά κίνητρα για την περαιτέρω προστασία αυτών των περιοχών. Το χαμηλό BCR (λόγος οφέλους προς κόστος) μπορεί να σχετίζεται με διάφορους παράγοντες, όπως η απότομη μορφολογία και οι αραιοκατοικημένες ακτές, όπως στην Ελλάδα...».

ΕΕ, αστικές κυβερνήσεις και κόμματα: Εχθροί του λαού

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι συνένοχος στο έγκλημα, μαζί με την κυβέρνηση και τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές. Είναι μέρος του προβλήματος και βασικός υπεύθυνος για τις τραγωδίες στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η αντιλαϊκή εγκληματική στρατηγική της και των κομμάτων που την στηρίζουν στη χώρα μας, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, «Ελληνική Λύση» κ.ά. αποτυπώνεται στις ευρωενωσιακές αποφάσεις για την λεγόμενη «κλιματική κρίση».

Αυτές όχι μόνο δεν στρέφουν την προσοχή σε ενισχυμένα μέτρα προστασίας για τον λαό, από τον βιασμό της φύσης εξαιτίας των καπιταλιστών και του κυνηγιού κερδοφορίας τους, αλλά κρύβουν και «κάτω από το χαλί» τις τεράστιες ευθύνες τους. Κι αυτές ξεπερνούν υπαρκτά ζητήματα όπως ανικανότητας, μίζας και πάνω από όλα υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, καταδικάζοντας τον λαό να θρηνεί νεκρούς, να πνίγεται, να καίγεται, να αποκλείεται στα χαλάσματα των σεισμών και στα χιόνια, ξανά και ξανά, όλο και χειρότερα.

Με τον αγώνα του, ο λαός να διεκδικήσει την προστασία της ζωής και της περιουσίας του.

Σήμερα, το 2023, υπάρχουν όλα τα τεχνολογικά κι επιστημονικά μέσα για την έγκαιρη πρόβλεψη, τον σχεδιασμό, την προστασία, την άμβλυνση και την αποσόβηση μιας μεγάλης καταστροφής, ακόμη κι όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έντονα καιρικά φαινόμενα.

Στο πλαίσιο του κράτους των λίγων, του κράτους των ομίλων και των μεγαλοεργοδοτών, αυτά μπαίνουν στο ζύγι της ενίσχυσης της κερδοφορίας τους, του ανταγωνισμού μεταξύ των ομίλων, μεταξύ των εργολάβων για κατανομή των πόρων.

Η αδυσώπητη πραγματικότητα δείχνει τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουν οι εργαζόμενοι κι ο λαός. Τον δρόμο της ανυποχώρητης πάλης και διεκδίκησης για αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κονδυλίων που είναι όλα τους λεφτά του λαού, με ευθύνη του κράτους για πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων των καταστροφών, για αποκατάσταση των υποδομών και υλοποίηση των απαιτούμενων έργων με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Για κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδιασμού πολιτικής πρόληψης, προστασίας και στελέχωσης, εξοπλισμού των αντίστοιχων υπηρεσιών.

Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ παντού και στους δήμους και τις Περιφέρειες, οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ήταν οι μόνοι που άνοιξαν έγκαιρα κόντρα σε όλους κι όλα αντιπαράθεση για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα και στόχους της ΕΕ και των κονδυλίων της.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποτελεί, λοιπόν, εγγύηση ότι ο λαός, οι πληγέντες θα έχουν σε αυτόν τον διεκδικητικό δρόμο συμπαραστάτη και στήριγμα που στους τόπους της καταστροφής, στις Περιφέρειες και τους δήμους, στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει ακόμα πιο αποφασιστικά και με νέες δυνάμεις να δίνει μάχες υπέρ των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων και αναγκών.

Παραπομπή:

* https://www.nature.com/articles/s41467-020

-15665-3.pdf


Λευτέρης ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

«Δεν υπήρξε ενημέρωση, μας άφησαν αβοήθητους και μας εμπαίζουν»

Την τραγική κατάσταση περιγράφει στον «Ριζοσπάστη» κτηνοτρόφος από τον Παλαμά Καρδίτσας που έχασε 370 πρόβατα

Κόποι μιας ζωής χάθηκαν γιατί δεν πάρθηκε κανένα ολοκληρωμένο μέτρο αντιπλημμυρικής θωράκισης του θεσσαλικού κάμπου
Κόποι μιας ζωής χάθηκαν γιατί δεν πάρθηκε κανένα ολοκληρωμένο μέτρο αντιπλημμυρικής θωράκισης του θεσσαλικού κάμπου
Ο Κώστας Κ. είναι κτηνοτρόφος στον Παλαμά, 45 χρονών. Εδώ και 3 μέρες βρίσκεται από νωρίς το πρωί έως τα μεσάνυχτα στον στάβλο του, στο ψυχοφθόρο έργο της απομάκρυνσης των πνιγμένων ζώων του. Είχε 400 πρόβατα και του απέμειναν μόλις 30.

Οταν ρωτήθηκε αν έλαβε καμία βοήθεια στην αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής «βόμβας», που αποτελούν τα χιλιάδες κουφάρια ζώων που σαπίζουν σε όλη την περιοχή, απάντησε κοφτά: «Οχι βέβαια. Εμείς με προσωπική μας δουλειά τα βγάλαμε έξω από τον στάβλο και έρχεται η εταιρεία (όπου γίνεται η καύση) με το φορτηγό και έχουν μισθώσει από την Περιφέρεια και την Κτηνιατρική τσαπάκια τα οποία τα φορτώνουν πάνω.

Φωνάζουμε από την πρώτη μέρα που πνίγηκαν τα ζώα ότι θα υπήρχε πρόβλημα μεγάλο. Υπολογίζουμε οι κτηνοτρόφοι πως μόνο στον Παλαμά υπάρχουν πάνω από 5.000 ζώα νεκρά, χωρίς τα οικόσιτα. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Σήμερα ερχόντουσαν εκατοντάδες κοράκια, κοπάδια ατελείωτα, με το που έπεφτε το πρώτο στα νεκρά τα ζώα ακολουθούσαν και τα άλλα. Μη γελιέται κανένας, τα ζώα δεν θα μαζευτούν ούτε τα μισά, γιατί είναι διάσπαρτα σε πολλά μέρη, δεν μπορεί κανένας να ψάξει να τα βρει, και δεν το έχουν αναλάβει, να βάλουν συνεργεία να ψάξουν να τα βρουν. Ο,τι βγάλουμε εμείς από τους στάβλους μας, τα άλλα δεν θα μαζευτούν με τίποτα».

«Πάρτε γάντια και μάσκες από τα φαρμακεία και πάτε να τα βγάλετε»

Η συγκέντρωση των νεκρών ζώων γίνεται με τη δουλειά των κτηνοτρόφων. Αυτοί μόνοι τους τα συγκεντρώνουν, ενώ ο κρατικός μηχανισμός το μόνο που κάνει είναι να τα φορτώνει σε μισθωμένα φορτηγά για καύση. «Στον δικό μου στάβλο ήρθαν Τετάρτη βράδυ. Αύριο Παρασκευή θα πάρουν τα τελευταία από μένα. Από ό,τι γνωρίζω εγώ, από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής ακόμα μέχρι την Παρασκευή θα είναι τα φορτηγά εδώ, μετά θα πάνε σε άλλο χωριό. Δεν πιστεύω πως μέχρι την Παρασκευή θα προλάβουν να τα πάρουν όλα.

Ούτε μας βοήθησαν, ούτε μας είπαν τίποτα. Ολα με δικό μας κόστος. Με πρωτοβουλία δική μας και κάτι μεροκάματα που δώσαμε τα βγάλαμε από τους στάβλους. Την πρώτη μέρα επικοινώνησα μόνος μου με την Κτηνιατρική. Κανένας μέχρι σήμερα δεν είπε, "παιδιά, έχετε μια στολή; Εχετε μάσκα;". Δηλαδή τα σάπια ζώα, χωρίς στολή, μάσκα, μπότες, οξυγόνο, πού να πας να τα διαχειριστείς; Δυστυχώς εμείς σαν κτηνοτρόφοι αυτά τα διαχειριστήκαμε, αυτοί δεν ήταν άξιοι να τα διαχειριστούν. Το μόνο που μας είπαν ήταν "πάρτε γάντια και μάσκες από τα φαρμακεία και πάτε να τα βγάλετε"».

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι τα λιμνάζοντα νερά. «Ο,τι ήταν να τραβήξουν οι υπόνομοι, η αποχέτευση, το έχουν τραβήξει. Υπάρχουν τώρα λιμνάζοντα νερά και μέσα στον Παλαμά και έξω. Σε αυτά τα νερά ήταν νεκρά ζώα. Ολο αυτό σιγά σιγά θα το πιει η γη, και σε λίγες μέρες, σε λίγους μήνες θα το πιούμε εμείς. Δεν έχει βοηθήσει καθόλου ο δήμος να απομακρυνθούν τα λιμνάζοντα νερά».

Ακόμα ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, είναι οι ζωοτροφές. «Εγώ μέσα στον δικό μου στάβλο έχω πάνω από 200 τόνους ζωοτροφή. Με δικά μου έξοδα πρέπει να τα βγάλω έξω να τα πετάξω, και πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί όλα αυτά σαπίζουν. Δεν μας είπαν τίποτα. Ούτε να μας βοηθήσουν ούτε να μας στείλουν έναν φορτωτή, μια τσάπα. Κανένας δεν γνωρίζει τίποτα. Πρέπει να πληρώσω ιδιώτη με μηχάνημα να τα απομακρύνει, πόσο θα κοστίσει για να βγάλει αυτά, τον κόπο μου, τα χρήματα που είχα για να βγάλω 1,5 χρόνο. Και πότε θα μας αποζημιώσουν; Αγνωστο. Εγώ για μηχανήματα και εξοπλισμό ακόμα δεν έχω πάρει τίποτα από τον "Ιανό".

Η εγκληματική απουσία του αστικού κράτους και των μηχανισμών του, τόσο πριν όσο και μετά την καταστροφή, έχει επηρεάσει ψυχολογικά τους κτηνοτρόφους. «Δυστυχώς είναι πολλά τα προβλήματα και κάθε μέρα ανακαλύπτουμε και ένα καινούργιο πρόβλημα για το πώς θα ζήσουμε την επόμενη μέρα. Εδώ και 10 μέρες έχουμε τελειώσει, έχουμε πεθάνει. Και κάθε μέρα που περνάει και το συνειδητοποιούμε ξημερώνει χειρότερη μέρα. Φτάνουμε σπίτι και δεν μπορούμε να κοιμηθούμε. Με τι όνειρα, με τι ελπίδα, με τι κουράγιο; Εχουν τελειώσει όλα αυτά, όσο δυνατοί και αν είμαστε, όσο και αν το παλεύουμε, φτάνεις και λες έχει αξία να το ξανακάνω;». Ωστόσο, στο τέλος της κουβέντας φάνηκε ότι η μόνη ελπίδα που έχουν αυτοί οι βιοπαλαιστές είναι μέσα από την οργάνωση και τον αγώνα τους να κερδίσουν τα δίκαια αιτήματά τους για να ξεκινήσουν ξανά να παράγουν.

ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Χωρίς δεύτερη κουβέντα πήγαμε να σώσουμε ανθρώπους»

Στο τιμόνι του «Καπετάν Κώστας» στην αποστολή στη Γυάρο για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της ΚΕ του ΚΚΕ τον Οκτώβρη του 2019
Στο τιμόνι του «Καπετάν Κώστας» στην αποστολή στη Γυάρο για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της ΚΕ του ΚΚΕ τον Οκτώβρη του 2019
«Βοηθάμε όπου χρειαστεί γιατί είμαστε άνθρωποι». Με αυτά τα λόγια, ο Κωνσταντίνος Δημητρίου, γνωστός και ως «Καπετάν Ταρζάν», περιγράφει στον «Ριζοσπάστη» τα όσα έζησε στην προσπάθειά του να σώσει με το τουριστικό του σκάφος, «Καπετάν Κώστας», ντόπιους και τουρίστες που είχαν εγκλωβιστεί στον Πλατανιά, στη Μηλίνα, στο Χόρτο, στο Χορευτό της Μαγνησίας τις πρώτες μέρες της καταστροφής (7-9 Σεπτέμβρη).

0 «Καπετάν Ταρζάν», «χείμαρρος» από μόνος του, μας λέει: «Εχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια να ταξιδεύουμε με όλες τις συνθήκες. Δεν μας σκιάζουν οι φουρτούνες, είναι δύσκολο να μας σταματήσει ο καιρός. Δεν είναι η πρώτη φορά που βοηθάμε στον απεγκλωβισμό ανθρώπων. Στο παρελθόν έχουν γίνει ανάλογες ενέργειες, έχουμε μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης και φαγητό σε ανθρώπους που είχαν αποκλειστεί. Απλά τώρα λόγω της δημοσιότητας και της μεγάλης καταστροφής, μας μαθαίνει και ο πολύς κόσμος».

Εξηγώντας μας το πώς στήθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού τονίζει ότι «με το που μάθαμε ότι έχουν εγκλωβιστεί άνθρωποι, χωρίς δεύτερη κουβέντα, χωρίς να περιμένουμε κάποιο αίτημα για παροχή βοήθειας από την Πολιτική Προστασία, ενημερώσαμε το Λιμενικό και ξεκινήσαμε να πάμε να σώσουμε τους ανθρώπους. Οι συνθήκες ήταν δύσκολες, αφού για να σκεφτείς, στο Χορευτό φυσούσε ο αέρας με 8 μποφόρ. Αλλά και οι κορμοί δέντρων, τα σχεδόν βυθισμένα αυτοκίνητα, δημιουργούσαν μια αδιαπέραστη ζώνη σε ορισμένα σημεία της θάλασσας».

Συνολικά, από το Μικρό, τη Μηλίνα, τον Πλατανιά και το Χόρτο, μάζεψε 185 άτομα. Αργότερα πέρασε και από το Χορευτό, όπου επιβιβάστηκαν στο σκάφος του άλλοι 24.

Ο «Καπετάν Ταρζάν» ήταν ένας από τους πολλούς που συντέλεσαν στο να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αποστολή στη Γυάρο τον Οκτώβρη του 2019, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΣΤΟΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ
Αγωνία για το μέλλον καθώς τα προβλήματα παραμένουν

Επείγουν τα μέτρα στήριξης των πληγέντων με ευθύνη του κράτους

Πολλές περιοχές είναι ακόμα απροσπέλαστες

INTIME NEWS

Πολλές περιοχές είναι ακόμα απροσπέλαστες
Λάσπη παντού, ολική καταστροφή σπιτιών και καταστημάτων σε χωριά και συνοικίες που επλήγησαν, 16 νεκροί και επίσημα 3 αγνοούμενοι, ζημιές χιλιάδων ευρώ που δεν καλύπτονται από τις πενιχρές αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι σε απόγνωση, να προσπαθούν νυχθημερόν να καθαρίσουν και να περισώσουν ό,τι μπορούν από τις περιουσίες τους, και ενώ έξω από τις πόλεις οι καταστροφές σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο είναι τεράστιες, οδηγώντας μικρούς αγρότες και κτηνοτρόφους σε πλήρες αδιέξοδο.

Οι πληγέντες αγωνιούν 10 μέρες μετά την τεράστια καταστροφή για το αύριο και το πώς θα συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους, αφού πολλά από τα σπίτια είναι δύσκολο να κατοικηθούν.

Την ίδια ώρα, έχει διαμορφωθεί μια επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία του λαού, με τα λιμνάζοντα νερά, τα νεκρά ζώα, τη μόλυνση του δικτύου ύδρευσης, με χιλιάδες ανθρώπους να παραμένουν χωρίς πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είτε γιατί παραμένουν αποκλεισμένοι είτε γιατί τα Κέντρα Υγείας στα χωριά έχουν πάθει σοβαρές ζημιές.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, οι επισκέψεις του πρωθυπουργού και κυβερνητικών κλιμακίων στις πληγείσες περιοχές και τα όσα ειπώθηκαν, αποδεικνύουν ότι τους πληγέντες τους περιμένει ένας πραγματικός «Γολγοθάς». Είναι μέτρα - σταγόνα στον ωκεανό, που δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τις πραγματικές ανάγκες τους, ακόμα και για τα στοιχειώδη, με αποτέλεσμα ούτε τα σπίτια να φτιάχνονται ούτε οι ίδιοι να στέκονται στα πόδια τους.

Η μάχη με την επικίνδυνη λάσπη συνεχίζεται
Η μάχη με την επικίνδυνη λάσπη συνεχίζεται
Ο «Ριζοσπάστης» αυτές τις μέρες έδωσε τον λόγο στους πλημμυροπαθείς, που μίλησαν για το πώς αντιμετωπίζουν την επόμενη μέρα της καταστροφής με μοναδική χείρα βοηθείας αυτή που απλώνεται από τον λαό. Από τον γείτονα και τον συγγενή, από τους εργαζόμενους και τον λαό της χώρας που σπεύδει να συμπαρασταθεί.

Μοναδική αισιόδοξη εικόνα η αλληλεγγύη που εκφράζεται καθημερινά και οργανωμένα μέσα από εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς, αλλά και οι πρωτοβουλίες οργάνωσης της πάλης των πληγέντων για μέτρα αποκατάστασης, μέσα από τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα σε συνοικίες και χωριά.

Σοβαρά προβλήματα σε όλη τη Λάρισα, ενώ η δημοτική αρχή εναποθέτει τα κατεστραμμένα πράγματα 200 μέτρα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Στις πληγείσες συνοικίες μέσα στην πόλη της Λάρισας, οι κάτοικοι συνεχίζουν να δίνουν μάχη για να καθαρίσουν και να απομακρύνουν τη λάσπη από τα σπίτια και τα καταστήματά τους. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι τεράστιες, με τους πληγέντες να δηλώνουν ότι οι αποζημιώσεις που έχουν ανακοινωθεί δεν επαρκούν. Ταυτόχρονα η ανησυχία για το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες αρχές είναι μεγάλη.

Συνολικά όλοι οι κάτοικοι της πόλης ανησυχούν, καθώς εδώ και μέρες δεν λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός και σε πολλές γειτονιές δεν γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων. Ταυτόχρονα, τεράστιες ποσότητες κατεστραμμένων οικιακών συσκευών και άλλων υλικών τοποθετούνται στην περιοχή του Μεζούρλου, από μηχανήματα ιδιωτών και της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου, σε απόσταση 200 μέτρων από την Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Με παρέμβασή του ο Πέτρος Κρίκης, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σχολιάζει την ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου από τη δημοτική αρχή Λάρισας και στην αποκομιδή των κατεστραμμένων οικιακών συσκευών και άλλων υλικών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για υλικά τα οποία εγκυμονούν τεράστιο κίνδυνο μόλυνσης για την περιοχή, όπως και για τους ασθενείς, τους υγειονομικούς και τους φοιτητές, καθώς σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκονται το μεγαλύτερο νοσοκομείο της περιφέρειας και το πανεπιστήμιο. Πρέπει άμεσα η δημοτική αρχή να βρει άλλο χώρο εναπόθεσης των υλικών και των συσκευών, μακριά από κατοικημένη περιοχή και φυσικά από σημεία με τέτοιες υποδομές. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του προσωπικού του δήμου που εμπλέκεται στην αποκομιδή και τον καθαρισμό των γειτονιών. Για άλλη μια φορά το ''πάμε και όπου βγει'' αποτελεί οδηγό της διαχείρισης και αυτής της κρίσης από τις δομές του αστικού κράτους. Γιατί ακριβώς δεν έχει προετοιμαστεί με σχέδιο τίποτε από πριν, αντίθετα η μέριμνα για κατασκευή τέτοιων χώρων για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αντιμετωπίζεται ως κόστος».

Στην ύπαιθρο του νομού, έντονη ήταν μέχρι και την Παρασκευή η ανησυχία για την υπερχείλιση της λίμνης Κάρλα, με τον κίνδυνο να πλημμυρίσουν όλα τα παραλίμνια χωριά να μην έχει εξαλειφθεί.

Την ίδια ώρα, χωριά του δήμου Αγιάς και Τεμπών παραμένουν αποκλεισμένα καθώς υπάρχουν μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο και την Πέμπτη κατέρρευσε η γέφυρα στον Παλαιόπυργο, η οποία συνδέει τα παραλιακά χωριά.

Συνεχίζεται η μάχη στα χωριά της Καρδίτσας

Στον πνιγμένο κάμπο της Καρδίτσας απλώνεται παντού μια πηχτή μυρωδιά μούχλας, λυμάτων και σήψης από τα νεκρά ζώα που άφησε πίσω της η καταστροφή.

Οι κάτοικοι των χωριών της Καρδίτσας μάς μίλησαν για τις εγκληματικές ευθύνες κράτους, Περιφέρειας και δήμων για τη μη λήψη μέτρων προστασίας από φαινόμενα που ξαναχτύπησαν την περιοχή πριν από λίγα χρόνια αλλά και το ότι θα παλέψουν για να σταθούν στα πόδια τους, να ζήσουν στον τόπο τους μέσα από την οργάνωση και τη διεκδίκηση.

Η Ασπασία ζούσε στο Ριζοβούνι και πλέον, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι πρόσφυγας στον τόπο της. Στη δομή που έχει στήσει ο δήμος Καρδίτσας στο σχολείο του Φαναρίου ζει τις τελευταίες μέρες με συντροφιά το σκυλάκι της.

«Γύρισα προχτές στο σπίτι, άνοιξα την πόρτα και την ξανάκλεισα. Πώς να γυρίσεις τώρα; Κάποια στιγμή θα πάω να καθαρίσω, αλλά δεν μένω μέσα. Ακόμα και τις λάσπες να βγάλω, θέλει σοβάτισμα μέσα - έξω. Πώς θα σοβατίσεις σπίτι τέτοια εποχή; Αλλά αυτήν τη στιγμή δεν έχω ούτε τσιγάρο να καπνίσω, μόνο το σκυλί πήρα και έσωσα». Η ίδια εξέφρασε την αγανάκτησή της για την απουσία του κρατικού μηχανισμού: «Αν περιμέναμε από το κράτος, νερό δεν θα είχαμε να πιούμε. Ο απλός ο κόσμος, οι εθελοντές δείχνουν αλληλεγγύη, ψωνίζουν από το υστέρημά τους και μοιράζουν στον κόσμο. Αλλά το κράτος απόν από παντού!».

Εχουμε πνιγεί 3 - 4 φορές και δεν κάνουν τίποτα

Στην αυλή του σχολείου κάθονται ο Κ. και ο Β., από τον Κοσκινά και τον Βλοχό. «Είμαστε 50 χιλιόμετρα από τα σπίτια μας, ο δήμος Παλαμά δεν άνοιξε μια εγκατάσταση να μείνουμε δίπλα στα χωριά μας, να μπορούμε να πηγαίνουμε στα σπίτια μας να τα καθαρίσουμε», ανέφερε ο πρώτος, και ο δεύτερος συμπλήρωσε: «Ακόμα δεν έχω γυρίσει σπίτι, 1,80 ευρώ έχω στην τσέπη και 1,60 ευρώ κάνει το εισιτήριο από την Καρδίτσα, δεν θα έχω μετά να γυρίσω εδώ!».

Ο Κ. ανέφερε ότι οι εγκληματικές ευθύνες του κράτους είναι διαχρονικές. «Από το 1953 έχουμε πνιγεί 3 - 4 φορές, δεν έχουν κάνει τίποτα. Μετά τον "Ιανό", στο σημείο που έσπασε το ανάχωμα και μας έπνιξε, έριξαν δύο αμάξια χαλίκι. Αυτό ήταν όλο, ούτε καθάρισμα τα ποτάμια ούτε τίποτα. Το ποτάμι κανονικά καθαρίζεται από πάνω μέχρι κάτω, όχι σε 2 - 3 σημεία μόνο!».

Στη Μαγούλα του δήμου Μουζακίου, οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με 40 πόντους λάσπη που έχει καλύψει τα πάντα. Στις συζητήσεις μαζί τους, πότε μιλούν εξοργισμένα, πότε εκφράζουν απόγνωση. «Δεν ήρθε κανένας, μας εγκατέλειψαν. Νας μας πει κάτι, έστω καλημέρα!», αναφώνησε ο Γ. μόλις φτάσαμε στην αυλή του σπιτιού του. «Το ανάχωμα έσπασε πάλι στο ίδιο μέρος. Μας έπνιξαν τζάμπα! Τι να κάνουμε εμείς τώρα; Ξαναδιορθώνεται αυτό; Ούτε οι πόρτες κλείνουν στο σπίτι ούτε ψυγεία δουλεύουν ούτε πλυντήρια δουλεύουν. Τίποτα. Αυτοί είναι κόποι μιας ζωής. Και αυτή είναι η δεύτερη φορά. Δύο χρόνια προσπαθούσαμε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας, και τώρα ήρθε διπλό νερό. Κοιμόμαστε μέσα και βρωμάει μπροστά το σπίτι από τη λάσπη. Θα αρρωστήσουμε Δεν έχουμε ούτε στρώμα να κοιμηθούμε, εγώ καταγής και η γυναίκα με το κούτσικο στα ράντζα. Τι να κάνουμε άλλο; Παλεύουμε».

Ο γείτονάς του ο Σ. κατήγγειλε ότι το ρέμα του Μέγα παρέμεινε ακαθάριστο ακόμα και μετά τις πλημμύρες του «Ιανού». «Το ρέμα είναι βουλωμένο με κλαδιά και το ανάχωμα μπαλωμένο. Εσκασε στο ίδιο σημείο και μας έπνιξε. Τίποτα δεν καθάρισαν, τα ξύλα πήραν μόνο και το παράτησαν βουλωμένο πέρσι. Εμείς καταστραφήκαμε εδώ».

Πλέον, οι κάτοικοι δίνουν έναν αγώνα μόνοι τους με τη λάσπη προκειμένου να καθαρίσουν τα σπίτια τους. «Πολλή λάσπη, δεν βγαίνει αυτή η λάσπη! Σαν ρετσίνι είναι, δεν ξεκολλάει με τίποτα, και βρωμάει. Είναι επικίνδυνη, ψόφια γελάδια, γουρούνια, αρνιά, φάρμακα απ' τα χωράφια, και αυτή η λάσπη μπήκε μέσα στα σπίτια... Οσο και να το καθαρίσεις το σπίτι, αυτή δεν βγαίνει, γωνίες, κουφώματα, ντουλάπες, τράβηξε μέσα ο τοίχος, έχει μπει παντού. Κοιμάσαι με αυτήν τη μυρωδιά. Και κουνούπι; Μας έφαγαν τα κουνούπια!».

Παραμένουν τα προβλήματα σε Φαρκαδόνα και Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων

Συνολικά στον νομό Τρικάλων πάνω από 400 πλημμυροπαθείς, κυρίως από Αγία Κυριακή, Μεγάλα Καλύβια, Λόγγο και Φαρκαδόνα, δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους και φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία και άλλες δομές.

Στη Φαρκαδόνα δεν έχει γίνει ακόμα η αποκομιδή των νεκρών ζώων, παραμένει η απουσία πόσιμου νερού, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να φοβούνται για τη διάδοση μολυσματικών ασθενειών. Το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας έχει γίνει καταφύγιο για 40 περίπου πλημμυροπαθείς, μιας και βρίσκεται ψηλά στο βουνό, με αποτέλεσμα να μην έχουν μπει νερά. Ωστόσο οι συνθήκες διαμονής δεν είναι και οι καλύτερες, παρά την προσπάθεια εργαζομένων και υγειονομικών.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στα Μεγάλα Καλύβια, όπου οι κάτοικοι αγωνιούν για το γεγονός ότι έχει περάσει μια βδομάδα και δεν έχουν απομακρυνθεί τα νεκρά ζώα. Την ίδια ώρα, το νερό και σε αυτό το χωριό δεν είναι πόσιμο.

Σε χωριό - φάντασμα έχει μετατραπεί το Κεραμίδι Τρικάλων, το οποίο παραμένει μετά από μία βδομάδα βυθισμένο στο νερό. Η οδική σύνδεση έχει αποκατασταθεί με όλα τα χωριά εκτός από το Κεραμίδι, καθώς δεν υπάρχει διέξοδος για το νερό που έχει καλύψει ολόκληρο το χωριό. Οι 110 κάτοικοι είναι σε απόγνωση, καθώς δεν γνωρίζουν πότε και πώς θα καταφέρουν να προσεγγίσουν ξανά το χωριό τους.

Ο Βόλος ακόμη χωρίς πόσιμο νερό

Στον Βόλο παραμένουν χωρίς πόσιμο νερό χιλιάδες κάτοικοι, για 11η μέρα, ενώ οι εκτιμήσεις λένε πως σε 15 έως και 20 μέρες θα επανέλθει.

Ταυτόχρονα σε πολλές γειτονιές οι κάτοικοι συνεχίζουν μόνοι τους τις εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης των ζημιών.

Ακόμα, στο οδικό δίκτυο στο Πήλιο παραμένουν οι ζημιές, δυσκολεύοντας τη μετακίνηση των ανθρώπων.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΕΛΛΑΣ
«Θα παλέψουμε για να ζήσουμε στον τόπο μας»

Συζήτηση με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας

Ο Κ. Τζέλλας
Ο Κ. Τζέλλας
Στο Στέκι Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης Πλημμυροπαθών του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, συζητήσαμε με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) Κώστα Τζέλλα.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν πλούσια πείρα από την αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστροφών από το αστικό κράτος, αρνητική αλλά και θετική.

Από την καταστροφή του «Ιανού», το κράτος ακόμα χρωστάει λεφτά στους αγρότες για το έγγειο κεφάλαιο. Αφότου κατέθεσαν τα τιμολόγια στη Διεύθυνση Γεωργίας για τις επισκευές σε μηχανήματα κ.λπ., ακολούθησε ο «κόφτης» του εκτιμητή. Από το ύψος ζημιάς που καθόρισε ο εκτιμητής το κράτος θα καταβάλει το 55% του ποσού, από το οποίο στην πλειοψηφία έχει δοθεί μόνο το 20% ως προκαταβολή.

«Εγώ για παράδειγμα, που πήγα 4.000 τιμολόγια, κοστολόγησαν 220 ευρώ ζημιά. Από τα 100 ευρώ το στρέμμα που είναι να πάρω, έχω πάρει τα 20 ευρώ. Μας βάλανε να πάμε 3-4 φορές Καρδίτσα γι' αυτήν τη διαδικασία και τελικά δικαιούμαι 100 ευρώ αποζημίωση».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ωστόσο, έχουν και πλούσια πείρα διεκδίκησης και αγώνα. «Κοίταξε να δεις, το 100άρικο ανά στρέμμα που πήραμε τότε όλοι οι αγρότες (αποζημίωση για την παραγωγή), όπως και οι προκαταβολές που δόθηκαν στις επιχειρήσεις, ήταν μετά την πίεση που ασκήσαμε όταν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας κατάφερε να οργανώσει ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία, ενώνοντας όλους τους κατοίκους της Καρδίτσας, όλους τους φορείς. Μετά δόθηκαν τα πρώτα χρήματα. Αποτέλεσμα της πίεσης της δικής μας, αν δεν έβγαινε ο κόσμος έξω δεν θα τα παίρναμε. Ασχετα τι λένε, γιατί πάντα έτσι λένε, "θα τα δίναμε ούτως ή άλλως". Δεν τα δίνουνε, σε άλλες περιοχές δεν τα δώσανε. Στην Καρδίτσα τα δώσανε γιατί βούλιαξε η πλατεία της Καρδίτσας».

Ωστόσο η καταστροφή αυτήν τη φορά είναι πολύ μεγαλύτερη. «Δεν μιλάμε για τις καλλιέργειες που είναι κατεστραμμένες. Στα χωράφια είναι πάρα πολλά τα στρέμματα που δεν θα μπορέσουν να δώσουν. Το έδαφός τους δεν έχει καμία σχέση με το τι ήταν πριν. Εχω τρομάξει με το μέγεθος αυτής της καταστροφής.

Για παράδειγμα, οι περισσότεροι αγρότες τα λάστιχα άρδευσης που πότιζαν τα είχανε μέσα στα χωράφια. Ολα αυτά έχουν φύγει, έχουν καταστραφεί, έχουν μπει σε άλλα χωράφια. Είναι δύσκολο να μαζευτούν. Δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε δουλειά. Στον "Ιανό" ήταν μαζεμένα τα λάστιχα. Πρέπει αυτά να φύγουνε, θέλει χέρια για να γίνει αυτό».

Επόμενο βήμα η οργάνωση του αγώνα

«Εμείς τώρα θα καθαρίσουμε τα σπίτια μας, να μπορέσουμε να κοιμηθούμε σε αυτά. Ομως, σαν αγροτικό κίνημα, ως Αγροτικός Σύλλογος και Ομοσπονδία θα οργανώσουμε τον κόσμο. Θα κάνουμε συλλαλητήρια τώρα. Με τον οργανωμένο αγώνα μας, μέσα από το κίνημα, δεν θα επιτρέψουμε να μη γίνουν πράξη τα αιτήματα που έχουμε, που αφορούν τις πραγματικές ανάγκες που έχει ο καθένας μας.

Είδαμε για παράδειγμα ότι μετά από τόση πίεση, σήμερα στον Παλαμά έχουν αρχίσει να φεύγουν τα νεκρά ζώα. Ομως σε Κοσκινά, Μεταμόρφωση και αλλού η κατάσταση είναι τραγική. Πρέπει να πιέσουμε και από τα χωριά αυτά να φύγουνε».

Ο Κ. Τζέλλας τόνισε πως παρά το γεγονός ότι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, συνολικά ο λαός της περιοχής έχει να αντιμετωπίσει ένα εχθρικό προς τις ανάγκες τους κράτος, θα συνεχίσει να διεκδικεί.

«Οταν βγαίναμε στον δρόμο, βγαίναμε στην ΠΑΘΕ και φωνάζαμε για τα αντιπλημμυρικά που δεν έχουμε, είχαμε τον εισαγγελέα μπροστά μας να μας απειλεί ότι θα μας πάει στα δικαστήρια γιατί κλείναμε τον δρόμο. Και τώρα πλημμύρισε ο τόπος και ο δρόμος έκλεισε!», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Εμείς οργανωμένα μέσα από το κίνημα θα παλέψουμε ώστε όλη η Θεσσαλία να μην ξεχαστεί, γιατί δυστυχώς οι καταστροφές είναι παντού. Θα διεκδικήσουμε αποζημιώσεις για όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους και βέβαια όλους τους κατοίκους που τα σπίτια τους πνιγήκανε, θα δώσουμε μάχη να ζήσουμε στον τόπο μας».

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αφού πνίγηκε το βιος τους, τώρα αγωνιούν για το αν θα παραμείνουν στη γη τους

Κατεστραμμένα αγροτικά μηχανήματα

Eurokinissi

Κατεστραμμένα αγροτικά μηχανήματα
Συντριπτικό χτύπημα έφερε η ανυπαρξία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, που ζουν καθημερινά την αγωνία της επιβίωσης, με το βασικό ζητούμενο της επόμενης μέρας να συμπυκνώνεται στο «επιβιώνουμε και μένουμε στη γη μας».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, καταστράφηκαν περίπου 850.000 στρέμματα με καλλιέργειες, ενώ μέχρι την Πέμπτη είχαν δηλωθεί 61.786 νεκρά αιγοπρόβατα, 5.306 βοοειδή, 19.355 χοίροι και 123.810 πτηνά. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι οι αριθμοί αυτοί θα μεγαλώσουν κι άλλο. Μεγάλο πρόβλημα που παραμένει είναι η στέγαση και η διατροφή όσων ζώων διασώθηκαν καθώς μαντριά και κτηνοτροφικές μονάδες διαλύθηκαν, ζωοτροφές χάθηκαν στις λάσπες. Ακόμα μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι, τα μελίσσια των οποίων εξαφάνισε το νερό.

Υπολογίζεται ότι πριν από την καταστροφή, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που η συνολική οικονομική της δραστηριότητα συμβάλλει κατά 5% στο ΑΕΠ, είχε το 14% των γεωργικών εκτάσεων της Ελλάδας, παράγονταν το 71% του χοιρινού κρέατος, πάνω από το 1/3 του βαμβακιού, πάνω από το 30% του κριθαριού, το 54% του αχλαδιού, το 52% της βιομηχανικής ντομάτας και των αμυγδάλων, το 43% των μήλων, το 35% του πρόβειου κρέατος, το 33% των οσπρίων, πάνω από το 20% του πρόβειου γάλακτος, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή φέτας και άλλων τυροκομικών προϊόντων.

Λίμνη έγιναν απέραντες εκτάσεις

Eurokinissi

Λίμνη έγιναν απέραντες εκτάσεις
Οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκτεταμένη διάβρωση εδαφών, ενώ οι τεράστιες ποσότητες νερού μετέφεραν φερτά υλικά που απέθεσαν σε πολλά σημεία. Ολα αυτά τα χωράφια έχουν πάθει μεγάλη ζημιά, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση της γονιμότητας του εδάφους που θα επηρεάσει την παραγωγή τα επόμενα χρόνια. Ακόμα υπάρχουν μεγάλες ζημιές στην αγροτική οδοποιία.

Ταυτόχρονα, χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι είδαν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν, να έχουν ανυπολόγιστες ζημιές.

Δεν πρόκειται δηλαδή για μια ακόμα καταστροφή σοδειάς, από αυτές που κάθε τόσο παθαίνουν οι βιοπαλαιστές, και με βάση τις οποίες διεκδικούν αποζημιώσεις ώστε να «βγάλουν τη χρονιά» και να καλλιεργήσουν την επόμενη σεζόν. Πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή, αφού χιλιάδες στρέμματα για να μπορέσουν να καλλιεργηθούν ξανά απαιτούνται συνδυασμένα μέτρα, αφού εκτός από τη ζημιά στα εδάφη και το ολοκληρωτικό ξήλωμα καλλιεργειών, έχασαν μηχανήματα, εγκαταστάσεις κ.λπ.

Πίσω από τις ανάγκες τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Συνεπώς, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης όχι μόνο δεν προκαλούν ανακούφιση στους πληγέντες, αλλά αντίθετα μεγαλώνουν την οργή τους, αφού, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η «στήριξη» σε πληγείσες επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές και αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα είναι μέχρι 70% των ζημιών.

Εχοντας την εμπειρία από παλιότερες καταστροφές, οι αγρότες φοβούνται ότι τελικά δεν θα πάρουν ούτε αυτά τα λεφτά, αλλά λιγότερα. Ασαφές είναι τι θα γίνει με τις ζημιές σε εξοπλισμό και πότε θα αποζημιωθούν οι δικαιούχοι. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι έχουν επωμιστεί ήδη τα καλλιεργητικά έξοδα, ότι δεν πρόκειται να έχουν για φέτος ή και για παραπάνω χρόνια παραγωγή και με δεδομένο ότι τα έξοδα «τρέχουν», τότε μιλάμε κυριολεκτικά για ολική καταστροφή.

Την ίδια ώρα, είναι γνωστό ότι οι εκτιμήσεις αλλά και οι αποζημιώσεις καθυστερούν. Ετσι, για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν ζημιές, να χτίσουν νέες μονάδες, να αγοράσουν ζωοτροφές και άλλα αγροτικά μέσα και εφόδια θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Μόνο που αυτή είναι άδεια, αφού οι περισσότεροι αγρότες αντιμετώπιζαν ήδη οξυμένα προβλήματα λόγω του υπέρογκου κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών σε μια σειρά από προϊόντα.

Ενδεικτικό της αθλιότητας που ζουν οι βιοπαλαιστές είναι το ότι καλούνταν ακόμα και να ...πληρώσουν προκειμένου να καταθέσουν αίτηση αποζημίωσης από τις πλημμύρες. Μετά τη δημοσίευση στο portal «902.gr» και στον «Ριζοσπάστη», αλλά και τις αντιδράσεις χιλιάδων αγροτών, ο ΕΛΓΑ πήρε πίσω τις προκαταβολές - προαπαιτούμενα προκειμένου να κατατεθούν αιτήσεις αποζημίωσης από τις πλημμύρες.

Την ίδια ώρα, πάνω στα συντρίμμια που άφησε η αντιλαϊκή πολιτική, η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της διαρρέουν ήδη σχέδια για «διορθώσεις στο παραγωγικό μοντέλο», «προγράφοντας» τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, που δεν χωρούν στα σχέδια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Με τον συλλογικό αγώνα μπορούν να ορθοποδήσουν

Από την πρώτη στιγμή των καταστροφών, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες κάλεσαν τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους να μη συμβιβαστούν με αυτήν την κατάσταση, αλλά να οργανώσουν την πάλη τους διεκδικώντας μέτρα στήριξης και αποκατάστασης.

Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε την Τετάρτη μαζική κινητοποίηση στη Ζαγορά Μαγνησίας, ενώ και οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων σε Καρδίτσα και Λάρισα ετοιμάζουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Σε αυτό το πλαίσιο τονίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να υλοποιηθούν κάποιες άμεσες διεκδικήσεις, όπως:

-- Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και όχι τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση.

-- Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ - ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος - τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο «κούρεμα» κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

-- Να γίνουν ατελώς δεκτές οι αιτήσεις και να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).

-- Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.

-- Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.

-- Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.

-- Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) και χρηματοδότηση, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές όπου εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Χιλιάδες μαθητές περιμένουν ακόμα το πρώτο κουδούνι

Δεν θα ανοίξουν τα σχολεία 18 - 22 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλία | Σοβαρά προβλήματα και σε τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο

Ακόμα κι αν λυθούν τα προβλήματα πρόσβασης, πολλά σχολεία αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα που θα καθυστερήσουν να λυθούν
Ακόμα κι αν λυθούν τα προβλήματα πρόσβασης, πολλά σχολεία αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα που θα καθυστερήσουν να λυθούν
Χιλιάδες μαθητές στη Θεσσαλία μαζί με τις οικογένειές τους συνεχίζουν να δίνουν μάχη για να καθαρίσουν τα σπίτια τους από τις λάσπες, για να αποκαταστήσουν ζημιές, ζώντας πολύμορφα τις συνέπειες της πολιτικής που αφήνει τον λαό ανοχύρωτο. Περίπου 88.000 μαθητές σε 1.036 σχολεία δεν άκουσαν το πρώτο κουδούνι την προηγούμενη Δευτέρα, εκατοντάδες από αυτούς ήταν αποκλεισμένοι στα χωριά τους, πολλοί από αυτούς με τις οικογένειές τους έχουν καταφύγει σε άλλα μέρη προκειμένου να προστατέψουν τις ζωές τους.

Για αυτούς το κουδούνι του σχολείου δεν θα χτυπήσει ούτε και την ερχόμενη βδομάδα, καθώς την απόφαση να μην διεξαχθούν μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Θεσσαλίας από 18 έως 22 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσαν την Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, «συνεκτιμώντας υγειονομικές παραμέτρους, την ανάγκη ολοκλήρωσης του ενδελεχούς ελέγχου και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης και ασφαλούς πρόσβασης στα σχολεία», όπως αναφέρεται σχετικά. Σύμφωνα με το υπουργείο, «θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την αναπλήρωση των μαθημάτων εντός της χρονικής διάρκειας του τρέχοντος σχολικού έτους».

Καθημερινά αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής

Σχολικά κτίρια που έχουν πληγεί, αδυναμία να εξασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλειά τους κατά την πρόσβαση στο σχολείο, τα προβλήματα της υδροδότησης σε σχολικές μονάδες προστίθενται στα όσα ήδη ζουν στα σπίτια τους, συνέπειες της πολιτικής που θυσιάζει την ασφάλεια του λαού στο όνομα του κέρδους, συμπαρασύροντας και τα μορφωτικά δικαιώματα.

Το μέγεθος της καταστροφής αποκαλύπτεται καθημερινά, με πολλά σχολεία να έχουν υποστεί ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή.

Για παράδειγμα στη Μαγνησία το Νηπιαγωγείο στη Μηλίνα έχει υποστεί ζημιές και δεν μπορεί να λειτουργήσει. Επίσης το υπόγειο στο Δημοτικό Σχολείο Καλών Νερών έχει γεμίσει με νερά. Ακόμη το 9ο Δημοτικό Βόλου βρίσκεται στην πολύπαθη περιοχή των Παλαιών και έχει γεμίσει λάσπες.

Στον δήμο Λαρισαίων, το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά τα Δημοτικά Σχολεία εντοπίζεται στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης, που βρίσκεται μέσα στις Εργατικές Κατοικίες. Παρόμοια η κατάσταση και στο Γυμνάσιο - Λύκειο Φαλάνης, το οποίο βρίσκεται ακόμη κάτω από το νερό.

Στον δήμο Κιλελέρ υπάρχει πρόβλημα στο Αρμένιο, καθώς Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, όπως και τάξεις του Λυκείου έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία και οι μηχανικοί του δήμου έκριναν ότι τίθεται θέματα στατικότητας και ασφάλειας της υγείας των μαθητών.

Πλήρως κατεστραμμένα είναι ακόμα τα σχολεία Μεταμόρφωσης, Βλοχού, Κοσκινά, νηπιαγωγείο και Δημοτικό Μαραθέας Καρδίτσας.

Πολύ σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί σχολεία όπως 1ο και το 3ο Δημοτικό Παλαμά, Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Γλήνους, Δημοτικό και Γυμνάσιο Καλυβίων και Γυμνάσιο και ΕΠΑΛ Φαρκαδόνας, τα ΔΣ των Καλών Νερών, Αγριάς, 5ο Αλμυρού και θα χρειαστούν βδομάδες για να λειτουργήσουν.

Χαρακτηριστικό είναι το σχολικό συγκρότημα του Φυτόκου στη Νέα Ιωνία Βόλου, όπου το ρέμα πέρασε μέσα από το εργαστήριο των μηχανοσυνθετών ισοπεδώνοντας τα πάντα. Μεγάλη ζημιά καταγράφεται στις αποθήκες των μηχανολόγων αλλά και στο εργαστήριο κομμωτικής.

Εκτός από τα σχολεία που υπέστησαν ζημιές, υπάρχουν και σχολεία τα οποία μπορεί να μην επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τις πλημμύρες, αλλά η οδική πρόσβαση για τους εκπαιδευτικούς είναι αδύνατη, όπως για παράδειγμα πολλά σχολεία στο Πήλιο.

Ενδεικτικές της υγειονομικής διάστασης του ζητήματος, ήταν οι δηλώσεις διευθυντή Εκπαίδευσης που ανέφερε για παράδειγμα ότι ενώ συγκεκριμένο κτίριο στο Βόλο δεν έχει μεγάλες καταστροφές, δεν μπορεί να λειτουργήσει διότι υπάρχουν πάνω από 1.000 ζώα πνιγμένα στην περιοχή και έντονη δυσοσμία.

Εξάλλου, και ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας μέσω ανακοίνωσης αναφέρει ότι πρωτίστως πρέπει να διασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση στα σχολεία όλων των μαθητών και φυσικά η υγιεινή και το κατάλληλο πόσιμο νερό.

Μαζί με τους μαθητές τους, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι 10.000 περίπου εκπαιδευτικοί της περιοχής, κάποιοι από τους οποίους μετακινούνται μεταξύ νομών, άλλοι που καλούνται να παρουσιαστούν στα σχολεία χωρίς να υπάρχουν σπίτια για να μείνουν και υποδομές.

Κλειστό μέχρι νεωτέρας το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Στο μεταξύ, κλειστό θα παραμείνει μέχρι νεωτέρας το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον πρύτανη σοβαρότερες ζημιές έχουν υποστεί τα κτίρια στον Βόλο, στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Στον Βόλο, η βιβλιοθήκη έχει καταστροφές, ο πρώτος και δεύτερος όροφος γέμισαν νερά. Ζημιές υπάρχουν και στους χώρους του κτιρίου του Πολυτεχνείου, που καταστράφηκε ακόμη και ένας υποσταθμός της ΔΕΗ

Ποια Θεσσαλία πνίγηκε;

Πώς το κριτήριο του κέρδους των ομίλων καθιστά «μη επιλέξιμα» μια σειρά από αναγκαία έργα υποδομής, με τραγικά αποτελέσματα

Κυρ. Μητσοτάκης:«Με ένα συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο περισσότερων από 570 έργων δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Ωστε να γίνει μία εξωστρεφής περιφέρεια με επάρκεια πόρων για την οικονομική της πρόοδο. Για την ενίσχυση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η κεντρική περιφέρεια της χώρας μπαίνει, έτσι, οριστικά σε τροχιά αναδημιουργίας».

Τελικά, η Θεσσαλία δεν μπήκε «σε τροχιά αναδημιουργίας», αλλά «πνίγηκε» στις λάσπες και στα νερά, με τον λαό της περιοχής να βιώνει ανυπολόγιστη καταστροφή σε περιουσίες, καλλιέργειες, κοπάδια.

Για να δούμε, όμως, τι περιλαμβάνουν τα περίφημα 570 έργα για τα οποία μιλούσε ο πρωθυπουργός; Οι εντάξεις και τα στοιχεία του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, το οποίο αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως και τα τεχνικά προγράμματα της Περιφέρειας, δίνουν μια εικόνα για το τι έργα ιεραρχούνται στην περιοχή.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:

  • Στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2024, για αντιπλημμυρικά προβλέπονται μόλις 5,5 εκατομμύρια - και από αυτά τα 4,5 εκατ. περίπου για αποκαταστάσεις παλιότερων καταστροφών - σε σύνολο 271 εκατομμυρίων.
  • Το σύνολο των μέχρι τώρα ενταγμένων έργων του ευρωενωσιακού ΕΣΠΑ 2014 - 2020 είχε προϋπολογισμό πάνω από 2,17 δισ. ευρώ. Τα 550 εκατ. ευρώ (24,3%) προϋπολογίζονταν για τεχνικά έργα και έργα υποδομών, τη δε μικρότερη χρηματοδότηση ανάμεσα στους θεματικούς στόχους είχε ο στόχος «κλιματική αλλαγή - πρόληψη», που παίρνει μόλις 13,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 0,58% της χρηματοδότησης!
  • Στο σχέδιο «Θεσσαλία 2030», που παρουσίασε ο πρωθυπουργός από τη Λάρισα στις 24 Φλεβάρη, από το σύνολο των 4,5 δισ. ευρώ, για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων προβλέπονται μόλις 90 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μόλις το 2% της χρηματοδότησης! Τα περισσότερα έργα, δε, είναι σε εξέλιξη και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, παρά τις καταστροφικές πλημμύρες του «Ιανού».


Στον αντίποδα, υλοποιούνται - χρηματοδοτούνται μια σειρά από έργα με κριτήριο τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών συμφερόντων και σχεδιασμών.

Πολλά απ' αυτά, βέβαια, είναι απαραίτητα στα λαϊκά στρώματα, που τα χρυσοπληρώνουν όμως τόσο για την κατασκευή, όσο και για τη χρήση τους. Κριτήριο για την επιλογή αυτών των έργων δεν είναι οι λαϊκές ανάγκες αλλά η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι η ικανοποίηση του σχεδιασμού για λογαριασμό της αστικής τάξης να παίξει η Θεσσαλία ρόλο «διαμετακομιστικού κέντρου εμπορευμάτων και Ενέργειας» για τα κέρδη της.

Στόχος είναι επίσης να ανταποκριθεί η περιοχή με τις υποδομές της στον αναβαθμισμένο ρόλο που αποκτά στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, «φιλοξενώντας» αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις σε Λάρισα και Βόλο, όπως και άλλες στρατιωτικές υποδομές.

Είναι πολλά τα λεφτά ...αλλά όχι για τον λαό και τις ανάγκες του

Παράλληλα, την τελευταία δεκαετία - και όχι μόνο - χρηματοδοτήθηκαν με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και του Ταμείου Ανάκαμψης (με χρήματα δηλαδή που προέρχονται από τη φοροληστεία των λαών της ΕΕ, μεταξύ τους και του ελληνικού) τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων στις ΑΠΕ και συνολικά στην «πράσινη μετάβαση», στον τουρισμό, στον κατασκευαστικό τομέα, στην ιδιωτική Υγεία, στον αγροδιατροφικό τομέα κ.α.

Ενδεικτικά είναι τα εξής:

  • Μέσω του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, ως άμεσες ενισχύσεις οι μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής έλαβαν πάνω από 120 εκατ. ευρώ. Ενώ και μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) προχωρούν επίσης δράσεις άμεσων ενισχύσεων επιχειρηματικών ομίλων ύψους εκατομμυρίων ευρώ.
  • Μέσω του «αναπτυξιακού» νόμου υλοποιούνται ιδιωτικές επενδύσεις 816,39 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 47,14 εκατ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα, 552,75 εκατ. ευρώ στη μεταποίηση, 172,07 εκατ. ευρώ στον τουρισμό και 44,43 εκατ. ευρώ στις υπηρεσίες. Η στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων ανέρχεται σε 345,55 εκατ. ευρώ (επιχορηγήσεις επενδύσεων και φορολογικές απαλλαγές). Οι μικρές επιχειρήσεις ελάχιστα επωφελήθηκαν από αυτά τα χρήματα.
  • Συνολικά, μέσα από τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ 2014 - 2020, «αναπτυξιακός» νόμος 4399/2016) έχουν κινηθεί από το κράτος και τις κυβερνήσεις του, είτε μέσω άμεσων ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών είτε μέσω αναθέσεων έργων, πολύ πάνω από 1,1 δισ. ευρώ κρατικού και κοινοτικού χρήματος την περίοδο 2014 - 2020, για επενδύσεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
  • Από τα εμβληματικά έργα που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι ο αυτοκινητόδρομος Ε65 Κεντρικής Ελλάδας (κατασκευή του τμήματος Τρίκαλα - Εγνατία). Τα χρήματα που θα τσεπώσει η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή του ανέρχονται σε 480 εκατ. ευρώ (285,6 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας). Το έργο αυτό εξυπηρετεί κυρίως τις στρατηγικές επιλογές της εγχώριας αστικής τάξης για Ελλάδα - διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο, ενταγμένο στα διευρωπαϊκά δίκτυα της ΕΕ.
  • Για να «τρέξουν» οι μπίζνες στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, προχωράνε οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (Λάρισα, Μαγνησία, Δυτική Θεσσαλία) που κοστίζουν συνολικά 119 εκατομμύρια ευρώ.

Ενδεικτικά είναι και τα χρήματα που πηγαίνουν στα «πράσινα» αρπακτικά, την ώρα που η ενεργειακή φτώχεια γιγαντώνεται για τον λαό: 888,4 εκατομμύρια ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,5 GW και 421,61 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία 37 φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 830 MW.

Είναι φανερό λοιπόν ότι για να είναι «στον αφρό» η Θεσσαλία των μεγάλων επενδύσεων για τα κέρδη των ομίλων, δεν μπορεί παρά να «πνίγεται» η Θεσσαλία των εργαζομένων και των άλλων βιοπαλαιστών...

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δίπλα στους πληγέντες από την πρώτη στιγμή, στη μάχη για να σώσουν ό,τι σώζεται

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στον «τόπο του εγκλήματος», στα πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, στα χωριά, οπουδήποτε υπήρχε ανάγκη. Βρέθηκαν δίπλα στους πληγέντες, μεταφέροντας τη στήριξη του Κόμματος, καταγράφοντας προβλήματα και ζημιές, διεκδικώντας την εξασφάλιση τροφής, υγειονομικής περίθαλψης και ό,τι άλλο χρειάζονται για την ασφαλή διαβίωσή τους.

Εφτιαξαν συνεργεία από μέλη και φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση ζημιών, καθαρίζοντας σπίτια και καταστήματα, διανέμοντας είδη πρώτης ανάγκης, νερού, τροφίμων. Κατήγγειλαν την εκτίναξη των τιμών τροφίμων, λαχανικών και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, απαιτώντας την παρέμβαση κυβέρνησης και κράτους, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη προμήθεια όλων αυτών των προϊόντων στη λαϊκή οικογένεια σε επαρκείς και αναγκαίες ποσότητες αλλά και σε προσιτές τιμές, να αντιμετωπιστούν άμεσα φαινόμενα μαυραγοριτισμού.

Με Επερωτήσεις στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο έφεραν στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις των πληγέντων.

Παράλληλα, όλες αυτές τις μέρες έγιναν δεκάδες περιοδείες σε όλη τη Θεσσαλία, όπου τα στελέχη του ΚΚΕ καλούσαν τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους νέους να αγωνιστούν, να διεκδικήσουν, να παλέψουν οργανωμένα, για πλήρη αποζημίωση και αποκατάσταση, αλλά και για να μείνουν στον τόπο τους, για να καλυφτούν οι πραγματικές ανάγκες του λαού σε υποδομές και έργα που θα προστατεύουν τη ζωή του.


Σταθμό στην παρέμβαση του ΚΚΕ αποτέλεσε η επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας, στον Παλαμά Καρδίτσας και στη Λάρισα την Τετάρτη.

Το ΚΚΕ, με παρεμβάσεις του στη Βουλή και την Ευρωβουλή, απαίτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία για τη βοήθεια, αποκατάσταση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων.

Συγκεκριμένα, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης απαιτεί τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων όπως:

-- Να επιταχθούν δημόσιες και ιδιωτικές δομές (ξενοδοχεία, κτίρια) για την ασφαλή διαμονή και περίθαλψη των πληγέντων για όσο χρειαστεί.

-- Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου οικονομικού βοηθήματος και να επισπευσθεί η καταγραφή και η αποκατάσταση του συνόλου ζημιών σε σπίτια, καταστήματα, καλλιέργειες, ζώα, αγροτικές υποδομές και μηχανήματα, αυτοκίνητα κ.ά. και να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Να αποκατασταθούν άμεσα τα δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης ηλεκτρισμού, οδοποιίας και άλλες βασικές υποδομές.

-- Κανείς εργαζόμενος να μη στερηθεί το μεροκάματο εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Να ανασταλούν όλα τα χρέη των πληγέντων αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και των λαϊκών οικογενειών.

Αντίστοιχα κατεπείγουσα Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας το αίτημα για πλήρη αποζημίωση από ευρωενωσιακά κονδύλια, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στους πληγέντες από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα:

-- Για αποζημίωση 100% στους πληγέντες της Θεσσαλίας για το σύνολο των ζημιών μέσα από την ταχύτατη κινητοποίηση του λεγόμενου «Ταμείου Αλληλεγγύης» της ΕΕ, με άμεση άρση όλων των δυσμενών όρων και προϋποθέσεών του που περικόπτουν τους δικαιούχους και θεωρούν «μη επιλέξιμες τις ιδιωτικές αποζημιώσεις», δηλαδή την αποζημίωση των πληγέντων.

-- Για την αξιοποίηση κονδυλίων όπως του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ προκειμένου να κατευθυνθούν όχι στην κερδοφορία των ομίλων, όπως αυτά προορίζονται μέχρι σήμερα, αλλά στην ανακούφιση των πληγέντων.

Σημείωνε επίσης ότι «η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και τα κόμματα που κυβέρνησαν, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές έχουν βαριές, εγκληματικές ευθύνες γιατί δεν πραγματοποίησαν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, ενώ αντίθετα υλοποιήθηκαν οι κατευθύνσεις της ευρωενωσιακής Οδηγίας 2007/60/ΕΚ που ορίζει ότι τα κράτη - μέλη πρέπει να εφαρμόζουν σχέδια "που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας" διακρίνοντας "περιοχές που στερούνται σημασίας, παραδείγματος χάριν (...) σε αραιοκατοικημένες περιοχές ή ακατοίκητες περιοχές (...) ή σε περιοχές με περιορισμένους οικονομικούς πόρους", με τραγικά αποτελέσματα την απώλεια ανθρώπινων ζωών, περιουσιών, την καταστροφή του περιβάλλοντος».

Στη Βουλή από το ΚΚΕ η ανάγκη μέτρων για την υγεία και την περίθαλψη

Την απαίτηση «να παρθούν τώρα μέτρα για την υγεία και την περίθαλψη του λαού της Θεσσαλίας» μετέφερε το ΚΚΕ στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε την προηγούμενη Τρίτη, στον υπουργό Υγείας ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Λαμπρούλης.

Στα μέτρα που καλεί το ΚΚΕ να πάρει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται τα εξής:

-- Να διοριστούν με έκτακτες διαδικασίες (έλεγχο τυπικών προσόντων) όλοι οι γιατροί και λοιποί υγειονομικοί που έθεσαν υποψηφιότητα στις πρόσφατα προκηρυγμένες θέσεις για τις δομές Υγείας της Θεσσαλίας. Εκτακτες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και ενίσχυση των κινητών μονάδων Υγείας και των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

-- Να εξασφαλιστούν ομάδες ταχείας παρέμβασης, συγκροτημένες κυρίως από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, για την παροχή άμεσης συμβουλευτικής υποστήριξης και βραχείας διάρκειας ψυχολογικής υποστήριξης σε ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο.

-- Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές που έχουν υποστεί οι δομές Υγείας, να αποκατασταθεί το σύστημα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

-- Εκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες και τη λειτουργία των δομών Υγείας. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

-- Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, φαγητό, ρεύμα και ανάγκες υγιεινής για όλους μέχρι να αποκατασταθεί το σύστημα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. Εξασφάλιση μέσων ατομικής υγιεινής μέχρι την αποκατάσταση του αποχετευτικού συστήματος.

-- Να αποστραγγιστούν άμεσα οι περιοχές οι οποίες εγκυμονούν υγειονομικό κίνδυνο.

-- Αξιοποίηση των υποδομών νοσοκομείων, στρατού, ξενοδοχείων για τις ανάγκες επισιτισμού (μαγειρεία) και υγιεινής (πλυντήρια).

-- Με ευθύνη του κράτους να παρακολουθούνται οι περιβαλλοντικές παράμετροι, η επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Χαριστική βολή στο σμπαραλιασμένο δημόσιο σύστημα Υγείας

Εκτεθειμένος στον κίνδυνο διάδοσης μολυσματικών ασθενειών βρίσκεται ο λαός της Θεσσαλίας, καθώς παρά τις πρωτοβουλίες και τις διεκδικήσεις που προβάλλουν από την πρώτη μέρα η ΟΕΝΓΕ και οι τοπικές Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών, κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση κινούνται και σε αυτόν τον τομέα με αργούς ρυθμούς, ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον, π.χ. σε σχέση με την απομάκρυνση των ψόφιων ζώων, ενώ ταυτόχρονα επιμένουν να κινούνται στην πεπατημένη της επίκλησης της «ατομικής ευθύνης».

Οι κίνδυνοι σχετίζονται με το γεγονός ότι σε πόλεις και χωριά δεν υπάρχει πόσιμο νερό, στην ύπαιθρο έχει δημιουργηθεί μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, καθώς παραμένουν χιλιάδες νεκρά ζώα που δεν έχουν ταφεί σύμφωνα με τις απαραίτητες προδιαγραφές. Παράλληλα, σε πόλεις όπως η Λάρισα δεν λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός, υπάρχουν ακόμα συνοικίες με λιμνάζοντα μολυσμένα νερά, ενώ εκτεταμένη είναι και η μόλυνση των όμβριων υδάτων.

Ενδεικτικό των κινδύνων που υπάρχουν, είναι ότι κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, η υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι από την έναρξη της κακοκαιρίας μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί στις πλημμυρισμένες περιοχές συνολικά 187 περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού και 181 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, στο ΓΝ Λάρισας εξετάζεται ύποπτο κρούσμα λεπτοσπείρωσης ενώ ελέγχονται για ρύπανση παράκτιες περιοχές της Θεσσαλίας.


Eurokinissi

Πολλοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για άλλες σοβαρές ασθένειες στον πληθυσμό της περιοχής, πολλές εκ των οποίων μπορεί να εκδηλωθούν και πιο μακροπρόθεσμα.

Εντονο είναι επίσης το ψυχολογικό αποτύπωμα, αφού άνθρωποι είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται, βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει δραματικά και οριστικά.

Αναδεικνύεται ξεκάθαρα και από τα παραπάνω η επιλεκτική ανικανότητα του αστικού κράτους να προστατέψει τη ζωή και την υγεία του λαού.

Δημόσιες δομές που «νοσούν» και πλέον ξεχαρβαλώνονται

Τα προβλήματα της περίθαλψης του λαού της περιοχής - πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση - είναι γνωστό ότι υπήρχαν και πριν από τις πλημμύρες. Τώρα είναι δεδομένο ότι θα πολλαπλασιαστούν λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί. Ασθενείς διακόπτουν τις θεραπείες τους, ηλικιωμένοι δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους, άλλες ασθένειες που πιθανά να εμφανιστούν δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Η αιτία των προβλημάτων δεν είναι αυτές καθαυτές οι ανάγκες του λαού - τακτικές και έκτακτες - αλλά το γεγονός ότι τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας ...νοσούν βαριά από την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις, αποκλείοντας χιλιάδες ανθρώπους από ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες, όχι μόνο τώρα αλλά σε όλες τις συνθήκες.

Ετσι, οι μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στο σμπαραλιασμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, αποδεικνύοντας ότι η επίθεση στη ζωή και την υγεία του λαού και στη Θεσσαλία, από μια πολιτική που ζυγίζει τις ανάγκες του με τη λογική «κόστους - οφέλους», κλιμακώνεται.

«Ατομική ευθύνη» για κάθε νόσο

Η κυβέρνηση και οι κρατικές αρχές κινούνται ξανά στην πεπατημένη της επίκλησης της «ατομικής ευθύνης», κάνοντας συστάσεις που δεν αποτελούν τίποτα άλλο από «οδηγίες προς ναυτιλλομένους». Ετσι, την ώρα που τα κουφάρια των ζώων δεν έχουν απομακρυνθεί, σε πόλεις και χωριά δεν υπάρχει πόσιμο νερό και σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνεται καν η αποκομιδή απορριμμάτων, οι κρατικές αρχές περιορίζονται σε συστάσεις τύπου «φροντίζουμε ώστε να μεσολαβεί όσο το δυνατόν λιγότερος χρόνος μεταξύ του μαγειρέματος και της κατανάλωσης του φαγητού». Την ίδια στιγμή, σε κάθε τους βήμα οι κάτοικοι συναντούν κι από ένα αδιέξοδο. Χαρακτηριστικά είναι τα εξής: Προσπαθούν να καθαρίσουν τα σπίτια τους ακόμα και τα ψυγεία τους από προϊόντα που έχουν σαπίσει, όμως δημοτικές αρχές τους «συστήνουν» να μη βγάζουν σκουπίδια στους δρόμους γιατί δεν μπορούν να περισυλλεγούν. Υπόγεια παραμένουν πλημμυρισμένα, ακόμα και με βοθρολύματα, αλλά με εντολή τοπικών αρχών έπαψαν οι απαντλήσεις από την Πυροσβεστική και οι δημοτικές αρχές δηλώνουν «αναρμόδιες» για το άδειασμά τους.

Την ίδια ώρα δεν προχωράνε ουσιαστικά η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων, η επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία.

Τα πράγματα δυσκολεύει η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημόσιες μονάδες Υγείας σε όλη την περιοχή, αλλά και η αδυναμία πρόσβασης χιλιάδων ανθρώπων σε αυτές, λόγω των μεγάλων ζημιών στο οδικό δίκτυο.

Ενδεικτικά είναι όσα κατήγγειλαν μέσα στη βδομάδα σε ανακοίνωσή τους οι Ενώσεις Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θεσσαλίας, για τα πιο φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές Υγείας της Θεσσαλίας:

-- Το Νοσοκομείο Βόλου βρέθηκε χωρίς νερό για αρκετές μέρες, με αποκλεισμένη πρόσβαση από το μεγαλύτερο μέρος του νομού.

-- Το Κέντρο Υγείας Παλαμά παρέμενε, χωρίς καν να έχει καθαριστεί, 5 μέρες μετά την πλημμύρα, στεγαζόμενο σε πρόχειρη, ανεπαρκή έως και επικίνδυνη υγειονομικά εγκατάσταση στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, μαζί με δεκάδες φιλοξενούμενους.

-- Το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό για 7 μέρες.

-- Σε όλα τα νοσοκομεία το ήδη εξαντλημένο και ανεπαρκές σε αριθμό προσωπικό δέχεται μεγάλη πίεση, με ενισχυμένη προσφορά και αυξημένους αριθμούς προσέλευσης και νοσηλειών. Τα τακτικά χειρουργεία στα περισσότερα νοσοκομεία σταμάτησαν για μέρες, εξυπηρετώντας μόνο επείγοντα περιστατικά.

Πρωτοβουλίες διεκδίκησης από υγειονομικούς

Μόνο αντίβαρο σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση οι γιατροί και οι άλλοι υγειονομικοί που με αυταπάρνηση καταθέτουν αυτές τις μέρες όλες τους τις δυνάμεις για να προστατεύσουν την υγεία του λαού.

Ετσι, οι Ενώσεις Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θεσσαλίας από την πρώτη στιγμή πρόβαλαν άμεσα αιτήματα, άσκησαν πίεση σε εκπροσώπους αρμόδιων κρατικών φορέων, διοικήσεις νοσοκομείων και της Υγειονομικής Περιφέρειας, δημάρχους και την Πολιτική Προστασία, προκειμένου να υλοποιηθούν. Ταυτόχρονα, έχουν προχωρήσει στη σύσταση υγειονομικών κλιμακίων που παρεμβαίνουν άμεσα στις πληγείσες περιοχές.

Μεταξύ των μέτρων που προβάλλουν περιλαμβάνονται τα εξής:

Να δημιουργηθούν έκτακτες υποδομές «στρατιωτικού τύπου» σε ανοιχτούς χώρους για την αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων υγείας, παροχής πρώτων βοηθειών, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και διάθεσης φαρμάκων προς τους πληγέντες, σε όσους χρειάζονται και είναι αποκλεισμένοι, στον τόπο τους, με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ και των Κέντρων Υγείας.

Απαιτούν επίσης την επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας, όπως και ξενοδοχείων για τη φιλοξενία των πλημμυροπαθών για όσο διάστημα απαιτηθεί. Αμεσα και χωρίς καθυστέρηση να ενισχυθούν με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό οι υποστελεχωμένες δημόσιες μονάδες Υγείας, για να εξασφαλιστούν η αναγκαία παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραγόντων, η επιδημιολογική επιτήρηση και οι επιπτώσεις των μολυσματικών ασθενειών στην υγεία του πληθυσμού, δεδομένου ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι ιδανικές για τη μετάδοση ασθενειών όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου κ.λπ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Στο επίκεντρο η προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη στη Λάρισα

Από τη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου
Από τη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου
Μαζί με μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού, εργατικά σωματεία μπαίνουν μπροστά στην πάλη για τη διεκδίκηση προστασίας των εργαζομένων, με μέτρα, μεταξύ άλλων, για το εισόδημα και το μεροκάματο, την αντιμετώπιση της κατάστασης που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς.

Οπως είναι γνωστό, τις προηγούμενες μέρες, κυρίως στην περιοχή της Λάρισας, πλημμύρισαν επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία τους. Εργαζόμενοι που ακόμα δεν έχουν ξελασπώσει τα σπίτια τους είναι αντιμέτωποι και με την εργοδοτική ασυδοσία, με τις εντολές «ελάτε ακόμα και με μπουλντόζες για δουλειά».

Η επίθεση της εργοδοσίας εντείνεται, αρπάζοντας και την «ευκαιρία» της καταστροφής. Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή παίρνει και το ...δωράκι της κυβέρνησης με τις αναστολές εργασίας και το επίδομα των μόλις 543 ευρώ, οπότε απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής μισθοδοσίας, με τους εργαζόμενους να βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται στις τραγικές καταστάσεις που ζουν: Και πληγέντες και χωρίς δουλειά και με άδειες τσέπες...

Τέτοιες επιχειρήσεις στη Λάρισα ανήκουν κυρίως στον κλάδο των τροφίμων και απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους, ενώ υπάρχουν και εποχικοί εργαζόμενοι που κινδυνεύουν όχι μόνο να χάσουν τη δουλειά τους, αλλά να μη συμπληρώσουν και τον απαιτούμενο χρόνο εργασίας για να πάρουν το επίδομα ανεργίας.

Κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας είχαμε τις προηγούμενες μέρες και με εκατοντάδες εργαζόμενους που εγκλωβίστηκαν στους τόπους εργασίας και δεν είχαν καμία ενημέρωση. Τελικά εκκένωσαν τους χώρους μόνο όταν άρχισε να μπαίνει το νερό, μετά και από παρεμβάσεις σωματείων.

Τέλος, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους δήμους. Αφού κλήθηκαν να δουλέψουν μέρα - νύχτα, χωρίς να ξεκουραστούν, εξαιτίας της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, τώρα καλούνται να εργαστούν χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας τους, εκτεθειμένοι στο επικίνδυνο μολυσματικό περιβάλλον.

Ενδεικτική ήταν και η εικόνα με τις καθαρίστριες που στάλθηκαν από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να καθαρίσουν Τμήματα του Πανεπιστημίου στον Βόλο, χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (κατάλληλη στολή και παπούτσια, γάντια, μάσκες, ειδικά μηχανήματα απορρόφησης κ.λπ.).

Πολύ σοβαρή πλευρά της τραγωδίας είναι και η τύχη των μεταναστών και προσφύγων εργατών γης, που δουλεύουν στα χωράφια και την κτηνοτροφία, πολλοί χωρίς «χαρτιά», και βρέθηκαν κι αυτοί αντιμέτωποι με την καταστροφή. Κανένα μέσο και καμία κρατική αρχή δεν μιλάει γι' αυτούς, δεν έχει γίνει καταγραφή και κανείς «αρμόδιος» δεν ξέρει αν αγνοούνται, πώς προστατεύονται όσοι διασώθηκαν κτλ.

Με βάση την κατάσταση που διαμορφώνεται, εργατικά σωματεία παίρνουν μια σειρά από πρωτοβουλίες, καλούν τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία για να οργανώσουν την πάλη τους.

Ετσι, σε πλαίσιο αιτημάτων και διεκδίκησης για την προστασία των εργαζομένων, με μέτρα μεταξύ άλλων για το εισόδημα και το μεροκάματο, την προστασία στους χώρους δουλειάς κ.ά. κατέληξε η σύσκεψη που οργάνωσε την Τρίτη το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με σωματεία και φορείς του νομού, παράλληλα με τη δράση για την ανακούφιση και αποκατάσταση των πληγέντων.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των εργατικών σωματείων το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία.

Οι διεκδικήσεις των σωματείων περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

-- Να διευκολυνθούν όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι περιοχές πλήττονται. Να μη χαθεί κανένα μεροκάματο λόγω απουσίας από την εργασία εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Να χορηγηθεί ειδική άδεια με αποδοχές για όσο διάστημα απαιτείται.

-- Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να σταματήσουν οι εργασίες στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, να απομακρυνθούν με ασφάλεια όλοι οι εργαζόμενοι.

-- Να μη χαθεί κανένα μεροκάματο, η αποζημίωση από το καθεστώς της αναστολής να είναι τουλάχιστον στο ύψος των αποδοχών του κάθε εργαζόμενου. Καμία απόλυση, καμία βλαπτική μεταβολή για εργαζόμενους σε πλημμυρισμένες επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την αποκατάσταση της κανονικής κι ασφαλούς λειτουργίας τους.

-- Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια, επαγγελματίες κ.ά. που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.

Οι αυτοαπασχολούμενοι αντιμέτωποι με την καταστροφή και την κοροϊδία

Πλαίσιο πάλης και διεκδικήσεων από Ομοσπονδίες και Ενώσεις των βιοπαλαιστών ΕΒΕ

Eurokinissi

Σε όλη τη Θεσσαλία χιλιάδες είναι οι μικροί έμποροι - επαγγελματίες που είδαν τα καταστήματα, τις επιχειρήσεις τους να πλημμυρίζουν. Εμπορεύματα, αντικείμενα, πρώτες ύλες, μηχανήματα, εργαλεία, θάφτηκαν κάτω από τους χιλιάδες τόνους λάσπης, με αποτέλεσμα οι ζημιές να είναι ανυπολόγιστες. Μάλιστα, σε πόλεις όπως η Λάρισα, οι επαγγελματίες σε περιοχές όπως η οδός Βόλου δεν είχαν καν ενημέρωση από τις κρατικές αρχές ότι οι επιχειρήσεις τους κινδυνεύουν.

Δεν είναι μόνο αυτή η βδομάδα που καταστήματα και επιχειρήσεις έμειναν κλειστά. Η πολυετής οικονομική κρίση, οι συνέπειες της πανδημίας, οι πλημμύρες του 2020, η ακρίβεια και τώρα ξανά οι πλημμύρες κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα, και απαιτείται το κράτος να καλύψει στο ακέραιο όλες τις ζημιές που προκλήθηκαν από την καταστροφή, αλλά και να συμπεριλάβει μέτρα στήριξης του εισοδήματος των επαγγελματιών της περιοχής για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Αντ' αυτού η κυβέρνηση εμπαίζει τους επαγγελματίες και μικρούς εμπόρους. Αρνείται να τους αποζημιώσει για το 100% των ζημιών, ανακοινώνοντας ότι οι αποζημιώσεις δεν θα ξεπεράσουν το 70% της ζημιάς, ενώ ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ούτε αυτό το ποσοστό θα καλυφθεί. Υπάρχει άλλωστε η σχετική πείρα από τις ζημιές του «Ιανού» στην Καρδίτσα πριν 3 χρόνια, όπου οι πληγέντες αφού επιδόθηκαν σε ένα κυνηγητό δικαιολογητικών (πάνω από δέκα!) πήραν μόνο το 55% της εκτίμησης που έκαναν οι επιτροπές της Περιφέρειας.


Eurokinissi

Και αυτό το ποσό μάλιστα κάποιοι το πήραν μετά από 2 χρόνια, ενώ υπάρχουν επαγγελματίες που το πήραν πρόσφατα, δηλαδή 3 χρόνια μετά. Αλλωστε, σε σχετική απόφαση του υπουργείου οικονομικών 13 μήνες μετά τις πλημμύρες, σημειωνόταν μεταξύ άλλων ότι «η επιχορήγηση καταβάλλεται εντός τεσσάρων ετών από την ημερομηνία εκδήλωσης της θεομηνίας», σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Η κοροϊδία για τους πληγέντες μεγαλώνει αν σκεφτεί κανείς ότι αποκλείει από την όποια αποζημίωση για μηχανολογικό εξοπλισμό σε επιχειρήσεις με μηχανήματα πέραν της 10ετίας, ενώ και η όποια προκαταβολή ή επιχορήγηση πάρουν τους επόμενους μήνες, δεν θα επαρκεί για να καλυφθούν επείγουσες ζημιές, έξοδα διαβίωσης των οικογενειών τους.

Οργανώνονται και διεκδικούν

Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, Ομοσπονδίες παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των πληγέντων.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου τονίζει μεταξύ άλλων: «Φαίνεται ότι η κυβέρνηση θεωρεί τους συναδέλφους συνυπεύθυνους για την καταστροφή. Τουλάχιστον κατά ένα 30% επειδή μάλλον έτυχε να δραστηριοποιούνται στην περιοχή!! Γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι οι αποζημιώσεις δεν θα ξεπεράσουν το 70% της ζημιάς;

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, γιατί την ώρα που όλη η Θεσσαλία έχει πνιγεί και θρηνούμε 15 ανθρώπινες ζωές, που χιλιάδες κόσμου έχουν καταστραφεί, που οι επαγγελματίες δεν ξέρουν αν θα ξαναλειτουργήσουν, η κυβέρνηση με διάφορα τεχνάσματα οδηγεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες ή στην ανεργία ή στην αγκαλιά των τραπεζών και των χρεών προκειμένου να αντεπεξέλθουν. Γιατί είτε αποκλείει από την όποια αποζημίωση για μηχανολογικό εξοπλισμό επιχειρήσεις με μηχανήματα πέραν της 10ετίας, είτε επιδιώκει να μοιράσει ψίχουλα στους υπόλοιπους.

Αίσχος!! Να σταματήσει τώρα αυτός ο παραλογισμός. Αμεσα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Περιφέρειας να καταγράψουν τις ζημιές και να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Καλούμε τους συναδέλφους και όλους τους επαγγελματίες της Θεσσαλίας και όπου αλλού επλήγησαν από την κακοκαιρία, να μη συμβιβαστούν με τα λίγα που θα προσπαθήσουν να τους πείσουν κυβέρνηση, Περιφέρεια και δημοτικές αρχές ότι είναι αρκετά. Μέσα από τον αγώνα τους και την οργάνωση στα σωματεία τους, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».

Δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Στις άμεσες διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας και άλλων ενώσεων αυτοαπασχολούμενων περιλαμβάνονται τα εξής:

- Αμεση και πλήρη καταγραφή των ζημιών σε όλες τις μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν.

- Αμεση καταβολή αποζημίωσης στο 100% των ζημιών, προκειμένου να αντικατασταθούν μηχανήματα, πρώτες ύλες, άλλα αναλώσιμα και να μπορέσουν οι συγκεκριμένες μικροεπιχειρήσεις να λειτουργήσουν στο μέλλον.

- Καταβολή μηνιαίου επιδόματος χωρίς όρους και προϋποθέσεις για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης για έναν χρόνο.

- Απαλλαγή φόρων για τουλάχιστον δύο έτη. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του τέλους επιτηδεύματος, απαλλαγή από όλα τα δημοτικά τέλη.

- Απαλλαγή από την καταβολή των εισφορών ατομικής ασφάλισης και επιδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα επόμενα δύο έτη.

- Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων για τα επόμενα δύο έτη σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία. Γενναία διαγραφή χρεών.

- Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.λπ. πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης.

- Αναστολή πληρωμής λογαριασμών σε Ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για έναν χρόνο.

Την Κυριακή βοηθάμε τους πλημμυροπαθείς στα σπίτια τους

Νέα αποστολή αλληλεγγύης οργανώνουν συνδικάτα από την Αθήνα, με συνεργεία που θα βρεθούν στη Θεσσαλία

Και την προηγούμενη Κυριακή μέλη σωματείων βρέθηκαν στην Καρδίτσα βοηθώντας τους πληγέντες
Και την προηγούμενη Κυριακή μέλη σωματείων βρέθηκαν στην Καρδίτσα βοηθώντας τους πληγέντες
Νέα αποστολή συνεργείων από την Αθήνα οργανώνουν εργατικά σωματεία, το ΠΑΜΕ αλλά και η ΟΒΣΑ για την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη στις πόλεις της Θεσσαλίας, όπου, σε συνεννόηση με τα συνδικάτα και τις επιτροπές αλληλεγγύης που έχουν συγκροτηθεί, θα συμβάλουν στον καθαρισμό σπιτιών και στην αποκατάσταση ζημιών.

Η αποστολή από την Αθήνα θα ξεκινήσει την Κυριακή στις 5 π.μ. από την πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο, και από τον Πειραιά, επίσης στις 5 μ.μ., από την πλατεία Καραϊσκάκη.

Ο εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για τέτοιες εργασίες είναι ο εξής: Αντλίες - γεννήτριες για απάντληση υδάτων (εφόσον είναι δυνατόν). Ρούχα εργασίας. Γάντια εργασίας. Προστατευτική μάσκα. Γαλότσες. Σκούπες. Φτυάρια, τσάπες, γκασμάδες. Μια αλλαξιά καθαρά ρούχα. Νερό 1,5 λίτρου. Σάντουιτς ή ξηρά τροφή.

ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΛΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
Ο λαός σώζει τον λαό με αλληλεγγύη, οργάνωση, αγώνα

«Μόνο ο λαός σώζει τον λαό»... Το σύνθημα αυτό και το ελπιδοφόρο μήνυμα που εκπέμπει, ακτινοβολούν ξανά αυτές τις μέρες από τον θεσσαλικό κάμπο, με εικόνες που προκαλούν συγκίνηση και περηφάνια για τους ανθρώπους του μόχθου, που δεν το βάζουν κάτω, αλλά παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους, να στηριχτούν στην πολύμορφη αλληλεγγύη που απλώνεται σαν δίχτυ από όλη τη χώρα.

Υπάρχει πολύτιμη πείρα και παρακαταθήκη

Ο λαός της Θεσσαλίας απέδειξε με τη μαχητική, ηρωική του στάση τις προηγούμενες μέρες πως μπορεί να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να σώσει ο ίδιος τον εαυτό του. Ο,τι σώθηκε σώθηκε από τη λαϊκή αυτενέργεια και πρωτοβουλία, τη μάχη που έδωσαν κάτοικοι σε πόλεις και χωριά με κάθε τρόπο: Καθαρίζοντας φρεάτια και σπίτια, γεμίζοντας σακιά με άμμο για να «οχυρωθούν» σπίτια και καταστήματα απέναντι στα ορμητικά νερά και τα φερτά υλικά, απεγκλωβίζοντας ηλικιωμένους και όσους το είχαν ανάγκη.

Αλλά και στη συνέχεια, όταν απ' άκρη σ' άκρη της χώρας με χιλιάδες εργαζόμενους να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα συνδικάτων και μαζικών φορέων για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και με συνεργεία καθαρισμού και αποκατάστασης σπιτιών.

Οπως επίσης, και με τα υγειονομικά κλιμάκια που συγκροτήθηκαν σε Τρίκαλα και αλλού, με πρωτοβουλία των Ενώσεων των υγειονομικών της Θεσσαλίας και της ΟΕΝΓΕ, που επισκέπτονταν αρρώστους προσφέροντας φάρμακα, περίθαλψη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η βοήθεια που συγκεντρώθηκε σε λίγες μόλις μέρες από το ΠΑΜΕ και εργατικά σωματεία ξεπέρασε τους 50 τόνους. Φορτηγά από όλη τη χώρα συρρέουν στην περιοχή και ξεφορτώνουν διαρκώς είδη πρώτης ανάγκης.

Μια προσπάθεια που έχει μεγάλες απαιτήσεις, με τα Σωματεία να καταφέρνουν να την οργανώνουν με επάρκεια, σε μια ακόμα ένδειξη της δύναμης της οργάνωσης. Από την ταξινόμηση και το πακετάρισμα μέχρι το κουβάλημα, τη φόρτωση στα φορτηγά και τη μεταφορά τους στον προορισμό τους, «όλα οργανώνονται με κάθε λεπτομέρεια, τίποτα στην τύχη του», μας μεταφέρουν συνδικαλιστικά στελέχη.

Συνεχίζεται η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

Βοήθεια συγκεντρώνουν συνδικάτα σε όλη τη χώρα
Βοήθεια συγκεντρώνουν συνδικάτα σε όλη τη χώρα
Η συγκέντρωση βοήθειας συνεχίζεται και τις επόμενες μέρες:

Στην Αττική από: Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (9 π.μ. - 8 μ.μ., Ομ. Σκυλίτση 19). Το Συνδικάτο Οικοδόμων (10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ., Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος). Τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (10 π.μ. - 4 μ.μ., Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως). Την Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (9 π.μ. - 5 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ., Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών (9 π.μ. - 2 μ.μ., Κοδράτου 21, Μεταξουργείο). Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων (6.30 μ.μ. - 9.30 μ.μ., Πατησίων 4, 1ος όροφος). Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων (4 μ.μ. - 7 μ.μ., 3ης Σεπτεμβρίου 48Β, 4ος όροφος). Το Συνδικάτο ΟΤΑ (5 μ.μ. - 8 μ.μ., Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη). Την Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (10 π.μ. - 2 μ.μ., Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος). Την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, στα γραφεία της (Πατούσα 3, πλατεία Κάνιγγος, 6ος όροφος) καθημερινά (8 π.μ. - 3 μ.μ. και απογευματινές ώρες κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 210.3809.327). Επίσης, την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, στα γραφεία της (Βερανζέρου 1, 4ος όροφος) Παρασκευή (10 π.μ. - 5 μ.μ.).

Στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις:

Το ΕΚ Ημαθίας (Χριστοδούλου Λαναρά 56) καθημερινά (9 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.).

Σωματεία Πιερίας, Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή 10 π.μ. - 12.30 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου Συνταξιούχων (Α' πάρ. Βότση 1, Κατερίνη). Καθημερινά 10 π.μ. - 8 μ.μ., στο Στέκι Αλληλεγγύης στην πίσω πλευρά του δημαρχείου Κατερίνης και επίσης καθημερινά 10 π.μ. - 2 μ.μ., στον χώρο της Κοινότητας Καλλιθέας.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Ενότητα» συγκεντρώνει εμφιαλωμένα νερά και τρόφιμα σε κονσέρβα (Περιοχή Γυψοχωρίου: 6987.161.310. Περιοχή Σκύδρας: 6931.511.020. Περιοχή Γιαννιτσών, Εδεσσας, Αλμωπίας: 6937.939.080).

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας και τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, στα τηλέφωνα: Εδεσσα 6948.632.046, Σκύδρα 6944.433.072, Αριδαία 6944.177.169, Γιαννιτσά: 6936.116.086.

Στη Δράμα, στον χώρο του Γενικού Νοσοκομείου (7 π.μ. - 3 μ.μ.).

Ηράκλειο, στα γραφεία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων (2ος όροφος Εργατικού Κέντρου) καθημερινά 7 μ.μ. - 9 μ.μ. και στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων 10 π.μ. - 12 μ.

Ηγουμενίτσα, στο Εργατικό Κέντρο (Ζωσιμάδων 4) καθημερινά (10 π.μ. - 2 μ.μ.).

Λευκάδα, στο Εργατικό Κέντρο (Μεσσήνης 7, παλιά ΔΕΗ) καθημερινά (10 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.).

Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας στα γραφεία του (Λεωσθένους 9, 1ος όροφος) καθημερινά (9 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ.). Στη Λιβαδειά, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (εργάσιμες μέρες και ώρες 8 π.μ. - 2 μ.μ.). Χαλκίδα, καθημερινά (και Σαββατοκύριακο) 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ. στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου (Μ. Φριζή 10).

Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου στα γραφεία του (8 π.μ. - 2 μ.μ. και 6.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.).

Στην Καλαμάτα Δευτέρα - Παρασκευή στον 3ο όροφο του Εργατικού Κέντρου 8 π.μ. - 3 μ.μ και 5.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.

Περιοδεία του Κ. Παπαδάκη στα Τρίκαλα

Περιοδεία στις πληγείσες περιοχές του νομού Τρικάλων θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

-- Στη 1 μ.μ. θα επισκεφτεί τον καταυλισμό στο Γριζάνο Φαρκαδονας.

-- Στις 3 μ.μ. θα επισκεφτεί το ξενοδοχείο φιλοξενίας αστέγων στην Καλαμπάκα.

-- Στις 6 μ.μ. θα επισκεφτεί τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, όπου θα έχει συνάντηση με το συμβούλιο της τοπικής κοινότητας, την επιτροπή αγώνα πλημμυροπαθών και κτηνοτρόφους του χωριού.

ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ
Σημείο αναφοράς τα Στέκια αλληλεγγύης και οι επιτροπές αγώνα

Στηριγμένοι στην πολύμορφη στήριξη και την οργάνωσή τους παλεύουν να σταθούν όρθιοι

ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ
ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ
Σε κάθε νομό της Θεσσαλίας, εργατικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι, άλλοι μαζικοί φορείς, παίρνουν πρωτοβουλίες οργάνωσης του αγώνα, προτάσσοντας συγκεκριμένα αιτήματα για την προστασία των πληγέντων και όλου του λαού.

Εκεί που ο λαός έζησε την εγκατάλειψη του από το αστικό κράτος, με αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές και κόποι μιας ζωής, ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι αναγκαίος όρος για να μην ξεχαστούν, όταν τα φώτα σβήσουν και κοπάσει ο πόλεμος των εντυπώσεων από τα κυβερνητικά επιτελεία και τα αστικά ΜΜΕ, είναι η λαϊκή οργανωμένη διεκδίκηση και δράση, η αλληλεγγύη.

Αλλωστε η όποια αποκατάσταση ζημιών που έχει γίνει σε άλλες περιοχές που πληγήκαν από παρόμοιες καταστροφές, ήταν αποτέλεσμα λαϊκής, οργανωμένης πίεσης και διεκδίκησης.

Είναι πολλά τα παραδείγματα, όπου τα ανεπαρκέστατα μέτρα μπροστά στο μέγεθος των καταστροφών, που κάθε φορά παίρνουν οι κυβερνήσεις, κολλάνε σε μακροχρόνιες διαδικασίες, ενώ μεγάλος μέρος των πληγέντων δεν αποζημιώνονται καν. Οι πληγέντες του «Ιανού» (3 χρόνια πριν), οι σεισμόπληκτοι της Λάρισας και των Τρικάλων (30 μήνες πριν) το γνωρίζουν καλά.

Σημεία αναφοράς για τον λαό που παραμένει αβοήθητος από κράτος και κυβέρνηση είναι τα Στέκια Αλληλεγγύης που έχουν στηθεί σε μια σειρά από πόλεις: Στον Παλαμά, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα, στον Βόλο. Εκεί συγκεντρώνονται καθημερινά χιλιάδες σακούλες με νερά, είδη πρώτης ανάγκης, φαγητό, ρούχα, φάρμακα και στέλνονται στους κατοίκους που τα έχουν ανάγκη.

Μεγάλα Καλύβια
Μεγάλα Καλύβια
Παράλληλα, σε μια σειρά από περιοχές έχουν γίνει μαζικές συνελεύσεις και συγκροτήθηκαν επιτροπές πληγέντων. Οι επιτροπές αυτές έχουν αναλάβει την καταγραφή των προβλημάτων, την οργάνωση και τον συντονισμό της αλληλεγγύης, την εξασφάλιση όρων επιβίωσης για εκατοντάδες ανθρώπους που δίνουν ακόμα τη μάχη με τις λάσπες. Ταυτόχρονα δυναμώνουν την πίεση προς την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων.

Ενδεικτικά, στη Λάρισα έχουν συγκροτηθεί επιτροπές πληγέντων στις συνοικίες του Αγίου Θωμά, της Νέας Σμύρνης, στην περιοχή γύρω από το ΑΤΑ και των εργατικών κατοικιών Γιάννουλης. Οι επιτροπές πληγέντων έχουν ήδη πραγματοποιήσει παραστάσεις διαμαρτυρίας στη δημοτική αρχή, καταφέρνοντας να αποσπάσουν ορισμένες δεσμεύσεις για άμεσα αιτήματά τους.

Σημαντική είναι και η δράση της επιτροπής πληγέντων Μεγάλων Καλυβίων του νομού Τρικάλων, που συγκροτήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα με τη συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων, σχεδόν του μισού χωριού. Ηδη έχει οργανωθεί μία κινητοποίηση σε δήμο και Περιφέρεια, ενώ η πολύμορφη δράση συνεχίζεται.

Με αυταπάρνηση «ένας για όλους και όλοι για έναν»

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Μαριλένα Χαχάμη, μέλος της συντονιστικής επιτροπής, η οποία ανέφερε: «Σε αυτήν τη φάση εξελίσσεται η οργάνωση της αλληλεγγύης. Εχουμε φτιάξει δίκτυο διανομής νερών, τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης - καθαριότητας, κλινοσκεπασμάτων κ.λπ. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση από όλη τη χώρα, από σωματεία, από μαζικούς φορείς, ιδιώτες, εταιρείες. Εχουμε "επιτάξει" το παλιό δημαρχείο του χωριού, το ΚΑΠΗ και μία αποθήκη που μας παραχωρεί ένας συγχωριανός, γιατί έχουμε πρόβλημα αποθήκευσης των ειδών. Τεράστιο είναι το θέμα με την ταφή των ζώων και την περισυλλογή τους. Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση των κατοίκων, αφού γίνονται σπασμωδικές κινήσεις από τον δήμο και την Περιφέρεια, χωρίς οργανωμένο σχέδιο. Είναι χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα, που από τον δήμο για την περισυλλογή ζώων στείλανε μετανάστες και η ...συνεννόηση ήταν ότι θα έπρεπε να τους πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι. Η επιτροπή πλημμυροπαθών έγκαιρα παρενέβη και έκανε ξεκάθαρο ότι τα μεροκάματα είναι αποκλειστική ευθύνη του δήμου.

Από τη μαζική συγκέντρωση κατοίκων στη Γιάννουλη
Από τη μαζική συγκέντρωση κατοίκων στη Γιάννουλη
Αξίζει να σημειωθεί ότι το χωριό, όπως και τα υπόλοιπα χωριά της πονεμένης Θεσσαλίας, είναι λες και έπεσε βόμβα. Σε όλη τη διαδικασία της αλληλεγγύης, έμπρακτης στήριξης και βοήθειας, καθαρισμό σπιτιών, έλεγχο τροφοδοσίας, ζήτημα στέγασης και ό,τι άλλο μπορεί να προκύπτει κάθε φορά, η επιτροπή πλημμυροπαθών έχει στήσει ένα δίκτυο συγχωριανών αλλά και εθελοντών της πόλης των Τρικάλων, που με αυταπάρνηση προσπαθούν να αντεπεξέλθουν απέναντι στην κρατική γύμνια. Αφού οι ζωές μας είναι κόστος για το "σύγχρονο" - "επιτελικό" κράτος, ήρθε η ώρα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας!».

Οι υπεύθυνοι για την καταστροφή του λαού δεν μπορούν να παριστάνουν τους σωτήρες

«Πυροσβεστικό» ρόλο στην προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα έχουν αναλάβει στελέχη και εκπρόσωποι των κομμάτων που κυβερνούν και κυβέρνησαν τη χώρα, κυρίως μέσα από τον μηχανισμό της Τοπικής Διοίκησης.

Αυτοί που ευθύνονται για την ανυπαρξία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας και πρόληψης, που προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τους μιλώντας για «ακραία φαινόμενα», που άφησαν τόσες μέρες αβοήθητο τον λαό της περιοχής, προσπαθούν με διάφορους τρόπους να κατευνάσουν τις αντιδράσεις και τα δίκαια αιτήματα των λαϊκών δυνάμεων.

Στέκι αλληλεγγύης στην Καρδίτσα
Στέκι αλληλεγγύης στην Καρδίτσα
Ετσι, καλλιεργούν τον εφησυχασμό μοιράζοντας κούφιες υποσχέσεις για «άμεση υποστήριξη, κρατική αρωγή, με ελάχιστη γραφειοκρατία», λόγια που είχαν επαναλάβει και σε προηγούμενες καταστροφές, με τα γνωστά αποτελέσματα. Την ίδια ώρα δηλώνουν ότι η όποια βοήθεια δοθεί θα είναι «εντός δημοσιονομικών ορίων».

Ταυτόχρονα, συκοφαντούν και πολεμάνε την οργάνωση του λαού μέσα από τις επιτροπές πληγέντων, λέγοντας ότι υπάρχουν τα τοπικά συμβούλια, ότι θα τα λύσει ο δήμος ή οι τοπικοί βουλευτές κ.λπ. Οι πληγέντες όμως γνωρίζουν καλά ότι ήταν αυτές οι δημοτικές αρχές που κινήθηκαν στην πεπατημένη της «ατομικής ευθύνης», προσπαθώντας να απαλλάξουν από κάθε ευθύνη τον κρατικό μηχανισμό, που δεν μπορούσαν να διαθέσουν ούτε τα στοιχειώδη μέσα για να σωθεί ο κόσμος, όπως για παράδειγμα σακιά με άμμο στη Λάρισα, που έφτασαν στο σημείο να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν ούτε τη βοήθεια που συγκεντρώνει η αλληλεγγύη του κόσμου, με αποτέλεσμα η ΚΕΔΕ να ανακοινώνει ότι σταματάει το μάζεμα υλικού!

Οι υπεύθυνοι για την καταστροφή του λαού δεν μπορούν να παριστάνουν τους σωτήρες. Σε κάθε χωριό και πόλη οι κάτοικοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους! Οργανώνοντας επιτροπές αγώνα, αλληλεγγύης, διεκδίκησης, διαμορφώνοντας όρους πίεσης σε κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμους για 100% αποζημιώσεις, πλήρη αποκατάσταση, άμεσα μέτρα στέγασης, διατροφής και υγιεινής διαβίωσης για όλους τους πληγέντες, άμεση καταγραφή όλων των ζημιών, να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, να προστατευτεί η υγεία του λαού από την υγειονομική κρίση που βρίσκεται προ των πυλών.

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν χωρίς νερό, φαΐ και φάρμακα... »

Ο «Ριζοσπάστης» στα Στέκια του Παλαμά και της Καρδίτσας

Από τη διανομή της βοήθειας στους πλημμυροπαθείς
Από τη διανομή της βοήθειας στους πλημμυροπαθείς
Σε σημείο αναφοράς για τον πλημμυροπαθή λαό της Καρδίτσας έχουν μετατραπεί τα Στέκια Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης που έχουν στηθεί στον Παλαμά, από τον Αγροτικό Σύλλογο Παλαμά, και στην πόλη της Καρδίτσας, από εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς της πόλης. Η συμπαράσταση και στήριξη που φτάνει από όλη την Ελλάδα, μέσα από τα Στέκια αγγίζει κάθε σπίτι, κάθε γειτονιά.

Την ίδια ώρα που το κράτος και η κυβέρνηση επιδεικνύουν για μέρες εγκληματική, επιλεκτική ανικανότητα και οι δημοτικές αρχές δηλώνουν απροκάλυπτα ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν τη βοήθεια, ο λαός της περιοχής μπαίνει μπροστά και πολλοί πλημμυροπαθείς εξασφαλίζουν μέσω των Στεκιών ένδυση, φαγητό, εμφιαλωμένο νερό, φάρμακα και άλλα είδη.

Στο Στέκι του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, καθημερινά ξεφορτώνονται είδη πρώτης ανάγκης. Κάθε φορτίο είναι και μια συγκλονιστική εκδήλωση της λαϊκής αλληλεγγύης. Οσοι βρίσκονται γύρω σχηματίζουν άμεσα αλυσίδες και μόλις τελειώνουν, οι άνθρωποι αγκαλιάζονται. «Κρατάτε γερά», «Ευχαριστούμε», «Δεν θα σας ξεχάσουμε» είναι κάποιες από τις κουβέντες τους.

Διαρκώς καταφτάνουν εκεί οικογένειες, είτε με τα πόδια είτε με αυτοκίνητα, για να φορτώσουν φαγητό, νερά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Από εκεί ξεκινάνε και δρομολόγια για να πάνε πράγματα στα σπίτια του Παλαμά. Δεν είναι εύκολο για κανέναν, έχοντας περάσει μια ολόκληρη μέρα καθαρίζοντας και κουβαλώντας, να περπατήσει για να κουβαλήσει δύο εξάδες νερά ώστε να μπορεί ακόμα και να καθαριστεί.

«Δεν θα μείνει κανείς στο χωριό χωρίς νερό, κανείς νηστικός, κανείς χωρίς φάρμακα».Με αυτό το σχέδιο, ο κόσμος διαθέτει οχήματα που φορτώνονται και εξορμούν σε κάθε γειτονιά. Μέσω του Στεκιού άρχισαν επίσης την Παρασκευή να καταφτάνουν στην περιοχή και τα πρώτα φορτία με ζωοτροφές για όσα ζώα γλίτωσαν, από βιοπαλαιστές αγρότες από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι αγωνιστές αγρότες του - χτυπημένου από την καταστροφική πλημμύρα και την εγκληματική πολιτική κυβερνήσεων και τοπικών αρχών - δήμου Παλαμά πήραν την πρωτοβουλία και έστησαν το Στέκι Αλληλεγγύης ήδη από την περασμένη Παρασκευή (8/9). Την επόμενη μέρα στήθηκε το Στέκι και στην πόλη της Καρδίτσας, στην οδό Ιεζεκιήλ 24, από εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς, καθώς πολλοί είναι αυτοί που από τα χωριά κατέφυγαν στην πόλη, σε φίλους και συγγενείς.

Και εκεί εργαζόμενοι, μαθητές και φοιτητές, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι κάνουν πράξη το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει τον λαό». Ο Γιώργος Παπαδόπουλος, γραμματέας του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας, τονίζει ότι η έκφραση της λαϊκής αλληλεγγύης είναι συγκλονιστική, όπως και η προσφορά εργαζομένων - μελών των σωματείων οι οποίοι θέλουν να ενταχθούν και να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο. Εμπρακτα, προσφέροντας όχι μόνο υλική βοήθεια αλλά και τον προσωπικό τους χρόνο, γιατί πρόκειται για προσπάθεια που θέλει πολλά χέρια, χρειάζεται αυτοκίνητα και φορτηγά, βρίσκονται καθημερινά εδώ όλο και περισσότεροι.

«Ηδη έχουμε ξεκινήσει και θα εντείνουμε τις προσπάθειες να στέλνουμε αποστολές σε κάθε χωριό, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, γιατί τα προβλήματα παραμένουν», αναφέρει ο συνδικαλιστής.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ