Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ούτε «κιχ» από την κυβέρνηση για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη»

Ούτε «κιχ» δεν έχει ακουστεί από την κυβέρνηση μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», με το οποίο γίνεται ξεκάθαρο ότι γνώριζαν τα πάντα για τον κίνδυνο πλημμύρας στη Θεσσαλία, αλλά την άφησαν να πνιγεί λόγω ...κόστους.

Στο φύλλο του Σαββατοκύριακου αποκαλύψαμε μερικές από τις πιο κρίσιμες διαπιστώσεις από εκατοντάδες σελίδες μελέτης που έχει εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την οποία έχουν στα χέρια τους οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ από το 2017!

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη μελέτη οι Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας που έχουν εντοπιστεί εδώ και χρόνια είναι: Πηνειός και παραπόταμοι, μαζί με την κλειστή λεκάνη της λίμνης Κάρλας, χαμηλή ζώνη κλειστής λεκάνης Καλοχωρίου, Δέλτα ποταμού Πηνειού, Παραλία Κουλούρας, Παλαιοπύργου, Χαμηλή ζώνη μέσω ρου π. Τιταρήσιου, περιοχή Ελασσόνας, Χαμηλή ζώνη άνω ρου π. Τιταρήσιου, Χαμηλή ζώνη λεκάνης άνω ρου ρ. Κουσμπασανιώτικο, Χαμηλή ζώνη άνω ρου π. Ενιπέα, τάφρου Ξυνιάδας, Χαμηλή ζώνη λεκανών ρ. Αλμυρού και Χολόρεμμα στον Ν. Μαγνησίας, Χαμηλή ζώνη λεκάνης χ. Ξηριά στον Βόλο και ρεμάτων ευρύτερης περιοχής Βόλου.

Και γι' αυτές τις περιοχές επισημαίνεται ότι πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, κάνοντας σαφές ότι η πιθανότητα να πνίγεται η Θεσσαλία όποτε βρέχει είναι μεγάλες, αφού δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Είναι κυριολεκτικά απάνθρωπο το γεγονός ότι: Ενώ διαπιστώνεται αυτή η κατάσταση, τα μέτρα που προτείνουν δεν περιλαμβάνουν κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών, επειδή αυτό ...κοστίζει. Κάτι που είπε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, όταν εξηγούσε τι σκοπεύουν να κάνουν σε επίπεδο υποδομών...

Ετσι, η μελέτη αναφέρει πως το Σενάριο Γ (δηλαδή αυτό που περιλαμβάνει τα τεχνικά έργα) απορρίπτεται λόγω κόστους.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Σενάριο Γ: «Βάσει των εναλλακτικών λύσεων (Σενάριο Γ), υιοθετείται η υλοποίηση δομικών κυρίως έργων που αποσκοπούν στην προστασία των οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής, των οικισμών και των υποδομών μέσω της μείωσης της πιθανότητας πλημμύρας. Σύμφωνα με το Σενάριο Γ1, τα τεχνικά έργα αφορούν τον πλήρη εγκιβωτισμό της ροής σε όλο το μήκος των υδατορευμάτων (κατασκευή αναχωμάτων εκατέρωθεν), ενώ με το Σενάριο Γ2 επιδιώκεται αύξηση της παροχετευτικότητας όλων των υδατορευμάτων με έργα παράλληλα στη ροή (π.χ. διάνοιξη και διαπλάτυνση κοίτης).

Η υλοποίηση των λύσεων αυτών συνεπάγεται υπερβολικό κόστος, λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής. Για τους παραπάνω λόγους και οι δύο εναλλακτικές κρίνονται ως δυσμενέστερες και απορρίπτονται».

Απορρίπτουν λοιπόν έτσι απλά την κατασκευή εκτεταμένου δικτύου αντιπλημμυρικής προστασίας... Και απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τη στιγμή που είναι προφανές και διατυπωμένο από την ίδια τη μελέτη ότι σε όλα τα ρέματα, τις λεκάνες απορροής και τους ποταμούς υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων σε κάθε σενάριο εξέτασης!

Ποιο είναι το σενάριο Β; Το εξής: «Τεχνικά και μη τεχνικά μέτρα για τον περιορισμό της ζημιάς που επιφέρουν οι πλημμύρες στις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής, στους οικισμούς και στις τεχνικές υποδομές με ταυτόχρονη προστασία της φυσικής λειτουργίας των υδατορευμάτων». Απλός περιορισμός της ζημιάς δηλαδή...

Οι κατευθύνσεις της ΕΕ

Η μελέτη έχει εκπονηθεί με βάση συγκεκριμένες κατευθύνσεις και Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι, κάθε προτεινόμενο μέτρο το διαπερνά η λογική του «κόστους - οφέλους», δηλαδή, όσο το δυνατόν λιγότερες δημοσιονομικές δαπάνες σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και σε αντίθεση με αυτά, προτείνονται μέτρα που περισσότερο παραπέμπουν στην «ατομική ευθύνη».

Μάλιστα, σε ένα από τα σχετικά «κατευθυντήρια κείμενα της ΕΕ» προτείνεται «η επιλογή μέτρων που είναι εύρωστα στην αβεβαιότητα της κλιματικής αλλαγής και η θεώρηση μιας μακροπρόθεσμης προοπτικής στον καθορισμό των μέτρων για τον κίνδυνο πλημμύρας (π.χ. σε σχέση με τη χρήση της γης, την αποτελεσματικότητα των κατασκευαστικών μέτρων, την προστασία των κτιρίων, την κρίσιμη υποδομή κ.λπ.)».

Τι σημαίνει αυτό; Οτι με δεδομένο πως η ίδια η ΕΕ θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει τα πλημμυρικά φαινόμενα (το λένε ξεκάθαρα στη μελέτη, όπως αποκαλύψαμε στο σχετικό ρεπορτάζ), ζητά να παρθούν ουσιαστικά ημίμετρα και την ίδια στιγμή χαρακτηρίζει τα επείγοντα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης «μακροπρόθεσμη προοπτική»!

Σε αυτό το πλαίσιο, στο πλαίσιο της «ατομικής ευθύνης» για την πρόληψη από πλημμύρες, είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει μέτρο που το ονομάζουν: «Κατάρτιση γεωργών και κτηνοτρόφων σε πρακτικές μείωσης επιπτώσεων από τις πλημμύρες». Περιλαμβάνει «Δράσεις μετάδοσης γνώσεων και ενημέρωσης» και προβλέπει την «επαγγελματική κατάρτιση και δράσεις δεξιοτήτων, τις δράσεις επίδειξης και ενημέρωσης και τις βραχυπρόθεσμες ανταλλαγές σε ζητήματα διαχείρισης εκμεταλλεύσεων και επισκέψεις. Οι εκπαιδευτικές τεχνικές περιλαμβάνουν πρακτικές εργασίες και εξατομικευμένη καθοδήγηση».

Δηλαδή, να εκπαιδευτούν οι αγρότες για να προστατεύουν μόνοι τους τις καλλιέργειές τους από πλημμύρες!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ
Ξεδιάντροπος και προκλητικός αποκλεισμός του «Ριζοσπάστη»

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του δεν έδωσαν τον λόγο στην δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» η οποία κάλυπτε τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ την περασμένη Κυριακή, σε μια πρωτοφανή και απαράδεκτη προσπάθεια αποκλεισμού της εφημερίδας.

Στις δύο και πλέον ώρες που διήρκεσε η συνέντευξη Τύπου, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν βρήκε χρόνο να απαντήσει στην ερώτηση του «Ριζοσπάστη», επιλέγοντας να απαντήσει σε άλλες, βολικές ερωτήσεις, από Μέσα πολύ μικρότερης κυκλοφορίας και εμβέλειας από τον «Ριζοσπάστη».

Η κατάπτυστη επιλογή της κυβέρνησης να αποκλείσει τον «Ριζοσπάστη» φάνηκε και στο τέλος της συνέντευξης, όταν η δημοσιογράφος άνοιξε το μικρόφωνό της και ζήτησε ερώτηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μαζεύει άρον άρον τα χαρτιά του, λέγοντας ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος.

Τι φοβήθηκαν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση; Μάλλον τους έκατσε βαρύ το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», που αποκαλύπτει ότι είχαν στα χέρια τους μελέτες από το 2017 οι οποίες έδειχναν τον κίνδυνο πλημμύρας στη Θεσσαλία, αλλά δεν έκαναν απολύτως τίποτα, λόγω ...κόστους, αφήνοντας τελικά τον κόσμο να πνιγεί στις λάσπες.

Για την Ιστορία, η ερώτηση που σκόπευε να απευθύνει ο «Ριζοσπάστης» στον πρωθυπουργό είναι η εξής:

«Στον ''Οδηγό ανάλυσης κόστους - οφέλους'' για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που συνέταξε κατά παραγγελία της ΕΕ το ''Flood CBA'', γράφεται επί λέξει:

''Είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευτούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλαδή εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευτούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία''.

Ο ''Ριζοσπάστης'' αποκάλυψε επίσης στο φύλλο του Σαββατοκύριακου ότι υπήρχαν μελέτες για τον κίνδυνο πλημμύρας στη Θεσσαλία, όπως και σενάρια για την αντιμετώπισή τους.

Επιλέχτηκε όμως η ''οικονομικά αποδοτικότερη'' λύση, αυτή με το μικρότερο κόστος δηλαδή, που οδήγησε στην τραγωδία που όλοι είδαμε.

Ρωτάμε λοιπόν: Πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μιλάει για αλληλεγγύη της ΕΕ ειδικά στο ζήτημα της πλημμύρας, όταν η πολιτική της, την οποία και εσείς εφαρμόζετε, οδηγεί σε εγκλήματα, όπως αποδείχθηκε τραγικά στη Θεσσαλία;

Γιατί, ενώ ξέρατε για τον κίνδυνο και είχατε στα χέρια σας μελέτες και προτάσεις, δεν κάνατε αυτό που έπρεπε να γίνει για να αποτρέψετε την καταστροφή;».

Παρέμβαση για την καταλληλότητα του νερού στη Θεσσαλία

Να έρθουν «στο φως» τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί για την καταλληλότητα των νερών στην περιοχή της Θεσσαλίας ζητά από τον υπουργό Υγείας, με αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσε στη Βουλή, το ΚΚΕ.

Το κείμενο που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος και Βασίλης Μεταξάς, έχει ως εξής:

«Με αφορμή τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία και τα ζητήματα των κινδύνων που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία, λόγω ακαταλληλότητας του πόσιμου νερού σε διάφορες περιοχές, όπως αναδεικνύουν και οι σχετικοί έλεγχοι, καλούμε τον υπουργό να καταθέσει, μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής, τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί για την καταλληλότητα των νερών στην περιοχή της Θεσσαλίας».

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ
Δίνουν αγώνα για να ορθοποδήσουν, για να ξεκολλήσει η ζωή από τη λάσπη

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση, με στόχο την άμεση και πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, αποζημίωση των πληγέντων στο 100% με ευθύνη του κράτους

Πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις στην Φαρκαδόνα Τρικάλων
Πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις στην Φαρκαδόνα Τρικάλων
Η απίστευτη έκταση των καταστροφών που προκάλεσε η έλλειψη αναγκαίων υποδομών και ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας, με ευθύνη κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών, έχει πλέον αποκαλυφθεί, γεμίζοντας απόγνωση και οργή δεκάδες χιλιάδες οικογένειες.

Στις συνοικίες των πόλεων και στα χωριά που επλήγησαν, αυτό που συναντά κανείς είναι λάσπη παντού, και ανθρώπους που προσπαθούν να απομακρύνουν να καθαρίσουν τα σπίτιά τους χωρίς καμία βοήθεια από τον κρατικό μηχανισμό και μόνη συμπαράσταση από τους εθελοντές από τα σωματεία και μαζικούς φορείς.

Την ίδια ώρα, όλος ο λαός της Θεσσαλίας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία του. Ενδεικτικό των κινδύνων που υπάρχουν είναι το ότι έχουν επιβεβαιωθεί στις πλημμυρισμένες περιοχές εκατοντάδες περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού και κρούσματα γαστρεντερίτιδας, ενώ ελέγχονται για ρύπανση παράκτιες περιοχές της Θεσσαλίας. Στο μεταξύ, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με αντιτετανικό ορό σε όσους επιχειρούσαν όλες αυτές τις μέρες στο πεδίο των καταστροφών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Κυριακή 17/9), είχαν δηλωθεί σχεδόν 230.000 νεκρά ζώα και είχαν αποσυρθεί 104.130, δηλαδή λιγότερα από τα μισά.

Τα τεράστια προβλήματα στην απόσυρση, καθώς τα νερά καλύπτουν ακόμη μεγάλες περιοχές και τα μέσα και το προσωπικό είναι περιορισμένα, γίνονται σαφή από τα επιμέρους ποσοστά:

Σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας η ίδια εικόνα. Οι κόποι μιας ζωής, όλο το βιος πεταμένα στον δρόμο

Eurokinissi

Σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας η ίδια εικόνα. Οι κόποι μιας ζωής, όλο το βιος πεταμένα στον δρόμο
-- 81,0% των νεκρών χοίρων - έχουν αποσυρθεί 16.460 από τους 20.326 νεκρούς χοίρους

-- 52,2% των νεκρών αιγοπροβάτων - έχουν αποσυρθεί 37.007 από τα 70.935 νεκρά αιγοπρόβατα

-- 38,3% των νεκρών πτηνών - έχουν αποσυρθεί 50.515 από τα 131.795 νεκρά πτηνά

-- 2,4% των νεκρών βοοειδών - έχουν αποσυρθεί 148 από τα 6.136 νεκρά βοοειδή

Το μεγάλο πρόβλημα αφορά τα νεκρά πτηνά, αλλά και τα νεκρά βοοειδή που λόγω του μεγάλου όγκου τους δεν είναι εύκολα στη διαχείρισή τους.

Η αναστάτωση που έχει φέρει η κατάσταση αυτή στους πληγέντες μεγαλώνει αν σκεφτεί κανείς ότι χιλιάδες άνθρωποι ζουν αυτές τις μέρες με καθόλου ή ελάχιστο εισόδημα. Τέτοιοι είναι, για παράδειγμα, οι χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι που έμειναν χωρίς παραγωγή, αλλά και εκατοντάδες εργαζόμενοι που οι επιχειρήσεις που δούλευαν δεν λειτουργούν και ζουν με το εξευτελιστικό επίδομα των μόλις 543 ευρώ.

Βαριά λαβωμένο, το οδικό δίκτυο παραμένει αποκομμένο σε πολλά σημεία.

Συνεχίζεται η μάχη στις συνοικίες και στα χωριά της Λάρισας

Στις πληγείσες συνοικίες της Λάρισας, όπως η Νέα Σμύρνη, οι εργατικές κατοικίες, ο Αγιος Θωμάς και αλλού, η ζωή θα αργήσει πολύ να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς. Υπόγεια και ισόγεια έχουν ακόμα νερά, ενώ οι περιουσίες των ανθρώπων πλέον είναι μόνο μπάζα.

«Είμαστε μόνοι μας, δεν έχουμε καμία ενημέρωση αν θα περάσει κάποιος», λέει αγανακτισμένος κάτοικος της συνοικίας των εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, την ώρα που οι σωροί των κατεστραμμένων αντικειμένων έχουν γίνει βουνό.

Στην περιοχή των Αμπελοκήπων, οι κάτοικοι είναι ανάστατοι, καθώς δύο οικοδομές εμφάνισαν πρόβλημα στα θεμέλια, μετά τον μεγάλο όγκο νερού που δέχθηκε οικόπεδο που βρίσκεται ανάμεσά τους.

Στις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, η Επιτροπή Πληγέντων και σωματεία της πόλης βρίσκονται καθημερινά εκεί βοηθώντας στις απαντλήσεις του νερού, στον καθαρισμό των σπιτιών, ενώ ταυτόχρονα προσφέρονται καθημερινά πάνω από 150 μερίδες φαγητού, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Παρόμοια είναι η κατάσταση σε αρκετά χωριά των δήμων Φαρσάλων και Κιλελέρ. Η στάθμη του νερού στη λίμνη Κάρλα υποχώρησε, ωστόσο πολλές εκτάσεις παραμένουν πλημμυρισμένες.

Παράλληλα, σε όλο τον νομό καταγράφεται έλλειψη φαρμάκων. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Θάνου Κουτσούκη, προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου: «Υπάρχουν παντού σοβαρές ελλείψεις στα φάρμακα. Καταστράφηκαν φαρμακεία, καταστράφηκαν φάρμακα στα σπίτια των ασθενών, καταστράφηκε αποθήκη στην οδό Βόλου... Δεν μπορούμε να παρακαλάμε συνεχώς για τα αυτονόητα».

Παραμένουν τα προβλήματα στη Μαγνησία, ανησυχούν οι αλιείς για τον Παγασητικό

Να ξαναστήσουν τα νοικοκυριά τους μέσα στους τόνους λάσπης προσπαθούν χιλιάδες πληγέντες σε όλη τη Μαγνησία, την ώρα που η πόλη του Βόλου και πολλά χωριά παραμένουν για 14η μέρα χωρίς πόσιμο νερό, με την επίσημη ενημέρωση να λέει ότι θα περάσουν πολλές μέρες ακόμα.

Παράλληλα, εδώ και μέρες εκατομμύρια κυβικά μέτρα μολυσμένων νερών, από την περιοχή του κάμπου της Θεσσαλίας, καταλήγουν στον Παγασητικό μέσω της σήραγγας της Κάρλας. Πολλοί αλιείς έχουν δεμένα τα καΐκια τους και δεν εργάζονται καθώς δεν μπορούν τα ταξιδέψουν λόγω των φερτών υλικών, ενώ αν ψαρέψουν τα εργαλεία τους παθαίνουν ζημιές. Ταυτόχρονα οι αλιείς ζητάνε να γίνουν άμεσα αναλύσεις του νερού και των ιζημάτων στον Παγασητικό προκειμένου να ελεγχθεί η ποιότητα του νερού και να δοθεί το «πράσινο φως» για κατανάλωση ψαριών.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ΕΕ συνένοχη στο έγκλημα, μαζί με κυβέρνηση και περιφερειακές - δημοτικές αρχές

Σχόλιο για την επίσκεψη του επιτρόπου Εργασίας της ΕΕ, Νικολά Σμιτ, στο «συντονιστικό φάντασμα» στη Λάρισα

Ο επίτροπος Εργασίας της ΕΕ, Νικολά Σμιτ, επισκέφτηκε το «συντονιστικό φάντασμα» στη Λάρισα το μεσημέρι της Δευτέρας, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. Από εκεί ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι άμεσα στοχευμένη βοήθεια σε ανθρώπους που τη χρειάζονται και που έχουν πληγεί. Αυτό συζητήσαμε και ελπίζω ότι πολύ σύντομα αυτή η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να ενεργοποιηθεί προς όφελος των πολιτών που υποφέρουν».

«Η δήλωση αυτή από τα χείλη του επιτρόπου είναι προκλητική. Κι αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι συνένοχη στο έγκλημα, μαζί με την κυβέρνηση και τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, είναι μέρος του προβλήματος και βασικός υπεύθυνος για την τραγωδία που βιώνει ο λαός της Θεσσαλίας», τονίζει σε σχόλιό της η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Και συνεχίζει: «Η ίδια η ΕΕ μιλάει για εφαρμογή σχεδίων που "δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας". Ενώ με απίστευτο κυνισμό λέει: "Είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευτούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλαδή εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευτούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία (...) Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που δεν φαίνονται δίκαιες, αλλά η δικαιοσύνη δεν είναι μέρος της ανάλυσης κόστους - οφέλους". ΑΙΣΧΟΣ! Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ, που οι εκλεκτοί των κυβερνήσεων πίνουν νερό στο όνομά της και λένε ψέματα ότι θα μας σώσει!».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επιτρόπου περί αλληλεγγύης, σημειώνει πως «η δήθεν "αλληλεγγύη" της ΕΕ περιλαμβάνει κονδύλια που έρχονται με όρους και προϋποθέσεις που διασφαλίζουν ότι οι πληγέντες δεν πρόκειται να δουν δεκάρα τσακιστή. Το πιστοποιεί και η ίδια η πείρα των πληγέντων από την προηγούμενη κακοκαιρία του "Ιανού" στην Καρδίτσα, όπως αντίστοιχα των πλημμυροπαθών της Εύβοιας, της Κρήτης, των σεισμοπαθών της Σάμου, των πυρόπληκτων σε όλη την Ελλάδα, με την Κομισιόν να απαντάει μονότονα στις απανωτές Ερωτήσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ ότι "οι ιδιωτικές ζημιές δεν είναι επιλέξιμες". Ακόμα και στις ελάχιστες περιπτώσεις που τα ταμεία αυτά "ενεργοποιούνται", δίνουν μόνο ψίχουλα - για τον σεισμό στην Κρήτη το 2021 η αποζημίωση κάλυψε το ...0,94% του κόστους της ζημιάς που προκλήθηκε - και με κριτήριο την περιβόητη αρχή του "κόστους - οφέλους" για το αστικό κράτος και το κεφάλαιο».

Καταλήγοντας, η ΕΠ Θεσσαλίας τονίζει: «Ως εδώ με την κοροϊδία! Για τους πληγέντες και συνολικά τον λαό της Θεσσαλίας δεν υπάρχει τίποτε λιγότερο από 100% αποζημιώσεις και άμεση ανακούφιση όλων των πληγέντων, αποφασιστική στήριξη για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους από την αρχή, σε ασφαλή σπίτια, μαγαζιά, καλλιέργειες, γειτονιές, πόλεις και χωριά, με σχεδιασμό και υλοποίηση, με κρατική ευθύνη, έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης. Αυτά θα τα επιβάλει ο ίδιος ο λαός, με την οργάνωση, την αλληλεγγύη και τον αγώνα του!».

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και σχολών

Τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να ανοίξουν με ασφάλεια σχολεία και πανεπιστημιακές σχολές στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες ζητά το ΚΚΕ μέσω Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Βασίλης Μεταξάς, προς τον υπουργό Παιδείας.

Σημειώνει: «Με βάση την εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής στη Θεσσαλία, στον νομό Καρδίτσας εκτεταμένες καταστροφές έχουν υποστεί 27 σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου φοιτούν πάνω από 2.000 μαθητές και εργάζονται 239 εκπαιδευτικοί. Στη Μαγνησία 12 σχολεία έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές και πάνω από 12 δεν είναι προσβάσιμα οδικώς. Στον νομό Λάρισας 2 σχολεία έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς και 5 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στον νομό Τρικάλων. Επίσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί τα κτίρια στον Βόλο, στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Στα παραπάνω προστίθενται και δεκάδες σχολεία που παρουσιάζουν χρόνια προβλήματα (κτιριακά, υλικοτεχνική υποδομή κ.ο.κ.), εξαιτίας της χρόνιας εγκατάλειψης και τα οποία επιδεινώθηκαν με την πρόσφατη κακοκαιρία.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε για δεύτερη βδομάδα την αναβολή έναρξης των μαθημάτων, χωρίς ωστόσο να δρομολογεί και να υλοποιεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και των σχολών που χρειάζεται να περιλαμβάνουν τα εξής:

- Την άμεση επισκευή και τον καθαρισμό των σχολείων και των σχολών με τη διενέργεια όλων των απαραίτητων ελέγχων (κτιριακοί, υγειονομικοί, τεχνικοί).

- Την καταγραφή και άμεση αντικατάσταση του τεχνολογικού εξοπλισμού και παιδαγωγικού υλικού με έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τον σκοπό αυτό.

- Την παροχή δωρεάν σχολικών ειδών, γευμάτων, εμφιαλωμένου νερού στους μαθητές και φοιτητές των πληγεισών περιοχών. Καθώς και την υλοποίηση ενός σχεδίου ψυχοκοινωνικής στήριξης και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μαθητών και γονιών με την αξιοποίηση όλου του αναγκαίου προσωπικού (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά.)

- Την εξασφάλιση της μεταφοράς από και προς τα σχολεία των μαθητών που αδυνατούν να μετακινηθούν.

- Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και με ειδική μέριμνα για τους εκπαιδευτικούς των περιοχών που επλήγησαν με εξασφάλιση στέγασης και επιδότηση ενοικίου, δωρεάν μετακίνηση και σίτισης.

- Να προσληφθεί άμεσα όλο το αναγκαίο προσωπικό για την καθαριότητα των σχολείων με πλήρες ωράριο.

- Να υπάρξει μέριμνα για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για: Παράταση παράδοσης όλων των εργασιών, ηλεκτρονική διάθεση επιστημονικών συγγραμμάτων της βιβλιοθήκης, άμεση αποκατάσταση του e-class, καθώς και τήρηση αυστηρά όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την ασφαλή επιστροφή φοιτητών και εργαζομένων στις σχολές (απολύμανση, δωρεάν παροχή μέσων ατομικής προστασίας κ.τ.λ.).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για τα παραπάνω».

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΛΗΚΤΑ ΧΩΡΙΑ
Κυβέρνηση - δήμος - Περιφέρεια να νιώσουν την πίεση από την οργανωμένη πάλη του λαού

Σε χωριά των Τρικάλων περιόδευσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κ. Παπαδάκης

Την ανάγκη της διεκδίκησης, της πάλης για πλήρεις αποζημιώσεις, για να αποκατασταθούν οι υποδομές και για μέτρα προστασίας του λαού ανέδειξε η χτεσινή περιοδεία του Κώστα Παπαδάκη, μέλους της ΚΕ και ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στα στα χτυπημένα από τις πλημμύρες χωριά των Τρικάλων.

Πρώτος σταθμός η Φαρκαδόνα, που θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, με τα πεζοδρόμια και τους δρόμους γεμάτους από στοίβες συντρίμμια και κόσμο να καθαρίζει ακόμα κατεστραμμένα σπίτια, μαγαζιά και δρόμους στις πλημμυρισμένες συνοικίες.

«Βροχή» έρχονται οι τεράστιες ανάγκες σε στέγαση, περίθαλψη, υγιεινή, όπως και οι ιστορίες από τη συνειδητή και πλήρη απουσία του αστικού κράτους, κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμου.

Το κυριότερο ζήτημα είναι αυτό της στέγασης, με κόσμο να έχει σκορπίσει σε γειτονιές που δεν πνίγηκαν και ηλικιωμένους σε άλλες πόλεις με τα παιδιά τους, άλλοι να πηγαινοέρχονται για να καθαρίσουν τα σπίτια τους και άλλοι να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα αυτή. Καμία οργανωμένη καταγραφή για τις ανάγκες, τα μόνα συνεργία που έχουν περάσει είναι ορισμένα κλιμάκια που δίνουν βαθμό επικινδυνότητας στα σπίτια. Από το πλημμυρισμένο ακόμα Κεραμίδι λένε ότι «δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κανέναν. Οταν ρωτάμε, λένε ότι θα φέρουν κοντέινερ να κάνουν έναν οικισμό. Κοντεύουν δυο βδομάδες. Ποια θα είναι η μοίρα μας; Μας λένε ότι δεν είναι κατοικήσιμα τα σπίτια μας. Ο κόσμος όμως δεν θέλει να ξεριζωθεί».

Για τις ολοκληρωτικές καταστροφές σε χωράφια και μαντριά, τις αποζημιώσεις, «δικά μας λεφτά, που πληρώναμε στον ΕΛΓΑ πάνω από 20 χρόνια». Για ποια αποζημίωση; 30 στρέμματα καλαμπόκι ισοπεδώθηκαν.

Για την ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με το Κέντρο Υγείας να φιλοξενεί επί μέρες σε ακατάλληλες συνθήκες ηλικιωμένους, ακόμα και με ειδικές ανάγκες, με τριπλοβάρδιες υγειονομικών και ελλείψεις φαρμάκων, ακόμα και αντιτετανικών ορών.

Για τα σχολεία που δεν έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί, για την αποκομιδή των νεκρών ζώων, τα μέτρα ατομικής προστασίας, που όσα υπάρχουν είναι από την αλληλεγγύη, ενώ ο δήμος απαντάει «πού να τα βρει»...

Για τη διαχρονική ανυπαρξία του κράτους, τα χωριά που πλημμυρίζουν κάθε χρόνο, την επόμενη μέρα που είναι ακόμα πιο δύσκολη. «Τους ήρθε κουτί. Αμα δεν έχει μείνει σχολείο, θα μείνει ο άνθρωπος; Το Κεραμίδι; Ο Βλοχός;».

Αναλυτικά τις ανάγκες ανέδειξε στην παρέμβασή της η υποψήφια δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Βαγγελιώ Στεργίου.

Στην δική του παρέμβαση ο Κώστας Παπαδάκης τόνισε ότι «κυβέρνηση, δήμος, Περιφέρεια πρέπει εδώ να νιώσουν την πίεση από την οργανωμένη πάλη του λαού, που δεν πρέπει να τους αφήσει σε χλωρό κλαρί». Ανέδειξε τις εγκληματικές ευθύνες της ΕΕ, των κυβερνήσεων, την πολιτική που βάζει στο ζύγι του κέρδους τη ζωή του λαού, την προσπάθεια να φορτωθούν με νέα χαράτσια και υποχρεωτική ασφάλιση τα νέα σπασμένα στις πλάτες του λαού, την πείρα από άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα, όπου το επιλεκτικά απόν κράτος έχει αφήσει τον κόσμο ακόμα στα κοντέινερ. Αλλά και τα ελπιδοφόρα παραδείγματα από τις γειτονιές της Λάρισας και όλης της Θεσσαλίας, όπου ο κόσμος οργανώνεται και διεκδικεί, πετυχαίνοντας κάποιες πρώτες νίκες. «Με την πείρα που έχουμε αποκτήσει και την εμπειρία κι από άλλους που άκουσαν κι αυτοί τα μεγάλα λόγια, που χτύπησαν και σε αυτούς την πλάτη, χρειάζεται απόφαση, οργάνωση, πάλη. Εμείς εδώ που είμαστε, είμαστε μια δύναμη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο,τι έχει κερδηθεί ήταν κάτω από τον οργανωμένο αγώνα, επεσήμανε και η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, που συμμετείχε στο κλιμάκιο του Κόμματος, μεταφέροντας την πείρα από τα Στέκια αλληλεγγύης, από τις Επιτροπές των κατοίκων, από τον αγώνα που δίνουν τα σωματεία σε μια σειρά περιοχές, τη μόνη ελπίδα για τον λαό της περιοχής.

Στο κλιμάκιο του ΚΚΕ συμμετείχαν ακόμα ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Τρικάλων, και ο Παναγιώτης Κοδέλας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος.

Ξεχειλίζουν η οργή και η απόγνωση στον καταυλισμό του Γριζάνου

Περιφέρουν κόσμο άστεγο από γυμναστήριο σε δομή και από δομή σε καταυλισμό

«Εγώ έχω καρδιά, πώς θα μείνω εδώ; Και μου είπαν να κάνω οτοστόπ να πάω στο Κέντρο Υγείας».

«Είμαι άτομο με αναπηρία και δεν ξέρω προς τα πού να πάω». «Πού μας φέρανε μακριά απ' τα σπίτια μας;», «Κανείς δεν μας έχει πει τι σχεδιάζουν». «Λόγια, λόγια μόνο», «Αμα πιάσει εδώ βροχή είναι γούρνα κι εδώ τι θα γίνουμε;», «Τα παιδιά ξεκινάνε σχολείο, πού θα πάμε; Να ήμουν μόνος μου σηκωνόμουν και έφευγα», «Είναι ντροπή. Αυτή η οργάνωση εδώ είναι ντροπή».

Η οργή και η απόγνωση περισσεύουν στον καταυλισμό που στήθηκε όπως όπως στο Γριζάνο, χωρίς κανένα σχέδιο και ουσιαστική φροντίδα, χωρίς καν υπεύθυνο και δομή Υγείας, με μερικά πρόχειρα μπάνια, με τον κόσμο στα ντιβάνια μέσα στην υγρασία, να τρώει καθισμένος στο χωράφι, με τις μύγες γύρω. Εδώ σε 100 σκηνές που έστησαν σε ένα μεγάλο πλάτωμα στα 10 λεπτά από τη Φαρκαδόνα έριξαν τον κόσμο όπως όπως απ' όλα τα γύρω χωριά έως και την Καλαμπάκα. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Δυο βδομάδες μετά βλέπεις παντού ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα και σχέδιο.

Χαρακτηριστικό είναι και το στιγμιότυπο λίγη ώρα πριν, στη Φαρκαδόνα. Ενα πούλμαν καταφτάνει με κόσμο άστεγο που περιφέρεται μέρες τώρα από δομή σε δομή: Στην αρχή στο γυμναστήριο του 5ου Γυμνασίου στα Τρίκαλα, από εκεί - αφού το σχολείο πρέπει να καθαριστεί για να ανοίξει - το Σαββατοκύριακο σε ένα ξενοδοχείο στην Καλαμπάκα και χτες το πρωί με το λεωφορείο για το Κουτσόχερο, στη δομή προσφύγων που έχει εκκενωθεί. Ωστόσο δεν είναι ακόμα έτοιμη να υποδεχτεί κόσμο και γι' αυτό προκρίθηκαν οι σκηνές στο Γριζάνο! Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τούς πετυχαίνει εν μέσω αντεγκλήσεων για το πού θα πάνε, με τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκη να τους απευθύνεται από τα σκαλιά του λεωφορείου.

«Μόνο το ΚΚΕ ήρθε εδώ. Οργανωθείτε, παλέψτε. Εμείς με τη δύναμη που έχουμε είμαστε εδώ. Οπου κέρδισε ο κόσμος και στα άλλα πλημμυρόπληκτα ήταν γιατί οργανώθηκε, πάλεψε, πίεσε», είναι το μήνυμα που έστειλε το κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κ. Παπαδάκη.

Σε σύσκεψη πλημμυροπαθών στα Μεγάλα Καλύβια

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι με τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού

Από τη σύσκεψη πλημμυροπαθών στα Μεγάλα Καλύβια, όπου μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ
Από τη σύσκεψη πλημμυροπαθών στα Μεγάλα Καλύβια, όπου μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ
Στα Μεγάλα Καλύβια οι άνθρωποι έχουν βγάλει έξω από τις αυλές το βιος τους - ό,τι απέμεινε απ' αυτό. «Τώρα μαζευτήκαμε κάπως, και πιο πολύ μαζευτήκαμε χτες (σ.σ. την Κυριακή) που ήρθαν τα παιδιά από τα συνδικάτα. Τα παιδιά "σκίστηκαν", πραγματικά». «Βοηθήστε όπως μπορείτε. Φτύσαμε αίμα για να χτίσουμε ένα σπίτι κι από νοικοκύρηδες θέλουν τώρα να μπούμε στα κοντέινερ». «Χρειάζεται παραπάνω οργάνωση, δεν υπάρχει τίποτα». «Από λόγια είμαστε χορτασμένοι απ' όλες τις κυβερνήσεις. Θέλουμε πράξεις». «Αυτό που κάνετε εσείς, η αλληλεγγύη, είναι η πιο σημαντική πράξη». «Ολοι έχουμε δουλειές, αλλά ο καθένας όπως μπορεί βοηθάει». «Δεν μπορεί ο καθένας μόνος του ατομικά να σωθεί, εδώ είναι όλη η Θεσσαλία σε αυτήν την κατάσταση». «Θέλει από πάνω, πίεση κάθε μέρα. Εκεί είναι η ελπίδα». «Εμείς πάντως θα το παλέψουμε».

Κουβέντες στο πόδι, αλλά κουβέντες που γίνονται πράξη στο κτίριο απέναντι από την κεντρική πλατεία με τη Συντονιστική Επιτροπή Πλημμυροπαθών, που στήθηκε αμέσως μετά την καταστροφή, και το έχει μετατρέψει σε ένα άψογο κέντρο αλληλεγγύης και αγώνα. Ο χώρος λάμπει, όλα είναι σε τάξη, από τις μερίδες του φαγητού μέχρι τις κονσέρβες, τα χαρτιά, τα νερά. Από την Ομάδα Γυναικών που τα οργανώνει όλα, μια εικόνα που εκπλήσσει ευχάριστα μέσα στο χάος και την καταστροφή που άφησε πίσω της η επιλεκτική ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού, η παντελής απουσία οποιουδήποτε σχεδίου, που αναδείχθηκε άλλωστε και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Κώστα Παπαδάκη, έξω από τον χώρο.

Την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη σύσκεψη υποδέχτηκε η Μαριλένα Χαχάμη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, ευχαριστώντας την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, η οποία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα που απηύθυνε η Επιτροπή, και επισημαίνοντας τη σημασία που έχει το στήσιμό της, ο αγώνας που δίνει τώρα όλο το χωριό.

«Φάνηκε ότι δεν υπάρχουν αντανακλαστικά, μείναμε εγκλωβισμένοι πολλές ώρες, εξαφανισμένοι δήμος και Περιφέρεια, και προσπαθούσαμε μόνοι μας να κάνουμε απεγκλωβισμούς», τόνισε ο Παναγιώτης Λαγάρας, πρόεδρος της Κοινότητας. «Εχουμε υποστεί ζημιές που θέλουμε τουλάχιστον μία δεκαετία», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις ζημιές στα σπίτια και στα χωράφια.

Κράτος εχθρικό για τον λαό παντού

Στην παρέμβασή του ο Κ. Παπαδάκης τόνισε πως υπάρχει εξήγηση για το ότι δεν γίνονται αντιπλημμυρικά έργα και ανέδειξε την πολιτική της ΕΕ, που θεωρεί ότι στερούνται σημασίας έργα που δεν συμφέρουν το κεφάλαιο, που θεωρούνται κόστος για το αστικό κράτος.

Επεσήμανε ότι με το ίδιο κριτήριο, αυτό του κόστους - οφέλους, πορεύονται κυβέρνηση, δήμοι, Περιφέρειες και την επόμενη μέρα, και υπογράμμισε ότι γίνεται προσπάθεια να φορτώσουν την ίδια την αποκατάσταση στους πληγέντες, που το αστικό κράτος τούς αναγκάζει να μαζέψουν μόνοι τους τα συντρίμμια, να θάψουν τα ζώα μόνοι τους, ακόμα και να επωμιστούν το κόστος της ιδιωτικής υποχρεωτικής ασφάλισης. Παράλληλα ανέδειξε την εμπειρία από τους άλλους πληγέντες σε μια σειρά περιοχές της χώρας, όπου δίνονται ορισμένα ψίχουλα και σε «δεύτερο χρόνο» έρχονται τα φέσια από τις τράπεζες, έρχονται οι κόφτες και οι αποζημιώσεις είναι ελάχιστες, οι πληγέντες βρίσκονται από πάνω και φεσωμένοι.

«Είναι ένα εχθρικό κράτος και δείχνει τις προθέσεις του. Θα πάμε έτσι;», σημείωσε και ανέδειξε την ανάγκη να δυναμώσει τώρα ο αγώνας, προσθέτοντας: «Και το παραμικρό που θα δίνουν, θα το δίνουν με πίεση και με αγώνα.

Εμείς αυτό λέμε πως πρέπει να συνεχιστεί, η υποδομή που φτιάξατε εδώ με το Στέκι αλληλεγγύης, η προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί με συγκεκριμένα αιτήματα για να μην ξεχαστεί η υπόθεση, μπροστά και στις εκλογές να πιέσετε προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί έχουν το θράσος και ζητάνε και την ψήφο ακόμα, και από αυτήν τη σκοπιά λέμε ότι πρέπει να οργανωθείτε, να βγάλετε αιτήματα, να διεκδικήσετε για τα χωράφια, για τα σπίτια. Και με τη συμμετοχή την Πέμπτη στην απεργία, που θα μετρήσει ο άλλος το τι κόσμο έχει, στις μεγάλες πόλεις σε όλο τον κάμπο».

Ολα είναι πάνω στο τραπέζι στην πλούσια συζήτηση που ακολουθεί, με τον κόσμο να μαζεύεται όσο περνάει η ώρα: Για τα έργα που δεν έγιναν, για τις υγειονομικές παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες, για το πώς θα θαφτούν τα ζώα, για τα σχολεία που πρέπει να καθαριστούν και να απολυμανθούν, για τις μελέτες που υπήρχαν και τον λόγο που αυτές δεν πάρθηκαν υπόψη, επειδή αυτά γίνονται με το κριτήριο του κόστους - οφέλους και για τον περιορισμό της ζημιάς, για την έγνοια της δημοτικής αρχής, που την ίδια ώρα έχει θέμα στο επερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για το πώς θα περάσουν μια σειρά «πράσινες επενδύσεις» στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την ανάγκη να βρεθούν όλοι εκεί στην επόμενη συνεδρίασή του. Κλείνοντας τα αυτιά σε διάφορους που μουρμουρίζουν ότι με τον αγώνα δεν βγαίνει τίποτα, αφού τους διαψεύδει η ίδια η πείρα, των επιτροπών στις γειτονιές της Λάρισας και αλλού, όπου μόνο κάτω από πίεση δόθηκαν ακόμα και τα όποια είδη υγιεινής, φαγητό και νερό.

Η αποστολή αναχωρεί από την Αθήνα για τη Θεσσαλία
Η αποστολή αναχωρεί από την Αθήνα για τη Θεσσαλία
Το συνεργείο έτοιμο να αναλάβει δράση σε εργατογειτονιά του Βόλου
Το συνεργείο έτοιμο να αναλάβει δράση σε εργατογειτονιά του Βόλου
Ενα από τα συνεργεία που βοήθησε στο Βόλο
Ενα από τα συνεργεία που βοήθησε στο Βόλο
Στον Κοσκινά
Στον Κοσκινά
Στη Μαραθέα
Στη Μαραθέα
Φοιτητές στον Βλοχό
Φοιτητές στον Βλοχό
Στα Τρίκαλα
Στα Τρίκαλα
Η ομάδα γιατρών στον Παλαμά
Η ομάδα γιατρών στον Παλαμά
ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στον βούρκο της εγκληματικής πολιτικής έλαμψε η αλληλεγγύη!

Στο πλευρό των πληγέντων βρέθηκαν την Κυριακή εκατοντάδες εργαζόμενοι από συνδικάτα της Αθήνας, συμβάλλοντας έμπρακτα στη μάχη της αποκατάστασης των ζημιών

Από εργασίες σε γειτονιά της Λάρισας
Από εργασίες σε γειτονιά της Λάρισας
«Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!». Το σύνθημα αυτό έγινε για μια ακόμα φορά πράξη την Κυριακή, με το κομβόι των συνδικάτων που ξεκίνησε από την Αθήνα για να βρεθεί δίπλα στους βιοπαλαιστές της Θεσσαλίας, στη μεγάλη μάχη που δίνουν για να σταθούν στα πόδια τους, να ξελασπώσουν τα σπίτια τους, να εξασφαλίσουν τα αναγκαία.

Οι σκηνές που καταγράφηκαν σε κάθε φάση της αποστολής ήταν μοναδικές, συγκλονιστικές.

Αξημέρωτα συγκεντρώθηκαν οι εκατοντάδες εργαζόμενοι από χώρους δουλειάς και κλάδους της Αττικής στο Μεταξουργείο. Δίχως να λογαριάζουν κόπο και χρόνο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνδικάτων τους, έτρεξαν να προσφέρουν βοήθεια και επιτόπου, όπως το κάνουν τόσες μέρες, πρωτοστατώντας στη συγκέντρωση υλικών πρώτης ανάγκης.

Στα πούλμαν φορτώθηκε και όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός: Φτυάρια, γαλότσες, γιλέκα, είδη υγιεινής και ασφάλειας. Στόχος τους, να φτάσουν έγκαιρα στις πόλεις και τα χωριά της Θεσσαλίας, ώστε να μην πάει λεπτό χαμένο. Και με τον τρόπο που μόνο το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα ξέρει, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους μαχητές του μεροκάματου και των εργατικών δικαιωμάτων, τα κατάφεραν.

«Πάμε στην Καρδίτσα να βοηθήσουμε, να ξελασπώσουμε τα αδέρφια μας, αυτά που άφησε στη μοίρα τους ο κρατικός μηχανισμός», είπε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Γάκιας, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Στην αποστολή συμμετείχαν και 20 γιατροί, γιατί «δεν θα αφήσουμε ούτε έναν συνάνθρωπό μας χωρίς τις στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες», όπως δήλωσε ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΓΣ της ΟΕΝΓΕ.

Κόποι μιας ζωής πνιγμένοι στη λάσπη, σε σπίτι στη Λάρισα
Κόποι μιας ζωής πνιγμένοι στη λάσπη, σε σπίτι στη Λάρισα
Τα συνεργεία «απλώθηκαν» και στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, για να βοηθήσουν εκεί όπου τα Στέκια Αλληλεγγύης, οι Επιτροπές Αγώνα, τα συνδικάτα και οι αγροτικοί σύλλογοι είχαν εντοπίσει τις μεγαλύτερες ανάγκες. Η βοήθεια προσφέρθηκε ακούραστα και απλόχερα όλη τη μέρα, προσφέροντας μοναδικά στιγμιότυπα και εικόνες, που μόνο η γνήσια εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη μπορεί να δημιουργήσει.

Συγκινητική υποδοχή στη Λάρισα

Στη Λάρισα, εκατοντάδες εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, μέλη της αποστολής από την Αθήνα βρέθηκαν μαζί με το Εργατικό Κέντρο της πόλης στις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, στις συνοικίες του Αγίου Θωμά, της Νέας Σμύρνης, του ΑΤΑ, στη Φαλάνη, στο Σωτήριο, στα Μύρα, με όλα τα απαραίτητα εργαλεία στα χέρια.

Πόρτα πόρτα ξεκίνησαν να βοηθήσουν για τον καθαρισμό των σπιτιών του χωριού, την απάντληση υδάτων, την απομάκρυνση των κατεστραμμένων συσκευών, επίπλων και αντικειμένων.

Συγκλονιστικές οι στιγμές που καταγράφηκαν σε κάθε γειτονιά: Πληγέντες που μαζεύουν ακόμα τα κομμάτια τους αγκάλιαζαν τις αντιπροσωπείες των σωματείων και όλοι μαζί ρίχνονταν στη δουλειά για να καθαρίσουν σπίτια. Παντού ακούγονταν φράσεις όπως «ευχαριστούμε, μόνο εσείς βοηθάτε, να ξανάρθετε όποτε μπορείτε».

Μετά την πολύωρη προσπάθεια, με αγκαλιές και δάκρυα στα μάτια οι πληγέντες ρωτούσαν αν θα βρίσκονται εκεί και αύριο, γεγονός που φανερώνει την εγκατάλειψή τους από το κράτος. Μάλιστα, πολλοί πρόσφεραν νερό, ένα κομμάτι πίτα, φρέσκα αυγά, τσίπουρο στους εργαζόμενους και τους νέους για την ανιδιοτελή προσφορά τους.

Ο ένας δίπλα στον άλλον για να καθαριστεί το σπίτι
Ο ένας δίπλα στον άλλον για να καθαριστεί το σπίτι
Με δεδομένο ότι χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πόσιμο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και ότι σε πολλά σπίτια έχουν καταστραφεί ψυγεία, κουζίνες κ.λπ., οργανώθηκε και η διανομή νερού, φαγητού που μαγείρεψαν εθελοντές ή αγοράστηκε από τα σωματεία, καθαριστικών, αντισηπτικών και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Μετά από την πολύωρη προσπάθεια οι εργαζόμενοι από τα συνδικάτα μαζεύτηκαν στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Εκεί ο ένας περιέγραφε στον άλλον τις συγκλονιστικές εικόνες της καταστροφής που είχαν αντικρίσει, αλλά και τη δύναμη της αλληλεγγύης που πήραν και έδωσαν.

Ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ευχαριστώντας τα συνδικάτα της Αθήνας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το παράδειγμά σας, η στάση σας, η πράξη αλληλεγγύης είναι παρακαταθήκη που ένιωσε ο κόσμος».

«Οι εικόνες που είδαμε είναι για μας ένα μεγάλο σχολείο και η απόδειξη ότι πρέπει να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μέσα από τα σωματεία, τη διεκδίκηση, τον αγώνα απέναντι στο επικίνδυνο για τον λαό κράτος», σημείωσε σε δήλωσή του ο Γιώργος Φλεμετάκης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, καλώντας σε συμμετοχή στην απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη.

Η συγκλονιστική αποστολή έφτασε στο τέλος της αργά το απόγευμα και ολοκληρώθηκε με συνθήματα αλληλεγγύης μέσα στη Λάρισα.

Ανάσα στα κατεστραμμένα χωριά της Καρδίτσας

Στην Καρδίτσα η αποστολή ήρθε αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες εικόνες καταστροφής και βίωσε από πρώτο χέρι όχι μόνο την εικόνα της εγκατάλειψης, αλλά και την υγειονομική βόμβα που απειλεί τους πληγέντες, αφού μέχρι και το μάζεμα των ζώων κατέληξαν να το κάνουν οι ίδιοι, μην μπορώντας να περιμένουν τον αργοκίνητο σε όλη την πλημμύρα κρατικό μηχανισμό.

Η αποστολή, που δεν έχασε ούτε λεπτό το κέφι της και τη διάθεση για προσφορά, χωρίστηκε σε ομάδες και έπιασε δουλειά. Στο χωριό Μεταμόρφωση, η λάσπη και το νερό διέλυσαν τα υπάρχοντα των ανθρώπων. Ιδια κατάσταση και στα άλλα χωριά: Σε Βλοχό, Κοσκινά, Μαραθέα, μέσα στην πόλη του Παλαμά.

Στον Βλοχό, μάλιστα, ξεχώρισε η παρουσία φοιτητών από σχολές της Αττικής οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Φοιτητικών Συλλόγων. «Αυτό που αντικρίσαμε είναι χωριά θαμμένα κάτω από την άμμο, είναι οι κόποι μιας ζωής βουλιαγμένοι στη λάσπη. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχαστεί, δεν πρέπει να θαφτεί κάτω από τη λάσπη είναι η οργή και η αγανάκτηση. Αντίθετα πρέπει να γίνουν δύναμη του αγώνα, οργανωμένη αλληλεγγύη και να εκφραστεί και στην απεργία της Πέμπτης», ήταν τα λόγια της ομάδας που στάθηκε στο πλευρό των κατοίκων του χωριού.

Και στην Καρδίτσα η μέρα θύμιζε γιορτή, παρά τη λάσπη, παρά την κούραση, παρά την οργή. Οι εργασίες στα σπίτια ολοκληρώνονταν μέσα σε αγκαλιές και φιλιά, που αποτυπώθηκαν σε αναμνηστικές φωτογραφίες και στην υπόσχεση πως «δεν θα σας ξεχάσουμε, θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας».

Στον Παλαμά Καρδίτσας μετέβη ένα τμήμα από την ομάδα γιατρών που συμμετείχε στην αποστολή των εργατικών σωματείων της Αθήνας, καταγράφοντας τις ανάγκες των κατοίκων πόρτα - πόρτα, δίνοντας πρώτες βοήθειες και βοηθώντας με κάθε τρόπο τον κόσμο που υποφέρει.

Βόλος: «Είμαστε περήφανοι που αντέχετε!»

Στον Βόλο βρέθηκαν σωματεία του Πειραιά, βοηθώντας με όλους τους τρόπους τους πλημμυροπαθείς. Οι εθελοντές βρέθηκαν σε τρεις γειτονιές της πόλης, όπου καθάρισαν σπίτια και αυλές: Η μία είναι το Παλιό Λιμεναρχείο, η δεύτερη το Νέο Δέλτα της Νέας Ιωνίας Βόλου και η τρίτη συνοικία αριστερά και δεξιά του ποταμού Κραυσίδωνα στις γειτονιές Τσαλαπάτα και Καπακλί.

Οι κάτοικοι καλωσόρισαν τις ομάδες που τους ανταπέδωσαν έμπρακτα τις ευχαριστίες. «Είμαστε περήφανοι που αντέχετε, που έχετε κάνει την οργή διεκδίκηση. Την αγανάκτηση να γίνει πιο μεγάλο ρίζωμα στον τόπο σας. Σε αυτό ήρθαμε να βοηθήσουμε! Δεν είστε μόνοι σας, σας δίνουμε πραγματικό χέρι βοήθειας και όλοι μαζί να παλέψουμε αυτό το "θεριό" που έχει ευθύνες και θα του τις καταλογίσουμε. Και θα ζητήσουμε τα ρέστα, και της Περιφέρειας και των δημοτικών αρχών και της κυβέρνησης που παίζουν κορόνα - γράμματα τη ζωή του λαού», σημείωσε η Χριστίνα Καραμαλίκη, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Χαρακτηριστικό είναι και το εξής που μεταφέρθηκε στους κατοίκους του Βόλου από τις εργατογειτονιές του Πειραιά για τη γνήσια ταξική αλληλεγγύη: Ανθρωπος του μεροκάματου που κινδύνεψε το σπίτι του από πλειστηριασμό στον Κορυδαλλό, βρέθηκε στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, και από το υστέρημά του κατάφερε να συγκεντρώσει είδη ανάγκης για τους κατοίκους της Θεσσαλίας. «Καλή δύναμη σε όλους», ήταν η ευχή από τους συνδικαλιστές του Πειραιά, δίνοντας κουράγιο στους πληγέντες.

Εργάτες και υγειονομικοί στα Τρίκαλα

Εργαζόμενοι από τα συνδικάτα της Αθήνας βρέθηκαν επίσης στον νομό Τρικάλων, και συγκεκριμένα στη Φαρκαδόνα και στα Μεγάλα Καλύβια, βοηθώντας στην επισκευή σπιτιών, μεταφέροντας λάσπες και κατεστραμμένα έπιπλα. Στα Μεγάλα Καλύβια μετέβη και ομάδα γιατρών, για να προσφέρει βοήθεια στον χώρο που έχει διαμορφώσει η Συντονιστική Επιτροπή πλημμυροπαθών του χωριού.

«Ηρθαμε εδώ ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των σωματείων της Αθήνας, στηρίζοντας τη μεγαλειώδη προσπάθεια των κατοίκων. Υπάρχουν αυξημένες υγειονομικές ανάγκες εξαιτίας λοιμώξεων του αναπνευστικού, αλλεργιών, δερματικών παθήσεων κ.λπ. Το κράτος να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα», δήλωσε η Δήμητρα Τσιουπρά, ειδικευόμενη στο Νοσοκομείο «Αττικόν».

«Από νωρίς το πρωί το χωριό μας υποδέχτηκε δυνάμεις συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καθώς και ομάδα εθελοντών γιατρών. Η συγκίνηση των συγχωριανών ήταν μεγάλη», περιγράφει σε μήνυμά της η Επιτροπή Πληγέντων των Μεγάλων Καλυβιών και συνεχίζει:

«Από νωρίς το πρωί τους περιμέναμε στην πλατεία του χωριού για να τους υποδεχτούμε. Το χωριό μας και πολλά χωριά της Θεσσαλίας έχουμε νιώσει από πρώτο χέρι τι σημαίνει κρατική γύμνια, τι σημαίνει ότι οι ζωές μας και των παιδιών μας είναι κόστος. Γι' αυτό, από την πρώτη στιγμή πήραμε την υπόθεση στα χέρια μας, καλώντας σε Γενική Συνέλευση του χωριού και ορίζοντας 20μελή Επιτροπή για να μπορέσουμε να οργανώσουμε μια δύσκολη κατάσταση, να σταθούμε όρθιοι και να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει.

Εχουμε στήσει δίκτυο αλληλεγγύης και η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβιών σε καθημερινό επίπεδο μαζεύεται και συντονίζεται, ενημερώνει το χωριό για τις εξελίξεις. Προσπαθούμε να είναι μια ζωντανή διαδικασία. Η αλληλεγγύη που δεχόμαστε απ' όλο τον κόσμο, από σωματεία, από ομάδες που έχουνε φτιαχτεί από συγγενείς και φίλους μας στην Αθήνα, από μαζικούς φορείς, αποδεικνύει περίτρανα ότι μόνο ο λαός σώζει τον λαό, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν του αγώνα».

Δώσαμε και πήραμε δύναμη!

Στιγμές από την αποστολή αλληλεγγύης

Κυριακή 17 Σεπτέμβρη, ώρα 4.30 το πρωί το ξυπνητήρι χτυπάει. Παρ' όλη την κούραση όλης της βδομάδας σηκώνεσαι και παίρνεις τα πράγματά σου, το σακίδιό σου, που τα έχει όλα μέσα (σύμφωνα με τις οδηγίες που σου δώσανε τις προηγούμενες μέρες), μια βούρτσα και τις γαλότσες κρεμασμένες απέξω.

Παίρνεις τη μηχανή ή το αμάξι και φεύγεις σφαίρα γιατί το ραντεβού είναι 5.00 ακριβώς στο Μεταξουργείο. Φτάνοντας βλέπεις συναδέλφους που είστε συνήθως μαζί σε συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, πορείες, όλοι τους με το ίδιο σκεπτικό: «Τι θα αντικρίσουμε εκεί που θα πάμε;».

Μπαίνουμε σιγά σιγά στο λεωφορείο. Το καθένα με διαφορετικό προορισμό, άλλοι Καρδίτσα, άλλοι Λάρισα και άλλοι Βόλο.

Σε μέρη που είτε δεν έχεις πάει είτε που θα πήγαινες για να κάνεις διακοπές με την παρέα σου και να «ξεχαστείς».

Φτάσαμε Λάρισα λοιπόν, περνώντας μπροστά από τις εργατικές κατοικίες του Αγίου Θωμά δεξιά και αριστερά όλη η πραμάτεια του κόσμου πεταμένη στα πρώην πεζοδρόμια - πλέον περισσότερο χωματερή σου θύμιζε - σαν να μην ήταν κόποι μιας ζωής.

Με το που φτάνουμε η κυρία Λίτσα, από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, έρχεται και μας δίνει τις πρώτες οδηγίες: «Βάλτε γαλότσες, πάρτε νερά μιας και έχει ζέστη και ξεκινάμε», και όντως ξεκίνησε γρήγορα το περπάτημα.

Με το που περνάμε στο πρώτο σπίτι ζητάει δύο άντρες για κουβάλημα να βοηθήσουν και πήγαμε.

Ενα υπόγειο ακόμα μέσα στα νερά. Μπήκαμε και σιγά σιγά, ένας χώρος καθαρίστηκε μέσα σε μιάμιση ώρα.

Οι άνθρωποι μας καταευχαρίστησαν και, ακόμα σε τέτοιες συνθήκες, μας έδωσαν τσίπουρο ντόπιο, και συνεχίσαμε.

Πάμε με άλλους 3 συναδέλφους στο σπίτι της Λίτσας που ήταν 3 βήματα πιο κάτω... μελισσοκομείο εργασιών μιας και αυτή είναι χτυπημένη από τον «φίλο Δανιήλ» και η ίδια.

Παρ' όλα αυτά, είχε όρεξη για καλαμπούρι και πειράγματα, χωρίς να χάνει λεπτό από την οργάνωση της βοήθειας.

Χτυπάει το τηλέφωνο: «Μύρα Κιλελέρ, στην κυρία Τασούλα... ναι θα στείλουμε 4 άτομα σε λίγο». Γυρνάει σε εμάς: «Πάρτε τα πράγματά σας, έρχεται αμάξι και σβέλτα για πάνω. Είναι μια γυναίκα μόνη της με άντρα στο κρεβάτι και προσπαθεί να σώσει, να συμμαζέψει το σπίτι της».

Δεν χρειάστηκε να πει κάτι παραπάνω, είχαν πεταχτεί 5 άτομα ήδη πάνω. Μπαίνουμε μέσα οι 4, τον έναν τον αφήσαμε πίσω και ξεκινάμε.

Πηγαίνοντας προς τον κεντρικό δρόμο για Θεσσαλονίκη, πήγαμε να περάσουμε από τον δρόμο της Εθνικής, που ήταν κομμένος στα δύο.

Δεξιά και αριστερά τοπίο βιβλικής καταστροφής. Πάλι καλά που βρέθηκε συνεργείο ενός τηλεοπτικού σταθμού και μας κατεύθυνε αυτό.

Φτάσαμε στο σπίτι μετά από αρκετό ψάξιμο, αλλά όλοι ξέρανε ότι πηγαίναμε για την κυρία Τασούλα.

Αυτό που γίνεται στα χωριά, όλοι να ξέρουν τα σπίτια των διπλανών, είναι αυτό που δυστυχώς στις μεγαλουπόλεις χάνεται.

Με το που κατάλαβαν οι κάτοικοι της περιοχής ότι είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε, κατευθείαν μας αγκάλιασαν.

Η κα Τασούλα δε, μια γυναίκα μέσα στην ενέργεια η οποία πάλευε ΜΟΝΗ της με τη βοήθεια των συγχωριανών της να σώσει ό,τι δεν σώζεται, ένα μαγαζί που μόλις έπαιρνε τα πάνω του, έναν άντρα κατάκοιτο και ένα σπίτι λες και βρίσκεσαι σε εμπόλεμη ζώνη.

Πέσαμε με τα μούτρα στη δουλειά. Επρεπε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε στις λίγες ώρες που είχαμε... και τα καταφέραμε!

Ενα μαγαζί που πριν δεν μπορούσε ούτε να το διανοηθεί κανείς να μπει, τώρα είναι λίγο πιο ανθρώπινο. Εστω και αυτό το λίγο...

Και μέσα σε όλα, στο τελείωμα η κα Τασούλα μας είχε φτιάξει τραπέζι με ό,τι της είχε μείνει με λίγα φρέσκα αυγά από τις κότες της να μας δείξει την ευγνωμοσύνη της.

Στο τραπέζι, πέρα από το πείραγμα (χρειάζεται και αυτό στις δύσκολες στιγμές), άνοιξε και η σοβαρή κουβέντα, για τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων...

-- Καμία βοήθεια από τον δήμο ή την Περιφέρεια;

-- Τίποτα, παιδί μου, μόνοι μας κάνουμε ό,τι κάνουμε, να βάλουμε τις αντλίες να σκουπίσουμε, να πετάξουμε τα πράγματά μας.

-- Κάνα αντιπλημμυρικό έργο τα τελευταία χρόνια;

-- 40 χρόνια έχουν να γίνουν τέτοια. Μόνο για τη μόστρα κάνουν έργα, για το θεαθήναι.

-- Κυρία Τασούλα, έχουμε ένα σύνθημα εμείς, «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό». Παλέψτε τώρα να ορθοποδήσετε, αλλά παλέψτε και την επόμενη μέρα, να πάρει το κράτος τα μέτρα τα απαραίτητα. Μη σας ξεχάσει όπως πριν.

-- Εχεις δίκιο, παιδί μου, τόσα χρόνια δεν το έκανα. Τώρα κάτι θα κάνω.

Την χαιρετήσαμε, φύγαμε και πήραμε τον δρόμο για το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, όπου ο πρόεδρος, με λίγα λόγια, μας λέει για τη δύναμη που πήραν με την παρουσία μας, τη σημασία που έχει για να δώσει έναυσμα να συζητήσει πια η πόλη με άλλους όρους για το πώς θα διεκδικήσει τα αυτονόητα την επόμενη μέρα.

Μπήκαμε στο πούλμαν και γυρίζουμε Αθήνα με ένα κεφάλι γεμάτο σκέψεις, αλλά και ένα συμπέρασμα.

Οτι υπάρχουν δύο κόσμοι που συγκρούονται μόνιμα. Ο κόσμος του μόχθου, της δουλειάς που προσπαθεί με χίλια δύο εμπόδια να χτίσει κάτι και να το απολαύσει, ο κόσμος που αγαπάει και παλεύει για τη ζωή και απέναντί του έχει έναν άλλο κόσμο.

Εναν κόσμο που έχει φτιάξει θεσμούς (δήμους, Περιφέρειες) και κυβερνήσεις για να κονομάνε λίγοι, που αυτοί οι λίγοι το μόνο που έχουν σαν θεό είναι το κέρδος... γι' αυτό όλα μπαίνουν στο ζύγι κόστος - όφελος. Που όταν βλέπει οργανωμένο τον λαό βρίσκει ΜΑΤ, αστυνομία, υπηρεσίες έτοιμες, αλλά μπροστά σε όλα τα άλλα είναι επιλεκτικά ανήμπορο να κάνει κάτι.

Εμείς θα είμαστε πάντα με τον πρώτο κόσμο...

Για την κα Τασούλα και κάθε Τασούλα εκεί έξω που είδαν τους κόπους μιας ζωής να φεύγουν σε λίγες ώρες.

Για τους συναδέλφους και όλους όσοι βοήθησαν με κάθε τρόπο, υλικό, σωματικό, ακόμα και με ένα μπράβο ρε συνάδελφε που πήγες πάνω.

Θα τα πούμε στους δρόμους του αγώνα...


Μαξίμ Α. Μ.
Μέλος του ΣΕΤΗΠ

Αποκούμπι η έμπρακτη στήριξη από όλη τη χώρα

Νέα αποστολή συνεργείων ετοιμάζεται για το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη, αυτήν τη φορά από τη Θεσσαλονίκη

Ασταμάτητα συνεχίζουν να καταφθάνουν σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, στα στέκια Αλληλεγγύης και στα γραφεία των σωματείων τα κομβόι με είδη πρώτης ανάγκης, που συγκεντρώνονται από τη λαϊκή αλληλεγγύη που οργανώνουν σωματεία, Ομοσπονδίες και άλλοι φορείς από όλη την Ελλάδα.

Στη Λάρισα, τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου έχουν «πλημμυρίσει» από νερά, φάρμακα, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Καθημερινά, άνθρωποι κάθε ηλικίας περνάνε και αφήνουν ό,τι μπορούν. Αυτά πακετάρονται και στέλνονται στις πληγείσες συνοικίες και τα χωριά, όπου αναλαμβάνουν οι επιτροπές πληγέντων τη διάθεσή τους.

Πάνω από 25 τόνοι ήρθαν από Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο αυτό, περισσότερους από 25 τόνους υλικής βοήθειας έστειλαν χτες τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης. Ενώ, ταυτόχρονα με τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 21 Σεπτέμβρη, συνεχίζουν τη συγκέντρωση βοήθειας καθημερινά 6 μ.μ. με 9 μ.μ. στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα προετοιμάζουν την αποστολή ομάδας στα χωριά που επλήγησαν από τις πλημμύρες και καλούν τα μέλη των σωματείων, τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην αποστολή που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη.

Το περασμένο Σάββατο, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι, δύο πολυπληθείς ομάδες εργαζομένων και συνδικαλιστών ανέλαβαν να φορτώσουν την υλική βοήθεια που συγκεντρώθηκε τις προηγούμενες μέρες στο ΕΚΘ μετά το κάλεσμα των εργατικών σωματείων. Η μια ομάδα, στο ΕΚΘ, φόρτωνε τα υλικά σε φορτηγάκια και από εκεί μεταφέρονταν προς τη μεταφορική εταιρεία όπου η δεύτερη ομάδα τα τοποθετούσε σε ειδικές παλέτες για να φορτωθούν στα μεγάλα φορτηγά που θα τα μετέφεραν.

Ετσι, η πρώτη αποστολή βοήθειας ξεκίνησε σήμερα το πρωί προκειμένου να φτάσει στους πληγέντες της Θεσσαλίας.

Οπως δήλωσε η Κλεοπάτρα Χοροζίδη, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, η ανταπόκριση των εργαζομένων, των φοιτητών, των μαθητών και των γυναικών είναι πραγματικά συγκινητική. «Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις μαθητές δημοτικού και γυμνασίου να φέρνουν έστω ένα πακέτο μακαρόνια ή δύο κουτιά γάλα, που αγόρασαν με το χαρτζιλίκι τους. Κάναμε πράξη όλες αυτές τις μέρες το σύνθημα "ο λαός σώζει τον λαό". Και συνεχίζουμε την προσπάθεια. Δυναμώνουμε τον αγώνα για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της ζωής μας και απαντάμε με την απεργία για να μην περάσει το νέο έκτρωμα που θέλει να νομοθετήσει η κυβέρνηση για τα συμφέροντα των εργοδοτών».

Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην αποστολή στα χωριά της Θεσσαλίας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, μπορούν να επικοινωνούν με τα σωματεία: Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Θεσσαλονίκης, Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, Οικοδόμων & Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές Ν. Θεσσαλονίκης, Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Βορείου Ελλάδος, Τροφίμων - Ποτών Κ. Μακεδονίας, Κατεργασίας Ξύλου Κ. Μακεδονίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Χημικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Φαρμάκου Κ. Μακεδονίας, Τύπου - Χάρτου Κ. Μακεδονίας, Μετάλλου Κ. Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδος, Πωλητών Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών και Τυποποιημένων Τροφίμων Βορείου Ελλάδος, Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Λογιστών Ν. Θεσσαλονίκης, Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στις Υπεραγορές «Σκλαβενίτη» Βορείου Ελλάδας, Εργαζομένων «Praktiker» (Παράρτημα Θεσσαλονίκης), Εργαζομένων Παπανικολάου, Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κ. Μακεδονίας, Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, χτες το Νομαρχιακό Τμήμα Δράμας της ΑΔΕΔΥ παρέδωσε είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς στο Εργατικό Κέντρο Νομού Λάρισας.

Εκ μέρους του ΝΤ Δράμας της ΑΔΕΔΥ, ο Γιάννης Παπαδόπουλος σημείωσε ότι με αυτή την κίνηση τα σωματεία δείχνουν τον δρόμο της ταξικής αλληλεγγύης. Από την πλευρά του ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του ΕΚΝΛ, σημείωσε ότι ουσιαστικά ο λαός της περιοχής είναι μόνος, αβοήθητος και η μόνη απαντοχή και αρωγή πραγματικά είναι από τους οργανωμένους συλλογικούς φορείς, τα συνδικάτα από όλη την Ελλάδα, κάτι που, όπως είπε, είναι συγκλονιστικό, που δείχνει την τεράστια δύναμη που έχει η λαϊκή, εργατική αλληλεγγύη.

Ακόμα, από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσπρωτίας (ΕΚΘ) ολοκληρώθηκε χτες η συγκέντρωση και η αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, νερά) για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Το Εργατικό Κέντρο συγκέντρωσε είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία έστειλε με αντιπροσωπεία στη Λάρισα.

Αντίστοιχα, συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας από τα σωματεία των Τρικάλων, του Βόλου και της Καρδίτσας.

Ξεκίνησε η λειτουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης στον Παλαμά

Το Ιατρείο Αλληλεγγύης
Το Ιατρείο Αλληλεγγύης
Ξεκίνησε χτες η λειτουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης στον Παλαμά Καρδίτσας από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ).

«Στην ολιγωρία του κράτους απαντάμε με οργάνωση και δυνάμωμα της αλληλεγγύης. Κανένας δεν θα μείνει μόνος του», σημειώνει η Ενωση Ιατρών και επισημαίνει:

«Δουλεύουμε παράλληλα με την εντατική προσπάθεια των συναδέλφων του Κέντρου Υγείας Παλαμά που δίνουν μάχη σε αντίξοες συνθήκες στεγαζόμενοι σε ακατάλληλο χώρο πάνω από δέκα μέρες, αφού ο καθαρισμός και η αποκατάσταση του ΚΥ καθυστερούν αδικαιολόγητα».

Παράλληλα οι γιατροί εντείνουν τον αγώνα για να επαναλειτουργήσει άμεσα το ΚΥ σε ασφαλές κτίριο με όλες τις αναγκαίες σύγχρονες προδιαγραφές, και απαιτούν, μέχρι τότε, «να στεγαστεί επειγόντως σε κατάλληλο χώρο με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Ας κάνουν ό,τι και οι νοσοκομειακοί γιατροί που καταφέραμε να στήσουμε το Ιατρείο Αλληλεγγύης μέσα σε τρεις μέρες».

Παράλληλα, απευθύνουν κάλεσμα σε γιατρούς και λοιπό υγειονομικό προσωπικό από την Καρδίτσα και τις άλλες περιοχές της Ελλάδας να δηλώνουν τη συμμετοχή τους στο Ιατρείο Αλληλεγγύης, επικοινωνώντας στα τηλέφωνα: Εκτορας Γάζος 6948.481.883 και Γιάννης Μίχας 6945.562.712.

Κάλεσμα στους γιατρούς να στηρίξουν τη συγκλονιστική αυτή προσπάθεια απευθύνει και το ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Συνεχίζονται τα σοβαρά προβλήματα

Στο μεταξύ, οι υγειονομικοί αναδεικνύουν τα πολύ σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας στις πόλεις και τα χωριά της περιοχής.

Οπως σημειώνουν, καταρχάς δεν υπάρχει ενημέρωση για τα θέματα δημόσιας υγείας, π.χ., πρέπει να κάνουν εμβόλια οι κάτοικοι, ή τι γίνεται με τα σπίτια και την περιοχή; Σημειώνουν ακόμα τη σοβαρή έλλειψη όχι γενικά σε φαρμακευτικό υλικό, αλλά σε συγκεκριμένο που απαιτούνται, όπως αντιτετανικοί οροί. Αλλωστε, πάρα πολλοί όλη μέρα είναι σε λάσπες και παλεύουν με τα χέρια τους, έχουν μικροτραυματισμούς, αμυχές κ.λπ.

Την ίδια στιγμή παραμένουν τα προβλήματα στελέχωσης του Νοσοκομείου Καρδίτσας, εκτός από την κατάσταση όπου έχει περιέλθει το ΚΥ Παλαμά.

Ιδιαίτερα σοβαρά είναι τα θέματα ψυχικής υγείας του πληθυσμού και μακροχρόνια και βραχυπρόθεσμα. Αμεσα πρέπει να εξασφαλιστούν και ομάδες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, συγκροτημένες κυρίως από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, για την παροχή συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο.

Η Υγεία και η περίθαλψη του λαού είναι άμεση προτεραιότητα

Χτες το απόγευμα δόθηκε από το Ιατρείο Αλληλεγγύης στον Παλαμά συνέντευξη των Ενώσεων Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Θεσσαλίας για την κατάσταση της δημόσιας υγείας και των δημόσιων δομών Υγείας στη Θεσσαλία μετά τις φονικές και καταστροφικές πλημμύρες του τελευταίου διαστήματος.

Ο Εκτορας Γάζος σημείωσε ότι όλες αυτές τις μέρες οι γιατροί και άλλοι υγειονομικοί με αυταπάρνηση καταθέτουν όλες τους τις δυνάμεις για να προστατεύσουν την υγεία του λαού.

Επειτα αναφέρθηκε στον κίνδυνο διάδοσης μολυσματικών ασθενειών που υπάρχει για τον λαό της Θεσσαλίας, καθώς παρά τις πρωτοβουλίες και τις διεκδικήσεις που προβάλλουν από την πρώτη μέρα η ΟΕΝΓΕ και οι τοπικές Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών, κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση αδρανούν.

Στη συνέχεια επανέλαβε μια σειρά από άμεσα μέτρα που πρέπει να παρθούν από την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

-- Να διοριστούν με έκτακτες διαδικασίες (έλεγχο τυπικών προσόντων) όλοι οι γιατροί και λοιποί υγειονομικοί που έθεσαν υποψηφιότητα στις πρόσφατα προκηρυγμένες θέσεις για τις δομές Υγείας της Θεσσαλίας. Εκτακτες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και ενίσχυση των κινητών μονάδων Υγείας και των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

-- Να εξασφαλιστούν ομάδες ταχείας παρέμβασης, συγκροτημένες κυρίως από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, για την παροχή άμεσης συμβουλευτικής υποστήριξης και βραχείας διάρκειας ψυχολογικής υποστήριξης σε ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο.

-- Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές που έχουν υποστεί οι δομές Υγείας, να αποκατασταθεί το σύστημα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

-- Εκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες και τη λειτουργία των δομών Υγείας. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

-- Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, φαγητό, ρεύμα και ανάγκες υγιεινής για όλους μέχρι να αποκατασταθεί το σύστημα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. Εξασφάλιση μέσων ατομικής υγιεινής μέχρι την αποκατάσταση του αποχετευτικού συστήματος.

-- Να αποστραγγιστούν άμεσα οι περιοχές οι οποίες εγκυμονούν υγειονομικό κίνδυνο.

-- Αξιοποίηση των υποδομών νοσοκομείων, στρατού, ξενοδοχείων για τις ανάγκες επισιτισμού (μαγειρεία) και υγιεινής (πλυντήρια).

-- Με ευθύνη του κράτους να παρακολουθούνται οι περιβαλλοντικές παράμετροι, η επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία.

-- Να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές δομές με αντιτετανικούς ορούς και εμβόλια, προς κάλυψη της ασφάλειας των πολιτών που συρρέουν καθημερινά, αδυνατώντας να τα προμηθευτούν από τα φαρμακεία λόγω ελλείψεων.

-- Να γίνει προληπτικός αεροψεκασμός του Θεσσαλικού κάμπου για την πρόληψη ασθενειών σχετιζόμενων με τα κουνούπια (Ιός Δυτικού Νείλου, ελονοσία κ.λπ.).

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
«Πνίξατε τον κάμπο, θα σας πνίξει η οργή μας!»

Μαχητική και μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας το περασμένο Σάββατο. Νέα κινητοποίηση σήμερα, Τρίτη, στις 8 μ.μ., στο Δημοτικό Συμβούλιο

«Πνίξατε τον κάμπο, θα σας πνίξει η οργή μας», βροντοφώναξαν εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας που συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την οποία οργάνωσαν το περασμένο Σάββατο το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και μαζικοί φορείς της πόλης.

Στη συγκέντρωση, στην κεντρική πλατεία, συναντήθηκαν οι αγωνίες του λαού της πόλης αλλά και πολλών χωριών του νομού Λάρισας, που συνεχίζει να δίνει μόνος του, χωρίς την παραμικρή βοήθεια του κρατικού μηχανισμού, τη μάχη για την αποκατάστασή του.

Ηταν εκεί οι Επιτροπές Πληγέντων του Αγίου Θωμά, των εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, της Νέας Σμύρνης και της περιοχής του ΑΤΑ, από την πόλη της Λάρισας.

Εργαζόμενοι που δεν τους φτάνει η λασπουριά στα σπίτια τους, αλλά είναι αντιμέτωποι και με την εργοδοτική ασυδοσία, με τις εντολές «ελάτε ακόμα και με μπουλντόζες για δουλειά». Φορώντας τα γιλέκα του Εργατικού Κέντρου έστειλαν όλοι μαζί το μήνυμα: «Αλληλεγγύη - οργάνωση - αγώνας. Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!».

Αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και του χωριού, που έπαθαν ανυπολόγιστες καταστροφές και η κυβέρνηση τους εμπαίζει με τα ψίχουλα που έχει τάξει.

Μαθητές, που περιμένουν ακόμα το πρώτο κουδούνι, αφού δεν θα ανοίξουν τα σχολεία ούτε την άλλη βδομάδα, αλλά και φοιτητές.


Ολοι μαζί απαίτησαν να παρθούν άμεσα μέτρα πλήρους αποκατάστασης και αποζημιώσεων στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς και να υλοποιηθούν έργα προστασίας της ζωής του λαού.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν η Λίτσα Γούναρη, από την Επιτροπή Πληγέντων του Αγίου Θωμά, η Χάιδω Τσαγγάλη, από την Επιτροπή Πληγέντων εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, ο Βασίλης Κολτσίδας, από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας, η Κική Καρυώτη, από την Ενωση Γονέων, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάσος Τσιαπλές για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, Πέτρος Κρίκης, για τον δήμο Λαρισαίων, Στέλιος Τσικριτσής, για τον δήμο Τυρνάβου, Βασίλης Σταμουλάκης, για τον δήμο Κιλελέρ. Επίσης, ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Ακραία η πολιτική που υπηρετεί τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων

Στους χαιρετισμούς αναδείχτηκαν οι ευθύνες κυβερνήσεων - δημοτικών και περιφερειακών αρχών για την έλλειψη αναγκαίων υποδομών και ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας και έγινε ξεκάθαρο ότι ο αγώνας για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οι πληγέντες θα συνεχιστεί.

Ο Γιάννης Σκόκας σημείωσε μεταξύ άλλων την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώθηκε στους χώρους δουλειάς, αφού «δεν είχαν καμία ενημέρωση, προετοιμασία και τους εκκένωσαν μόνο όταν άρχισε να μπαίνει το νερό και εκατοντάδες εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν στους τόπους εργασίας ή τουλάχιστον μακριά από τις οικογένειές τους. Επιπλέον εργαζόμενοι εκβιάστηκαν να προσέλθουν "εθελοντικά" στις δουλειές τους, περνώντας με μπουλντόζες και τρακτέρ μέσα από τα πλημμυρισμένα, διανύοντας επικίνδυνους παράδρομους, κάνοντας μια απόσταση ενός τετάρτου σε τρεις ώρες, διαμένοντας εγκλωβισμένοι μακριά από το σπίτι τους και τις οικογένειές τους, όπως συνέβη με το Ιπποκράτειο, την PFS (Παπαγεωργίου), την ΟΛΥΜΠΟΣ (Ομιλος Σαράντη), τους υγειονομικούς του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας».

Και σχολίασε χαρακτηριστικά: «Τελικά, ακραία δεν είναι τα φυσικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων και θεωρεί πολυτέλεια την προστασία της ζωής των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων από τα φαινόμενα αυτά».

Ο Γιάννης Σκόκας, αφού αναφέρθηκε στην πολύμορφη αλληλεγγύη που ανέπτυξε το Εργατικό Κέντρο, στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, σημειώνοντας ότι «για άλλη μια φορά το κόστος της ζημιάς μεταφέρεται στις πλάτες των εργαζομένων. Γιατί αυτό σημαίνει το μέτρο της αναστολής στα 534 ευρώ, κάτω κι από τον σημερινό κατώτατο μισθό! Ενώ δεν προβλέπεται κανένα ουσιαστικό μέτρο αποζημίωσης για όσους εργαζόμενους δεν πήγαν στη δουλειά τους λόγω πλημμυρισμένων δρόμων ή, πολύ περισσότερο, πώς θα διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι που έχουν πλημμυρισμένα σπίτια; Απαιτούμε τώρα ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί!».

Τέλος, αναφέρθηκε στο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης λέγοντας: «Είναι μέγιστη πρόκληση το "ανύπαρκτο" κατά τ' άλλα κράτος να κλιμακώνει την επίθεση απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματά μας με αμείωτη ένταση, ετοιμάζοντας τη νέα κόλαση με δουλειά 13 ώρες τη μέρα, με συμβάσεις μηδενικού χρόνου και τη ζωή λάστιχο, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης με πρόστιμα, ακόμα και με φυλάκιση».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, με τους διαδηλωτές να κάνουν στάση μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας και το δημαρχείο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αναδείξουν τις ευθύνες και των τοπικών αρχών.

Στο μεταξύ, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί σε νέα κινητοποίηση σήμερα στις 8 μ.μ., την ώρα που θα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τις καταστροφικές συνέπειες από τις πλημμύρες.

Διεκδικήσεις για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

Οι διεκδικήσεις των σωματείων περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

- Να εξασφαλιστούν η ασφαλής διαμονή όλων των κατοίκων των πλημμυρισμένων περιοχών, η τροφή, η υγειονομική περίθαλψη, μέχρι να απαντληθούν τα νερά από τις κατοικίες τους.

- Να παρθούν όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

- Να διευκολυνθούν εδώ και τώρα όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι περιοχές πλήττονται. Να μη χαθεί κανένα μεροκάματο λόγω απουσίας από την εργασία εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή! Να χορηγηθεί ειδική άδεια με αποδοχές για όσο διάστημα απαιτείται.

- Η αποζημίωση από το καθεστώς της αναστολής να είναι τουλάχιστον στο ύψος των αποδοχών του κάθε εργαζόμενου. Καμία απόλυση, καμία βλαπτική μεταβολή για εργαζόμενους σε πλημμυρισμένες επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την αποκατάσταση της κανονικής και ασφαλούς λειτουργίας τους.

- Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια, επαγγελματίες κ.ά. που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Οργανώνονται και διεκδικούν μέτρα για την επιβίωσή τους

Νέα μαζική συγκέντρωση αγροτών στη Ζαγορά

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες οι αγρότες, αλλά και άλλοι πληγέντες του Πηλίου πραγματοποίησαν την Κυριακή μαζική συγκέντρωση στη Ζαγορά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Πηλίου, με σκοπό να απαιτήσουν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή, σε σπίτια, υποδομές, δρόμους, αγροτική οδοποιία, καλλιέργειες, προϊόντα, σχολεία, αλλά και άμεσες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με τους Βασίλη Μεταξά, βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ, και Βάιο Μπιμπίλη, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του Κόμματος.

Στη συγκέντρωση αναδείχτηκαν τα σοβαρά προβλήματα με την καταστροφή της παραγωγής μήλων και τις καθυστερήσεις στην αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας, με τους συγκεντρωμένους να απαιτούν άμεσες λύσεις για την αναπλήρωση του εισοδήματος των λαϊκών οικογενειών της περιοχής, αλλά και για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων στις κατεστραμμένες υποδομές. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και σήμερα το Πουρί είναι αποκλεισμένο και εκατοντάδες κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι, χωρίς να υπάρχει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αναδείχθηκε ακόμα το γεγονός των σοβαρών ελλείψεων σε καύσιμα, για το οποίο επίσης δεν έχει δοθεί κάποια απάντηση, ενώ η πρόσβαση στη Ζαγορά γίνεται με τεράστιες δυσκολίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον οδικό άξονα Βόλου - Ζαγοράς δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία παρέμβαση, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η κατάσταση και να γίνεται επικίνδυνη η διέλευση επιβατηγών οχημάτων σε αρκετά σημεία!

«Ως εδώ με την πολιτική που κερδίζουν οι λίγοι και εμείς οι πολλοί βλέπουμε το βιος μας να καταστρέφεται», σημείωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς, Θοδωρής Γεωργαδάκης, και πρόσθεσε: «Τα σπίτια μας πλημμύρισαν, τα χωράφια μας καταστράφηκαν, οι αγροτικοί δρόμοι εξαφανίστηκαν. Με τον αγώνα μας και την πείρα που έχουμε αποκτήσει, μπορούμε να διεκδικήσουμε τις πραγματικές ανάγκες που έχουμε σήμερα».

Στη συνέχεια παρουσίασε τα αιτήματα:

-- Αποζημίωση στην απώλεια και επιδιόρθωση του πάγιου και του φυτικού κεφαλαίου με απευθείας κρατική αρωγή 1.000 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας σε μήλα, αχλάδια, κεράσια και κάστανα στο σύνολο των πληγέντων αγροτών. Ειδικά μέτρα στήριξης για τους μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές οι δηλώσεις για απώλειες σε κυψέλες που παρασύρθηκαν ή θάφτηκαν στις λάσπες.

-- Αμεση αποκατάσταση της πρόσβασης σε όλους τους δρόμους για να περισώσουν και να μαζέψουν τη σοδειά τους. Να μη βάλει κανένας βιοπαλαιστής αγρότης το χέρι στην τσέπη για την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας. Να επιστρατευτούν με ευθύνη του δήμου και της Περιφέρειας μηχανήματα έργου για τη διάνοιξη και αποκατάσταση όλων των αγροτικών δρόμων πριν από το μάζεμα της σοδειάς. Να έρθουν με ευθύνη του κράτους μηχανήματα από άλλες περιοχές, ώστε να ανοίξουν όλα τα παρακλάδια και να μαζέψουν τη σοδειά τους.

-- Λήψη άμεσων μέτρων αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματός τους. Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς με απευθείας κρατική αρωγή βάσει των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ.

-- Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος και τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνουν διαγραφή τόκων και «κούρεμα» κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

-- Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας.

-- Να γίνουν, με κρατική ευθύνη, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα στην περιοχή στην οποία εκδηλώνονται συχνά πλημμύρες και να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης για τα χωριά, τα σπίτια, τα χωράφια τους.

Σήμερα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας καλεί σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Βόλου στις 9 μ.μ., με σκοπό τον συντονισμό και την κλιμάκωση του αγώνα σε επίπεδο Μαγνησίας.

Συσκέψεις οργάνωσης του αγώνα στη Λάρισα

Στη Λάρισα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού οργανώνει συσκέψεις προκειμένου να συζητηθεί η οργάνωση του αγώνα, αύριο, Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ. στον Πλατύκαμπο και την Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στα Φάρσαλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ