Σάββατο 8 Μάη 2021 - Κυριακή 9 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους! Συνεχίζουμε - κλιμακώνουμε τον αγώνα!

Νέα μεγάλη σύσκεψη Ομοσπονδιών και Συνδικάτων τη Δευτέρα 10 Μάη, στις 6.30 μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως στην Αθήνα

Οι συγκλονιστικές εικόνες της περασμένης Πέμπτης, με τους χιλιάδες διαδηλωτές να συρρέουν στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε δεκάδες ακόμα πόλεις της χώρας σίγουρα έδωσαν νέα πνοή, αγωνιστική ανάταση σε ακόμα περισσότερο εργατόκοσμο και νεολαία για να βγουν στον αγώνα. Η επιτυχία της απεργίας της Πρωτομαγιάς, που φέτος την οργάνωσαν τα σωματεία και οι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, σπάζοντας στην πράξη την επιχείρηση υπονόμευσής της από την κυβέρνηση και την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, αποτελεί τεράστια παρακαταθήκη. «Σειρά τώρα έχει η κλιμάκωση της πάλης», διαμηνύουν τα συνδικάτα. Μια κλιμάκωση για την οργάνωση της οποίας, δίχως να χάσουν χρόνο, Σωματεία και Ομοσπονδίες που συναντήθηκαν στη μεγαλειώδη συγκέντρωση του Συντάγματος αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα σύσκεψη συντονισμού της δράσης τους τη Δευτέρα 10 Μάη, στις 6.30 μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως.

Ο πήχης λοιπόν μπαίνει ψηλά. Οι σχεδόν 500 συνδικαλιστικές οργανώσεις που αποφάσισαν την απεργία της περασμένης Πέμπτης, συγκροτώντας ένα πλατύ απεργιακό μέτωπο, κόντρα σε εργοδοσία, εργατοπατέρες και κυβέρνηση, μπορούν όπως φαίνεται να διευρυνθούν κι άλλο. Να συμπαρασύρουν ακόμα περισσότερα σωματεία, να δώσουν κουράγιο σε διοικήσεις και συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων οργανώσεων για να οργανωθεί πιο αποφασιστικά «από τα κάτω» η πάλη.


Και όσο σφοδρή είναι η επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη, άλλο τόσο σφοδρή μπορεί και πρέπει να είναι η απάντηση από τα σωματεία. Να είναι πρωτοφανής η συμμετοχή Διοικητικών Συμβουλίων, πρωτοπόρων συνδικαλιστών, εργαζομένων στη σύσκεψη της Δευτέρας, ώστε να σταλεί άλλο ένα μήνυμα σε εργοδοσία και κυβέρνηση ότι «λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο».

Οι συγκεντρώσεις της περασμένης Πέμπτης άλλωστε ξεκαθάρισαν και το περιεχόμενο της πάλης. Η εργατική τάξη, η νεολαία απαιτούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα με τις διατάξεις για τη 10ωρη δουλειά, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, τη νομιμοποίηση και γενίκευση της τηλεργασίας κ.λπ. Ομως δεν μένουν εκεί. Απαίτησαν να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο των τελευταίων χρόνων. Να ξηλωθούν οι νόμοι και των τριών μνημονίων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ), όπως και οι διατάξεις κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου), οι νόμοι περιστολής του απεργιακού δικαιώματος και απελευθέρωσης των απολύσεων, της κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Στην επίθεση λοιπόν που εξαπολύουν κεφάλαιο και κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιτάξουν τα δικά τους όπλα για την οργάνωση της αντεπίθεσής τους.

Τη δύναμη αυτή, την οποία έχουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους, που φάνηκε και από την απεργία της περασμένης Πέμπτης, ανέδειξε από το βήμα της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, που έκανε γνωστή και την οργάνωση της νέας μεγάλης σύσκεψης για την ερχόμενη Δευτέρα.

Χαιρετίζοντας τα εκατοντάδες σωματεία που οργάνωσαν την απεργία και τους χιλιάδες απεργούς που βρέθηκαν στο δρόμο, επισήμανε την ανάγκη για συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα: «Ολα τα μηνύματα από τη σημερινή απεργία δείχνουν επιτυχία από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη. Αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία, μας γεμίζει δύναμη για τη συνέχεια, με αντοχή μπροστά στις δυσκολίες που υπάρχουν και με μεγάλη ευθύνη για να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα που έχουμε μπροστά μας στην οργάνωση του αγώνα».

Αναδεικνύοντας την ανάγκη χωρίς καμιά χρονοτριβή να οργανωθεί το επόμενο αγωνιστικό βήμα, υπογράμμισε: «Επιβεβαιώνουμε την απόφασή μας να απαντήσουμε με νέα απεργιακή κινητοποίηση απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε». «Σύνθημά μας είναι ότι αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο δεν πρέπει καν να κατατεθεί. Εχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε το δίκιο μας», ανέφερε σε άλλο σημείο, καλώντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, να συμμετάσχουν στη μεγάλη σύσκεψη, «να συζητήσουμε, να καταθέσουν τον προβληματισμό τους, τις προτάσεις τους, έτσι ώστε να είμαστε με ολοκληρωμένο σχέδιο απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε».

Χαιρετίζει τον μεγάλο απεργιακό αγώνα το ΠΑΜΕ

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με δελτίο Τύπου τη μέρα της απεργίας, χαιρέτισε «τους χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη τη χώρα, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους, τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιστήμονες, που σήμερα (Πέμπτη 6 Μάη), 135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη εξέγερση στο Σικάγο, προσπέρασαν τη θλιβερή ηγεσία της ΓΣΕΕ και τίμησαν αγωνιστικά, με απεργία, τους ηρωικούς αγώνες του εργατικού κινήματος και την παγκόσμια μέρα αγώνα της τάξης μας, κάτω από τα μπλοκ των σωματείων, με το σύνθημα: "Τα κέρδη τους - οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής"».

Και συνεχίζει:

«Χιλιάδες εργαζόμενοι πήραν θέση μάχης απέναντι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση. Η Εργατική Πρωτομαγιά μάς βάζει χρέος να αντισταθούμε όχι μόνο στα νέα μέτρα που καταργούν το 8ωρο και δυναμώνουν την ελαστικοποίηση της εργασίας αλλά να απαιτήσουμε τη συνολική κατάργηση των νόμων της διευθέτησης, της "ευελιξίας", του χτυπήματος των Συλλογικών Συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ, του παγώματος των μισθών, των νόμων που μετατρέπουν την Ασφάλιση σε τζόγο, των απεργοκτόνων νόμων του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Αχτσιόγλου) και του χτυπήματος των διαδηλώσεων (νόμος Χρυσοχοΐδη), στα αντεργατικά μέτρα που πέρασαν με αφορμή την πανδημία.

Παίρνουμε στα χέρια μας την κατάσταση!

Το αντεργατικό νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά!

Η ελπίδα σήμερα βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες, στην οργάνωση των εργαζομένων, στη σύγκρουση με τους επιχειρηματικούς ομίλους και το πολιτικό προσωπικό τους, με τα τμήματά τους μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να βγουν στην αντεπίθεση, στην καθημερινή πάλη για νέες διεκδικήσεις, για ανάκτηση των δικαιωμάτων που χάθηκαν. Με όλα τα μέτρα προστασίας χρειάζεται τις επόμενες μέρες να πυκνώσουν οι συζητήσεις, οι συνελεύσεις, οι συσκέψεις στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς.

Στο δρόμο των εργατών του Σικάγου προχωράμε με πίστη στο δίκιο μας, αμφισβητώντας την κυριαρχία των εκμεταλλευτών και την εξουσία τους.

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά, μέρα πάλης των εργατών όλου του κόσμου!».

Με αντιπροσωπεία των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τη Δευτέρα 10 Μάη και ώρα 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Ξεχώρισε η παρουσία των φίλων του «κόκκινου Αερόστατου»

«Δεν θέλουμε να δουλεύουν οι γονείς μας όλη μέρα»

Πειραιάς
Πειραιάς
Ξεχωριστή παρουσία στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα είχαν οι ομάδες παιδιών, φίλων του «κόκκινου Αερόστατου».

«Οι γονείς μας δεν είναι παιχνίδια, για να δουλεύουν μέχρι να χαλάσουν», έγραφαν χαρακτηριστικά τα πανό που έφτιαξαν με τα δικά τους χέρια τα παιδιά από το Μενίδι και τη Θεσσαλονίκη, «διαδηλώνοντας» με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

«Περισσότερες ώρες δουλειάς, δυσαρέσκεια για τα παιδιά», έγραφε το πανό που κρατούσαν παιδιά από περιοχές της Νότιας Αθήνας, με μια γιαγιά δίπλα τους να δηλώνει περήφανη για τα τρία εγγονάκια της που κρατούν το πανό και φωνάζουν μαζί με τους γονείς τους.

«Θέλουμε να βλέπουμε τους γονείς μας, όχι να δουλεύουν όλη μέρα» είπαν άλλα παιδιά, που διαδήλωναν με τους γονείς τους από τη Βόρεια Αθήνα.

Και στον Πειραιά τη δική τους ξεχωριστή πολύχρωμη παρουσία είχαν παιδιά τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου», παιδιά που συνοδεύονταν από τους δασκάλους τους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης». Κρατούσαν έργα που φιλοτέχνησαν εκπαιδευτικοί εικαστικοί μετά από κάλεσμα του Συλλόγου τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά για την 1η Μάη, εκφράζοντας τη διεκδίκηση για ελεύθερο χρόνο για τους γονείς τους. «Αν οι γονείς μας δουλεύουν 10ωρο, εμείς πότε θα τους βλέπουμε;», έγραφε χαρακτηριστικά το πανό τους.


Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη

Σύνταγμα
Σύνταγμα

Σύνταγμα
Σύνταγμα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ενωμένοι αγωνιζόμαστε να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ

Σε δήλωσή του από το Σύνταγμα και τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε: «Μετά από μία δεκαετία συνεχών αντεργατικών μέτρων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση να φέρει συντριπτικό πλήγμα σε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είμαστε όλοι σήμερα εδώ ενωμένοι, γιατί αγωνιζόμαστε να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αρνούμαστε τη 10ωρη δουλειά. Γιατί δεν πρέπει να κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο - έκτρωμα του Χατζηδάκη. Γιατί υπερασπιζόμαστε τη συνδικαλιστική δράση και ελευθερία όλων των εργαζομένων».

Τραγούδια της εργατιάς και του αγώνα

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια που έχουν συντροφεύσει τους αγώνες των εργατών, αλλά και ένα καινούργιο τραγούδι εμπνευσμένο από τη χτεσινή μέρα, αφιερωμένο στην Κόκκινη Πρωτομαγιά.

Μιλάει για αυτούς που υπήρχαν πριν από εμάς και μας εμπνέουν να είμαστε σήμερα εδώ. Ετσι παρουσίασε η Πολυξένη Καράκογλου το τραγούδι «Πρωτομαγιά», με το οποίο μας μετέφερε σε μεγάλες ταξικές αναμετρήσεις ανά τους αιώνες. Από το Παρίσι του 1871 στην Μαρί Μπλοντώ, που οι σφαίρες την βρήκαν στο πρόσωπο καθώς βάδιζε σε πορεία... Και από την έγκυο απεργό καπνεργάτρια Βασιλική Γεωργατζέλη, που έπεσε νεκρή στη μεγάλη γενική απεργία στο Αγρίνιο το 1926, και τη μάνα που θρηνεί τον νεκρό απεργό γιο της Τάσο Τούση στη Θεσσαλονίκη το 1936, φτάνουμε στην Πρωτομαγιά του 1944 και την εκτέλεση 200 κομμουνιστών από τους ναζί, δίνοντας υπόσχεση: «Θα 'χω τη γροθιά υψωμένη για να φτάσει ουρανό και αδέρφια εκατοντάδες που 'ν' το αίμα μας κοινό...».

Ο ταλαντούχος ερμηνευτής Δημήτρης Κανέλλος, γέννημα - θρέμμα από εργατική οικογένεια, ευχόμενος καλή δύναμη και καλούς αγώνες ερμήνευσε το τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη «Γεια σου περήφανη κι αθάνατη εργατιά» και τη «Δραπετσώνα» των Μίκη Θεοδωράκη και Τάσου Λειβαδίτη.

Με υψωμένες τις γροθιές οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν τη Διεθνή. «Στον αγώνα ενωμένοι κι ας μη λείψει κανείς...».


Ανάρπαστο το πρώτο φύλλο της «Πανεργατικής»

Ανάρπαστο έγινε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Πανεργατική», που κυκλοφόρησε το ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας ενημέρωσης των εργαζομένων και ανάδειξης της δράσης και των αγώνων των Συνδικάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα φύλλα της «Πανεργατικής» που διακινούνταν στην απεργία εξαντλήθηκαν σχεδόν από τις προσυγκεντρώσεις κιόλας. Η φωνή των Συνδικάτων έφτασε παντού! Το πρώτο φύλλο περιλαμβάνει συνεντεύξεις από εκπροσώπους Συνδικάτων, φωτορεπορτάζ από κινητοποιήσεις του Απρίλη, αναφορές στη διεθνή δράση του ΠΑΜΕ κ.ά.

Η έκδοση της εφημερίδας χαιρετίστηκε και από το βήμα της συγκέντρωσης.

Η «Πανεργατική» διατίθεται δωρεάν διαδικτυακά και μπορεί όποιος θέλει να την «κατεβάσει» από την ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ.

Μεγαλειώδης συγκέντρωση των συνδικάτων στην Αθήνα - βήμα για αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα

«Σήμερα μιλάει η εργατική τάξη, ο λαός που υποφέρει από την πολιτική τους, η νεολαία που ζει την "κανονικότητα" του εργασιακού μεσαίωνα»: Με αυτήν την ικανοποίηση για μια δύσκολη μάχη που έφεραν σε πέρας σχεδόν 500 συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, οργανώνοντας την πανελλαδική πανεργατική απεργία της Πρωτομαγιάς μιλούσαν μετά την ολοκλήρωσή της συνδικαλιστές από διάφορους κλάδους την περασμένη Πέμπτη στο Σύνταγμα.

Είχε προηγηθεί μια μεγαλειώδης συγκέντρωση, με χιλιάδες απεργούς, που αποτελεί την πρώτη μαζική - μαχητική απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο των απλήρωτων υπερωριών και της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ακόμα και οι προσυγκεντρώσεις έδειχναν ότι έρχεται ένα μαζικό «ξέσπασμα» από τον λαό, που εδώ και πάνω από έναν χρόνο αναμετριέται με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, από εργαζόμενους που έχουν νοσήσει, που έχουν θρηνήσει συγγενείς, φίλους και συναδέλφους λόγω των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας ειδικά στους χώρους δουλειάς.

Οι χιλιάδες που πλημμύρισαν τη λεωφ. Αμαλίας και τις κάθετες οδούς περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος διατράνωσαν το μυριόστομο «να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα» για τα Εργασιακά, αλλά και την απαίτηση να ξηλωθεί μέχρι και η τελευταία παράγραφος από όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ έχουν χτίσει τα τελευταία χρόνια, υλοποιώντας κατά γράμμα κάθε «παραγγελιά» των βιομηχάνων για τη θωράκιση της κερδοφορίας τους.


Η απεργία και η συγκέντρωση της Πέμπτης αποτέλεσαν την κορύφωση μιας πλούσιας δραστηριότητας από τα εκατοντάδες Σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που έκαναν υπόθεσή τους την οργάνωση της πάλης, τιμώντας με τον καλύτερο τρόπο την Πρωτομαγιά. Ετσι, παρά την προσπάθεια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, η οποία σε συμπαιγνία με την κυβέρνηση επιχείρησε την υπονόμευση της απεργιακής Πρωτομαγιάς, την Πέμπτη νέκρωσαν οι χώροι δουλειάς, με την εργατική τάξη να δείχνει για μια ακόμα φορά τη δύναμη που κρατάει στα χέρια της.

Καράβια και βαγόνια του μετρό δεν κουνήθηκαν, τα λεωφορεία υπολειτούργησαν αφού κι εκεί οι απεργοί ήταν εκατοντάδες, εργοστάσια νέκρωσαν, στα μεγάλα εργοτάξια δεν έπεσε «σφυριά», ακουστικά και τηλέφωνα στα τηλεφωνικά κέντρα σίγησαν, laptop της τηλεργασίας έκλεισαν, μεγάλα εμπορομάγαζα έμειναν άψυχα κουφάρια, αφού έλειπαν αυτοί που τους δίνουν ζωή, οι εμποροϋπάλληλοι που βγήκαν στον αγώνα.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες να ανανεώνουν το ραντεβού τους για τη Δευτέρα 10 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατιά σύσκεψη στο Πεδίον του Αρεως, για να σχεδιαστεί η κλιμάκωση της πάλης (βλ. και σελ. 3).

Ολοι στον αγώνα!

Τίποτα στην τύχη του δεν αφέθηκε την περασμένη Πέμπτη. Από νωρίς το πρωί εκπρόσωποι των συνδικάτων στόλισαν την πλατεία Συντάγματος για να υποδεχθεί τους χιλιάδες διαδηλωτές.

Με υψωμένες γροθιές και τραγουδώντας τη Διεθνή ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση
Με υψωμένες γροθιές και τραγουδώντας τη Διεθνή ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση
Ενώ στις 9 το πρωί εργατόκοσμος και νεολαία άρχιζαν να συρρέουν προς τα σημεία των προσυγκεντρώσεων, λίγο μετά τις 9.30 τα μεγάφωνα στο Σύνταγμα αρχίζουν να καλωσορίζουν τα σωματεία που καταφτάνουν συγκροτημένα, με τις σημαίες, τα πανό και τα συνθήματά τους.

«Οχτάωρο, Ασφάλιση, σύνταξη, Υγεία, δεν θα τα χαρίσουμε στην εργοδοσία», ήταν ένα από τα συνθήματα που βροντοφώναξαν οι εργαζόμενοι στην προσυγκέντρωση των κλαδικών συνδικαλιστικών οργανώσεων στην Κάνιγγος. Εκεί έσμιξαν μεγαλύτεροι και νεότεροι σε ηλικία, από παραδοσιακούς κλάδους με μεγάλη ιστορία αγώνων και από κλάδους που έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά τα συνδικάτα τους έχουν κιόλας προλάβει να γράψουν τις δικές τους σελίδες αγώνων. Ανάμεσά τους εργαζόμενοι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει «ευελιξία», σύμβαση που λήγει κάθε λίγες μέρες ή μήνες, ωράριο που ξεκινάει και τελειώνει ανάλογα με τις ανάγκες της εργοδοσίας, δουλειά τις Κυριακές και τις αργίες. Στο αγωνιστικό ραντεβού αντάμωσαν συνδικάτα από τις Κατασκευές, τον Τύπο - Χαρτί, το Εμπόριο, το Φάρμακο, τις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, τα Τρόφιμα, το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, τον Επισιτισμό -Τουρισμό, κ.ά. Για τους περισσότερους η απεργία είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίς το πρωί, έξω από τις πύλες εργοστασίων και τις εισόδους των χώρων δουλειάς, εκεί που δώσανε τη μάχη για την περιφρούρηση του αγώνα ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία.


Ξεχωριστές εικόνες στην προσυγκέντρωση από τα μπλοκ με εργαζόμενους να κρατάνε σημαίες των συνδικάτων τους ή και να φοράνε μπλούζες με συνθήματα, όπως των οικοδόμων που γράφει: «Δυνατός Εργάτης είναι ο Οργανωμένος Εργάτης».

Συγκινητική είναι η υποδοχή στους μαχόμενους υγειονομικούς που μπαίνουν στην πλατεία φορώντας τις λευκές τους μπλούζες, καταχειροκροτούμενοι. Κρατούν το πανό με τα αιτήματά τους για άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, δηλαδή, για να μπορούν να κάνουν αξιοπρεπώς τη δουλειά τους, να προστατεύουν την υγεία και τη ζωή του λαού.

Σχεδόν ταυτόχρονα μπαίνει στη λεωφ. Αμαλίας και το μπλοκ του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, που δίνει τον δικό του τόνο στη συγκέντρωση, με τους ήχους του μελοποιημένου ποιήματος «Ενα το χελιδόνι».

Δυναμική και μαζική ήταν και η προσυγκέντρωση στην Ομόνοια, με την ΟΒΣΑ, τα κλαδικά σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ να διαδηλώνουν μαζί με τους εργαζόμενους από τις συνοικίες της Αθήνας και άλλων δήμων, την ΟΓΕ, τους συνταξιούχους.

Δυναμικό και μαζικό «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση έδωσαν Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα Φοιτητών, το Συντονιστικό Μαθητών Αθήνας, Σύλλογοι της δημόσιας και ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία εργαζομένων στα πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Ιδρύματα, που πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στα Προπύλαια.

Ευρηματικοί οι φοιτητικοί σύλλογοι
Ευρηματικοί οι φοιτητικοί σύλλογοι
«Ζήτω η 1η Μάη, οι φοιτητές στον δρόμο του αγώνα, για ανοιχτές σχολές - μόρφωση - δουλειά με δικαιώματα», αναφέρει το πανό των Φοιτητικών Συλλόγων, ενώ φοιτητές και φοιτήτριες κρατούν πικέτες, σημαίες και κόκκινα γαρίφαλα. Φτάνοντας μάλιστα στο Σύνταγμα ανάβουν καπνογόνα, οι φωνές τους ξεσηκώνουν όσους είναι ήδη εκεί, προκαλούν τη συγκίνηση στους μεγαλύτερους, που διαπιστώνουν ότι η «φλόγα δεν σβήνει», αντίθετα θα φουντώσει.


Οι μαχόμενοι υγειονομικοί πορεύονται προς το Σύνταγμα
Οι μαχόμενοι υγειονομικοί πορεύονται προς το Σύνταγμα

Πρωτότυπο άρμα των εργαζομένων στους ΟΤΑ: Ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Αλ. Τσίπρας πετάνε στον σκουπιδοτενεκέ το 8ωρο και την Υγεία
Πρωτότυπο άρμα των εργαζομένων στους ΟΤΑ: Ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Αλ. Τσίπρας πετάνε στον σκουπιδοτενεκέ το 8ωρο και την Υγεία

Μήνυμα αλληλεγγύης από την Κολομβία

Μήνυμα αλληλεγγύης από την Κολομβία, όπου ο λαός δίνει εδώ και μέρες έναν σκληρό αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, διαβάστηκε στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Την ώρα που διαβάστηκε το μήνυμα, διαδηλωτές σήκωσαν μάλιστα πλακάτ με σύνθημα υπέρ του αγώνα του κολομβιανού λαού. Πιο συγκεκριμένα, το μήνυμα έστειλε ο Χοακίν Ρομέρο, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ορυχεία, Ενεργειακή και Χημική Βιομηχανία Κολομβίας και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), όπου ανέφερε:

«Από την Κολομβία χαιρετίζουμε την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της Ελλάδας. Από την Κολομβία, όπου εκτός από τα χιλιάδες συνδικαλιστικά στελέχη που έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία 4 χρόνια, έχουν δολοφονηθεί και 280 αντάρτες. Μέχρι πριν 4 χρόνια μετρούσαμε δολοφονίες 8 χιλιάδων συνδικαλιστών και λαϊκών αγωνιστών.

Είμαστε μια χώρα σε πόλεμο. Μια χώρα όπου υπάρχει ένας πόλεμος του κράτους εναντίον των φτωχών, εναντίον των εργαζομένων.

Για αυτό ζητάμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη. Να απαιτηθεί από την κυβέρνηση της Κολομβίας να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, να σεβαστεί το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, το δικαίωμα στη διαδήλωση, το δικαίωμα στην απεργία.

Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό που αγωνίζεται, που απεργεί, γιατί ο λαός είναι αυτός που θα αλλάξει την άδικη κατάσταση του καπιταλιστικού κόσμου και που δεν πρόκειται να πεθάνει μόνος, αλλά εμείς θα τον βοηθήσουμε να πεθάνει».

«Θέλουν να καταθέτουμε τη ζωή μας στον εργοδότη. Θα τους αφήσουμε;»

«Θέλουν να καταθέτεις τη ζωή σου στη δουλειά για τα κέρδη του εργοδότη. Θα τους αφήσουμε;». «Το "δεν γίνεται τίποτα" δεν ισχύει. Εμείς έχουμε τη δύναμη να φέρουμε τα πάνω κάτω. Και το ξέρουν. Εχουν τον φόβο μας γι' αυτό ενισχύουν την καταστολή». «Σήμερα πήραν το μήνυμα. Να το ξεχάσουν ότι θα σκύψουμε το κεφάλι». «Τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά»...

Κουβέντες καθαρές, σταράτες, από εργαζόμενους και εργαζόμενες που βρίσκονταν στα μαζικά μπλοκ των συνδικάτων στη συγκέντρωση της Αθήνας. Κουβέντες που πηγάζουν από τον αγωνιστικό ενθουσιασμό που προκάλεσε το ογκώδες συλλαλητήριο.

* * *

Ο Σάββας Χ., 22 ετών, υδραυλικός ένα χρόνο δουλεύει σε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία που έχει αναλάβει ένα από τα μεγάλα έργα στην Αττική. «Στα μεγάλα έργα που δουλεύω ζούμε το 10ωρο και το 12ωρο. Είναι καθημερινότητά μας αυτό που θέλουν τώρα να το κάνουν και νόμο και ξέρουμε τα αποτελέσματα γι' αυτό παλεύουμε όχι μόνο για την υπεράσπιση του 8ωρου, αλλά για 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο. Το σώμα μας φθείρεται πιο γρήγορα. Γερνάμε πριν την ώρα μας. Τα εργατικά "ατυχήματα" είναι συχνά. Βλέπω συναδέλφους στις 10 το πρωί στο διάλειμμα να τρέμουν ήδη τα πόδια τους από την κούραση και αναγκάζονται να συνεχίσουν για να μην απολυθούν. Ο μάστορας που δουλεύω είναι 55 ετών και λέει "άντε να βγω στη σύνταξη". Ομως, εγώ όταν θα καταφέρω να πάω στην ηλικία του θα θέλω άλλα 12 χρόνια για να πω ότι θα βγω στη σύνταξη. Θα αντέξω; Γι' αυτό ειδικά για τη νέα γενιά είναι κυριολεκτικά αιτία πολέμου τα μέτρα αυτά. Δεν θα περάσουν».

Οι εργαζόμενοι της εργολαβικής εταιρείας INVITE, η οποία έχει αναλάβει την τεχνική υποστήριξη και συντήρηση 5 μεγάλων νοσοκομείων και δημόσιων οργανισμών, έχουν δικό τους μπλοκ στη συγκέντρωση. Αντιμετωπίζουν την απληρωσιά καθώς η εργοδοσία τούς έχει σταθερά «μέσα», ενάμιση μήνα, ενώ προσπαθεί να τους τρομοκρατήσει με απολύσεις. Ο Κώστας, 23 ετών, απολύθηκε στις 21 Μάρτη. «Ημουν απλήρωτος πάνω από ένα μήνα. Τους είπα ότι δεν μπορώ να μετακινηθώ γιατί δεν έχω λεφτά ούτε για εισιτήρια και μετά από λίγη ώρα μου είπαν "πέρνα να πάρεις την απόλυσή σου". Με τα μέτρα που έρχονται τώρα υπέρ της εργοδοσίας θα θέλουν να καθίσουν τελείως στο σβέρκο μας. Θέλουν να καταθέτεις τη ζωή σου στη δουλειά για τα κέρδη του εργοδότη. Θα τους αφήσουμε; Νομίζω ότι με τη σημερινή μας απεργία πήραν το μήνυμα. Είμαστε εδώ και λέμε στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση, στα άλλα κόμματα που καλυμμένα ή όχι στηρίζουν αυτά τα κυβερνητικά μέτρα, να το ξεχάσουν ότι θα σκύψουμε το κεφάλι».

Το δικό τους μπλοκ είχαν και οι εργαζόμενοι της εταιρείας παροχής υπηρεσιών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα «FIRST DATA», με πάνω από 1.000 υπαλλήλους και πολλά κέρδη. Ο Κώστας Φ. μας είπε: «Το 90% των συναδέλφων δουλεύει με τηλεργασία 10 με 12 ώρες. Δεν υπάρχει προσωπική ζωή. Εχεις τελειώσει το ωράριό σου και σε παίρνει κάποια στιγμή ο εργοδότης τηλέφωνο και σου λέει να μπεις στο σύστημα για 2 με 3 ώρες ακόμα, για να βγάλεις τη δουλειά και ...θα τα βρούμε. Αυτά τώρα πάνε να τα κάνουν νόμο. Πρόσφατα η εταιρεία απέλυσε 20 συναδέλφους που ήταν καρκινοπαθείς, με σκλήρυνση κατά πλάκας, κοντά στη σύνταξη, πολύτεκνοι, ως "μη αποδοτικούς". Είμαστε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και σήμερα δίνουμε πιο ηχηρή απάντηση. Κανένας μόνος του απέναντι στην εργοδοσία, με σχέδιο και αγώνα μπορούμε να διεκδικήσουμε το δίκιο μας».

Ο 30χρονος Πέτρος, μεταλλεργάτης, που δουλεύει εδώ και δύο χρόνια στην ΠΥΡΚΑΛ με συμβάσεις ακόμα και 20ήμερες, που προς το παρόν ανανεώνονται, θα προσθέσει: «Το "δεν γίνεται τίποτα" δεν ισχύει. Και η σημερινή απεργία για τον γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς δείχνει ότι εμείς έχουμε τη δύναμη να φέρουμε τα πάνω κάτω. Και το ξέρουν. Εχουν τον φόβο μας γι' αυτό ενισχύουν την καταστολή, προσπαθούν να χτυπήσουν τα συνδικάτα και να πείσουν τους νέους να βγάζουν την οργή τους μέσα από τα ανώδυνα social media».

Η Σοφία Ζ., ειδικευόμενη παιδίατρος στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία» και μητέρα ενός παιδιού 14 μηνών, θυμίζει: «Στους νοσοκομειακούς γιατρούς ήδη έχει νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως οργάνωση του χρόνου εργασίας το 12ωρο. Σε εξοργίζει να ξέρεις ότι ενώ με την πρόοδο της τεχνολογίας, της επιστήμης και βέβαια την αυτονόητη κάλυψη έστω των κενών, θα μπορούσες να δουλεύεις ανθρώπινα, λιγότερες ώρες, υπόθεση ζωτικής σημασίας για μια νέα μητέρα και να έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο, να σε αναγκάζουν να δουλεύεις νύχτα με νύχτα. Πραγματικά ο αγώνας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι αλληλένδετος με τον αγώνα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα. Είναι υπόθεση του κάθε εργαζόμενου και είναι στο χέρι μας να τα καταφέρουμε».

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους υπήρχαν αρκετοί που συμμετείχαν για πρώτη φορά σε Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, όπως η Φωτεινή, σπουδάστρια στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Ρέντη, η οποία δηλώνει «συγκινημένη που βρέθηκε μαζί με τόσους άλλους που παλεύουν για τα δικαιώματά τους. Ο αγώνας που δίνουμε, για το άνοιγμα των σχολών μας, ενάντια στην υποβάθμιση του πτυχίου μας, αλλά και για την υπεράσπιση του 8ωρου δεν είναι μόνο για εμάς, αλλά και για τις επόμενες γενιές».

Στο ίδιο κλίμα και η Ελευθερία, πρωτοετής φοιτήτρια του Παιδαγωγικού, που συμμετείχε επίσης για πρώτη φορά. «Είναι πολύ ενθαρρυντικό, υπάρχει μεγάλη απήχηση, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας και αυτό δίνει κουράγιο για τη συνέχεια», τόνισε. «Βρίσκομαι εδώ για να στηρίξω τον αγώνα των εργαζομένων, για να τιμήσουμε την ιστορική μνήμη και να παλέψουμε για την υπεράσπιση του 8ωρου. Διεκδικούμε ακόμα να ανοίξουν οι σχολές, μιας και δεν έχω δει ακόμα πώς είναι το πανεπιστήμιο...».

Μαχητική συγκεντρώση στον Πειραιά

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε και στον Πειραιά την Πέμπτη, για να τιμηθεί η Εργατική Πρωτομαγιά. Ναυτεργάτες, οικοδόμοι, μεταλλεργάτες, ναυτιλιακοί και τουριστικοί υπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο, σωματεία συνταξιούχων, φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ, εκπαιδευτικοί και παιδιά Δημοτικών Σχολείων πλημμύρισαν το πρωί της Πέμπτης την πλατεία Καραϊσκάκη.

Η μάχη δόθηκε από τα ξημερώματα στους καταπέλτες των πλοίων στο λιμάνι, όπου απεργοί από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» , ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΡΠΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ περιφρούρησαν την απεργία τους, ενώ στις πύλες του λιμανιού του Πειραιά το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ ανάρτησε πανό καλώντας στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Αναφερόμενος στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης, σημείωσε ότι δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», αφού «εντάσσεται στον στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου για πιο φτηνή και "ευέλικτη" εργατική δύναμη». Οπως εξήγησε, το κεφάλαιο «στοχεύει πάντα στη διεύρυνση των ορίων του εργάσιμου χρόνου. Ταυτόχρονα "εξοικονομεί" και εργατικά χέρια, επιβάλλοντας σε λιγότερους να κάνουν την ίδια δουλειά που κανονικά θα έκαναν περισσότεροι». Και ξεκαθάρισε ότι «σήμερα με μεγαλύτερη ορμή υπερασπιζόμαστε τις ζωές μας και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, προβάλλοντας τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες».

Χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση απήθυνε και ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής. Υπογράμμισε ότι «σε όλο το διάστημα της πανδημίας τα σωματεία μας, μαζί με χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη τη χώρα, δώσαμε μάχη βάζοντας στην άκρη περιορισμούς και τηρώντας όσο κανείς τα μέτρα προστασίας, και απαιτήσαμε μέτρα για να μην επικρατήσει ασυδοσία στους χώρους δουλειάς, για να αναγκαστούν η εργοδοσία και η κυβέρνηση να πάρουν μέτρα ελέγχου και προστασίας». Αναφερόμενος στη μάχη που δίνεται για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, υπογράμμισε ότι «εξαρτάται από την αποφασιστικότητα του αγώνα μας, να τους αναγκάσουμε για μία ακόμα φορά να υπογράψουν. Ξέρουμε ότι ποτέ και τίποτα δεν μας χαρίστηκε και δεν θα μας χαριστεί».

Στο τέλος της συγκέντρωσης το ψήφισμά της διαβάστηκε από τον Θανάση Ευαγγελάκη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), και ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, όπου διατρανώθηκε η φωνή του εργατικού κινήματος με συνθήματα όπως: «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο», «Πρόοδος δεν είναι η σύγχρονη σκλαβιά, καμία θυσία για τα αφεντικά», «Λάστιχο ωράριο - λάστιχο ζωή, οργανώσου τώρα για την ανατροπή».

Κατά τη διάρκεια της πορείας το ψήφισμα επιδόθηκε διαδοχικά στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Στη συγκέντρωση και πορεία συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτή Πειραιά του Κόμματος.

Σε Λαύριο και Ελευσίνα

Λαύριο
Λαύριο
Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο, στο Αγαλμα Μεταλλωρύχων, και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Μάης Μέντης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, και χαιρέτισαν η Νατάσα Καμπέλη, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, και η Δήμητρα Χασιώτου από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής.

Στην Ελευσίνα η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ηρώων, όπου ομιλίες έκαναν ο Λ. Γραμματικός, εκ μέρους του Παραρτήματος Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, η Β. Γκίκα, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ελευσίνας, και ο Γ. Γαλανόπουλος, γιατρός στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο και μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γ. Παπαδάς, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, στη διάρκεια της οποίας κατατέθηκε στεφάνι στο Μνημείο του Εργάτη από τον Ν. Τουτουντζάκη, πρόεδρο του Παραρτήματος του Συνδικάτου Μετάλλου.


Ελευσίνα
Ελευσίνα
Εμείς θα προκαλέσουμε τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθούν!

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Ηλίας Κανάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Speedex», καταγγέλλοντας τα σχέδια για καταπάτηση του 8ωρου. «Αυτοί που αγωνίστηκαν για να έχουμε εμείς το 8ωρο δεν λογαριάσανε τίποτα», σημείωσε και κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν με την ίδια αποφασιστικότητα τον αγώνα για τα δικαιώματά τους.

Το απεργιακό «παρών» των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία μετέφερε η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο ΚΑΤ. Στην παρέμβασή της ανέδειξε τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και της ΕΕ για τη διαχείριση της πανδημίας και την ένοχη συγκατάθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια πολιτική. Μίλησε για τα κενά και τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, τις διώξεις και την τρομοκρατία που επιστρατεύονται ενάντια στους υγειονομικούς που αγωνίζονται. «Οι πανδημίες δεν θα τελειώσουν προς όφελος του λαού όσο η Υγεία αγοράζεται και πουλιέται, όσο το ζύγι κόστους - οφέλους στη λειτουργία των νοσοκομείων καθορίζει το πώς θα λειτουργήσουν, όσο συνυπάρχουν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας», ξεκαθάρισε. «Σήμερα δίνουμε όρκο στους νεκρούς της τάξης μας, στους νεκρούς από το Σικάγο μέχρι τη Θεσσαλονίκη και την Καισαριανή: Θα συνεχίσουμε στον δρόμο της ανατροπής», σημείωσε και διαβεβαίωσε: «Εμείς θα προκαλέσουμε τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθούν».

Τη φωνή του αγώνα που δίνουν εδώ και έναν χρόνο οι εργαζόμενοι για την προστασία της υγείας, του εισοδήματος και των δικαιωμάτων τους, μετέφερε ο Γιώργος Στεφανάκης, εργαζόμενος στην «e-food» και πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, ο οποίος μίλησε για τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στον κλάδο. «Ανοιξαν την Εστίαση και θα ανοίξουν τον Τουρισμό έχοντας δεδομένα τα 10ωρα, τα 7ήμερα, τις συμβάσεις ομηρίας ορισμένου χρόνου. Ιδιαίτερα οι εποχικοί εργαζόμενοι στον Τουρισμό και πολλοί διανομείς θα αναγκαστούμε σε τέτοιες άθλιες συνθήκες. Οχι όμως για να προλάβουμε να μαζέψουμε τις ελιές το χειμώνα, όπως λέει αυτός ο υπαλληλίσκος των βιομηχάνων, ο Χατζηδάκης, αλλά για να μαζέψουμε τα 3ευρα και τα 4ευρα που μας δίνουν για κάθε ώρα δουλειάς, μπας και προλάβουμε όσο θα δουλεύουμε να μαζέψουμε τα απαραίτητα για να ζήσουμε!», υπογράμμισε. «Για να μη μετράμε εμείς νεκρούς και αυτοί κέρδη, πρέπει να αλλάξει ο σκοπός στην παραγωγή, να ανατραπεί το σύστημα της εκμετάλλευσης. Μόνο έτσι θα κερδίζουμε εμείς τα αποτελέσματα της εργασίας μας, μόνο έτσι η δουλειά μας θα είναι εργαλείο ζωής και δικαίωμα για όλους», κατέληξε.

Εκτός από τα ρολόγια δουλεύει ακατάπαυστα και η μνήμη...

«Είναι, όμως, προκλητική και η στάση δυνάμεων που έχουν ψηφίσει μνημόνια και ένα φορτηγό από αντεργατικούς νόμους, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, και οι οποίες θυμήθηκαν σήμερα τα δικαιώματά μας», ήταν το σχόλιο του Β. Συρίγου για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Και πρόσθεσε:

«Ξήλωσαν και ξέχασαν γρήγορα τις 32 Κυριακές στο Εμπόριο, τη διατήρηση άθικτου όλου του αντεργατικού τερατουργήματος από το 2010, τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας με 10ωρα στον Τουρισμό, 9 μέρες δουλειάς χωρίς ρεπό στα τρένα, 12ωρα στους νοσοκομειακούς γιατρούς, την κοροϊδία της ΕΓΣΕΕ και τόσα άλλα.

Ως γνωστόν, εκτός από τα ρολόγια που δουλεύουν ασταμάτητα, δυστυχώς για ορισμένους δουλεύουν ασταμάτητα και η μνήμη και το μυαλό μας, και όλοι θυμόμαστε ότι τελικά ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει το αντεργατικό κουστούμι. Το εργατικό κίνημα δεν πρέπει να επιτρέψει νέες αυταπάτες, νέα ψέματα, να παίξουν πάνω στην πλάτη του τα γνωστά παιχνίδια της κυβερνητικής εναλλαγής».

Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των εργαζομένων!

Ο Βάλσαμος Συρίγος πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας

«Τα ματωμένα πουκάμισα των εργατών του Σικάγου έγιναν σύμβολο πάλης και θυσίας και τα διδάγματα της εξέγερσης βρίσκονται στο προσκήνιο. Σήμερα, από εδώ, από την πλατεία Συντάγματος στέλνουμε το πρώτο ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία ότι το 8ωρο δεν το παραδίδουμε, δεν το χαρίζουμε. Οτι η παρανομία με την απορρύθμιση στον χρόνο εργασίας που συμβαίνει σήμερα στους εργασιακούς χώρους, με την ασυδοσία της εργοδοσίας, θα βρει σθεναρή αντίσταση από τις ασυμβίβαστες δυνάμεις των εργαζομένων, από όλους όσοι σήμερα βροντοφωνάζουν πως "δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε"»: Τα παραπάνω τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Βάλσαμος Συρίγος, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Μετέφερε τη διεθνιστική αλληλεγγύη των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των εργαζομένων της χώρας μας στους αγωνιζόμενους εργάτες όλου του κόσμου, στης «Γης τους κολασμένους», στους μετανάστες και πρόσφυγες που δοκιμάζονται από την πανδημία, τους πολέμους, το εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά φτώχεια, δυστυχία, προσφυγιά. Κατήγγειλε ακόμα την άγρια καταστολή που αντιμετώπισαν εργαζόμενοι στην Τουρκία, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες.

Επεσήμανε ότι τον τελευταίο έναν και πλέον χρόνο η πανδημία «λειτούργησε καταλυτικά για να αναδειχθεί όλη η παρακμή του σάπιου συστήματος», να αποκαλυφθούν «οι ολέθριες συνέπειες της διαχρονικής απαξίωσης του συστήματος Υγείας», να φωτιστούν οι τραγικές συνέπειες της ιδιοποίησης της επιστήμης και της έρευνας από τα μονοπώλια του Φαρμάκου. «Κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει τους 11.000 νεκρούς μέχρι σήμερα και τη στάση κλινικαρχών και κυβέρνησης, οι οποίοι αρνήθηκαν την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και νοίκιαζαν το κρεβάτι ΜΕΘ για 1.700 ευρώ τη βραδιά», υπογράμμισε.

Νέοι και παλιοί εργαζόμενοι, όλοι στον αγώνα

Αναφερόμενος στη νέα επίθεση που σχεδιάζει η κυβέρνηση για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας, εξήγησε ότι «στο όνομα των "βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών" η κυβέρνηση ακολουθεί τον δρόμο που έχουν χαράξει τα μονοπώλια για πλήρη απορρύθμιση στον χρόνο εργασίας. Να πηγαίνεις δηλαδή στη δουλειά και να μην ξέρεις πότε θα σχολάσεις. Να δουλεύεις με τον μισθό κολλημένο στα 580 ευρώ και ακόμα παρακάτω. Ο ελεύθερος χρόνος του εργαζόμενου θα γίνει διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη, θα βλέπει τα παιδιά του όποτε αυτός θέλει, θα προγραμματίζει τη ζωή του έχοντας από πριν αποδεχτεί ότι όλη η εργάσιμη μέρα θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη για να τη ρυθμίζει».

Απέναντι στην επίθεση αυτή, απευθύνθηκε στους εργάτες «που έζησαν κατακτήσεις και δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας», καλώντας τους «να μη συμβιβαστούν με τη σημερινή πραγματικότητα, μην επιτρέψουν την προπαγάνδα του αντιπάλου ότι αυτά είναι περασμένα - ξεχασμένα. Να μπουν μπροστά, να διεκδικήσουν, να τραβήξουν και τους νέους στη μάχη για βελτίωση του μισθού, των δικαιωμάτων».

Απηύθυνε δε ιδιαίτερο κάλεσμα στη νέα γενιά των εργαζομένων: Σε όσους ακούνε το αίτημα για το 8ωρο και το θεωρούν ξένο, «μιας και ποτέ δεν δούλεψαν 8 ώρες» αλλά άλλοτε τετράωροι, άλλοτε εξάωροι και άλλοτε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Στους εργαζόμενους «που δεν είχαν ποτέ σύμβαση, που δεν τους επέτρεψαν οι συνθήκες να μάθουν αν έχουν δικαιώματα». Ολοι αυτοί, τόνισε, «έχουν την υποχρέωση προς τον ίδιο τους τον εαυτό και στον κλάδο τους να διεκδικήσουν, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους».

«Οταν οι εργάτες ξεσηκώθηκαν πριν 135 χρόνια, δεν είχαν πλούσια συγκεντρωμένη πείρα για αγώνες που προηγήθηκαν για τις συνθήκες δουλειάς», σχολίασε και πρόσθεσε: «Ομως με τον αγώνα τους πρόσθεσαν νέα πείρα, συνέβαλαν στις εργατικές κατακτήσεις. Η ίδια η πείρα τους από τη ζωή τούς έσπρωξε να διεκδικήσουν το 8ωρο. Εβλεπαν από τη μία να δουλεύουν 10, 12 και 14 ώρες για ψίχουλα και από την άλλη να συγκεντρώνεται απίστευτος πλούτος. Κατάλαβαν ότι η εργατική τους δύναμη δεν αναπληρώνεται αν δουλεύουν συνεχώς 12ωρα, κατάλαβαν ότι πρέπει να έχουν ελεύθερο χρόνο, για να τον αξιοποιούν όπως θέλουν, και έτσι τράβηξαν μπροστά και πάλεψαν μέχρι που κατοχύρωσαν το 8ωρο». Σήμερα οι νέοι εργαζόμενοι μπορεί να μην έχουν γνωρίσει μια σειρά δικαιώματα, «όμως υπάρχει η ιστορική πείρα, οι μεγάλες κατακτήσεις των εργατών τον περασμένο αιώνα», που μπορεί και πρέπει να φωτίσει τον αγώνα τους για να επανέλθουν οι Συλλογικές Συμβάσεις, ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, να αυξηθούν οι μισθοί.

Οσον αφορά τη συμπαιγνία που θέλησαν να στήσουν εργατοπατέρες και κυβέρνηση για να μην «κουνηθεί φύλλο» τη φετινή Πρωτομαγιά, σχολίασε πως η στοίχιση της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ με τις επιδιώξεις της εργοδοσίας και με την κυβέρνηση «θα την καταγράψουν δίπλα σε αυτές τις διοικήσεις των Μακρηθεοδώρων». Οπως είπε, όμως, δεν κρύβεται η απαξίωσή τους από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, εξηγώντας: «Οι προχτεσινές θλιβερές εικόνες τους για μια ακόμα φορά προκάλεσαν την ειρωνεία, την κοροϊδία τους από εργατόκοσμο. Ομως αυτό δεν φτάνει. Το σύνθημα "συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών" είναι επίκαιρο και αναγκαίο για να δυναμώσει ο ταξικός, διεκδικητικός αγώνας απέναντι στον συμβιβασμό».

Οι λαοί δεν έχουν πει την τελευταία λέξη

Ο Β. Συρίγος μίλησε και για την όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, ενώ δείχνοντας τη σαπίλα του καπιταλισμού, αλλά και την ελπίδα που βρίσκεται στην εργατική - λαϊκή πάλη, ανέφερε: «Σε αυτόν τον κόσμο, όπου η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη καπιταλιστική οικονομία του πλανήτη, η Ινδία, δεν έχει πλέον ανάγκη από γιατρούς, ούτε από οξυγόνο, αλλά από νεκροθάφτες και ξύλα για να κάψουν τους νεκρούς τους και να μη σαπίζουν στις γειτονιές του Δελχί. Σε αυτόν τον βάρβαρο κόσμο, όπου έγινε συνήθεια να μετράμε κάθε βράδυ τους νεκρούς μας, υπάρχει και η ελπίδα: Είναι η ελπίδα της πάλης των λαών, από την προσπάθεια να φτιάξουν σωματείο στην "Amazon" και προσωρινά απετράπη, μέχρι την οργάνωση του σημερινού απεργιακού αγώνα, από την ξεχωριστή περσινή Πρωτομαγιά εδώ στον ίδιο χώρο μέχρι τους αγώνες που ακολούθησαν στους βιομηχανικούς κλάδους, στη ΛΑΡΚΟ, στον Τουρισμό, στο Εμπόριο, στους καλλιτέχνες, από τις μεγάλες κινητοποιήσεις στη Γαλλία μέχρι και τους μεγάλους αγώνες στην Κολομβία, οι λαοί δεν είπαν την τελευταία τους λέξη. Η αλληλεγγύη των λαών θα νικήσει τους ιμπεριαλιστές και το σάπιο, ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα».

Σε Κλαυθμώνος και Προπύλαια

Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποίησαν την Πέμπτη ΑΔΕΔΥ και ΕΚ Αθήνας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Δ. Μπράτης. Παρεμβάσεις έκαναν οι πρόεδροι των Σωματείων Εργαζομένων στο Καζίνο Πάρνηθας, στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Αμέσως μετά οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν με πορεία προς τη Βουλή.

Σε απόσταση ακολουθούσαν τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα και του ΜέΡΑ25 με επικεφαλής τον Γ. Βαρουφάκη.

Στα Προπύλαια συγκεντρώθηκαν δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων οργανώσεων που επίσης πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.

Στη μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας σε κάθε χώρο δουλειάς

Πάτρα
Πάτρα
Από τα ξημερώματα της Πέμπτης, εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, μέλη κλαδικών και επιχειρησιακών Συνδικάτων βρέθηκαν σε θέσεις απεργιακής φρουράς. Στις πύλες εργοστασίων, λιμανιών, στις εισόδους κτιρίων, κρατώντας πανό και μοιράζοντας ανακοινώσεις, με συνθήματα και κουβέντα με τον εργατόκοσμο καλούσαν στον αγώνα ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν σε όλες τις πόλεις. Εδωσαν απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία, στις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις και μηχανισμούς, αλλά και κουράγιο σε εκατοντάδες εργαζόμενους για να κάνουν το βήμα, να απεργήσουν.

Στην Αττική, στο λιμάνι του Πειραιά, ναυτεργάτες, μέλη των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΡΠΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ βρέθηκαν στους καταπέλτες των πλοίων, συμβάλλοντας να υλοποιηθεί η απεργιακή απόφαση: Να μην κουνηθεί προπέλα, όπως κι έγινε. Μαζί τους ήταν και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Στις πύλες του λιμανιού του Πειραιά, το σωματείο Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων (ΕΝΕΔΕΠ), των λιμενεργατών στις προβλήτες 2 και 3 ανάρτησε πανό, καλώντας στην απεργία και τις συγκεντρώσεις. «Ζήτω η 1η Μάη - Κάτω τα ξερά σας από το 8ωρο, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες» έγραφε ένα από τα πανό που στήθηκαν στις πύλες της COSCO, με τους λιμενεργάτες συσπειρωμένους στο σωματείο τους να απεργούν καθολικά. Η απεργιακή φρουρά συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, αφού το λιμάνι του Πειραιά νέκρωσε απ' άκρη σ' άκρη. «Οι λιμενεργάτες δίνουν το σήμα της κλιμάκωσης του αγώνα απέναντι στο νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρνησης», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ Μάρκος Μπεκρής, ενώ όπως είπε ήδη το σωματείο αποφάσισε τη συμμετοχή του στη σύσκεψη συντονισμού και κλιμάκωσης της δράσης τη Δευτέρα στο Πεδίον Αρεως.

ΕΒΓΑ, Αθήνα
ΕΒΓΑ, Αθήνα
Μέλη του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου βρέθηκαν στις πύλες των εργοστασίων του κλάδου σε Κρυονέρι, Μενίδι, Μεσόγεια και νότια. Επίσης, πραγματοποίησαν εξόρμηση στην επιχείρηση «ΜΕΓΑ» στο Μενίδι, καλώντας και σε συμμετοχή στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 16 Μάη.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής βρέθηκε στο Κέντρο Διαλογής της «Γενικής Ταχυδρομικής», η οποία το τελευταίο διάστημα έχει εντείνει την επίθεσή της στους εργαζόμενους με το κλείσιμο καταστημάτων, τις απολύσεις εργαζομένων, μειώσεις μισθών κ.ά.

Απεργιακές περιφρουρήσεις έκανε το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής σε εργοστάσια όπως «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», ΕΒΓΑ, TASTY κ.α.

Στην Πάτρα, απεργιακές φρουρές στήθηκαν στις κεντρικές αποθήκες του Ανδρικόπουλου, στις μεταλλικές κατασκευές «Λιαρομάτης» και στο εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας «Τιτάν». Γιγαντοπανό αναρτήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας για την απεργία.

Στην Τρίπολη, απεργοί βρέθηκαν στην πύλη του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών με πανό, δηλώνοντας: «Δεν θα γίνουμε σκλάβοι τον 21ο αιώνα - Διεκδικούμε δουλειά - ζωή με δικαιώματα».

Στη Λάρισα, τα σωματεία οικοδόμων και ξύλου βρέθηκαν στο εργοτάξιο του «Αρμού», και στην «Alfa Wood», το Σωματείο Τροφίμων στη «Μέλισσα» και την «Intercomm Foods», το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών στο «Απολλώνιο». Ταυτόχρονα, εξορμήσεις έγιναν σε χώρους του δήμου, στον ΟΤΕ και αλλού.

Περιφρούρηση έγινε σε χώρους δουλειάς στη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου. Εργαζόμενοι και αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας το βράδυ της Τετάρτης και στην αλλαγή της βραδινής βάρδιας βρέθηκαν στην πύλη του εργοστασίου της «Coca Cola» στο Σχηματάρι. Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε στην αλλαγή της πρωινής βάρδιας της Πέμπτης, στο εργοστάσιο της «Eurodrip» από εργαζόμενους και το επιχειρησιακό Σωματείο, όπου η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία ήταν καθολική.

Πτολεμαΐδα
Πτολεμαΐδα
Από τα ξημερώματα της Πέμπτης, τα συνδικάτα των Οικοδόμων σε Κοζάνη και Αλεξανδρούπολη έδωσαν και τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας τους στις πύλες των εργοταξίων. Δυνάμεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης μαζί με άλλα σωματεία βρέθηκαν τόσο στην πύλη του εργοταξίου κατασκευής της μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδα V όσο και στο εργοτάξιο αποθείωσης της 5ης Μονάδας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, όπου το πρόσφατο εργοδοτικό έγκλημα κόστισε τη ζωή σε δύο εργάτες.

Στις Φέρες Εβρου, η συνέλευση των εργαζομένων στο εργοτάξιο του Φράχτη είχε αποφασίσει ότι η Πέμπτη 6 Μάη θα είναι για τους οικοδόμους μέρα απεργίας, βάζοντας στο στόχαστρο τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης αλλά και τα ιδιαίτερα προβλήματα του έργου με τις καθυστερήσεις πληρωμών, τις απολύσεις και την εντατικοποίηση της δουλειάς. Μέλη του Σωματείου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας περιφρούρησαν την απόφαση του σωματείου τους, δίνοντας το «παρών» από το πρωί στην πύλη του εργοταξίου.


Ηράκλειο Κρήτης
Ηράκλειο Κρήτης

Tρίπολη
Tρίπολη

Λιμάνι Πειραιά
Λιμάνι Πειραιά

Στις προβλήτες της COSCO
Στις προβλήτες της COSCO
Σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας

ΝΑΟΥΣΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Στη Βέροια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας και Πέλλας και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας. Η μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης κατέληξε στην πλατεία Ελιάς.

Στη Νάουσα αρχικά πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, όπου έγινε και κατάθεση στεφάνων από τα σωματεία στο μνημείο του Γιώργου Βουτυρά, του πρώτου προέδρου του ΕΚΝ, ο οποίος δολοφονήθηκε από τους ανθρώπους της εργοδοσίας το 1946. Ακολούθησε μαχητική πορεία προς την κεντρική πλατεία, όπου έγιναν χαιρετισμοί από εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου, του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών δήμου Νάουσας, του Σωματείου Εργαζομένων στη Νηματουργία «Βαρβαρέσος», του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας.

Ακολούθησε πορεία προς το δημαρχείο Νάουσας, όπου αντιπροσωπεία του Σωματείου της «Βαρβαρέσος» κατέθεσε κείμενο με τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, που παλεύουν για πληρωμή των δεδουλευμένων τους και προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Στην Κατερίνη, στη συγκέντρωση των σωματείων έδωσε το «παρών» και η Επιτροπή Φοιτητών Πιερίας. Η μαχητική πορεία πέρασε έξω από το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, όπου κυριάρχησαν συνθήματα καταδίκης του εργοδοτικού συνδικαλισμού, όπως «Σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών». Η πορεία επέστρεψε στον χώρο της πλατείας, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.

ΚΑΒΑΛΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Λιτόχωρο, με πρωτοβουλία του Σωματείου Συνταξιούχων και του Συλλόγου Γυναικών της πόλης.

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Εδεσσα και Γιαννιτσά, στο πλευρό των εργατών πήραν θέση οι υγειονομικοί και οι αγρότες, που παλεύουν για μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους μετά τις καταστροφικές επιπτώσεις από τον παγετό και το χαλάζι. Ακολούθησαν μαχητικές πορείες στους δρόμους των δύο πόλεων.

Στον Πολύγυρο, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων, πραγματοποιήθηκαν μαχητική συγκέντρωση και πορεία, με τη συμμετοχή εργαζομένων όλων των κλάδων, αλλά και νέων. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων.

Στις Σέρρες, ο εργαζόμενος λαός, με μία από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, έστειλε μήνυμα αντίστασης και αγώνα. Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι των διοργανωτών σωματείων και φορέων, ενώ ακολούθησαν πορεία στο κέντρο της πόλης και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Σε Δυτική και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Ιδιαίτερα μαζικές και με παλμό ήταν η απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων και η πορεία που ακολούθησε στην Καβάλα για τον γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ενάντια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Από το πρωί εκατοντάδες εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι και φοιτητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των σωματείων και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καπνεργάτη. Δυναμικό παλμό έδωσαν με τη μαζική τους συμμετοχή οι εργαζόμενοι από τα «Πετρέλαια Καβάλας» και το εργοστάσιο της ΒΦΛ, μέσα από τα μπλοκ των σωματείων τους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Η συγκέντρωση ξεκίνησε με καλλιτεχνικό δρώμενο, με ζωντανή εκτέλεση εργατικών τραγουδιών και απαγγελία ποιήματος του Πάμπλο Νερούδα. Ακολούθησαν ομιλίες, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Καπνεργάτη και μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην Αλεξανδρούπολη, στη συγκέντρωση των σωματείων, που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ανεξαρτησίας, μίλησαν μέλη των ΔΣ των εργατικών σωματείων και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης και στο λιμάνι. Εκεί οι εργαζόμενοι και ο λαός διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στη μετατροπή του σε αμερικανική στρατιωτική βάση - καθώς τις μέρες αυτές έδεσε το θηριώδες φορτηγό πλοίο «Liberty Promise» - βροντοφωνάζοντας το σύνθημα «Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι των ΝΑΤΟικών».

Με τη συμμετοχή εργαζομένων από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχων, νέων και αγροτών πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στην Κοζάνη. Τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης που κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο, όπου κατατέθηκαν λουλούδια προς τιμήν του Νίκου Πλακοπίτη, προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων και ενός από τους 200 εκτελεσθέντες την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή.

Μία πρώτη απάντηση στο «μωσαϊκό» του εργασιακού μεσαίωνα, όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσθέσει κι άλλες «ψηφίδες», δόθηκε και από την απεργιακή συγκέντρωση στην Ξάνθη. Μαζί με τους χαιρετισμούς και την ομιλία από μέλη εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων, διαβάστηκαν στη συγκέντρωση αποσπάσματα από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου και την απολογία του Αύγουστου Σπάις. Η πορεία που ακολούθησε, αφού έκανε στάση στο μνημείο των πεσόντων καπνεργατών της απεργίας του Ιούνη του 1928, όπου οι συγκεντρωμένοι απόθεσαν κόκκινα γαρίφαλα και τραγούδησαν το Πένθιμο Εμβατήριο, κατέληξε στην κεντρική πλατεία.

Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Θάσο, Καστοριά, Φλώρινα και Σιάτιστα, ενώ πορείες ακολούθησαν και σε Δράμα, Γρεβενά και Πτολεμαΐδα.

Μήνυμα καταδίκης των αντεργατικών σχεδιασμών από τη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Θεσσαλονίκη
Ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση να μην τολμήσει να πειράξει το 8ωρο, και να μην απλώσει χέρι στον τρόπο λειτουργίας των σωματείων, έστειλαν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή τους στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα των εργατικών σωματείων.

Χιλιάδες κατέκλυσαν την πλατεία και τον δρόμο μπροστά στο Αγαλμα Βενιζέλου. Εργαζόμενοι από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που συμμετείχαν στην απεργία και έδωσαν τη μάχη για την περιφρούρησή της, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές και σπουδαστές, μαθητές, έδωσαν το «παρών» συγκροτημένα, με τα πανό και τις σημαίες τους.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε η Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), που ανέδειξε τις τραγικές επιπτώσεις της εμπορευματοποίησης της Υγείας, και κάλεσε το λαό μαζί με τους υγειονομικούς να δυναμώσουν τον αγώνα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ). Χαιρέτισε τους χιλιάδες εργαζόμενους που προσπέρασαν τα θλιβερά καλέσματα του εργοδοτικού συνδικαλισμού και τίμησαν αγωνιστικά, με απεργία τους ηρωικούς αγώνες του εργατικού κινήματος και την παγκόσμια μέρα αγώνα της εργατικής τάξης. Κάλεσε τους εργαζόμενους όχι μόνο να αντιδράσουν δυναμικά στα νέα μέτρα που καταργούν το 8ωρο και δυναμώνουν την ελαστικοποίηση της εργασίας, αλλά και να απαιτήσουν τη συνολική κατάργηση των νόμων της «διευθέτησης», της «ευελιξίας», του χτυπήματος των Συλλογικών Συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ, του παγώματος των μισθών, που προωθεί και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες προώθησαν ευλαβικά όλα αυτά τα χρόνια. Και κατέληξε: «Σήμερα και όχι αύριο μπορούμε και πρέπει να παραμερίσουμε τις επιμέρους διαφορές μας, και ως ταξικά αδέρφια να σμίξουμε με κριτήριο τα κοινά μας προβλήματα και τις κοινές μας ανάγκες. Να σμίξουμε με αυτούς που στο παρελθόν έδωσαν τη ζωή τους και μαζί να περπατήσουμε στις λεωφόρους του μέλλοντος!».


MotionTeam

Ατμόσφαιρα γιορτής, με δυνατούς μουσικούς ρυθμούς, έδωσε το συγκρότημα πνευστών και χάλκινων που «αναδύθηκε» μέσα από το πλήθος και κατευθύνθηκε μπροστά στην εξέδρα.

Το μεγάλο «ποτάμι» ξεχύθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης φωνάζοντας «Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά» και σαλπίζοντας τον ξεσηκωμό. Στην κεφαλή της πορείας, το πανό των σωματείων με το σύνθημα «Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας - Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής», ενώ το συγκρότημα με τα χάλκινα έδινε το ρυθμό παίζοντας αγωνιστικά τραγούδια, όπως το «Bella Ciao», το «Είμαστε δυο, είμαστε τρεις» κ.ά.

Το «παρών» στη μεγάλη διαδήλωση έδωσε και η Πρωτοβουλία Φορέων ενάντια στην καύση απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ», αλλά και άλλοι φορείς που παλεύουν ενάντια στην περιβαλλοντική επιβάρυνση της Δυτικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των σχεδιασμών του κεφαλαίου.

Μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, εργαζόμενοι του Οργανισμού που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τα γραφεία του κατευθύνθηκαν στο κέντρο της πόλης και ενώθηκαν με τη μεγάλη απεργιακή πορεία των εργατικών σωματείων, εισπράττοντας ένα ζεστό χειροκρότημα αλλά και κουράγιο για να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Στο πέρασμα της πορείας μπροστά από το αμερικάνικο προξενείο, κυριάρχησαν τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα.


MotionTeam

Η μεγάλη διαδήλωση σταμάτησε επίσης στη συμβολή των οδών Εγνατίας - Βενιζέλου, στον χώρο θυσίας των εργατών της ηρωικής εξέγερσης του Μάη του '36, όπου κατατέθηκε ένα στεφάνι εκ μέρους των σωματείων της πόλης.

Η πορεία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα για να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας που ετοιμάζουν κυβέρνηση και εργοδοσία. Σε εγρήγορση και ετοιμότητα να απαντήσουν όποτε η κυβέρνηση φέρει το νομοσχέδιο - τερατούργημα.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και οι βουλευτές Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Μαζικές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε όλη την Ηπειρο

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Στα Γιάννενα από τα ξημερώματα το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων έδωσε τη μάχη της περιφρούρησης στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» στηρίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων για την ανάκληση 4 απολύσεων. Αντίστοιχα απεργιακή φρουρά του Συνδικάτου Οικοδόμων βρέθηκε έξω από το εργοτάξιο της «TEBRA Κατασκευαστική».

Σε βήμα κλιμάκωσης του αγώνα μετατράπηκε η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων στην κεντρική πλατεία, όπου η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Η συγκέντρωση άνοιξε με καλλιτεχνικό αφιέρωμα στην ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς και ακολούθησαν χαιρετισμοί από το Σωματείο των ΟΤΑ, τον Εμπορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, την Επιτροπή Αγώνα συμβασιούχων των δύο νοσοκομείων της πόλης. Ξεχωριστή στιγμή ήταν η ομιλία του απολυμένου εργάτη στην «Πίνδος» που με την αλληλεγγύη των Σωματείων επέστρεψε για δουλειά.

Στην Ηγουμενίτσα καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία της πρωινής βάρδιας των εργατών στις ιχθυοκαλλιέργειες με μαζική συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου. Είχε προηγηθεί η περιφρούρηση της απεργίας σε εργοτάξιο οδοποιίας της πόλης.

Στην Αρτα η απεργιακή συγκέντρωση άνοιξε με μουσικό αφηγηματικό αφιέρωμα στους δύο νεκρούς εργάτες της περασμένης χρονιάς, ενώ η μαζική συμμετοχή εργαζομένων, ανάμεσα στους οποίους πολλών βιομηχανικών εργατών από τα εργοστάσια της περιοχής, έδωσε νόημα στο κεντρικό σύνθημα «Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας - Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής».

Στην Πρέβεζα συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στα παλιά ΚΤΕΛ από σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενώ είχε προηγηθεί περιφρούρηση στο εργοτάξιο καθαριότητας του δήμου με βασικό αίτημα τη διεκδίκηση ένταξης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Στην Κρήτη και στην υπόλοιπη χώρα

Ζάκυνθος
Ζάκυνθος
Μήνυμα μάχης ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα έστειλε και η απεργιακή συγκέντρωση σωματείων και φορέων στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είχε προηγηθεί, νωρίς το πρωί, η περιφρούρηση της απεργίας έξω από πύλες εργοστασίων στη ΒΙΠΕ, σε εργοτάξια, αλλά και σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα. Τα σωματεία καταδίκασαν τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, με θλιβερό συμπαραστάτη την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, που υπονομεύει τον αγώνα των εργαζομένων και προσφέρει στήριξη στην κυβέρνηση. Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν ο Δ. Βουρλιώτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ο Σ. Ζέρβας, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη», ο Αν. Κριαράς, πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Δ. Δοριάκη, γραμματέας της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, και ο Δ. Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Γιάννης Γωνιανάκης.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης.

Σε δεκάδες ακόμα πόλεις

Με τη συμμετοχή εργαζομένων από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα έγινε η απεργιακή συγκέντρωση στο Αγρίνιο. Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Μιχάλης Κατσιγιάννης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αγρινίου - Θέρμου και της Β' ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας. Τη φωνή των νοσοκομειακών γιατρών μετέφερε ο Μάκης Αραβανής, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ και γιατρός στο νοσοκομείο της πόλης.

Ηράκλειο
Ηράκλειο
Στη Ναύπακτο, συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία, ενώ ακολούθησε κατάθεση γαρίφαλων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης από αντιπροσωπεία σωματείων της περιοχής, ενώ συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην κεντρική πλατεία Μεσολογγίου.

Την Πρωτομαγιά τίμησαν σωματεία και στο Καρπενήσι, με συγκέντρωση, πορεία και κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο του Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου Στερεάς.

Εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαία και γυναίκες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα σωματείων της Καλαμάτας να τιμήσουν την Πρωτομαγιά, αλλά και να δώσουν την πρώτη απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο. Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ ακολούθησε πορεία προς το λιμάνι της Καλαμάτας και το Μνημείο Νεκρών Λιμενεργατών του Μάη του 1934, όπου κατατέθηκαν στεφάνια. Συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα στην Κόρινθο, στην Κυπαρισσία, στην Τρίπολη και στην κεντρική πλατεία του Πύργου Ηλείας.

Με παλμό οι συγκεντρώσεις στα Ιόνια νησιά

Στην Κέρκυρα με παλμό και μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο μετά από κάλεσμα της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων του, δίνοντας αποστομωτική απάντηση στην απεργοσπαστική πλειοψηφία της διορισμένης προσωρινής διοίκησης. Γι' ακόμη μια φορά ξεχώρισαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που δίνουν ακούραστο αγώνα για πάνω από έναν χρόνο ενάντια στην υπονόμευση των δικαιωμάτων τους από τους μεγαλοξενοδόχους και την κυβέρνηση.

Σάμος
Σάμος
Στη Λευκάδα η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγίου Μηνά με συμμετοχή και των Σωματείων Εργαζομένων του Νοσοκομείου, των ΟΤΑ και των δασκάλων του νησιού. Το Συνδικάτο Οικοδόμων έδωσε με επιτυχία τη μάχη της περιφρούρησης στο εργοτάξιο οδοποιίας στο Νυδρί ακυρώνοντας την προσπάθεια του εργολάβου να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να υπονομεύσει την απεργία.

Στη Ζάκυνθο έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Σολωμού, ενώ ακολούθησαν συναυλία και πορεία στο κέντρο της πόλης. Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Κωνσταντίνου, και χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι σωματείων και φορέων.

Σε νησιά του Αιγαίου

Συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς και πορεία η οποία κατέληξε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έγινε στη Μυτιλήνη, από το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο.

Στη Σύρο, με αφορμή την επίσκεψη της υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη, στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού, η απεργιακή συγκέντρωση κατευθύνθηκε με πορεία στο νοσοκομείο, στηρίζοντας τα αιτήματα του Συλλόγου Εργαζομένων και ετοιμάζοντας αγωνιστική υποδοχή στην υφυπουργό.

Συγκέντρωση, πορεία και κατάθεση λουλουδιών στο Μνημείο Ηρώων έγιναν στη Χίο από σωματεία και φορείς.

Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Πάτμο, Λήμνο και Νάξο.

«Οχι» στον εργασιακό μεσαίωνα, διαμήνυσαν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλίας

Λάρισα
Λάρισα
Στη Λάρισα, εκατοντάδες εργάτες, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, φοιτητές και μαθητές, έδωσαν μαχητικό «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος.

Η μάχη της απεργίας ξεκίνησε από τα χαράματα, όταν μέλη των σωματείων περιφρούρησαν την απεργία σε μια σειρά χώρους δουλειάς. Σημαντική ήταν η συμμετοχή στην απεργία στο εργοτάξιο του Αρμού, όπου απέργησε το 90% των εργαζομένων, και στην «Alfa Wood».

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο που ετοίμασαν το τοπικό παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και η Συντονιστική Επιτροπή των μαθητών.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν την επιστροφή «στον μεσαίωνα και τη δουλειά "ήλιο με ήλιο" σε μια εποχή που η παραγωγικότητα της εργασίας έχει εκτοξευθεί».

Η συγκέντρωση έκλεισε με τους εργάτες να τραγουδούν με υψωμένες γροθιές τη «Διεθνή». Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης με κατάληξη στην πλατεία Εργατικού Κέντρου, όπου κατατέθηκαν στεφάνια από τους εκπροσώπους των σωματείων, των μαζικών φορέων, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στην προτομή του Τάκη Γαργαλιάνου, προέδρου του Εργατικού Κέντρου ο οποίος εκτελέστηκε το 1949.

Τρίκαλα
Τρίκαλα
Στον υπόλοιπο νομό έγιναν συγκεντρώσεις με μαζική συμμετοχή εργατών και αγροτών σε Τύρναβο, Ελασσόνα και Φάρσαλα, κόντρα στην υπονομευτική δράση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Στα Τρίκαλα, σημαντική ήταν η συμμετοχή στην απεργία των εργατών της ΦΑΓΕ και άλλων εργοστασίων τροφίμων, ενώ μαχητικό «παρών» έδωσαν και εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, νέοι εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές. Στην Καρδίτσα πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση με τη συμμετοχή εργατών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, υγειονομικών και αγροτών. Στον Βόλο, το πρωί πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις για την περιφρούρηση της απεργίας σε εργοστάσια μετάλλου, και το απόγευμα μεγάλη συγκέντρωση και πορεία που κατέληξε στη συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Δημητριάδος, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στο σημείο όπου δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής ο εργάτης Νίκος Μπουμπατζής, στη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων που έγιναν στον Βόλο το 1936. Πολύ συγκινητικό ήταν το δρώμενο της Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών Βόλου, που με τη συνοδεία μουσικών οργάνων τραγούδησαν μαζί με τους συγκεντρωμένους το «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες» του ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσου, με την υπέροχη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Συγκέντρωση έγινε και στον Αλμυρό.

Αγωνιστικό «παρών» σε Ανατολική Στερεά - Εύβοια

Χαλκίδα
Χαλκίδα
Δυναμική και με μαζική συμμετοχή ήταν στην Ανατολική Στερεά και στην Εύβοια η πρώτη απάντηση των εργαζομένων στο νέο αντεργατικό τερατούργημα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση. Πλήθος εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, συνταξιούχων, γυναικών και νέων έδωσαν το αγωνιστικό «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στέλνοντας μήνυμα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων σε Ανατολική Στερεά και Εύβοια.

Δεκάδες επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η πλειοψηφία των Εργατικών Κέντρων (Εύβοιας, Λαμίας, Λιβαδειάς, Φωκίδας), Αγροτικοί Σύλλογοι, Σωματεία Συνταξιούχων, Σύλλογοι Γυναικών, που το προηγούμενο διάστημα είχαν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στον απεργιακό εορτασμό της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη, έδωσαν το «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Σε Χαλκίδα, Λαμία, Λιβαδειά, Θήβα, Αμφισσα, Καρπενήσι, Αλιβέρι, Ιστιαία και Μαντούδι οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα του ξεσηκωμού ενάντια στο νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα. Για την επιτυχία της απεργίας, στις αλλαγές βάρδιας τόσο το βράδυ της Τετάρτης όσο και τα ξημερώματα της Πέμπτης στήθηκε απεργιακή περιφρούρηση σε εργοστάσια («Coca Cola», «Eurodrip») και σε άλλες επιχειρήσεις της περιοχής. Μάλιστα στο εργοστάσιο της «Eurodrip» στα Οινόφυτα, όπου το σωματείο και οι εργαζόμενοι παλεύουν για υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ, η συμμετοχή ήταν καθολική.

Λαμία
Λαμία
Παράλληλα, τα σωματεία της Στερεάς Ελλάδας, με τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πέμπτης, έδωσαν συνέχεια στον αγώνα που έχουν αναπτύξει το προηγούμενο διάστημα διεκδικώντας την ενίσχυση των υποστελεχωμένων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της περιοχής και τη λήψη μέτρων στους χώρους δουλειάς. Εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση στη Χαλκίδα επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Ευβοίας.

Μαζική και μαχητική απεργιακή συγκέντρωση στην Πάτρα

Με μια μαζική και μαχητική απεργιακή συγκέντρωση, δεκάδες σωματεία, συνδικάτα και φορείς της Πάτρας τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά, δίνοντας την πρώτη απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. «8ωρο, Ασφάλιση, σύνταξη, Υγεία - δεν θα τα χαρίσουμε στην εργοδοσία!», βροντοφώναξαν οι απεργοί, σε μια συγκέντρωση που ξεκίνησε με καλλιτεχνικό αφιέρωμα από το μουσικό σχήμα «Ρέπλικα» και ολοκληρώθηκε με πορεία στους δρόμους της πόλης. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η δημοτική αρχή της Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε η Γιώτα Παναγοπούλου, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας. Στη συνέχεια ο Νίκος Διαμαντόπουλος, από την Ενωση Τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ, αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ με τη μείωση εξειδικευμένου προσωπικού, τα ασυντήρητα δίκτυα, τις άθλιες συνθήκες εργασίας για όσους απασχολούνται στους εργολάβους, αλλά και τα εργατικά «ατυχήματα» που πληθαίνουν στον κλάδο. «Μέσα σε λίγους μήνες μετρήσαμε 7 νεκρούς συναδέλφους μας, 2 στη Ζάκυνθο, 3 στην Εύβοια και 2 στην Κοζάνη. Ξεχειλίζει η οργή μας το τελευταίο διάστημα. Για μας όλοι αυτοί οι θάνατοι συναδέλφων μας είναι δολοφονίες και εγκλήματα των διοικήσεων της ΔΕΗ και των εργολάβων, είναι εγκλήματα της κυβέρνησης», τόνισε.


Τις επιπτώσεις του αντεργατικού νομοσχεδίου στους εμποροϋπαλλήλους ανέδειξε η Αναστασία Ζάγκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον όμιλο «Σκλαβενίτη» νομού Αχαΐας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Νίκος Αντωνόπουλος από το Σωματείο Εργαζομένων στη «Μέριμνα», η Φρόσω Ανδριοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Σχολικών Φυλάκων και Καθαριστριών Δήμου Πατρέων, ο Γιώργος Παπασπυρόπουλος από τον Σύλλογο Εργαζομένων Αγροτικής Τράπεζας - Πειραιώς και ο Αλέκος Θανόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών.

Στην κεντρική ομιλία ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, αναφέρθηκε στους αιματοβαμμένους αγώνες της εργατικής τάξης, από το Σικάγο και την Καισαριανή μέχρι και σήμερα. «Δεν θα πληρώσουμε ξανά το μάρμαρο μιας κρίσης για την οποία δεν ευθυνόμαστε εμείς. Είμαστε εδώ για να προασπίσουμε το δίκιο μας, είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τον αγώνα των χιλιάδων νεκρών συναδέλφων μας σε όλο τον κόσμο, που με το αίμα τους πότισαν το δέντρο των δικών μας αγώνων, των δικών μας διεκδικήσεων, αυτοί είναι η συνείδηση της τάξης μας», υπογράμμισε. Μπροστά στο νομοσχέδιο - έκτρωμα με το οποίο η κυβέρνηση επιτίθεται στο 8ωρο και τη συνδικαλιστική δράση, απηύθυνε κάλεσμα αγώνα: «Δεν θα περάσει η σιγή νεκροταφείου που θέλουν να επιβάλουν! Είναι ώρα ευθύνης και αγώνα για όλους μας. Απαιτούμε να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει για ψήφιση το άθλιο νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, τη μεγαλύτερη κατάκτηση των εργατών. Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανένας! Αυτός ο αγώνας μας θα είναι η παρακαταθήκη μας για τις επόμενες γενιές, είναι ένας αγώνας για το δίκιο μας», ξεκαθάρισε.

ΛΑΡΚΟ
Δεν πέρασε η παγίδα της κυβέρνησης για να συναινέσουν οι εργαζόμενοι στις απολύσεις τους

Δεν πέρασε το σχέδιο της κυβέρνησης και των μηχανισμών της να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις στη ΛΑΡΚΟ και να πέσουν οι εργαζόμενοι στην παγίδα ενός κάλπικου διαλόγου, βασικός όρος του οποίου είναι η αποδοχή και η συναίνεση στις απολύσεις τους.

Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 6 Μάη με 4ωρη στάση εργασίας ανά βάρδια και διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, ενώ νέα Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Μάη και την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει το ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας. Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων έδειξε να αντιλαμβάνεται πως μόνο με τη διατήρηση της ενότητας και του υψηλού αγωνιστικού φρονήματός τους μπορούν να σταθούν απέναντι στους αντεργατικούς εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ.

Χρησιμοποιώντας την τακτική «καρότο και μαστίγιο», η κυβέρνηση από τη μία ασκεί αφόρητες πιέσεις, προσπαθεί να σπείρει την απογοήτευση στους εργαζόμενους, απαξιώνει παραπέρα το εργοστάσιο και τις εγκαταστάσεις, επιχειρεί να αξιοποιήσει την κούραση από τον 17μηνο αγώνα και το «τσεκούρωμα» σε μεροκάματο και δικαιώματα. Από την άλλη, κρατώντας στην επιφάνεια το γνωστό «αντικοινωνικό πακέτο - διαβατήριο ανεργίας», προσπαθεί να παρασύρει τους εργαζόμενους στο να αποδεχθούν ότι σε λίγους μήνες θα είναι άνεργοι και να αποφασίσουν οι ίδιοι πώς θα μοιραστούν τα λίγα ψίχουλα της αποζημίωσης. Πρόκειται δηλαδή για την ίδια παγίδα που η κυβέρνηση επιχείρησε να στήσει τον περασμένο Οκτώβρη. Τότε, κάτω από την πίεση του αγώνα των εργαζομένων, παρουσίασε προφορικά και «χοντροκομμένα» το παραπάνω «πακέτο», το οποίο οι εργαζόμενοι απέρριψαν, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους, με αιτήματα τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Να μην πέσουν ούτε αυτήν τη φορά στην παγίδα της κυβέρνησης κάλεσε τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας.

Τόνισε μάλιστα πως το ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται ακόμη «μέσα από τα συρματοπλέγματα της ΛΑΡΚΟ» οφείλεται στον αγώνα που έχουν δώσει μέχρι τώρα, πρόσθεσε δε ότι αν οι εργαζόμενοι υποχωρήσουν από το αίτημα για καμία απόλυση και πέσουν στην παγίδα του διαλόγου για το ύψος των αποζημιώσεων, το μόνο που θα πετύχουν είναι να εξυπηρετήσουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και να συναινέσουν στις απολύσεις τους. «Δεν βγαίνουμε ούτε ώρα έξω από το εργοστάσιο αν δεν μας διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και ότι θα πάρουμε ό,τι μας χρωστάνε», ανέφερε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Π. Πολίτης.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ