Η απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού για την κατάσταση στις δημόσιες ΜΕΘ
«Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μιας και δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα 'λεγαν» (Μενέλαος Λουντέμης).
Αυτή είναι η απάντηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας στην προχτεσινή ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος «δήλωσε μεταξύ άλλων (σύμφωνα με τον σχετικό υπότιτλο του ίδιου του καναλιού) «δεν υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται ΜΕΘ και δεν βρίσκουν».
Λίγο πριν από την τηλεοπτική συνέντευξη, προχτές το βράδυ7/4/21, στην επίσημη λίστα αναμονής για διακομιδή σε ΜΕΘ υπήρχαν στα νοσοκομεία της Αττικής και των γύρω περιοχών 113 βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Οι 82 από αυτούς ασθενείς πάσχοντες από Covid - 19, εκ των οποίων οι 37 περιμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και πρόχειρους αναπνευστήρες, για χρονικό διάστημα τριών ημερών και πάνω.
Αυτή άλλωστε είναι η καθημερινή εικόνα όλες τις τελευταίες βδομάδες. Είναι απαράδεκτο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας να παραπληροφορεί τόσο αδίστακτα τον ελληνικό λαό, σημειώνει η ΟΕΝΓΕ, και καλεί την κυβέρνηση έστω και τώρα «να αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες της, να αφήσει τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα» και να ανταποκριθεί στα αιτήματα που έχει διατυπώσει η Ομοσπονδία εδώ και πολλούς μήνες για άνευ όρων επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμες προσλήψεις, εξοπλισμό και υποδομές.
Επικίνδυνη χαρακτηρίζει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» Φαρμακοποιών την απόφαση της κυβέρνησης για τη διάθεση των self test αυτοδιάγνωσης για τον κορονοϊό μέσω των φαρμακείων, καθώς και τη θέση που πήρε η πλειοψηφία του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για πώληση και διενέργεια των test.
Η κυβέρνηση - σχολιάζει η ΔΗΠΑΚ - παραμένει πιστή «στη γραμμή της ατομικής ευθύνης, καθώς ο σχεδιασμός της για τα self test είναι ο πολίτης να κάνει ο ίδιος το τεστ και κατόπιν ο ίδιος να το αξιολογεί και να πράττει αναλόγως, χωρίς καμία επιστημονική φροντίδα. Αρνείται να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, με μαζικές προσλήψεις σε όλες τις βαθμίδες, αρνείται να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, την ίδια στιγμή που επιστρατεύει αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, προκλητικός εμπαιγμός και στάχτη στα μάτια...». Προσθέτει δε ότι «η πλειοψηφία του ΠΦΣ έχει φέρει τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς σε δύσκολη θέση. Με την αποδοχή και στήριξη της μαζικής διάθεσης των self test από τα φαρμακεία, ακόμα κι αν γίνουν δεκτοί οι όροι που θέτει η ηγεσία του ΠΦΣ, βάζει πλάτη να προχωρήσει μία διαδικασία αυτοδιάγνωσης η οποία περιβάλλεται από σοβαρά επιστημονικά προβλήματα, αλλά κυρίως βάζει πλάτη στο να περάσει η πολιτική της ατομικής ευθύνης που προωθεί ή κυβέρνηση καθ' όλη την διάρκεια της πανδημίας».
Η ΔΗΠΑΚ προβάλλει τις εξής διεκδικήσεις: Μαζικά αξιόπιστα τεστ ανάλογα με τις επιστημονικές τους ενδείξεις από Κέντρα Υγείας και δομές δημόσιας Υγείας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, να αξιοποιηθούν με επίταξη ιδιωτικοί όμιλοι - αλυσίδες διαγνωστικών που θησαυρίζουν και μέσα στην πανδημία πουλώντας πανάκριβα τα διαγνωστικά τεστ. Αμεση επίταξη, χωρίς αποζημίωση, όλων των ιδιωτικών κλινικών, ΜΕΘ, ΜΑΦ, χειρουργείων και διαγνωστικών αλυσίδων, διαγνωστικών τεστ κ.λπ., για να διασφαλιστούν υψηλού επιπέδου, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Αμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού για τη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Να ανοίξουν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία, και οι δομές ΠΦΥ που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Αξιοποίηση των αυτοαπασχολούμενων γιατρών σε ενιαίο κρατικό σχέδιο ενίσχυσης κυρίως των μονάδων ΠΦΥ, αλλά και των δημόσιων νοσοκομείων, για την περίθαλψη όλων των ασθενών, και όσοι επιθυμούν να παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα. Μέτρα για την προστασία της υγείας των φαρμακοποιών, στήριξη και αποτελεσματική συμβολή με δωρεάν συστηματικά τεστ, δωρεάν διάθεση αποτελεσματικής και αξιόπιστης μάσκας χειρουργικής και υψηλής προστασίας για χρήση όπου ενδείκνυται σε όλους.
Ακόμη 73 άνθρωποι έχασαν και χτες τη ζωή τους, με τα νέα κρούσματα να ανέρχονται στα 3.228 (με χαμηλό αριθμό τεστ) και ο αριθμός των διασωληνωμένων να σπάει το θλιβερό ρεκόρ, φτάνοντας πλέον τους 776 (749 χτες).
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τις 288.230 και των νεκρών σε 8.680.
Από τα 3.228 νέα κρούσματα, στην Αττική εντοπίστηκαν 1.578 κρούσματα (Αν. Αττική 174, Βόρειος Τομέας 196, Δυτική Αττική 117, Δυτική Αθήνα 246, Κέντρο 454, Νότιος Τομέας 132, Πειραιάς 245, Νήσων 14), στη Θεσσαλονίκη 435, στην Αχαΐα 117, στη Λάρισα 89, από 55 σε Πέλλα και Σέρρες, ενώ 100 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.
Σημειώνεται πως μετά από περαιτέρω έλεγχο σε 897 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 4 Γενάρη με 25 Μάρτη από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Νότιου Αιγαίου, Βόρειου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας, εντοπίστηκαν θετικά σε μεταλλάξεις 788 δείγματα.
Συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 4.365 δείγματα με μεταλλάξεις του κορονοϊού εκ των οποίων τα 4.084 με τη βρετανική και 59 με τη νοτιοαφρικανική.
Ακόμη ένα έγκλημα το οποίο φέρει την υπογραφή της πολιτικής που θεωρεί την Υγεία του λαού «κόστος»
INTIME NEWS |
Την ίδια ώρα, οι διασωληνώσεις μόνο για Covid χτες άγγιξαν τις 800, ενώ οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας αυξήθηκαν σε μια μέρα κατά 13,55% (φτάνοντας τις 595), προμηνύοντας ακόμα περισσότερες διασωληνώσεις στο άμεσο μέλλον.
Στον «Ερυθρό Σταυρό» ήταν διασωληνωμένοι 10 ασθενείς εκτός ΜΕΘ, χωρίς τον απαιτούμενο εξειδικευμένο εξοπλισμό που παρακολουθεί και προειδοποιεί για κάθε εξέλιξη, ώστε να παρέχεται άμεσα η απαιτούμενη φροντίδα. Οπως μας μεταφέρουν υγειονομικοί, οι ασθενείς νοσηλεύονται σε θαλάμους όπου δεν μπορεί να υπάρχει η απαιτούμενη επιτήρηση, με γιατρούς και νοσηλευτές κάτω από το όριο ασφαλείας σε όλο το νοσοκομείο, να τρέχουν από το έναν θάλαμο ή και όροφο στον άλλο. Χτες, μόλις 3 ήταν τα κενά απλά κρεβάτια, τα ελάχιστα κρεβάτια ΜΕΘ είναι καλυμμένα από τις πρώτες μέρες, χτες έγιναν 33 εισαγωγές, το νοσοκομείο δεν αδειάζει κι ακροβατεί διαρκώς σε τεντωμένο σχοινί. Με 276 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών (41%) και 66 του παραϊατρικού και επιστημονικού προσωπικού, μετά βίας διεκπεραιώνονταν τα περιστατικά της συνήθους νοσηρότητας.
Από το Μάρτη του 2020, το Σωματείο Εργαζομένων με πολλαπλές κινητοποιήσεις απαιτούσε την κάλυψη των οργανικών θέσεων, συναντώντας την αδιαφορία της κυβέρνησης, με έμπειρους γιατρούς και νοσηλευτές να μετακινούνται σε νοσοκομεία αναφοράς, ενώ αντί για 276 μόνιμους νοσηλευτές το νοσοκομείο «ενισχύθηκε» με 30 επικουρικούς, που μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους τους παλεύουν να αντιμετωπίσουν ελλείψεις συσσωρευμένες από χρόνια.
«Για να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω ελλείψεις ακολουθείται η τακτική του "ανακατέματος της τράπουλας" με συνεχείς αλλαγές τμημάτων των νοσηλευτών και με τη δημιουργία "Τμημάτων Covid-19", όπου εντάχθηκαν όλοι οι γιατροί του νοσοκομείου, ανεξαρτήτως ειδικότητας. Για την ενίσχυσή τους επιστρατεύθηκαν 26 ιδιώτες γιατροί διαμορφώνοντας μία αναλογία 1 ειδικού για 7,8 ασθενείς (...) Περιττό να πούμε ότι καμία εκπαίδευση δεν προηγήθηκε στο νόσημα της Covid-19 και την αντιμετώπισή του (...) Ούτε χρόνος προσαρμογής υπήρξε στο νέο περιβάλλον για τους ιδιώτες (...) Δεν προβλέπεται να υπάρξει πάνω από ένας παθολόγος για 140 ασθενείς με οξέα και σοβαρά προβλήματα κατά την εφημερία. Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να "στοιβάζονται" σε οκτάκλινους θαλάμους, και διασωληνωμένοι θα παραμένουν εκτός ΜΕΘ. Ενώ ήδη διανύουμε το δεύτερο έτος της πανδημίας, θέλουν να μας πείσουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε "επείγον περιστατικό", άρα τα "μπαλώματα" την ύστατη ώρα είναι και η δέουσα πολιτική», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.
Παράλληλα, επισημαίνει τις εξίσου σοβαρές συνέπειες από την παύση της υπόλοιπης δραστηριότητας του νοσοκομείου, σε 60 διαφορετικά εξωτερικά ιατρεία, όπου προσέρχονται 58.000 χρόνιοι πάσχοντες (με καρδιοπάθειες, διαβήτη κ.ά.) κι ευπαθείς ομάδες μόνο στα πρωινά. Γίνονταν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο 5.200 μείζονες επεμβάσεις, 2.400 οφθαλμολογικές και διάφορες μικροεπεμβάσεις ή επεμβατικές πράξεις.
Από τη διακοπή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων, και ακόμα περισσότερων κινδυνεύουν όλο και περισσότεροι ασθενείς, σημειώνει το Σωματείο, επισημαίνοντας ότι «στην πραγματικότητα η δυσχέρεια πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας προκαλεί μία "πανδημία" μέσα στην πανδημία της Covid-19, με συνέπεια μεγάλη αύξηση της θνητότητας, ήδη από το 2020».
Με περίπου 90 νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό και γεμάτες τις κλίνες ΜΕΘ, ολοκληρώθηκε η χτεσινή εφημερία στα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη. Στοιχεία που ενισχύουν τη βεβαιότητα ότι επανέρχονται σταδιακά οι δύσκολες μέρες του Νοέμβρη για τα νοσοκομεία της περιοχής, τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν δραματικά υποστελεχωμένα. Στο μεταξύ, και το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης ανιχνεύεται σε τιμές αντίστοιχες του πρώτου δεκαημέρου του Νοέμβρη.
Χτες, λοιπόν, το ΑΧΕΠΑ ολοκλήρωσε την εφημερία του με 54 νέες εισαγωγές ασθενών και γεμάτες και τις 31 κλίνες ΜΕΘ και το «Γ. Γεννηματάς» με 30 νέες εισαγωγές και γεμάτες και τις 14 κλίνες ΜΕΘ.
Στο μεταξύ, την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας ανέδειξε και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη. Σημείωσε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές Υγείας και να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση των απολυμένων γιατρών του πρώην ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια.
Βασικό ζήτημα όμως που απασχόλησε τη συζήτηση ήταν η συνδρομή των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ. Ζητήθηκε «να υπάρξει σαφής δέσμευση - ρύθμιση του υπουργείου Υγείας για νομική συμπαράσταση και ενίσχυση όλων των γιατρών που εργάζονται υπό τις παρούσες συνθήκες κόπωσης και ασφυκτικής πίεσης», και επίσης «να υπάρχει ευελιξία στη συνεργασία τους ώστε να μπορούν να είναι συνεπείς και στις ήδη υφιστάμενες υποχρεώσεις τους σε ασφαλιστικές εταιρείες ή ιδιωτικούς φορείς».
Αποκαλυπτικές καταγγελίες των ΚΟ Κυψέλης του ΚΚΕ
Απέναντι στον εξωραϊσμό από την κυβέρνηση, με τα περί «συστήματος Υγείας που ανταποκρίνεται πλήρως» και σε άλλα παρόμοια, που ακούστηκαν στην τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού, οι Κομματικές Οργανώσεις Κυψέλης της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου καταγγέλλουν ένα ακόμα τραγικό γεγονός, που αποτυπώνει την ωμή πραγματικότητα στο σύστημα Υγείας.
Αναφέρουν συγκεκριμένα οι ΚΟ Κυψέλης σε καταγγελία τους:
«Γυναίκα 65 ετών που νοσούσε από κορονοϊό εδώ και 10 μέρες, πέθανε ξαφνικά στο σπίτι της χτες το απόγευμα. Σημειώνουμε πως στο συγκεκριμένο σπίτι εκτός από την συγκεκριμένη γυναίκα, μένουν μαζί ο σύζυγος με χρόνια προβλήματα υγείας και η υπερήλικη μητέρα της, η οποία είναι κατάκοιτη. Η συγκεκριμένη γυναίκα προφανώς δεν μπορούσε να πάει εγκαίρως στο νοσοκομείο, για το λόγο ότι έπρεπε ταυτόχρονα με τη μάχη που έδινε, να φροντίσει και τους δικούς της ανθρώπους (...) Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε μετά από αρκετές ώρες αναμονής για τους γνωστούς λόγους "φόρτου εργασίας και έλλειψης οχημάτων". Οι διασώστες του ΕΚΑΒ πραγματικά έκαναν ό,τι μπορούσαν, μέχρι που διαπίστωσαν το θάνατό της.
Στη συνέχεια, όπως είναι υποχρεωμένοι ειδοποίησαν την αστυνομία, ως υπεύθυνη για να αποφασίσει πού και με ποιον τρόπο θα μεταφερθεί η σορός. Αφού η αστυνομία έφτασε στο σημείο με καθυστέρηση περίπου 2 ωρών, ενημέρωσαν πως οι οδηγίες που έχουν είναι να μην μπαίνουν σε χώρους που υπάρχει περιστατικό COVID-19.
Το τραγελαφικό της υπόθεσης ήταν η όλη συνεννόηση μεταξύ ΕΚΑΒ και αστυνομίας για το αν θα μεταφερθεί η σορός με το ασθενοφόρο ή θα το παραλάβει γραφείο τελετών. Τηλεφωνήματα επί τηλεφωνημάτων σε προϊσταμένους, στον ΕΟΔΥ, για το ποιο είναι το πρωτόκολλο και στο μεταξύ, ένα καθηλωμένο ασθενοφόρο, για ώρες, με έναν ασύρματο να ειδοποιεί για άλλα περιστατικά. Εκπληξη μας προκάλεσε το γεγονός ότι μετά από λίγη ώρα ο αξιωματικός υπηρεσίας έδωσε διαταγή το περιπολικό με τους δύο αστυνομικούς να αποχωρήσει (ίσως θα είχαν να κόψουν πρόστιμα σε καμία πλατεία ή να συλλάβουν κανέναν υγειονομικό που παλεύει για την υγεία του λαού), χωρίς να έχουν προσφέρει απολύτως τίποτα και μένοντας ο ίδιος εκεί χωρίς να δίνει καμία λύση. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να πει σε μια οικογενειακή φίλη της θανούσας γυναίκας, με θράσος, "ανέβα εσύ να βρεις την ταυτότητά της, εγώ δεν μπαίνω σε χώρο με COVID, αυτές τις διαταγές έχω".
Σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ για να στείλει κλιμάκιο να κάνει τεστ στους άλλους δύο ανθρώπους, η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχουν τέτοια κλιμάκια και ότι θα πρέπει να απευθυνθούνε σε ιδιωτικό διαγνωστικό!», υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων οι ΚΟ Κυψέλης, ενώ εκφράζουν την αγωνία τους για τους δύο ανθρώπους που έμειναν πίσω αβοήθητοι, καθώς δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν...
Οι Οργανώσεις του Κόμματος καταγγέλλουν μερικά ακόμα περιστατικά, όπως την απαίτηση από το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας για «βεβαίωση εργοδότη» προκειμένου να διενεργηθεί τεστ κορονοϊού. Ενώ, σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δουλεύει ανασφάλιστος, γίνεται παραπομπή σε ...ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Η βαρβαρότητα με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο φτωχόκοσμος στην Αθήνα αποτυπώνεται στην εξής καταγγελία: «Ασθενής με κορονοϊό, ετών 75, χρειάστηκε να μεταβεί σε νοσοκομείο, προκειμένου να γλιτώσει τα χειρότερα. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος κατοικεί με τα υπερήλικα αδέρφια του, που τυγχάνουν να πάσχουν από χρόνια νοσήματα και δεν αυτοεξυπηρετούνται. Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε μετά από 5 ώρες αναμονή. Στην προσπάθεια να βρεθεί τρόπος να μετακινηθούν οι δύο άλλοι υπερήλικες άνθρωποι σε κάποια αντίστοιχη μονάδα φροντίδας, η μία Υπηρεσία πέταγε το μπαλάκι στην άλλη. Ο ΕΟΔΥ παρέπεμπε στον δήμο, η αστυνομία το ίδιο. Επικοινωνώντας με την υπηρεσία του δήμου Αθηναίων "Βοήθεια στο σπίτι", η απάντηση ήταν ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία προσφέρει μόνο βοήθεια για ψώνια και φαγητό. Στη συνέχεια παρέπεμψαν σε ΜΚΟ, αλλά και εκεί η απάντηση ήταν ότι δεν δέχονται τρόφιμους αλλά παρέχουν μόνο ημερήσια φροντίδα και παρέπεμψαν σε οικοτροφείο, όπου και εκεί δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν λόγω φόρτου περιστατικών και έλλειψης προσωπικού. Υστερα από επικοινωνία με κοινωνικούς λειτουργούς του δήμου και μετά από μαραθώνιο τηλεφωνημάτων, παρέπεμψαν πάλι σε άλλη ΜΚΟ, όπου και εκεί η απάντηση ήταν πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε ημερήσια φροντίδα αλλά το πολύ 2-3 φορές τη βδομάδα και όχι για χορήγηση φαρμάκων, παρά μόνο φαγητό. Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί από τους αρμόδιους πρότειναν το "κόλπο" της επίκλησης ασθένειας, μπας και κρατήσουν τους ανθρώπους σε κάποιο νοσοκομείο...».
Διαφοροποιήσεις στις αποφάσεις για τη χρήση του εμβολίου της «AstraZeneca», ανάλογα και με τα διαθέσιμα εμβόλια σε κάθε κράτος
INTIME NEWS |
Την ίδια στιγμή, οι εκστρατείες εμβολιασμού που ήδη κινούνται με αργούς ρυθμούς, λόγω της υποταγής των εμβολίων στα κέρδη και τους ανταγωνισμούς των καπιταλιστών, αναμένεται να επηρεαστούν και από τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο της «AstraZeneca».
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη - και ενώ ήδη μια σειρά από κράτη είχαν αποφασίσει να περιορίσουν τη χορήγησή του σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες - ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αποφάσισε να συμπεριλάβει τους «ασυνήθιστους αιματικούς θρόμβους» στις «σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες» από τη χορήγηση του εμβολίου της «AstraZeneca». Ο Οργανισμός υπογράμμισε ξανά ότι ο κίνδυνος θανάτου από Covid-19 είναι «πολύ μεγαλύτερος» από τον κίνδυνο θανάτου από σπάνιες παρενέργειες και ότι «τα συνολικά οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων», ενώ σημείωσε ότι με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία δεν έχουν επιβεβαιωθεί συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου για αυτές τις σπάνιες παρενέργειες (π.χ. ηλικιακές ομάδες). Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο ΕΜΑ επισήμανε ότι τα ίδια τα κράτη - μέλη θα αποφασίσουν πώς θα κινηθούν, «ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη διαθεσιμότητα εμβολίων».
Πράγματι, την Τετάρτη το βράδυ οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ δεν κατέληξαν σε ενιαία θέση σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου, παρά τις επισημάνσεις της πορτογαλικής προεδρίας και αξιωματούχων της Κομισιόν ότι «μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση είναι σημαντική», ώστε να μην υπάρχει χώρος για «παραπληροφόρηση» και «να μην προκαλείται διστακτικότητα απέναντι στο εμβόλιο».
Η Γερμανία επιμένει στην απόφασή της να χορηγεί το εμβόλιο της «AstraZeneca» μόνο στους άνω των 60 ετών. Οσοι νεότεροι έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση θα λάβουν στη δεύτερη άλλο εμβόλιο. Στην Ιταλία, η χρήση του συστήνεται κατά προτίμηση για άτομα άνω των 60 ετών, αλλά η έγκριση για άτομα άνω των 18 ετών δεν ακυρώνεται. Σε όσους χορηγήθηκε ήδη η πρώτη δόση της «AstraZeneca», θα λάβουν και τη δεύτερη. Η Ισπανία, θα χορηγεί στο εξής το εμβόλιο της αγγλοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας μόνο στους άνω των 60 ετών και ενδέχεται όσοι έχουν λάβει την πρώτη δόση να μην εμβολιαστούν καθόλου με δεύτερη δόση, ή να λάβουν διαφορετικό εμβόλιο. Το Βέλγιο, για ένα μήνα θα χορηγεί το εμβόλιο μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών.
Την ίδια ώρα, στην Αυστρία η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τάχθηκε υπέρ της χορήγησής του χωρίς περιορισμούς, καθώς το εμβόλιο της «AstraZeneca» αποτελεί σημαντικό πυλώνα της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού, μεταξύ άλλων και επειδή η χώρα δεν αγόρασε όλα τα εμβόλια των «Pfizer/BioNTech» και «Johnson&Johnson» που της αναλογούσαν από τις παραγγελίες της ΕΕ. Αν περιοριζόταν η χρήση του «AstraZeneca» μόνο για τους άνω των 60 ή 55 ετών, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν επαρκείς εμβολιασμοί για τους 18 - 55 ετών, δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμών, καθώς υπάρχουν «πολύ λίγα εναλλακτικά εμβόλια». Οπως είπε «είναι πολύ ανησυχητικό όταν προκύπτουν τέτοιες περιπτώσεις με ένα εμβόλιο», από την άλλη στην Αυστρία υπάρχουν 4 - 6 θάνατοι από Covid-19 τη βδομάδα ατόμων κάτω των 55 ετών. Παράλληλα, η Αυστρία βρίσκεται στην τελική ευθεία για να κλείσει συμφωνία παραγγελίας του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V», σύμφωνα με τον καγκελάριο.
Συζητήσεις με τη Ρωσία για το ενδεχόμενο να αγοράσει το εμβόλιο «Sputnik V» ξεκινά και η γερμανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, λέγοντας ότι ενημέρωσε σχετικά το προχτεσινό συμβούλιο των υπουργών Υγείας της ΕΕ. Στη Γερμανία, μόλις το 13% του πληθυσμού έχει λάβει μια δόση εμβολίων, ενώ την Τετάρτη τέθηκαν εκτός λειτουργίας δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα της πρωτεύουσας λόγω έλλειψης εμβολίων, αναφέρουν ΜΜΕ.
Ο Γερμανός υπουργός υπενθύμισε ότι η Κομισιόν δεν προτίθεται να διαπραγματευθεί εκ μέρους των κρατών - μελών της ΕΕ μια προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά του «Sputnik V» (όπως είχε κάνει με τα άλλα εμβόλια που χρησιμοποιεί σήμερα), παρότι ο ΕΜΑ εξετάζει επί του παρόντος τα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Το κρατίδιο της Βαυαρίας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα διαπραγματευθεί «ένα προκαταρκτικό συμβόλαιο» για αγορά 2,5 εκατ. δόσεων του «Sputnik V», με την προϋπόθεση ότι θα λάβει την έγκριση του ΕΜΑ. Αντίστοιχα, και το κρατίδιο Μεκλεμβούργο - Δυτική Πομερανία σκοπεύει να προχωρήσει σε παραγγελία του ρωσικού εμβολίου.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωσε ότι «το γεγονός ότι η διαδικασία έγκρισης του εμβολίου "Sputnik V" από τον ΕΜΑ διαρκεί τόσο πολύ, προκαλεί δυσαρέσκεια στην Ευρώπη».
Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποφάνθηκε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι «αναγκαίος σε μία δημοκρατική κοινωνία», απαντώντας σε προσφυγή γονέων παιδιών τα οποία δεν έγιναν δεκτά σε νηπιαγωγεία της Τσεχίας επειδή δεν ήταν εμβολιασμένα.
«Η απόφαση στηρίζει την δυνατότητα μίας εμβολιαστικής υποχρέωσης υπό όρους στο πλαίσιο της παρούσας επιδημίας της Covid-19», σχολίασε ο ειδικός νομικός του Δικαστηρίου Νικολά Ερβιέ και πρόσθεσε ότι το Δικαστήριο υιοθετεί «την αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης, η οποία μπορεί να δικαιολογήσει την επιβολή του εμβολιασμού σε όλους, ακόμη και σε εκείνους που αισθάνονται λιγότερο απειλούμενοι από την νόσο, από την στιγμή που τίθεται το θέμα της προστασίας των πλέον ευάλωτων ατόμων».
Στην απόφασή του, το ΕΔΔΑ θεωρεί ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των παιδιών στην Τσεχική Δημοκρατία κατά εννέα ασθενειών δεν συνιστά παραβίαση των αρχών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως προς «το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής».
Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Α. Φάουτσι, παραδέχτηκε ότι οι ελλείψεις σε ατομικά μέσα προστασίας συνέβαλαν στο θάνατο πάνω από 3.600 υγειονομικών, σύμφωνα με ανεπίσημες καταμετρήσεις.
Οπως είπε, σε συνέντευξή του στον «Guardian», «στις κρίσιμες στιγμές που υπήρχαν ελλείψεις οι εργαζόμενοι στην Υγεία αναγκάζονταν να χρησιμοποιήσουν ό,τι ήταν στη διάθεσή τους. Είμαι βέβαιος ότι αυτό αύξησε τον κίνδυνο μόλυνσης».
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας μέσων ατομικής προστασίας στον κόσμο, ωστόσο ένα χρόνο μετά την πανδημία, οι ρόμπες και τα γάντια παραμένουν σε έλλειψη, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων...
Στα τρόλεϊ, για παράδειγμα, ιδιαίτερα από τη μέρα που άνοιξε το εμπόριο, επικρατεί ένα μπάχαλο. Σύμφωνα με καταγγελίες, οδηγοί αναγκάζονται να μη σταματούν σε στάσεις λόγω της υπερπληρότητας. Οι ελλείψεις προσωπικού δημιουργούν κενά σε γραμμές που προσπαθούν να καλυφθούν με «μπαλώματα», μετακινώντας οδηγούς από άλλες γραμμές, μετακυλίοντας έτσι αλλού τα κενά.
Παράλληλα, ενώ έχουν γίνει 70 προσλήψεις οδηγών, δεν έχουν πιάσει ακόμα τιμόνι γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί μια σειρά από διαδικασίες.
Ετσι, δεν εκτελούνται καθημερινά περίπου το 25% των βαρδιών. Ομως, ακόμα και αν εκτελεστούν είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες του λαού καθώς το συγκοινωνιακό έργο έχει συρρικνωθεί πριν από την πανδημία λόγω της πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή. Πολιτική που κριτήριο για τη λειτουργία των συγκοινωνιών έχει την επιχειρηματική λειτουργία τους, τη λογική «κόστους - οφέλους». Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε η σημερινή κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία ως δικαιολογία για τη μεγαλύτερη συμμετοχή και ανάμειξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων στις αστικές συγκοινωνίες (ανάθεση δρομολογίων σε ΚΤΕΛ, μίσθωση οχημάτων και τεχνική υποστήριξή τους από ιδιωτικές επιχειρήσεις).
Κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Υγείας
Κατεβασμένα βρήκε τα ρολά του υπουργείου Υγείας η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ) στη χτεσινή της κινητοποίηση για το ζήτημα του εμβολιασμού των εργαζομένων του κλάδου.
Η Ομοσπονδία, το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα έξω από το υπουργείο, ενώ είχαν ζητήσει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό. Εκεί, ωστόσο, ενημερώθηκαν από την αστυνομία ότι στο υπουργείο «δεν υπάρχει κανείς» για να δεχτεί αντιπροσωπεία τους. Η Ομοσπονδία έχει επανειλημμένα θέσει στο υπουργείο την ανάγκη για τον εμβολιασμό όλων των εργαζομένων στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, στην ιατρική ενημέρωση, στη φαρμακοβιομηχανία και στις φαρμακαποθήκες, που μέσα στον έναν και πλέον χρόνο της πανδημίας δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης. Μέχρι σήμερα, όμως, το μόνο που έχει γίνει είναι να κλείνονται ορισμένα ραντεβού για εμβολιασμό εργαζομένων σε φαρμακεία, δηλαδή για ένα μέρος του κλάδου, κι αυτά με βασανιστικά αργούς ρυθμούς.
Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώτα Ταβουλάρη, κατήγγειλε την πολιτική που θυσιάζει την υγεία των εργαζομένων για τα κέρδη των επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε στην έλλειψη μέτρων προστασίας και τη διασπορά που καταγράφεται σε χώρους δουλειάς, ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι τα μόνα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι να προσθέτει νέες αντεργατικές ρυθμίσεις στις ήδη υπάρχουσες. Ετσι, για παράδειγμα, έχει ανάψει το «πράσινο φως» για τη λειτουργία των φαρμακαποθηκών και τις Κυριακές. Η Ομοσπονδία και τα Σωματεία ξεκαθάρισαν πως οι πρωτοβουλίες τους θα συνεχιστούν τόσο για την προστασία της υγείας όσο και για τα δικαιώματα των εργαζομένων που βρίσκονται στο στόχαστρο του αναμενόμενου νομοσχεδίου για τα Εργασιακά.
Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στους ΟΤΑ, όπου οι εργαζόμενοι καθημερινά παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα αφού ειδικά εν μέσω πανδημίας οι επαγγελματικοί κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται.
Στο πλαίσιο αυτό, την άμεση ενημέρωση των εργαζομένων στον δήμο Αθήνας και τη λήψη μέτρων για την υγεία και την ασφάλειά τους απαιτεί η Σωματειακή Επιτροπή στον δήμο του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, υπογραμμίζοντας ότι την ανάγκη αυτή αναδεικνύει η εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Παρά τις καταγγελίες της, σημειώνει, συνεχίζεται «η έλλειψη των απαραίτητων Μέσων Ατομικής Προστασίας (...), με τη μέριμνα για δημιουργία υποδομών και αποδυτηρίων να απουσιάζει από το σχεδιασμό της διοίκησης, και τις υπηρεσίες να βρίσκονται στο "κόκκινο" από την έλλειψη προσωπικού. Ιδιαίτερα οι συνάδελφοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας (καθαριότητα, αποκομιδή) δίνουν τη μάχη κάτω από δυσμενείς συνθήκες, αντιμετωπίζοντας καθημερινά εστίες μόλυνσης στους δρόμους (χρησιμοποιημένα γάντια, μάσκες), με τον συγχρωτισμό οδηγών και εργατών στις καμπίνες απορριμματοφόρων και άλλων οχημάτων να κάνει επιβεβλημένη την ανάγκη καθημερινής απολύμανσης στους χώρους αυτούς».
Η διοίκηση του δήμου «δεν έχει προχωρήσει σε καμία επίσημη ενημέρωση για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση κρούσματος. Απόδειξη είναι το αλαλούμ που επικράτησε στον τρόπο αντιμετώπισης δύο κρουσμάτων σε συναδέλφους σε πόστο καθαριότητας». Οπως εξηγεί η Σωματειακή Επιτροπή, «δεν υπήρχε σαφής οδηγία για το εάν έπρεπε να συνεχίσουν να εργάζονται οι υπόλοιποι εργαζόμενοι ή να τεθούν σε καραντίνα από την πρώτη στιγμή, εάν έπρεπε να επιτραπεί ή όχι η είσοδος στον τομέα μέχρι να γίνει απολύμανση του χώρου».
Από την άλλη, η Σωματειακή Επιτροπή τονίζει για τη δημοτική αρχή ότι «όταν πρόκειται να σχεδιάσει, να οργανώσει και να συντονίσει την υλοποίηση έργων και δράσεων για το συμφέρον των εργολάβων, τότε τίποτα δεν τη σταματά. Και ενημέρωση υπάρχει, και χρήματα για τους ιδιώτες βρίσκει. Εκεί δεν υπολογίζει κανένα κόστος! Γιατί κριτήριο της πολιτικής της είναι το όφελος των ομίλων, τα κέρδη τους. Γιατί προτεραιότητα δεν είναι η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων».
Την άμεση χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) στους δικαιούχους εργαζόμενους όλων των υπηρεσιών του δήμου ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, απαιτεί από τη δημοτική αρχή Πειραιά το Σωματείο Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών στον δήμο, καταγγέλλοντας πως «παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας το φαινόμενο της παράνομης μη χορήγησης των παραπάνω στους δικαιούχους εργαζόμενους συνεχίζεται, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα».
Το Σωματείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της άμεσης χορήγησης ειδικών μονωμένων εργαλείων και ειδικών γαντιών και υποδημάτων στους δικαιούχους εργαζόμενους του Ηλεκτρολογικού Τμήματος για το έτος 2021. Σημειώνει πως η μη χορήγηση τέτοιων μέσων «αποτελεί επιεικώς αμέλεια του δήμου, που γίνεται όμως εγκληματική όταν χωρίς τα αναγκαία ΜΑΠ ο δήμος Πειραιά τούς δίνει εντολή να πραγματοποιήσουν ηλεκτρολογικές εργασίες, με φανερό τον κίνδυνο για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των ίδιων αλλά και αυτών που βρίσκονται κοντά τους. Εξίσου εγκληματικό είναι το γεγονός να δίνεται εντολή για ηλεκτρολογικές εργασίες στους εργαζόμενους χωρίς η υπηρεσία να τους παρέχει τα κατάλληλα μονωμένα εργαλεία, που έχει τουλάχιστον μία πενταετία να τους χορηγήσει, με άμεσο κίνδυνο ηλεκτροπληξίας».
Επίλυση του προβλήματος προμήθειας των εργαζομένων με τα αναγκαία ΜΑΠ ζητούν και οι εργαζόμενοι του δήμου Θεσσαλονίκης. Με πρωτοβουλία της ΔΑΣ, συγκεντρώθηκαν τουλάχιστον 200 υπογραφές εργαζομένων από τα διάφορα εργοτάξια, κάτω από το αίτημα να συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο το σοβαρό πρόβλημα των ΜΑΠ και των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Το αίτημα με τις υπογραφές κατατέθηκε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και κοινοποιήθηκε σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους. Θετικά ανταποκρίθηκε άμεσα η «Λαϊκή Συσπείρωση», η οποία ζήτησε εγγράφως να συζητηθεί το θέμα. Οι εργαζόμενοι με το κείμενό τους, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν πως η προμήθεια των ΜΑΠ μπορεί να γίνει με γρήγορες διαδικασίες, αν η διοίκηση κάνει χρήση της νομοθεσίας που υπάρχει λόγω της πανδημίας, όπως έχει πράξει και σε άλλες περιπτώσεις για εργολαβίες και προμήθειες. Επίσης, διεκδικούν την αποζημίωση που προβλέπεται για τα ΜΑΠ παρελθόντων ετών που δεν δόθηκαν και για την προμήθεια των οποίων (αδιάβροχα, άρβυλα ασφαλείας, μπουφάν, γάντια κ.ά.), έχουν πληρώσει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Τέλος, αναδεικνύουν την ανάγκη διασφάλισης συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, τονίζοντας πως «προστασία των εργαζομένων δεν είναι μόνο τα ΜΑΠ. Είναι και η κατάσταση των εργοταξίων, η κατάσταση του στόλου οχημάτων, το πλύσιμο και η απολύμανση των οχημάτων, οι εμβολιασμοί και οι εξετάσεις που πρέπει να γίνονται, η συνεχής εκπαίδευση των εργαζομένων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας που δεν γίνεται, οι ελλείψεις ανταλλακτικών και εργαλείων, οι ελλείψεις οχημάτων και μηχανημάτων και βέβαια οι ελλείψεις σε προσωπικό».
Την άμεση υλοποίηση επαναλαμβανόμενων τεστ στους εργαζόμενους της «ΕΠΑΔΥΜ ΑΕ» απαιτεί με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης. Οπως σημειώνει μεταξύ άλλων το Σωματείο, την ίδια ώρα που η περιοχή πλήττεται σφοδρά από την πανδημία, και το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης έχει ξεπεράσει τα όριά του με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, «η εργοδοσία σε μεγάλους χώρους δουλειάς σφυρίζει αδιάφορα και αποδεικνύει ότι μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζει ούτε την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων ούτε συνολικά την υγεία του λαού».
Η συγκεκριμένη ΣΔΙΤ, που διαχειρίζεται τα απορρίμματα και την ανακύκλωση όλης της περιοχής και όχι μόνο, έχει προχωρήσει όλο αυτό το διάστημα που η πανδημία καλπάζει σε μόνο ένα rapid test στους εργαζομένους της.
«Δεν τους φτάνουν οι αποικιοκρατικοί όροι και οι ρήτρες που τους εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη από τη διαχείριση των απορριμμάτων που πληρώνει ο λαός», συνεχίζει η ανακοίνωση, «δεν τους φτάνει ότι ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους σε δύσκολες συνθήκες, δεν προχωράνε ούτε στα απαραίτητα περιοδικά rapid tests για την προστασία των εργαζομένων από την πανδημία. Αποδεικνύεται ότι μπροστά στα κέρδη τους δεν έχει αξία η υγεία των εργαζομένων και του λαού της περιοχής».
Και προσθέτει: «Οι εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση που διαφημίζουν αυτά τα σχήματα να μην περιορίζονται σε διαπιστώσεις για την κατάσταση με την πανδημία και να πιέσουν την εταιρεία για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».
Το Σωματείο απαιτεί ακόμα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους της επιχείρησης με μισθούς και δικαιώματα που ανταποκρίνονται στη βαριά και ανθυγιεινή εργασία.
Οπως αναφέρει το συγκρότημα, στηρίζοντας τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ, η διαδικτυακή συναυλία είναι μια πρωτοβουλία «στήριξης και αλληλεγγύης των νοσοκομειακών γιατρών και των υγειονομικών που δίνουν διπλό αγώνα ένα χρόνο τώρα μέσα και έξω από τα νοσοκομεία για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας».
Να μην ανασταλεί η λειτουργία της μοναδικής ψυχιατρικής κλινικής της Δ. Μακεδονίας απαιτεί σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Υγειονομικών ΓΝ Κοζάνης και ΚΥ Σιάτιστας με αφορμή την απόφαση για το κλείσιμο της ψυχιατρικής κλινικής του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου Κοζάνης και τη μετατροπή της σε κλινική Covid, προκειμένου να προστεθούν ακόμα 20 κλίνες στο δυναμικό του νοσοκομείου.
Η Επιτροπή Αγώνα απαιτεί επίσης την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς αποζημίωση και ένταξη των ιδιωτών στο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, να μη μετατραπεί το «Μαμάτσειο» σε κοβιντάδικο, επιδημιολογική επιτήρηση της περιοχής με δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με επίκεντρο τους μεγάλους χώρους δουλειάς και επιτάχυνση των εμβολιασμών με ασφαλή εμβόλια.
Η Επιτροπή Αγώνα αναδεικνύει το πρόβλημα που θα προκύψει με το κλείσιμο της κλινικής, σημειώνοντας ότι η ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Κοζάνης καλύπτει τις ανάγκες όλων των ασθενών με ψυχικό νόσημα της Δυτικής Μακεδονίας, αφού «στα νοσοκομεία των Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας και Πτολεμαΐδας δεν υπάρχουν ψυχιατρικές κλινικές. Επίσης, καλύπτει τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν σε στρατεύσιμους όλων των στρατοπέδων των όμορων νομών μιας και δεν υπάρχει κοντινό Στρατιωτικό Νοσοκομείο με ψυχίατρο. Η κλινική διεκπεραιώνει όλα όσα οφείλει μια ψυχιατρική κλινική όπως λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, διασυνδετική ψυχιατρική, ψυχοθεραπείες, εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικευομένων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, νοσηλεία περιστατικών με εισαγγελική παραγγελία από τους εισαγγελείς των 4 νομών, χορήγηση γνωματεύσεων - εξέταση των πολιτών όλης της Δ. Μακεδονίας για κάθε χρήση, συνταγογράφηση φαρμάκων, διενέργεια πραγματογνωμοσυνών, προετοιμασία φακέλου για τα ΚΕΠΑ κ.ά.
Η κλινική έχει και την ευθύνη της λειτουργίας μιας εξωνοσοκομειακής δομής, του ξενώνα βραχείας νοσηλείας «ΝΕΦΕΛΗ», ο οποίος φιλοξενεί μέχρι 10 άτομα και φυσικά είναι η κλινική που δέχεται περιστατικά και από τις δύο ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές που λειτουργούν στην πόλη, μιας ακόμα δομής στα Σέρβια Κοζάνης, ενώ περιθάλπει και τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε δομές της Δ. Μακεδονίας. Η κλινική έχει δύναμη 20 κλινών και φυσικά εφημερεύει ενεργά κάθε μέρα».
Η Επιτροπή Αγώνα τονίζει τέλος πως «ανύπαρκτη είναι η πληροφόρηση για το πού θα καταλήξουν οι ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται, κάποιοι εκ των οποίων με εισαγγελική παραγγελία όπως και το πού θα απευθύνονται στο εξής οι ψυχικά πάσχοντες 4 νομών και 5 πόλεων της περιοχής».
Και το Νοσοκομείο Κηφισιάς μετατρέπεται σταδιακά σε Covid
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας, με «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο προς τους διευθυντές των κλινικών και των τμημάτων, καλεί να εξασφαλίσουν έναν δίκλινο θάλαμο από κάθε νοσηλευτικό τμήμα «για τη νοσηλεία ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid-19 που θα εισάγονται στο τμήμα και μέχρι (...) τη μεταφορά αυτού σε κατάλληλη μονάδα». Με άλλα λόγια, να συρρικνωθούν θεραπείες και διαγνώσεις.
Ηδη ο παραπάνω «σχεδιασμός» έχει προχωρήσει και στο Νοσοκομείο «Μεταξά», έχοντας το ίδιο αποτέλεσμα μαζί με τον επικίνδυνο συγχρωτισμό ογκολογικών και Covid ασθενών, με μόνο διαχωριστικό μια πόρτα ή μια σκάλα, και προσωπικό να πηγαινοέρχεται από τη μία νόσο στην άλλη.
Πρόκειται για ακόμα μία πτυχή του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος που θα εκτυλιχθεί και σ' αυτό το νοσοκομείο, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τις ανεμβολίαστες ευπαθείς ομάδες (όπως είναι οι καρκινοπαθείς) να νοσήσουν και με Covid, αποκλείοντας ασθενείς από την επικοινωνία με τον γιατρό τους μέχρι και τη διακοπή της θεραπείας. Και παράλληλα θέτει σε κίνδυνο και τους ασθενείς Covid, καθώς το μόνο που εξασφαλίζει είναι έναν χώρο «πάρκινγκ» μέχρι να αδειάσει κάποιο κρεβάτι, σε κάποιο φρακαρισμένο δημόσιο νοσοκομείο.
«Οποιον πάρει ο χάρος. Αδίστακτη και ανυποχώρητη παραμένει η κυβέρνηση, προωθώντας τη σταδιακή μετατροπή του ΓΟΝΚ σε νοσοκομείο Covid!», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» η Ελένη Παπαγεωργίου, επικουρική παθολόγος στο ΓΟΝΚ, μεταφέροντας την αγωνία ασθενών και υγειονομικών. Η κυβέρνηση «αφήνει στην τύχη τους τους χιλιάδες ογκολογικούς ασθενείς, πολύ υψηλού κινδύνου, που εξυπηρετούνται στο νοσοκομείο μας. Στα 15 λεπτά από το νοσοκομείο μας βρίσκονται τα μεγαθήρια της ιδιωτικής Υγείας, το "Ιατρικό" στο Μαρούσι και το "Υγεία", αλλά ούτε λόγος για επίταξη... Το κρίμα στον λαιμό τους!
Την ίδια στιγμή, το "Μεταξάς" παίρνει κι αυτό τον δρόμο του Covid νοσοκομείου, ενώ στον "Αγιο Σάββα" απολύεται γιατρός, ο πρόεδρος του σωματείου. Είναι ή δεν είναι οι ογκολογικοί ασθενείς υψηλού κινδύνου, που χρήζουν ιδιαίτερων μέτρων προστασίας; Φαίνεται ότι το κέρδος είναι "ασθενής" ακόμα μεγαλύτερου κινδύνου!».
Τον κίνδυνο για τη ζωή βαρέως πασχόντων ασθενών όλης της βορειοδυτικής Ελλάδας, από τη μετατροπή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων σε υγειονομική μονάδα μίας νόσου, καταγγέλλουν όλοι οι διευθυντές τομέων του νοσοκομείου με κοινή επιστολή τους προς την 6η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας.
Στην επιστολή επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι η απόφαση ανοίγματος 3ης ΜΕΘ Covid-19 στο ΠΓΝΙ, και μάλιστα στον χώρο ανάνηψης του χειρουργείου, «οδηγεί σε πλήρη αποδιοργάνωση τη χειρουργική αντιμετώπιση βαρέως πασχόντων ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των ογκολογικών περιστατικών, που η καθυστέρηση αντιμετώπισής τους έχει ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες».
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση να κλείσουν τα τακτικά χειρουργεία για τις ανάγκες ανοίγματος της 3ης ΜΕΘ Covid-19 είχε καταγγελθεί από την «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» ΠΓΝΙ, ενώ είχε επισημανθεί η ανάγκη ανοίγματος κλειστών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία Αρτας και Λευκάδας με την πρόσληψη αντίστοιχου εξειδικευμένου προσωπικού, αίτημα που απορρίπτει το υπουργείο, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Η επιστολή επισημαίνει επίσης ότι η ανάπτυξη 4 ΜΕΘ για Covid περιστατικά έχει σαν αποτέλεσμα να μην επαρκεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τη φροντίδα μη Covid ασθενών με προβλήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα άλλα νοσοκομεία της περιοχής, ξεσκεπάζοντας τα ψέματα του υπουργείου περί «εκτίναξης προσλήψεων» και «στήριξης του δημόσιου τομέα Υγείας».
Κλείνοντας οι διευθυντές των κλινικών επισημαίνουν ότι με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εκπαίδευση των εκατοντάδων φοιτητών της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Σχολής Ιωαννίνων, γεγονός που έχει επισημανθεί και σε σχετική ανακοίνωση της Ιατρικής Σχολής. Από την άλλη, ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής σταθερά καταγγέλλει την άρνηση εμβολιασμού 176 τελειόφοιτων της Ιατρικής που παρέχουν καθημερινά κλινικό έργο, εκτιθέμενοι σε όλους τους κίνδυνους.
Αμεσα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου ενδονοσοκομειακής διασποράς διεκδικεί και η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου (ΕΓΕΣΥΝΗ), σε ανακοίνωσή της με αφορμή όπως αναφέρει «την αναστάτωση που επικρατεί στο ΠΑΓΝΗ λόγω της ενδονοσοκομειακής διασποράς που διαπιστώθηκε τις τελευταίες μέρες, όπου πάνω από 50 κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε εργαζόμενους, συνοδούς και ασθενείς, που νοσηλεύονταν κυρίως στην Παθολογική, στη Νευρολογική και στην Ογκολογική κλινική».
«Το αίτημα επιστημόνων, της ΟΕΝΓΕ, της ΕΓΕΣΥΝΗ και άλλων πρωτοβάθμιων σωματείων υγειονομικών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ενωσης, «για τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το προσωπικό των νοσοκομείων, των ΤΟΜΥ και των ΚΥ δεν έχει ικανοποιηθεί». Δεν εφαρμόζεται καν ακόμη, υπογραμμίζεται, «η απόφαση του υπουργού Υγείας (19/3) για "υποχρεωτική διεξαγωγή rapid test δύο φορές την εβδομάδα σε όλο το προσωπικό των μονάδων Υγείας του ΕΣΥ που δεν έχει εμβολιαστεί", αφού η κυβέρνηση δεν φρόντισε να εξασφαλίσει επάρκεια σε rapid test».
«Η απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ (26/2) για τεστ σε συνοδούς και στις αποκλειστικές επίσης δεν εφαρμόστηκε (τουλάχιστον μέχρι την προηγούμενη βδομάδα)», προσθέτει η ΕΓΕΣΥΝΗ, «τόσο λόγω ανεπάρκειας rapid test όσο και λόγω της μη υποχρεωτικότητάς τoυς. Καθώς το κόστος για τα πρόσθετα αυτά τεστ δεν καλύφθηκε από το κράτος, επιβάρυνε αρχικά τους ίδιους τους συνοδούς. Μετά από παρεμβάσεις (της ΕΓΕΣΥΝΗ και του Σωματείου ΠΑΓΝΗ) για δωρεάν τεστ των συνοδών, η διοίκηση της ΥΠΕ μεταβίβασε στα νοσοκομεία την υποχρέωση για την κάλυψή τους». Σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, συνεχίζει η ανακοίνωση, «η ευθύνη της απόφασης για την ανάγκη διεξαγωγής ή προσκόμισης rapid test των συνοδών μεταφέρθηκε στους διευθυντές και τις προϊστάμενες των κλινικών (μετά από αξιολόγηση ερωτηματολογίου) και η ευθύνη για τις δειγματοληψίες μεταφέρθηκε στο υπάρχον, ελλιπές και εξαντλημένο ιατρικό προσωπικό. Μάλιστα, οι οδηγίες της διοίκησης είναι οι δειγματοληψίες να γίνονται σε χώρους των κλινικών, γεγονός που δεν προλαμβάνει τη διασπορά».
Στην προσπάθεια περιορισμού της εισόδου επισκεπτών μετά τη διασπορά, «η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ έκλεισε πριν λίγες μέρες όλες τις εισόδους/εξόδους στο νοσοκομείο με λουκέτα, ακόμη και τις πόρτες ασφαλείας». Η απόφαση αυτή, τονίζει η Ενωση, «δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, λόγω του ενδεχομένου συνωστισμού στην κεντρική πόρτα του νοσοκομείου (από όπου πλέον περνούν 1.800 περίπου εργαζόμενοι και εκατοντάδες ασθενείς), λόγω του κινδύνου εγκλωβισμού σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού αλλά και λόγω της δυσχέρειας στην είσοδο αναπήρων και αιμοκαθαρόμενων».
«Οι "εκπτώσεις" αυτές στα μέτρα προστασίας είναι αποτέλεσμα της κρατικής πολιτικής υποχρηματοδότησης της Υγείας», καταλήγει η ΕΓΕΣΥΝΗ.
Την ανάγκη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων και τον εμβολιασμό κατά προτεραιότητα των εργαζόμενων μαθητών των Εσπερινών Λυκείων και των εκπαιδευτικών, αναδεικνύει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ), με αφορμή τον θάνατο από επιπλοκές του κορονοϊού δύο μαθητριών του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.
Πρόκειται για μια 60χρονη, η οποία είχε νοσήσει στη διάρκεια της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων, που είχαν καταγραφεί κρούσματα στο συγκεκριμένο σχολείο και μία 40χρονη, η οποία νόσησε και πέθανε κατά την περίοδο της τηλεκπαίδευσης. Η ΑΣΕ σημειώνει ότι πρέπει να ληφθούν εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών και ότι ειδικά στα εσπερινά σχολεία, δεν χωράει άλλη αναβολή.
«Πρόκειται για χώρους μαζικής συνάθροισης εργαζομένων που παλεύουν για το μεροκάματο. Καθημερινά το πρωί, ξεζουμίζονται μέσα στους εργασιακούς χώρους, σε συνθήκες όχι μόνο ελαστικών εργασιακών σχέσεων, αλλά και ελαστικής τήρησης των διαβόητων "πρωτοκόλλων" προστασίας από τον κορονοϊό. Το βράδυ καλούνται να δώσουν τη μάχη της γνώσης, με εξασθενημένο αντικειμενικά ανθρώπινο οργανισμό, σε σχολεία όπου συνήθως δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις τεχνικές υγειονομικές προδιαγραφές που θέτουν οι ειδικοί (π.χ. ανεπαρκής αερισμός, ανύπαρκτες αυλές κ.ά.)».
Σε συγκέντρωση στο δημαρχείο του δήμου Θερμαϊκού στην Περαία, αύριο Σάββατο 10/4 στις 11.30 π.μ., καλούν σωματεία και φορείς της περιοχής, που συντονίζουν τη δράση τους για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού. Διεκδικούν την ενίσχυση του ΚΥ Μηχανιώνας και την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας για την αντιμετώπιση των αναγκών της πανδημίας.
Την κινητοποίηση διοργανώνουν οι: Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Γυναικών Θερμαϊκού (ΟΓΕ), Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΣΕΤΗΠ, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σωματείο Εργαζομένων ΚΑΖΙΝΟ, ΣΕΤΕΠΕ, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου, Αλιευτικός Σύλλογος Μηχανιώνας, Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης, ΑΕΣ «Αριστοτέλης» Επανομής, Σύλλογος Γονέων 3ου Δημοτικού Σχολείου Επανομής, Σύλλογος Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Επανομής.
Παρεμβάσεις του ΚΚΕ για καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες
Από παλιότερη εξόρμηση της ΚΝΕ σε στρατόπεδο νεοσυλλέκτων |
Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, σημειώνοντας ότι εκτός από το Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου στη Λαμία, κρούσματα ανάμεσα σε νεοσύλλεκτους έχουν σημειωθεί το προηγούμενο διάστημα και σε άλλα στρατόπεδα. Επισημαίνουν ότι την ευθύνη φέρει αποκλειστικά η κυβέρνηση, η οποία όφειλε να έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη εκδήλωσης κρουσμάτων στις στρατιωτικές μονάδες.
Επιπλέον, με δεύτερη Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρονται σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία νεοσύλλεκτοι στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού Θήβας διαμαρτύρονται για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν, όπως προβλήματα συνωστισμού, ελλιπής καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων, χορήγηση ποσοτήτων προσωπικής υγιεινής που δεν επαρκούν, έλλειψη ζεστού νερού, καθώς και για ελλείψεις στο ιατρείο της μονάδας και μη διεξαγωγή τεστ κορονοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα κορονοϊού στο ΚΕΥΠ Λαμίας και να αποφευχθεί η διασπορά του ιού στις μονάδες όπου θα μετατεθούν οι νεοσύλλεκτοι, καθώς και για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι ελλείψεις στο στρατόπεδο της Θήβας.
Τέλος, ο Θ. Παφίλης επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο για το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει σε στρατόπεδο της Κω, όπου σημειώνονται πολλά κρούσματα Covid και προκύπτουν πολλά ερωτήματα για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ζήτησε από τον υπουργό να παρθούν άμεσα και επείγοντα μέτρα. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας από τη μεριά του διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα διερευνηθεί άμεσα.
Σε εγκληματική ενέργεια οφείλεται ο θάνατος 76χρονου ασθενούς με κορονοϊό προχτές το βράδυ στον «Ερυθρό Σταυρό», ενώ ως δράστης φέρεται 58χρονος που νοσηλεύεται στο ίδιο δωμάτιο. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο 58χρονος φέρεται ότι ενοχλήθηκε από τον θόρυβο που έκανε το μηχάνημα αναπνευστικής υποστήριξης του θύματος και κάποια στιγμή, ενώ ήταν οι δυο τους στο δωμάτιο, το αποσυνέδεσε, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 76χρονος.
Ο 76χρονος βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Τετάρτης, από τους γιατρούς που πήγαν στον θάλαμο, καθώς σφύριζε το μηχάνημα αναπνευστικής υποστήριξης, που βρέθηκε αποσυνδεδεμένο, και έτσι οι γιατροί φώναξαν την αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύλληψη του 58χρονου έγινε μετά τον εντοπισμό δακτυλικών αποτυπωμάτων του στην πρίζα του μηχανήματος. Τα ερωτήματα ωστόσο παραμένουν για τις συνθήκες νοσηλείας του 76χρονου, που βρισκόταν διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ, λόγω έλλειψης κλινών.
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση προχωρά τη Δευτέρα 12 Απρίλη, στις 12.30 το μεσημέρι, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΨΝΑ Δαφνί, με αφορμή την κλήση σε απολογία για τέλεση «πειθαρχικού παραπτώματος» και με σκοπό τη δίωξη - καθ' υπόδειξη του εργολάβου στην καθαριότητα - του Θωμά Δημουλά, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση παύση της διαδικασίας.
Το «παράπτωμα» που διέπραξε ο συγκεκριμένος εργαζόμενος είναι ότι τα έβαλε με την εργολαβική εταιρεία, διεκδικώντας τα απαιτούμενα μέτρα ατομικής προστασίας για το προσωπικό καθαριότητας, καθώς υπήρξαν καταγγελίες στο σωματείο για κινδύνους διασποράς του κορονοϊού. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η εταιρεία παρέχει Μέσα Ατομικής Προστασίας (γάντια, μάσκες κ.λπ.) με το σταγονόμετρο (ένα ζευγάρι γάντια το 8ωρο και μία μάσκα ή και καθόλου) και μετακινεί το προσωπικό της από τμήμα σε τμήμα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα υγειονομικά πρωτόκολλα, γεγονός που έχει ήδη καταγγελθεί εγγράφως άπειρες φορές.
Επίσης, σύμφωνα με καταγγελία της ΟΕΝΓΕ, «στις 6/4/21 ο διοικητής του Νοσοκομείου Ιωαννίνων "Χατζηκώστα" υλοποίησε τελικά την απειλή του απολύοντας την συνάδελφο επικουρική γαστρεντερολόγο του νοσοκομείου. Είναι η δεύτερη επιλεκτική, εκδικητική απόλυση επικουρικού γιατρού με παραβίαση της ισχύουσας νομοθετικής ρύθμισης της ίδιας της κυβέρνησης, που προβλέπει παράταση θητείας όλων των επικουρικών γιατρών ως 31/10/21».
«Οπως και στην περίπτωση του Κώστα Καταραχιά -συνεχίζει η ανακοίνωση- έτσι και εδώ η απόλυση ήταν καθαρά εκδικητική γιατί η συνάδελφος "δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις" και διεκδίκησε την επιστημονική της αξιοπρέπεια απαιτώντας την λειτουργία του γαστρεντερολογικού τμήματος και στην συνέχεια απαίτησε την εφαρμογή της νομοθεσίας για άδειες ειδικού σκοπού ως εργαζόμενη μητέρα ανήλικου τέκνου, γονέα μονογονεϊκής οικογένειας». Η ΟΕΝΓΕ καλεί τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας να ανακαλέσουν άμεσα την απαράδεκτη απόφαση.
Σήμερα, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν διεξαγωγή rapid test από κλιμάκια του ΕΟΔΥ (10 π.μ.- 3μ.μ.) στα εξής σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη:
Αμεσες λύσεις στο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι νεφροπαθείς ασθενείς της Πάρου απαιτεί το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Γιώργος Μαρίνος και Μαρία Κομνηνάκα προς τους υπουργούς Υγείας και Ναυτιλίας, ζητώντας τη δημιουργία δημόσιας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νησί.
Στην Ερώτηση αναφέρεται: «Οι οικογένειες των νεφροπαθών στην Πάρο αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Ορισμένες ταλαιπωρούνται μόνιμα σωματικά, ψυχολογικά και οικονομικά με τη μεταφορά για τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης στη μονάδα του Nοσοκομείου στη Νάξο, άλλες αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στη Σύρο ή την Αττική και άλλες βιώνουν την ουσιαστική διάλυσή τους, με άλλα μέλη τους να είναι στο νησί και άλλα εκεί που υπάρχει μονάδα αιμοκάθαρσης.
Τα προβλήματα των αιμοκαθαιρόμενων και των οικογενειών τους οξύνθηκαν παραπέρα με την εμφάνιση της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα από πέρυσι. Τότε χρειάστηκε οι νεφροπαθείς που μεταβαίνουν για αιμοκάθαρση στη Νάξο να παραμείνουν εκεί δύο περίπου μήνες χωρίς κανενός είδους κρατική στήριξη.
Φέτος, ελέω εφοπλιστικής ασυδοσίας και κρατικής αδιαφορίας γι' αυτούς και τις οικογένειές τους, είχαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του πήγαινε - έλα, χωρίς η προσωρινή λύση που δόθηκε για τη μεταφορά τους, μετά την κατακραυγή και τις παρεμβάσεις που έγιναν, να είναι ουσιαστική. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις οικογένειες των νεφροπαθών, αλλά το σύνολο των λαϊκών οικογενειών του νησιού».
Το ΚΚΕ απαιτεί: Καθημερινά ακτοπλοϊκά πρωινά και απογευματινά δρομολόγια προς και από τη Νάξο. Σε περίπτωση ανεκτέλεστων δρομολογίων να γίνεται με κρατική ευθύνη η μεταφορά (σκάφος Λιμενικού κ.λπ.). Να γίνονται με κρατική δαπάνη η μεταφορά των ασθενών και των συνοδών τους, η διαμονή και η διατροφή τους όταν η παραμονή για διάφορους λόγους κρίνεται απαραίτητη. Την περίοδο της πανδημίας, με κρατική ευθύνη να εξασφαλιστεί χώρος για την παραμονή τους μετά τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης, μέχρι την έλευση του πλοίου προς Πάρο.
Παράλληλα, προβάλλει την άμεση ανάγκη για ίδρυση, με κρατική ευθύνη, μονάδας αιμοκάθαρσης στην Πάρο το συντομότερο δυνατό, σε κατάλληλο χώρο, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό, με κατάλληλη υποδομή στο πλαίσιο αναβαθμισμένης μονάδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του δημόσιου συστήματος Υγείας.