Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ
Το κράτος να αναλαμβάνει πλήρως και αποκλειστικά τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων

Παρέμβαση με αφορμή την ένταξη του νοσοκομείου στο Νέο Σύστημα Κοστολόγησης

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας και τον πρόεδρο του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) η πλήρης ένταξη του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου στο Νέο Σύστημα Κοστολόγησης - χρηματοδότησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΣυΚΝΥ) καθώς και η ένταξη ολόκληρης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας στο ΣυΚΝΥ μέχρι το τέλος του έτους, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ.

«Πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου χρηματοδότησης, όπου θα επιβραβεύονται με χρηματοδότηση τα νοσοκομεία που θα περιορίζουν τις εργαστηριακές εξετάσεις, τις μέρες νοσηλείας και γενικότερα το "κόστος" της νοσηλείας.

Οχημα γι' αυτήν την πολιτική θα αποτελέσουν τα λεγόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα (DRG) που οδηγούν σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία σε πρόωρα εξιτήρια ασθενών (τα λεγόμενα αιματηρά εξιτήρια) και δραματική μείωση των παροχών Υγείας προς τους πολίτες (...)

Στόχος του νέου συστήματος χρηματοδότησης δεν είναι η κάλυψη των αναγκών σε υπηρεσίες Υγείας των πολιτών αλλά η μείωση έως την εξαφάνιση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, η μεταφορά του κόστους μέσω των ασφαλιστικών εισφορών στις τσέπες των πολιτών και ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων (...)

Το μάρμαρο θα το πληρώσουν νοσοκομεία και κλινικές με ελλιπή στελέχωση και υποδομές, άρα και δυνατότητες, καθώς και αυτά που παρουσιάζουν μειωμένη πληρότητα (...)

Ηδη η διοίκηση του νοσοκομείου ομολογεί ότι τα μοναδικά έσοδα του νοσοκομείου είναι η αποζημίωση από τα ασφαλιστικά ταμεία και καθιστά τους γιατρούς υπεύθυνους για την απώλεια χρημάτων και κατά συνέπεια στέρηση των αντίστοιχων πόρων από εξοπλισμούς και προσωπικό. Ετσι, γιατροί και νοσηλευτές καλούνται να γίνουν λογιστές, εισπράκτορες και ταμίες προκειμένου να μαζευτούν έσοδα και ο επιστημονικός ρόλος τους να πάει περίπατο προκειμένου να συνεχίσουν τμήματα και κλινικές να λειτουργούν», καταγγέλλει μεταξύ άλλων το Σωματείο και απαιτεί το κράτος να αναλαμβάνει αποκλειστικά και πλήρως την ευθύνη για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων.

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Στο σκοτάδι το μισό νοσοκομείο λόγω βλάβης στο δίκτυο!

Στο σκοτάδι βυθίστηκε και χτες το βράδυ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» το μισό κτίριο ΑΧΕΠΑ, το Ακτινολογικό, αλλά και η ΜΕΘ-1, λόγω βλάβης στο ηλεκτρικό δίκτυο του νοσοκομείου, εν μέσω γενικής εφημερίας που ξεκίνησε χτες στις 2.30 μ.μ. και θα τελειώσει σήμερα στις 8 το πρωί.

Οι γεννήτριες πήραν μεν μπρος αλλά δεν μπορούν να καλύψουν την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων, ενώ οι βοηθητικές μπαταρίες (APU) που τροφοδοτούν καίριας σημασίας μηχανήματα σε ορισμένα σημεία του νοσοκομείου αδειάζουν...

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου για άλλη μια φορά εκφράζουν την αγωνία τους για τη νοσηλεία των ασθενών, αφού έβλεπαν και χτες την εφημερία να βγαίνει «αγκομαχώντας».

Σημειώνεται ότι το Σωματείο Εργαζομένων έχει καταγγείλει επανειλημμένα τον εργολάβο που έχει αναλάβει τη συντήρηση του ηλεκτρικού δικτύου του νοσοκομείου, καθώς έχει μειώσει το προσωπικό που απασχολεί, ενώ λόγω των διαχρονικών περικοπών οι συντηρητές του νοσοκομείου είναι ελάχιστοι.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Χαμηλοί οι ρυθμοί των εμβολιασμών αλλά στο «φουλ» οι απειλές για απολύσεις

Eurokinissi

Με ρυθμούς χελώνας, ως αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών συμφωνιών και του ανταγωνισμού μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών, του Φαρμάκου - εμπόρευμα, συνεχίζεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Σύμφωνα και με τα χτεσινά στοιχεία μόλις το 23,7% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ μόνο το 39% έχει εμβολιαστεί με μία δόση. Μισό χρόνο μετά την έναρξη του εμβολιασμού στη χώρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τελικά ο εμβολιασμός των ανθρώπων που είναι κατάκοιτοι και ανήκουν μάλιστα στις ομάδες υψηλού κινδύνου θα ξεκινήσει στο τέλος Ιούνη, «με τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών». Δηλαδή η σχεδόν ανύπαρκτη δημόσια ΠΦΥ θα παραμείνει ως έχει, χωρίς ενίσχυση σε προσωπικό, υποδομές, κρατικούς πόρους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ενδεχόμενο να διανέμονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ από τα σούπερ μάρκετ, με τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, κάνοντας λόγο για «διαβούλευση σε σχέση με τον τρόπο που θα διατεθούν τα σελφ τεστ, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα», την ίδια στιγμή που δεν λέει ούτε κουβέντα για την ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας ΠΦΥ, ώστε να είναι αποτελεσματική η επιδημιολογική επιτήρηση.

Οπως ανακοινώθηκε, θα ανοίξουν μόλις 300 νέα ραντεβού για τα εμβόλια της «Pfizer» (240.000 δόσεις), της «Moderna» (84.000) και της «Johnson & Johnson» (96.300), ενώ ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ομάδας 25 - 29 ετών.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης έγινε αναφορά σε διεθνείς μελέτες για την επαγγελματική εξουθένωση (burn-out) των υγειονομικών, σύμφωνα με τις οποίες σε όλα τα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας τα ποσοστά της φτάνουν πάνω από 40%, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους εργαζόμενους σε ΜΕΘ. Παρ' όλα αυτά, και χτες η κυβέρνηση έκανε σαφή την άρνησή της να διαθέσει κρατικούς πόρους για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, με νέα κρεβάτια ΜΕΘ, εξοπλισμό κ.λπ., που η έλλειψή τους είναι η βασική αιτία για το burn-out. Αντ' αυτού ανακοίνωσε ότι έχει επεξεργαστεί πρόγραμμα 7,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ «για την καταγραφή των υγειονομικών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας, την κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τα επίπεδα του στρες που έχουν υποστεί».

Παρά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ακόμα και μέσα στη Βουλή, συνεχίζεται η απλήρωτη εξοντωτική υπερεργασία γιατρών σε εμβολιαστικά κέντρα νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

Ξανά καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις δεδουλευμένων

Στο μεταξύ, όπως καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ «υπάρχει πλήθος καταγγελιών για άρνηση ένταξης των γιατρών σε καθεστώς ενεργής ή μεικτής εφημερίας όταν απασχολούνται απογευματινές ή βραδινές ώρες, Σαββατοκύριακα και αργίες, όπως επίσης μεγάλη καθυστέρηση στην αποζημίωση δεδουλευμένων πρόσθετων εφημεριών, πολλές από τις οποίες αφορούν απασχόληση στα εμβολιαστικά κέντρα. Δηλώνουμε πως η κατάσταση αυτή θα σταματήσει να γίνεται ανεκτή».

Την ίδια ώρα η Ενωση Ιατρών παρατηρεί για άλλη μια φορά αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην αποζημίωση των δεδουλευμένων πρόσθετων εφημεριών. «Για παράδειγμα, σε όλα τα νοσοκομεία ευθύνης της 2ης ΥΠΕ δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί οι πρόσθετες εφημερίες που εκτελέστηκαν από τον Δεκέμβριο του 2020 και μετά.

Είναι η πολλοστή φορά που αναγκαζόμαστε να διαμαρτυρηθούμε γι' αυτό το θέμα», σημειώνει η ΕΙΝΑΠ δηλώνοντας πως θα καλύψει και θα συντονίσει αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων γιατρών ανά νοσοκομείο για επίσχεση εργασίας με την απαίτηση να αποζημιωθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες.

Αλλοι 15 νεκροί και 890 νέα κρούσματα

Στο μεταξύ, χτες άλλοι 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή από κορονοϊό, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.346 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 381, τα νέα κρούσματα 890, εκ των οποίων 448 εντοπίστηκαν στην Αττική και 84 στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 412.420.

Σήμα στους μεγαλοξενοδόχους για απολύσεις με πρόσχημα τους εμβολιασμούς

Απειλές για απολύσεις εργαζομένων με απόφαση του εργοδότη, σε περίπτωση που δεν έχουν εμβολιαστεί, εκτόξευσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό. Μάλιστα, όπως περιέγραψε χωρίς ίχνος ντροπής, αυτή η απόφαση είναι αποτέλεσμα ενός ...εποικοδομητικού διαλόγου του υπουργού με μεγαλοξενοδόχο!

Είπε συγκεκριμένα: «Χτες (σ.σ. προχτές) ήρθε στο γραφείο μου ένας μεγάλος ξενοδόχος και στα διάφορα που συζητάγαμε μου έθεσε το ζήτημα ότι ελάχιστοι εκ των εργαζομένων δεν ήθελαν να εμβολιαστούν. Καταλήξαμε ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους ότι για την ασφάλεια της επιχείρησης θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι και όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, θα πρέπει να αναλάβει και τις συνέπειες της αποφάσεώς του. Δεν μπορεί μια επιχείρηση να κινδυνεύει να κλείσει επειδή ένας υπάλληλος θέλει να ασκήσει ένα δήθεν δικαίωμά του, να μην εμβολιαστεί».

Είναι γεγονός ότι αυτό το εκβιαστικό κλίμα καλλιεργείται τις τελευταίες μέρες έντονα, αφού κάτι αντίστοιχο προέκυψε και από τις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας με αφορμή τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό προχτές.

Η αντεργατική επίθεση δεν μένει μόνο στις «ανατροπές του αιώνα», με το νομοσχέδιο που θάβει τα εργασιακά δικαιώματα. Με αφορμή τον μεγάλο αριθμό όσων επιλέγουν να μην προχωρήσουν στον απαραίτητο εμβολιασμό, η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι βρίσκουν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να «ανοίξουν» θέμα απολύσεων στον Τουρισμό και μάλιστα σε μια συγκυρία κατά την οποία, με το άνοιγμα του κλάδου, δεν έχει παρθεί ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο από κυβέρνηση και ομίλους για την προστασία στους χώρους δουλειάς. Και, βέβαια, κανένα μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που θα μπορούσε να στηρίξει το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Η αισχρή τοποθέτηση Γεωργιάδη συμπληρώθηκε από τα εξής: «Στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο αν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Ενας άνθρωπος ο οποίος θέτει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους συμπολίτες και συναδέλφους δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις. Οπως είπε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με έναν πάρα πολύ ωραίο τρόπο, πουθενά το Σύνταγμα δεν κατοχυρώνει αυτόν που θέλει με τη συμπεριφορά του να θέσει σε κίνδυνο τους άλλους».

Είναι τουλάχιστον χυδαίο, όταν η κυβέρνηση με τις παλινωδίες, τις αντιφάσεις και την αδιαφορία της να υπάρξουν πειστικές απαντήσεις για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης στα μικρά ποσοστά εμβολιασμών, να ενεργοποιεί πάλι τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και την ατομική ευθύνη, μόνο και μόνο για να δώσει σήμα στους μεγαλοξενοδόχους ότι μπορούν να προχωρούν ασύδοτα σε απολύσεις, ακόμα και με πρόσχημα τον μη εμβολιασμό.

Για τα περιοριστικά μέτρα

Σχετικά με την άρση περιοριστικών μέτρων, χτες ανακοινώθηκαν τα εξής:

  • Τη Δευτέρα 14 Ιούνη επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.
  • Από το Σάββατο 12 Ιούνη η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα είναι από τη 1.30 τα ξημερώματα μέχρι τις 5 το πρωί. Από 1η Ιούλη σταματά να ισχύει η απαγόρευση.
  • Από το Σάββατο 12 Ιούνη θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, επανεκκινούν τη λειτουργία τους καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές, και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους. Αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες Ακροάματος - Θεάματος από 50% σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων. Σε 70% έως 5.000 θέσεων και 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Εάν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους. Στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ.
  • Από 1η Ιούλη το όριο για τις υπηρεσίες catering - δεξιώσεων αυξάνεται από 100 σε 300 άτομα.
  • Για τις εμποροπανηγύρεις, η επανέναρξή τους θα γίνει μόνο σε Περιφερειακές Ενότητες όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί τις επόμενες μέρες.
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Εκατομμύρια αχρησιμοποίητες δόσεις εμβολίων κινδυνεύουν να λήξουν στις ΗΠΑ

Την ώρα που δεκάδες χώρες στον κόσμο «βλέπουν με το κιάλι» τα εμβόλια για τον κορονοϊό και δεν έχουν εμβολιάσει ακόμη ούτε τους υγειονομικούς και τους ηλικιωμένους, στις ΗΠΑ δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της «Johnson & Johnson» κινδυνεύουν να λήξουν μέσα στον Ιούνη, καθώς έχουν μείνει αχρησιμοποίητες!

Οι ΗΠΑ, όπως και η ΕΕ, η Κίνα, η Ρωσία και άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, έχουν συγκεντρώσει τη μερίδα του λέοντος στα εμβόλια, προκειμένου να αποκτήσουν προβάδισμα στον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Χαρακτηριστικά, οι ΗΠΑ έχουν απόθεμα δεκάδες εκατομμύρια δόσεων του εμβολίου της «AstraZeneca», το οποίο δεν έχει εγκριθεί για χρήση στη χώρα επειδή δεν το έχουν ανάγκη, και ταυτόχρονα εμποδίζουν επί μήνες την εξαγωγή του. Σήμερα πλέον παζαρεύουν τη διανομή δόσεων, με κριτήριο και πάλι τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ιεραρχώντας π.χ. συμφωνίες με Ταϊβάν και Ουκρανία.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η εξέλιξη με το εμβόλιο της «Johnson & Johnson»: Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ρόιτερς», η ζήτηση στις ΗΠΑ για όλα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού έχει μειωθεί από τα μέσα Απρίλη (περίπου το 64% των Αμερικανών ενηλίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση), αλλά η πτώση είναι σημαντικά μεγαλύτερη για αυτό της «Johnson & Johnson». Ως λόγος επισημαίνονται ανησυχίες του κόσμου για την ασφάλεια του εμβολίου, τις οποίες βέβαια μεγεθύνει το ανύπαρκτο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη μητρόπολη του καπιταλισμού.

Σχεδόν οι μισές από τα 21 εκατ. δόσεων που η εταιρεία έχει παρασκευάσει για τις ΗΠΑ έχουν μείνει αχρησιμοποίητες. Αναφέρεται ότι τουλάχιστον 13 παρτίδες εμβολίων της «Johnson & Johnson» έχουν ημερομηνίες λήξης στις 27 Ιούνη ή νωρίτερα.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξετάζει τρόπους αποθήκευσης ώστε να επεκταθεί η χρονική διάρκεια ζωής του εμβολίου. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι διεξάγει μελέτες αξιολόγησης σταθερότητας που θα μπορούσαν να της επιτρέψουν να μεταθέσει τις ημερομηνίες λήξης.

Ενδεικτικά, ο κυβερνήτης του Οχάιο ανακοίνωσε ότι η Πολιτεία είχε περίπου 200.000 δόσεις του εμβολίου της «Johnson & Johnson» με ημερομηνία λήξης στις 23/6. Δηλαδή περίπου το 30% των δόσεων αυτού του εμβολίου κινδυνεύουν να λήξουν και να πεταχτούν, καθώς «η Πολιτεία δεν έχει τη νομική επιλογή να στείλει δόσεις σε άλλες Πολιτείες ή χώρες»!

20 εκατομμύρια εμβολιασμοί τη μέρα στην Κίνα

Την ίδια στιγμή, η Κίνα, που άρχισε να επιταχύνει τους εμβολιασμούς από τον Απρίλη, έχει φτάσει να εμβολιάζει περίπου 20 εκατ. ανθρώπους τη μέρα.

Χαρακτηριστικά, οι ημερήσιοι εμβολιασμοί της Κίνας αποτελούν σχεδόν το 60% όλων των δόσεων που χορηγούνται παγκοσμίως σε μια μέρα (περίπου 35 εκατ.).

Εως τις 6 Ιούνη είχαν χορηγηθεί περίπου 780 εκατ. δόσεις εμβολίων κυρίως στις μεγάλες πόλεις, όπως το Πεκίνο, όπου το 87% των ενηλίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση. Οι ρυθμοί ενδέχεται να επιβραδυνθούν κατά τους εμβολιασμούς στην επαρχία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, η χώρα στοχεύει να παράγει συνολικά περίπου 3 δισ. δόσεις εμβολίων μέσα στο 2021 και έως 5 δισ. δόσεις ετησίως τα επόμενα χρόνια.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οξύνονται ο ανταγωνισμός και η «διπλωματία των εμβολίων»: Η Κίνα έχει ήδη κλείσει συμφωνίες παράδοσης ή έχει παραδώσει 350 εκατ. δόσεις των εμβολίων των «CoronaVac» και «Sinopharm» σε περισσότερες από 75 χώρες. Η έγκρισή τους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναμένεται να καταστήσει ακόμη μεγαλύτερη τη διείσδυσή τους σε χώρες «χαμηλού εισοδήματος».

Μαζική παραγωγή του «Sputnik Light» επειδή κοστίζει λιγότερο

Στο πλαίσιο του σκληρού οικονομικού και γεωπολιτικού ανταγωνισμού, ρωσικές φαρμακοβιομηχανίες θα επικεντρωθούν μόνο στην παραγωγή του μονοδοσικού εμβολίου «Sputnik Light» αυτήν την περίοδο, επειδή είναι πιο εύκολη και λιγότερο κοστοβόρα, σε σχέση με την παραγωγή του «Sputnik-V».

Η πολυπλοκότητα της παραγωγής της δεύτερης δόσης του «Sputnik-V», το οποίο παρασκευάζεται από δύο διαφορετικά προϊόντα, που απαιτούν διαφορετικές υποδομές παραγωγής, ανεβάζει το κόστος, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας «Pharmasyntez», ενώ το «Sputnik Light» είναι μια ελκυστική άμεση λύση.

Το «Sputnik Light» - που έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα (79,4%) και στοιχίζει λιγότερο από 10 δολάρια - προορίζεται για εξαγωγές. Ηδη υπάρχει ζήτηση από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Παράλληλα, στη Σερβία ξεκίνησε η παραγωγή του «Sputnik-V», με στόχο να παράγονται έως και 20 εκατ. δόσεις το χρόνο, ενώ η Σλοβακία έγινε η δεύτερη χώρα της ΕΕ που άρχισε να εμβολιάζει με το ρωσικό εμβόλιο.

Την ίδια ώρα που προχωρούν αντίστοιχες κερδοφόρες «μπίζνες», όπως σε όλες τις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες έτσι και στη Ρωσία, ο λαός έρχεται αντιμέτωπος με τις τραγικές συνέπειες της πολιτικής που αντιμετωπίζει ως «κόστος» την προστασία του.

Με την εξάπλωση της πανδημίας να συνεχίζεται αμείωτη, ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη Ρωσία προσεγγίζει επισήμως τις 125.000, ωστόσο η ρωσική στατιστική υπηρεσία (Rostat) έχει ανακοινώσει περισσότερους από 270.000 θανάτους που συνδέονται με την Covid-19 το διάστημα Απρίλη 2020 - Απρίλη 2021. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι ο πληθυσμός της Ρωσίας από το Γενάρη έως τον Απρίλη του 2021, σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών, μειώθηκε κατά 304.500, αριθμός διπλάσιος συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (158.300).

Σε ένα ακόμα χαρακτηριστικό περιστατικό, τρεις ασθενείς σε ΜΕΘ στη Ρωσία έχασαν τη ζωή τους και 8 νοσηλεύονται λόγω πυρκαγιάς που προκλήθηκε από αναπνευστήρα...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σταματά η διάθεση self tests από τα φαρμακεία

Στην αναστολή της δωρεάν διάθεσης των self tests προχώρησαν από χτες οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα επέστρεψαν στις φαρμακαποθήκες τις ποσότητες που είχαν προμηθευτεί. Το Σάββατο 12/6, σε έκτακτη Γενική Συνέλευσή τους, θα εξετάσουν το ενδεχόμενο οριστικής διακοπής της διάθεσής τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), αιτία της απόφασης αυτής είναι οι νέες ανακοινώσεις, μέσω των social media, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Ακη Σκέρτσου, ότι η κυβέρνηση δρομολογεί τη διακίνηση των self tests από άλλα κανάλια διάθεσης, παρά τη δεδηλωμένη αντίθετη θέση του ΕΟΦ. «Εάν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, αισθανόμαστε ότι για ακόμη μία φορά η πολιτεία εξαπατά με αιφνιδιαστικές αποφάσεις τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή στήριξαν την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας», σημειώνει.

Οι εκπρόσωποι του ΦΣΘ δηλώνουν ότι τέτοια ιατροτεχνολογικά προϊόντα δεν μπορούν να διατίθενται από άλλα κανάλια διανομής (π.χ. σούπερ μάρκετ) ενώ απαντώντας στη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου περί εκβιασμού τονίζουν ότι «δεν θα δεχτούν ούτε απειλές ούτε εκβιασμούς οποιουδήποτε είδους».

ΑΙΓΙΝΑ
Εδώ και 4 χρόνια είναι χωρίς παιδίατρο πάνω από 1.000 παιδιά

Από το 2017 στο Κέντρο Υγείας Αίγινας δεν υπάρχει μόνιμος παιδίατρος, με αποτέλεσμα να είναι ακάλυπτα πάνω από 1.000 παιδιά που μένουν μόνιμα στο νησί, μετακυλίοντας την ευθύνη για όλα τα καθημερινά κι επείγοντα περιστατικά σε ιδιώτη γιατρό. Ενώ ο παιδικός πληθυσμός την καλοκαιρινή περίοδο πολλαπλασιάζεται.

Το θέμα συζητήθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αίγινας να επισημαίνει ότι «η έλλειψη μόνιμου παιδιάτρου είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της Αίγινας και τα παιδιά τους και το μόνο που έχουν προσλάβει μέχρι σήμερα είναι κοροϊδία.

Η περιστασιακή παρουσία παιδιάτρου, οι λύσεις - "μπαλώματα" που προκρίνουν κεντρική και τοπική διοίκηση, οι ελλείψεις ειδικοτήτων στο Κέντρο Υγείας οδηγούν παραπέρα στην απαξίωση των δημόσιων δομών, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας. Αυτή η έλλειψη έχει ως αποτέλεσμα οι νέοι γονείς να αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιώτες παιδιάτρους και να καταβάλλουν μεγάλα χρηματικά ποσά για την υγεία των παιδιών τους ή και σε κάποιες περιπτώσεις να ταξιδεύουν έως τον Πειραιά για περιστατικά τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και στο ΚΥ εάν υπήρχε το κατάλληλο προσωπικό».

Οπως σημειώνει, «η απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει συνολικά στη δημόσια Υγεία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, με τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, το "εμπάργκο" στις προσλήψεις, τις περικοπές στις παροχές στην Υγεία, την αύξηση της ανταποδοτικότητας, τις πληρωμές στις υπηρεσίες Υγείας, στα φάρμακα, στις εξετάσεις κ.λπ.».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί όλους τους κατοίκους του νησιού, τους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες, τους μαζικούς φορείς να δυναμώσουν τον αγώνα τους ώστε να γίνει άμεσα πρόσληψη παιδιάτρου με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όπως επίσης να στελεχωθεί με όλο το αναγκαίο προσωπικό το Κέντρο Υγείας Αίγινας.

ΛΑΡΙΣΑ
Σήμερα η κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση των 90 συμβασιούχων της 5ης ΥΠΕ

Με κινητοποίηση στις 8.30 π.μ. έξω απ' την 5η ΥΠΕ στη Λάρισα και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία, απαντάνε οι 90 συμβασιούχοι εργαζόμενοι (ΣΟΧ) στο Κέντρο Υγείας και ΤΟΜΥ της Περιφέρειας, στην άρνηση της 5ης ΥΠΕ να ανανεώσει τις συμβάσεις τους.

Στο πλευρό τους θα βρεθεί το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, το οποίο καταγγέλλει την τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ και της 5ης ΥΠΕ αφού αξιοποιώντας νόμους που έχουν ψηφιστεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, είτε συνεχίζουν την τακτική της ομηρίας των εργαζομένων στην Υγεία είτε τους απολύουν (όπως συμβαίνει και σε αυτήν την περίπτωση) παραδίνοντας τους συγκεκριμένους τομείς των Κέντρων Υγείας σε ιδιώτες - εργολάβους.

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί: Να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου. Αμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων μέχρι το τέλος του 2021, όπως προβλέπει η σχετική τροπολογία. Να ακυρωθούν τώρα οι συμβάσεις της 5ης ΥΠΕ με τις εργολαβικές εταιρείες για την καθαριότητα και τη φύλαξη των Κέντρων Υγείας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην Πρόνοια. Ενταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org