Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΟ ΚΚΕ
Αποκατάσταση των καταστροφών - μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης και προστασίας του λαού με ευθύνη του κράτους

Κατατέθηκε χτες και προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της υγείας, την αποκατάσταση των καταστροφών και την αποζημίωση των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές

Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών, Εσωτερικών, Υγείας και Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης, απαιτώντας συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της υγείας, την αποκατάσταση των καταστροφών και την αποζημίωση των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές. Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης (οι υπότιτλοι δικοί μας).

* * *

Η πρόσφατη πυρκαγιά στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά, με τις τραγικές συνέπειές της, τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, τους τραυματίες, τους αγνοούμενους, τις καταστροφές περιουσιών και δασικών εκτάσεων, είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος. Ενός εγκλήματος που έχει ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία όχι μόνο δεν διαμόρφωσε ένα σύγχρονο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, αλλά κάθε χρόνο υποβαθμίζει τους τομείς δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και μειώνει την κρατική χρηματοδότηση. Συνέπεια είναι οι τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, υποδομές, προσωπικό.

Ενα ολοκληρωμένο σχέδιο θα έπρεπε να περιλαμβάνει προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα, με δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, διάνοιξη δασικών δρόμων, καθαρισμό και ουσιαστική φύλαξη. Επίσης, την οργανωτική προετοιμασία με οδηγίες, μέσα, υποδομές, επάρκεια προσωπικού, αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, κατάλληλη εκπαίδευση της Πυροσβεστικής, των υπόλοιπων εμπλεκόμενων ομάδων έκτακτων αναγκών, αλλά και του συνόλου του πληθυσμού.

Θα έπρεπε να σχεδιάζονται και να πραγματοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας και να υπάρχουν κατάλληλες οδεύσεις μαζικής διαφυγής, υποδομές και μέσα για την εκκένωση του πληθυσμού, εφόσον αυτή χρειαστεί, ή για την προστασία του σε κατάλληλες εγκαταστάσεις. Ιδιαίτερα αυτά θα έπρεπε να γίνονται σε περιοχές όπως το Μάτι και ο Νέος Βουτζάς, όπου οι οικισμοί είναι μέσα σε δάση.

Η τραγική εξέλιξη απέδειξε την απουσία ενός τέτοιου ολοκληρωμένου σχεδίου, οδηγώντας στα γνωστά αποτελέσματα και τον εγκλωβισμό του κόσμου στο Μάτι, που μετατράπηκε σε παγίδα θανάτου.

Εγκληματικές ευθύνες για την εμπρηστική πολιτική

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει στην αρχή ότι «τα έκανε όλα καλά» και στη συνέχεια να αποδώσει την καταστροφή σε πιθανούς εμπρησμούς, στην κλιματική αλλαγή, ακόμη και στους ίδιους του κατοίκους που «αυθαιρέτησαν», έχει στόχο να συγκαλύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες στη συνέχιση αυτής της εμπρηστικής πολιτικής.

Αυτή η πολιτική, που θυσιάζει τα - αναγκαία για την ανθρώπινη ζωή - έργα στο βωμό του κέρδους και των ματωμένων πλεονασμάτων, ευθύνεται και για την άναρχη οικιστική επέκταση και την εμπορευματοποίηση της γης, για την απουσία χωροταξικού σχεδιασμού που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, για την απουσία προγραμμάτων για τη λαϊκή στέγη και την αναψυχή, αφήνοντας ουσιαστικά το λαό απροστάτευτο.

Αντίθετα, τα έργα που συνδέονται με εμπορική ή ανταποδοτική χρήση, με τη μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα, υλοποιούνται γρήγορα και με fast track διαδικασίες. Ολα τα παραπάνω αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά τον απάνθρωπο και βάρβαρο χαρακτήρα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα.

Συνεχείς ήταν οι εκκλήσεις του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με παρεμβάσεις στη Βουλή στις 23 Μάη, στις 7 και τις 15 Ιούνη, για να παρθούν μέτρα για την πρόληψη των πυρκαγιών.

Σε όλες αυτές τις εκκλήσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καθησύχαζε με διαβεβαιώσεις ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, που έλεγε: «Η χώρα μας διαθέτει έναν δασοπυροσβεστικό μηχανισμό, που ελάχιστες χώρες τον διαθέτουν (...) με ένα δίκτυο που εμείς έχουμε φτιάξει αυτήν τη στιγμή εξαιρετικό, ειδικά στην Αττική και τα περιαστικά δάση, που η φωτιά σβήνεται με ένα δύο οχήματα και με την κινητοποίηση του πρώτου εναέριου μέσου». Ενώ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απαντούσε: «Το Πυροσβεστικό Σώμα τα τελευταία δύο χρόνια έχει αλλάξει τελείως όψη, δυνατότητες»...

Ούτε στο ελάχιστο δεν επαρκούν τα μέτρα για τους πληγέντες

Τα μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη των πληγέντων, δεν επαρκούν στο ελάχιστο προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές, να ξαναφτιαχτούν οι κατοικίες και οι άνθρωποι αυτοί να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Αυτό δείχνει και η εμπειρία από παρόμοιες καταστάσεις και καταστροφές, π.χ. Μάνδρα, που ελήφθησαν αντίστοιχα μέτρα.

Παράλληλα, πρέπει άμεσα να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν οι άμεσες και πιο μακρόχρονες επιπτώσεις αυτών των πυρκαγιών στο περιβάλλον, τον υδροφόρο ορίζοντα, σε πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα, συνολικά στην υγεία και την προστασία της ζωής των κατοίκων.

Τα μέτρα που απαιτεί το ΚΚΕ

Με βάση τα παραπάνω, αλλά και τα αιτήματα που έχουν ήδη διατυπώσει εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν για:

1. Να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.

2. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δημόσιων δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.

3. Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, μετρήσεις και να υλοποιηθούν έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα στις πυρόπληκτες περιοχές.

4. Να φτιαχτεί σύγχρονος οικισμός με ευθύνη του κράτους, με χωροταξικό σχεδιασμό που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

5. Την άμεση αποκατάσταση των υποδομών, όπως της ύδρευσης, της ηλεκτροδότησης, χωρίς την επιβάρυνση των καταναλωτών για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο κ.λπ.

6. Τι μέτρα θα πάρουν, προκειμένου να στηριχθούν και να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς;

Συγκεκριμένα, να υπάρξει:

  • Πλήρης κάλυψη από τον ΟΑΕΔ για εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους, λόγω των πυρκαγιών. Αμεση κάλυψη για τους μισθούς τους, την ασφάλισή τους, τα ένσημά τους.
  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Για τα τραπεζικά δάνεια πλήρης διαγραφή των δανείων των εργατικών και λαϊκών οικογενειών, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, για την πρώτη κύρια κατοικία και για την εξοχική κατοικία.
  • Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν.
  • Επιδότηση ενοικίου για κατοίκους και επαγγελματίες που αναγκάζονται να μισθώσουν νέους χώρους για κατοικία και επαγγελματική στέγη.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή για οφειλές σε νερό, ρεύμα, τηλέφωνο.

Ειδικά για τους επαγγελματίες:

-- Πάγωμα των χρεών των μικροεπιχειρήσεων που επλήγησαν, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων και δόσεων. Παράταση της κατάθεσης νέων φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του έτους. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ (επιχείρησης και κατοικίας) και τέλος επιτηδεύματος, καθώς και για τα δημοτικά τέλη για όλες τις μικροεπιχειρήσεις της περιοχής. Παράταση δηλώσεων ΦΠΑ μέχρι το τέλος του χρόνου. Αναστολή των υποχρεώσεων για τις ήδη βεβαιωμένες οφειλές.

-- Αμεση χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους που καταστράφηκε η επιχείρησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απαλλαγή από την απόδοση ατομικών ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο, με ταυτόχρονη διατήρηση όλων των δικαιωμάτων Υγείας - Πρόνοιας. Και στις δύο περιπτώσεις υπολογισμός του χρόνου αυτού ως συντάξιμου. Αμεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Σοβαρό πρόβλημα με τους άστεγους πληγέντες

Το αλαλούμ με τον αριθμό των νεκρών και των αγνοουμένων και κατά συνέπεια η αγωνία των συγγενών δεν έχουν τέλος. Μέχρι στιγμής πάντως - και με όσο είναι δυνατό να υπολογιστεί σωστά - οι νεκροί έχουν φτάσει τους 92, παρά το γεγονός ότι και πάλι χτες, με μια «θολή» ανακοίνωση, η Πυροσβεστική έκανε λόγο για 80 νεκρούς και 8 αγνοούμενους. Χτες βρέθηκε νεκρή μία γυναίκα, ανοιχτά της Βουλιαγμένης στα νησάκια Φλέβες, χωρίς να έχει πιστοποιηθεί εάν πρόκειται για περίπτωση που αφορά την πυρκαγιά στο Μάτι. Συνολικά, 43 εγκαυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, από τους οποίους οι 11 σε ΜΕΘ. Ενα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Απάνθρωπη συμπεριφορά

Καταγγελίες για απάνθρωπη συμπεριφορά ξενοδόχων στο Μάτι, σε βάρος πυρόπληκτων που δεν έχουν πού να μείνουν, έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με μία από αυτές, ξενοδόχος της περιοχής ζήτησε από γερόντισσα και τον σύζυγό της το βράδυ της Κυριακής πως αν θέλουν να μένουν στο ξενοδοχείο του, θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 50 ευρώ τη μέρα, 60 με πρωινό και 70 με βραδινό. Στις κατασκηνώσεις του ΚΕΔΑ, τους είπαν ότι θα έχουν κρεβάτια από την Παρασκευή σε όροφο και σε κουκέτα. Τελικά, βρέθηκε σπίτι να τους φιλοξενήσει αφότου δημοσιοποίησαν το πρόβλημά τους. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλοί πυρόπληκτοι ακόμα, που επιχειρούν να νοικιάσουν κάποιο σπίτι στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή η κατάσταση φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη για άμεσα μέτρα επιδότησης ενοικίου αυτών των οικογενειών. Ολοι περιμένουν με αγωνία τον 3ο επανέλεγχο που θα κάνουν οι υπηρεσίες στα σπίτια, που θα γίνει σε 20 μέρες. Κι αυτό για να δουν εάν τελικά δικαιούνται ή όχι αποζημιώσεις.

Ανάγκη για ιατρική στήριξη των πληγέντων

Επιπλέον, καθημερινά αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο η ανάγκη για υποστήριξη από ειδικούς γιατρούς ψυχολόγους. Οι ίδιοι οι πυρόπληκτοι απευθύνονται για βοήθεια - και είναι απολύτως φυσιολογικό - ωστόσο και εδώ αποκαλύπτεται η γύμνια σε τέτοιες δομές στήριξης αυτών των ανθρώπων που έχουν υποστεί μια απίστευτη συντριβή.

Επικίνδυνα απόβλητα

Αλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πυρόπληκτοι είναι η ρύπανση της περιοχής. Τα καμένα μπάζα που πρέπει να απομακρυνθούν από την περιοχή, δεν τα κάνει δεκτά ο ΧΥΤΑ Φυλής, επειδή χαρακτηρίζονται επικίνδυνα απόβλητα. Οσο παραμένουν εκεί αυτά τα απόβλητα, δημιουργείται πρόβλημα ρύπανσης για τους ανθρώπους και το περιβάλλον της περιοχής.

Δικαστική διερεύνηση

Πραγματοποιήθηκε χτες η κατάθεση του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, στην οποία έχει ανατεθεί η προκαταρκτική εξέταση για τα αίτια των φονικών πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική. Το πρωί, λίγο πριν τις 9.30, πέρασε την είσοδο των Δικαστηρίων στην πρώην Σχολή Ευελπίδων και στη συνέχεια πήγε στο γραφείο της εισαγγελέα προκειμένου να καταθέσει. Κατά την έξοδό του από τα εισαγγελικό γραφείο, ο Ηλ. Ψινάκης αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση, ενώ προτίμησε να μη φύγει από την κεντρική έξοδο των δικαστηρίων, αλλά από άλλη δευτερεύουσα, προκειμένου να αποφύγει τις τηλεοπτικές κάμερες και τους φωτογράφους.

Μεγάλη φωτιά στη Ζάκυνθο

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες το απόγευμα στην περιοχή Βροντόνερο στο Καλαμάκι της Ζακύνθου. Στο σημείο επιχειρούσαν τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής με εννέα άνδρες και ένα ελικόπτερο. Η φωτιά είχε δυο εστίες και δεν απειλούσε κατοικημένη περιοχή. Την ένταση της πυρκαγιάς ενίσχυαν οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή. Πληροφορίες αναφέρουν πως η φωτιά ξεκίνησε από δυο διαφορετικά σημεία, ένα προς το χωριό και ένα πιο ψηλά στην κορυφή του λόφου, δύσβατα και στις δυο περιπτώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φωτιά έπληττε περιοχή - «φιλέτο» κοντά στον παλιό ΧΥΤΑ. Πέρσι και πρόπερσι είχαν εκδηλωθεί και πάλι πυρκαγιές στην ίδια περιοχή, η οποία βρίσκεται πάνω από το θαλάσσιο πάρκο.

Σε εξέλιξη ήταν και η πυρκαγιά στις Ασπριές της Πάρου, σε χαμηλή βλάστηση. Στο σημείο επιχειρούσαν τρία οχήματα με 15 πυροσβέστες, αεροσκάφος και ελικόπτερο. Φωτιά υπήρχε και στη Νεροτριβιά Εύβοιας. Εκεί επιχειρούσαν δέκα πυροσβέστες με πέντε οχήματα.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Ζητά άμεσα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης των πληγέντων

Παρέμβαση, με την οποία ζητά να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης των πληγέντων από τις πυρκαγιές, έκανε με έγγραφό της προς το Δημοτικό Συμβούλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαραθώνα. Σε αυτό επισημαίνει τα εξής:

«Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στις 23/7/2018 και την ανάδειξη με τον πιο τραγικό τρόπο όλων των συνεπειών της αντιλαϊκής πολιτικής που εκφράζονται και στη λειτουργία του δήμου Μαραθώνα, ακόμα και όταν πρόκειται για απλά ζητήματα, είναι λογικό υπό το βάρος και όσων έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες, να έχει γιγαντωθεί η λαϊκή αποδοκιμασία του δημάρχου του δήμου Μαραθώνα και των συνεργατών του (τωρινών και προγενέστερων), σε βαθμό που να προτείνεται ακόμα και από πρόσφατους συνεταίρους του η αποπομπή του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αθωώνονται οι ίδιοι.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Μαραθώνα πιστεύει ότι η αυτονόητη αποπομπή ενός δημάρχου, που είναι καταδικασμένος στη λαϊκή συνείδηση του λαού του Μαραθώνα, από μόνη της δεν αρκεί για να λύσει τα οξυμένα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής που εκφράστηκαν και με τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Χρειάζεται να ανατραπεί η πολιτική που υπηρετούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις μαζί με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να κινητοποιηθούν όλες οι απαραίτητες δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού για να στηριχθούν οι κάτοικοι των περιοχών:

Να υπάρχουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας, με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη.

Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών και αποζημίωση της περιουσίας τους.

Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των καταστημάτων, του εξοπλισμού, των εμπορευμάτων των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ, καθώς και των περιουσιών τους».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Συνέχιση της επιχείρησης συγκάλυψης των ευθυνών πάνω στα αποκαΐδια

Eurokinissi

Στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική και της τραγωδίας στο Μάτι συνεχίζεται ο δικομματικός καβγάς πάνω στα αποκαΐδια της πολιτικής που τα αστικά κόμματα υπηρετούν. Στο επίκεντρο αυτής της αντιπαράθεσης βρίσκονται διαχειριστικά αλλά και ...συναισθηματικά ζητήματα, που βεβαίως λειτουργούν σαν το καλύτερο πέπλο συγκάλυψης των εγκληματικών τους ευθυνών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, ο Κυρ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «καταστροφική και άθλια διαχείριση». Κατηγόρησε, εξάλλου, προσωπικά τον πρωθυπουργό για κυνισμό και θράσος αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η ευθύνη πρέπει να συνοδεύεται από πράξη. Αλλιώς εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακές σκοπιμότητες, όπως το σόου του πρωθυπουργού το βράδυ της μαύρης Δευτέρας». Ειδικότερα, σχολιάζοντας τη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής την περασμένη Δευτέρα, παρουσία του πρωθυπουργού, όπου το κυβερνητικό κλιμάκιο και υπηρεσιακοί παράγοντες επιχείρησαν να δώσουν μια πρώτη εικόνα διαχείρισης της κατάστασης, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε πως «όλοι γνώριζαν σε αυτήν τη σύσκεψη, που μεταδόθηκε ζωντανά, ότι υπήρχαν ανθρώπινα θύματα».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε να ανατεθεί η διερεύνηση των ευθυνών για τις πυρκαγιές σε ειδικό εφέτη ανακριτή, ενώ σημείωσε πως η επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης από πλευράς κυβέρνησης τον κάνει να πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει και προσπάθεια συγκάλυψης. Τέλος, υποσχέθηκε ανασχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας με νέους ανθρώπους και σχέδιο, χωρίς πάντως να αναφερθεί στην άθλια κατάσταση της πυροπροστασίας, στην τραγική υποχρηματοδότηση της Πυροσβεστικής, ούτε βεβαίως στην πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης και των αιγιαλών, από την οποία μόνοι ωφελημένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Και πώς αλλιώς εφόσον και ο ίδιος σε μια σειρά από προτάσεις που έχει κάνει για στήριξη της περιλάλητης «επιχειρηματικότητας», έχει υποσχεθεί μέτρα που ξεμπλοκάρουν «επενδύσεις», όπως η διευθέτηση των χρήσεων γης.

Χαρακτηριστικά, πέρυσι τέτοιον καιρό, μιλώντας σε γεύμα που του παρέθεσε το νεοεκλεγμένο τότε ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Είμαστε σε μια κοινή γραμμή πλεύσης στα πιο σημαντικά ζητήματα, που είναι η φορολογία, η διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος, καθώς και στα ζητήματα μιας έξυπνης πολιτικής χρήσεων γης, η οποία θα προστατεύει το περιβάλλον, αλλά θα αναγνωρίζει, ταυτόχρονα, και τις εθνικές ιδιαιτερότητες»...

Στην ίδια λογική η κυβέρνηση

Απαντώντας στον Κυρ. Μητσοτάκη, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού τον κατηγόρησε ότι «σε μια συνέντευξη όπου ο κ. Μητσοτάκης φαινόταν να διαβάζει τις απαντήσεις που του είχαν ετοιμάσει οι επικοινωνιολόγοι του επιχείρησε για άλλη μια φορά να βγάλει πολιτική υπεραξία, εκμεταλλευόμενος τον πόνο από την απώλεια δεκάδων συμπολιτών μας».

Αργότερα το απόγευμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας τις κατηγορίες που απευθύνονται στην κυβέρνηση από πλευράς ΝΔ, μίλησε για βούρκο και επικοινωνιακή τυμβωρυχία. Σε επίπεδο διαχείρισης, προανήγγειλε εξαγγελίες σήμερα του αρμόδιου υπουργού, Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκη, σχετικά με το «φαινόμενο» της αυθαίρετης δόμησης και του μεγέθους του. Οπως είπε ο Δ. Τζανακόπουλος, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν καταρτίσει λίστα με 2.500 αυθαίρετα σε δασική έκταση συν 685 στον αιγιαλό προς κατεδάφιση στην Αττική. Οτι αυτή η λίστα μπαίνει προς «προτεραιοποίηση», ώστε «οι εργασίες να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα» και να προστατευτεί η Αττική από μελλοντικές πιθανές καταστροφές, όπως είπε, καθώς, όπως υποστήριξε, «η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα».

Επιχειρώντας να δώσει μια απάντηση στο ζήτημα που βάζει επιτακτικά το ΚΚΕ, ότι πέρα από κάποια έκτακτα επιδόματα, δεν υπάρχει κανενός είδους ανακοίνωση για μέτρα αποκατάστασης των κατεστραμμένων σπιτιών, παρά μόνο κάποιες αναφορές για χαμηλότοκα δάνεια που δικαιούνται οι πυρόπληκτοι (μηχανισμός που μπορεί να οδηγήσει αρκετές περιουσίες στα νύχια του τραπεζικού κεφαλαίου), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι όσα ποσά εκταμιεύει τώρα η κυβέρνηση είναι προς αντιμετώπιση άμεσων αναγκών, δεν εξαντλούν τις αποζημιώσεις που θα δοθούν και ότι η αποκατάσταση και οι αποζημιώσεις θα αφορούν στο σύνολο των ζημιών που υπέστησαν οι πληγέντες.

Από πλευράς των άλλων αστικών κομμάτων, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΑΛ κ.ο.κ.) κατέθεσε Ερώτηση και Αίτηση κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών αναζητώντας τις «ευθύνες για την εθνική τραγωδία και τα θύματα της πυρκαγιάς στην Ανατ. Αττική».

Στο Ποτάμι, ο επικεφαλής του, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στο «Real fm», επανέλαβε τη θέση του ότι δεν νοείται ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραιτήσεις ή αποπομπές.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ «INDEPENDENT»
Την ώρα που ο κόσμος καιγόταν, χρυσαυγίτες έκαναν πλιάτσικο!

Oι 3 από τους 4 που συνελήφθησαν για πλιάτσικο στα καμένα ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα

Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να σωθούν και έκλαιγαν τους νεκρούς τους και το κατεστραμμένο βιος τους, υπήρχαν κάποιοι που έκαναν πλιάτσικο στα καμένα! Τη δεύτερη κιόλας μέρα της καταστροφής, η Αστυνομία συνέλαβε τέσσερις από αυτούς, ηλικίας 22 - 26 ετών, στο Μάτι, την ώρα που έκλεβαν.

Σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Independent», αυτοί που έκαναν πλιάτσικο ήταν μέλη της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής!

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ: «Οι 3 από τους 4 συλληφθέντες για πλιάτσικο στα καμένα σπίτια είναι μέλη του ακροδεξιού κόμματος. (...) Τρία μέλη της συνελήφθησαν για λεηλασία κατοικιών των πυρόπληκτων, ενώ άλλη ομάδα φασιστών επιτέθηκε σε μετανάστες στη Θεσσαλονίκη (...)». Αυτά αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ, την ίδια στιγμή που αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται και από κατοίκους της περιοχής στο Μάτι.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμα το περιστατικό που είχε αναδείξει και ο «Ριζοσπάστης», ότι δηλαδή κάτοικοι της περιοχής, όταν υποκριτικά εμφανίστηκαν φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής για να τους δώσουν βοήθεια, τους έδιωξαν κακήν κακώς και τους πέταξαν στα μούτρα κάποια είδη που τους πήγαν ως συνεισφορά. Είναι γεγονός ότι τα φασιστοειδή αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο ακόμα και μέσα από τα συντρίμμια μιας μεγάλης καταστροφής και δείχνουν ότι ο λαός πρέπει να τους απομονώνει όπου τους συναντά.

ΣΤΕΚΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Επίκεντρο οργάνωσης της δράσης

Με επίκεντρο το Στέκι Αλληλεγγύης, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, σωματείων και φορέων της περιοχής, συνεχίζονται οι δράσεις αλληλεγγύης στο λαό της Ανατολικής Αττικής που αντιμετωπίζει τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Το Στέκι λειτουργεί στη Νέα Μάκρη (λεωφόρος Μαραθώνος 33, Αγία Μαρίνα), όπου συγκεντρώνονται είδη που χρειάζονται, από σωματεία σε όλη την Ελλάδα, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, καθώς και άλλους φορείς. Με αφετηρία αυτό, συντονίζονται η διανομή των ειδών και η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους πυρόπληκτους. Το Εργατικό Κέντρο και τα συνδικάτα χαιρετίζουν τη μεγάλη ανταπόκριση που συνάντησε το κάλεσμά τους για αλληλεγγύη. Καλούν τα σωματεία και τους φορείς που θέλουν να προσφέρουν βοήθεια να έρχονται σε επαφή με τα τηλέφωνα του Στεκιού (6977120661, 6984928944, 6986659312) προκειμένου να ενημερώνονται για τις ανάγκες που υπάρχουν. Μετά τις πρώτες μέρες, κατά τις οποίες η αλληλεγγύη εκφράστηκε κυρίως με συγκέντρωση και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, στις περιοδείες που συνεχίζονται καθημερινά έχουν πλέον προστεθεί συνεργεία που προσφέρουν τη βοήθειά τους στις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών.

Οπως εξηγεί το Εργατικό Κέντρο σε ανακοίνωσή του, τα συνδικάτα και οι Λαϊκές Επιτροπές έχουν σημαντικό ρόλο να αναλάβουν στην οργάνωση της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης μέτρων ανακούφισης των πυρόπληκτων. Ηδη το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έχει συστήσει επιτροπή αλληλεγγύης. Στην ίδια κατεύθυνση η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) καλεί τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων να πάρουν μέρος στην προσπάθεια να φτιαχτούν συνεργεία για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και μαγαζιά.

Το ΠΑΜΕ έχει διαμορφώσει ένα πρώτο πλαίσιο διεκδίκησης άμεσων μέτρων προστασίας, ενίσχυσης και στήριξης των πυρόπληκτων και των οικογενειών τους. Στα άμεσα αιτήματα που διεκδικεί περιλαμβάνονται τα εξής: Καταγραφή των αγνοουμένων και υπεύθυνη ενημέρωση των οικογενειών τους και όλων όσοι αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους. Αμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη. Μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών. Αμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν. Εκτακτη και άμεση οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες και στις οικογένειές τους. Καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των καταστημάτων, του εξοπλισμού, των εμπορευμάτων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, καθώς και των περιουσιών των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.

Με το βλέμμα στραμμένο στην «επόμενη μέρα», διεκδικεί:

  • Πλήρη κάλυψη από τον ΟΑΕΔ για εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους λόγω των πυρκαγιών. Αμεση κάλυψη για τους μισθούς τους, την ασφάλισή τους, τα ένσημά τους.
  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Για τα τραπεζικά δάνεια, να υπάρξει πλήρης διαγραφή των δανείων των φτωχών εργατικών και λαϊκών οικογενειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές για την πρώτη κύρια κατοικία και για την εξοχική κατοικία.
  • Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις φτωχές εργατικές και λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.
  • Χωρίς καμία χρονοτριβή, να υπάρξουν άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση για την υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων με ευθύνη του κράτους, στην Αττική και σε όλη τη χώρα.

Αντίστοιχα αιτήματα με κριτήριο τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων της περιοχής προβάλλει η ΟΒΣΑ.

Ερώτηση του ΚΚΕ για τους πληγέντες από τη μεγάλη πυρκαγιά στα Χανιά

Μεγάλες ήταν οι καταστροφές στα Χανιά
Μεγάλες ήταν οι καταστροφές στα Χανιά
Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών και Οικονομικών κατέθεσε το ΚΚΕ με θέμα: «Μέτρα αποζημίωσης αγροτών και αποκατάστασης καλλιεργειών και υποδομών από την πυρκαγιά που προκλήθηκε στις 23 και 24 Ιούλη στις Βρύσες του δήμου Αποκορώνου και στην περιοχή Κακόπετρου του δήμου Πλατανιά».

Στην Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος, επισημαίνεται:

«Στις 23-24/7/2018 ξέσπασε πυρκαγιά στις Βρύσες του δήμου Αποκορώνου και στην περιοχή Κακόπετρου του δήμου Πλατανιά Χανίων, αφήνοντας πίσω της ανυπολόγιστες καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα αμπελοκαλλιεργειών και ελαιοδέντρων, που αποτελούν και τη βασική αγροτική ενασχόληση των κατοίκων, σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε εκτροφές ζώων (πρόβατα, κουνέλια, μελίσσια κ.λπ.), σε αγροικίες, μηχανήματα, αντλιοστάσια, σε δίκτυα άρδευσης χιλιάδων μέτρων, μη επιτρέποντας την άρδευση ακόμα και όσων καλλιεργειών διασώθηκαν, καθώς και την ύδρευση.

Το γεγονός ότι σε διάφορα σημεία έχουν καεί εντελώς τα δέντρα, ελλοχεύει τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερης καταστροφής σε περίπτωση βροχής στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές. Ταυτόχρονα να σημειωθεί πως στην περιοχή Βρυσών έχει καταστραφεί ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου για τα Χανιά και συνολικά για την Κρήτη, που πρέπει να αποκατασταθεί.

Από τα παραπάνω, προκύπτει η ανάγκη άμεσης κρατικής παρέμβασης προκειμένου να κηρυχτεί η περιοχή ως πυρόπληκτη, να καταγραφούν οι ζημιές, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% της φυτικής - ζωικής παραγωγής, του φυτικού - ζωικού κεφαλαίου και της ανασύστασής του καθώς και του εξοπλισμού - υποδομών. Να αποκατασταθούν όλα τα κατεστραμμένα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης και να δρομολογηθούν τεχνικά και αντιδιαβρωτικά έργα για την προστασία αγροτικών υποδομών κατοικιών από πλημμύρες και κατολισθήσεις. Το εύρος της καταστροφής επιβάλλει μέτρα οικονομικής στήριξης των πληγέντων, με απαλλαγή από φόρους, χρέη και λογαριασμούς, "πάγωμα" εξόφλησης δανείων, πλήρη ασφαλιστική - συνταξιοδοτική κάλυψη.

Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας να καταστρέφονται οι κόποι μιας ζωής και απαιτούν την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

-- Την πλήρη αποζημίωση και στήριξη των πληγέντων

-- Την αποκατάσταση καλλιεργειών, υποδομών και του πνεύμονα πρασίνου των Βρυσών

-- Την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής».

ΕΚ ΠΑΤΡΑΣ
Πρωτοβουλίες με επίκεντρο τα απαραίτητα μέτρα για την πυρασφάλεια

Σε παρεμβάσεις - συναντήσεις με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική αλλά και την ανάγκη για μέτρα πυροπροστασίας στην περιοχή της Αχαΐας προχώρησε τις προηγούμενες μέρες το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία της διοίκησής του συναντήθηκε με τον διοικητή της Πυροσβεστικής στην Αχαΐα αλλά και με τη δημοτική αρχή, καθώς η τελευταία εμπλέκεται στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας. Οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες με αρμόδιους φορείς.

Το Εργατικό Κέντρο προχωρά σε συγκρότηση ομάδων πυρασφάλειας, που σε συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς «θα συμβάλουν ώστε να προστατευτούν οι δασικές περιοχές και εκτάσεις της περιοχής». Καλεί όλα τα σωματεία, τους εργαζόμενους, τους ανέργους «να αναλάβουν τώρα πρωτοβουλία, για την προστασία του φυσικού πλούτου και της λαϊκής περιουσίας, μαζί με την άμεση διεκδίκηση μέτρων πρόληψης και πυροπροστασίας».

Στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η κυβέρνηση, οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και οι περιφέρειες γνωρίζουν με λεπτομέρειες τις ανεπάρκειες στο προσωπικό, στα μέσα και στις υποδομές, που απαιτούνται για την πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων (...) Είναι φανερό πως σήμερα δεν επιλέγονται και δεν υλοποιούνται δαπάνες για την πυροπροστασία και την ενίσχυση της Πυροσβεστικής, δεν υλοποιούνται γιατί όλα αυτά αποτελούν κόστος χωρίς προσδοκώμενα κέρδη. Ετσι μετρούν οι κυβερνώντες τη ζωή και την περιουσία των εργαζομένων».

Το Εργατικό Κέντρο διεκδικεί:

-- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Πυροσβεστική, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές κενές θέσεις και στην περιοχή. Εξοπλισμός των πυροσβεστικών υπηρεσιών με σύγχρονα τεχνικά και πτητικά μέσα, νέες υποδομές.

-- Μονιμοποίηση, με σταθερές εργασιακές σχέσεις, όλων των 5ετούς θητείας και συμβασιούχων πυροσβεστών.

-- Αναβάθμιση σε προσωπικό και τεχνικά μέσα του Πυροσβεστικού Σταθμού στη ΒΙΠΕ Πατρών, ώστε να μπορεί να καλύπτει με επάρκεια τις ανάγκες μιας μεγάλης βιομηχανικής περιοχής. Ταυτόχρονα, να ενισχυθούν όλες οι υπηρεσίες της περιοχής.

-- Μέτρα πρόληψης, σχεδιασμού και εκκένωσης όλων των κατοικημένων περιοχών, δημιουργία και συντήρηση των ήδη υπαρχουσών αντιπυρικών ζωνών. Η περιφέρεια και οι αρμόδιες υπηρεσίες να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα πυροπροστασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ