Σάββατο 14 Απρίλη 2018 - Κυριακή 15 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Εδώ και τώρα αποδέσμευση από τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την παρακάτω δήλωση κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στα Προπύλαια:

«Δυστυχώς αυξάνουν οι κίνδυνοι ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Η ελληνική κυβέρνηση επωμίζεται τεράστιες ευθύνες απέναντι στο λαό μας. Πρέπει εδώ και τώρα να αποδεσμευτεί από τους ιμπεριαλιστικούς αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, τη χρησιμοποίηση των στρατιωτικών τους βάσεων από ελληνικό έδαφος, που εκτός των άλλων αποτελούν και στόχο επιθέσεων».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Καμιά συμμετοχή, καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους

Πικετοφορίες και μαζικές εξορμήσεις πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα - Πορεία την Παρασκευή 13/4 στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Δεκάδες πικετοφορίες και μαζικές εξορμήσεις σε όλη τη χώρα πραγματοποιούν, από την Παρασκευή 13 Απρίλη, Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Με μαζικές κινητοποιήσεις δίνουν άμεση απάντηση στη νέα κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Συρία και στις απειλές εισβολής από ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία.

Οι Οργανώσεις του Κόμματος καταγγέλλουν τη βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και καλούν τους εργαζόμενους να παλέψουν για να μη γίνει η χώρα μας ορμητήριο πολέμου, να μην παραχωρείται «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Στην Αθήνα, εκατοντάδες εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Οργανώσεων Α' Αθήνας - Γαλατσίου, ΑΕΙ - ΤΕΙ και Κλαδικών Οργανώσεων συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή 13/4 στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν με μεγάλη διαδήλωση στην αμερικάνικη πρεσβεία. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα, όπως «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν» και «Εξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις». Το στίγμα έδινε το πανό στην κεφαλή της πορείας που έγραφε: «Οχι στην επέμβαση στη Συρία. ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ματώνουν τους λαούς. Η κυβέρνηση στηρίζει το έγκλημα».

Στη συγκέντρωση και στην πορεία συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το δικό της «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, κρατώντας πικέτες με συνθήματα αλληλεγγύης στο λαό της Συρίας.

Οι διαδηλωτές περνώντας έξω από τη Βουλή κατήγγειλαν: «Του ΝΑΤΟ το σφαγείο το στήνετε κι εσείς, κυβέρνηση και κόμματα της υποταγής». Ενώ φτάνοντας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σταμάτησαν και έκαψαν τη σημαία της Ενωσης των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Στην αμερικάνικη πρεσβεία, οι διαδηλωτές παρέδωσαν στην πυρά και τη σημαία των ΗΠΑ, διατρανώνοντας το αίτημα να φύγουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις από τη χώρα, να μη συμμετάσχει η Ελλάδα με κανέναν τρόπο στις επεμβάσεις.

Στη Θεσσαλονίκη πικετοφορίες πραγματοποιήθηκαν σε δρόμους του κέντρου, όπως και στην Κάτω Τούμπα, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες ακόμα πόλεις.

Με ευθύνη της κυβέρνησης η Ελλάδα συμμετέχει στο σχεδιαζόμενο έγκλημα

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια της Αθήνας, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «οι πολεμικές προετοιμασίες επέμβασης στη Συρία, απ' τη μεριά των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και άλλων, δεν έχουν καμία σχέση με τα προσχήματα που επικαλούνται» Ανέδειξε ως αιτία των αντιθέσεων την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τον ανταγωνισμό τους για το μοίρασμα των πηγών και των δρόμων της Ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Αναφέρθηκε επίσης στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τονίζοντας ότι με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, η Ελλάδα συμμετέχει, για λογαριασμό του κεφαλαίου, στο σχεδιαζόμενο έγκλημα και μάλιστα ως σημαιοφόρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, διαθέτοντας βάσεις, υποδομές και άλλα μέσα υποστήριξης.

Πρόσθεσε ότι «όλα τα κόμματα της πλουτοκρατίας στην Ελλάδα εξωραΐζουν το ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ καλλιεργώντας την απάτη ότι είναι ασπίδα απέναντι στην κλιμάκωση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης, κρύβοντας επιμελώς τόσο τις ιστορικές τους ευθύνες για την κατοχή της Κύπρου και για το αιματοκύλισμα δεκάδων λαών αλλά και τη στάση Πόντιου Πιλάτου που κρατούν στις σύγχρονες στρατιωτικές προκλήσεις της Τουρκίας παράλληλα με τη δολοφονική δράση αυτών των ιμπεριαλιστικών ενώσεων από την Ουκρανία, την Ασία, έως την Αφρική».

Ξεχωριστό κάλεσμα έκανε ο Ν. Μαυροκέφαλος στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στους στρατιώτες, τονίζοντας: «Οι Ελληνες στρατιώτες δεν πρέπει να γίνουν θυσία στην κρεατομηχανή που στήνουν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή. Ο αδικοχαμένος σμηναγός έχασε τη ζωή του στην υπηρεσία για την υπεράσπιση των συνόρων της χώρας μας. Σύνορα όμως που δεν αναγνωρίζουν ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η ΕΕ αφού τα θεωρούν ενιαίο επιχειρησιακό χώρο».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Κατήγγειλε επίσης την τιμωρία του στρατιώτη από τη μονάδα του επειδή μίλησε σε αντιπολεμική συγκέντρωση του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης για το γεγονός, την ίδια στιγμή που «σουλατσάρει με τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής από στρατόπεδο σε στρατόπεδο».

Ολοκληρώνοντας κάλεσε το λαό «να οργανωθεί και να παλέψει ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να υπερασπιστεί τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας αλλά ταυτόχρονα να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση, στα κόμματα του κεφαλαίου και στην αστική τάξη. Να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στην πολιτική της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που γεννά εκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη των λαών».

  • Δείτε το πρόγραμμα των πικετοφοριών και των εξορμήσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ στη σελ. 11 του «Ριζοσπάστη».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

ΑΘΗΝΑ - ΠΣΟ

Eurokinissi

ΑΘΗΝΑ - ΠΣΟ
Σιγή ασυρμάτου...

Τι κι αν η περιοχή μυρίζει μπαρούτι και η κυβέρνηση βάζει πλάτες στο νέο σχεδιαζόμενο αμερικανοΝΑΤΟικό έγκλημα στη Συρία, εκθέτοντας το λαό σε τεράστιους κινδύνους; Σχεδόν κανένα ιδιωτικό κανάλι δεν βρήκε «χώρο» στα δελτία ειδήσεων της Παρασκευής για να φιλοξενήσει τη δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στα Προπύλαια, παρότι ήταν εκεί με κάμερες και δημοσιογράφους. Μιλάμε δηλαδή για κανονική σιγή (αμερικανοΝΑΤΟικού) ασυρμάτου...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Καταδικάζουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα κατά της Συρίας

Κοινή Ανακοίνωση εξέδωσαν 33 κόμματα

Κοινή Ανακοίνωση εξέδωσαν 33 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης, καταδικάζοντας την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στη Συρία. Στην Ανακοίνωση σημειώνεται:

«Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης καταδικάζουν την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, την όξυνση της κατάστασης στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, μετά και τη σημερινή παρέμβαση του Ντ. Τραμπ, Προέδρου των ΗΠΑ, για βομβαρδισμό της Συρίας, με πρόσχημα τη χρήση χημικών όπλων, κάτι που οι ΗΠΑ επανειλημμένα έχουν κάνει στο παρελθόν. Αυξάνεται ο κίνδυνος γενικευμένου πολέμου.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα εκφράζουν τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη στο λαό της Συρίας και τους άλλους λαούς της περιοχής, καλούν την εργατική τάξη, τις λαϊκές δυνάμεις να ενισχύσουν την πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους.

Οι λαοί δεν χρωστάνε τίποτα για να χύνουν το αίμα τους για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, τη διαπάλη που διεξάγεται για τον έλεγχο πηγών Ενέργειας, δρόμων μεταφοράς, του ελέγχου των αγορών και το μοίρασμα των σφαιρών επιρροής.

Οι λαοί έχουν δικαίωμα να ζήσουν ειρηνικά και έχουν τη δύναμη να διεκδικήσουν μια κοινωνία απαλλαγμένη από πολέμους, κρίσεις, φτώχεια και εκμετάλλευση».

Την Κοινή Ανακοίνωση υπογράφουν:

ΚΚ Αλβανίας

Κόμμα Εργασίας Αυστρίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Βελγίου

Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας

Επαναστατικό Κόμμα Κομμουνιστές, Γαλλία

Κόμμα Εργασίας Ελβετίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα, Ιταλία

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας

AKEΛ, Κύπρος

Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας

Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας

Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

Σοσιαλιστικό Κόμμα Ρουμανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

Κομμουνιστές Σερβίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης

ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία)

Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

Κομμουνιστικό Κόμμα των Εργαζομένων της Φινλανδίας

ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται απειλές και πολεμικές προετοιμασίες

Από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή
Σκηνικό νέας, επικίνδυνης όξυνσης της έντασης και πιθανών πολεμικών επιχειρήσεων στήνεται για μία ακόμη φορά στη Συρία. Το πρόσχημα που προβάλλουν δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, είναι η φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στις 7 Απρίλη κατά αμάχων στην Ντούμα και το πραγματικό υπόβαθρο το «κουβάρι» αντιτιθέμενων γεωπολιτικών και μονοπωλιακών ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ και συμμάχους τους, με τη Ρωσία και τις δικές της συμμαχίες, για τις πηγές Ενέργειας, τους δρόμους μεταφοράς της, τις αγορές και τις σφαίρες επιρροής στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα.

Οι ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και άλλες δυνάμεις φαίνεται να ζυγίζουν μέχρι την ύστατη ώρα τα δεδομένα και τις πιθανές αντιδράσεις των αντιπάλων. Πρωτίστως της Ρωσίας, βασικού συμμάχου της συριακής κυβέρνησης του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, και του Ιράν, που μαζί με την Τουρκία εμφανίζονται ως «εγγυήτριες δυνάμεις» στη Συρία. Την ίδια ώρα βέβαια η Τουρκία συνεχίζει τη χερσαία επέμβαση στο Αφρίν με στόχο την εξάλειψη της επιρροής των κουρδικών οργανώσεων που επιδιώκουν την αυτονομία των κουρδικών περιοχών.

Η μπαρουταποθήκη της περιοχής είναι πάλι έτοιμη να εκραγεί, κάτι που δείχνει και η τεράστια δύναμη πυρός που συγκεντρώνεται γύρω από τη Συρία. Οι ΗΠΑ προωθούν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman» (διαθέτει 6.500 πεζοναύτες, δεκάδες αεροπλάνα) που συνοδεύεται από τα αντιτορπιλικά «USS Arleigh Burke», «USS Bulkeley», «USS Forrest Sherman», «USS Farragut» και το καταδρομικό «USS Normandy» και αναμένεται στην Ανατολική Μεσόγειο το νωρίτερο στο τέλος της ερχόμενης βδομάδας. Ηδη στην περιοχή είναι το αντιτορπιλικό «USS Donald Cook», που φέρει πυραύλους «Τόμαχοκ» (που είχαν χρησιμοποιηθεί και πέρσι σε ανάλογη επίθεση των ΗΠΑ σε βάση του συριακού στρατού με πρόσχημα και πάλι επίθεση «με χημικά όπλα») και συνοδευτικά πλοία. Επίσης, σε ετοιμότητα είναι τα βρετανικά μαχητικά στις βάσεις της Κύπρου, βρετανικά και γαλλικά πλοία στη Μεσόγειο και φυσικά οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη Σούδα και όλη την Ελλάδα, που έχει διαθέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που κατά τ' άλλα καμώνεται ότι δεν συμμετέχει στους πολεμικούς σχεδιασμούς. Την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε ειδικές Notam, που δίνουν οδηγίες για τις πτήσεις στον εναέριο χώρο κοντά στις βάσεις. Την Πέμπτη το βράδυ, ο εκπρόσωπος Τύπου των βάσεων Σίν Τούλι, δήλωσε πως οι βάσεις λειτουργούν σε κανονικούς ρυθμούς και δεν σχολιάζει οτιδήποτε αφορά τις επιχειρησιακές διαταγές. Την ίδια ώρα, ισχύει έως την Κυριακή η προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) στις αεροπορικές εταιρείες να επιδείξουν «μεγάλη προσοχή» στον εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία.

Διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι απειλές των ΗΠΑ και από κοντά της Βρετανίας και της Γαλλίας για στρατιωτική δράση (η Γερμανία και η Ιταλία προς το παρόν διαφοροποιούνται ως προς αυτό) έχουν οξύνει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Μετά την απόρριψη των σχεδίων τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα ερευνήσει τη φερόμενη επίθεση με χημικά στην Ντούμα, η Ρωσία ζήτησε την Παρασκευή νέα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρουσία και του γγ Αντόνιο Γκουτέρες, εγκαλώντας τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία ότι με τις απειλές και ενδεχόμενες μονομερείς ενέργειες χρήσης βίας κατά της Συρίας, παραβιάζουν τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Η Ρωσία επίσης, την ίδια ώρα που κάνει λόγο για ψυχραιμία και αποφυγή της σύγκρουσης, δηλώνει ότι θα καταρρίψει κάθε πύραυλο που θα πλήξει τη Συρία και θα χτυπήσει τα σημεία εκτόξευσής τους.

Βέβαια, παρά την ένταση των απειλών, ανάμεσα στα αντιτιθέμενα επιτελεία υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας αναζητώντας συμβιβασμούς. Πάντως, στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν υπήρξε καμία απόφαση.

Η στάση της Τουρκίας

Δεν πρέπει, επίσης, να περάσει απαρατήρητο ότι και ανάμεσα στις συμμαχίες που έχουν συγκροτηθεί υπάρχουν τριβές. Η Τουρκία έσπευσε να υιοθετήσει τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης Ασαντ για τη «χημική επίθεση», ενώ μεσοβδόμαδα έντονη ήταν η απάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν στη σύσταση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, να παραδώσει στη Συρία τον έλεγχο του Αφρίν, που είπε ότι «η Τουρκία θα παραδώσει στο λαό του το Αφρίν στον κατάλληλο χρόνο, όταν το αποφασίσει η ίδια και όχι ο κύριος Λαβρόφ».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν παραλείπει κάθε τόσο να θυμίζει τις διεκδικήσεις της αστικής τάξης της χώρας του και να αναφέρεται στα σύνορα της Τουρκίας πριν από έναν αιώνα, περιλαμβάνοντας και τη Δυτική Θράκη, ενώ χαρακτήρισε Τούρκους πολίτες τους κατοίκους της και δεσμεύτηκε ότι «δεν θα τους γυρίσει την πλάτη». «Εναν αιώνα πριν, οι άνθρωποι στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Αλγερία, στο Αφγανιστάν, στη Γεωργία, στην Αίγυπτο, στην Κριμαία και στη Δυτική Θράκη ήταν πολίτες της Τουρκίας» ανέφερε, εκφράζοντας τη θλίψη του για τα «περιορισμένα», όπως είπε, σημερινά σύνορα της χώρας του. «Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στους Τούρκους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ζύγισμα των επόμενων κινήσεων

Την Πέμπτη το βράδυ, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δεν υπήρξε τελική απόφαση προς στιγμή, ενώ ο υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις ζήτησε «περισσότερες αποδείξεις ότι την επίθεση με χημικά έκανε ο Ασαντ», αλλά έθεσε και την ανάγκη ενός ξεκάθαρου σχεδίου για τη συνέχεια. Επίσης, ο Μάτις συναντήθηκε με αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, δηλώνοντας πως «πρέπει να κρατήσουμε την κατάσταση μακριά από το να κλιμακωθεί σε ένα επίπεδο εκτός ελέγχου».

Το αντίστοιχο Υπουργικό Συμβούλιο της Βρετανίας έδωσε μεν το «πράσινο φως» στην πρωθυπουργό Τ. Μέι, αλλά ζητάει να υπάρξει συντονισμός με τους εταίρους για τις επόμενες κινήσεις. Και η γαλλική κυβέρνηση έχει δηλώσει την προθυμία της για συμμετοχή σε στρατιωτική δράση, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται να κρατά «ανοιχτά» και τα διπλωματικά κανάλια. Χαρακτηριστική ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή οι Πρόεδροι Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι φέρεται (κατά διεθνή πρακτορεία) πως «συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους για να αποφύγουν περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση στη Συρία», με την επισήμανση ότι ο πρώτος απαίτησε ξανά «εξονυχιστική και αντικειμενική έρευνα σε σχέση με τις αναφορές για τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η συριακή κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τη διενέργεια επιτόπιας έρευνας από τη Διεθνή Επιτροπή για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, κλιμάκιο της οποίας αναμενόταν το Σάββατο στη Συρία.

Πάντως, την ώρα που με πρόσχημα τις «χημικές επιθέσεις» προετοιμάζεται νέο αιματοκύλισμα της Συρίας, έχει ενδιαφέρον ότι το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Russia Today» παρουσίασε βίντεο του 2013 που είχε ανεβάσει στο «YouTube» η οργάνωση «Nesma Organization», που δρούσε στο πλευρό τζιχαντιστών στην Ανατ. Γκούτα, στο οποίο ξεκάθαρα φαίνεται πως σκηνοθετείται «επίθεση με χημικά όπλα με θύματα παιδιά», τα οποία εκπαιδεύονται ώστε να ...παίζουν το ρόλο τους. Παρόμοιες καταγγελίες υπάρχουν και για τη λεγόμενη οργάνωση αρωγής «Λευκά Κράνη», που δημιουργήθηκε το 2013 από Βρετανό πρώην αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών του στρατού, απαρτίζεται από μερικές χιλιάδες «εθελοντές» (που πληρώνονται, εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται από δυτικές μυστικές υπηρεσίες), οι οποίοι δημοσιοποίησαν και τη «χημική επίθεση» στην Ντούμα.

Τέλος, αξίζει να αναφερθούν οι δηλώσεις που έκανε το απόγευμα της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, αντιστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, δημοσιοποιώντας δηλώσεις γιατρών από το νοσοκομείο της Ντούμα οι οποίοι υποστήριξαν ότι μία ομάδα ατόμων με βιντεοκάμερες μπήκε στο νοσοκομείο φωνάζοντας ότι «ασθενείς χτυπήθηκαν με χημικά όπλα», προκαλώντας πανικό. Ο Κονασένκοφ ανέφερε ότι οι γιατροί διαβεβαίωσαν πως κανένας από τους ασθενείς δεν είχε χτυπηθεί με χημικά, κατηγορώντας ακολούθως τη Βρετανία πως «άμεσα εμπλέκεται σε αυτήν την προβοκάτσια» μέσω της οργάνωσης «Λευκά Κράνη».


Δ. ΟΡΦ.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Επιτάχυνση εξοπλισμών και προσαρμογές με το βλέμμα στην όξυνση των ανταγωνισμών

Σχέδια επιτάχυνσης εξοπλισμών αλλά και προσαρμογές στη δομή των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ με το βλέμμα στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία και η Κίνα, αποτυπώνει αναφορά που κατατέθηκε το Μάρτη στο Κογκρέσο για τη Δομή Ναυτικών Δυνάμεων και τα σχέδια ναυπήγησης νέων πολεμικών πλοίων.

Στα νούμερα που καταγράφει η αναφορά, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ από τα 568 πολεμικά πλοία το 1987 είχε «πέσει» στις 27/3/2018 στα 282, με αποστολή να αντιμετωπίσει - όπως κατονομάζονται στην αναφορά - τις Ενοπλες Δυνάμεις Ρωσίας, Κίνας, Β. Κορέας και Ιράν, όπως και «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο στόχος που μπαίνει, πλέον, είναι ο αμερικανικός στόλος να ανέβει στα 355 πλοία, συμπεριλαμβανομένου του επιμέρους στόχου για 12 αεροπλανοφόρα, μέχρι το 2035. Αναθεωρείται έτσι προς τα πάνω ο στόχος που είχε τεθεί προηγουμένως, για 308 πλοία, και μάλιστα με ένα πρώτο πλάνο για 54 νέα πλοία τα επόμενα 5 χρόνια.

Κατά την αναφορά, η αύξηση της στοχοθεσίας «μπορεί να ιδωθεί ως απάντηση του Ναυτικού, μεταξύ άλλων, στη συνεχιζόμενη προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Ναυτικού της Κίνας, στην αναζωπύρωση της ρωσικής ναυτικής δραστηριότητας, ιδίως στη Μεσόγειο Θάλασσα και τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό».

Για τους πόρους της Ευρασίας

Εξάλλου, σε ενότητα της αναφοράς με τίτλο «Παγκόσμια Γεωγραφία και η Μεγάλη Στρατηγική των ΗΠΑ» σημειώνεται:

«Με βάση τη θεώρηση των ΗΠΑ για τη μεγάλη στρατηγική και τη γεωπολιτική, μπορεί να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, οι πόροι και η οικονομική δραστηριότητα του κόσμου δεν βρίσκονται στο δυτικό ημισφαίριο, αλλά στο άλλο ημισφαίριο, ιδιαίτερα στην Ευρασία.

Ανταποκρινόμενοι σε αυτό το βασικό χαρακτηριστικό της παγκόσμιας γεωγραφίας, οι Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τις τελευταίες δεκαετίες επέλεξαν να επιδιώξουν, ως βασικό στοιχείο της εθνικής στρατηγικής των ΗΠΑ, να αποτρέψουν την εμφάνιση ενός περιφερειακού ηγεμόνα (σ.σ.: "hegemon" στο πρωτότυπο), λόγω του ότι ένας τέτοιος ηγεμόνας θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει συγκέντρωση εξουσίας αρκετά ισχυρή ώστε να απειλήσει τα βασικά συμφέροντα των ΗΠΑ, για παράδειγμα, αρνούμενος την πρόσβαση των ΗΠΑ σε κάποιο από τα μέσα και την οικονομική δραστηριότητα του άλλου ημισφαιρίου.

Αν και οι πολιτικοί της Αμερικής δεν έχουν δηλώσει συχνά αυτόν το σημαντικό εθνικό στρατηγικό στόχο ρητά στο κοινό, οι αμερικανικές στρατιωτικές (και διπλωματικές) επιχειρήσεις τις τελευταίες δεκαετίες - τόσο οι πολεμικές επιχειρήσεις όσο και οι καθημερινές επιχειρήσεις -μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν πραγματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για την υποστήριξη ακριβώς αυτού του βασικού στόχου».

«Να εμποδίζονται οι άλλες χώρες»

Συνεχίζει, εξάλλου, σε άλλη ενότητα σχετικά με τη «Μεγάλη Στρατηγική των ΗΠΑ και τις Αμερικανικές Ναυτικές Δυνάμεις»:

«Ο παραδοσιακός στόχος των ΗΠΑ να αποτρέψουν την εμφάνιση ενός περιφερειακού ηγεμόνα σε κάποιο μέρος της Ευρασίας ή άλλο υπήρξε ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο ο αμερικανικός στρατός είναι δομημένος με στοιχεία δύναμης που του επιτρέπουν να διασχίσει ευρείες εκτάσεις του ωκεάνιου και εναέριου χώρου και στη συνέχεια να διεξάγει εκεί μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις». Ως τέτοια στοιχεία αναφέρει τα βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας, τα αεροσκάφη επιτήρησης μεγάλης εμβέλειας, τα αντίστοιχα μεταγωγικά αεροσκάφη, τα ιπτάμενα τάνκερ και, σε ό,τι αφορά το Ναυτικό, τα αεροπλανοφόρα, τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια και άλλα μεγάλα πολεμικά πλοία.

Βάζει και το στοιχείο ότι οι άλλες χώρες στο δυτικό ημισφαίριο δεν σχεδίασαν τις Ενοπλες Δυνάμεις τους για να κάνουν τέτοιες επιχειρήσεις μακριά από τα σύνορά τους, τόσο επειδή δεν μπορούν να τις υποστηρίξουν οικονομικά, όσο και επειδή είχαν τις ΗΠΑ να τις διεξάγουν για λογαριασμό τους. Μια αντανάκλαση η τέτοια εκτίμηση και των πιέσεων που ασκεί η κυβέρνηση Τραμπ εντός ΝΑΤΟ οι εταίροι των ΗΠΑ να αναλάβουν μεγαλύτερο φορτίο, όχι μόνο οικονομικό αλλά και σε ό,τι αφορά τη διάθεση μέσων και προσωπικού για τις επιχειρήσεις και αποστολές του ΝΑΤΟ.

Επαναλαμβάνοντας το γεωστρατηγικό στόχο των ΗΠΑ «για αποτροπή εμφάνισης ενός περιφερειακού ηγεμόνα στην Ευρασία» προσθέτει:

«Γενικότερα, από γεωπολιτική άποψη, μπορεί να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις, αν και δεν είναι φθηνές, δίνουν στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να μετατρέψουν τους ωκεανούς (...) σε ένα μέσο ελιγμών και επιχειρήσεων για την προβολή της αμερικανικής ισχύος στην ξηρά, και επίσης για την υπεράσπιση των αμερικανικών συμφερόντων σε όλο τον κόσμο.

Η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν οι ωκεανοί με αυτόν τον τρόπο - και να εμποδίζονται οι άλλες χώρες στη χρήση των ωκεανών για τη λήψη μέτρων εναντίον των συμφερόντων των ΗΠΑ - αποτελεί ένα τεράστιο ασυμμετρικό πλεονέκτημα για τις ΗΠΑ».

«Αβεβαιότητα για το μελλοντικό ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο»

Αποτυπώνοντας τις ανακατατάξεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, αλλά και την αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ από άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, η αναφορά σημειώνει ότι επικρατεί «αβεβαιότητα σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο», επισημαίνοντας ότι βασικός στόχος του ρόλου αυτού μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο «ήταν η προώθηση και η προάσπιση της ανοικτής διεθνούς τάξης που δημιούργησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την υποστήριξη των συμμάχων τους».

Επιπλέον, η αναφορά του Κογκρέσου, αποτυπώνοντας και αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ για την «αρμόζουσα» απάντηση, εκφράζει ανησυχία ότι «ορισμένες δηλώσεις και ενέργειες της Διοίκησης Τραμπ οδήγησαν σε αβεβαιότητα για τις προθέσεις της Διοίκησης σχετικά με το ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο. Με βάση αυτές τις δηλώσεις και ενέργειες, ορισμένοι παρατηρητές έχουν υποθέσει ότι η Διοίκηση Τραμπ μπορεί να θέλει να αλλάξει τον ρόλο των ΗΠΑ με έναν ή περισσότερους τρόπους. Μια αλλαγή στο συνολικό ρόλο των ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη στρατηγική του υπουργείου Αμυνας, τους προϋπολογισμούς, τα σχέδια και τα προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του προβλεπόμενου μεγέθους και δομής του Πολεμικού Ναυτικού».

Παράλληλα, στην ενότητα με τίτλο «Πτώση της τεχνολογικής και ποιοτικής ακμής των ΗΠΑ» σημειώνει: «Αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η τεχνολογική και ποιοτική ακμή που είχαν οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, σε σχέση με τις στρατιωτικές δυνάμεις άλλων χωρών, μειώνεται με τηβελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων σε άλλες χώρες. Οι βελτιωμένες στρατιωτικές ικανότητες της Κίνας συνεισφέρουν πρωτίστως σε αυτή την ανησυχία. Οι ανανεωμένες στρατιωτικές ικανότητες της Ρωσίας είναι ένας επιπλέον παράγοντας που συμβάλλει στην τέτοια ανησυχία».

Εξοπλισμοί και «προπαρασκευή» παντού

Να καταγραφεί, εδώ, ότι τη Δευτέρα 9/4, στο πλαίσιο διεθνούς έκθεσης εξοπλισμών («Navy League's Sea Air Space 2018»), στις ΗΠΑ, πολλά εν ενεργεία στελέχη ευρωπαϊκών χωρών έδωσαν μια αντίστοιχη εικόνα σε ειδική εκδήλωση για την κατάσταση ασφάλειας στις θάλασσες.

Ο αντιναύαρχος Andreas Krause, επιθεωρητής του γερμανικού Ναυτικού, είπε ότι «ήμασταν πολύ αισιόδοξοι το 1989», για τη στάση της Ρωσίας, μετά τις ανατροπές στην ΕΣΣΔ, και ότι «το 2014 ήρθε σαν μια έκπληξη», η προσάρτηση δηλαδή της Κριμαίας, προσθέτοντας ότι αντί για μειώσεις που έκαναν οι γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις τα προηγούμενα 24 χρόνια, πριν από την «κατάληψη της Κριμαίας», «το γερμανικό Ναυτικό θα αυξηθεί σε αριθμό και ικανότητες (...) και θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος» στο ΝΑΤΟ στη βόρεια πτέρυγα (βλ. Βαλτική, Ατλαντικό), αλλά και στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο για τον έλεγχο της ροής των μεταναστών στο νότο».

Στο μικροσκόπιο μπήκε και η δραστηριότητα της Κίνας, με την εκτίμηση που έγινε ότι οι Κινέζοι άρχισαν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις υποθέσεις εντός και γύρω από τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης της πρώτης υπερπόντιας στρατιωτικής βάσης τους στο Κέρας της Αφρικής.

«Είναι γεγονός ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη την κινεζική παρουσία στην αξιολόγηση του αλλαγμένου περιβάλλοντος ασφαλείας», δήλωσε ο αρχηγός του ισπανικού Ναυτικού, ναύαρχος Teodoro Lopez Calderon, περιγράφοντας ως στόχο της χώρας του να χτίσει «πιο ικανά» υποβρύχια και φρεγάτες, που θα μπορούν να λειτουργούν σε συνδυασμό με τους «εταίρους» του ΝΑΤΟ.


Θ. Μπ.

ΕΕΔΥΕ
Μέρα πανελλαδικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης η 13η Μάη

Κάλεσμα συμμετοχής στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στην Αττική και σε συγκεντρώσεις - πορείες σε όλη τη χώρα

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) απευθύνει μαζικό κάλεσμα συμμετοχής στην πανελλαδική μέρα αντιιμπεριαλιστικής δράσης, την Κυριακή 13 Μάη 2018.

Στο κάλεσμα αναφέρεται:

«Οι εξελίξεις στην περιοχή μας απαιτούν τη μετατροπή της λαϊκής ανησυχίας σε οργανωμένη πάλη, για να διατρανώσουμε τη θέλησή μας κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των αιτιών που τους προκαλούν, για τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από τις δαγκάνες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για τη μη αλλαγή των συνόρων και των διεθνών συνθηκών που τα καθιερώνουν.

Την Κυριακή 13 Μάη 2018, θα πραγματοποιηθεί στην Αττική η 38η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης και την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις - πορείες - παρεμβάσεις από τις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης, όπου υπάρχουν ευρωατλαντικές βάσεις, στρατηγεία και υποδομές.

Η 38η Μαραθώνια Πορεία θα ξεκινήσει στις 8 π.μ. από τον Τύμβο του Μαραθώνα και θα τερματίσει στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας».

Στο κάλεσμα περιλαμβάνονται οι διεκδικήσεις:

  • Οχι στην ελληνική υποστήριξη στις δολοφονικές επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστών ενάντια στο λαό της Συρίας και αλλού.
  • Να κλείσουν ΤΩΡΑ η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία.
  • Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
  • Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις - Επιστροφή όλων των στρατιωτικών από τις ευρωΝΑΤΟικές αποστολές στο εξωτερικό.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Οχι στις πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.
  • Αποδέσμευση από ΕΕ - ΝΑΤΟ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

-- Στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας οργανώνουν στις 13 Μάη οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης.

Η «λίστα» της εμπλοκής ολοένα και μεγαλώνει

Η συμμετοχή της χώρας με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο σχεδιαζόμενο έγκλημα στη Συρία εντάσσεται βέβαια στο ευρύτερο πλαίσιο της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή για λογαριασμό της αστικής τάξης, με τη σχετική «λίστα» όχι μόνο να μην έχει τέλος, αλλά και συνεχώς να διευρύνεται, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβρη και τα όσα συμφωνήθηκαν εκεί με τον «διαβολικά καλό» Ντ. Τραμπ.

Μεταξύ άλλων καταγράφονται:

-- Τα σχέδια για την κατασκευή και άλλων βάσεων, όπως μιας «μίνι Σούδας» στη Σύρο, για αμερικανικά ελικόπτερα στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και για την αναβάθμιση των βάσεων σε Ανδραβίδα (τις δυνατότητες της οποίας έχουν ήδη τεστάρει οι Αμερικανοί, στέλνοντας εκεί αεροσκάφη τους και προσωπικό για την ετήσια άσκηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος») και Αραξο (όπου το προηγούμενο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες ώστε να φιλοξενήσει «ειδικά όπλα» του ΝΑΤΟ, ακόμα και πυρηνικά).

-- Η σχεδιαζόμενη αναβάθμιση ελληνικών «F-16», που σύμφωνα με το περιεχόμενο σχετικού εγγράφου του αμερικανικού Οργανισμού Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency) του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, που αποκάλυψε στις 19/10/2017 ο «Ριζοσπάστης», «θα συμβάλει στην επίτευξη στόχων της εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ (...) θα ενισχύσει την ικανότητα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμένει διαλειτουργική με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ (...) μειώνοντας έτσι την απειλή που αποτελούν οι εχθροί της συμμαχίας για τις ΗΠΑ και τη συμμαχία».

-- Η υλοποίηση προτάσεων για ανάληψη έργου και αποστολών από πλευράς του ελληνικού ΠΝ, προκειμένου μονάδες του αμερικανικού Ναυτικού να απελευθερωθούν για να αναπτυχθούν σε άλλα μέτωπα. Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο αυτό, το διάστημα 7-19/3 το υποβρύχιο «Παπανικολής» «συνεργάστηκε» - όπως αναφέρεται από το υπουργείο Αμυνας - «με το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων USS Iwo Jima, του Ναυτικού των ΗΠΑ, στο πλαίσιο συνεισφοράς μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, για εκτέλεση επιχειρησιακής συνοδείας Μονάδας Υψηλής Αξίας (High Value Unit - HVU), σε συνεργασία με έτερες μονάδες συνοδείας του Ναυτικού των ΗΠΑ».

-- Η «αναβάθμιση» της χώρας ως κόμβου διεκπεραίωσης δυνάμεων, με χρήση προς τούτο των λιμένων Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης, του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης, του οδικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας, όπως έχει ήδη γίνει για μεταφορά δυνάμεων, προσωπικού και μέσων, για ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

-- Η πρόσκληση της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 (χαρακτηρίζεται «αιχμή του δόρατος» των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη νότια πτέρυγά του, Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα) για μόνιμες περιπολίες στον κρίσιμο γεωστρατηγικά δίαυλο του Αιγαίου, πάνω στην πορεία ρωσικών πολεμικών πλοίων προς και από Συρία, με πρόσχημα το Προσφυγικό.

-- Η παροχή εκπαίδευσης σε θέματα θαλάσσιας ασφάλειας και επιτήρησης, στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), που εδράζεται επίσης στη Σούδα και όπου έχουν εκπαιδευτεί εκατοντάδες στελέχη της λυκοσυμμαχίας, διαδοχικά, δε, ανώτατοι ΝΑΤΟικοί διοικητές έχουν εξάρει τη σημασία του.

-- Οι συνεχείς συνεκπαιδεύσεις με Αμερικανούς αλλά και Ισραηλινούς κομάντος, δίνοντάς τους δυνατότητες - όπως εκτιμούν ειδικοί - να εκπαιδευτούν σε ένα σύνθετο γεωγραφικό ανάγλυφο, που μοιάζει με πεδία επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή, όπως του Ιράν.

-- Ο εκσυγχρονισμός μέσων όπως τα 5 αεροσκάφη συνεργασίας «P-3 Orion» για ανάληψη ΝΑΤΟικών αποστολών στην Ανατολική Μεσόγειο.

-- Η περιοδική παροχή πλοίων, υποβρυχίων και αεροσκαφών για περιπολίες στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο.

-- Η συμμετοχή της Ελλάδας (μαζί με Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Καναδά και Πολωνία) σε πρόγραμμα του ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη ενός νέου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας (τέτοια αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο εκτεταμένων θαλασσίων ζωνών, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, κατασκοπεία κ.ά.).

-- Η ανάληψη της ευθύνης, εντός ΝΑΤΟ, από πλευράς της ελληνικής ΠΑ για περιπολίες στους εναέριους χώρους Αλβανίας και Βουλγαρίας προς αναγνώριση αγνώστων ιχνών και αν χρειαστεί αναχαιτίσεις, λόγω ένδειας των δικών τους Αεροποριών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Βάζει «πλάτη» στα σχέδια επέμβασης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Σε «πολεμικό συμβούλιο» παραπέμπουν τα όσα συζητήθηκαν στη θεματολογία «Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας - ΗΠΑ» την περασμένη Πέμπτη
Σε «πολεμικό συμβούλιο» παραπέμπουν τα όσα συζητήθηκαν στη θεματολογία «Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας - ΗΠΑ» την περασμένη Πέμπτη
«Από πλευράς ΗΠΑ επισημάνθηκαν η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και τα εντυπωσιακά επιτεύγματα στην ελληνοαμερικανική συνεργασία που παρέχουν περαιτέρω δυνατότητες για το μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο και ως απτό δείγμα της πολιτικής βούλησης για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για Μνημόνιο Κατανόησης για προβλήτα ΝΑΤΟ και εγκαταστάσεις ναυτικής υποστήριξης, καθώς και Τεχνική Διευθέτηση για ανάπτυξη αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ».

Την ώρα που το νέο έγκλημα που σχεδιάζουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Συρία, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών τους με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα βρίσκεται στα σκαριά, η ανακοίνωση, με κάθε «επισημότητα» από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ότι την περασμένη Πέμπτη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας - ΗΠΑ» υπογράφτηκε και νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ, που παραπέμπει σε επέκταση των δυνατοτήτων της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στη Σούδα όπως και σε μετεγκατάσταση των αμερικανικών drones στη Λάρισα, είναι χαρακτηριστική για το πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βαθαίνει την επικίνδυνη εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Στο πλαίσιο μάλιστα του σχετικού σχεδιασμού που ξεδιπλώνεται, την ίδια μέρα, δύο αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου. Αεροσκάφη τέτοιου τύπου έχουν χρησιμοποιηθεί σε αποστολές σε Αφγανιστάν και Ιράκ, όπως και σε επιχειρήσεις μικρότερης κλίμακας των ΗΠΑ στην Αφρική, αλλά και στη Λατινική Αμερική.

«Αταλάντευτη δέσμευση» στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Παράλληλα, στελέχη των ΗΠΑ «περιδιαβαίνουν» όλη την Ελλάδα, επιθεωρώντας βάσεις και υποδομές, με πλέον χαρακτηριστική στο φόντο των πολεμικών προπαρασκευών την προαναφερόμενη συνεδρίαση - ύστερα μάλιστα από δύο χρόνια - της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας - ΗΠΑ» («High Level Consultative Commitee», HLCC), με αρμοδιότητα τα θέματα «αμυντικής συνεργασίας».

Της αμερικανικής αντιπροσωπείας ηγήθηκαν ο αν. βοηθός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και ΝΑΤΟ, Τόμας Γκόφους, και ο αν. βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, Τζόναθαν Κοέν. Συνοδεύονταν από τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, τον Αμερικανό ακόλουθο Αμυνας και άλλα στελέχη. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, ενώ παραβρέθηκε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης.

Η σύνθεση, όπως και η θεματολογία, στο φόντο της όξυνσης στη Συρία παρέπεμπαν περισσότερο σε «πολεμικό συμβούλιο». Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές αλλά και με όσα ανακοινώθηκαν, στο επίκεντρο βρέθηκαν θέματα όπως η παραπέρα αξιοποίηση της βάσης της Σούδας από τους Αμερικανούς, η επέκταση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών, με έμφαση στους τομείς των Ειδικών Δυνάμεων και της αεροναυτικής συνεργασίας προς επιτήρηση της Ανατολικής Μεσογείου, η παραχώρηση στρατιωτικού υλικού από τους Αμερικανούς, με έμφαση ακριβώς σε ζητήματα που τους ενδιαφέρουν («διευκολύνσεις» με επιτήρηση μεγάλων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, π.χ. με ιπτάμενο τάνκερ, drones, πλοία ανοικτής θαλάσσης), η αναβάθμιση των ελληνικών «F-16» κ.ά.

Κατά την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, στη συνεδρίαση της HLCC συζήτησαν «τομείς κοινού στρατηγικού ενδιαφέροντος όπως η σταθεροποίηση της νότιας και ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, οι επιχειρήσεις του συνασπισμού του ΝΑΤΟ και οι δυνατότητες εμβάθυνσης της συνεργασίας στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο».

Παραπέρα, συζήτησαν και «ευκαιρίες να προωθήσουμε τη διμερή αμυντική μας συνεργασία τους προσεχείς μήνες. Θεωρούμε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και η υποστήριξή της είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των κοινών στόχων μας για την εξωτερική πολιτική και την Αμυνα στην περιοχή».

Εξίσου αποκαλυπτική είναι η ανακοίνωση της ελληνικής πλευράς: «Η συνάντηση προσέφερε μια σημαντική ευκαιρία ανασκόπησης των επιτευγμάτων των δύο συμμάχων χωρών στην αμυντική συνεργασία τα τελευταία τρία χρόνια, ανάλυσης των σημερινών προκλήσεων ασφαλείας, χαρτογράφησης της μελλοντικής πορείας και εκτίμησης των συγκεκριμένων αναγκών των δύο πλευρών για μια στέρεη και αναβαθμισμένη αμυντική συνεργασία που θα ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις απαιτήσεις των καιρών (...) Η ελληνική και η αμερικανική αντιπροσωπεία επιβεβαίωσαν την αταλάντευτη δέσμευσή τους στις αρχές του Βορειοατλαντικού Συμφώνου», ενώ σημειώνεται ότι «η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ επαίνεσε τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη Νότια Πτέρυγα της Συμμαχίας, καθώς και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός τόξου ειρήνης και ασφάλειας που θα εκτείνεται από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο».

Βάση της Σούδας, «πλατφόρμα κρίσιμης σημασίας»

Ανάμεσα στα άλλα στο κείμενό της η πρεσβεία σημείωνε... όλο νόημα και ότι οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ «εκφράσαμε τη βαθύτατη εκτίμησή μας για τη δέσμευση της Ελλάδας στη διμερή μας σχέση μέσω της Βάσης της Σούδας, μιας πλατφόρμας κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των κοινών μας στόχων άμυνας και ασφάλειας στην περιοχή».

Εξάλλου, μια από σειρά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι αυξάνονται σταδιακά τα πλοία και αεροσκάφη που εξυπηρετούνται εκεί. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε ότι αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος απογειώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα από τη Σούδα και πέταξε πάνω από την ακτογραμμή της Ανατολικής Μεσογείου, συλλέγοντας στοιχεία για λογαριασμό των υπηρεσιών πληροφοριών.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο από αρμόδιους παράγοντες εκτιμάται ότι η «πλατφόρμα ΝΑΤΟ» που αναφέρεται στο προαναφερθέν «Μνημόνιο κατανόησης» είναι το περιλάλητο κρηπίδωμα Κ-14 στη Σούδα, όπου με μήκος 300 μέτρων μπορεί να δέσει και αεροπλανοφόρο, και όπου επιταχύνονται όπως όλα δείχνουν οι εργασίες αναβάθμισης αλλά και μεγέθυνσης του «dry dock» που ήδη υπάρχει εκεί (δεξαμενή όπου βάζουν πλοία για επισκευές) προκειμένου να μπορούν να μπαίνουν εκεί τα μεγάλα αντιτορπιλικά τύπου «Arleigh Burke» που οι Αμερικανοί ρίχνουν για επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Σούδα, εξάλλου, έχει παίξει κομβικό ρόλο σε όλες τις επεμβάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή ως βάση υποστήριξης και ανεφοδιασμού του αμερικανικού 6ου Στόλου που περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική. Εξυπηρέτησε επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας το 1999, στους πολέμους στο Ιράκ το 1991 και το 2003, στο Αφγανιστάν το 2003, στον πόλεμο της Λιβύης το 2011, αλλά και στον εν εξελίξει πόλεμο στη Συρία. Θυμίζουμε άλλωστε πως η περσινή επιδρομή των ΗΠΑ με πυραύλους «Τόμαχοκ» σε συριακό έδαφος έγινε από πλοίο που λίγες μέρες πριν είχε σταθμεύσει στη Σούδα.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της «Τεχνικής Διευθέτησης για ανάπτυξη αεροσκαφών», εκτιμάται ότι αφορά αμερικανικά UAV (μη επανδρωμένα, πολύ μεγαλύτερα από τα γνωστά drones) στην αεροπορική βάση Λάρισας, όπου λέγεται ότι έχουν ήδη πάει ή ετοιμάζεται να πάνε τα πρώτα 2, μαζί με κλιμάκιο τεχνικών, προσωπικού ασφαλείας κ.λπ.


Μπ.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Οι απόστρατοι να καταδικάσουν την απειλή απέναντι στο λαό της Συρίας

Τα σχέδια επίθεσης εναντίον συριακού εδάφους από τις ΗΠΑ και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), τονίζοντας πως θα αποτελεί αποκλειστικά υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών, αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων, με τελικό σκοπό τον έλεγχο πηγών και δρόμων μεταφοράς Ενέργειας.

Στην ανακοίνωσή της η ΚΕΘΑ ανάμεσα σε άλλα σημειώνει:

«Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πλέον έχει μετατραπεί σε μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί.

Εφόσον οι εκατέρωθεν απειλές υλοποιηθούν, καταλαβαίνει ο καθένας ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος θα γενικευθεί. Σε έναν τέτοιο πόλεμο, η χώρα έχει ενεργό συμμετοχή, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των προκατόχων της, με την εκχώρηση προς τους επιτιθέμενους στρατιωτικών βάσεων και εγκαταστάσεων, άλλων υποδομών, θάλασσας και εθνικού εναέριου χώρου, ενώ συχνότατα επίσης τους διατίθενται ελληνικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη για εκπαίδευση! Η εμπλοκή αυτή της χώρας τη μετατρέπει αυτόματα σε στόχο αντεπιθέσεων από τους αντίπαλους.

Καλούμε τους συναδέλφους αποστράτους να ενώσουν τη φωνή τους με την ΚΕΘΑ και να καταδικάσουν με τον πιο έντονο τρόπο την απειλή απέναντι στο λαό της Συρίας.

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στο συριακό λαό, διακηρύττουμε και με την ευκαιρία αυτή:

-- Εξω ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τη χώρα και τα Βαλκάνια. Εξω και οι στόλοι τους από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

-- Να κλείσουν τώρα οι βάσεις του θανάτου.

-- Καμιά έμμεση ή άμεση εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστών.

-- Να επιστρέψουν όλες οι μονάδες και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό».

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συζήτηση για το υπόβαθρο και τις προοπτικές της συνεργασίας Ρωσίας - Τουρκίας

Από την υποδοχή Πούτιν στην Αγκυρα, στις 3 Απρίλη
Από την υποδοχή Πούτιν στην Αγκυρα, στις 3 Απρίλη
Το βάθος και τη συνθετότητα που αποκτούν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί αναδεικνύει η συζήτηση για τις συμμαχίες της τουρκικής αστικής τάξης, με φόντο τη συνεχιζόμενη προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία, αλλά και τις συνεχιζόμενες «τριβές» με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Δύση.

Ειδικά μετά την πρόσφατη συνάντηση των ηγετών Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας στην Αγκυρα, «φούντωσαν» οι σχετικές αναλύσεις, τις οποίες φυσικά η αστική τάξη και στη χώρα μας αξιοποιεί για να στηρίξει απόλυτα συμπεράσματα, προκειμένου να κερδίσει λαϊκή συναίνεση και να υπερασπιστεί τις δικές της επιλογές, στο ρόλο σημαιοφόρου που έχει αναλάβει για την υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Τα χαρακτηριστικά αποσπάσματα που παραθέτουμε πιο κάτω είναι ενδεικτικά, καταρχήν για την αποφασιστικότητα κάθε πλευράς να παζαρέψει με τις άλλες, προκειμένου να διασφαλίσει όσο το δυνατό μεγαλύτερο κομμάτι από το μοίρασμα αγορών, φυσικού πλούτου και γενικά της περιουσίας των λαών της περιοχής, που είναι ολοφάνερο ότι τυλίγεται όλο και περισσότερο στη δίνη μιας λυσσαλέας κόντρας, και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Αναμονή και αδράνεια

«Η Δύση είναι υπεύθυνη για τη συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν στη Συρία», σημείωνε πρόσφατα ο αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ», Μπουρχανεντίν Ντουράν, στην ιστοσελίδα της «δεξαμενής σκέψης» SETA (Siyaset, Ekonomi ve Toplum Arastirmalari Vakfi - Ιδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών), σημειώνοντας ότι «η απόφαση της Τουρκίας να εργαστεί στενότερα με τη Ρωσία χωρίς να επιδεινώσει τις σχέσεις της με τη δυτική συμμαχία δεν ήταν πράξη τυχοδιωκτισμού. ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ προκάλεσαν αυτήν την κατάσταση, αποτυγχάνοντας να συμπεριφερθούν στην Τουρκία ως σύμμαχοι την τελευταία πενταετία. Σε αυτό το σημείο, η Τουρκία απλά κοιτά τη δουλειά της, περιμένοντας ταυτόχρονα οι Δυτικοί της σύμμαχοι να ανακαλύψουν ξανά τα σημερινά τους στρατηγικά συμφέροντα. Ωστόσο, αναμονή δεν σημαίνει αδράνεια. Σήμερα, η Τουρκία ακολουθεί μια ενεργό εξωτερική πολιτική, εργάζεται με διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη για να εξουδετερώσει τις απειλές για την εθνική της ασφάλεια, που πηγάζουν από Συρία και Ιράκ».

Ο ίδιος αναλυτής σημείωνε την περασμένη Τετάρτη στη «Σαμπάχ», ακόμα πιο καθαρά: «Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας καθορίζεται από συμφέροντα, όχι ιδεολογία». Και εξηγούσε γιατί η σημερινή προσέγγιση με τη Ρωσία δεν μπορεί να θεωρείται ούτε ζήτημα κάποιας «προτίμησης» των ισλαμοσυντηρητικών του ΑΚΡ, ούτε προσωπικών επιλογών του Ερντογάν, όπως δεν πρέπει και να θεωρείται ούτε δεδομένη ούτε αιώνια. Αντιθέτως, στις σημερινές συνθήκες υπαγορεύεται από αρκετά δεδομένα. Οπως παρατηρεί λοιπόν ο συγκεκριμένος αναλυτής, όσοι βιάζονται να διαπιστώσουν ότι Τουρκία και Ρωσία «γίνονται μόνιμοι στρατηγικοί σύμμαχοι και διαμαρτύρονται ότι ο άξονας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής αλλάζει ακόμα μια φορά» θα χρειαστεί να ασχοληθούν με τη γενικότερη εικόνα και να «δαπανήσουν πολύ χρόνο να συζητήσουν για την ισορροπία δυνάμεων που αλλάζει στη διεθνή αρένα και την άνοδο ανταγωνιζόμενων συμμαχιών. Επίσης, θα προσπαθήσουν να αναλύσουν την ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα και την ΕΕ και αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Τουρκία...».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, «αν και οι Τούρκοι δεν ενδιαφέρονται να εγκαταλείψουν τη δυτική συμμαχία, π.χ. το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αρνούνται επίσης να θεωρούνται παθητικοί παρευρισκόμενοι... Στην πραγματικότητα, η νέα πραγματικότητα συνίσταται στην υιοθέτηση μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και την ενίσχυση της συνεργασίας με διάφορες χώρες, με βάση συγκεκριμένα θέματα. Η Αγκυρα πρέπει να βρει έναν τρόπο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που συνδέονται με τη γεωγραφική της θέση, που συμβαίνει να βρίσκεται στο όριο συνάντησης διαφόρων αξόνων... Θα ήταν λάθος να θεωρηθεί η συνεργασία της Αγκυρας με τη Μόσχα από μια ρομαντική οπτική. Η επαναπροσέγγισή της με τη Ρωσία αντανακλά συγκεκριμένα συμφέροντα και τη βούληση του Κρεμλίνου να εμπλακεί σε μια σχέση συναλλαγής. Δεν σημαίνει, για την ιστορία, ότι η Τουρκία μισεί τη Δύση ή ότι λατρεύει εντελώς τη Ρωσία. Αντιμετωπίζοντας ένα χάος που βαθαίνει στο διεθνές σύστημα και στην ίδια της τη γειτονιά, η Τουρκία πρέπει να ακολουθήσει μια ενεργό πολιτική εξισορρόπησης...».

Αδυναμίες και συμμαχίες

Ενδεικτικές είναι όμως και οι απόψεις που εμφανίζονται σε αντικυβερνητικά ΜΜΕ, όπως τη νεοσύστατη ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Αhval News», που έχει την έδρα της στο Λονδίνο και στη λειτουργία της οποίας πρωτοστατούν μεγαλοδημοσιογράφοι που έφυγαν από την Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του ΑΚΡ, όπως ο Γιαβούζ Μπαϊντάρ, ο οποίος κατά καιρούς έχει αρθρογραφήσει και στη γερμανική «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ».

Πριν από μερικές μέρες, ο συνεργάτης της αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» «Atlantic Council», Ντιμιτάρ Μπετσέφ, εκτιμούσε στην «Αhval News» ότι «μια πιο συντηρητική προσέγγιση» για τις τουρκορωσικές σχέσεις «θα ήταν ότι η Αγκυρα αναζητεί τη διαμόρφωση της δικής της διαδρομής μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία δεν θα "βγάλει από την πρίζα" τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, ή θα κόψει τις γέφυρες με την Ευρώπη, τον μεγαλύτερο εμπορικό και επενδυτικό της εταίρο... Το διπλό παιχνίδι της Τουρκίας είναι αντανάκλαση της έμφυτης αδυναμίας της συμμαχίας Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας, καθώς οι τρεις χώρες έχουν συναντηθεί ως αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών των ΗΠΑ, και γι' αυτό η Ουάσιγκτον έχει ακόμα την ευκαιρία να συνεργαστεί τουλάχιστον με τον έναν από τους τρεις...».

Την εξέλιξη της συνεργασίας Τουρκίας - Ρωσίας θα επηρεάσει φυσικά και η στάση της Δύσης, που όμως δεν μπορεί να εξετάζεται ως ένα ενιαίο σύνολο, σε μια περίοδο που βαθαίνουν αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ, ειδικότερα ΗΠΑ - Γερμανίας κ.λπ.

Στις 5 Απρίλη, ανάλυση της «Χουριέτ» με τίτλο «Επιλογή της Τουρκίας: Ρωσία - Ιράν ή ΗΠΑ - Ευρώπη;» ανέφερε: «Μία μόλις ώρα πριν ξεκινήσει η κοινή συνέντευξη Τύπου του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ροχανί, ο Γερμανός πρέσβης στην Τουρκία, Μάρτιν Ερντμαν, είχε συνάντηση με τον Τύπο. "Δεν υπάρχει καμία λογική θέση για να τοποθετηθεί γεωπολιτικά η Τουρκία, άλλη, εκτός από αυτή που βρίσκεται στην ευρωατλαντική σφαίρα. Και το λέω αυτό την ίδια μέρα που έγινε η αρχή για την κατασκευή ενός τουρκορωσικού σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας", είπε ο Ερντμαν».

Ανάμεσα σε άλλα, ο αρθρογράφος επισήμαινε ότι «ούτε η Τουρκία ούτε οι σύμμαχοί της στη Δύση έχουν σταθεί ικανοί να εκπληρώσουν αρκετά τις προσδοκίες ο ένας του άλλου, στο παρελθόν αλλά και τα τελευταία χρόνια... Ισως ο καλύτερος τρόπος να πάρουν και οι δύο πλευρές αυτό που θέλουν είναι να κάνουν ταυτόχρονα βήματα, χωρίς να περιμένουν από τον άλλο να κάνει την αρχή...». Μάλιστα, ειδικά για τα περιθώρια που έχει η συνεργασία Τουρκίας - ΕΕ, υπογράμμιζε ότι «αντί να προσπαθεί να αγνοεί τη διαδικασία της Αστάνα μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν για την αποκλιμάκωση στη Συρία, η ΕΕ θα έπρεπε ίσως να προσπαθήσει να συμβάλει σ' αυτή...».

Από την άλλη μεριά, βέβαια, υπάρχουν και αναλύσεις που εμφανίζουν την προσέγγιση Ρωσίας - Τουρκίας να βασίζεται σε πολύ πιο σταθερά θεμέλια. Ξεχωρίζει ίσως ο Ιμπραχήμ Καραγκιούλ, ένας από τους πιο στενούς συμβούλους του Ερντογάν. Είναι ο ίδιος που την Τετάρτη εφιστούσε την προσοχή «στον κίνδυνο που υπάρχει στο Αιγαίο» και στην πιθανότητα να «χτυπηθεί ελληνικό σκάφος ή πλοίο» από τουρκικές δυνάμεις, ως μέρος προβοκάτσιας σε βάρος της κυβέρνησης Ερντογάν, συσχετίζοντάς την μάλιστα με την κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» το 2015 και με μια «παγίδα» - κατά τα λεγόμενά του - για να στοιχηθεί η Αγκυρα πίσω από «τα σχέδια των ΗΠΑ στη Συρία».

Ο ίδιος, γράφοντας στις αρχές του μήνα στη «Γενί Σαφάκ», εκτιμούσε ότι «Τουρκία και Ρωσία αντιμετωπίζουν σχεδόν τις ίδιες απειλές» και ότι «η μεταξύ τους σχέση λειτουργεί προς όφελος και των δύο». Και τοποθετώντας την απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο γεωπολιτικών ανακατατάξεων, συνέχιζε: «Η Αγκυρα και η Μόσχα πρέπει να "ανοίξουν" ακόμα περισσότερο η μία προς την άλλη, να δυναμώσουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης τους και να αναπτύξουν ένα είδος αλληλεγγύης. Η Τουρκία χρειάζεται τη Ρωσία, πράγματι, αλλά ίσως η Ρωσία χρειάζεται την Τουρκία πολύ περισσότερο. Οι θύελλες, οι επιθέσεις που εξαπολύει η Δύση απέναντι και στις δύο χώρες θα συνεχιστούν με ένταση...

Αλλά η Ρωσία και η Τουρκία δεν είναι οι μόνες που αντιστέκονται στη Δύση. Οι ασιατικές δυνάμεις αναδύονται γοργά. Στενεύουν τα περιθώρια που έχει ο χάρτης για τη Δύση. Θα δούμε το χάρτη να στενεύει και άλλο (για τη Δύση) και τις ζώνες επιρροής τους (των Δυτικών) στην περιοχή μας να διαλύονται κι άλλο. Οταν αναλύουμε την κατάσταση για τις δύο χώρες, είναι υποχρεωτικό να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τον σημερινό παγκόσμιο χάρτη συσχετισμού δυνάμεων, τις αλλαγές και τις δονήσεις σε αυτόν. Τότε θα αποκαλυφθεί η αλήθεια... Πραγματικά, ένας νέος κόσμος διαμορφώνεται. Η Δύση μπαίνει σε παύση, γίνεται επιθετική. Η Ανατολή αναδύεται, κερδίζει δύναμη. Ως Τουρκία μελετάμε και ερμηνεύουμε όλο αυτό το χάος σωστά και παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα...».


Α. Μ.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Το διαδικτυακό ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ θα μεταδώσει την Τρίτη 17/4 στις 5 μ.μ. ζωντανή εκπομπή για τις επικίνδυνες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Θα παραχωρήσει συνέντευξη ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., μέλος της Γραμματείας της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα και του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

ΠΑΜΕ
Την Κυριακή η εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης

Στο πλαίσιο της έναρξης του 12ου Εργατικού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου

Εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης οργανώνει το ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της έναρξης του 12ου Εργατικού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 5x5, την Κυριακή 15/4.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 10 π.μ., στο δημοτικό γήπεδο «Τ. Χαραλαμπίδης» του δήμου Χαϊδαρίου (Ιερά Οδός 240), και το ΠΑΜΕ καλεί τα Συνδικάτα και τις 88 ομάδες που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο Εργατικό Πρωτάθλημα να δώσουν μαζικό «παρών».

Θα παραβρεθούν ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, ο πρέσβης της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι, και αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα της, Γιώργο Μαυρίκο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί φιλικός αγώνας για την έναρξη του Πρωταθλήματος, ανάμεσα σε ομάδα από την Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών Ελλάδας και ομάδα Νέων Εργαζομένων.

Μετά τον αγώνα θα γίνουν η παρουσίαση των 88 ομάδων και η κλήρωση των ομίλων για το Εργατικό Πρωτάθλημα.

Υπενθυμίζεται ότι η 1η αγωνιστική των ομίλων έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 22/4.

«Με αυτήν την εκδήλωση συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στον Παλαιστινιακό λαό, που για χρόνια υποφέρει από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ στον δίκαιο αγώνα του να αποκτήσει το δικό του ανεξάρτητο κράτος, εντός των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ.

Καταγγέλλει την κλιμακούμενη επιθετικότητα του Ισραήλ εναντίον των κινητοποιήσεων των Παλαιστινίων, με τις πλάτες των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που «έχει οδηγήσει σήμερα πάνω από 300 παιδιά Παλαιστινίων φυλακισμένα στο Ισραήλ, ενώ πάνω από 8.000 ανήλικοι Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί και περάσει από ισραηλινά στρατοδικεία από το 2000». Ενα από αυτά τα παιδιά είναι η 17χρονη Αχέντ Ταμίμι, «που καταδικάστηκε από το ισραηλινό στρατοδικείο σε 8μηνη φυλάκιση και πρόστιμο 1.500 δολαρίων, επειδή αντιστάθηκε στις ισραηλινές αρχές κατοχής».

Η πρόσβαση στο γήπεδο

Η πρόσβαση στο δημοτικό γήπεδο Χαϊδαρίου «Τ. Χαραλαμπίδης» μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

-- Με τη γραμμή 3 του μετρό («Αεροδρόμιο» - «Αγία Μαρίνα», μπλε γραμμή) και στη συνέχεια τη λεωφορειακή γραμμή Α16 (στάση «Σιδηροπούλου»).

-- Με το λεωφορείο της γραμμής Α16 (Πλατεία Κουμουνδούρου - Ελευσίνα), στάση «Σιδηροπούλου».

-- Το γήπεδο απέχει δέκα περίπου λεπτά με τα πόδια από τη στάση του μετρό «Αγ. Μαρίνα», ενώ κοντά σε αυτό υπάρχει χώρος στάθμευσης.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Μαζικές κινητοποιήσεις για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων

Εκατοντάδες και την Παρασκευή 13/4 οι άοπλοι Παλαιστίνιοι που τραυματίστηκαν από τα αληθινά πυρά των ισραηλινών στρατευμάτων που είχαν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας

Από τις νέες διαδηλώσεις στη Γαζα, την Παρασκευή 13/4

Copyright 2018 The Associated

Από τις νέες διαδηλώσεις στη Γαζα, την Παρασκευή 13/4
Για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα, πολλές χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές, κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας, κατέκλυσαν την Παρασκευή από τουλάχιστον πέντε κεντρικά σημεία τα σύνορα με το Ισραήλ, διατρανώνοντας το αίτημα για την επιστροφή χιλιάδων Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους, στο πλαίσιο της «Πορείας της Μεγάλης Επιστροφής» . Η «Πορεία της Μεγάλης Επιστροφής» ξεκίνησε στις 30 Μάρτη, με στόχο να κορυφωθεί και να ολοκληρωθεί στις 15 Μάη, μέρα της παλαιστινιακής καταστροφής («Μέρα της Νάκμπα»), που σήμανε τις σφαγές χιλιάδων Παλαιστινίων αμάχων και τη δημιουργία του ισραηλινού κράτους πριν 70 χρόνια.

Χιλιάδες κόσμου, ανάμεσά τους πολλοί έφηβοι και νεαροί, διαδήλωσαν κατά μήκος των συνόρων και έκαψαν εκατοντάδες ελαστικά αυτοκινήτων, σε μια προσπάθεια να τυφλώσουν με τους πυκνούς, μαύρους καπνούς τους δεκάδες Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές του στρατού που έχουν αναπτυχθεί από την άλλη πλευρά των συνόρων με εντολή να ρίχνουν αληθινά πυρά, σφαίρες καουτσούκ και «βροχή» τοξικών δακρυγόνων σε άοπλους διαδηλωτές. Σε άλλα σημεία των συνόρων, δεκάδες διαδηλωτές έκαιγαν ισραηλινές σημαίες. Μέχρι την Παρασκευή 13/4 είχε αναφερθεί ο θάνατος πάνω από 34 Παλαιστινίων (συνολικά από τις 30 Μάρτη) και ο τραυματισμός πάνω από 3.000 άλλων, ανάμεσά τους αρκετών δεκάδων που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, δίνοντας μάχη για τη ζωή τους.

Η ισραηλινή οργάνωση «Β' Τselem» (γνωστή και ως Ισραηλινό Κέντρο Πληροφοριών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Κατεχόμενα), με ανακοίνωσή της την Παρασκευή, καταδικάζει «την παράνομη χρήση θανάσιμης βίας» από τα ισραηλινά στρατεύματα με την επίκληση «αβάσιμων ερμηνειών του νόμου για να δικαιολογηθεί η πολιτική ξεπλύματος των εγκλημάτων». Αποδοκίμασε την επίσημη θέση των ισραηλινών αρχών για τη χρήση πραγματικών πυρών «κατά άοπλων και ακίνδυνων διαδηλωτών», τονίζοντας ότι «υπονομεύει κάθε ηθική αρχή και έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις του διεθνούς νόμου». Πρόσφατα, μάλιστα, είχε προτρέψει τους Ισραηλινούς στρατιώτες σε ανυπακοή της εντολής για χρήση αληθινών πυρών σε άοπλους διαδηλωτές, τονίζοντας ότι αποτελεί έγκλημα πολέμου κατά το διεθνές δίκαιο.

Επιστολή Ερεκάτ σε ξένους διπλωμάτες

Το ίδιο 24ωρο, η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» δημοσίευσε δισέλιδη επιστολή του Παλαιστίνιου ανώτερου στελέχους του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Σαέμπ Ερεκάτ, προς ξένους διπλωμάτες στη Ραμάλα, με την οποία αποδοκίμασε την απροκάλυπτη στήριξη του απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ, κατηγορώντας τον πως ενεργεί επίμονα ως «εκπρόσωπος των ισραηλινών αρχών». Ο Ερεκάτ μάλιστα έφερε ως πιο πρόσφατο παράδειγμα τη στάση και τις δηλώσεις του Τζ. Γκρίνμπλατ για τις κινητοποιήσεις χιλιάδων Παλαιστινίων στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, τονίζοντας ότι είναι πανομοιότυπες με εκείνες στελεχών της ισραηλινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Επίσης την Παρασκευή, η Παλαιστινιακή πρεσβεία στην Αθήνα καταδίκασε την κατεδάφιση στις 10 Απρίλη δημοτικού σχολείου στο οποίο φοιτούσαν παιδιά Παλαιστινίων στην περιοχή Ζανούτα, νότια της Χεβρώνα στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, που είχε ανεγερθεί με την χορηγία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Πρόοδος» του Πειραιά. Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, εξέφρασε την απογοήτευσή του «για το στυγερό έγκλημα κατεδάφισης ενός παλαιστινιακού δημοτικού σχολείου, που έγινε για να στερηθούν οι μικροί μαθητές το δικαίωμα στην εκπαίδευση, κατά παραβίαση της διεθνούς Συνθήκης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού».

Επικοινωνία Τσίπρα - Μακρόν

Στο φόντο του σχεδιαζόμενου νέου εγκλήματος στη Συρία, με την κυβέρνηση να παριστάνει την «αθώα του αίματος»

Την ώρα που οι πολεμικές προετοιμασίες για νέο χτύπημα στη Συρία είναι σε πλήρη εξέλιξη, με την κυβέρνηση να βαθαίνει την εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια παραχωρώντας υποδομές και βάσεις και τη Γαλλία να σπεύδει να δηλώσει «παρούσα» στην πρώτη γραμμή της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης για τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση των δύο ανδρών «αφορούσε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας στους τομείς της Οικονομίας, Ενέργειας και Αμυνας, τις εξελίξεις στο Συριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, αλλά και τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ». «Επιπλέον», σημείωναν οι κυβερνητικές πηγές, «επικεντρώθηκαν στο ρόλο και τις ενέργειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και στην ενίσχυση της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας κατά την επόμενη περίοδο. Συνομίλησαν για το Κυπριακό, την ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο και την ενεργοποίηση της ΤΟΤΑL».

Την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση μπλέκει «μέχρι το λαιμό» τη χώρα στο νέο σχεδιαζόμενο έγκλημα στη Συρία, με τις κυβερνητικές πηγές να λένε ότι ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι τάσσεται ευθέως υπέρ των «αποφασιστικών πρωτοβουλιών απ' την ΕΕ», υιοθετώντας τα προσχήματα περί χρήσης χημικών όπλων «την οποία και καταδίκασε», η επιχείρηση κοροϊδίας έφτανε στο απόγειό της, με την κυβέρνηση να σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός είπε «ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν θα συμμετέχουν σε πιθανή στρατιωτική επιχείρηση»!

Την ίδια ώρα, πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επαφής της περασμένης Πέμπτης με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπ. Γιλντιρίμ, σημείωναν ότι ο Αλ. Τσίπρας έθεσε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και ενημερώθηκε για την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας, με τον Μπ. Γιλντιρίμ να εκτιμά ότι ολοκληρώνεται, ενώ άλλες πληροφορίες θέλουν τους δύο πρωθυπουργούς να συζήτησαν «για τη συνεργασία για την εξάρθρωση του δικτύου Γκιουλέν»...

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΥΠΕΞ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Με «συναίσθηση ευθύνης» για την υλοποίηση των σχεδίων ΝΑΤΟ - ΗΠΑ

Από τη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Πρόεδρο του προτεκτοράτου του Κοσσόβου, Χ. Θάτσι

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Πρόεδρο του προτεκτοράτου του Κοσσόβου, Χ. Θάτσι
Τα χαρακτηριστικά του «πρωταγωνιστικού ρόλου» που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για την περίφημη «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων είχε η «μίνι» περιοδεία του ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, μεσοβδόμαδα, σε Σερβία, ΠΓΔΜ και Κόσσοβο.

Στις δηλώσεις του, άλλωστε, από τη σερβική πρωτεύουσα, μετά τη συνάντησή του, την Τετάρτη, με τον Σέρβο ομόλογό του, Ιβ. Ντάσιτς, ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής, με βάση τα προτάγματα των ΝΑΤΟ και ΕΕ για τάξη και ασφάλεια, ώστε να «τρέξουν» ανεμπόδιστα σχέδια των επιχειρηματικών τους ομίλων, κόντρα στα μονοπώλια άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, ότι «η χώρα μου, η Ελλάδα, συναισθάνεται την ευθύνη που έχει για τη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής και συνεργάζεται με τη Σερβία προς μία τέτοια κατεύθυνση».

Στο ίδιο πνεύμα και προς παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων της Σερβίας με τον ευρωατλαντικό άξονα, είπε ότι με τον Ντάσιτς εξέτασαν την «εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο υπουργείων μας, την κοινή μας δράση και συνεργασία στην ΕΕ και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον με την εμπειρία του και την εμπειρογνωμοσύνη του».

Κάλεσε, εξάλλου, τον Σέρβο ομόλογό του να έρθει στη συνάντηση των βαλκανικών κρατών - μελών της ΕΕ με τις λεγόμενες χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, επίσης μέλη της ΕΕ) και τις πέντε υποψήφιες χώρες της ΕΕ (Αλβανία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία, Τουρκία), που διοργανώνει η ελληνική κυβέρνηση το Μάη, άλλη μια «πρωτοβουλία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που διεκδικεί πρωταγωνιστικούς ρόλους στην προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδίων στην περιοχή για λογαριασμό της αστικής τάξης. «Πιστεύουμε», πρόσθεσε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, «ότι η Σερβία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Είναι μία ανεπτυγμένη κοινωνία με γνώση και τεχνολογία και πρέπει σήμερα όχι μόνο να συζητάει τα κεφάλαια για την ένταξή της στην ΕΕ, αλλά πώς βλέπει και εκείνη το κοινό μας μέλλον της ΕΕ».

Ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς. Με ανακοινωθέν της για τη συνάντηση, η σερβική προεδρία σημείωσε ότι «για τη Σερβία έχει μεγάλη σημασία η βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της χώρας του» καθώς επίσης και ότι «ο Πρόεδρος σχετικά με το ζήτημα του Κοσσόβου τόνισε ότι το Βελιγράδι εκτιμά ιδιαίτερα τη συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας».

Σε κάθε περίπτωση, τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν, όπως και η μετέπειτα επίσκεψη του Ν. Κοτζιά στο Κόσσοβο, προδίδουν ευρωατλαντική «αποστολή», δεδομένου ότι η μη επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων των δυο μερών αποτελεί «αγκάθι» στις σχέσεις ΕΕ - Σερβίας, ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνει και άλλες αντιθέσεις, με δεδομένες τις «ιδιαίτερες» σχέσεις του προτεκτοράτου με την Αλβανία, όπως βέβαια και την παρέμβαση της Τουρκίας. Πολύ περισσότερο, το «άρωμα» ευρωατλαντικής αποστολής που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γίνεται ακόμη πιο έντονο αν συνδυαστεί και με το γεγονός ότι η Σερβία αποτελεί βασικό «κρίκο» στην εδραίωση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, προοπτική στην οποία αντιδρά έντονα η Ρωσία, με την οποία η Σερβία διατηρεί ισχυρές οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις.

Διαπραγμάτευση που συνεχίζεται...

Ανάλογο χαρακτήρα, επιτάχυνσης ευρωατλαντικών σχεδιασμών, είχε η συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ με τον Σκοπιανό ομόλογό του την Πέμπτη στην Οχρίδα, σε μια προσπάθεια να ανεβάσει ταχύτητες στο παζάρι για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο ονοματολογικό των Σκοπίων, με νέες συναντήσεις εντός Μάη, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας τον Ιούλη.

Ο ίδιος ο Ν. Κοτζιάς προανήγγειλε, στις κοινές δηλώσεις τους κατόπιν, ότι επίκεινται και νέες μεταξύ τους συναντήσεις (μετά και από αυτές που είχαν πρόσφατα σε Σκόπια και Βιέννη): «Θα συναντηθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Το σίγουρο είναι ότι θα βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη στην τετραμερή Διασυνοριακή Συνάντηση (σ.σ. Ελλάδα, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Αλβανία) στις 3 - 4 Μαΐου και επίσης ότι θα βρεθούμε στις 11 και 12 Μαΐου στο Σούνιο της Αττικής, όπου επιτέλους θα συζητήσουμε κάτι άλλο, το μέλλον της Ευρώπης (σ.σ. η προαναφερόμενη συνάντηση)».

Ο Ν. Κοτζιάς πρόσθεσε ότι οι διπλωμάτες και «ειδικοί» των δύο χωρών που επεξεργάζονται το θέμα «έχουν κάνει σοβαρές προόδους. Ιδιαίτερα σε όλο αυτό το πλαίσιο της κοινής δράσης και κοινής ανάπτυξης εργασιών, αλλά και στο πολύ σοβαρό, για εμάς, ζήτημα του αλυτρωτισμού». Πρόσθεσε, βέβαια, ότι «όσο πιο κοντά ερχόμαστε και λύνουμε όλα τα ζητήματά μας, απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση. Αλλά, είναι και τα πιο δύσκολα. Κάναμε τα θετικά βήματα που μπορέσαμε να κάνουμε σήμερα και πάντα ελπίζουμε - και οι δύο μας - να καταφέρουμε να κάνουμε και τα μεγάλα. Τα πιο δύσκολα να τα κάνουμε εύκολα».

Σημειωτέον, με την εκτίμηση Κοτζιά ότι στο τραπέζι έχουν απομείνει τα δύσκολα θέματα, συμφώνησε και ο Σκοπιανός ομόλογός του, Ν. Ντιμιτρόφ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «συζητήσαμε για όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν το θέμα της ονομασίας. Για κάποια ζητήματα υπάρχει πρόοδος, για κάποια άλλα υπάρχουν ακόμα διαφορές. Συζητήσαμε για το χρονικό πλαίσιο για πρώτη φορά και για τα επόμενα βήματα που απομένουν να γίνουν εφόσον προκύψει συμφωνία», συμπλήρωσε καθώς όλα κατατείνουν ότι επείγονται για δρομολόγηση μιας λύσης μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αρχές του Ιούλη στις Βρυξέλλες, προκειμένου τα Σκόπια να λάβουν πρόσκληση ένταξης στη λυκοσυμμαχία. Σε ένα τέτοιο κλίμα, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, Ντιμιτρόφ, έλεγε την Πέμπτη ότι «η διαδικασία της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται» και «θα είμαστε σε επαφή».

...με «πυρήνα» την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Προηγούμενα, εξάλλου, την Τρίτη, μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «ΜΙΑ», ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, έκανε σαφές ότι όλα «τρέχουν» προκειμένου να διασφαλιστεί η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, αποκλείοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο ένταξης χωρίς να έχει επιλυθεί προηγουμένως το ζήτημα της ονομασίας.

«Αυτό που λένε ορισμένοι ότι μπορούμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ ως FYROM, ανεξάρτητα από την επίλυση του θέματος της ονομασίας, νομίζω ότι δεν είναι δυνατόν. Γιατί; Οταν ήρθε εδώ (σ.σ. στα Σκόπια) ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι αυτό δεν γίνεται. Και αυτό ήταν μία έντιμη στάση. Για να γνωρίζουμε, και εγώ και οι πολίτες της "Μακεδονίας", ότι αν δεν βρούμε λύση στο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα, πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν θα λάβουμε», σημείωσε.

Σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το θέμα του ονόματος τους επόμενους μήνες, ο Ζάεφ ανέφερε ως πιθανό το ενδεχόμενο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλη στις Βρυξέλλες, να λάβει η ΠΓΔΜ καθεστώς συνδεδεμένου μέλους στο ΝΑΤΟ, κατά το πρότυπο της Σουηδίας, ωστόσο σημείωσε ότι πρόθεσή του είναι η πλήρης ένταξη της χώρας στη λυκοσυμμαχία.

Εξάλλου, δείχνοντας ότι μπροστά στον κύριο στόχο, την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στο τραπέζι βρίσκονται κάθε είδους σενάρια για παράκαμψη και παραπομπή στις ελληνικές καλένδες των αλλαγών στο Σύνταγμα της γείτονος, ο Ζάεφ συμπλήρωσε πως «ενδεχομένως την περίοδο που θα κυρώνεται η συμφωνία προσχώρησης (σ.σ. των Σκοπίων από τα Κοινοβούλια των 29 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ) θα πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα (σ.σ. για την αλλαγή ή όχι της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ). Στην περίπτωση του Μαυροβουνίου, η κύρωση της συμφωνίας προσχώρησης κράτησε ενάμιση χρόνο. Εχουμε αρκετό καιρό. Ομως η πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ σημαίνει ένταξη στο ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα κράτη - μέλη θα την κυρώσουν».

Στο ίδιο φόντο, σύμφωνα με όσα γράφονται, στο τραπέζι υπάρχει και ανάλογο σενάριο των ΗΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση να επιτρέψει στην ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με τη νέα της ονομασία, ακόμα και αν δεν έχει αλλάξει στο μεταξύ το Σύνταγμά της, η δε πρόσκληση για τη λυκοσυμμαχία να περιλαμβάνει έναν «όρο ανάκλησης», σε περίπτωση που η συνταγματική μεταρρύθμιση στο σκοπιανό Κοινοβούλιο δεν λάβει χώρα εντός ενός έτους.

Ταξίδι με παρασκήνιο στο Κόσσοβο

Τέλος, στον τρίτο και τελευταίο σταθμό της περιοδείας Κοτζιά, ο ΥΠΕΞ μετέβη στο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσσόβου, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Χ. Θάτσι και τον ΥΠΕΞ, Μπ. Πάκολι.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι το ταξίδι είχε ως βάση τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων του Κοσσόβου με τη Σερβία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για τις δύο μεριές για την ενσωμάτωση στους ευρωατλαντικούς «θεσμούς». Η επίσκεψη έγινε, επίσης, ενόψει της Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων το Μάη και εν μέσω τριβών που εκδηλώνονται για πρόσκληση ή μη του Κοσσόβου, αφού Ισπανία, Ρουμανία και Κύπρος φέρεται να αντιδρούν στην πρόσκλησή του. Οι ίδιες πηγές συνέδεαν την επίσκεψη Κοτζιά και με το γεγονός της πρόσφατης σύλληψης «γκιουλενιστών» στο προτεκτοράτο από Τούρκους πράκτορες, που προκάλεσε αναταράξεις και στο κυβερνητικό στρατόπεδο στο Κόσσοβο αλλά και στις - στενές - σχέσεις με την Τουρκία.

Προηγουμένως, πάντως, ο ΥΠΕΞ είχε παράσχει διαβεβαιώσεις στο Βελιγράδι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει διπλωματικά το Κόσσοβο και δεν θα εγκατασταθεί διπλωματική αντιπροσωπεία του Κοσσόβου στην Αθήνα. Προσανατόλιζε, πάντως, για άνοιγμα ενός Εμπορικού Γραφείου του Κοσσόβου στην Αθήνα, με βάση και πρότερες συμφωνίες του 2010 - '11 και του 2014, από τις τότε κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.


Θ.

Πατριδογνωμόνιο
Ελαφρύ το χώμα...

Δεν στήνεται μνημείο, μήτε ηρώο στο «τουίτερ» και το «φέισμπουκ». Ούτε εξοικειώνεσαι με τον πόλεμο και το θάνατο, ούτε τον ξορκίζεις. Δυσκολεύεται έτσι κι αλλιώς ο άνθρωπος να κατανοήσει την αγριότητα του θανάτου, όταν δεν είναι αποτέλεσμα της φυσικής θνητότητας από φθορά του χρόνου κι εκείνο το σοφό παρήγορο «πλήρης ημερών».

Οι μεγαλοστομίες, οι μικρότητες, οι σκοπιμότητες ήρθαν να μαγαρίσουν, εν μέσω κακοήθους προαναγγελίας φριχτού πολέμου, τον άδικο χαμό, πάντα πιθανό στη φύση των καθηκόντων του, του Γιώργου Μπαλταδώρου, πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας. Κι ενώ αναζητούνταν η σορός του παλικαριού, επίσημα, ημιεπίσημα και ανεπίσημα χείλη, απαίδευτα στο διαχωρισμό προσωπικού και δημόσιου πένθους, παρασύρθηκαν στην αισθητική της πομπώδους υπερπροβολής συναισθημάτων, ερμηνειών, αναλύσεων, αναζήτησης ευθυνών. Αυτό το κυνήγι εντυπώσεων - μαγισσών, μια διαδικτυακή τσιρκουλάδα που δεν έχει μάθει να σέβεται μήτε την ενός λεπτού σιγή, ώστε να ανασάνει ο πόνος και να δρομολογηθεί το πένθος αυτών που τον γνώριζαν και τον αγαπούσαν, απο-ιεροποιεί ακόμα και τη βαρύτητα της συγκυρίας.

Βγήκαν να μιλάνε για ακήρυχτο πόλεμο αυτοί που τον έχουν εργαλείο πλουτισμού. Αυτοί που συνεταιρίζονται στην οικογένεια των ΝΑΤΟικών πολεμοκάπηλων. Αυτοί που συμπηγνύουν συμμαχίες προθύμων για να ρουφάνε τον πλούτο και τα νιάτα και το αίμα των κατάλληλων κατασκευασμένων εχθρών, την κατάλληλη χρηματιστηριακή στιγμή. Αυτοί που τιμώρησαν τον στρατευμένο νέο Αιμίλιο, επειδή στο αντιπολεμικό μας συλλαλητήριο κατήγγειλε τους Ποντίους Πιλάτους που πουλάνε δήθεν «ασφάλεια» στο Αιγαίο, πόρρω απέχουσα απ' την έννοια πατρίδα και λαός, με τίμημα τις ζωές κάθε νέου Γιώργου...

Με άταφο τον πιλότο, εν μέσω ενός θλιβερού σαματά στατιστικής, τιμολογίων, ύβρεων λαϊκισμού κυριολεκτικά (πόσα θα πάρει η χήρα, πόσο κοστίζει ένα «Μιράζ», τι γκαντεμιά για το χωριό και άλλα φριχτότερα ανήκουστα...), ο θανών εντάχτηκε στη μιντιακή καθημερινότητα ενός λαού που εξακολουθεί να τραγουδάει «εδώ είναι Αττική, φαιό νταμάρι, κι ένα πεδίο βολής σκληρό, που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι...» χωρίς ν' αντιλαμβάνεται το νόημα των στίχων... Αλλά όταν ο αρμόδιος υπουργός τουιτάρει την απώλεια, πριν από οποιαδήποτε αρμόδια στρατιωτική αρχή, με το ίδιο ύφος κι αισθητική που προγκάρει περί πολέμου την υφήλιο ο Αμερικανός Πρόεδρος και οι όμοιοί του, τότε πώς ν' αντιπαραθέσεις ποίηση, έπος κι αθανασία μνήμης, στο κυρίαρχο ανθρωποβόρο «πλεϊστέισον» των ημερών; Γεμίσαμε ημίθεους Αχιλλείς, μάγκες έτοιμους να σύρουν το πτώμα των Εκτόρων, ο καθείς στο λογαριασμό του, ξενιστές μιας ύβρεως, για τις συνέπειες της οποίας οι αστοί ταγοί σκόπιμα αφήνουν το λαό απροετοίμαστο αλλά δήθεν προειδοποιημένο.

Ο λαός έχει μια έκφραση παρηγορητική απέναντι στο θάνατο, προτρεπτική για την ίδια τη φύση μας: Ας είναι ελαφρύ το χώμα. Στην εποχή που είναι κατανοητή η «κόπωση μετάλλου» και η «αστοχία υλικού», ας μην διαβάζεται λοιπόν η ευχή παρά με το μέτρο που μας αναλογεί στο βάρος της αιδήμονος σιωπής...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Κινητοποίηση στη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι

Την Κυριακή 15 Απρίλη στις 12 μ.

Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Κύπρο πραγματοποιούν μαζικές εξορμήσεις σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.

Το Σάββατο 14 Απρίλη το πρωί, θα πραγματοποιηθούν εξορμήσεις σε Λευκωσία και Λάρνακα και το απόγευμα μαζική εξόρμηση και ενημέρωση των εργαζομένων στη Λεμεσό, όπου συχνά «φιλοξενούνται» αεροπλανοφόρα και άλλα πολεμικά πλοία.

Αποκορύφωμα της δραστηριότητας θα είναι η κινητοποίηση στη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Λεμεσού, την Κυριακή 15 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να μην χρησιμοποιηθούν η Ελλάδα και η Κύπρος ως ορμητήρια των ιμπεριαλιστών στη σχεδιαζόμενη επέμβαση στη Συρία.

Καλούν τους Ελληνες μετανάστες και τους εργαζόμενους στην Κύπρο «να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στις διευκολύνσεις που γίνονται στους Βρετανούς μακελάρηδες, οι οποίοι ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν το συριακό λαό. Να κλείσουν τώρα οι βρετανικές βάσεις. Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Παζάρια με αποσιώπηση της τουρκικής επιθετικότητας

Από την πρόσφατη ευρωτουρκική Σύνοδο στη Βάρνα

Copyright 2018 The Associated

Από την πρόσφατη ευρωτουρκική Σύνοδο στη Βάρνα
Το κλίμα αναθέρμανσης των συνομιλιών ΕΕ - Τουρκίας, που καταγράφηκε στην πρόσφατη Σύνοδο της Βάρνας, επιβεβαιώθηκε και κατά τη συνεδρίαση της αντιπροσωπείας στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ - Τουρκίας του Ευρωκοινοβουλίου, που συνεδρίασε την Πέμπτη.

Η εν λόγω συνεδρίαση στόχο είχε την προετοιμασία της συνεδρίασης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ευρωκοινοβουλίου και τουρκικού Κοινοβουλίου, που μετά από 3 χρόνια «ξεπαγώνει» και θα πραγματοποιηθεί στις 26 Απρίλη στις Βρυξέλλες, ενώ αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες η ετήσια Εκθεση Προόδου της Τουρκίας για την ένταξή της στην ΕΕ. Ολα αυτά την ώρα που οξύνεται η επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας στη Συρία, το Αιγαίο, την Κύπρο.

Η δε εισηγητική τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συνεδρίαση, B. Brunet, έθεσε σε πρώτο πλάνο τα παζάρια ΕΕ - Τουρκίας που διεξάγονται σε επίπεδο «στρατηγικών εταίρων» σχετικά με χρηματοδοτήσεις, τελωνειακή ένωση, την απελευθέρωση της VISA κ.ά., μη λέγοντας κουβέντα για την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας.

Την ευκαιρία δεν άφησε ανεκμετάλλευτη ο πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ, F. Κaymakc, που έθεσε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του, με προκλητικό τρόπο, όλες τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, βαφτίζοντας ως «υπεράσπιση των συνόρων της» την εισβολή σε Συρία και Ιράκ και ως «υλοποίηση της Συνθήκης Εγγυήσεων του 1960» την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Υπογράμμισε δε με νόημα ότι το καθεστώς στο Αιγαίο, όπως και στα νησιά του, είναι «υπό αμφισβήτηση» και για αυτό «ανοικτό».

Στη συνεδρίαση παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής. «Τόσο η ίδια η πραγματοποίηση της πρόσφατης Συνόδου της Βάρνας, οι δηλώσεις μετά από αυτή, όπως και η πραγματοποίηση της επικείμενης Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΕΕ - Τουρκίας, επιβεβαιώνουν ότι αναθερμαίνεται το παζάρι ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.

Ενώ η Τουρκία εντείνει την επιθετικότητά της, έχει εισβάλει σε Συρία, Ιράκ και βεβαίως στην Κύπρο, κρατά δυο Ελληνες στρατιωτικούς σε τουρκικές φυλακές για πάνω από 43 μέρες, προχωρά σε εμβολισμό και παρενοχλήσεις ελληνικών πλοίων, αεροπλάνων, σε παραβιάσεις ελληνικών χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου, κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς και σε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης όπως επίσης και της κυπριακής ΑΟΖ.

Ολα αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα, τα οποία προσπέρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εισήγησή του. Αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να είναι μέρος μιας λίστας στο παζάρι ανάμεσα στην ΕΕ, τις κυβερνήσεις της και την αστική τάξη της Τουρκίας, μπροστά στην προαναγγελία νέας επίθεσης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία που θα προκαλέσει νέα κύματα κατατρεγμένων προσφύγων.

Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια είναι χωμένη μέχρι το λαιμό και ευθύνεται και η ελληνική κυβέρνηση. Αυτά τα σχέδια δεν μπορούν να υπερασπιστούν κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι ούτε η ΕΕ ούτε το ΝΑΤΟ μπορούν να προστατέψουν σύνορα, εδαφική ακεραιότητα, τους ίδιους τους λαούς από νέες σφαγές. Αντίθετα, είναι πηγές πολλαπλών κινδύνων. Να γιατί οι λαοί πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση», κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Είναι, τέλος, ενδεικτικό ότι τις απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε πως... δεν τις άκουσε, ενώ στην παρέμβαση του ΚΚΕ επιχείρησε να δικαιολογηθεί ότι η τοποθέτησή του δεν είχε συνολικό χαρακτήρα και ότι δεν είχε πρόθεση να μην αναφερθεί στη στάση της Τουρκίας σε Συρία, Αιγαίο, Κύπρο...

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζονται οι πικετοφορίες και οι μαζικές εξορμήσεις

Συνεχίζονται και το Σάββατο 14 Απρίλη οι πικετοφορίες και οι μαζικές εξορμήσεις από Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να μη χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστών στη σχεδιαζόμενη επέμβαση στη Συρία.

  • Στην Αττική: Χαϊδάρι, 11 π.μ., από την πλατεία στο Αίθριο. Καλλιθέα, 11 π.μ., από την πλατεία Δαβάκη. Μπραχάμι, 11 π.μ., από Αγ. Δημητρίου 163. Μενίδι, 11 π.μ., από κεντρική πλατεία.
  • Στην Κεντρική Μακεδονία: Θεσσαλονίκη, 11.30 π.μ., από πλατεία Ευόσμου και από πρώην δημαρχείο Πολίχνης, 12 μ., από πεζόδρομο Καλαμαριάς. Κιλκίς, 10.30 π.μ., στην πλατεία Ειρήνης. Νάουσα, 11 π.μ., στην πλατεία Καρατάσου. Βέροια, 11 π.μ. στην πλατεία Ωρολογίου. Κατερίνη, 12 μ., στο σιντριβάνι (Πλατάνι) στον πεζόδρομο.
  • Σε άλλες πόλεις: Πάτρα, 12 μ., Πλατεία Γεωργίου. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Ξάνθη, 11 π.μ., με αφετηρία τα γραφεία της ΚΟ. Κομοτηνή, 6.30 μ.μ., από τα γραφεία της ΚΟ. Καβάλα, 10.30 π.μ., από το Δημοτικό Κήπο. Κοζάνη, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία. Φλώρινα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία. Καστοριά, 11 π.μ., απέναντι από την παλιά Νομαρχία. Βόλος, 11 π.μ., από την πλατεία Πανεπιστημίου. Αρτα, 11 π.μ. από την πλατεία Κιλκίς. Χαλκίδα, 10 π.μ., φανάρια Νεάπολης. Πύργος, 11 π.μ., πλατεία ΟΤΕ. Αγρίνιο, 11 π.μ., κεντρική πλατεία. Μεσολόγγι, 12 μ., κεντρική πλατεία. Αμφιλοχία, 7.30 μ.μ., λιμάνι. Ζάκυνθος, 7 μ.μ., πρώην Νομαρχία.

Την Κυριακή 15 Απρίλη, στην Πτολεμαΐδα, στις 12 μ., στην κεντρική πλατεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ