Πέμπτη 11 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Αγωνιστικές δράσεις και παρεμβάσεις στον «δρόμο» για την απεργία

Στις 31 Γενάρη το μεγάλο πανελλαδικό αγωνιστικό ραντεβού του κλάδου

Από την απεργιακή κινητοποίηση στα έργα της Διώρυγας της Κορίνθου
Από την απεργιακή κινητοποίηση στα έργα της Διώρυγας της Κορίνθου
Με πολύμορφες παρεμβάσεις και αγωνιστικές δράσεις ξετυλίγεται μέρα με τη μέρα η μάχη που δίνουν η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα Οικοδόμων για την πανοικοδομική πανελλαδική απεργία του κλάδου στις 31 Γενάρη. Η νέα απεργία είναι συνέχεια των μαχών του προηγούμενου διαστήματος, με ξεχωριστή στιγμή την προηγούμενη πανοικοδομική απεργία στις 8 Νοέμβρη 2023 που έβαλε γερές βάσεις για τη διεκδίκηση των αιτημάτων του κλάδου από καλύτερες θέσεις.

Απεργιακές συγκεντρώσεις μέχρι τώρα έχουν οριστεί στην Αθήνα στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και στο Ηράκλειο στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Παράλληλα, με εξορμήσεις, συγκεντρώσεις και Γενικές Συνελεύσεις οργανώνονται κινητοποιήσεις στους χώρους δουλειάς με αιτήματα που περιλαμβάνονται και ακουμπούν στο γενικό πλαίσιο διεκδικήσεων που έχει διαμορφώσει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, για αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα, με υπογραφή εργοταξιακών συμβάσεων, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, για αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Για να είναι κάθε μέρα δουλειάς και μέρα ασφάλισης (ένσημο).

Επίσης, για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργείου Εργασίας για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια στους ασφαλισμένους μετά το 1993 και κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) ως γενικώς υποχρεωτικής. Τέλος, για επαναλειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας. Ενταξη συναφών ειδικοτήτων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (γυψοσανιδάδες κ.ά.).

Στη μάχη της απεργίας το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας θα πραγματοποιήσει σήμερα, Πέμπτη, Γενικές Συνελεύσεις στα εργοτάξια: Στις 6.30 π.μ., στην ΑΒΑΞ - πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού (υπογειοποίηση) και στις 12 μ. στην «Ιντρακάτ», στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού στον πύργο. Επίσης, αύριο, Παρασκευή 12 Γενάρη, θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε εργοτάξια στο κέντρο της Αθήνας.

Απόλυτα επιτυχημένη απεργία στα έργα του Ισθμού

Σε αυτές τις συνθήκες πραγματοποιήθηκε, χτες, με καθολική συμμετοχή, 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα έργα συντήρησης αναχωμάτων της Διώρυγας στην Κόρινθο. Εργο που έχει ξεκινήσει από το 2022 και έχει αναλάβει η εταιρεία «Ακτωρ» της «Ιντρακάτ». Την απόφαση προκήρυξης της απεργίας πήραν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και η Ομοσπονδία με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

Αίτημα αιχμής των εργαζομένων είναι η αύξηση στο καθαρό μεροκάματο κατά 30% σε όλες τις ειδικότητες καθώς, όπως τονίζουν, το καθαρό μεροκάματο που λαμβάνουν σήμερα κυμαίνεται στα απαράδεκτα επίπεδα 43 - 55 ευρώ, την ώρα που η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις σαρώνουν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα, ενώ τα κέρδη των κατασκευαστικών ομίλων εκτοξεύονται.

Στη διάρκεια της απεργίας οι εργαζόμενοι μαζί με το Συνδικάτο αποφάσισαν να ζητήσουν νέα συνάντηση από την εταιρεία απαιτώντας να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στο αίτημά τους, διαφορετικά θα πάνε σε νέα απεργία στις 30 Γενάρη.

Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»

-- Ανεβάζουν στροφές οι οικοδόμοι μπροστά στην πανοικοδομική απεργία της 31ης Γενάρη

-- Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις απολύσεις: Πάνω από 8.500 εργαζόμενοι έχαναν κάθε μέρα τη δουλειά τους μέσα στο 2023! Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς ενάντια στο ξεσάλωμα της εργοδοσίας

-- Εποχικοί εργαζόμενοι στον Τουρισμό: Από το ξεζούμισμα το καλοκαίρι στον αγώνα της επιβίωσης με «μηδέν» εισόδημα τον χειμώνα

-- Βιοπαλαιστές αγρότες: Κλιμακώνεται η πολύμορφη δράση ενόψει των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΣΠΙΤΩΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Φρένο σε πλειστηριασμούς και εκβιασμούς με νέα κινητοποίηση σωματείων

Πάγωσαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και απειλή πλειστηριασμού για δύο περιπτώσεις εργαζομένων

Εξω από τα γραφεία της «doValue» βρέθηκαν για μια ακόμα φορά χτες συνδικάτα και φορείς, σε μια ακόμα κινητοποίηση ενάντια στο κύμα πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας, στους εκβιασμούς και τις απειλές με τις οποίες τράπεζες και funds βάζουν στο χέρι την πρώτη κατοικία.

Η κινητοποίηση, την οποία στήριξε η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς, είχε ως αποτέλεσμα να «παγώσουν» τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και η απειλή του πλειστηριασμού για δύο περιπτώσεις εργαζομένων.

Πιο αναλυτικά, την κινητοποίηση οργάνωσε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, προκειμένου να σταματήσει η διαδικασία πλειστηριασμού της κατοικίας εργαζόμενου σε ξενοδοχείο της Αττικής. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος κλήθηκε να πληρώσει ένα υπέρογκο ποσό, προκειμένου να αποφύγει τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, χωρίς καν να έχει ενημερωθεί πως ένα μέρος από το σύνολο των δανειακών του υποχρεώσεων έχει περάσει στην «doValue»! Στο πλευρό του βρέθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι του κλάδου, μέλη του κλαδικού Συνδικάτου, αλλά και πολλοί συνάδελφοί του από το επιχειρησιακό σωματείο στα ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρετάνια» και «King George», του οποίου είναι πρόεδρος.

Η παρέμβαση είχε αποτέλεσμα να αποτραπεί κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος του εργαζόμενου και της οικογένειάς του και να ξεκινήσει διαπραγμάτευση για ρύθμιση με όρους στους οποίους να μπορεί να αντεπεξέλθει. «Με βάση τους νόμους όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής, το μαχαίρι βρίσκεται στον λαιμό μας», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης, και κατήγγειλε τους εκβιασμούς με τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωποι πλήθος βιοπαλαιστών που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των δανείων τους. Οπως εξάλλου υπενθύμισε, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι εν έτει 2024 «παίρνουν τον ίδιο μισθό που έπαιρναν το 2011», ενώ οι δόσεις σε όλα τα δάνεια αυξάνονται λόγω της αύξησης των επιτοκίων. «Χρειάζεται να οργανωθεί ένας τέτοιος αγώνας ούτως ώστε να καταργηθούν οι απαράδεκτοι νόμοι που βάζουν το μαχαίρι στον λαιμό των εργαζομένων που προσπαθούν να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους», τόνισε. Τέλος, κάλεσε όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να οργανώσουν την αλληλεγγύη και τον αγώνα τους.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Παρθενώνας» (Πετράλωνα, Θησείο κ.α.) βρέθηκε εκ νέου «στο πόδι», κηρύσσοντας διευκολυντική στάση εργασίας και συμμετέχοντας στην κινητοποίηση, για να υπερασπιστεί εργαζόμενη που δέχεται ανάλογους εκβιασμούς. Μετά από προηγούμενη παρέμβαση, την 1η Νοέμβρη 2023, η εταιρεία γνωστοποίησε στην εκπαιδευτικό τους «νέους» υποτίθεται όρους για τον διακανονισμό του δανείου της. Ωστόσο, ο «νέος» διακανονισμός αποδείχθηκε κοροϊδία, καθώς η δόση που πρότεινε η εταιρεία ήταν ίδια με την προηγούμενη και σε ύψος στο οποίο η εργαζόμενη δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Ετσι, ο Σύλλογος επανήλθε απαιτώντας όρους αποπληρωμής που να λαμβάνουν υπόψη το εισόδημα της εργαζόμενης. «Σημασία έχει η οργανωμένη πάλη. Ολοι να στεκόμαστε στο πλευρό κάθε αδικημένου που παλεύει για να κρατήσει το σπίτι του», τόνισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους η πρόεδρος του Συλλόγου, Βιολέττα Γαλανοπούλου.

Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό απαιτούν:

Να διασφαλιστεί η ένταξη των εποχικών εργαζομένων στο ταμείο ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με επίδομα 600 ευρώ, για όσο είναι στην ανεργία, είναι ένα από τα αιτήματα των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό ώστε να μην αναγκάζονται να βάζουν στον ...πάγο τη ζωή τους μόλις λήξει η σεζόν.

Επίσης, απαιτούν να εφαρμοστεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ξενοδοχεία και να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία, να αυξηθούν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ με ταυτόχρονη ενίσχυσή του σε αναγκαίο προσωπικό και υποδομή. Να υπογραφούν κλαδικές τοπικές και επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διασφάλιση του 5ήμερου - 8ωρου χωρίς διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Να αναγνωριστεί η δουλειά τους ως «εποχική εργασία» με αντίστοιχα δικαιώματα που ορίζονται από τον νόμο για τους εποχικούς.

Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια μέσα στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας.

Να καθοριστούν η ελάχιστη σύνθεση προσωπικού και τα καθήκοντα για κάθε ειδικότητα σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Να συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή εξέτασης ΒΑΕ του υπουργείου Εργασίας, ώστε να ενταχτούν ξανά στα ΒΑΕ οι ειδικότητες του κλάδου που βγήκαν το 2012, όπως οι καμαριέρες, οι μάγειρες και οι διανομείς.

Να επανέλθει το ΕΦΑΠΑΞ στην 20ετία για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και να επεκταθεί και στον Επισιτισμό με ταυτόχρονη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Να καταργηθεί ο νόμος 3986/11 για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και για την εργολαβική ενοικιαζόμενη εργασία.

Η πρακτική άσκηση να πληρώνεται με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του κλάδου.

ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Δουλεύουμε έξι μήνες τον χρόνο για να ζήσουμε δώδεκα!

Μαρτυρίες στον «Ριζοσπάστη» για τον αγώνα της επιβίωσης σε συνθήκες μεγάλης ακρίβειας και με καθυστερήσεις στην καταβολή επιδομάτων

Στην Κρήτη, έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, το «θαύμα» του Τουρισμού «αποκαλύπτεται» για μια ακόμα φορά.

Δεκάδες χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι στην εστίαση δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ατελείωτες ώρες και μέρες, χωρίς ρεπό, με μισθούς - ψίχουλα, με την εντατικοποίηση να «χτυπάει κόκκινο» και τα εργατικά «ατυχήματα» να αποτελούν καθημερινότητα.

Και, σήμερα, στην καρδιά του χειμώνα, αφού μέσα από τον ιδρώτα τους έτρεξαν τα κέρδη για τους ομίλους του τουρισμού, έχουν πεταχτεί για μια ακόμα φορά στην ανεργία. Προσπαθούν με χίλια ζόρια να επιβιώσουν, κόβοντας από παντού για να μπορέσουν να τα φέρουν βόλτα. Πασχίζουν να λύσουν την εξίσωση που τους θέλει να δουλεύουν για έξι μήνες και να επιβιώνουν με το πενιχρό αυτό εισόδημα ολόκληρο τον χρόνο. Ενώ σαν να μη φτάνει η γενικευμένη ακρίβεια που εκτινάσσει το κόστος ζωής, βρίσκονται αντιμέτωποι και με τη μεγάλη καθυστέρηση στη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας που δικαιούνται.

Εκατομμύρια τα κέρδη για τους ομίλους - γιορτές με άδειες τσέπες για χιλιάδες εργαζόμενους στον Τουρισμό

Η Περιφέρεια Κρήτης αντιπροσωπεύει το 21% των τουριστικών εισπράξεων όλης της χώρας και το 21% των «πεντάστερων» ξενοδοχείων της επικράτειας. Το 2023 ξενοδόχοι και tour operators κατέγραψαν νέα ρεκόρ σε αριθμό επισκεπτών και έσοδα, ξεπερνώντας τις επιδόσεις της χρονιάς - ορόσημο του 2019. Συγκεκριμένα, οι αφίξεις τουριστών σε όλη την Κρήτη ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια, το αεροδρόμιο Ηρακλείου κατέγραψε αύξηση 4,9% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις (3,6 εκατομμύρια αφίξεις) και το αεροδρόμιο των Χανίων σημείωσε αύξηση 8,6% (1,4 εκατομμύρια αφίξεις). Παράλληλα, με ταχείς ρυθμούς ετοιμάζονται νέες πτέρυγες ξενοδοχείων, βρίσκονται σε εξέλιξη ανακαινίσεις ξενοδοχειακών μονάδων μπροστά στην επικείμενη σεζόν και επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ σε όλο το νησί.

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο έμεινε χωρίς ένα ευρώ στην τσέπη κατά τη διάρκεια των γιορτών, αφού καθυστέρησε ακόμα μια χρονιά η πληρωμή του εποχικού επιδόματος ανεργίας και του Δώρου Χριστουγέννων από τις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ. Παρά τα συνήθη διθυραμβικά σχόλια περί «ψηφιοποίησης» των διαδικασιών, η υποστελέχωση των υπηρεσιών έχει αποτέλεσμα τη μεγάλη αναμονή για τη χορήγηση του επιδόματος.

Το ελάχιστο διάστημα το οποίο θα χρειαστεί ένας εργαζόμενος να περιμένει για να πληρωθεί το επίδομα είναι 40 μέρες από την απόλυσή του. Ακόμα κι όταν οι αιτήσεις τους εξεταστούν και το επίδομα χορηγηθεί, το πρόβλημα δεν λύνεται: Οι εποχικοί καλούνται να επιβιώσουν με το επίδομα των 479 ευρώ, το οποίο μάλιστα δικαιούνται μόνο για τρεις μήνες ετησίως, μέχρι να ξαναπιάσουν δουλειά την επόμενη σεζόν.

Με τις απαράδεκτες προϋποθέσεις που προβλέπονται στον νόμο 3986/2011 για την επιδότηση ανεργίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον επισιτισμό - τουρισμό δικαιούνται μόνο τρεις μήνες επίδομα ανεργίας. Ακόμα και τα μεροκάματα από τις ελιές και τις αγροτικές εργασίες φέτος είναι ελάχιστα στην Κρήτη, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση τον φετινό χειμώνα. Ειδικά λοιπόν φέτος, το πάγιο αίτημα των εργαζομένων του κλάδου για επέκταση του Ταμείου Ανεργίας για όλο το διάστημα της ανεργίας είναι πιο επιτακτικό από ποτέ.

Δουλειά χωρίς ανάσα το καλοκαίρι, επιβίωση με ψίχουλα τον χειμώνα

Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με ξενοδοχοϋπαλλήλους που περιγράφουν τον δύσκολο χειμώνα που περνούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, χωρίς ουσιαστικό εισόδημα και με τα έξοδα να τρέχουν καθημερινά. Αλλά και για τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η Ρ. Χ. είναι λαντζέρισσα σε «πεντάστερο» ξενοδοχείο στη Χερσόνησο Ηρακλείου. Και, όπως μας μεταφέρει, «η κατάσταση που βιώνουμε είναι τραγική. Εγώ απολύθηκα στις 5 Νοέμβρη και έχω πληρωθεί ένα μηνιάτικο από τον ΟΑΕΔ στα 470 ευρώ και 50 ευρώ το Δώρο Χριστουγέννων. Με αυτά τα χρήματα περιμένουν να ζήσουμε. Τι να πρωτοκαλύψω με αυτά τα ελάχιστα χρήματα; Το σούπερ μάρκετ, το ρεύμα ή το ενοίκιο; Η πλειοψηφία των συναδέλφων δεν έχουμε πάρει ούτε αυτά τα χρήματα μέχρι στιγμής. Ενα εισόδημα που υπήρχε από μεροκάματα στις ελιές τα προηγούμενα χρόνια είναι ανύπαρκτο. Με 900 και 1.000 ευρώ που παίρνουμε για τους 6 μήνες της σεζόν, δεν μπορούμε να ζήσουμε για 12 μήνες. Ακόμα πονάνε τα χέρια μου από την εντατική δουλειά του καλοκαιριού. Με εκατοντάδες πιάτα να πλένονται καθημερινά από τα χέρια με απίστευτη ταχύτητα, για να μπορέσει να βγει η δουλειά και με ένα ρεπό μόνο τη βδομάδα. Και αυτήν τη στιγμή να μην μπορώ να βγάλω τον χειμώνα;».

Η Λ. Μ., εργαζόμενη σε μεγάλο ξενοδοχείο των Χανίων, συμπληρώνει: «Η επιβίωσή μας τον χειμώνα γίνεται κάθε χρόνο και πιο δύσκολη, με τα ενοίκια, τους λογαριασμούς, τις τιμές στο σούπερ μάρκετ να αυξάνονται και να πρέπει να ζήσεις με λίγο παραπάνω από 400 ευρώ Ταμείο Ανεργίας (όταν αυτά τα λεφτά φτάνουν μόνο για να πληρώσεις το νοίκι σου) και αυτό για 3 μήνες μόνο. Απολύθηκα 27 Οκτώβρη, έχω πάρει το επίδομα ανεργίας ήδη για τους δύο από τους τρεις μήνες που δικαιούμαι και πρέπει να ζήσουμε εγώ και το παιδί μου με μηδενικό εισόδημα από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο, που θα ξεκινήσει πάλι η καλοκαιρινή σεζόν.

Το ποσοστό τουριστών που έρχονται στο ξενοδοχείο που εργάζομαι - συνεπώς και ο φόρτος εργασίας για εμάς - είναι κάθε χρόνο αυξημένος. Οι εργοδότες απαιτούν ο παραπάνω όγκος εργασίας να καλυφθεί από το ήδη υπάρχον προσωπικό, χωρίς επιπλέον υπαλλήλους, χωρίς αυξήσεις στους μισθούς, ενώ και το Δώρο Χριστουγέννων φέτος ήταν χαμηλότερο από το νόμιμο που δικαιούμασταν. Μας είχαν υποσχεθεί παραπάνω χρήματα για τις Κυριακές και δεν τα είδαμε ποτέ. Παράλληλα, το ξενοδοχείο ολοένα και ανακαινίζεται και χτίζονται επιπλέον δωμάτια. Για άλλη μια χρονιά η έλλειψη προσωπικού ήταν μεγάλη, τα ξενοδοχεία ανοίγουν χωρίς να έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις, με αποτέλεσμα το υπάρχον προσωπικό να δουλεύει υπερωρίες ή και χωρίς καθόλου ρεπό για να βγει η δουλειά.

Οι συνθήκες και οι όροι εργασίας των εργαζομένων θα βελτιωθούν μόνο αν ξεσηκωθεί και οργανωθεί μαζικά το προσωπικό, για να τα διεκδικήσει και να τα απαιτήσει. Αύξηση μισθού και πενθήμερο, καθώς και το Ταμείο Ανεργίας να καλύπτει όλους τους μήνες που είναι ο εποχικός υπάλληλος άνεργος, θα έπρεπε να θεωρούνται πια αυτονόητα. Για πόσο θα συνεχίσουμε να ζούμε στην ανέχεια και οι εργοδότες μας ολοένα να πλουτίζουν και να μεγαλώνουν τα ξενοδοχεία τους;».

Δεν πάει άλλο!

«Δεν γίνεται να μην έχουμε ζωή το καλοκαίρι λόγω των εξαντλητικών συνθηκών εργασίας και να μην μπορούμε να επιβιώσουμε τον χειμώνα», ξεκαθαρίζει ο Βαγγέλης Σοφίου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου. «Για άλλη μια χρονιά δεν ξέρουμε πώς θα βγει ο χειμώνας. Από τον Οκτώβρη ή τον Νοέμβρη στην καλύτερη περίπτωση είμαστε χωρίς εισόδημα. Το εποχικό επίδομα ανεργίας (και αυτό μόνο για 3 μήνες) δεν φτάνει ούτε για τα βασικά. Σαν να μην έφτανε αυτό, έχουμε φτάσει στα μέσα Γενάρη και οι περισσότεροι εποχιακοί ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν έχουμε πληρωθεί ούτε την πρώτη δόση του ταμείου, ούτε καν το Δώρο Χριστουγέννων! Πρέπει τώρα να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας και να δίνεται για όλο το διάστημα της ανεργίας. Το αίτημα των σωματείων είναι η αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας. Μέχρι την επαναπρόσληψή μας. Παράλληλα διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών μας. Δεν γίνεται να μην έχουμε ζωή το καλοκαίρι λόγω των εξαντλητικών συνθηκών εργασίας και να μην μπορούμε να επιβιώσουμε τον χειμώνα. Με τους ξενοδόχους να βγάζουν εκατομμύρια ευρώ στις πλάτες μας. Τώρα πρέπει να ανέβουν η διεκδίκηση και οι απαιτήσεις των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε γειτονιά. Να οργανωθεί η πάλη για ουσιαστικές ανάσες ανακούφισης. Ο χειμώνας δεν βγαίνει με market pass και ψευτοεπιδόματα ανακύκλωσης της μιζέριας μας», υπογραμμίζει.

Ερώτηση από το ΚΚΕ στη Βουλή

Την αγωνία της επιβίωσης για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τα δίκαια αιτήματά τους μετέφερε το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος προς το αρμόδιο υπουργείο. Εκτός από το να δοθεί το επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους για όλο το διάστημα της ανεργίας τους, μέχρι να αρχίσουν ξανά να εργάζονται, το Κόμμα αναδεικνύει τη διεκδίκηση για επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ, για άμεση στελέχωση των υπηρεσιών της ΔΥΠΑ για την εξυπηρέτηση όλων των ανέργων κ.λπ.

Μεγάλη σύσκεψη την Κυριακή 4 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη σύσκεψη εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Φλεβάρη, στις 11.30 π.μ., στο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ. Στο επίκεντρο θα βρεθεί ο συντονισμός της πάλης σωματείων και φορέων ενάντια στην πολιτική των απολύσεων, της ακρίβειας, των εργατικών «ατυχημάτων», των ιδιωτικών πανεπιστημίων, της υποβάθμισης της Υγείας, των πλειστηριασμών λαϊκών σπιτιών.

ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ»
Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα ενάντια στις απολύσεις

Σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Πέμπτη στις 3.30 μ.μ. έξω από τα κεντρικά γραφεία του ομίλου «Βιοϊατρική» στην Αθήνα (Λ. Κηφισίας 132, Αμπελόκηποι) προχωρά το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, απαιτώντας να σταματήσουν οι απολύσεις στον όμιλο και να υπογραφεί κλαδική ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς.

Οπως καταγγέλλει, το τελευταίο διάστημα ο όμιλος «Βιοϊατρική» έχει προβεί σε απολύσεις εργαζομένων σε διάφορα υποκαταστήματα στην Αττική. «Είναι φανερό ότι θέλει να απαλλαγεί από τους παλιούς εργαζόμενους, γιατί κοστίζουν, και προτιμάει εργαζόμενους με χαμηλότερους μισθούς», επισημαίνει το Συνδικάτο, θυμίζοντας ότι η αύξηση της κερδοφορίας του ομίλου ειδικά μέσα στην πανδημία «συνοδεύτηκε με εντατικοποίηση της εργασίας, με καθηλωμένους σε χαμηλά επίπεδα μισθούς και με εργαζόμενους χωρίς κλαδική Σύμβαση Εργασίας, χωρίς δικαιώματα».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΕΡΓΑΝΗ»
Σχεδόν 3 εκατομμύρια οι απολύσεις το 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης!

Πάνω από 8.500 εργαζόμενοι στον δρόμο κάθε μέρα, παραμένει η τεράστια «ευελιξία» στην αγορά εργασίας

Σχεδόν τα 3 εκατομμύρια έφτασαν οι απολύσεις μέσα στους 11 μήνες (Γενάρης - Νοέμβρης) του 2023, στοιχείο που επιβεβαιώνει την ευκολία με την οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να πετάνε στον δρόμο τους μισθωτούς, εξοπλισμένες με ένα πανίσχυρο οπλοστάσιο αντεργατικών νόμων.

Ετσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», τους 11 πρώτους μήνες του έτους που πέρασε ο αριθμός των απολύσεων έφτασε τις 2.891.948, στοιχείο που δείχνει ότι συνυπολογίζοντας και τον τελευταίο μήνα του έτους, τον Δεκέμβρη, οι απολύσεις συνολικά μέσα στο 2023 θα ξεπεράσουν τα 3 εκατομμύρια.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα στο 11μηνο, κάθε ημερολογιακή μέρα έχαναν τη δουλειά τους 8.632 μισθωτοί, απόδειξη ότι δεν υπάρχει καμία προστασία των θέσεων εργασίας και οι μισθωτοί είναι έρμαια του επιχειρηματικού συμφέροντος. Κι όμως, μπροστά σε αυτόν τον ορυμαγδό απολύσεων και την απώλεια εισοδήματος για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς κάθε μήνα, αυτό που βρήκαν να κάνουν η κυβέρνηση και η ηγεσία της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) ήταν να κόψουν τα τρία γλίσχρα βοηθήματα προς τους ανέργους, που δίνονταν σε περιορισμένο αριθμό τους, οι οποίοι δεν λάμβαναν την τακτική επιδότηση ανεργίας.

Στα υπόλοιπα στοιχεία του περασμένου Νοέμβρη, οι ροές απασχόλησης δείχνουν ότι οι απολύσεις ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις κατά 82.463, καθώς μέσα στον μήνα έγιναν 305.582 απολύσεις έναντι 233.119 προσλήψεων. Ταυτόχρονα, και αυτόν τον μήνα παραμένει η τεράστια «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, καθώς μόνο το 49,71% των νέων συμβάσεων εργασίας ήταν πλήρους απασχόλησης και ένα μέρος τους είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δηλαδή έχουν ημερομηνία λήξης. Το 40,22% ήταν συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης και το 10,07% για εκ περιτροπής εργασία. Επιπλέον, τον περασμένο Νοέμβρη 4.954 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης και για εκ περιτροπής εργασία.

Αντίστοιχα, το 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2023 το 51,42% των νέων συμβάσεων εργασίας ήταν πλήρους απασχόλησης, το 39,25% μερικής και το 9,33% για εκ περιτροπής εργασία. Πιο συγκεκριμένα, από τις 2.990.101 νέες συμβάσεις εργασίας, οι 1.537.568 ήταν πλήρους απασχόλησης (περιλαμβάνονται και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου), 1.173.458 ήταν μερικής απασχόλησης και 279.075 ήταν συμβάσεις για εκ περιτροπής εργασία, πρακτικά δηλαδή συμβάσεις υποαπασχόλησης.

Μέσα στον Νοέμβρη υπεγράφησαν 9 επιχειρησιακές συμβάσεις που αφορούσαν 1.784 εργαζόμενους και δεν προβλέπουν καμία αύξηση στους μισθούς τους, ενώ μόνο 2 επιχειρησιακές συμβάσεις που αφορούν 223 εργαζόμενους προβλέπουν μια μικρή αύξηση της τάξης του 2,75%, δηλαδή κάτω και από τον επίσημο πληθωρισμό.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κλιμακώνεται η μάχη για την ανάκληση των απολύσεων σε έναν από τους τεχνολογικούς κολοσσούς

Συνέντευξη Τύπου έδωσε το ΣΕΤΗΠ για την ανάκληση των απολύσεων στην «TaskUs»

Με νέα κινητοποίηση σήμερα, Πέμπτη, στις 7.45 το πρωί, στα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι της «TuskUs» συνεχίζουν τον αγώνα για την ανάκληση των 8 απολύσεων.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες το Σωματείο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε την απόφασή του να δυναμώσει και να ενισχύσει τον δρόμο του αγώνα, για να βάλει φρένο στις απολύσεις στην «TaskUs» και παντού, στα αντιλαϊκά μέτρα, για να αποσπάσει κατακτήσεις, σε συντονισμό και με άλλα σωματεία, συμμετέχοντας στη μεγάλη σύσκεψη στις 4/2 (βλ. δίπλα).

Απάντηση στα προκλητικά προσχήματα της εργοδοσίας

Η πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, Ειρήνη Καραμήτρου, σημείωσε ότι η απόλυση των 8 εργαζομένων στην «TaskUs» με τη λήξη του έτους, έγινε με πρόσχημα τη λήξη του πρότζεκτ στο οποίο εργάζονταν, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων που μπήκαν μπροστά στη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας και αυξήσεων στους μισθούς.

Οπως είπε, «η εταιρεία "TaskUs" δραστηριοποιείται στο κομμάτι της παροχής ψηφιακών υπηρεσιών σε πελάτες - επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια πολυεθνική εταιρεία εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο, στο Nasdaq, με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους παγκοσμίως, πάνω από 300 στη Θεσσαλονίκη, με πάνω από 150 πελάτες - μεγαθήρια (π.χ. 3 από τα 5 μεγαλύτερα social media sites), με τζίρο κοντά στο 1 δισ. δολάρια και καθαρά κέρδη 40 εκατ. δολάρια το 2022.

Δεν μας πείθει η διοίκηση ότι δεν υπήρχε πρότζεκτ για να μεταφερθούν οι συνάδελφοι. Ιδιαίτερα όταν η κατάσταση που επικρατεί για τους εργαζόμενους είναι ένα κλίμα μόνιμης ανασφάλειας, με εντατικοποίηση, ένα ασταμάτητο κυνήγι στόχων που δεν πιάνονται, που συνεχώς αναθεωρούνται προς τα πάνω. Ετσι βγαίνουν τα εκατομμύρια κέρδη της "TaskUs", όπως άλλωστε και σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Αντί να απορροφηθούν λοιπόν οι εργαζόμενοι σε άλλο πρότζεκτ η εταιρεία επέλεξε να τους στείλει στην ανεργία, σε μια περίοδο που όλοι οι εργαζόμενοι είμαστε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας, τη στιγμή που και όσοι εργάζονται δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε βασικά έξοδα (ενοίκιο, λογαριασμοί, σούπερ μάρκετ).

Πρόκειται μάλιστα για εργαζόμενους που δεν έμειναν αμέτοχοι μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, αλλά διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και αυξήσεις των μισθών όλων των εργαζομένων της εταιρείας, καθώς επίσης συμμετείχαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως αυτές για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών, της Πρωτομαγιάς, της 21ης Σεπτέμβρη που προκήρυξε το ΣΕΤΗΠ ενάντια στον νόμο Γεωργιάδη. Το ίδιο πρόσωπο έδειξε η εργοδοσία και τον Μάη, αμέσως μετά την απεργία της Πρωτομαγιάς, απολύοντας εργαζόμενη που απέργησε και διεκδικούσε καλύτερες συνθήκες δουλειάς.

Γι' αυτό και θεωρούμε ότι οι απολύσεις είναι εκδικητικές, ώστε να απομακρυνθούν οι "ενοχλητικές" για την εργοδοσία φωνές, με σκοπό να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους που σκέφτονται να αντιδράσουν, για να συνεχίσουν ανεμπόδιστα να τους εκμεταλλεύονται και να βγάλει έτσι η εταιρεία το μέγιστο δυνατό κέρδος. Δηλώνουμε κι από εδώ ότι δεν θα τους περάσει».

Τόνισε επίσης ότι οι εργαζόμενοι δεν δέχονται η ζωή τους να εξαρτάται από το κάθε πρότζεκτ και το πώς αυτό θα πάει, την τρομοκρατία της διοίκησης απέναντι στις διεκδικήσεις τους.

«People first», εκτός ...αν πρόκειται για αγωνιστές που διεκδικούν

Για εκδικητικές απολύσεις μίλησε ακόμη ο Ορέστης Αλεξίου, ένας από τους απολυμένους. Οπως είπε, «δύο μέρες πριν από τη λήξη της χρονιάς, μας ανακοινώθηκε η απόλυσή μας. Είχε προηγηθεί ενημέρωση ότι το τμήμα στο οποίο δουλεύαμε θα κλείσει και ακολούθησαν καθησυχαστικές υποσχέσεις για την απορρόφησή μας σε άλλο τμήμα. Προφανώς ήθελαν να κερδίσουν χρόνο ώστε ανακοινώνοντας τις απολύσεις χριστουγεννιάτικα να αντιμετωπίσουν μειωμένες αντιδράσεις ή και καθόλου. Οι απολύσεις μας είναι εκδικητικές και οφείλονται στη δράση που είχαμε αναπτύξει όλο το προηγούμενο διάστημα. Διεκδικήσαμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς. Σχεδόν όλοι μας συμμετείχαμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις της προηγούμενης χρονιάς».

Ανέφερε ότι «όταν λέμε "people first" στην "TaskUs" εννοούμε "people last", δηλαδή τα λεφτά πάνω απ' όλα και οι άνθρωποι τελευταίοι, αυτό είναι το πραγματικό τους σύνθημα». Δήλωσε δε την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα.

Οι απολυμένοι δεν είναι μόνοι τους

Ο Κυριάκος Τσιαούσης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, συνδικαλιστής που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι στην «TaskUs» δεν είναι μόνοι τους, τα ταξικά εργατικά σωματεία έχουν τα αντανακλαστικά και την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουν την εργοδοτική επιθετικότητα και ασυδοσία. «Οι απολύσεις αυτές δεν είναι κάτι καινούργιο. Ερχονται ως συνέχεια μιας σειράς παρόμοιων γεγονότων στον ίδιο και σε άλλους κλάδους.

Ολα αυτά η μεγαλοεργοδοσία τα κάνει γιατί έχει την ψευδαίσθηση ότι έτσι θα σπείρει τον φόβο και ότι θα δώσει αποφασιστικό χτύπημα στο οργανωμένο κίνημα. Είναι βαθιά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα κάτσουν παθητικά με σκυμμένο το κεφάλι να υποστούν όλα αυτά που τους επιφυλάσσουν. Η μεγαλοεργοδοσία με την πρακτική της στέλνει περίπατο τα επιχειρήματα της σημερινής κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων, ότι η ανάπτυξη με αυτόν τον τρόπο φέρνει ευημερία και καλύτερη ζωή για όλους». Στη συνέχεια κάλεσε σε συμμετοχή στη μεγάλη σύσκεψη των εργατικών σωματείων στις 4 Φλεβάρη.

Οι εργαζόμενοι με τις κινητοποιήσεις τους διεκδικούν, εκτός από την ανάκληση των απολύσεων, να διασφαλιστούν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, πάνω από τον πληθωρισμό, με υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Επίσης, η εργοδοσία να εξασφαλίσει τη μετακίνηση προς και από τον χώρο εργασίας, μέτρα προστασίας για αποφυγή ασθενειών ή επιδείνωση της υγείας των εργαζομένων, να πάψει η εντατικοποίηση με προσλήψεις προσωπικού κ.λπ.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Στην τελική ευθεία για τις νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις

Σήμερα η κινητοποίηση στην Καρδίτσα, ενώ προετοιμάζεται η έξοδος των τρακτέρ στις πλατείες στις 15 Γενάρη. Αύριο βγάζουν τα τρακτέρ στην Κατερίνη

Με την πολύμορφη δραστηριότητά τους, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα εντείνουν τις προετοιμασίες τους για τις πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις στο δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη. Και με οδηγό την πλούσια αγωνιστική πείρα, βγαίνουν συντονισμένα στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας αιτήματα που αφορούν το εισόδημά τους, που θα τους δώσουν μια ανάσα ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν από τη δουλειά τους.

Σήμερα η κινητοποίηση στην Καρδίτσα

Στην Καρδίτσα θα γίνει σήμερα κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι έξω από το δημαρχείο, όπου θα πραγματοποιείται «κλειστή» σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου με φορείς της Θεσσαλίας. Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν και οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας, που διανύουν την 5η βδομάδα με τα τρακτέρ τους στον δρόμο και συγκεκριμένα στον κόμβο Πλατύκαμπου.

Οι αγρότες, ιδιαιτέρα οι πλημμυροπαθείς, διαμαρτύρονται για τις μεγάλες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις και χρονοδιάγραμμα για τα δίκαια αιτήματα που προβάλλουν εδώ και 4 μήνες μέσα από πολύμορφες δράσεις.

Ενδεικτικά, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας με ανακοίνωσή της μεταφέρει κρίσιμα ερωτήματα όπως: «Ποιο το ανώτατο ποσό αποζημίωσης ανά προϊόν και ζώο και πότε θα γίνει η εξόφληση; Αντίστοιχα για το πάγιο κεφάλαιο. Τι θα γίνει με τις αποκαταστάσεις, τα αναχώματα και τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό; Τι θα γίνει με το υψηλό κόστος παραγωγής;».

Η Ομοσπονδία και οι Αγροτικοί Σύλλογοι διεκδικούν ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι, τα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Επίσης απαλλαγές από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ - ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, πάγωμα χρεών σε κράτος - τράπεζες - εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις, να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών κ.ά.

Διεκδικούν ακόμα να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από τη νέα ΚΑΠ, μείωση του κόστους παραγωγής, να μη γίνει καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν το σχέδιο «ανασυγκρότησης» της περιοχής που προωθεί η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «κινείται στη γνωστή λογική του κόστους - οφέλους, ενώ την ίδια ώρα προωθούνται αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια, με στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση».

Παράλληλα, προετοιμάζεται η έξοδος των τρακτέρ στις πλατείες στις 15 Γενάρη, ενώ την ίδια μέρα θα γίνει και η πανθεσσαλική σύσκεψη των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων, όπου θα συζητηθεί η κλιμάκωση του αγώνα ακόμα και με τη μορφή του μπλόκου.

Αγωνιστικές δράσεις και προετοιμασίες σε όλη τη χώρα

Πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις και προετοιμασίες είναι σε εξέλιξη και σε άλλες περιοχές. Συγκεκριμένα:

Τρακτέρ έχουν βγει στην πλατεία της Επανομής του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ τις επόμενες μέρες θα βγουν τρακτέρ και σε άλλα χωριά με πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Αύριο Παρασκευή, κινητοποίηση με τρακτέρ στην κεντρική Πλατεία Ελευθερίας διοργανώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Κατερίνης.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Γρεβενών καλεί σε Γενική Συνέλευση αύριο Παρασκευή στην αίθουσα του δημαρχείου στις 12 το μεσημέρι.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» οργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 15 Γενάρη στις 6.30 μ.μ., στη Νάουσα (αίθουσα της Βέτλανς) και καλεί σε συμμετοχή όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα, αγρότες και κτηνοτρόφους από Ημαθία και Πέλλα.

Στη Σάμο, την Τετάρτη 17 Γενάρη, οι αγρότες βγαίνουν στον δρόμο, με κάλεσμα από τον Πανσαμιακό Αγροτικό Σύλλογο και αγωνιστικό ραντεβού στις 10.30 π.μ., έξω από την Περιφέρεια στο Βαθύ.

ΠΕΜΕΝ
Οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις υπονομεύουν την ασφάλεια

Οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις, τα αυξημένα καθήκοντα, οι απαιτήσεις των εφοπλιστών «διαμορφώνουν συνθήκες διαρκούς υπονόμευσης της ασφάλειας και προστασίας της ζωής των ναυτεργατών», επισημαίνει η ΠΕΜΕΝ με αφορμή τη φωτιά στο πλοίο «Stride», με σημαία Παναμά, της ελληνόκτητης ναυτιλιακής εταιρείας «Danaos Shipping».

Υπενθυμίζεται ότι από την πυρκαγιά αυτή πέθαναν δύο ναυτεργάτες, ο α' μηχανικός και ο γ' μηχανικός, ενώ βαριά τραυματισμένος από εγκαύματα είναι ο καθαριστής. Ολα τα μέλη του πληρώματος είναι ουκρανικής καταγωγής, το πλοίο κατασκευής του 1997, χωρητικότητας 2.174 containers και βρισκόταν στο λιμάνι του Χιούστον των ΗΠΑ, σε διαδικασία πετρέλευσης (bunkering).

Η ΠΕΜΕΝ σημειώνει ότι «σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για την αιτία της εκδήλωσης της πυρκαγιάς» και υπογραμμίζει: «Οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις, τα αυξημένα καθήκοντα, οι απαιτήσεις των εφοπλιστών, η ναυτική εκπαίδευση, που αποτελεί στην πλειοψηφία των χωρών πρόσφορο έδαφος για ιδιώτες, με διπλώματα και πιστοποιητικά έναντι αμοιβής που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, διαμορφώνουν συνθήκες διαρκούς υπονόμευσης της ασφάλειας και προστασίας της ζωής των ναυτεργατών».

ΗΠΕΙΡΟΣ
Αύριο η πανηπειρωτική σύσκεψη των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων

Κάλεσμα σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Περιφέρειας Ηπείρου απευθύνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας (ΟΑΣΝΑ) για συντονισμό των αγώνων τους ώστε να στηριχτεί το εισόδημά τους και να καταφέρουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και τα επόμενα χρόνια. Για τον σκοπό αυτό, η Ομοσπονδία καλεί σε πανηπειρωτική σύσκεψη αύριο στις 7 μ.μ. στην αίθουσα «ΔΙΩΝΗ» στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρτας, ως ένα πρώτο βήμα για τη μαζικοποίηση του αγώνα και την οργάνωση πολύμορφων κινητοποιήσεων το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη, σε συντονισμό με τους αγροτοκτηνοτρόφους της υπόλοιπης Ελλάδας. Ηδη στην Αρτα οι Αγροτικοί Σύλλογοι Φιλοθέης, Πέτα - Κλειστού, Ανω Πέτρας, Ανέζας, Πολυδρόσου και Κομποτίου συνεδρίασαν και πήραν απόφαση για συμμετοχή στη σύσκεψη.

Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Μπέτσα, πρόεδρο της ΟΑΣΝΑ, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το εισόδημα αυξάνονται στους βιοπαλαιστές της υπαίθρου. Δεν είναι μόνο η ακαρπία στην ελιά (πάνω από 95%) και η μειωμένη παραγωγή στα εσπεριδοειδή, όπως στα ακτινίδια, που κουβαλούν οι αγρότες από πέρυσι. Η εμφάνιση φέτος του εντόμου «μαύρος ακανθώδης αλευρώδης», που προσβάλλει τα εσπεριδοειδή, οδηγεί σε μειωμένη, χαμηλής ποιότητας παραγωγή, ενώ προσβάλλονται και τα δέντρα, με κίνδυνο να ξεραθούν. Παράλληλα, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και αυτόν τον χειμώνα, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία κατάλληλων έργων υποδομής, όπως έργα άρδευσης στην ελιά, προμηνύουν μία ακόμα χαμένη καλλιεργητική περίοδο. Οι μανταρινοπαραγωγοί στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας βλέπουν για άλλη μια χρονιά τα χωράφια τους να πλημμυρίζουν από τις πρόσφατες βροχές και την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η φετινή συγκομιδή.

Την ίδια ώρα ο ΕΛΓΑ, παρά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, συνεχίζει να μην αποζημιώνει καθόλου τη μειωμένη παραγωγή στο ύψος της ζημιάς από φυσικά φαινόμενα και νόσους, ενώ δεν δίνει δεκάρα για την ακαρπία στην ελιά, τον περονόσπορο στα αμπέλια και τον μαύρο ακανθώδη αλευρώδη στα εσπεριδοειδή.

Ταυτόχρονα, οι κτηνοτρόφοι σηκώνουν τον δικό τους σταυρό. Οι περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες συνεχίζουν να παίρνουν το γάλα με ανοιχτή τιμή, ενώ ήδη υπάρχουν πληροφορίες για νέα μείωση κατά 3 με 4 λεπτά, οδηγώντας τους σε αδιέξοδο. Ετσι, από τη μία οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν τα κοπάδια τους και από την άλλη η φέτα στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει εκτιναχθεί στα 13 ευρώ το κιλό.

«Μπουρλότο» στο εισόδημα των αγροτοκτηνοτρόφων - τονίζει ο Β. Μπέτσας - έρχεται να βάλει η τεράστια μείωση στη βασική ενίσχυση λόγω εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2023 - 2027, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα των χιλιάδων βιοπαλαιστών παραγωγών.

«Η μόνη βεβαιότητα είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής στο πετρέλαιο, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα αγροτικά μέσα και εφόδια, που κάνει το κόστος της διαβίωσης αβάσταχτο για τους αγρότες και τον υπόλοιπο λαό», υπογραμμίζει ο Β. Μπέτσας, επισημαίνοντας ότι «η λογική "τίποτα δεν γίνεται" σε κάνει μετανάστη από τον τόπο σου. Τα αιτήματά μας είναι δίκαια και αναγκαία. Ζητάμε ενίσχυση 200 ευρώ ανά στρέμμα για την ακαρπία στην ελιά και 600 ευρώ ανά στρέμμα για τις καταστροφές στα εσπεριδοειδή και στα αμπέλια από τον μαύρο ακανθώδη αλευρώδη και τον περονόσπορο». Τονίζει ακόμα ότι το αιτήματα για κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές για τα προϊόντα της λαϊκής οικογένειας, η μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, και πλαφόν 7 λεπτά στην κιλοβατώρα για το αγροτικό ρεύμα, η αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ για αποζημίωση στο 100% από φυσικές καταστροφές κ.ά., απαιτούν μαζικό πανελλαδικό αγώνα. «Τέτοιοι αγώνες έφεραν το αφορολόγητο, συνέβαλαν να αποσπάσουμε μικρές ανάσες τα προηγούμενα χρόνια», υπογραμμίζει ενώ χαρακτηρίζει τις κινητοποιήσεις μονόδρομο, όπως δείχνει και το παράδειγμα των αγροτών στη Γερμανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ