Τετάρτη 1 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Να μην κατατεθεί ο νέος νόμος πλαίσιο - η καταστολή δεν θα περάσει

Συλλαλητήρια αύριο στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ. στην Καμάρα

Από πρόσφατη κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων στο ΑΠΘ
Από πρόσφατη κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων στο ΑΠΘ
«Δυναμώνουμε τον αγώνα για σπουδές - δουλειά - ζωή με δικαιώματα! Ο νέος νόμος - πλαίσιο να μην κατατεθεί! Η καταστολή δεν θα περάσει», απαντούν στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης φοιτητικοί σύλλογοι που αύριο, Πέμπτη, προχωρούν σε συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενάντια στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και στην ένταση της καταστολής.

Στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια καλούν αύριο Πέμπτη οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Οδοντιατρικής, Τουρκικών Σπουδών, Κοινωνιολογίας, ΠΤΔΕ και ΤΕΑΠΗ ΕΚΠΑ, Τοπογράφων, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ, ΠΑΠΕΙ και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ, ΦΕΠΑ, ΦΕΑ και ΝΦΕΕΜΠ που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας σύσκεψη συντονισμού στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ.

«Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μαζί με τους καθηγητές και εργαζόμενους των πανεπιστημίων ενώνουμε τις φωνές μας και απορρίπτουμε τον νέο απαράδεκτο νόμο - πλαίσιο που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματά μας!», σημειώνουν σε κοινό τους κάλεσμα. Οπως τονίζουν, μαζί με τις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες στις σπουδές και με την εξεταστική να πλησιάζει, η κυβέρνηση φέρνει νέο νόμο που βάζει στο στόχαστρο τα πτυχία και τα απαξιώνει πλήρως. Υπονομεύει τους φοιτητικούς συλλόγους και τον ρόλο τους στα Ιδρύματα, επιχειρώντας άλλη μια κρατική παρέμβαση και επίθεση στο φοιτητικό κίνημα. «Επιχειρεί με τα ενιαία ψηφοδέλτια να δημιουργήσει συμβούλια - παραμάγαζα για τη στήριξη της επιχειρηματικής λειτουργίας του πανεπιστημίου». «Διαμορφώνει για τα Ιδρύματα ένα μοντέλο διοίκησης με manager - επιτηρητές της επιχειρηματικής λειτουργίας, ακόμα πιο ξένο στις ανάγκες μας».

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης για νέο χτύπημα στα δικαιώματά μας, για να βάλει χέρι στους φοιτητικούς συλλόγους, δεν θα περάσει! Οι φοιτητές θα ακυρώσουμε και τα νέα κυβερνητικά σχέδια!», τονίζουν ανάμεσα σε άλλα, δηλώνοντας πως «οι φοιτητές και οι φοιτήτριες απορρίπτουμε τον νέο νόμο! Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας».

Οι Σύλλογοι καταγγέλλουν παράλληλα «το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο το ΑΠΘ, με στόχο τη νομιμοποίηση της καταστολής και της αστυνόμευσης μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους», χαρακτηρίζοντας πρόκληση την «προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την αστυνομοκρατία στο ΑΠΘ ως δήθεν έγνοια για τις υποδομές του πανεπιστημίου και την οικοδόμηση βιβλιοθήκης», θυμίζοντας πως η ίδια κράτησε κλειστές τις σχολές επί δύο χρόνια, η υποχρηματοδότηση έχει χτυπήσει κόκκινο, καταργεί τα δωρεάν συγγράμματα, ενώ απορρίπτει επανειλημμένα τα αιτήματα των φοιτητών για αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, ανάμεσα στις οποίες είναι και η κεντρική βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, της οποίας τα ταβάνια στάζουν.

Οι Σύλλογοι καλούν σε Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους Συλλόγους της Αθήνας, δράσεις και πρωτοβουλίες ενημέρωσης σε όλες τις σχολές και κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων.

Οι φοιτητές διεκδικούν: «Ο νέος νόμος - πλαίσιο να μην κατατεθεί. Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και οι νόμοι Γαβρόγλου του ΣΥΡΙΖΑ. Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα μπει στις σχολές μας! Εξω η αστυνομία από το ΑΠΘ. Καμία σκέψη για εγκατάσταση τουρνικέ και καμερών στις σχολές. Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους! Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας. Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας. Το πτυχίο μας να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα. Καμία σκέψη για συγχωνεύσεις τμημάτων! Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Ούτε σκέψη για δίδακτρα στο προπτυχιακό! Οχι στις κατηγοριοποιήσεις πτυχίων και αποφοίτων. Αναβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας. Καμία σκέψη για κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και για νοίκια στις εστίες».

Στη Θεσσαλονίκη

Με αντίστοιχα αιτήματα, συλλαλητήριο θα γίνει αύριο στις 7 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη με συγκέντρωση στην Καμάρα, το οποίο αποφασίστηκε μεταξύ άλλων στη σύσκεψη για τον συντονισμό του αγώνα ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια, στους σχεδιασμούς κλιμάκωσης της καταστολής και εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Στη σύσκεψη που έγινε προχτές στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ, πήραν μέρος φοιτητικοί σύλλογοι, διδάσκοντες και διοικητικοί εργαζόμενοι του Ιδρύματος. Εκεί αναδείχτηκαν πλευρές του νομοσχεδίου, προτάθηκαν σειρά πολύμορφων κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα, οι οποίες θα συζητηθούν και στις Γενικές Συνελεύσεις των επόμενων ημερών, που περιλαμβάνουν: Συνέντευξη Τύπου σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στην Ανω Λέσχη του ΑΠΘ, συναυλία στα γρασίδια της Φιλοσοφικής στις 9 Ιούνη.

Οι φοιτητές μαζί με τους διδάσκοντες και τους εργαζόμενους καταδίκασαν στο κοινό κείμενο συντονισμού τα απαράδεκτα γεγονότα καταστολής που έλαβαν χώρα στο ΑΠΘ τις τελευταίες μέρες, «τις αποτρόπαιες εικόνες τραυματισμού και τις συλλήψεις απέναντι σε φοιτητές και εκλεγμένους συνδικαλιστές, την παρουσία ακόμα και "αύρας" μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου». Σημείωσαν ακόμη πως «η τρομοκρατία που εξαπολύει η κυβέρνηση μέσα από τις συνεχείς ρίψεις χειροβομβίδων κρότου - λάμψης και χημικών, εν ώρα μαθημάτων και κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων, καθώς και η παρουσία "αύρας" μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο δεν θα περάσουν!».

Σε περίπτωση που η πανεπιστημιακή αστυνομία μπει σε πανεπιστήμιο, οι Σύλλογοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καλούν σε αποχή από τα μαθήματα και αποκλεισμό των ιδρυμάτων για να μην επιτραπεί η είσοδός της και συγκέντρωση μαζί με τους εργαζόμενους των ιδρυμάτων και τα εργατικά σωματεία.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Φοιτητικοί Σύλλογοι: Να μην κατατεθεί ο νόμος - πλαίσιο. Η καταστολή δεν θα περάσει
  • Κυβέρνηση: Ανοίγει επικίνδυνους δρόμους εξισώνοντας την πανεπιστημιακή αστυνομία με τους ειδικούς φρουρούς
  • Ανταποκρίσεις από Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ
  • Μικροί «βοηθοί πυροσβέστες» αναδείχτηκαν από την περιβαλλοντική δράση του «κόκκινου Αερόστατου»
  • Ανταπόκριση από το 7ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής
7ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απολογισμός μιας δύσκολης περιόδου με πλούσια δράση

Οι εργασίες του έγιναν την Κυριακή και οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ ορίστηκαν για τις 8 Ιούνη

Στο βήμα η απερχόμενη πρόεδρος Στέλλα Βαλαβάνη
Στο βήμα η απερχόμενη πρόεδρος Στέλλα Βαλαβάνη
Με επιτυχία έγινε την Κυριακή το 7ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, στο Πολιτιστικό Κέντρο των υπαλλήλων του ΟΤΕ στην Αθήνα. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την εκλογή εφορευτικής επιτροπής που θα διεξάγει της εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, στις 8 Ιούνη.

Η προηγούμενη διετία της πανδημίας, τα κλειστά σχολεία και η προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τα περιοριστικά μέτρα για να πλήξει τις συλλογικές διαδικασίες, δεν άφησαν ανεπηρέαστη τη λειτουργία Συλλόγων και Ενώσεων, που με μεγάλες δυσκολίες και υπερπηδώντας τα εμπόδια κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις εκλογοαπολογιστικές διαδικασίες και να εκλέξουν αντιπροσώπους στο Συνέδριο.

Τελικά στις εργασίες συμμετείχαν 49 από τις 60 συνολικά Ενώσεις της Αττικής, που εκπροσωπούν περισσότερους από 77.000 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο χώρος του Συνεδρίου στολίστηκε με τις αντιπολεμικές ζωγραφιές των μαθητών Δημοτικού που συμμετείχαν στον διαγωνισμό της Ομοσπονδίας, ενώ ακούστηκε το τραγούδι που προκρίθηκε από τον ίδιο διαγωνισμό για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο με τη δραστηριότητα της Ομοσπονδίας, Ενώσεων και Συλλόγων, την περίοδο που μεσολάβησε από το προηγούμενο συνέδριο. Στο επίκεντρο της πλούσιας δράσης και των διεκδικήσεων βρέθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχόλησαν την εργατική - λαϊκή οικογένεια και εκφράζονται και στον χώρο της Εκπαίδευσης.

Από τις εργασίες του Συνεδρίου
Από τις εργασίες του Συνεδρίου
Κυρίαρχο ήταν το ζήτημα της πανδημίας, όπου η Ομοσπονδία πρωτοστάτησε στον αγώνα μαζί με τους μαθητές για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία, ενάντια στα πρωτόκολλα της συγκάλυψης και της διασποράς που επέβαλε η κυβέρνηση.

Αναδείχθηκαν επίσης η δράση και οι πρωτοβουλίες για τη σχολική στέγη, ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενάντια στον πόλεμο, όπως επίσης και για τα ζητήματα της Υγείας και της Πρόνοιας.

Παρουσιάστηκαν επίσης οι δράσεις αλληλεγγύης της Ομοσπονδίας, Ενώσεων και Συλλόγων, οι κοινές δράσεις με τη Συντονιστική Επιτροπή των Μαθητών της Αθήνας και με εργατικά σωματεία της Αττικής.

Πλούσιος απολογισμός σε μια δύσκολη περίοδο

Το Συνέδριο άνοιξε με τον απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης, τον οποίο έκανε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Στέλλα Βαλαβάνη.

Οπως είπε, «κατά την προετοιμασία των Γενικών Συνελεύσεων των Ενώσεων σε όλη την Αττική, παρά την αρχική συστολή που υπήρχε σε αρκετές περιπτώσεις, οι διαδικασίες διεξήχθησαν με δημιουργική συζήτηση και τη συμμετοχή πολλών νέων γονέων. Αναδείχθηκε η σπουδαιότητα της συλλογικής συζήτησης μεταξύ μας, σε διά ζώσης διαδικασίες, για όλα αυτά που μας απασχολούν».

Η απερχόμενη πρόεδρος της Ομοσπονδίας χαιρέτισε «τους δεκάδες Συλλόγους Γονέων της Αττικής, αλλά και τις Ενώσεις Γονέων, που με πολύμορφες και ιδιαίτερα μαζικές πρωτοβουλίες εξέφρασαν μαζί με τους μαθητές, την αντίθεσή τους στον βάρβαρο πόλεμο».

Αναφέρθηκε αναλυτικά και με παραδείγματα στις πρωτοβουλίες του προηγούμενου διαστήματος, ξεχωρίζοντας τα εξής:

«Η πρώτη κινητοποίηση σε συνθήκες πανδημίας πραγματοποιήθηκε με κάλεσμα του ΔΣ της Ομοσπονδίας προς τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων, συντονισμένα σε όλη την Αττική, θέτοντας στο προσκήνιο την ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα από την κυβέρνηση μέσα στα σχολεία, για την ασφάλεια και τη μόρφωση των μαθητών, χωρίς να επωμίζονται οι γονείς το οικονομικό βάρος.

Στο ζήτημα της σχολικής στέγης καταγράψαμε θετικές εκβάσεις όταν συντονισμένα, συλλογικά, με επιμονή, κόντρα στη λογική της "επιστολικής διεκδίκησης" και των "ατέρμονων μεμονωμένων συναντήσεων", πρακτική όλων των αρμόδιων φορέων, με μαζική συμμετοχή και παρουσία των μελών των συλλόγων, μαζί με τους μαθητές, καθώς και με υπόλοιπους φορείς διοργάνωσαν παρεμβάσεις και πολύμορφες πρωτοβουλίες.

Σε πολλές από τις περιοχές της Αττικής καταφέραμε να βάλουμε μαζί με τους συλλόγους εκπαιδευτικών και τους μαθητές στην πρώτη γραμμή τα ζητήματα της ισότιμης εκπαίδευσης των παιδιών μας και να αναδείξουμε αυτό που όλοι λέγαμε, χωρίς λεφτά δεν γίνεται παιδεία! Βασικό στοιχείο που πρέπει να το ενισχύσουμε, είναι η συνεργασία των οργανώσεων γονέων με εκπαιδευτικούς και μαθητές στη βάση των κοινών αιτημάτων μας, τόσο κεντρικά όσο και σε επίπεδο δήμων».

Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη πείρα και από καλύτερες θέσεις

Η Στέλλα Βαλαβάνη στάθηκε ιδιαίτερα στον νέο αντιεκπαιδευτικό νόμο και τον νόμο Χατζηδάκη. Για τον πρώτο είπε ότι «μαζικά τον καταδίκασαν γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές», επειδή προωθεί «ένα σχολείο - εξεταστικό κέντρο με τράπεζα θεμάτων, με αποκλεισμό των μαθητών από τη γενική μόρφωση. Σχολείο εξοντωτικό για τους μαθητές, με ακόμα πιο έντονο διαχωρισμό των μαθητών από πολύ μικρότερη ηλικία. Αλλαγές στα προγράμματα σπουδών από το Νηπιαγωγείο έως το Λύκειο με εισαγωγή δεξιοτήτων».

Ειδικά για την αξιολόγηση, αναρωτήθηκε «ποιος και με τι όρους θα κάνει αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μονάδων; Ποιος και με τι όρους θα αξιολογήσει την καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας που αναγκάζεται να διδάξει Αρχαία ή τον καθηγητή Πληροφορικής που αναγκάζεται να διδάξει Μαθηματικά; Ποιος θα αξιολογήσει το ολοήμερο σχολείο όταν κάθε μέρα εναλλάσσονται οι δάσκαλοι στα παιδιά μας, αντί να υπάρχει σταθερή επαφή στην εκπαιδευτική διαδικασία; Πόσο πιο ανισότιμη θα γίνει η εκπαίδευσή τους;».

Αναφέρθηκε επίσης εισηγητικά στον νόμο για τα σχολεία που προωθεί την «αυτόνομη» σχολική μονάδα, όπου «δήμοι, Περιφέρειες και χορηγοί παρεμβαίνουν ακόμα πιο έντονα στην εκπαίδευση, τόσο στη μορφή όσο και στο περιεχόμενο».

Για το αμέσως επόμενο διάστημα είπε ότι «σταθερά στον προσανατολισμό των Ενώσεων θα πρέπει να είναι η συλλογική συζήτηση με τους Συλλόγους Γονέων για οποιοδήποτε θέμα απασχολεί τα σχολεία. Να γίνεται δηλαδή αντικείμενο συζήτησης σε συλλογικό επίπεδο - και όχι μόνο με το Διοικητικό Συμβούλιο κάθε Συλλόγου. Ιδιαίτερα την επόμενη σχολική χρονιά, που συμμετέχουν πολλοί νέοι γονείς σε όλα τα επίπεδα των οργανώσεων γονέων.

Είναι επίσης αναγκαίο να κατακτήσουμε έναν καλύτερο τρόπο λειτουργίας μας. Για παράδειγμα, συσκέψεις που μπορούν να οργανώσουν οι Ενώσεις για συγκεκριμένο θέμα, με τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και τους αντιπροσώπους. Πολύ καλύτερα μπορούμε να επιμείνουμε στη συνεργασία με τα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια και τους συλλόγους διδασκόντων για τον από κοινού συντονισμό.

Συλλογική διεκδίκηση για τις ανάγκες μαθητών και γονιών

«Για εμάς, ο γονιός που συμμετέχει στα συλλογικά μας όργανα έχει ως κινητήρια δύναμη τη συνείδησή του, την ευθύνη όχι μόνο απέναντι στα παιδιά του αλλά στο σύνολο των παιδιών, γνωρίζοντας ότι το δικαίωμα στη μόρφωση, στην Εκπαίδευση βρίσκεται στο στόχαστρο όλων των κυβερνήσεων λόγω της συνεχιζόμενης εμπορευματοποίησής της», είπε εισηγητικά η Στέλλα Βαλαβάνη και έθεσε το ερώτημα:

«Τι Συλλόγους Γονέων θέλουμε σήμερα; Πώς ακόμα καλύτερα και πιο ενιαία οι Σύλλογοι και οι Ενώσεις Γονέων θα εδραιώνουμε τις διεκδικήσεις μας, θα προτάσσουμε τις ανάγκες μας και κυρίως δεν θα δεχόμαστε την παραπέρα υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών μας;». Απαντώντας, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Θέλουμε λοιπόν Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων που θα προτάσσουν τις ανάγκες που έχει σήμερα κάθε μαθητής για ισότιμη μόρφωση σε ένα σύγχρονο σχολικό περιβάλλον και με μαζική συμμετοχή θα διεκδικούν από κυβέρνηση, τις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, από Περιφέρεια και δήμο να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Θέλουμε αυτό το κίνημα γονέων να έχει απλωμένο το χέρι για κοινή δράση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, γιατί είναι σαφές ότι τα προβλήματα είναι κοινά και εκφράζονται μέσα σε όλα τα σχολεία. Γι' αυτό καλούμε καθέναν από εσάς να βάλει το δικό του λιθαράκι, ώστε να εδραιωθεί ακόμα περισσότερο ο συλλογικός προσανατολισμός που είναι αναγκαίο να έχουμε και να δυναμώσει μέσα σε κάθε σχολείο».

Ζωντανές παρεμβάσεις, πλούσια πείρα

Κοινός τόπος στις παρεμβάσεις των αντιπροσώπων που ακολούθησαν ήταν η αναγνώριση της συμβολής που είχε η Ομοσπονδία στο να παραμείνουν «ζωντανοί» οι Σύλλογοι και οι Ενώσεις την περίοδο της πανδημίας, να προσανατολιστούν σε διεκδικήσεις για όλα τα ζητήματα που απασχολούσαν γονείς και μαθητές, να μην «παραδοθούν» στην προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση να πλήξει τη συλλογικότητα και να απονεκρώσει τις διά ζώσης διαδικασίες.

Μεταφέρθηκε επίσης πείρα από τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που πάρθηκαν σε μια σειρά μέτωπα από Συλλόγους και Ενώσεις, αλλά και από την προσπάθεια να μαζικοποιηθούν οι Σύλλογοι και να αποκτήσει διεκδικητικό χαρακτήρα η δράση τους.

Εκ μέρους του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής το συνέδριο χαιρέτισε η Αιμιλία Παλαβού, σημειώνοντας τη σημασία της κοινής δράσης που αναπτύχθηκε με την Ομοσπονδία και τις Ενώσεις το προηγούμενο διάστημα ειδικά στα ζητήματα της Ειδικής Αγωγής.

Λίγο πριν το «κλείσιμο» των εργασιών παρέμβαση έκανε εκ μέρους της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), ο πρόεδρός της, Παναγιώτης Κατηφές, ο οποίος ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:

«Η δράση, ο προσανατολισμός, το περιεχόμενο, οι πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής δείχνουν ότι η μαζικότητα, ο διεκδικητικός προσανατολισμός και η σωστή στόχευση φέρνουν και έφεραν αποτέλεσμα.

Μας ενδιαφέρει ένα κίνημα γονέων που θα εδραιώνεται πρώτιστα σε μαζικούς ζωντανούς Συλλόγους Γονέων, που είναι το κύτταρο, η καρδιά του γονεϊκού κινήματος. Ενα γονεϊκό κίνημα που θα έχει απλωμένο το χέρι σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για κοινή δράση, γιατί κοινή είναι η έκφραση των προβλημάτων μέσα στο σχολείο.

Το βασικό είναι ότι σε συνθήκες πανδημίας δεν υποταχθήκαμε στις δυσκολίες, αλλά υπήρξαν σύλλογοι που μαζικοποιήθηκαν λόγω των οξυμένων προβλημάτων σ' αυτό το δίχρονο. Σε όλη τη χώρα στήθηκαν νέοι σύλλογοι, νέες Ενώσεις, ανασυγκροτήθηκαν Ενώσεις, στήθηκε νέα Ομοσπονδία Γονέων στην Ηπειρο. Τα θετικά βήματα όμως πρέπει να μας βάλουν μπροστά στις ευθύνες μας για ακόμα μεγαλύτερη μαζικοποίηση των Συλλόγων.

Μπορούμε να πούμε ότι σήμερα το γονεϊκό κίνημα μπορεί με καλύτερους όρους να περάσει στην επίθεση για τη μορφή και το περιεχόμενο της μόρφωσης κάθε μαθητή, στην επίθεση για το σχολείο των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών, στην επίθεση για τη ζωή και το μέλλον κάθε παιδιού.

Δεν υπάρχουν "μικρά και μεγάλα" προβλήματα - τίποτε το ανθρώπινο δεν πρέπει να μας είναι ξένο - και θέλουμε με τη δράση μας να δίνουμε το στίγμα ότι το "συλλογικό" πρέπει να μπαίνει πάνω από το "ατομικό". Γι' αυτό θέλουμε ένα κίνημα γονέων που θα ανοίγει τη βεντάλια των διεκδικήσεων και έξω από τους τέσσερις τοίχους του σχολείου και θα ακουμπά τη ζωή, τις αγωνίες κάθε μαθητή, κάθε γονιού, με διεκδίκηση και αλληλεγγύη».

Συνεχίζεται το ταξίδι των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Νέα Φιλαδέλφεια
Νέα Φιλαδέλφεια
Με το σύνθημα «Στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται... Είμαι κάθε φορά το μέλλον!», εμπνευσμένο από τους στίχους του Κώστα Βάρναλη, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα συνεχίζουν να συναντιούνται στα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε εκατοντάδες στέκια, πάρκα, πλατείες και γειτονιές!

Με πολύ μεράκι και κέφι κατάφεραν οι Μαθητικές Οργανώσεις Κυψέλης - Αγίου Νικολάου της ΚΝΕ στην Αθήνα να στήσουν το φεστιβάλ τους φέτος στο Θεατράκι της Φωκίωνος Νέγρη.

Η μαθητική αυτή συνάντηση, το περασμένο Σάββατο, έγινε προσπάθεια να αποτελέσει αφορμή ώστε περισσότεροι μαθητές να εμπνευστούν και να πάρουν μέρος στον αγώνα κόντρα στο σύστημα που γεννά τον πόλεμο, την αδικία, τη φτώχεια. Αυτά αναδείχθηκαν μέσα από το παιχνίδι - συζήτηση για τα fake news και τον πόλεμο, το οποίο οι μαθητές απόλαυσαν και συμμετείχαν σ' αυτό μαζικά, αλλά και από το εργαστήριο γκράφιτι από την «Κυκλοθυμία», όπου οι μαθητές σχεδίασαν ελεύθερα και ζωγράφισαν «έναν κόσμο όπως θα ονειρεύονταν να είναι».

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν projects από μαθητές της περιοχής με θέμα τη γυναικεία ανισοτιμία, τον αθλητισμό και τον πόλεμο, αναδεικνύοντας τις αιτίες αυτών και τα δικά τους ιδανικά, προκειμένου να εμπνεύσουν τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους.

Κυψέλη
Κυψέλη
Οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ είχαν επίσης τη δική τους γωνιά, την οποία και «τίμησαν», καθώς γέμισε από παιδιά διαφόρων ηλικιών, που ζωγράφισαν για την ειρήνη και ξεναγήθηκαν στην έκθεση για τον πόλεμο.

Το κοινό ξεσήκωσε με τη μουσική του ο Κάρολος, ενώ το Φεστιβάλ έκλεισε με μεγάλη hip hop συναυλία από τους «Κίσσα Γκρι», VEL, Dark Soul, Αννα και Δανάη.

Αντίστοιχο φεστιβαλικό ραντεβού είχαν το Σάββατο και οι μαθητές στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου δημιούργησαν τον δικό τους χώρο, γεμάτο με όλα αυτά που τους απασχολούν και τους κάνουν να αγωνίζονται σήμερα, ομορφαίνοντας την κεντρική πλατεία της πόλης.

Από το Φεστιβάλ των μαθητών δεν θα μπορούσε να λείπει η συζήτηση για τον πόλεμο αλλά και η δράση εναντίον του, ως συνέχεια των αντιπολεμικών πρωτοβουλιών που είχαν πάρει μέσα στα σχολεία τους, αναρτώντας το δικό τους πανό με σύνθημα τον στίχο του Κ. Βάρναλη «Και στον πόλεμο όλα για όλα κουβαλούσα πολυβόλα, να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ».

Ξεχωριστή στιγμή για τους μαθητές ήταν η συνέντευξη που πήραν από τον Νίκο Παπαδόπουλο, ποδοσφαιριστή του Αστέρα Τρίπολης, συζητώντας για το δικαίωμα όλων στον αθλητισμό, αλλά και αναδεικνύοντας τις αιτίες που προκαλούν θλιβερά γεγονότα όπως η δολοφονία του Αλκη στη Θεσσαλονίκη πριν λίγους μήνες.

Σπάτα
Σπάτα
Χορός, συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, εργαστήρια και εκθέσεις πλαισίωσαν επίσης το πρόγραμμα του Μαθητικού Φεστιβάλ.

Πολλές είναι και οι δράσεις σε διάφορες περιοχές για την προετοιμασία των Μαθητικών Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή η Μαθητική ΟΒ Σπάτων - Αρτέμιδας της ΚΝΕ πραγματοποίησε αντιπολεμικό τουρνουά ποδοσφαίρου στο γήπεδο των Σπάτων, με μεγάλη συμμετοχή μαθητών από την περιοχή. Οι μαθητές των ομάδων έδειξαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο και στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, φτιάχνοντας μετά το τουρνουά πανό το οποίο έβαλαν στον χώρο του γηπέδου, και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Σάββατο 4 Ιούνη, στις 7 μ.μ. στο skate park στην Αρτέμιδα, όπου θα γίνει και η βράβευση της νικήτριας ομάδας.

Αντίστοιχα, οι Μαθητικές Οργανώσεις Λάρισας της ΚΝΕ έκαναν το Σάββατο τουρνουά μπάσκετ 3on3, με μαζική συμμετοχή μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων. Από νωρίς το απόγευμα δεκάδες μαθητές βρέθηκαν στο πάρκο του Χατζηχαλάρ, αναδεικνύοντας για μια ακόμα φορά την ανάγκη τους να αθληθούν και να ξεσκάσουν. Ταυτόχρονα με τη συμμετοχή τους αυτή έστειλαν μήνυμα ενάντια στη ναρκω-κουλτούρα και στην τυφλή οπαδική βία. Μαζί με τους αγώνες μπάσκετ στήθηκαν πηγαδάκια, όπου τα μέλη της ΚΝΕ συζήτησαν με τους υπόλοιπους μαθητές για τις καθημερινές αγωνίες, τα προβλήματα και κυρίως τη σημασία τού να στείλουν το μήνυμα ότι τα όνειρα και οι ανάγκες τους δεν χωράνε στο σύστημα της εκμετάλλευσης και του πολέμου. Οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Μαθητικό Φεστιβάλ της Λάρισας το Σάββατο 4 Ιούνη, στις 7 μ.μ. στο Φρούριο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μικροί «βοηθοί πυροσβέστες» αναδείχθηκαν από την περιβαλλοντική δράση του «κόκκινου Αερόστατου»

Δεκάδες «μικροί πυροσβέστες» αναδείχθηκαν την Κυριακή, μέσα από την περιβαλλοντική δράση με τίτλο «Προστατεύουμε το περιβάλλον - σώζουμε τα δάση μας από πυρκαγιές», που οργάνωσε η Ομάδα του «κόκκινου Αερόστατου» στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Θέρμης στη Θεσσαλονίκη.

Τα πιτσιρίκια απόλαυσαν ένα τρίωρο πρόγραμμα, στη διάρκεια του οποίου ενημερώθηκαν για το δύσκολο έργο των πυροσβεστών, για τη δασοπροστασία, συμμετείχαν σε αθλητικά αγωνίσματα και κουίζ γνώσεων και, στο τέλος, κατάκοπα μα χαμογελαστά, έφυγαν παίρνοντας μαζί τους το «δίπλωμα» του βοηθού πυροσβέστη και φυσικά λαχταριστά κρουασάν, μπανάνες, χυμούς και νερά.

Οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» είδαν από κοντά ένα πυροσβεστικό όχημα και γνώρισαν τον εξοπλισμό του, είδαν τους πυροσβέστες να φορούν την εξάρτυσή τους ώστε να είναι έτοιμοι να μπουν στη μάχη της κατάσβεσης των δασικών και αστικών πυρκαγιών, αλλά και κάθε είδους περιστατικά στα οποία παρεμβαίνουν, από πλημμύρες μέχρι ατυχήματα. Εμαθαν περισσότερα στοιχεία για τον ατομικό εξοπλισμό τους, τον ρουχισμό, τις μάσκες, τις φιάλες οξυγόνου κ.λπ. Και στο τέλος πήραν τη μάνικα και δοκίμασαν να ...καταβρέξουν τους φίλους τους.

Σε ένα μεγάλο τραπέζι ήταν εκτεθειμένος ο εξοπλισμός των πυροσβεστών, τον οποίο, στη συνέχεια, μπόρεσαν να περιεργαστούν μικροί και μεγάλοι.


Ο Μιχάλης Μιχαήλ, απόστρατος ανθυποπυραγός του Πυροσβεστικού Σώματος, μίλησε στα παιδιά για τη δασοπροστασία. Με απλό και κατανοητό τρόπο αναφέρθηκε στον σχεδιασμό και τις υποδομές, στον τεχνολογικό εξοπλισμό και το επιστημονικό και άλλο προσωπικό που θα έπρεπε να υπάρχουν για την προστασία των δασών. Ανέδειξε για ποιο λόγο δεν υπάρχει μια τέτοια πολιτική και αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, στην απουσία πρόληψης κ.λπ., που έχουν ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο να καίγονται δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασών. Και τους εξήγησε πως αυτό γίνεται επειδή οι κυβερνήσεις επιλέγουν να μη δαπανούν χρήματα για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Οπως είπε, αν τα χρήματα που δαπανώνται για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς πήγαιναν για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών θα μπορούσαμε να χτίσουμε σπίτια για τους άστεγους, να κάνουμε σύγχρονα νοσοκομεία, σχολικά συγκροτήματα και θα είχαμε λύσει το πρόβλημα της δασοπροστασίας.

Οι μικροί φίλοι είχαν ακόμα τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη χλωρίδα και την πανίδα του φράγματος της Θέρμης, να μάθουν δηλαδή στοιχεία για το περιβάλλον που έδρασαν, μέσα από έκθεση φωτογραφιών και πληροφοριών που είχε στηθεί σε ένα κιόσκι.

Παρά τη ζέστη, χωρίστηκαν σε ομάδες και συμμετείχαν με ενθουσιασμό στα αθλήματα που οργανώθηκαν. Στο μεγάλο γήπεδο είχαν στηθεί 6 σταθμοί γνωριμίας με τον στίβο με τον εξοπλισμό από το «βαλιτσάκι του ΣΕΓΑΣ».

Ηταν 6 σταθερά αθλήματα: Δύο δρομικά (σκυταλοδρομίες), 2 ρίψεων και δύο αλμάτων (επί κοντώ με απλοποιημένη μορφή και επιτόπιο άλμα). Είναι αθλήματα που προτείνονται από τον ΣΕΓΑΣ και ουσιαστικά αποτελούν πρώιμες απλοποιημένες μορφές των κανονικών αθλημάτων του στίβου, με στόχο να τα εισαγάγουν τα παιδιά στη ζωή τους, να γνωρίσουν τη διασκεδαστική τους πλευρά και μέσα από αυτή να μάθουν κανόνες, τεχνική, να αγαπήσουν το άθλημα.

Στο τέλος, μετά τον κύκλο των αθλημάτων, δημιουργήθηκαν δύο μεγάλες ομάδες και έκαναν σκυταλοδρομία γύρω από το γήπεδο.

Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με κάθε ομάδα να περνάει από τη «δοκιμασία» του κουίζ γνώσεων που αφορούσε στοιχεία που δόθηκαν κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΔΜ
Σύσκεψη σήμερα στην Κοζάνη για τον συντονισμό της κοινής δράσης

Ανοιχτό κάλεσμα σε σύσκεψη - συζήτηση απευθύνουν φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) προς τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους του ιδρύματος και τους εκλεγμένους στα ΔΣ, προκειμένου να συζητηθούν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σπουδές τους οι φοιτητές σε όλη την περιοχή και να οργανωθεί η ενιαία απάντησή τους για τη διεκδίκηση λύσεων.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 1 Ιούνη, στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Τμήματος Μηχανολόγων - Μηχανικών στην Κοζάνη.

Στο κάλεσμά τους οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΠΔΜ αναδεικνύουν μια σειρά εμπόδια που μπαίνουν στις σπουδές των φοιτητών, την κατάσταση των υπηρεσιών σίτισης, στέγασης και μεταφοράς των φοιτητών, την πάγια υποχρηματοδότηση του ιδρύματος, με ελλείψεις καθηγητών, διοικητικού προσωπικού και άδεια από εξοπλισμό εργαστήρια. Στη σύσκεψη με αποφάσεις τους συμμετέχουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Νηπιαγωγών, Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Καλών Τεχνών του ΠΔΜ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοίγει επικίνδυνους δρόμους εξισώνοντας την πανεπιστημιακή αστυνομία με τους ειδικούς φρουρούς

Με ρύθμιση που ψηφίστηκε χτες, διευρύνεται ο κατασταλτικός ρόλος της και δημιουργείται ένα σώμα πολλαπλών καθηκόντων, εκπαιδευμένο να φέρει και να χρησιμοποιεί πυροβόλα όπλα

Μετά τον κατάπτυστο νόμο για την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια, που πέρασε από τη Βουλή το 2021, τώρα η κυβέρνηση με συμπληρωματική διάταξη που ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, έρχεται να ανοίξει επικίνδυνους δρόμους, διευρύνοντας το πλαίσιο των κατασταλτικών αρμοδιοτήτων της πανεπιστημιακής αστυνομίας και εξισώνοντάς την πλήρως με τους ειδικούς φρουρούς - όταν «δεν θα διατίθενται» στα πανεπιστήμια. Ετσι, οι αστυνομικοί της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα εκπαιδεύονται μεταξύ άλλων να φέρουν και να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα.

Την απόσυρση της διάταξης απαίτησε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ, την οποία και καταψήφισε.

Η σχετική ρύθμιση είχε συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για το άρθρο 28, το οποίο προβλέπει ότι «Συστήνονται Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.), οι οποίες συγκροτούνται από αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς (...) Οι ως άνω ειδικοί φρουροί υπάγονται σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και, όταν δεν διατίθενται σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, εκτελούν τα καθήκοντα της παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 2734/1999».

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, «η συγκεκριμένη διάταξη διευρύνει τα καθήκοντά τους, θα είναι τα ίδια με αυτά που έχουν όλοι οι ειδικοί φρουροί, δηλαδή γενικευμένα καθήκοντα καταστολής με κατοχή του αντίστοιχου εξοπλισμού, δηλαδή των πυροβόλων όπλων. Η διατύπωση της διάταξης είναι παντός καιρού, δηλαδή οι ένστολοι, πανεπιστημιακής αστυνομίας, ένοπλοι πλέον, να μπορούν να διατίθενται στην καταστολή εντός κι εκτός των πανεπιστημίων, ή γύρω από αυτά, σε γενικά καθήκοντα, ενώ παράλληλα να νομιμοποιούν τη γενικευμένη ένοπλη παρουσία τους».

Ο αρμόδιος υπουργός Τ. Θεοδωρικάκος, αξιοποιώντας τις όποιες προβοκατόρικες ενέργειες όπως αυτές που εκδηλώνονται στο ΑΠΘ, επανέφερε το γελοίο σύνθημα «βαριοπούλα ή βιβλιοθήκη» για να δικαιολογήσει την ένταση της καταστολής και τους ειδικούς φρουρούς μέσα στα πανεπιστήμια προσθέτοντας: «Οι νόμοι είναι νόμοι και πρέπει να εφαρμόζονται». Ανέφερε ότι οι ειδικοί φρουροί των πανεπιστημίων - για τους οποίους διευκρίνισε ότι «έχουν πλήρη εκπαίδευση» - «θα υπάρξουν μόνο σε πανεπιστήμια που χρειάζεται αυτό, μόνο στα πανεπιστήμια που υπάρχει πρόβλημα», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη διάταξη με το πρόβλημά του να είναι, όπως ανέφερε ο εισηγητής του Δ. Καλαματιανός, ότι «ο έλεγχος του Σώματος και των ενεργειών του δεν θα γίνεται από τις πρυτανικές αρχές, αλλά απευθείας από την Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», ψελλίζοντας και μία κουβέντα ότι «βεβαίως το Σώμα και τα στελέχη του θα είναι ένοπλα».

Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ επίσης καταψήφισε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «ενάμιση χρόνο μετά βλέπουμε ένα ατέρμονο μπρος - πίσω τόσο από πλευράς στελέχωσης, όσο και από πλευράς λειτουργίας και επιχειρησιακού σχεδιασμού» της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η Ελ. Λύση ψήφισε «παρών», ενώ το ΜέΡΑ25 κατά.

Η κυβέρνηση θα πάρει την απάντηση που πρέπει

Ο Μανώλης Συντυχάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση «προσπαθεί απεγνωσμένα να δικαιολογήσει την παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Με βρώμικα, με επικίνδυνα μέσα επιχειρεί να προωθήσει και να επιβάλει τις αντιδραστικές αλλαγές με τον νόμο - πλαίσιο. Τρέχει μάλιστα θορυβημένη από την πανωλεθρία της ΔΑΠ στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές και τη μεγάλη νίκη της "Πανσπουδαστικής" να διευρύνει τον ρόλο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις διαθέσεις των φοιτητών στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς».

Αντίστοιχα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής τόνισε ότι «αυτό είναι το "σύγχρονό σας ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο"», προσθέτοντας ότι «το οικοδομείτε, όλοι σας, πάνω στα σχέδια της ΕΕ, με τους νόμους σας» Διαμαντοπούλου, Γαβρόγλου, τώρα Κεραμέως, διαμορφώνοντας «ένα πανεπιστήμιο ΑΕ, ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ πτυχίων και εκπαιδευτικών προϊόντων, μια επικερδή επιχείρηση», «με λίγα λόγια ένα κανονικό επιχειρηματικό κέντρο υψίστης ασφαλείας!».

Πρόσθεσε ότι είναι τουλάχιστον πρόκληση να λέει τώρα η κυβέρνηση «βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα», όταν οι φοιτητές είναι αυτοί που αγωνίζονται για υποδομές, καθηγητές, βιβλία, για αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων στο ύψος των αναγκών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση ήδη έχει πάρει μια πρώτη απάντηση στους σχεδιασμούς της με τις φοιτητικές εκλογές.

Διεκδίκησαν σύσταση οργανικών θέσεων

Με κεντρικό αίτημα τη σύσταση οργανικών θέσεων, να καλυφθούν τα κενά με μαζικούς διορισμούς όλων των αναπληρωτών, σωματεία εκπαιδευτικών, Ενώσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και εκπρόσωποι του ΕΕΤΕ προχώρησαν χτες το μεσημέρι σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν την ανάγκη για νέες οργανικές θέσεις, για πρόσβαση των μαθητών σε όλα τα αντικείμενα, καθώς κανένα μάθημα δεν περισσεύει, για να μπει τέλος στην αδιοριστία και το καθεστώς της αναπλήρωσης του εαυτού τους, ώστε κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει το αντικείμενό του. Για τα παραπάνω αντιπροσωπεία ενώσεων ειδικοτήτων όπως εικαστικών δραματικής τέχνης, θεατρολόγων, πληροφορικής, φυσικής αγωγής, εικαστικών, θεατρολόγων, είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, για μία ακόμα φορά άκουσαν για τους διορισμούς που έχουν γίνει, χωρίς ωστόσο καμία δέσμευση για το πότε και πόσοι διορισμοί πρόκειται να γίνουν, ενώ καμία ουσιαστική απάντηση δεν δόθηκε και στο κεντρικό αίτημα για σύσταση των οργανικών θέσεων.

ΣΥΣΔΙΕΚ - ΣΥΣΠΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επιστέγασμα μιας δραστήριας χρονιάς το Σπουδαστικό τους Φεστιβάλ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ, το Σπουδαστικό Φεστιβάλ που οργάνωσαν οι Σύλλογοι Σπουδαστών ΔΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) και Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ) της Θεσσαλονίκης.

Το Φεστιβάλ αποτέλεσε την κορύφωση μιας δραστήριας χρονιάς για τους συλλόγους σπουδαστών, που μπήκαν μπροστά για την ανάδειξη μιας σειράς προβλημάτων μέσα στους χώρους των ΙΕΚ, διεκδίκησαν μέτρα ανακούφισης για τους σπουδαστές, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες τους, πορεύτηκαν μαζί με τα ταξικά εργατικά σωματεία σε απεργίες και συλλαλητήρια.

Στον χώρο του Φεστιβάλ υπήρχαν έκθεση φωτογραφίας με αντιπολεμικό περιεχόμενο, που επιμελήθηκαν σπουδαστές αντίστοιχης ειδικότητας, γωνιά γνωριμίας με τους συλλόγους καθώς και με τα εργατικά σωματεία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε στη συζήτηση σπουδαστών με εκλεγμένο καθηγητή στο ΔΣ του ΣΕΦΙΕ, όπου μίλησαν για τον ρόλο της ιδιωτικής τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης και την κατάσταση που διαμορφώνεται μέσα στις ιδιωτικές σχολές.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημοσθένης Τακούδης, πρόεδρος του ΣΥΣΠΙΣ, ο οποίος τόνισε την αποφασιστικότητα του συλλόγου να παλέψει για όλα αυτά που η κυβέρνηση στερεί από τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους για να υπηρετήσει τα κέρδη των λίγων. Ενώ αναφέρθηκε στη σταθερή επαφή, συνεργασία και συμπόρευση του Συλλόγου με τα σωματεία της πόλης που κινούνται σε ταξική κατεύθυνση.

Η βραδιά συνεχίστηκε με hip-hop συναυλία από σπουδαστή και έκλεισε με πάρτι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ