Τετάρτη 1 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Συνεχίζεται το ταξίδι των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Νέα Φιλαδέλφεια
Νέα Φιλαδέλφεια
Με το σύνθημα «Στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται... Είμαι κάθε φορά το μέλλον!», εμπνευσμένο από τους στίχους του Κώστα Βάρναλη, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα συνεχίζουν να συναντιούνται στα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε εκατοντάδες στέκια, πάρκα, πλατείες και γειτονιές!

Με πολύ μεράκι και κέφι κατάφεραν οι Μαθητικές Οργανώσεις Κυψέλης - Αγίου Νικολάου της ΚΝΕ στην Αθήνα να στήσουν το φεστιβάλ τους φέτος στο Θεατράκι της Φωκίωνος Νέγρη.

Η μαθητική αυτή συνάντηση, το περασμένο Σάββατο, έγινε προσπάθεια να αποτελέσει αφορμή ώστε περισσότεροι μαθητές να εμπνευστούν και να πάρουν μέρος στον αγώνα κόντρα στο σύστημα που γεννά τον πόλεμο, την αδικία, τη φτώχεια. Αυτά αναδείχθηκαν μέσα από το παιχνίδι - συζήτηση για τα fake news και τον πόλεμο, το οποίο οι μαθητές απόλαυσαν και συμμετείχαν σ' αυτό μαζικά, αλλά και από το εργαστήριο γκράφιτι από την «Κυκλοθυμία», όπου οι μαθητές σχεδίασαν ελεύθερα και ζωγράφισαν «έναν κόσμο όπως θα ονειρεύονταν να είναι».

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν projects από μαθητές της περιοχής με θέμα τη γυναικεία ανισοτιμία, τον αθλητισμό και τον πόλεμο, αναδεικνύοντας τις αιτίες αυτών και τα δικά τους ιδανικά, προκειμένου να εμπνεύσουν τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους.

Κυψέλη
Κυψέλη
Οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ είχαν επίσης τη δική τους γωνιά, την οποία και «τίμησαν», καθώς γέμισε από παιδιά διαφόρων ηλικιών, που ζωγράφισαν για την ειρήνη και ξεναγήθηκαν στην έκθεση για τον πόλεμο.

Το κοινό ξεσήκωσε με τη μουσική του ο Κάρολος, ενώ το Φεστιβάλ έκλεισε με μεγάλη hip hop συναυλία από τους «Κίσσα Γκρι», VEL, Dark Soul, Αννα και Δανάη.

Αντίστοιχο φεστιβαλικό ραντεβού είχαν το Σάββατο και οι μαθητές στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου δημιούργησαν τον δικό τους χώρο, γεμάτο με όλα αυτά που τους απασχολούν και τους κάνουν να αγωνίζονται σήμερα, ομορφαίνοντας την κεντρική πλατεία της πόλης.

Από το Φεστιβάλ των μαθητών δεν θα μπορούσε να λείπει η συζήτηση για τον πόλεμο αλλά και η δράση εναντίον του, ως συνέχεια των αντιπολεμικών πρωτοβουλιών που είχαν πάρει μέσα στα σχολεία τους, αναρτώντας το δικό τους πανό με σύνθημα τον στίχο του Κ. Βάρναλη «Και στον πόλεμο όλα για όλα κουβαλούσα πολυβόλα, να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ».

Ξεχωριστή στιγμή για τους μαθητές ήταν η συνέντευξη που πήραν από τον Νίκο Παπαδόπουλο, ποδοσφαιριστή του Αστέρα Τρίπολης, συζητώντας για το δικαίωμα όλων στον αθλητισμό, αλλά και αναδεικνύοντας τις αιτίες που προκαλούν θλιβερά γεγονότα όπως η δολοφονία του Αλκη στη Θεσσαλονίκη πριν λίγους μήνες.

Σπάτα
Σπάτα
Χορός, συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, εργαστήρια και εκθέσεις πλαισίωσαν επίσης το πρόγραμμα του Μαθητικού Φεστιβάλ.

Πολλές είναι και οι δράσεις σε διάφορες περιοχές για την προετοιμασία των Μαθητικών Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή η Μαθητική ΟΒ Σπάτων - Αρτέμιδας της ΚΝΕ πραγματοποίησε αντιπολεμικό τουρνουά ποδοσφαίρου στο γήπεδο των Σπάτων, με μεγάλη συμμετοχή μαθητών από την περιοχή. Οι μαθητές των ομάδων έδειξαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο και στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, φτιάχνοντας μετά το τουρνουά πανό το οποίο έβαλαν στον χώρο του γηπέδου, και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Σάββατο 4 Ιούνη, στις 7 μ.μ. στο skate park στην Αρτέμιδα, όπου θα γίνει και η βράβευση της νικήτριας ομάδας.

Αντίστοιχα, οι Μαθητικές Οργανώσεις Λάρισας της ΚΝΕ έκαναν το Σάββατο τουρνουά μπάσκετ 3on3, με μαζική συμμετοχή μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων. Από νωρίς το απόγευμα δεκάδες μαθητές βρέθηκαν στο πάρκο του Χατζηχαλάρ, αναδεικνύοντας για μια ακόμα φορά την ανάγκη τους να αθληθούν και να ξεσκάσουν. Ταυτόχρονα με τη συμμετοχή τους αυτή έστειλαν μήνυμα ενάντια στη ναρκω-κουλτούρα και στην τυφλή οπαδική βία. Μαζί με τους αγώνες μπάσκετ στήθηκαν πηγαδάκια, όπου τα μέλη της ΚΝΕ συζήτησαν με τους υπόλοιπους μαθητές για τις καθημερινές αγωνίες, τα προβλήματα και κυρίως τη σημασία τού να στείλουν το μήνυμα ότι τα όνειρα και οι ανάγκες τους δεν χωράνε στο σύστημα της εκμετάλλευσης και του πολέμου. Οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Μαθητικό Φεστιβάλ της Λάρισας το Σάββατο 4 Ιούνη, στις 7 μ.μ. στο Φρούριο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ