Τετάρτη 1 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μαρτυριάρης ο Σολτς

Από τις ΗΠΑ μάθαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει νέα παρτίδα με στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία και από τη Γερμανία επιβεβαιώσαμε ότι το υλικό αυτό θα περιλαμβάνει και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού! Η είδηση προέκυψε χτες, από τον Γερμανό καγκελάριο ο οποίος συνάντησε τον Κυρ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και, όπως ανακοίνωσε, συμφώνησαν να αντικατασταθούν με γερμανικά τα στρατιωτικά οχήματα που θα σταλούν την Ουκρανία από τη χώρα μας! Πρόκειται για τεθωρακισμένα οχήματα «BMP-1», τα οποία - όπως όλα δείχνουν - ζεσταίνουν ήδη τις μηχανές τους για το πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας, επιβεβαιώνοντας ότι η εμπλοκή της χώρας μας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια δεν έχει ταβάνι. Η αστική τάξη «ζει τον μύθο της», για να αναβαθμίσει τον ρόλο της στη μοιρασιά της λείας, μέσα από την ενεργότερη εμπλοκή στον πόλεμο, με ευθύνη όλων των κομμάτων, την ώρα που ο λαός μετράει νέες απώλειες από την εφαρμογή των κυρώσεων και νέους κινδύνους από τη μετατροπή της χώρας σε στόχο των αντίπαλων στρατοπέδων. Παρεμπιπτόντως, είναι τουλάχιστον προκλητικό από τη μια να προαναγγέλλουν «θερμά επεισόδια» με την Τουρκία μέσα στο κατακαλόκαιρο, καλλιεργώντας κλίμα ανασφάλειας στον λαό, που θα αξιοποιηθεί για τη διευκόλυνση των ΝΑΤΟικών διευθετήσεων, και την ίδια ώρα να ξεφορτώνουν στην Ουκρανία στρατιωτικό υλικό που υποτίθεται ότι συμβάλλει στην άμυνα της χώρας, περιμένοντας αυτό να αντικατασταθεί κάποτε στο μέλλον από τη Γερμανία!

Με όνομα...

Σχεδόν 4 χρόνια περιμένουν μια δικαίωση από τα δικαστήρια οι πληγέντες από τη μεγάλη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Εχασαν δικούς τους ανθρώπους και περιουσίες, άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά, όλοι τους έζησαν τον απόλυτο εφιάλτη. Πολλοί από τους πληγέντες ακόμα και σήμερα δεν έχουν καταφέρει να μαζέψουν τα κομμάτια τους, να σταθούν όρθιοι. Απέναντί τους και τότε και σήμερα έχουν έναν εχθρό, που έχει όνομα: Το κράτος. Είναι το ίδιο κράτος που τους άφησε απροστάτευτους, που μετά επιδίωξε να τους ρίξει και τις ευθύνες. Είναι το ίδιο κράτος που σήμερα δηλώνει «ανέτοιμο» να παραστεί στα δικαστήρια, όπως έγινε την περασμένη βδομάδα, με τη δίκη να αναβάλλεται για τον ερχόμενο Νοέμβρη. Είναι το ίδιο κράτος που σε κάθε μεγάλη απειλή για τον λαό σηκώνει τα χέρια ψηλά, κάτι που το ζει ο εργατόκοσμος σε κάθε μεγάλη πυρκαγιά, στις πλημμύρες, στην πανδημία κ.ο.κ.

... και επώνυμο

Και βέβαια, επειδή εκτός από όνομα έχει και επώνυμο, μιλάμε για το κράτος του κεφαλαίου. Γιατί ο ίδιος δυσκίνητος και «αναποτελεσματικός» κρατικός μηχανισμός αποδεικνύεται ταχύτατος, ευέλικτος και απολύτως εύστοχος όταν είναι να σύρει αγωνιστές εργάτες στα δικαστήρια, όταν είναι να ποινικοποιήσει τη δράση τους. Κι αυτό φάνηκε και πρόσφατα στις μεγάλες απεργίες στο λιμάνι του Πειραιά, όταν άνοιγαν τα δικαστήρια κατ' εξαίρεση, καταργώντας ακόμα και αργίες, για να εκδικαστούν οι προσφυγές της εργοδοσίας, ώστε να σπάσει ο απεργιακός αγώνας. Ενας εχθρός λοιπόν με ονοματεπώνυμο, που φροντίζει με κάθε αφορμή να τσακίζει τον εργαζόμενο. Ενας εχθρός που δεν διορθώνεται, που με κάθε κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι μπορεί να γίνει μόνο χειρότερος...

Το «brand»

Πρώτη μέρα χωρίς μάσκα σήμερα, ύστερα από πάρα πολλούς μήνες και το κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση είναι ότι «πέρασε κι αυτό». Μια τέτοια αίσθηση είναι αναγκαία για να δουλέψει η μηχανή του τουρισμού, στην οποία το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και τα κόμματά του επενδύουν πολλά, ειδικά τώρα που τα σύννεφα στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία μαζεύονται ξανά απειλητικά. «Το brand "Ελλάδα" αναδείχθηκε πρόσφατα ως το 5ο ισχυρότερο παγκοσμίως, προσελκύοντας παράλληλα ολοένα και υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου επισκέπτες» γραφόταν τις προάλλες στον Τύπο. Και η αλήθεια είναι ότι ένα τέτοιο ...brand δεν συνάδει ούτε με τα ελάχιστα μέτρα επιτήρησης της πανδημίας, που μπορεί να αποθαρρύνουν τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Σ' αυτούς ποντάρουν μεγαλοξενοδόχοι, tour operators, ακτοπλόοι εφοπλιστές και αεροπορικές εταιρείες, αφού ο εσωτερικός τουρισμός δέχεται φέτος το μεγαλύτερο πλήγμα, εξαιτίας της ακρίβειας. Ακόμα και οικογένειες που τα προηγούμενα χρόνια παραθέριζαν για λίγες μέρες σε ιδιόκτητο σπίτι σε κάποιον απομακρυσμένο προορισμό, σε νησί ή αλλού, φέτος «το μετράνε» δυο και τρεις φορές, αφού το κόστος των μεταφορικών έχει εκτοξευτεί, είτε με καράβι, είτε με αυτοκίνητο, είτε με αεροπλάνο. Για να νοικιάσεις κατάλυμα, βέβαια, ούτε λόγος! Κάπως έτσι ξεκινάει το φετινό καλοκαίρι, για το οποίο η κυβέρνηση έχει ήδη προβλέψει πώς θα τελειώσει, δίνοντας από τώρα ραντεβού με την τέταρτη δόση του εμβολίου από Σεπτέμβρη, ξέροντας ότι η περίοδος του καλοκαιριού - όπως πέρσι και πρόπερσι - χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και προστασίας, θα αποτελέσει θερμοκήπιο για μια επόμενη φάση έξαρσης της πανδημίας τους επόμενους μήνες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ