Τετάρτη 1 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοίγει επικίνδυνους δρόμους εξισώνοντας την πανεπιστημιακή αστυνομία με τους ειδικούς φρουρούς

Με ρύθμιση που ψηφίστηκε χτες, διευρύνεται ο κατασταλτικός ρόλος της και δημιουργείται ένα σώμα πολλαπλών καθηκόντων, εκπαιδευμένο να φέρει και να χρησιμοποιεί πυροβόλα όπλα

Μετά τον κατάπτυστο νόμο για την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια, που πέρασε από τη Βουλή το 2021, τώρα η κυβέρνηση με συμπληρωματική διάταξη που ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, έρχεται να ανοίξει επικίνδυνους δρόμους, διευρύνοντας το πλαίσιο των κατασταλτικών αρμοδιοτήτων της πανεπιστημιακής αστυνομίας και εξισώνοντάς την πλήρως με τους ειδικούς φρουρούς - όταν «δεν θα διατίθενται» στα πανεπιστήμια. Ετσι, οι αστυνομικοί της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα εκπαιδεύονται μεταξύ άλλων να φέρουν και να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα.

Την απόσυρση της διάταξης απαίτησε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ, την οποία και καταψήφισε.

Η σχετική ρύθμιση είχε συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για το άρθρο 28, το οποίο προβλέπει ότι «Συστήνονται Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.), οι οποίες συγκροτούνται από αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς (...) Οι ως άνω ειδικοί φρουροί υπάγονται σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και, όταν δεν διατίθενται σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, εκτελούν τα καθήκοντα της παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 2734/1999».

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, «η συγκεκριμένη διάταξη διευρύνει τα καθήκοντά τους, θα είναι τα ίδια με αυτά που έχουν όλοι οι ειδικοί φρουροί, δηλαδή γενικευμένα καθήκοντα καταστολής με κατοχή του αντίστοιχου εξοπλισμού, δηλαδή των πυροβόλων όπλων. Η διατύπωση της διάταξης είναι παντός καιρού, δηλαδή οι ένστολοι, πανεπιστημιακής αστυνομίας, ένοπλοι πλέον, να μπορούν να διατίθενται στην καταστολή εντός κι εκτός των πανεπιστημίων, ή γύρω από αυτά, σε γενικά καθήκοντα, ενώ παράλληλα να νομιμοποιούν τη γενικευμένη ένοπλη παρουσία τους».

Ο αρμόδιος υπουργός Τ. Θεοδωρικάκος, αξιοποιώντας τις όποιες προβοκατόρικες ενέργειες όπως αυτές που εκδηλώνονται στο ΑΠΘ, επανέφερε το γελοίο σύνθημα «βαριοπούλα ή βιβλιοθήκη» για να δικαιολογήσει την ένταση της καταστολής και τους ειδικούς φρουρούς μέσα στα πανεπιστήμια προσθέτοντας: «Οι νόμοι είναι νόμοι και πρέπει να εφαρμόζονται». Ανέφερε ότι οι ειδικοί φρουροί των πανεπιστημίων - για τους οποίους διευκρίνισε ότι «έχουν πλήρη εκπαίδευση» - «θα υπάρξουν μόνο σε πανεπιστήμια που χρειάζεται αυτό, μόνο στα πανεπιστήμια που υπάρχει πρόβλημα», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη διάταξη με το πρόβλημά του να είναι, όπως ανέφερε ο εισηγητής του Δ. Καλαματιανός, ότι «ο έλεγχος του Σώματος και των ενεργειών του δεν θα γίνεται από τις πρυτανικές αρχές, αλλά απευθείας από την Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», ψελλίζοντας και μία κουβέντα ότι «βεβαίως το Σώμα και τα στελέχη του θα είναι ένοπλα».

Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ επίσης καταψήφισε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «ενάμιση χρόνο μετά βλέπουμε ένα ατέρμονο μπρος - πίσω τόσο από πλευράς στελέχωσης, όσο και από πλευράς λειτουργίας και επιχειρησιακού σχεδιασμού» της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η Ελ. Λύση ψήφισε «παρών», ενώ το ΜέΡΑ25 κατά.

Η κυβέρνηση θα πάρει την απάντηση που πρέπει

Ο Μανώλης Συντυχάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση «προσπαθεί απεγνωσμένα να δικαιολογήσει την παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Με βρώμικα, με επικίνδυνα μέσα επιχειρεί να προωθήσει και να επιβάλει τις αντιδραστικές αλλαγές με τον νόμο - πλαίσιο. Τρέχει μάλιστα θορυβημένη από την πανωλεθρία της ΔΑΠ στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές και τη μεγάλη νίκη της "Πανσπουδαστικής" να διευρύνει τον ρόλο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις διαθέσεις των φοιτητών στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς».

Αντίστοιχα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής τόνισε ότι «αυτό είναι το "σύγχρονό σας ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο"», προσθέτοντας ότι «το οικοδομείτε, όλοι σας, πάνω στα σχέδια της ΕΕ, με τους νόμους σας» Διαμαντοπούλου, Γαβρόγλου, τώρα Κεραμέως, διαμορφώνοντας «ένα πανεπιστήμιο ΑΕ, ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ πτυχίων και εκπαιδευτικών προϊόντων, μια επικερδή επιχείρηση», «με λίγα λόγια ένα κανονικό επιχειρηματικό κέντρο υψίστης ασφαλείας!».

Πρόσθεσε ότι είναι τουλάχιστον πρόκληση να λέει τώρα η κυβέρνηση «βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα», όταν οι φοιτητές είναι αυτοί που αγωνίζονται για υποδομές, καθηγητές, βιβλία, για αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων στο ύψος των αναγκών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση ήδη έχει πάρει μια πρώτη απάντηση στους σχεδιασμούς της με τις φοιτητικές εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ