Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΙΤΑΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ 1940-41»
Πλούσια πείρα από τις εκδηλώσεις παρουσίασης του προηγούμενου διαστήματος

Δεκάδες ήταν το τελευταίο διάστημα σε όλη την Ελλάδα οι εκδηλώσεις παρουσίασης της μελέτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41», που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Συνοικιακές και κλαδικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αξιοποιώντας τη μορφή της βιβλιοπαρουσίασης, συζήτησαν με φίλους του Κόμματος, όχι μόνο τα ιστορικά γεγονότα γύρω από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τον ιταλοελληνικό πόλεμο του 1940-41, αλλά και τα συμπεράσματα που προκύπτουν για τη στρατηγική του ΚΚΕ και τις επεξεργασίες της Γ' Διεθνούς. Μια συζήτηση ζωντανή, που ενισχύει τη σύγχρονη πάλη των κομμουνιστών και των πρωτοπόρων αγωνιστών, την εξοπλίζει, για να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική στη σύγκρουση με τον καπιταλισμό και τα μονοπώλια.

Επιπλέον, αποδεικνύεται ότι αυτή η μορφή εκδήλωσης βοηθάει στην αύξηση της διακίνησης του πολιτικού βιβλίου, των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής». Χαρακτηριστικό της αξίας της συζήτησης αυτής, αλλά και της δίψας από φίλους του Κόμματος για τέτοιες πρωτοβουλίες, ήταν οι πολλές περιπτώσεις οπαδών που αγόραζαν το βιβλίο πριν την εκδήλωση, το μελετούσαν και έρχονταν προετοιμασμένοι με ερωτήσεις για το περιεχόμενό του, ώστε να τις απευθύνουν στον ομιλητή.

Οι εισηγήσεις αναδείκνυαν, μεταξύ άλλων, με αφορμή την έκδοση αυτή, ότι για το ΚΚΕ η συζήτηση γύρω από τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τα συμπεράσματα που προκύπτουν, δεν είναι μια διαδικασία που αφορά «ειδικούς» στην επιστήμη της Ιστορίας. Αντίθετα, αυτή η μελέτη βοηθά να βγουν χρήσιμα διαχρονικά συμπεράσματα για τα καθήκοντα που προκύπτουν σήμερα για το ΚΚΕ και το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Εγινε, επίσης, προσπάθεια να ξεκαθαριστεί ότι το Κόμμα μας είναι πολέμιο της λαθολογίας, του μηδενισμού, αλλά και του εξωραϊσμού λαθών. Η επαναστατική κριτική και αυτοκριτική δεν αδυνατίζει τον αγώνα, αντίθετα τον δυναμώνει. Είμαστε περήφανοι για την ηρωική Ιστορία μας, γιατί παρά τα λάθη, ακόμα και στρατηγικής σημασίας, δεν τα διπλώσαμε ποτέ. Παράσημά μας είναι οι διώξεις από την αστική τάξη της χώρας και από τον κατακτητή, οι αλύγιστοι κομμουνιστές σε κακουχίες, βασανιστήρια, μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Ζωντανή συζήτηση, ιδεολογικοπολιτική θωράκιση

Από την εκδήλωση της ΤΟ Κατασκευών της ΚΟ Αττικής
Από την εκδήλωση της ΤΟ Κατασκευών της ΚΟ Αττικής
Στη συζήτηση που έγινε σε εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής, ο προβληματισμός και οι απορίες ήταν πολλές και βοήθησαν να απαντηθούν μια σειρά ερωτήσεων, διευκρινιστικών αλλά και ουσίας, όπως για τα τρία ιστορικά γράμματα του τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη και τη σχέση που τα συνδέει. Για το πώς κρίνει σήμερα το ΚΚΕ τη στάση του την περίοδο του ιταλοελληνικού πολέμου και της Κατοχής, αλλά και για τους λόγους που το Κόμμα ετοιμάζει την επανέκδοση του Α' Τόμου του Δοκιμίου της Ιστορίας του.

Επίσης, απασχόλησε ο ρόλος της Κομμουνιστικής Διεθνούς στη διαμόρφωση της στρατηγικής του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και των Κομμουνιστικών Κομμάτων, αλλά και η σημερινή κατάσταση στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα, η εξέλιξη της «Πρωτοβουλίας» των 29 Κομμουνιστικών Κομμάτων, όπου πρωτοστατεί το ΚΚΕ.

Κεντρικό ζήτημα στην κουβέντα αποτέλεσε η σχέση της καπιταλιστικής κρίσης με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά και η πιθανότητα να εμπλακεί η Ελλάδα σε πολεμική σύρραξη, περιφερειακή ή γενικευμένη. Σε αυτά τα πλαίσια, συζητήθηκαν τα καθήκοντα για το ΚΚΕ μπροστά σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Με την κουβέντα δόθηκε, επίσης, η ευκαιρία να συζητηθεί ο χαρακτήρας των αντιφασιστικών μετώπων που διαμορφώθηκαν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και πώς σήμερα αντιμετωπίζεται ο φασισμός.

Χρήσιμα συμπεράσματα για τη δουλειά των Κομματικών Οργανώσεων

Από την εκδήλωση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Από την εκδήλωση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Από την πλούσια συζήτηση που έγινε στις εκδηλώσεις, προκύπτει πείρα και χρήσιμα συμπεράσματα για τη δουλειά των Κομματικών Οργανώσεων.

Κλειδί της πιο αποτελεσματικής συζήτησης αποδείχτηκε ότι είναι η κατάκτηση της μεθοδολογίας για την προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων. Συχνά κάποιος στέκεται στα πρόσωπα, αγνοώντας τις αντικειμενικές συνθήκες μέσα στις οποίες διαδραματίστηκαν τα ιστορικά γεγονότα, ή από την άλλη απολυτοποιεί τις αντικειμενικές συνθήκες, θεωρώντας απαγορευτική την οποιαδήποτε κριτική προσέγγιση. Οι βιβλιοπαρουσιάσεις, οι εκδηλώσεις - συζητήσεις με αφορμή ιστορικά θέματα συμβάλλουν για να κατανοείται η επαναστατική - διαλεκτική προσέγγιση της ιστορικής μελέτης. Να προσεγγίζεται το ιστορικό γεγονός με βάση όσα προηγήθηκαν, στην εξέλιξή του και όχι αποστεωμένα από τη ζωντανή κοινωνική δράση της περιόδου που εξετάζεται.

Από τη συζήτηση φαίνεται ότι απασχολεί και προβληματίζει έντονα το ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, ιδιαίτερα με τις εξελίξεις στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Χρειάζεται η επεξεργασία του ΚΚΕ για τον πόλεμο και τα καθήκοντα που προκύπτουν, να αποτελούν συστατικό στοιχείο της προπαγάνδας των Κομματικών Οργανώσεων. Να δουλεύεται καθημερινά στις λαϊκές γειτονιές και στους τόπους δουλειάς, όχι ως ένα θεωρητικό ζήτημα, αλλά ως ένα σοβαρό ενδεχόμενο που δεν πρέπει να βρει απροετοίμαστο το λαό της χώρας μας και αυτός να εγκλωβιστεί κάτω από ξένη σημαία. Να ξεκαθαριστεί ακόμα περισσότερο ότι η θέση του Κόμματος για αυτοτελή οργάνωση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων με στόχο την έξοδο από τον πόλεμο, με το λαό να κάνει κουμάντο στη χώρα του, δεν συνιστά αδιαφορία για τα σύνορα της χώρας. Αντίθετα, το Κόμμα μας είναι αντίθετο και σε απώλεια και σε προσάρτηση εδαφών, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στα καθήκοντα που προκύπτουν και για τους λαούς των γειτονικών χωρών.

Οι φίλοι του Κόμματος σημείωναν μετά τις εκδηλώσεις την αξία αυτής της συζήτησης και πόσο τους βοήθησε το διάβασμα του βιβλίου, η παρουσίαση και η κουβέντα. Τόνιζαν ότι ξεκαθάρισαν συγχύσεις γύρω από ζητήματα που θίγει το βιβλίο αλλά και γενικότερα, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες πλευρές απαιτούν πιο συγκροτημένη συζήτηση. Δεν είναι δυνατό να φωτιστούν ολόπλευρα «στο πόδι», στην εξόρμηση και στην περιοδεία. Χρειάζεται προετοιμασία, προγραμματισμός και συνέχεια, ώστε κάθε τέτοια πρωτοβουλία να προσθέτει κάτι στην προηγούμενη.

Οι βιβλιοπαρουσιάσεις, η συμμετοχή των φίλων του Κόμματος, η συζήτηση και ο γόνιμος προβληματισμός επίσης αποτελούν μια ακόμα ηχηρή απάντηση σε λογής οπορτουνιστές, αντι-ΚΚΕ ιστοσελίδες και εφημερίδες που «αφρίζουν» για την προσπάθεια του Κόμματος να μελετήσει συλλογικά την Ιστορία του και να βγάλει συμπεράσματα. Αποκαλύπτεται ότι η επίθεση αυτή ενάντια στο ΚΚΕ έχει ως στόχο όχι απλώς την ιστορική αποτίμηση γεγονότων, αλλά τη στρατηγική του, το Πρόγραμμά του.

Αποδεικνύεται και μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις η σημασία της προσπάθειας για το συνεχή ιδεολογικοπολιτικό εξοπλισμό των κομματικών δυνάμεων, της ΚΝΕ, των φίλων και οπαδών. Η θωράκιση απέναντι στα αστικά ιδεολογήματα, στη διαστρέβλωση και στις επιθέσεις «φιλίας» του οπορτουνισμού δεν είναι ένα ακόμα καθήκον, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για την πιο αποτελεσματική καθημερινή δράση του Κόμματος. Γι' αυτό πρέπει να δοθεί βαρύτητα σε πρωτοβουλίες όπως αυτή. Στη διάδοση του μαρξιστικού βιβλίου, στη βελτίωση της διακίνησης του «Ριζοσπάστη» και της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», στην κουβέντα με τους φίλους του Κόμματος για το Πρόγραμμά μας. Μόνο έτσι γινόμαστε πιο δυνατοί στις μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Διημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ: Ξεκινά αύριο Σάββατο στην έδρα της ΚΕ, με θέμα: «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς - πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ».

-- ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ: Πλήθος εκδηλώσεων για τα 97 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος.

-- Βιβλιοπαρουσιάσεις: Πείρα από τις εκδηλώσεις παρουσίασης της έκδοσης «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41», που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα.

-- Γιάννενα: Ρεπορτάζ από την εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης για την αγροτική οικονομία και την προετοιμασία της.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολύμορφες εκδηλώσεις για τα 97 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος

Από την πρόσκληση για την εκδήλωση της ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στις 29/11
Από την πρόσκληση για την εκδήλωση της ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στις 29/11
Πλήθος πολύμορφων εκδηλώσεων προετοιμάζεται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αττική προς τιμήν των 97 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος.

Με πρωτοβουλίες, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εκθέσεις αρχειακού υλικού, συγκεντρώσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις, αναδεικνύονται η ηρωική διαδρομή του ΚΚΕ, η έμπνευση που άσκησε και ασκεί η πρωτοπόρα ιδεολογία της εργατικής τάξης, η αντοχή των χιλιάδων κομμουνιστών και λαϊκών αγωνιστών που απορρέει από το δίκιο της πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Πρωτοβουλίες που ξεχωρίζουν

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις ξεχωρίζουν:

  • Η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει η ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής, την Κυριακή 29/11, στις 11.00 π.μ., με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη ναυτιλία και η πρωτοπόρα συμβολή του στους αγώνες των ναυτεργατών». Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο πλοίο «Hellas Liberty» (Ακτή Βασιλειάδη, λιμάνι Πειραιά - Πύλη Ε2), θα τιμηθούν πρωτοπόροι βετεράνοι ναυτεργάτες, θα προβληθεί ντοκιμαντέρ και θα υπάρξει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Παράλληλα, από τις 29 Νοέμβρη έως τις 6 Δεκέμβρη, στο πλοίο «Hellas Liberty» θα λειτουργήσει έκθεση αρχειακού υλικού από την πρωτοπόρα συμβολή του ΚΚΕ στη δράση και τους αγώνες των ναυτεργατών, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, από δίκες, ναυάγια κ.ά. Θα παρουσιάζονται γράμματα εξορίστων, φυλακισμένων, εκτελεσμένων ναυτεργατών προς το ΚΚΕ και τις οικογένειές τους, χειροποίητες κατασκευές, εργαλεία κ.ά.
  • Ιδιαίτερη πρωτοβουλία της ΚΟ Αττικής, ενταγμένη στις εκδηλώσεις για τα 97χρονα του ΚΚΕ, αποτελεί το τριήμερο κινηματογραφικών προβολών με θέμα «Εξορίες και φυλακές», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 26 - 28/11, στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα» (Ιουλιανού 42, Αθήνα). Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, εκτός από τις προβολές ταινιών, θα πραγματοποιηθούν και βιβλιοπαρουσιάσεις.
  • Η επιτυχημένη έκθεση που παρουσιάστηκε στο 41o Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με θέμα «Οι αλύγιστοι της ταξικής πάλης» και περιλαμβάνει έκθεση αρχειακού υλικού θα φιλοξενηθεί σε διάφορες περιοχές της Αττικής:

Από την έκθεση αρχειακού υλικού που ολοκληρώνεται σήμερα στο Αιγάλεω, για να μεταφερθεί στη συνέχεια στην Ελευσίνα και τον Πειραιά
Από την έκθεση αρχειακού υλικού που ολοκληρώνεται σήμερα στο Αιγάλεω, για να μεταφερθεί στη συνέχεια στην Ελευσίνα και τον Πειραιά
-- Στο Αιγάλεω, λειτουργεί από προχτές Τετάρτη και ολοκληρώνεται σήμερα, στο Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» (Δημάρχου 17 & Κουντουριώτου). Ωρες λειτουργίας: 9.00 π.μ. - 2.00 μ.μ. και 5.30 μ.μ. - 9 μ.μ.

-- Στην Ελευσίνα, στις 3 - 5/12, στην «Ελαιουργική». Στις 5/12, στις 7.00 μ.μ. στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί πολιτική συγκέντρωση, με ομιλητή τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και συναυλία από το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη».

-- Στον Πειραιά, στις 17 - 20/12, στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», στο Κερατσίνι.

Αλλες εκδηλώσεις

-- Την Κυριακή 22/11 στις 7.00 μ.μ., στου Ζωγράφου, στον κινηματογράφο «Αλέκα», σε εκδήλωση για τα 98 χρόνια από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, που περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα και προβολή ντοκιμαντέρ, θα μιλήσει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Την Τρίτη 24/11 και την Τετάρτη 25/11, στη Φιλοσοφική Σχολή, αίθουσα «AULA» διοργανώνεται διήμερο εκδηλώσεων για τα 25 χρόνια από το θάνατο του κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Οι Οργανώσεις Φιλοσοφικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, πραγματοποιούν επίσης διήμερη εκδρομή στη γενέτειρα του Γιάννη Ρίτσου, Μονεμβασιά, στις 28 - 29/11.

-- Την Τρίτη 24/11, στις 3.00 μ.μ., στην Ιατρική Αθήνας, (αμφ. Μικροβιολογίας) θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση των τριών τευχών της έκδοσης του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό», με ομιλητή τον Χρήστο Παπαλεωνίδα, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Την Τετάρτη 25/11, στις 8.00 μ.μ., στο κλειστό γυμναστήριο Αιγάλεω θα πραγματοποιηθεί συναυλία, αφιερωμένη στα 97 χρόνια του ΚΚΕ με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη».

-- Την Τετάρτη 25/11, στις 7.00 μ.μ, στην Καισαριανή, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της έκδοσης της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ «Οκτώβρης 1917. Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη», με ομιλητή τον Θέμη Καριοφίλη, στέλεχος του ΚΚΕ και θα προβληθεί η ταινία «Οκτώβρης» των Σ. Αϊζενστάιν και Γ. Αλεξαντρόφ.

-- Την Πέμπτη 26/11, στις 12.30 μ.μ., στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ο πάγος έσπασε. Ο δρόμος χαράχθηκε. 98 χρόνια από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση», θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Την Πέμπτη 26/11 στις Εστίες της ΑΣΠΑΙΤΕ, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η φοιτητική εστία στο Σοσιαλισμό».

-- Το Σάββατο 28/11, στις 7.00 μ.μ., στο Περιστέρι, στο Θέατρο Πολιτών (Τεγέας & Μονής Δαμάστας), θα πραγματοποιηθεί πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση προς τιμήν του κομμουνιστή λαϊκού δημάρχου Ευγένη Χαραλαμπίδη, που εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας. Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα και έκθεση φωτογραφίας.

-- Το Σάββατο 28/11, στις 7.00 μ.μ., στον Υμηττό (αίθουσα ΦΟΥ), θα πραγματοποιηθεί βιβλιοπαρουσίαση των τριών τευχών της έκδοσης του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για το Σοσιαλισμό», με ομιλήτρια την Αννα Αγαθοκλέους, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Την Κυριακή 29/11, στις 7.00 μ.μ., στο Καματερό, στον κινηματογράφο «Μελίνα» (Λ. Φυλής 165), σε εκδήλωση για την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, με συναυλία από το συγκρότημα της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής, θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Κυριακή 29/11, στις 6.30 μ.μ., στην Αθήνα, στον κινηματογράφο «Studio» (Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, πλ. Αμερικής), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής για τις αλύγιστες γυναίκες των Φυλακών Αβέρωφ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία, μουσικοθεατρική παράσταση με χοροθεατρικά δρώμενα και το κομμάτι από την κεντρική έκθεση «Οι αλύγιστοι της ταξικής πάλης», που παρουσιάστηκε στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που αφορά τη δράση και τη ζωή των γυναικών στις φυλακές και τις εξορίες. Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τρίτη 1/12, στις 7.00 μ.μ., στο θέατρο Δημαρχείου Ηλιούπολης, θα πραγματοποιηθεί ομιλία με συζήτηση, με θέμα «Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από την σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα. Η αντίληψη του ΚΚΕ για τον Σοσιαλισμό», με ομιλητή τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τρίτη 1/12, στις 6.30 μ.μ., η ΤΟ Κατασκευών θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (Εθνάρχου Μακαρίου 1), με θέμα: «Η απεργία των οικοδόμων στη 1/12/1960. Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε από τους αγώνες της Εργατικής Τάξης. Βαδίζουμε στο δρόμο της ταξικής πάλης και του Σοσιαλισμού». Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Θα μιλήσει ο Γιάννης Τασούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Από την 1 έως τις 10 Δεκέμβρη, στην Ιατρική Αθήνας, θα λειτουργήσει έκθεση, με θέμα «Η κάλυψη των λαϊκών αναγκών στο Σοσιαλισμό. Τα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ στον τομέα της Υγείας».

-- Την Πέμπτη 3/12, στις 12.00 στη ΣΓΤΚΣ (αμφ. ΣΑΕΤ) του ΤΕΙ Αθήνας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Επαναστατικός εργατικός Τύπος. Η εξέλιξή του και η συμβολή του στο εργατικό κίνημα», με ομιλητή τον Στέφανο Λουκά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αρχισυντάκτη του «Ριζοσπάστη».

«Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41»

Παράλληλα, οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής συνεχίζουν τις εκδηλώσεις παρουσίασης της μελέτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41», που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Την Κυριακή 22/11

  • Στο Νέο Κόσμο, στις 6.30 μ.μ., στον πολυχώρο τέχνης «Ash in Art» (στάση μετρό «Συγγρού - Φιξ») με ομιλητή τον Χρήστο Μπάθα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.
  • Στη Σαλαμίνα, στις 11.00 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο, με ομιλητή τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Την Τρίτη 29/11

  • Στις 6.00 μ.μ. από την ΤΟ ΕΒΕ, στην αίθουσα που βρίσκεται Καποδιστρίου 24 (3ος όροφος), με ομιλητή τον Θανάση Τζίμα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η απεργία του 1923 και το χτύπημα στο Πασαλιμάνι

Το ταμπλό με τα γεγονότα του Αυγούστου του 1923. Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη», από το οποίο η λογοκρισία της εποχής αφαίρεσε όλα τα στοιχεία που αφορούσαν την απεργία
Το ταμπλό με τα γεγονότα του Αυγούστου του 1923. Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη», από το οποίο η λογοκρισία της εποχής αφαίρεσε όλα τα στοιχεία που αφορούσαν την απεργία
Συνεχίζοντας τις αναφορές στα υλικά που θα παρουσιαστούν στην έκθεση ντοκουμέντων και φωτογραφικού υλικού από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ για την ιστορική περίοδο 1870 -1935, με τίτλο «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες», που θα εκτίθενται στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της Διημερίδας για την εργατική τάξη, στεκόμαστε σήμερα στη γενική πανεργατική απεργία του 1923 και τη μαζική σφαγή των απεργών στο Πασαλιμάνι.

Είναι η περίοδος όπου βιομήχανοι και εφοπλιστές αξιοποιούν τη μαζική είσοδο των προσφύγων και προχωρούν σε απολύσεις και μειώσεις μισθών. Η ΓΣΕΕ μαζί με το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ) καλούν τους εργάτες να μη δεχτούν τον εκβιασμό. Υπάρχει αναβρασμός με κέντρο τον Πειραιά και πρωτοπορία τους ναυτεργάτες. Ξεσπούν απεργίες που εξαπλώνονται. Η κυβέρνηση Πλαστήρα - Γονατά απαντά με καταστολή και με συλλήψεις μελών της διοίκησης των ναυτεργατών, μαζικές συλλήψεις απεργών και απαγορεύει τα σωματεία της ΓΣΕΕ.

Στις 21 Αυγούστου προκηρύσσεται πανεργατική απεργία στον Πειραιά. Η κυβέρνηση στέλνει το Α' Σώμα Στρατού με τανκς και απαγορεύει την κυκλοφορία.

Στις 23 Αυγούστου γίνεται συγκέντρωση ΓΣΕΕ - ΕΚΠ στο Πασαλιμάνι. Στρατός και Αστυνομία τη χτυπάνε και την πνίγουν στο αίμα. Εντεκα εργάτες νεκροί, 100 τραυματίες, ενώ τους 500 φτάνουν οι συλληφθέντες.

Η εργατική τάξη, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, ποτίζει με το αίμα της την άνδρωση του κινήματός της. Παράλληλα, δυναμώνει η κρατική καπιταλιστική επίθεση, για να ελέγξουν τα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα.


Ενα χρόνο μετά τη σφαγή στο Πασαλιμάνι, την Πρωτομαγιά του 1924, το αίμα των εργατών χύνεται και πάλι, αυτή τη φορά με το χτύπημα της Πρωτομαγιάτικης απεργιακής συγκέντρωσης. Ο «Ριζοσπάστης» χτυπάει στον υπότιτλο του πρώτου θέματος τη φράση: «Νέο Πασαλιμάνι, Νέο εργατικό αίμα, Νέος άγριος διωγμός της εργατικής τάξεως». Είναι η χρονιά που η τότε κυβέρνηση αυτοχαρακτηρίζεται ως «πρώτη φορά δημοκρατική κυβέρνηση»...
Ενα χρόνο μετά τη σφαγή στο Πασαλιμάνι, την Πρωτομαγιά του 1924, το αίμα των εργατών χύνεται και πάλι, αυτή τη φορά με το χτύπημα της Πρωτομαγιάτικης απεργιακής συγκέντρωσης. Ο «Ριζοσπάστης» χτυπάει στον υπότιτλο του πρώτου θέματος τη φράση: «Νέο Πασαλιμάνι, Νέο εργατικό αίμα, Νέος άγριος διωγμός της εργατικής τάξεως». Είναι η χρονιά που η τότε κυβέρνηση αυτοχαρακτηρίζεται ως «πρώτη φορά δημοκρατική κυβέρνηση»...
«Η τάξις αποκατέστη πλήρως»

Στην επίσημη ανακοίνωσή του για τη σφαγή στο Πασαλιμάνι το Α' Σώμα Στρατού ανέφερε:

«Σήμερον, περί ώραν 3.30 μ.μ. κομμουνισταί απεργοί ήρχισαν συγκεντρούμενοι εκ διαφόρων σημείων της πόλεως Πειραιώς εις Πασαλιμάνι. Διαταχθέντες παρά των αστυνομικών και στρατιωτικών περιπόλων, όπως διαλυθώσιν, αρνήθησαν, προβάντες κατ' αρχάς μεν εις αποδοκιμασίας κατά των περιπόλων, κατόπιν δε και εις επίθεσιν και αφοπλισμόν μιας εξ αυτών αποτελουμένης εξ επτά ανδρών.

Εκ παραλλήλου άλλαι ομάδες κομμουνιστών απεργών εκινούντο εκ της πλατείας προς το Δημοτικόν Θέατρον, ένθα το Εργατικόν Κέντρον και το Φρουραρχείον Πειραιώς. Περίπολοι, σπεύδουσαι προς ενίσχυσιν των πρώτων, συνηντήθησαν μετ' αυτών, αξιώσασαι άμεσον διάλυσιν των απεργών. Ούτοι δε εις απάντησιν επετέθησαν κατά των περιπόλων, τραυματίσαντες δύο στρατιώτας, ένα υπαστυνόμον και ένα αστυφύλακα.

Αι περίπολοι ευρεθείσαι εν αμύνη, αντεπυροβόλησαν, αποτέλεσμα δε των πυροβολισμών αυτών υπήρξεν ο τραυματισμός 9 απεργών, εξ ων οι 2 υπέκυψαν εις τα τραύματά των.

Μετά τούτο οι απεργοί διελύθησαν και η τάξις αποκατέστη πλήρως».

Ξεκινά αύριο η Διημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ για την εργατική τάξη

Θέμα: «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ»

Διημερίδα με θέμα «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ» οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, αύριο Σάββατο και την Κυριακή 22/11, στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό.

  • Η είσοδος στην εκδήλωση θα γίνεται με προσκλήσεις που προμηθεύουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ.

Το πλήρες πρόγραμμα της Διημερίδας είναι το ακόλουθο:

Σάββατο 21 Νοέμβρη (17.00 - 20.00)

Κεντρική εισήγηση από την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Οι σκοποί, οι ιδέες και η στρατηγική του ΚΚΕ δεν είναι σημαία ευκαιρίας».

Παρεμβάσεις με θέμα:

«Η σχέση του Κόμματος με την εργατική τάξη. Ζητήματα στρατηγικής και τακτικής στην οργάνωση των αγώνων και του κινήματός της», από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνο του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Η οικοδόμηση του Κόμματος στην εργατική τάξη, βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση της στρατηγικής του», από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κυριακή 22 Νοέμβρη (10.00 - 13.00)

Ομιλία από τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνο του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Η καπιταλιστική οικονομική κρίση και οι ταξικοί αγώνες. Η πείρα και τα συμπεράσματα».

Παρεμβάσεις με θέμα:

«Η διαπάλη με τον οπορτουνισμό στο εργατικό κίνημα σε συνθήκες κρίσης», από τον Γρηγόρη Λιονή, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Εργατικό κίνημα και ιμπεριαλιστικός πόλεμος», από τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Η καπιταλιστική οικονομική κρίση, ένα μεγάλο μάθημα για τη νεολαία», από τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

Παράλληλες εκδηλώσεις
  • Σάββατο 21/11: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα (20.15 - 21.30), με θέμα: «Το εργατικό - επαναστατικό τραγούδι στο Μεσοπόλεμο 1918 - 1935». Κάτω από τον τίτλο «Ενας δεν είμαι, μα χιλιάδες...», θα παρουσιαστεί μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στο εργατικό - επαναστατικό τραγούδι του Μεσοπολέμου. Στο αφιέρωμα θα παρουσιαστούν γνωστά και άγνωστα ποιήματα και τραγούδια, τα περισσότερα από τα οποία αναδύονται για πρώτη φορά μετά από 95 περίπου χρόνια, μέσα από συλλογές των κομματικών εκδοτικών οργανισμών της περιόδου, οι οποίες φυλάσσονται στο Ιστορικό Αρχείο του Κόμματος.

Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης, που πραγματοποιείται με την αρωγή του Χρήστου Λεοντή, θα ερμηνεύσουν ο Πάνος Μπούσαλης στο τραγούδι, το πειραϊκό φωνητικό σύνολο Libro Coro και πολυμελής ορχήστρα οργάνων.

Την ενορχήστρωση και διασκευή των τραγουδιών καθώς και τη διεύθυνση της ορχήστρας έχει αναλάβει ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης, τη διδασκαλία της χορωδίας η Ανθή Γουρουντή, ενώ στην αφήγηση μετέχουν οι ηθοποιοί Θέμης Πάνου και Λίλα Καφαντάρη.

  • Και τις δύο μέρες, στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ θα λειτουργεί έκθεση ντοκουμέντων και φωτογραφικού υλικού από το Αρχείο του ΚΚΕ για την ιστορική περίοδο 1870 - 1935, με τίτλο: «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες».
Για την παρέμβασή μας στους κτηνοτρόφους - πτηνοτρόφους και τους εργάτες τροφίμων

Πείρα από τη δουλειά της ΤΟ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του KKE, με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποίησε για την αγροτική οικονομία και τις θέσεις του Κόμματος

Από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ροδοτόπι
Από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ροδοτόπι
Η εκδήλωση - σύσκεψη που πραγματοποίησε η Τομεακή Οργάνωση Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας την Κυριακή 1/11, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα προβλήματα και την προοπτική στην αγροτική οικονομία και τον κλάδο τροφίμων - Η περίπτωση του Νομού Ιωαννίνων», εντάσσεται στην προσπάθεια της Οργάνωσης να διευρύνει και να εμβαθύνει τους δεσμούς του Κόμματος με τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους και τους εργάτες στα εργοστάσια τροφίμων της περιοχής. Στην προσπάθεια εξειδίκευσης της πολιτικής και της στρατηγικής του Κόμματος, ανάπτυξης της λαϊκής συμμαχίας στον τομέα της αγροτικής οικονομίας και τον κλάδο των τροφίμων, ιεραρχώντας τους νέους αγροτοκτηνοτρόφους και τις εργάτριες στα εργοστάσια τροφίμων.

Ερωτήματα που γονιμοποιούν τον προβληματισμό

Για τη διαμόρφωση του περιεχομένου της εκδήλωσης, η Οργάνωση έλαβε υπόψη την πείρα της προηγουμένης παρέμβασης και δραστηριότητάς της στους κτηνοτρόφους - πτηνοτρόφους και στα εργοστάσια τροφίμων. Τους ιδιαίτερους σχεδιασμούς της αστικής τάξης για την περιοχή, τα ιδεολογήματα και επιχειρήματα που έχουμε συναντήσει για την υπεράσπιση των σχεδιασμών αυτών. Τις δυσκολίες και τα εμπόδια στην προσπάθεια να δουλέψουμε με βάση την προγραμματική μας αντίληψη.

Επιδιώξαμε και με την ίδια την πρόσκληση που βγάλαμε για την εκδήλωση, να φωτίσουμε ορισμένες πλευρές της κατάστασης στους τομείς αυτούς στα Γιάννενα, να θέσουμε ερωτήματα και προβληματισμούς.

Για παράδειγμα:

-- Γιατί ενώ στα Γιάννενα παράγονται κοτόπουλα, γάλα, τυρί κ.λπ., οι λαϊκές οικογένειες μετά βίας τρέφονται, οι μικροί και μεσαίοι αγρότες ξεκληρίζονται, οι καλλιέργειες εγκαταλείπονται;

-- Πώς γίνεται εταιρείες όπως οι «Δωδώνη», «Πίνδος», «Νιτσιάκος», «Βίκος», «Ζαγόρι» την περίοδο της κρίσης να κάνουν επενδύσεις εκατομμυρίων, ενώ την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι σε αυτές και οι κτηνοτρόφοι φορτώνονται νέα αντιλαϊκά μέτρα (Ασφαλιστικό, νέοι φόροι κ.λπ.);

-- Εχουν κάποιο όφελος οι μικροί και μεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και οι εργάτες στα εργοστάσια τροφίμων από την πολιτική «ενίσχυσης και ανασυγκρότησης της πρωτογενούς παραγωγής», την πολιτική στήριξης του «αγροτοδιατροφικού τομέα» στην Ηπειρο, που προπαγανδίζουν κυβέρνηση, ΕΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Χρυσή Αυγή, Ενωση Κεντρώων, η Περιφέρεια Ηπείρου, οι δήμοι του νομού, τα τοπικά επιμελητήρια και οι συνεταιρισμοί;

-- Είναι λύση για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και τους εργάτες η πολιτική της ΕΕ, οι ομάδες παραγωγών, οι συνεταιρισμοί, οι παραγωγοί χωρίς μεσάζοντες;

Το πραγματικό περιεχόμενο της «ενίσχυσης του αγροτοδιατροφικού τομέα»

Σε αυτά τα ερωτήματα επιδιώξαμε να απαντήσουμε στην εκδήλωση και μέσα από αυτά να αναδειχθούν οι θέσεις και η προγραμματική αντίληψη του Κόμματος.

Για παράδειγμα, εισηγητικά παρουσιάστηκε αναλυτικά πώς η ενίσχυση και ανάπτυξη του λεγόμενου αγροτοδιατροφικού τομέα αντικειμενικά προϋποθέτει το παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, το βάθεμα της εκμετάλλευσης των εργατών στα εργοστάσια τροφίμων. Χαρακτηριστικά, η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» αυτό το διάστημα προχωράει σε επένδυση 4 εκατ. ευρώ σε εργοστάσιο στην Κύπρο και έχει αυξήσει κατακόρυφα τις εξαγωγές της σε πολλές χώρες. Την ίδια ώρα, απολύει συμβασιούχους εργαζόμενους, αφήνει απλήρωτους κτηνοτρόφους, εντατικοποιεί την εργασία των εργατών, έχει μειώσει την τιμή αγοράς γάλακτος στους κτηνοτρόφους κατά 15 λεπτά, μόνο γι' αυτούς που έχουν μικρή παραγωγή.

Ακόμη, παρουσιάστηκε ο πολλαπλός ρόλος του αστικού κράτους, των μηχανισμών του, όπως η Τοπική Διοίκηση και των προγραμμάτων που χρηματοδοτεί η ΕΕ για την προώθηση των συμφερόντων των μεγάλων εργοστασίων τροφίμων και των μεγάλων αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής. Αναφέρθηκαν παραδείγματα, όπως π.χ. ότι η Περιφέρεια Ηπείρου στο ΠΕΠ Ηπείρου ξεκάθαρα τονίζει ότι αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι στην περιοχή ακόμη υπάρχει μικρός κλήρος και μικρή κτηνοτροφική - πτηνοτροφική παραγωγή, αφού εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ότι επιπλέον είναι αδύναμη η καθετοποίηση της παραγωγής. Σε έρευνα, δε, με χρηματοδότηση από το ευρωενωσιακό πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας Ιταλίας 2007- 2013, «Μediterranean Lifestyle», προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις του τομέα τροφίμων ζητάνε χρηματοδότηση για προβολή των προϊόντων και διαφήμισή τους από την Τοπική Διοίκηση. Ηδη, η Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσωπεί τους επιχειρηματίες σε διεθνείς εκθέσεις τροφίμων στο όνομα της διαφήμισης των «τοπικών προϊόντων», πραγματοποιούν εκδηλώσεις γαστρονομίας και οινοτουρισμού, από τα οποία φυσικά κανένα όφελος δεν έχουν εργάτες και μικροί κτηνοτρόφοι.

Στο πλαίσιο, εξάλλου, της διαμόρφωσης των κατάλληλων προϋποθέσεων ενίσχυσης των επιχειρηματιών, η Περιφέρεια Ηπείρου πήρε απόφαση για άρση της απαγόρευσης δημιουργίας επιπλέον πτηνοτροφείων στην περιοχή της Ζίτσας. Αυτή η απόφαση αφορά μόνο τις μεγάλες πτηνοτροφικές μονάδες, αφού οι προδιαγραφές και το κεφάλαιο που απαιτείται για την ίδρυση μονάδας (το λιγότερο 80 - 100 χιλιάδων ευρώ) αποκλείουν μικρούς παραγωγούς. Ολα αυτά, δε, σε ένα Δήμο που ήδη υπάρχει σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.

Τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματιών της περιοχής έχει αναλάβει και το ΤΕΙ Ηπείρου μαζί με άλλα πανεπιστήμια της χώρας. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η μελέτη για το «πράσινο κοτόπουλο», σε συνεργασία με την επιχείρηση «Πίνδος», που στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας στην εταιρεία και τη διαχείριση του κόστους των αποβλήτων.

Περί «ομάδων παραγωγών» και «κρατικών συνεταιρισμών» στο έδαφος του καπιταλισμού

Σημαντικό μέρος της συζήτησης και του προβληματισμού συγκέντρωσαν επίσης οι δήθεν λύσεις που προτείνουν για τα οξυμένα προβλήματα οι άλλες δυνάμεις σε αγροτοκτηνοτρόφους και εργάτες του κλάδου.

Προτάσεις όπως ομάδες παραγωγών, αγορές παραγωγών, προϊόντα χωρίς μεσάζοντες που υποστηρίζουν κύρια οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, ήδη προωθούνται στην περιοχή, στη λογική στήριξης «τοπικών παραγωγών» σε αντίθεση με την «ξένη» Δωδώνη. Συζητήθηκε ότι αυτές οι προτάσεις, όπως και η πρόταση των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που παρουσιάζουν ως λύση τους «κρατικούς συνεταιρισμούς», την «επιστροφή της "Δωδώνης" στα χέρια των παραγωγών και των εργατών», δεν είναι λύση για τους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους και τους εργάτες των εργοστασίων. Κρύβουν ότι σήμερα οι συνεταιρισμοί λειτουργούν ως εταιρείες ΑΕ. Κρύβουν ότι το αστικό κράτος, με τους κρατικούς συνεταιρισμούς και οι ομάδες των παραγωγών στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, των ανταγωνισμών, των νόμων της αγοράς, της ΕΕ και της αστικής διαχείρισης, δεν μπορούν να σημάνουν φιλεργατική ή φιλοαγροτική πολιτική.

Η συζήτηση ειδικά σε αυτό το θέμα ανέδειξε ότι αρκετοί παραγωγοί που δεν έχουν επαφή με το κίνημα, δεν έχουν συζητήσει μαζί μας ολοκληρωμένα την πρόταση διεξόδου του Κόμματος, θεωρούν τις ομάδες παραγωγών και τους κρατικούς συνεταιρισμούς ως τη μόνη εφικτή και ρεαλιστική λύση. Συχνά μπερδεύουν την πρόταση του Κόμματος για παραγωγικούς συνεταιρισμούς στο πλαίσιο της κοινωνικοποιημένης και κεντρικά σχεδιασμένης λαϊκής οικονομίας, με τα μεταβατικά προγράμματα πάλης των οπορτουνιστικών δυνάμεων για κρατικούς συνεταιρισμούς στο έδαφος του καπιταλισμού.

Εγινε προσπάθεια να φωτιστεί η πρόταση διεξόδου του Κόμματος, στη βάση του οφέλους που έχουν από αυτήν εργάτες, φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι και ολόκληρος ο λαός, για τη διασφάλιση επάρκειας, ποιότητας και ασφάλειας στη διατροφή του. Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε με αριθμούς τις τεράστιες δυνατότητες της περιοχής για παραγωγή κοτόπουλου, γαλακτομικών, κρέατος, κρασιού κ.λπ., που σήμερα παράγονται με στόχο τις εξαγωγές και το κέρδος. Για παράδειγμα, η Ηπειρος κατέχει το 30% σχεδόν των κεφαλών πουλερικών πανελλαδικά και το 10% των προβατοειδών.

Το ζήτημα της διατροφής του λαού απασχόλησε τη συζήτηση, με παρεμβάσεις και παραδείγματα από διατροφικά σκάνδαλα και στην περιοχή, παιδιά σε σχολεία των Ιωαννίνων που λιποθυμάνε από την ασιτία και αναδείχτηκε συνολικά πώς η σωστή διατροφή του λαού εμποδίζεται από την καπιταλιστική ιδιοκτησία.

Στόχος να φωτιστεί ο κοινός εχθρός, να αναδειχθεί η ανάγκη της Λαϊκής Συμμαχίας

Αναδείχθηκε πώς ο δρόμος ανάπτυξης που προτείνει το Κόμμα για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, η ένταξη στον παραγωγικό συνεταιρισμό μπορούν να λύσουν τα σοβαρά προβλήματα στον τομέα. Για παράδειγμα, την πρόληψη των καταστροφών που έζησαν οι παραγωγοί του νομού την προηγούμενη περίοδο από τον καταρροϊκό πυρετό. Την αντιμετώπιση της πολύ μεγάλης ανεργίας των νέων στην Ηπειρο, τη βελτίωση του επιπέδου ζωής στην ύπαιθρο που σήμερα ερημώνει, την εξάλειψη των απαράδεκτων και επικίνδυνων συνθηκών και όρων εργασίας στα εργοστάσια τροφίμων. Συζητήθηκε ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για σταθερή εργασία, μείωση του ωραρίου, προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργατών, εμποδίζονται όμως από την καπιταλιστική ιδιοκτησία.

Στη βάση όλων των παραπάνω, έγινε προσπάθεια να αναδειχθεί η ανάγκη της Λαϊκής Συμμαχίας στον τομέα - κλάδο. Να φωτιστεί ο κοινός εχθρός, τα μονοπώλια και η εξουσία τους. Να φωτιστούν τα κοινά προβλήματα και αντίστοιχα τα κοινά αιτήματα. Σε αυτή τη βάση υπάρχει αρνητική πείρα από την έλλειψη δουλειάς για τη συμμαχία. Για παράδειγμα, η εργοδοσία των εργοστασίων τροφίμων της περιοχής («Δωδώνη», «Νιτσιάκος», «Πίνδος» κ.λπ.) επιβάλλουν την κυριαρχία τους δημιουργώντας αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους εργάτες στα εργοστάσια και στους παραγωγούς. Για παράδειγμα, όταν αφήνουν απλήρωτους τους εργάτες, λένε ότι έπρεπε να πληρωθούν οι πτηνοτρόφοι - κτηνοτρόφοι. Οταν οι εργάτες διεκδικούν τα δικαιώματά τους, λένε ότι στρέφονται ενάντια στις οικογένειές τους, που συχνά είναι πτηνοτρόφοι - κτηνοτρόφοι που παραδίδουν γάλα ή κοτόπουλο στις εταιρείες.

Από τη συζήτηση συνολικά φάνηκε ότι η προσπάθεια εξειδίκευσης με βάση τις εξελίξεις και την πείρα στην περιοχή βοηθάει καλύτερα να κατανοούνται οι στοχεύσεις της αστικής τάξης και ο δρόμος για την ανατροπή της.

Υπήρξε ανησυχία σε σχέση με το πώς όλα αυτά που λέμε θα μπουν στη ζωή. Το πώς θα μπουν στον αγώνα ειδικά οι φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι, ξεπερνώντας την κατάσταση έλλειψης οργάνωσης στο νομό, τον εκφυλισμό που έχουν προκαλέσει οι εργοδοτικές και συνεταιριστικές δυνάμεις στο κίνημα των αγροτοκτηνοτρόφων. Πώς μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο εργατικό κίνημα, με δεδομένη την κυριαρχία των εργοδοτικών σωματείων στην πλειοψηφία των εργοστασίων τροφίμων («Πίνδος», «Δωδώνη» κ.ά.).

Αναμφίβολα, η προσπάθεια αυτή είναι ένα μικρό βήμα στην κατεύθυνση των καθηκόντων που βάζει το Κόμμα. Ανέδειξε θετική πείρα αλλά και αδυναμίες. Την ανάγκη παραπέρα εξειδίκευσης και εκλαΐκευσης της πρότασης διεξόδου του Κόμματος. Την ανάγκη για καλύτερη και πιο οργανωμένη παρακολούθηση των οικονομικών εξελίξεων στην περιοχή, την έγκαιρη και αποφασιστική αγωνιστική παρέμβαση για τα οξυμένα προβλήματα στους χώρους δουλειάς, τα χωριά, τις μονάδες των κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων, στη βάση της πολιτικής του Κόμματος.


Της Κατερίνας ΜΙΧΑΛΙΟΥ *
*Η Κατερίνα Μιχαλιού είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΤΕ Ιωαννίνων - ΘεσπρωτίαςΟ καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ