Παρασκευή 13 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- ΚΟ Κ. Μακεδονίας: Ρεπορτάζ από την εκδήλωση «Ο Μάης του '36 με τη ματιά του λογοτέχνη Θέμου Κορνάρου», με την οποία άνοιξαν οι εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από τον ηρωικό Μάη του 1936.

-- ΚΟ Δυτικής Ελλάδας: Ανταπόκριση από τις δραστηριότητες του εργατικού δεκαήμερου που ξεδιπλώνονται σε όλους τους νομούς της περιοχής, με αφορμή την 1η Μάη και τα 80 χρόνια από το Μάη του '36.

-- ΚΟ Αττικής: Πείρα από την επιτυχημένη διακίνηση του απεργιακού «Ριζοσπάστη».

-- Αντιφασιστική Νίκη των Λαών: Την ανωτερότητα του σοσιαλισμού ανέδειξε εκδήλωση της ΚΟ Ασπροπύργου για την 9η Μάη.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Σήμερα, Παρασκευή

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, στις 6 μ.μ., εκδήλωση - ημερίδα με θέμα «80 χρόνια από το Μάη του 1936. Οι ιστορικές συνθήκες της εποχής. Τα γεγονότα και η επίδρασή τους. Ο ρόλος και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Θα μιλήσουν:

-- Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ: «Βιέννη - Παρίσι - Οβιέδο - Μαδρίτη - Θεσσαλονίκη. Το κομμουνιστικό κίνημα στην πολυτάραχη δεκαετία του '30 - '39».

-- Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ: «Το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαδραματίστηκαν τα γεγονότα του Μάη του '36».

-- Ζήσης Λυμπερίδης, Γραμματέας της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ: «Ο Μάης του '36 δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τα γεγονότα. Ο ρόλος του ΚΚΕ. Συμπεράσματα - διδάγματα».

Αύριο, Σάββατο
  • Στις 11 π.μ. ιστορικός περίπατος στα βήματα των εργατών του Μάη του '36. Θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από τη διασταύρωση των οδών Εγνατία και Βενιζέλου.
  • Στις 6 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, εκδήλωση - ημερίδα με θέμα «Η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή τη δεκαετία του '30. Πείρα και διδάγματα για το σήμερα. Κριτήρια και προϋποθέσεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος».

Θα μιλήσουν:

-- Γιώργος Λεοντιάδης, ιστορικός: «Η πορεία του εργατικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή».

-- Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής: «Μάης '36. Διδάγματα και πείρα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Οροι και προϋποθέσεις της ανασύνταξης».

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις:

-- «Η δουλειά στα σωματεία: Το παράδειγμα και η πείρα από τον κλάδο των καπνεργατών», από την Μαργαρίτα Αρβανιτάκη, υποψήφια διδάκτορα Ιστορίας.

-- «Στρατευμένος λαός και Μάης '36», από τον Γιώργο Χρανιώτη, υποψήφιο διδάκτορα Ιστορίας.

-- «Μάης '36: Η αλληλεγγύη του λαού», από τον Κώστα Τζιάρα, υποψήφιο διδάκτορα Ιστορίας.

-- «Οι γυναίκες της εργατικής τάξης βάζουν τη δική τους σφραγίδα στα γεγονότα του Μάη», από την Μαρία Τσολάκη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βιομηχανίας.

Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας, βιβλίου και αρχειακού υλικού.

Την Κυριακή 15/5
  • Στις 11 π.μ., εκδήλωση για τον Τάσο Τούση, στο Ασβεστοχώρι. Θα μιλήσει ο Ηλίας Γκουτζιγιάννης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Στις 7.30 μ.μ., στη Ρωμαϊκή Αγορά, μεγάλη πολιτική - πολιτιστική συγκέντρωση, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Θα παρουσιαστεί το έργο των Γ. Ρίτσου και Μ. Θεοδωράκη «Επιτάφιος».

Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Μ. Ανδρουλιδάκης. Θα ερμηνεύσει η Ρ. Αντωνοπούλου.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διδασκόμαστε από το Μάη του '36, φωτίζουμε το δρόμο για νέους λαϊκούς ξεσηκωμούς

Με τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική συγκέντρωση της Κυριακής 15/5, με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα, θα κορυφωθούν οι πολύμορφες εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από τον ηρωικό Μάη του 1936

Από το θεατρικό δρώμενο που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση

MotionTeam

Από το θεατρικό δρώμενο που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση
Με κεντρικό σύνθημα «Διδασκόμαστε από το Μάη του '36 - Φωτίζουμε το δρόμο για νέους λαϊκούς ξεσηκωμούς - Ο σοσιαλισμός η μόνη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα», συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τον ηρωικό Μάη του '36.

Σήμερα, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - ημερίδα με θέμα: «80 χρόνια από το Μάη του 1936. Οι ιστορικές συνθήκες της εποχής. Τα γεγονότα και η επίδρασή τους. Ο ρόλος και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 15/5, στις 7.30 μ.μ., στη Ρωμαϊκή Αγορά, με τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική συγκέντρωση, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Τα γεγονότα του ηρωικού αγώνα ζωντάνεψαν στην πρώτη εκδήλωση

«Ο Μάης του '36 με τη ματιά του λογοτέχνη Θέμου Κορνάρου» ήταν ο τίτλος της πρώτης εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9/5, στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ξαναζωντάνεψαν στιγμές του ηρωικού αγώνα, μέσα από το θεατρικό δρώμενο στο οποίο αποδόθηκαν 4 σκηνές του «Επιτάφιου» του Γ. Ρίτσου. Παρουσιάστηκαν ο αγώνας και οι διεκδικήσεις των εργατών, με αιτήματα όπως «αύξησις ημερομισθίων», «χορήγησις βιβλιαρίων εργασίας εις τας γυναίκας», «πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψις», «συνδικαλιστικαί ελευθερίαι», κ.ά. Ζωντάνεψαν ξανά η βίαιη καταστολή και το ματοκύλισμα των εργατών από την εργοδοσία και την άρχουσα τάξη, ο θρήνος των νεκρών της εργατικής τάξης και ο νέος παλλαϊκός ξεσηκωμός. Αναδείχθηκε η συνέχεια στους αγώνες του σήμερα, που βάζουν στο στόχαστρο την καπιταλιστική βαρβαρότητα και ανοίγουν το δρόμο για την ανατροπή της.

Από την πρώτη εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ρωμαϊκής Αγοράς

MotionTeam

Από την πρώτη εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ρωμαϊκής Αγοράς
Το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στη συνέχεια, ήταν παραγωγή της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Πρόκειται για σεναριοποιημένη παρουσίαση του βιβλίου του Θέμου Κορνάρου, που με εξαίσια λογοτεχνική ματιά παρουσιάζει το χρονικό των γεγονότων. Το ντοκιμαντέρ εμπλουτίζεται με παρουσίαση στοιχείων για το τι προηγήθηκε του Μάη του '36. Επίσης, περιλαμβάνει καινούργια αρχειακά υλικά, αλλά και κινηματογραφικά στιγμιότυπα, αποσπάσματα από συνεντεύξεις κομμουνιστών συνδικαλιστών που ήταν μάρτυρες και έπαιξαν πρωτοπόρο ρόλο στα γεγονότα, όπως ο Παναγιώτης Αφαλής, αρτεργάτης, πρώην δήμαρχος Συκεών Θεσσαλονίκης, ο Μήτσος Σαχίνης, συνδικαλιστής, πρώην βουλευτής του ΚΚΕ, η Μαρίκα Γαλή, καπνεργάτρια, ο Κώστας Μακρής, εργάτης Μετάλλου, καθώς και αποσπάσματα της συνέντευξης της Μαρίκας Τούση, αδελφής του πρώτου νεκρού του Μάη του '36, αυτοκινητιστή Τάσου Τούση.

Για τη δημιουργία του αξιοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, οπτικοακουστικά υλικά από την ταινία του Τάσου Ψαρρά «ΜΑΗΣ '36» και το ομότιτλο ντοκιμαντέρ του Στέφανου Χατζημιχαηλίδη, υλικό από τα αρχεία του ΚΚΕ, από εφημερίδες της εποχής, από τα αρχεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και από τα αρχεία της Παγκαπνεργατικής Ομοσπονδίας.

Στο βήμα η Θεανώ Καπέτη

MotionTeam

Στο βήμα η Θεανώ Καπέτη
Μπορείτε να δείτε το ντοκιμαντέρ στο πόρταλ «902.gr», στη διεύθυνση www.902.gr/node/96687.

Πολύτιμη παρακαταθήκη για το σήμερα και το αύριο

Η Θ. Καπέτη τόνισε στην ομιλία της ότι «οι ηρωικοί αγώνες των εργατών και όλου του λαού δεν είναι μόνο λαμπρές σελίδες στην Ιστορία, είναι παρακαταθήκη για το σήμερα και το αύριο, διδάσκουν και εμπνέουν, δείχνουν το δρόμο και γεμίζουν αισιοδοξία, γιατί αποδεικνύουν ότι ο λαός έχει τη δύναμη να επιβάλει το δίκιο του, να διώξει από το προσκήνιο της Ιστορίας τους εκμεταλλευτές του ιδρώτα του και να πάρει στα χέρια του τον πλούτο που παράγει».

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο Μάης του '36 ήταν μια ταξική σύγκρουση με γενικότερη σημασία. Πολλά και πλούσια τα συμπεράσματα και τα διδάγματα που μπορούμε να αντλήσουμε. Αυτά τα διδάγματα και τα συμπεράσματα - σε συνδυασμό με τις σύγχρονες επεξεργασίες μας - φωτίζουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο λαός στην πάλη του ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους. Οτι η βασική αντίθεση του καπιταλισμού ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία είναι ανειρήνευτη. Οτι η αστική τάξη όταν υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και όταν απειλείται η κυριαρχία της γίνεται ωμή και αδίστακτη. Από την πρώτη στιγμή που το εργατικό κίνημα απέκτησε οργανωτική πολιτική υπόσταση σε ταξική κατεύθυνση, δέχτηκε και την πιο βάρβαρη καταστολή από τους διάφορους κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς, ταυτόχρονα με την ιδεολογικοπολιτική επίθεση και την προσπάθεια για διάσπαση της ενότητας της εργατικής τάξης, για ενσωμάτωση και συμβιβασμό με μοχλό τους πράκτορες της αστικής τάξης μέσα στο εργατικό κίνημα, τους οπορτουνιστές.

Ο Μάης ήταν η κορύφωση όλων των προηγούμενων αγώνων που ξέσπασαν την εποχή της κρίσης εξαιτίας της χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας και ζωής των εργαζομένων. Ηταν αγώνες - αποτέλεσμα έντονων διεργασιών στο νεαρό εργατικό κίνημα της χώρας. Ενα κίνημα που τα προηγούμενα χρόνια είχε δεχτεί μεγάλα χτυπήματα, τη δεκαετία του '20 και μετά την εφαρμογή του "Ιδιώνυμου". Με διασπαστικά σωματεία που φτιάχνονταν από εργοδότες και αστικά κόμματα, με απεργοσπαστικούς μηχανισμούς ελέγχου και τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς.

Ο Μάης του '36 ανέδειξε ξεκάθαρα ότι το ΚΚΕ είναι "σάρκα από τη σάρκα" της εργατικής τάξης. Ολη του η δράση από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του είναι ταυτισμένη με τους αγώνες της εργατικής τάξης για τα δίκαια και τα συμφέροντά της, με την πορεία της συνειδητοποίησης από τάξη καθεαυτή να γίνεται τάξη για τον εαυτό της.

Οι εκδηλώσεις που επιλέξαμε θα συμβάλουν να μπορέσουμε να εμβαθύνουμε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής, να αναδειχτούν η πείρα του εργατικού κινήματος, ο ρόλος και η τεράστια συμβολή του ΚΚΕ. Ολη αυτή η περίοδος προσφέρεται να φωτιστούν πλευρές που αφορούν τις προϋποθέσεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σήμερα».

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»
Στη μάχη της απεργίας διακινήθηκε χέρι με χέρι

Το πρωτοσέλιδο του απεργιακού «Ριζοσπάστη»
Το πρωτοσέλιδο του απεργιακού «Ριζοσπάστη»
Δυνατό όπλο στη μάχη της ενημέρωσης, της αποκάλυψης των κυβερνητικών σχεδιασμών και του ταξικού αντιλαϊκού χαρακτήρα τους, αλλά και στη μάχη για την οργάνωση της μεγάλης τριήμερης απεργιακής μάχης αποδείχθηκε ο «Ριζοσπάστης» και ειδικά το απεργιακό φύλλο που κυκλοφόρησε το περασμένο Σάββατο.

Το μήνυμα του εργατικού - λαϊκού ξεσηκωμού έφτασε σε χιλιάδες εργαζόμενους από το ίδιο το περιεχόμενο της έκδοσης, αλλά και από το γεγονός ότι η εφημερίδα του ΚΚΕ διακινήθηκε χέρι με χέρι από τις Κομματικές Οργανώσεις. Ο τρόπος που διακινήθηκε ο «Ριζοσπάστης» αποτέλεσε άλλη μια μάχη για να ακυρωθεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού απεργοσπασίας από την εργοδοσία των μεγαλοεκδοτών - Πρακτορείων Τύπου. Γι' αυτό και μετά την απεργία, η στάση της εφημερίδας μας χαιρετίστηκε από τις ταξικές δυνάμεις του κλάδου.

Στην Αττική, από το πρωί του Σαββάτου, δεύτερη μέρα της 48ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος βρέθηκαν στα γραφεία των Οργανώσεων για να παραλάβουν την εφημερίδα και να «εξορμήσουν» σε χώρους δουλειάς και εργατογειτονιές, μεταφέροντας παντού το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Σε λαϊκές αγορές, στο δρόμο, πόρτα - πόρτα, έξω από χώρους δουλειάς και άνθρωπο τον άνθρωπο, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την αναγκαία απάντηση που έπρεπε να δώσει η εργατική τάξη και ο λαός στα μέτρα που αιφνιδιαστικά έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με σκοπό να υπονομεύσει την απεργιακή μάχη. Η διακίνηση του απεργιακού φύλλου συνεχίστηκε και στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Σύνταγμα το απόγευμα του Σαββάτου, το πρωί και το απόγευμα της Κυριακής.

Θετικά στοιχεία που δείχνουν τα περιθώρια βελτίωσης της διακίνησης

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας
Στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας
Ο αριθμός των εφημερίδων που κυκλοφόρησαν οι Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ έφτασε και, σε πολλές περιπτώσεις, ξεπέρασε την αντίστοιχη κυκλοφορία των κυριακάτικων εκδόσεων του «Ριζοσπάστη», που γίνεται και μέσω περιπτέρων. Αν δείχνει κάτι αυτή η μάχη που έδωσαν οι κομμουνιστές και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, είναι ότι ο κύριος δίαυλος διακίνησης της εφημερίδας είναι τα μέλη και οι οπαδοί μας, η ζωντανή και προσωπική συζήτηση με τον εργατόκοσμο σε τόπους δουλειάς και συνοικίες.

Σχεδόν 200 φύλλα περισσότερα από τις προηγούμενες Κυριακές διακίνησε η ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου. Η εξόρμηση περιλάμβανε τη λαϊκή αγορά της Γκράβας και άλλες γειτονιές του κέντρου της Αθήνας. Τις δυνατότητες για την άνοδο της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη» δείχνει και η προσπάθεια της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών, που διακίνησε περίπου 100 φύλλα περισσότερα από το συνηθισμένο. Συνεργεία του Κόμματος βρέθηκαν σε χώρους δουλειάς, όπως στον Ομιλο ΟΤΕ και στην «Teleperformance», καλώντας τους συναδέλφους τους να δώσουν το «παρών» στα απεργιακά συλλαλητήρια. Η εξόρμηση συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Αντίστοιχη προσπάθεια έγινε από τις Οργανώσεις των Εμποροϋπαλλήλων, με εξορμήσεις σε μεγάλα καταστήματα όπως το «Attica», το «Mall» καθώς και σε σούπερ μάρκετ, που δίνοντας τη μάχη για να έχει επιτυχία η απεργία ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, αξιοποίησαν το περιεχόμενο της εφημερίδας και συζήτησαν με βάση την ύλη της.

Μέλη του Κόμματος στα γραφεία της Νίκαιας, με τον απεργιακό «Ριζοσπάστη» στα χέρια
Μέλη του Κόμματος στα γραφεία της Νίκαιας, με τον απεργιακό «Ριζοσπάστη» στα χέρια
Η μάχη της ενημέρωσης για τους εργατικούς αγώνες, που έσπασαν την προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να αποπροσανατολίσουν από το πραγματικό περιεχόμενο του νόμου - λαιμητόμου, την προσπάθειά τους να το περάσουν χωρίς εργατικές - λαϊκές αντιδράσεις, δείχνει τις δυνατότητες και τα αναξιοποίητα περιθώρια για τη βελτίωση της διακίνησης της εφημερίδας του Κόμματος. Δείχνει ότι σε συνθήκες έντασης της επίθεσης σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, που συνδυάζεται με ψέματα, καλλιέργεια αυταπατών, αντικομμουνισμό και πίεση για συμβιβασμό, μπορεί και πρέπει να ανέβει κατακόρυφα η αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη», του πιο κρίσιμου μέσου για τη θωράκιση των κομματικών δυνάμεων.


Εξόρμηση στον Κορυδαλλό, για να διακινηθεί χέρι με χέρι η εφημερίδα
Εξόρμηση στον Κορυδαλλό, για να διακινηθεί χέρι με χέρι η εφημερίδα
ΕΠ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης

Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, θα πραγματοποιήσει στις 19/5 και 20/5 διήμερες εκδηλώσεις με τίτλο: «75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης - Οταν ο λαός πήρε την υπόθεση στα χέρια του».

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν:

  • Την Πέμπτη 19/5, στις 8 μ.μ., στο Ηράκλειο, στην αίθουσα Ανδρόγεω
  • και την Παρασκευή 20/5, στις 8 μ.μ., στο Μάλεμε Χανίων, στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ομιλίες από τους:

-- Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ, με θέμα: «Ο λαός της Κρήτης στη μάχη κατά του ναζισμού»,

-- Αντρέα Κοκοσάλη, μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ, με θέμα: «Η συμβολή των κομμουνιστών στη Μάχη της Κρήτης. Πείρα και διδάγματα».

Θα ακολουθήσει πολιτιστικό - καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει:

  • Στο Ηράκλειο: Μουσικό αφιέρωμα από τον Βασίλη Σταυρακάκη και το συγκρότημά του, με τη συνοδεία χορευτικού συγκροτήματος,
  • Στο Μάλεμε Χανίων: Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα με τη συμμετοχή του Συλλόγου Ριζίτικων «Κρητικές Μαδάρες».
ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλούσιες δραστηριότητες στο πλαίσιο του εργατικού δεκαήμερου

Η σημαντική συμβολή των ΚΟΒ στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση των πολύμορφων εκδηλώσεων ανοίγει δρόμους στη δουλειά της Οργάνωσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται το δεκαήμερο πολύμορφων εκδηλώσεων, που οργανώνει η ΚΟ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ σε κάθε νομό της περιοχής, με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων από την Πρωτομαγιά στο Σικάγο το 1886 και 80 χρόνων από τα γεγονότα του Μάη '36 στη Θεσσαλονίκη. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να αναδειχθούν τα ιστορικά γεγονότα και τα διδάγματά τους, οι αγώνες και οι θυσίες της εργατικής τάξης, η πρωτοπόρα δράση του Κόμματος στην πάλη για καλύτερους όρους ζωής, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, αλλά και να ξεδιπλωθεί πλούσια συζήτηση για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ με εργαζόμενους, λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, να υπάρξει πλούσια συζήτηση για την ανάγκη οργάνωσης και ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, την ανάγκη να πάρει σάρκα και οστά η Λαϊκή Συμμαχία απέναντι στα μονοπώλια, την εξουσία και το κράτος τους.

Το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων οργανώθηκε από τις ΚΟΒ και ειδικά τις κλαδικές. Μπροστά στις εκδηλώσεις, προηγήθηκε συζήτηση στους χώρους δουλειάς, μέσα σε απαιτητικές συνθήκες, όπου ταυτόχρονα γινόταν προσπάθεια για την προετοιμασία της απεργίας και στη συνέχεια για την επιτυχία της τριήμερης απεργιακής μάχης ενάντια στο νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό - Φορολογικό.

Οι ΚΟΒ ανέλαβαν σε μεγάλο βαθμό την προετοιμασία, το πρόγραμμα των πολύμορφων εκδηλώσεων, το στήσιμο, τις ξεναγήσεις στην έκθεση στην Πάτρα με θέμα «Τα πρώτα βήματα και οι πρώτες μάχες της εργατικής τάξης», τις ομιλίες και τις βιβλιοπαρουσιάσεις. Ιδιαίτερη δουλειά έγινε από τις Οργανώσεις για να συγκεντρωθεί αρχειακό υλικό, φωτογραφίες κ.λπ. για τις εκθέσεις με θέμα «Το καπνεργατικό κίνημα στο Αγρίνιο από το 1900 έως το 1936» και «Η πάλη των σταφιδεργατριών και της φτωχής αγροτιάς στο Αίγιο τη δεκαετία του '30», προκειμένου να αναδειχθούν τα τοπικά ιστορικά γεγονότα από τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, τη δράση του Κόμματος στην περιοχή.

Από την έκθεση με τίτλο «Τα πρώτα βήματα και οι πρώτες μάχες της εργατικής τάξης στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα
Από την έκθεση με τίτλο «Τα πρώτα βήματα και οι πρώτες μάχες της εργατικής τάξης στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα
Το δεκαήμερο είναι σε εξέλιξη, ωστόσο είναι ήδη φανεροί οι δρόμοι που ανοίγουν μέσα από μια τέτοια πολύμορφη δραστηριότητα.

Στις βιβλιοπαρουσιάσεις της μπροσούρας με τα υλικά από τη Διημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ, με τίτλο «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, το ρόλος της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ», ζωηρή είναι η κουβέντα όχι μόνο γύρω από τα ιστορικά γεγονότα, αλλά κυρίως για τις εξελίξεις, τους αγώνες και την αποτελεσματικότητά τους, ενώ σημαντικές πλευρές φωτίστηκαν και με βάση τη δουλειά μπροστά στην απεργία.

Αντίστοιχα στις ομιλίες, στην Πάτρα για την ανεργία και τα 5μηνα, στο Αγρίνιο για την πείρα από τους μεγάλους αγώνες των οικοδόμων, αναπτύχθηκε προβληματισμός για το ποια είναι η λύση, αν μπορεί να εκλείψει η ανεργία, πώς αντιμετωπίζεις το ότι πολλοί σήμερα λένε πως έτσι άσχημη που είναι η κατάσταση οι λίγοι μήνες δουλειάς κάτι είναι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για την έκθεση στην Πάτρα, η οποία συγκίνησε, έδειξε ότι «ερχόμαστε από πολύ μακριά και τραβάμε πολύ μακριά»...

Η ταινία «Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα» συγκεντρώνει ιδιαίτερα θετικά σχόλια, καθώς πρόκειται για μια περίοδο άγνωστη για το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ και ταυτόχρονα ξετυλίγεται συζήτηση για τις συνθήκες ζωής και δουλειάς των μεταναστών, την ανάγκη της κοινής πάλης με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Το δεκαήμερο ολοκληρώνεται στην Πάτρα σήμερα και αύριο με το διήμερο του Εργατικού Τομέα της ΚΝΕ, με πλούσιο πρόγραμμα, συζητήσεις για τις εξελίξεις, για την κατάρτιση, εκθέσεις, παρουσίαση ολόκληρου του «Επιτάφιου» του Γ. Ρίτσου και συναυλία με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη». Στόχος είναι η πλατιά συζήτηση με νέους εργαζόμενους και ανέργους, τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, εκείνους που «με τη γερή τους την καρδιά πάνε ορθοπατώντας».

Το πρόγραμμα των υπόλοιπων εκδηλώσεων του εργατικού δεκαήμερου
Σήμερα, Παρασκευή

Στην Πάτρα

  • Αρχίζει το Εργατικό Διήμερο της ΚΝΕ (πλ. Παπανδρέου, Ζαρουχλέικα). Στις 7 μ.μ. συζήτηση με θέμα «Ανεργία: Ποιος φταίει; Υπάρχει λύση;». Στις 9 μ.μ. θα παρουσιαστεί ο «Επιτάφιος» του Γ. Ρίτσου, από το συγκρότημα και τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Στις 11 μ.μ. λαϊκό γλέντι.

Σε Κεφαλονιά - Ιθάκη

  • Στις 8 μ.μ., στο Αργοστόλι, στην αίθουσα του ΕΚΚΙ, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Η συμβολή του ΚΚΕ στους αγώνες του ναυτεργατικού κινήματος». Θα μιλήσει ο Διονύσης Αλιβιζάτος, μέλος της ΤΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ, ναυτεργάτης.
Αύριο, Σάββατο 14/5

Στην Πάτρα

  • Ολοκληρώνεται το Εργατικό Διήμερο της ΚΝΕ. Στις 7 μ.μ. συζήτηση με θέμα την κατάρτιση. Στις 9 μ.μ. κεντρική ομιλία. Στις 10 μ.μ. μεγάλη συναυλία με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

Υπαιθρος Αχαΐας

  • Στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου, έκθεση αρχειακού υλικού και φωτογραφίας με θέμα «Η πάλη των σταφιδεργατριών και της φτωχής αγροτιάς στην Αιγιάλεια τη δεκαετία του '30» (ώρες λειτουργίας: 18.00 - 21.00).

Στην Αιτωλοακαρνανία

  • Στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου Βόνιτσας, η ΚΟΒ Βόνιτσας διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη «στα 130 χρόνια από την 1η Μάη του Σικάγου και στα 80 χρόνια από το Μάη του '36». Θα γίνει ομιλία με θέμα «Οι αγώνες των καπνεργατών και καπνοπαραγωγών» από τον Νώντα Μωραΐτη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Στην Ηλεία

  • Στις 7.30 μ.μ., η ΤΟ Ηλείας διοργανώνει εκδήλωση για το σταφιδικό ζήτημα στην αίθουσα της ΠΕΔ στον Πύργο. Θα μιλήσει ο Νίκος Γκότσης, μέλος της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ.

Σε Κεφαλονιά - Ιθάκη

  • Στις 8 μ.μ., στο Μουσείο στο Ληξούρι θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της μπροσούρας της ΚΕ του ΚΚΕ «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Διονύσης Γεωργόπουλος, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.
Την Κυριακή 15/5

Υπαιθρος Αχαΐας

  • Στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου, έκθεση αρχειακού υλικού και φωτογραφίας με θέμα: «Η πάλη των σταφιδεργατριών και της φτωχής αγροτιάς στην Αιγιάλεια τη δεκαετία του '30». Στις 8 μ.μ., θα γίνει πολιτική συγκέντρωση με το θέμα της έκθεσης. Θα μιλήσει ο Σίμος Ντούμας, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και Γραμματέας της ΤΕ Υπαίθρου Αχαΐας.

Στην Αιτωλοακαρνανία

  • Στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου Αστακού η ΚΟΒ Αστακού διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στα «130 χρόνια από την 1η Μάη του Σικάγου και στα 80 χρόνια από το Μάη του '36». Θα γίνει παρουσίαση της έκδοσης για τη διημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο: «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ», από τον Τίμο Παπανικολάου, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Στη Ζάκυνθο

  • Στις 8 μ.μ., η ΤΕ Ζακύνθου θα πραγματοποιήσει παρουσίαση της ίδιας έκδοσης, στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου. Θα μιλήσει ο Φώτης Κόκλας, μέλος της ΤΕ Ζακύνθου.
Τη Δευτέρα 16/5

Υπαιθρος Αχαΐας

  • Εως και την Τετάρτη 18/5 θα λειτουργεί στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου η έκθεση αρχειακού υλικού και φωτογραφίας της ΤΕ Υπαίθρου Αχαΐας με θέμα: «Η πάλη των σταφιδεργατριών και της φτωχής αγροτιάς στην Αιγιάλεια τη δεκαετία του '30». Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: 18.00 - 21.00.
ΓΚΟΡΥΤΣΑ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Εκδήλωση του ΚΚΕ για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Ασβεστες οι μνήμες της ανωτερότητας του σοσιαλισμού σε εκείνους που τον έζησαν

«Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου». Με έκθεση φωτογραφικού - ιστορικού υλικού που αναδείκνυε την ανωτερότητα του σοσιαλισμού πλαισιώθηκε η εκδήλωση
«Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου». Με έκθεση φωτογραφικού - ιστορικού υλικού που αναδείκνυε την ανωτερότητα του σοσιαλισμού πλαισιώθηκε η εκδήλωση
Την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος έναντι του καπιταλισμού ανέδειξε η εκδήλωση για την 9η Μάη που διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 9/5 η ΚΟ Ασπροπύργου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον οικισμό των Ποντίων, Γκορυτσά Ασπροπύργου, προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον και τη συγκίνησή τους, αφού πρόκειται για ανθρώπους που έζησαν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση και κρίνουν τις κατακτήσεις της από την ίδια τους τη ζωή. Στη συνείδησή τους επιβιώνουν ακόμα η προσφορά και οι κατακτήσεις του σοσιαλιστικού συστήματος, που καμιά προπαγάνδα δεν μπορεί να σβήσει. Στην εκδήλωση μίλησε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και χαιρέτισε η Ελένη Γερασιμίδου, αναδεικνύοντας την τεράστια προσφορά του σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε στην ΕΣΣΔ σε όλη την εργατική τάξη του κόσμου, αλλά και τη συμβολή του ποντιακού ελληνισμού στη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Η Ελένη Γερασιμίδου αναφέρθηκε στην οργανωμένη προσπάθεια της ΕΕ να εξισώσει το ναζισμό με τον κομμουνισμό. Απαντώντας στη βρώμικη προπαγάνδα, η πρώην βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι οι λαοί δεν πρέπει να ξεχνούν ποτέ τη σπουδαία μέρα της 9ης Μάη, τη νίκη απέναντι στην πιο βάρβαρη και σκληρή έκφραση του καπιταλισμού, που «σαν το δράκο που χαροπαλεύει βαράει όπου μπορεί, αλλά στο τέλος θα πεθάνει...». Κλείνοντας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι λαοί γνωρίζουν. Ο,τι κι αν κάνουν, όσο κι αν προσπαθούν να τους απογοητεύσουν, να τους απομακρύνουν, κάποια στιγμή θα καταλάβουν τη δύναμή τους. Ποτέ ξανά πόλεμος, ποτέ ξανά φασισμός».

Η Ελένη Γερασιμίδου
Η Ελένη Γερασιμίδου
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προβολή βίντεο, ενώ στο χώρο λειτούργησε φωτογραφική και ιστορική έκθεση.

Ασύγκριτη η ανωτερότητα του σοσιαλισμού

Στην ομιλία του, ο Θ. Χιώνης ανέφερε πλήθος στοιχείων που τεκμηριώνουν ότι η νίκη της Σοβιετικής Ενωσης κατά της ναζιστικής Γερμανίας και των συμμάχων της, με ηγέτη τον Στάλιν, αποτελεί μια αθάνατη εποποιία που στηρίχτηκε στα τεράστια πλεονεκτήματα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας. Οπως είπε, η Σοβιετική Ενωση νίκησε, με συμβολή παγκόσμιας σημασίας, γιατί είχε διανύσει 20 χρόνια συνειδητής σχεδιασμένης οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Πρόσθεσε ότι ο λαός της, ο Κόκκινος Στρατός υπερασπίζονταν το γεγονός ότι οι εργάτες, οι άμεσοι παραγωγοί του πλούτου είχαν τα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας, τα μέσα παραγωγής και κάτω από ενιαίο πανεθνικό σχεδιασμό κατακτούσαν βήμα - βήμα μια καλύτερη ζωή.

Αναφερόμενος στις κατακτήσεις του σοβιετικού λαού σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Ο ημερήσιος εργάσιμος χρόνος ήταν σταθερός για όλους και δεν ξεπερνούσε τις 41 ώρες τη βδομάδα, όταν σήμερα σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο επικρατεί μια ζούγκλα στις εργασιακές σχέσεις και ο χρόνος εργασίας καθορίζεται με βάση την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.


Δεν υπήρχαν άνεργοι, όταν σήμερα μετά από τόσα χρόνια σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο η ανεργία με αυξομοιώσεις είναι σταθερό φαινόμενο και αντί οι δυνατότητες της τεχνικής και της επιστήμης να αξιοποιούνται προς όφελος των εργαζομένων, δουλεύοντας όλοι λιγότερο και απολαμβάνοντας περισσότερα, μέσα στο πλαίσιο του σάπιου συστήματος προκαλούν κι άλλη ανεργία.

Υπήρχε δωρεάν κρατικό σύστημα Υγείας για όλους, όταν σήμερα μετά από τόσα χρόνια σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο "εύχεσαι" να έχεις την υγεία σου, ενώ όταν χρειαστεί είσαι αντιμέτωπος με την υποβάθμιση υπηρεσιών Υγείας ή βάζεις βαθιά το χέρι την τσέπη.

Η ασφάλιση, η σύνταξη, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ήταν αποκλειστικά υποχρέωση του κράτους χωρίς δαπάνη των εργαζομένων.

Από τη δεκαετία του 1920 στη Σοβιετική Ενωση τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης διαμορφώνονταν στα 60 έτη για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, όταν σήμερα μετά από τόσα χρόνια σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο η Ασφάλιση είναι ή μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση, αρμέγοντας και αφήνοντας ξεκρέμαστους εργαζόμενους και συνταξιούχους όπως με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τσακίζει ό,τι είχε μείνει όρθιο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στη Σοβιετική Ενωση υπήρχε δωρεάν υποχρεωτική εκπαίδευση για όλους, όταν σήμερα μετά από τόσα χρόνια η μόρφωση των παιδιών υποβαθμίζεται και μετατρέπεται σε εμπόρευμα.

Ο Θοδωρής Χιώνης
Ο Θοδωρής Χιώνης
Δεν υπήρχε οικογένεια χωρίς σπίτι, με νερό - ρεύμα - θέρμανση σε πολύ χαμηλές τιμές, χωρίς δάνεια και τράπεζες, όταν σήμερα μετά από τόσα χρόνια σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο υπάρχουν άστεγοι, όταν όλα αυτά τα χρυσοπληρώνουμε, ενώ όσοι έχτισαν ένα σπίτι το πληρώνουν στο κράτος ή κινδυνεύει να τους το πάρει η τράπεζα.

Στη Σοβιετική Ενωση εξασφάλιζαν τις καλύτερες τουριστικές περιοχές για τους εργαζόμενους και κατασκεύαζαν τουριστικές υποδομές για δωρεάν διακοπές, ενώ σήμερα στην Ελλάδα με χιλιάδες νησιά και παραλίες οι διακοπές γίνονται άπιαστο όνειρο για όλο και περισσότερους εργαζόμενους».

Ο Θ. Χιώνης αναφέρθηκε εκτενώς στην πρωτοπόρα συμμετοχή των Ελλήνων και ειδικά των Ποντίων στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, που δίνει απάντηση στη μαύρη προπαγάνδα αστών και οπορτουνιστών.

Οπως είπε «η φτωχολογιά των Ελλήνων της ΕΣΣΔ, εργάτες και αγρότες μετείχαν ενεργά και μαζικά στην Οχτωβριανή Επανάσταση, αναδείχθηκαν στα όργανα της σοβιετικής εξουσίας, είχαν από τα υψηλότερα ποσοστά ένταξης στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Υπήρξαν πρωτοπόροι στην κολεκτιβοποίηση, όπως π.χ. η σταχανοβίτισσα Πάσα Αγγελίνα, που αργότερα εκλέχθηκε και βουλευτίνα του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ. Σημαντική ήταν συνολικά η συμμετοχή των γυναικών στα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα της Σοβιετικής Ενωσης, σε μια περίοδο που στην Ελλάδα ακόμα δεν είχαν το δικαίωμα της ψήφου στις εθνικές εκλογές!

Στη διάρκεια του πολέμου, οι Ελληνες της ΕΣΣΔ πολέμησαν στις γραμμές του Κόκκινου Στρατού, στο παρτιζάνικο κίνημα και στη μάχη της παραγωγής στα μετόπισθεν, κατά του φασισμού. Χιλιάδες ήταν οι Ελληνες που στις 9 Μάη 1945 βρίσκονταν στις μάχιμες μονάδες του Κόκκινου Στρατού, που σφράγισαν στο Βερολίνο την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Βεβαίως, οι ταξικές συγκρούσεις στο εσωτερικό της ΕΣΣΔ τη δεκαετία του 1930 υπήρξαν σφοδρότατες και η σοβιετική εξουσία πήρε μέτρα, τα οποία όμως σε καμιά περίπτωση δεν είχαν χαρακτήρα εθνικό - όπως ισχυρίζονται σήμερα κάποιοι δήθεν ιστορικοί, εργολάβοι του αντικομμουνισμού, κάνοντας λόγο ακόμα και για "γενοκτονία" - αλλά βαθύτατα ταξικό: Εναντίον εκείνων που επεδίωκαν να αποκαταστήσουν την εξουσία των εκμεταλλευτών - και μάλιστα λίγο πριν το ξέσπασμα του Β' ιμπεριαλιστικού Παγκοσμίου Πολέμου. Ακόμα και ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα είχε παραδεχθεί στα απομνημονεύματά του πως "η κάθαρση (της περιόδου 1936 - 1939) καθάρισε τη χώρα και την εξασφάλισε από την προδοσία".

Βεβαίως, οι γελοίοι ισχυρισμοί περί "γενοκτονίας" καταρρίπτονται πρώτα απ' όλα από τα ίδια τα στατιστικά στοιχεία, αφού οι ελληνικοί πληθυσμοί, όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αντιθέτως αυξάνονται και με μεγαλύτερους μάλιστα ρυθμούς από ό,τι ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΣΣΔ στο διάστημα πριν και μετά τον πόλεμο. Η πλέον όμως τρανταχτή απόδειξη έρχεται και πάλι από την ίδια την πορεία των ελληνικών πληθυσμών στην ΕΣΣΔ, από το ότι προόδευσαν σε κάθε σχεδόν τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας: Στην εργασία, στην Επιστήμη, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, παντού.

Πόσοι γνωρίζουν σήμερα ότι ένας από τους πρωτοπόρους που άνοιξαν το δρόμο για την πρώτη πτήση του ανθρώπου στο διάστημα ήταν Ελληνας και "Ηρωας της Σοβιετικής Ενωσης"; Οτι ο διευθυντής του Θεάτρου "Μπολσόι", ο διευθυντής της κρατικής ορχήστρας της Σοβιετικής Ενωσης, ο μουσικός που επιμελήθηκε την τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Επιστημονικού Κινηματογράφου και πόσοι άλλοι ήταν όλοι Ελληνες Πόντιοι της Σοβιετικής Ενωσης;..».

Αναφερόμενος στην ανατροπή του Σοσιαλισμού, ο Θ. Χιώνης τόνισε ότι αυτή «σε καμία περίπτωση δεν δικαιώνει ιστορικά τον καπιταλισμό, αλλά το αντίθετο. Η Σοβιετική Ενωση φυσικά είχε αδυναμίες και αντιμετώπιζε μια σειρά προβλήματα στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού, ειδικά μετά τις τεράστιες καταστροφές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το θέμα ήταν ότι αυτά αντί να αντιμετωπιστούν βαθαίνοντας τις νέες, τις σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής, πάνω στις οποίες βασίζονταν οι κατακτήσεις και η εποποιία της Αντιφασιστικής Νίκης, διάλεξαν λάθος λύσεις. Προβλήματα του σοσιαλισμού πήγαν να τα λύσουν με συνταγές του καπιταλισμού. Αυτό είναι που δεν επιβεβαιώθηκε, ενώ οι εγγενείς δυνατότητες του σοσιαλισμού είναι τεράστιες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ