Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
-- ΚΟ Αττικής: Κάλεσμα ετοιμότητας, οργάνωσης και συσπείρωσης με το ΚΚΕ σε χιλιάδες εργαζόμενους με την Ανακοίνωση της ΚΕ.
-- Λακωνία:Πείρα από την κινητοποίηση της Κομματικής Οργάνωσης κατά την πρόσφατη πυρκαγιά στη Νεάπολη και τις πρωτοβουλίες της στη συνέχεια
-- Δημοκρατικός Στρατός Σάμου: Εκδηλώσεις τιμής από την ΤΕ Σάμου στους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού.
-- Αιτωλοακαρνανία:Ανταπόκριση από τις εκδηλώσεις της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας για τις μάχες της Αμφιλοχίας και της Γουρίτσας.
Κάλεσμα για ετοιμότητα και επαγρύπνηση μπροστά στις εξελίξεις, οργάνωση της πάλης και συσπείρωση με το ΚΚΕ
Εξόρμηση στο λιμάνι του Πειραιά |
Οι κομμουνιστές απευθύνουν κάλεσμα συσπείρωσης και συστράτευσης, ενίσχυσης του ΚΚΕ παντού. Αυτός άλλωστε είναι ο μόνος δρόμος για να ενισχυθεί η καθημερινή πάλη, σε κάθε χώρο δουλειάς και λαϊκή γειτονιά, για να μεγαλώνει το ρεύμα αμφισβήτησης της ίδιας της εξουσίας των μονοπωλίων, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους.
Σε αυτά τα πλαίσια, χιλιάδες αντίτυπα της Ανακοίνωσης της ΚΕ του ΚΚΕ διακινήθηκαν με εξορμήσεις από συνεργεία της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ την τελευταία εβδομάδα. Μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ υλοποιούν το σχέδιο εξορμήσεων που περιλαμβάνει χώρους δουλειάς, αλλά και σημεία όπου μαζικά μπορεί να διακινηθούν αυτήν την περίοδο τα υλικά του Κόμματος.
Η αρχή έγινε το προηγούμενο Σάββατο στο λιμάνι του Πειραιά: Τα ξημερώματα στα πλοία με προορισμό το ανατολικό Αιγαίο και τη Ρόδο και το απόγευμα σε εκείνα με προορισμό την Κρήτη. Την Κυριακή σειρά είχαν παραλίες της Αττικής, όπου συνέρρευσαν χιλιάδες λαϊκού κόσμου. Ακτή του Ηλιου στον Αλιμο, Μπάτης στο Παλαιό Φάληρο και Κινέτα ήταν τα σημεία που βρέθηκαν κομμουνιστές και φίλοι του Κόμματος.
Το πρωί της Δευτέρας η εξόρμηση συνεχίστηκε σε χώρους δουλειάς, όπως στη ΝΟΚΙΑ |
Είναι επίσης κρίσιμο για τα εργατικά λαϊκά στρώματα να αντλήσουν τα πολύτιμα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις τελευταίες εξελίξεις, ώστε να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η πάλη τους. Οπως τονίζεται άλλωστε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ, «οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η ΕΕ και ο καπιταλισμός δεν μπορούν να αλλάξουν με διαπραγματεύσεις, εναλλαγή κυβερνήσεων και δημοψηφίσματα. Η κατάσταση για τον λαό θα χειροτερεύει, και εξαιτίας των ανταγωνισμών που οξύνονται μεταξύ των καπιταλιστικών χωρών και των ιμπεριαλιστικών κέντρων, εντός και εκτός Ευρωζώνης».
Οι κομμουνιστές σημείωναν στις εξορμήσεις ότι τα «προαπαιτούμενα» που ψηφίστηκαν, είναι μόνο η αρχή της κλιμακούμενης αντιλαϊκής επίθεσης, γι' αυτό χρειάζεται ένταση της πάλης και συσπείρωση με την πολιτική του ΚΚΕ, επαγρύπνηση και ετοιμότητα μπροστά στις εξελίξεις που έρχονται. Αυτή είναι και η καλύτερη απάντηση στις μεθοδεύσεις της συγκυβέρνησης που προσπαθεί να κερδίσει ξανά χρόνο, να αποσπάσει τη λαϊκή συναίνεση, λέγοντας ψέματα ότι τάχα θα... «βελτιώσει» το νέο μνημόνιο, χρησιμοποιώντας ξανά το μανδύα της «διαπραγμάτευσης». Η αλήθεια είναι ότι ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων, για την τελική διαμόρφωση του τρίτου μνημονίου, έχει ως δεδομένο αφενός το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο των δύο προηγούμενων μνημονίων που διατηρούνται στο ακέραιο και αφετέρου τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, έναντι των λυκοσυμμαχιών που αυτό συμμετέχει.
Με το «Ριζοσπάστη» και την Ανακοίνωση, στην «Ακτή του Ήλιου», στον Άλιμο |
Η εξόρμηση συνεχίστηκε το πρωί της Δευτέρας σε χώρους δουλειάς. Σε αυτά τα πλαίσια, η ΚΟ πληροφορικής της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών, οργάνωσε πλατιά εξόρμηση στη Μεταμόρφωση, στην εταιρεία ΝΟΚΙΑ, μεγάλο μονοπώλιο του κλάδου με πάνω από 1.000 εργαζόμενους.
Από νωρίς το πρωί οι κομμουνιστές ενημέρωναν τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις και τους καλούσαν να μην τσιμπήσουν στους νέους εκβιασμούς της κυβέρνησης και των δανειστών. Οι εργαζόμενοι κατά δεκάδες μπαίνοντας στην εταιρεία, κοντοστέκονταν, χαιρετούσαν τους συναδέλφους τους και η κουβέντα άναβε αμέσως.
Ηταν φανερή η δυσαρέσκεια για τα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται, για το σύνολο της ζωής τους και των οικογενειών τους. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι με την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, αυτομάτως μεγάλωσε και το κόστος σίτισης μέσα στην εταιρεία. Ο θυμός ήταν μεγάλος από εργαζόμενους που νιώθουν εξαπατημένοι, ειδικά μετά το δημοψήφισμα και βλέποντας ότι πάλι θα πληρώσουν το μάρμαρο, μοιράζονται τον προβληματισμό με τους κομμουνιστές λέγοντας «κάτι πρέπει επιτέλους να κάνουμε...».
Είναι επίσης αποκαλυπτικό ότι οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική μέσα στην εταιρεία, που κάλεσαν ανοιχτά για υπερψήφιση του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα τώρα κρύβονται, καλλιεργούν την αναμονή, κάνουν τα πάντα για να βάλουν εμπόδια στην οργάνωση των εργαζομένων. Ακόμα και μετά την πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για συλλογή δεκάδων υπογραφών για διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης, οι συνδικαλιστές που στηρίζουν την κυβέρνηση σφυρίζουν αδιάφορα, αφού θέλουν τους εργαζόμενους θεατές, μπροστά στην λαίλαπα των μέτρων που εξαπολύεται.
Οι κομμουνιστές με την εξόρμηση κάλεσαν τους εργαζόμενους να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, ακόμα και στις καλοκαιρινές άδειές τούς. Να μην χαθεί μέρα, για την οργάνωση του αγώνα τόσο μέσα στο χώρο δουλειάς, για σοβαρά ζητήματα που υπάρχουν, όσο και στους τόπους κατοικίας. Κανένας μόνος του μπροστά στην νέα λαίλαπα που εξαπολύει το κεφάλαιο απέναντι στους εργαζόμενους.
Οι εξορμήσεις συνεχίζονται τις επόμενες μέρες, με το «Ριζοσπάστη» και το φυλλάδιο με την Ανακοίνωση της ΚΕ. Συνεργεία του Κόμματος θα βρεθούν από την Παρασκευή και όλο το Σαββατοκύριακο σε καταπέλτες πλοίων, στο λιμάνι του Πειραιά. Επίσης εξορμήσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή στη Σαλαμίνα, στην πρώτη Πλαζ Βούλας, στην ελεύθερη παραλία της Βάρκιζας, στον Ωρωπό, στην Ψάθα, στο Σχινιά Μαραθώνα, στο Λαύριο και τη Λούτσα.
Συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου, η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 2 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στο κοινοτάφιο στην είσοδο του χωριού Λέκκα.
Εκδήλωση τιμής και μνήμης από την ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ την περασμένη Κυριακή στον Κέρκη για τους 200 μαχητές
Το 1949 η τότε αστική κυβέρνηση χρειάστηκε να στείλει 12.000 στρατό στο νησί, για να τα βγάλει πέρα με τον κατά 20 φορές μικρότερο αριθμητικά λαϊκό στρατό, τα παλικάρια του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου, όταν πια η μεγαλειώδης αντίσταση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας είχε ηττηθεί. Τα παλικάρια του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου δεν εννοούσαν να καταθέσουν τα όπλα, παρ' όλο που η ήττα τους ήταν ορατή. Εδωσαν τη μάχη μέχρι το τέλος, θυσιάζοντας τη ζωή τους και μαζί με αυτούς οι περισσότεροι μαχητές τους.
Ο Δημοκρατικός Στρατός Σάμου δημιουργήθηκε τον Ιούλη του 1947, με επικεφαλής τον Γιάννη Μαλαγάρη Συνταγματάρχη του ΔΣΕ στρατιωτικό διοικητή, και τον Γιάννη Σαλλά από την Ικαρία, αντισυνταγματάρχη, πολιτικό επίτροπο του ΔΣΕ και πολιτικό αρχηγό του ΔΣE, σταλμένο από την ΚΕ του Κόμματος. Ηταν η απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης, η οποία για να περάσει από φωτιά και σίδερο το κίνημα και στη Σάμο έστειλε το νομάρχη Κούρσουλα να οργανώσει τους ΜΑΥδες και άλλες παρακρατικές οργανώσεις και να σκορπίσει την τρομοκρατία, τον φόβο και το θάνατο. Χωριά λεηλατήθηκαν και ρημάχτηκαν. Οι μαρτυρίες των ίδιων των μαχητών του ΔΣΣ λένε: «Η βία ξεπέρασε τα όρια. Οι βασανιστές δέρνουν μέχρι που κουράζονται. Οι αγωνιστές κρύβονται για να γλιτώσουν τον εξευτελισμό και το ξύλο των ανακρίσεων του Μπέτσου του αρχιΜΑΥ και οι φυλακές γεμίζουν από δημοκρατικούς πολίτες. Ετσι, άλλος δρόμος δεν υπάρχει πια για μας, παρά μόνο ο δρόμος του βουνού και της λευτεριάς».
Από την εκδήλωση της ΤΕ Σάμου στον Κέρκη |
Ο Δημοκρατικός Στρατός Σάμου ατσαλώθηκε μέσα στη στέρηση και την κακουχία και εξελίχθηκε μοναδικός παρτιζάνικος στρατός που πολέμησε πραγματικά σαν τάγμα θυσίας. Ο Γιάννης Μαλαγάρης και ο Γιάννης Σαλλάς αποτέλεσαν τα πρότυπα για τους αντάρτες μαχητές, στην παλικαριά, στην αυτοθυσία, στο ήθος και την ανθρωπιά. Στο πλευρό τους αναδείχτηκαν και άλλα παλικάρια όπως οι Κώστας Γριδάκης, Θεμιστοκλής Θεοδωρής, Σίμος Γεράκης, Λευτέρης Βασιλάκης, Μανώλης Κέλης, Μέχρης Καρναβάς, Αντώνης Μάζαρης, Αλέκος Καρναβάς, Δημήτρης Παπαγεωργίου και πολλοί άλλοι.
Τον Απρίλη του 1949 ο ΔΣΣ αριθμούσε πάνω από 700 αντάρτες. Αντιμετωπίζοντας τρομερές δυσκολίες στον εξοπλισμό και την τροφοδοσία, στηριγμένος όμως στη λαϊκή συμπαράσταση, ο Δημοκρατικός Στρατός Σάμου ατσαλώθηκε μέσα στη στέρηση και την κακουχία και εξελίχθηκε μοναδικός παρτιζάνικος στρατός που πολέμησε πραγματικά σαν τάγμα θυσίας.
Στις 21 Ιούλη του 1949 έγινε η μεγάλη μάχη του Κέρκη. Οι μαχητές περικυκλώθηκαν από τις δυνάμεις του αντιπάλου. Ο Γιάννης Μαλαγάρης μπροστά στον κίνδυνο να πιαστεί αιχμάλωτος αυτοκτόνησε μαζί με τον Γρυδάκη και άλλους συντρόφους του.
Στις 18 Οκτώβρη 1949 και ύστερα από προδοσία πιάστηκαν από τους εχθρούς ο Γιάννης Σαλλάς με τους συντρόφους τους Σαράντου, Καρούτσο κ.ά. Ηταν οι τελευταίοι εναπομείναντες στον Κέρκη. Στο σήμα που έδωσε ο λόχος ότι «συνελήφθη ο Σαλλάς και ο Σαράντου», η απάντηση από τη διοίκηση ήταν: «Μεταφέρατε τα πτώματα στην πρωτεύουσα». Μετέφεραν τον Σαλλά και τους συντρόφους από την Καλλιθέα στην τοποθεσία «Κόκκινα χώματα» και τους εκτέλεσαν.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης της περασμένης Κυριακής στον Κέρκη, κατά την ομιλία του, ο Κώστας Τζίχας μέλος της ΤΕ Σάμου ανέφερε δείχνοντας την εποποιία της πορείας του ΔΣ Σάμου ανέφερε σχετικά: «Χρειάστηκαν να έρθουν στη Σάμο ο στρατάρχης Παπάγος και ο Αμερικανός επικυρίαρχος στρατηγός Βαν Φλιτ για να υποδείξουν στους υφισταμένους τους τα σκληρότερα μέτρα εκφοβισμού του λαού και να επιβάλουν μέχρι την εκκένωση των χωριών του Καρβούνη και του Κέρκη, προκειμένου να "στραγγαλίσουν" το αντάρτικο κίνημα. Οι νεκροί του ΔΣ πάνω από 200 και οι τραυματίες πάνω από 700, δείχνουν την άνιση μάχη με 20πλάσιες δυνάμεις καθεστωτικών - που τις είχε καθηλωμένες μέχρι το Μάρτη του 1949 - και έχουν αφήσει λαμπρές και στέρεες παρακαταθήκες στο εργατικό και λαϊκό - επαναστατικό κίνημα του νησιού μας.
Οπως τόνισε «Μας εμπνέουν και μας συντροφεύουν στους καθημερινούς αγώνες μας, η μαχητικότητα, ο ηρωισμός, το ηθικό ανάστημα, ο δίκαιος αγώνας, η αυτοθυσία τους». Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη δράση του ΔΣΣ, τον αλτρουισμό και το καθημερινό παράδειγμα των μαχητών και μαχητριών στοιχεία που ανύψωσαν το ηθικό τους ανάστημα και αγκαλιάστηκαν από το λαό του νησιού, που τους στήριξε, τους τροφοδότησε και τους περιέθαλψε γιατί ένιωσε τον αγώνα τους, δικό του αγώνα.
Ο ΔΣ Σάμου -υπογράμμισε ο ομιλητής- ανέτρεψε όλα τα στρατιωτικά δεδομένα και προγνωστικά, δίνοντας μαθήματα παρτιζάνικου αγώνα σε έναν απελπιστικά περιορισμένο χώρο χωρίς καμιά βοήθεια, χωρίς εφοδιασμό και επαρκή οπλισμό».
Στο μνημείο του ΔΣ Σάμου κατέθεσαν στεφάνια, το Παράρτημα Σάμου ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης , το ΤΣ Σάμου της ΚΝΕ, η ΚΟΒ Μαραθοκάμπου και η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με προσκλητήριο νεκρών. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαραθοκάμπου Βαγγέλης Χαρτοφύλλης.
Ακολούθησε κέρασμα κάτω από τον ίσκιο των πλατάνων, από την ΚΟΒ Μαραθοκάμπου που συνδιοργανώνει κάθε χρόνο την εκδήλωση.
Αμεση η κινητοποίηση των μελών και των οπαδών του Κόμματος, τόσο για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Νεάπολη όσο και για την οργάνωση της πάλης των πυρόπληκτων
Eurokinissi |
60.000 στρέμματα γεωργικής, δασικής και βοσκήσιμης έκτασης έγιναν στάχτη, ενώ μέχρι σήμερα ελάχιστα είναι όσα έχουν γίνει για τους πληγέντες... |
Η φωτιά στη Νεάπολη ξεκίνησε περίπου στις 5 τα ξημερώματα της Παρασκευής 17 Ιούλη και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που φυσούσαν στην περιοχή.
Ελάχιστη ώρα μετά είχε ενημερωθεί σχετικά η Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ και αμέσως μπήκαν σε ετοιμότητα οι Κομματικές Οργανώσεις, ιδιαίτερα η ΚΟΒ Μολάων, στο χώρο ευθύνης της οποίας περιλαμβάνεται η περιοχή των Βατίκων.
Οι κομμουνιστές και οι φίλοι του Κόμματος που ήταν στην περιοχή, από την πρώτη στιγμή ρίχτηκαν στη μάχη μαζί με τους κατοίκους για την κατάσβεση της φωτιάς. Το ίδιο έκαναν και μέλη και φίλοι του ΚΚΕ από άλλες περιοχές που βρίσκονταν στην περιοχή για διακοπές.
Κλιμάκιο του Κόμματος που πήγε αμέσως στην περιοχή της Νεάπολης, με επικεφαλής τον Νίκο Γόντικα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, και στο οποίο συμμετείχε επίσης η Ελένη Αναγνωστοπούλου, δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Μονεμβασιάς, παρέμεινε όλη τη μέρα στην περιοχή της πυρκαγιάς και μεταξύ άλλων έκανε μια πρώτη εκτίμηση των καταστροφών σε καλλιεργήσιμες και δασικές εκτάσεις. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ κατέγραψε την έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας και υποδομών, καθώς και την προχειρότητα στο συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων του αστικού κράτους αλλά και προβλήματα σε ζητήματα προετοιμασίας τους.
apela.gr |
Η κινητοποίηση αυτή συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες, για την οργάνωση και τη στήριξη της πάλης των πυρόπληκτων λαϊκών στρωμάτων της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη την επομένη της πυρκαγιάς, το Σάββατο 18 Ιούλη, εκδόθηκε ανακοίνωση της ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, με αιτήματα πάλης και διεκδικήσεις. Με την ανακοίνωση στο χέρι, από την ίδια κιόλας μέρα, καθώς και τις μέρες που ακολούθησαν, οι κομματικές δυνάμεις πρωί και απόγευμα έκαναν εξορμήσεις στη Νεάπολη και τα γύρω χωριά.
Στις 20 Ιούλη, με νέα ανακοίνωσή της, η Τομεακή Επιτροπή του Κόμματος ζήτησε άμεσα μέτρα για τους μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους που είχαν τα κοπάδια τους από αιγοπρόβατα στις καμένες περιοχές (περίπου 6.000 αιγοπρόβατα) και αντιμετώπιζαν πρόβλημα επιβίωσης, καθώς κάηκαν οι αποθήκες με τις ζωοτροφές τους και οι γεωργικές εκτάσεις που βοσκούσαν. Η παρέμβαση της Κομματικής Οργάνωσης έκανε την Περιφέρεια και άλλους αρμόδιους φορείς να δώσουν υποσχέσεις για άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος.
Δυο μέρες μετά, εξάλλου, την Τετάρτη 22 Ιούλη, αγροτοκτηνοτρόφοι από τη Λακωνία, μεταξύ τους και από την περιοχή της Νεάπολης συμμετείχαν σε συλλαλητήριο στην Τρίπολη, ενώ την ίδια μέρα δική της ανακοίνωση εξέδωσε και η ΚΟΒ Μολάων του Κόμματος, με την οποία συνεχίστηκε η παρέμβαση των κομμουνιστών και τις επόμενες μέρες.
Στόχος πλέον είναι η δημιουργία Επιτροπής Αγώνα, για την προώθηση άμεσων αιτημάτων πάλης και τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης των πληγέντων.
Κλιμάκιο της ΤΟ Λακωνίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου και τον Γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης, Δημήτρη Μαστρογιαννόπουλο έκαναν περιοδεία στις πληγείσες περιοχές από τη μεγάλη φωτιά στην Νεάπολη της Λακωνίας, τo Σάββατο 25 Ιούλη.
Μία βδομάδα μετά τη μεγάλη καταστροφή, ελάχιστα μέχρι ανύπαρκτα μέτρα για στοιχειώδη ανακούφιση των πληγέντων έχουν παρθεί.
Χαρακτηριστικά, από τη συνάντηση με το δήμαρχο Μονεμβάσιας Ηρ. Τριχίλη και την ενημέρωση με στοιχεία που δόθηκαν στο κλιμάκιο, προκύπτει ότι περίπου 60.000 στρέμματα γεωργικής, δασικής και βοσκήσιμης έκτασης έγιναν στάχτη, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει άμεσος σχεδιασμός για αντιπλημμυρικά φράγματα με κορμούς, για να αποφευχθεί νέα καταστροφή από πλημμύρες, σε περίπτωση έντονης ξαφνικής νεροποντής. Το μέγεθος της καταστροφής έφτασε ακόμα και ως τη θάλασσα, αφού η φωτιά σταμάτησε στην παραλία, καίγοντας δύο βάρκες, και αποκαΐδια φαίνονται με γυμνό μάτι ακόμα και στο νερό της θάλασσας.
Δεν έχει ανοίξει η διαδικασία ατομικών δηλώσεων των καταστροφών στον ΕΛΓΑ, αν και έχουν καεί περισσότερα από 100.000 ελαιόδεντρα, αλλά και αμπέλια , μελίσσια, ζώα κ.ά.
Ειδικά οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν οξυμένο πρόβλημα επιβίωσης, αφού κατακάηκαν οι βοσκήσιμες εκτάσεις και ο μόνος τρόπος επιβίωσης των κοπαδιών είναι η παροχή δωρεάν ζωοτροφών μέχρι να δοθεί μονιμότερη λύση. Μέχρι τώρα καμία ποσότητα δεν δόθηκε από το κράτος στους 15 κτηνοτρόφους με 6.000 περίπου ζώα, στην περιοχή. Μικροποσότητες που φτάνουν μόνο για 2 - 3 μέρες, δόθηκαν δωρεάν από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και ιδιώτες. Ταυτόχρονα όπως είπαν κάτοικοι και κτηνοτρόφοι στο χωριό Αγιο Νικόλας, δεν υπάρχει ούτε δυνατότητα να πάρουν λεφτά από την τράπεζα από τους λογαριασμούς τους, με τους περιορισμούς στις αναλήψεις.
Αλλά και αυτοί που κάηκε το σπίτι τους φιλοξενούνται σε συγγενείς, ενώ θα μπορούσε να υπάρξει άμεσα από το δήμο, την Περιφέρεια ή κεντρικά το κράτος επιδότηση ενοικίου, αφού είναι πολύ χαμηλά στην περιοχή.
Επίσης κάηκαν 6 επαγγελματικοί χώροι και οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει τίποτα, ενώ δεν αναγνωρίζουν ως καταστροφή και συνεπώς ως αντικείμενο αποζημίωσης το καμένο αρδευτικό σύστημα (πλαστικοί σωλήνες, μπεκ κ.ά.) του κάθε αγροτικού νοικοκυριού.
Στις επισκέψεις στον Πυροσβεστικό σταθμό Μολάων και τη δασική υπηρεσία αναδείχτηκαν οι μεγάλες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και μέσα, αφού ένας μόνο δασολόγος, ένας δασοπόνος και 9 δασοφύλακες είναι για 1,5 εκατ. στρέμματα, ενώ η απώλεια στη φωτιά του καινούργιου -ενός έτους- υδροφόρου οχήματος της πυροσβεστικής, δυσκολεύει την κατάσταση και επείγει η άμεση αντικατάστασή του.
Καθολική ήταν εξάλλου η άποψη να κηρυχτεί η περιοχή πυρόπληκτη και στη συνάντηση με τον πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου Αγίων Αποστόλων Π. Μπατσάκη και τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Νεάπολης.
Από την πλευρά του κλιμακίου του ΚΚΕ, τονίστηκε η απαράδεκτη καθυστέρηση άμεσων μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης και δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή, απαιτώντας να κηρυχτεί η περιοχή πυρόπληκτη, με άμεση ενίσχυση των πληγέντων, άμεσα αντιπλημμυρικά φράγματα, δωρεάν επαρκείς ζωοτροφές για τους κτηνοτρόφους, απαλλαγή από τις εισφορές σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, τιμολόγια ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερού κ.ά., πάγωμα χρεών, διατροφή και επιδότηση ενοικίου για τους πυροπαθείς άστεγους. Ταυτόχρονα θα το θέσουν στην Ευρωβουλή απαιτώντας έκτακτη ενίσχυση από το ταμείο αλληλεγγύης (από χρήματα δηλαδή των λαών των κρατών - μελών) για τους πληγέντες και τις υποδομές.
Ωστόσο τόνισαν ότι η δημιουργία Επιτροπής Αγώνα που θα συσπειρώνει τους κατοίκους και θα διεκδικεί την επούλωση των πληγών και την αξιοπρεπή επιβίωση στον τόπο τους, είναι η καλύτερη δύναμη πίεσης και απάντησης, για να μην επιτρέψουν την εγκατάλειψη που γίνεται συνήθως, όταν σταματήσουν τα φώτα της δημοσιότητας.
Οι ήρωες μαχητές της 8ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, της διήμερης επιθετικής και νικηφόρας μάχης της 12ης και 13ης Ιούλη του 1944 τιμήθηκαν στην κεντρική πλατεία Αμφιλοχίας την περασμένη Δευτέρα 27 Ιούλη.
Στο χρονικό της μάχης της Αμφιλοχίας αναφέρθηκε ο Νίκος Τσάμης, που είχε πάρει μέρος ως δεκαεπτάχρονος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Μωραΐτης, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με προβολή βίντεο, αφιερωμένου στη δράση του θρυλικού ΕΛΑΣ στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, και ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καθώς και από τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδας και Αιγάλεω. Στο προσκλητήριο νεκρών διαβάστηκαν τα ονόματα των 73 πεσόντων αγωνιστών στις 12 - 13 Ιούλη 1944 και των 16 πεσόντων στη δεύτερη μάχη της Αμφιλοχίας την 1η Ιούλη του 1948. Στο βίντεο οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν για γεγονότα - σταθμούς της εποχής εκείνης, εκτός από τις ηρωικές μάχες: Για την επίθεση στο σταθμό του Αιτωλικού, τις μαζικές εκτελέσεις της Μεγάλης Παρασκευής του 1944 στο Αγρίνιο, την ομαδική εκτέλεση 59 αγωνιστών στα Καλύβια καθώς και την εκτέλεση της Μαρίας Δημάδη.
Στην ομιλία του Νίκος Μωραΐτης αναφέρθηκε στη συμβολή της εργατικής τάξης και του λαού μας, με μπροστάρη το ΚΚΕ, στη μάχη για τη συντριβή του φασισμού.
Εκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων στην εκδήλωση για τη μάχη της Αμφιλοχίας |
Ομως, απώλειες είχαν και τα τμήματα του ΕΛΑΣ. Πάνω από 70 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Σήμερα, αυτή η θυσία φαίνεται στα μάτια μας μεγάλη. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν υπεράνθρωποι. Εκαναν αυτό που απαιτούσαν οι καιροί. Στάθηκαν στο ύψος του καλέσματος της εποχής τους. Και από αυτή την τόσο σημαντική μάχη βγαίνει το συμπέρασμα ότι και σήμερα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των καιρών μας, και να παλέψουμε για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Επίσης, η δράση του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ κ.λπ. διδάσκει ότι κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος, μπροστά σε έναν λαό αποφασισμένο, που ξέρει πού πρέπει να πάει και τι πρέπει να αφήσει πίσω του. Στην Ιστορία όμως πέρα από τα σωστά διδάσκουν και τα λάθη».
Η εκδήλωση για τη μάχη της Γουρίτσας, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26/7 στο αφιερωμένο σ' αυτήν μνημείο, άνοιξε με χαιρετισμό από τον Θανάση Αλεξάκη, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που αναφέρθηκε στο χρονικό. Ακολούθησε ομιλία από τον Βασίλη Θεοδωρόπουλο, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νεκρών όπου διαβάστηκαν τα ονόματα των 5 ηρώων, πεσόντων αγωνιστών της μάχης.
Η μάχη δόθηκε στις 10 Ιούλη του 1943, μετά την πληροφορία που είχε φτάσει στο αρχηγείο Τριχωνίδας του ΕΛΑΣ από την Οργάνωση του ΕΑΜ στο Αγρίνιο, ότι Γερμανοί και Ιταλοί σχεδιάζουν να εγκατασταθούν στο Θέρμο. Η πληροφορία έφτασε μέσω της Μαρίας Δημάδη, μεταφράστριας των Γερμανών, πληροφοριοδότη του ΕΑΜ. Επρεπε πάση θυσία να αποτραπούν τα σχέδια των κατακτητών αφού η εγκατάσταση των Γερμανών στο Θέρμο σήμαινε αποκοπή του αντάρτικου τμήματος από τις βάσεις ανεφοδιασμού, διχοτόμηση της ορεινής Τριχωνίδας, με το Θέρμο να γίνεται γερμανική σφήνα στην καρδιά της ανταρτοκρατούμενης περιοχής και, τέλος, αποκοπή από τη Μακρυνεία και τη Ναύπακτο.
Ο Ν. Μωραΐτης, κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, στην Αμφιλοχία |
Παρόλο που έγινε γρήγορα η προετοιμασία, δεν ήταν πρόχειρη: Οι αντάρτες κατάφεραν να κάνουν ακόμα και ασκήσεις ετοιμότητας για να αντιμετωπίσουν όλα τα ενδεχόμενα. Επικεφαλής ήταν ο εμπειροπόλεμος ταγματάρχης του ΕΛΑΣ καπετάν Επαμεινώντας (Βασίλης Σκιαδάς). Γερμανοί με 14 αυτοκίνητα, 3 μοτοσικλέτες και 120 άνδρες κατέφθασαν στην περιοχή. Ο ανιχνευτής μοτοσικλετιστής, τους ειδοποιεί ότι δεν υπάρχει φόβος και ότι μπορούν να περάσουν. Οι αντάρτες περίμεναν μέχρι να φτάσουν όλες οι δυνάμεις των Γερμανών στο κέντρο του πεδίου βολής τους και τότε δόθηκε η εντολή για μάχη. Οι Γερμανοί αιφνιδιάστηκαν, είχαν απ' την αρχή βαριές απώλειες ενώ οι υπόλοιποι κατάφεραν να βγουν από τα αυτοκίνητα και να οχυρωθούν. Σύντομα όμως οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ επικράτησαν εξοντώνοντας τους 117 από τους 120 άντρες, τραυματίζοντας και αιχμαλωτίζοντας 2, ενώ μόλις 1 Γερμανός ξέφυγε.
Η Μάχη της Γουρίτσας κατέρριψε το μύθο του αήττητου του γερμανικού στρατού αφού ματαιώθηκε οριστικά η εγκατάσταση των Γερμανών στο Θέρμο. Από τότε το αντάρτικο του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ πήρε φτερά, ατσαλώθηκε και ισχυροποιήθηκε στην περιοχή και ευρύτερα.
Η νικηφόρα μάχη της Γουρίτσας απέδειξε ότι ο γερμανικός στρατός δεν είναι ανίκητος (φωτ. από την εκδήλωση τιμής στο μνημείο που έχει στηθεί στο σημείο της μάχης) |