Τετάρτη 3 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δεν παζαρεύουμε τις ανάγκες μας, στις 17 Απρίλη βγαίνουμε στον δρόμο

Σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στις 17 Απρίλη, μέρα πανεργατικής απεργίας, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα για τα αιτήματα των επαγγελματιών, καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Πιάνοντας το νήμα από τις απεργιακές διαδηλώσεις στις 28 Φλεβάρη, η Ομοσπονδία χαιρετίζει τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους έμπορους, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές που βγήκαν στον δρόμο «ξεπερνώντας τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που δεν πήραν έστω μια τυπική απόφαση». «Με παρακαταθήκη τους αγώνες που έχουν ήδη ξεδιπλωθεί, μπορούμε με ακόμα καλύτερους όρους να οργανώσουμε την αγωνιστική συνέχεια στις 17/4. Για να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής που επιβάλλουν κυβέρνηση και ΕΕ προς όφελος του πραγματικού ενόχου για κάθε πρόβλημα που βιώνουμε, την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων», τονίζει.

Μπροστά στη νέα κινητοποίηση καλεί τους επαγγελματίες να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια και τη φορολεηλασία. «Η ακραία ακρίβεια που γονατίζει τα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας, που εξανεμίζει το όποιο εισόδημα, είναι αέρας στα πανιά των μεγάλων ομίλων», σχολιάζει και προσθέτει ότι το 2022, χρονιά της «έκρηξης» του πληθωρισμού, «οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση των κερδών κατά 75,5%, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 25,1 δισ. ευρώ!». Την ίδια στιγμή, τα λαϊκά στρώματα τροφοδοτούν με την υπερφορολόγησή τους τα φορολογικά έσοδα και την «υπεραπόδοση» του προϋπολογισμού. «Ο ιδρώτας του λαού μετατρέπεται σε επιδοτήσεις και κίνητρα επενδύσεων που τσεπώνουν διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι, τροφοδότησαν τον πληθωρισμό, ενώ η κυβέρνηση εμπαίζει τον λαό με τα "pass" της εξαθλίωσης», καταγγέλλει η Ομοσπονδία.

Ειδικά οι επαγγελματίες πασχίζουν αυτήν την περίοδο να βγάλουν άκρη «με τα νέα POS και τα myDATA υπό την απειλή τσουχτερών προστίμων, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εκσυγχρονίσουμε ή να αποκτήσουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό», ενώ χιλιάδες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο «να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη αν δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι».

«Αρκετά παζαρέψαμε τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας!», τονίζει η ΟΒΣΑ. «Πρέπει να επιλέξουμε τον δρόμο της μαζικής και ανυποχώρητης συλλογικής πάλης. Ενωμένοι όλοι οι επαγγελματίες, χέρι χέρι με όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται από τις ίδιες πολιτικές, μπορούμε να ορθώσουμε εμπόδια στον κοινό αντίπαλο, μπορούμε να φέρουμε στο προσκήνιο τις πραγματικές ανάγκες μας για μια ζωή καλύτερη», υπογραμμίζει.

Στις διεκδικήσεις της περιλαμβάνονται το αφορολόγητο για όλους τους επαγγελματίες στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος, η κατάργηση του πρόσφατου νόμου για τη φορολογία των επαγγελματιών, όπως και κάθε τεκμαρτής φορολόγησης, η άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Επίσης, να καταργηθούν η τραπεζική προμήθεια στις ψηφιακές συναλλαγές, ο ΕΦΚ στην Ενέργεια, να γίνει μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια Ενέργειας κ.ά.

Να δοθεί 6μηνη παράταση για τη διασύνδεση των POS

«Την Τετάρτη 17 Απρίλη ενώνουμε τη φωνή μας με τους υπόλοιπους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους»: Αυτό το κάλεσμα απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών, μπροστά στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν τόσο τα εργατικά συνδικάτα, με πανεργατική απεργία, όσο και οι φορείς των επαγγελματιών. Καλεί τους επαγγελματίες των λαϊκών αγορών να βγουν στον δρόμο, προτάσσοντας τα αιτήματα να δοθεί εξάμηνη παράταξη για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, αλλά και να αποσυρθεί το φορολογικό έκτρωμα «των τεκμηρίων και της φοροληστείας».

Με την προθεσμία για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές να έχει εκπνεύσει, χιλιάδες παραγωγοί και επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές «δεν μπορούν να βγάλουν άκρη ανάμεσα στην ΑΑΔΕ, στις τράπεζες που προμηθεύουν POS και στους τεχνικούς που δεν προλαβαίνουν σε καμία περίπτωση να ανταποκριθούν», σημειώνει η Επιτροπή.

Διεκδικούν προστασία σε περίπτωση ασθένειας

Διαμαρτυρία σήμερα στη 1.30 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας

Να κατοχυρωθεί με νόμο η προστασία των επαγγελματιών σε περίπτωση ασθένειας, απαιτούν πλήθος συνδικαλιστικές οργανώσεις επαγγελματιών με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, σήμερα, στη 1.30 μ.μ., κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου. Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου (ΠΟΒΣΚΞ), Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας (ΟΒΥΕ) και έχει συναντήσει μεγάλη ανταπόκριση από Σωματεία και Ενώσεις, καθώς το πρόβλημα αγγίζει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, που όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας μένουν ξεκρέμαστοι, χωρίς εισόδημα και επίδομα ασθενείας.

ΦΑΡΣΑΛΑ - ΔΟΜΟΚΟΣ
Οργή των αγροτών για τις εταιρείες που συγκεντρώνουν χωράφια για φωτοβολταϊκά

Τους ξεκληρίζει (και) η «πράσινη στρατηγική» της ΕΕ

Επεκτείνονται σταδιακά τα φωτοβολταϊκά καταπίνοντας παραγωγικά εδάφη και εκτοπίζοντας τους παραγωγούς
Επεκτείνονται σταδιακά τα φωτοβολταϊκά καταπίνοντας παραγωγικά εδάφη και εκτοπίζοντας τους παραγωγούς
Σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης σε αγρότες προκαλείται από τη συγκέντρωση γης από εταιρείες που βάζουν «χέρι» σε εκτάσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αφαιρώντας την ίδια στιγμή παραγωγικά εδάφη από την καλλιέργεια προϊόντων που είναι αναγκαία για τον λαό. Αυτήν την κατάσταση συνάντησε ο «Ριζοσπάστης» σε περιοχές των Φαρσάλων και του Δομοκού, όπου έντονες είναι η οργή και η απόγνωση των αγροτών γι' αυτήν την κατάσταση, αφού μετά την ΚΑΠ και τα άλλα μέτρα που τους τσακίζουν έχουν έναν ακόμα αντίπαλο, την «πράσινη ανάπτυξη», με μια «θάλασσα» από πάνελ να ρουφάει εκτάσεις και να τους αφήνει χωρίς εισόδημα.

«Από το 2020 που ξεκίνησε αυτή η ιστορία με τα φωτοβολταϊκά δυστυχώς έφυγαν από την αγροτική παραγωγή δύο οικογένειες που ζούσαν από τις καλλιέργειες», μας εξηγεί ο Κώστας Μπρέλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Κωνσταντίνου, ενός χωριού περίπου 80 κατοίκων 18 χιλιόμετρα μακριά από τα Φάρσαλα. «Μια μέρα με πήραν τηλέφωνο από ένα δικηγορικό γραφείο και μου είπαν να μην καλλιεργήσω φέτος τα χωράφια διότι τα πήρε μια εταιρεία», μας λέει άλλος αγρότης, που συναντήσαμε στον Αγιο Κωνσταντίνο. «Δίνουν πολλαπλάσια χρήματα από αυτά που δίνουμε εμείς για ενοίκιο και παίρνουν τα χωράφια», μας λένε οι αγρότες και εξηγούν ότι «οι εταιρείες τα νοικιάζουν 180 ευρώ το στρέμμα από 40 ευρώ που δίνουμε εμείς και μας πετάνε έξω». Κατά αυτόν τον τρόπο οι αγρότες στον Αγιο Κωνσταντίνο δεν βρίσκουν χωράφια να καλλιεργήσουν και περιορίζονται σε ελάχιστες γεωργικές εκτάσεις που δεν τους αποδίδουν ικανοποιητικό εισόδημα, ειδικά όταν το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί και δεν υπάρχουν εγγυημένες τιμές.

Σοβαρότατο πρόβλημα συνιστά και το γεγονός ότι χωράφια παραγωγικά δεν καλλιεργούνται! Είναι χαρακτηριστική η εικόνα που αντικρίσαμε, με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών δίπλα σε εκτάσεις που είναι σπαρμένες με στάρι, δηλαδή τοποθετημένα πάνελ σε γη που δίνει στάρι για αλεύρι, για ψωμί!

«Εχουμε μάθει να καλλιεργούμε ποιοτικό στάρι, δυστυχώς εμφανίστηκαν πριν από τρία χρόνια οι εταιρείες αυτές και ξεκίνησαν έναν αθέμιτο ανταγωνισμό και ήρθαν σε παραγωγική γη να εγκαταστήσουν για 25+10 χρόνια τουλάχιστον τα φωτοβολταϊκά», μας λέει ο Κώστας Μπρέλας, προσθέτοντας ότι «τώρα μειώνονται οι εκτάσεις που καλλιεργούμε και μειώνεται και το στάρι που παράγουμε».

Σε περίπου 1.100 στρέμματα έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά και υπάρχουν άλλα σχεδόν 400 στρέμματα που είναι ακαλλιέργητα διότι έχουν δεσμευτεί για τοποθέτηση πάνελ. Ο Κ. Μπρέλας μάς αναφέρει ότι έχει ξεπεραστεί το όριο του 1% για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. «Το έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το 1%, κοντεύουμε στο 20% της καλλιεργήσιμης γης του Αγίου Κωνσταντίνου και πάμε για πολύ μεγαλύτερα ποσοστά. Μας ξεκληρίζουν και οι εταιρείες με τα φωτοβολταϊκά», λέει.

Πρόβλημα επιβίωσης λόγω των εταιρειών με τα φωτοβολταϊκά αντιμετωπίζουν οι αγρότες επίσης στο Καλαμάκι, στις Καρυές και στον Παλαμά Δομοκού. «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό εδώ και τρία χρόνια», μας λέει ο αγρότης Γιώργος Σταυρογιάννης, από τον Παλαμά Δομοκού. «Είμαστε σε απόγνωση, δεν βρίσκουμε χωράφια για καλλιέργεια αφού οι εταιρείες δίνουν υπέρογκα ποσά για ενοικίαση ή αγορά γεωργικών εκτάσεων», σημειώνει και εξηγεί ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο των αγροτών αλλά και των ανθρώπων στις πόλεις, μιας και η περιοχή παράγει κηπευτικά που μεταφέρονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Παράγουμε ντομάτα, πιπεριά Φλωρίνης, φασολάκια παντός τύπου που όλοι μας τα έχουμε ανάγκη», τονίζει ο Γ. Σταυρογιάννης, αναφέροντας ότι όσο θα μειώνονται τα εγχώρια επιτραπέζια προϊόντα τόσο θα αυξάνονται οι εισαγωγές.

Και στον Δομοκό οι αγρότες εκτιμούν ότι έχει ξεπεραστεί το όριο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας της Φθιώτιδας. Ωστόσο αν και επίμονα ζητούν επίσημα στοιχεία ακόμα δεν τα έχουν λάβει, ενώ έχουν καταθέσει αγωγές αλλά και μήνυση προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας και προς τον ΔΕΔΔΗΕ ζητώντας επίσημη ενημέρωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ