Αντιιμπεριαλιστικό προσκλητήριο προς το λαό και τη νεολαία της Κρήτης απευθύνουν οι τοπικές επιτροπές της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» του νησιού, για τις 12 του Απρίλη, Παγκόσμια Μέρα Κατά του Πολέμου, που έχει κηρύξει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης.
- Στα Χανιά:
- Στο Ηράκλειο, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» διοργανώνει αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και κινητοποίηση το Σάββατο 12 του Απρίλη στις 7 μ.μ., στην πλατεία Λιονταριών.
- Στο Λασίθι, αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και συναυλία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη 10 του Απρίλη, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης, της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Αγίου Νικολάου.
Δυναμικό «όχι» στο προμελετημένο έγκλημα κατά του ιρακινού λαού και στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτό, λένε σήμερα οι αγωνιστές ανάπηροι της Αττικής, συμμετέχοντας στην παναναπηρική συγκέντρωση ενάντια στον πόλεμο στις 5.00 μ.μ., στον πεζόδρομο της Κοραή στην Αθήνα και την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία που διοργανώνει η Παναναπηρική Επιτροπή Φορέων, Κινήσεων, Συνδικαλιστών Ενάντια στον Πόλεμο.
Η Επιτροπή, που αποτελείται από οχτώ φορείς και πλήθος συνδικαλιστών του αναπηρικού κινήματος, εκφράζει τον αποτροπιασμό των αναπήρων για το προμελετημένο έγκλημα κατά του ιρακινού λαού και καταγγέλλει την τεράστια υποκρισία, αλλά και τη συνενοχή του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ.
Καλεί τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους να πάρουν μέρος στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, αλλά και σε αυτό που γίνεται στις 12 Απρίλη, μέρα η οποία έχει οριστεί από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης ως Παγκόσμια Μέρα κατά του Πολέμου και να απαιτήσουν άμεσα:
Eurokinissi |
Οι Επιτροπές Ειρήνης Δήμων Δυτικής Αθήνας (Αγ. Βαρβάρας, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Περιστερίου, Ιλίου, Πετρούπολης, Αγ. Αναργύρων, Καματερού) καλούν σε συγκέντρωση στο Περιστέρι, στην πλατεία Δημαρχείου στις 7.30 το βράδυ. Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ.
Επίσης, οι Επιτροπές Ειρήνης Δήμων Νοτιοανατολικής Αθήνας (Ηλιούπολης, Αγ. Δημητρίου, Δάφνης, Υμηττού, Αργυρούπολης, Ελληνικού, Γλυφάδας) καλούν σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης, στις 7 το βράδυ. Θα μιλήσει η Βέρα Νικολαΐδου, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.
Μόνον οι λαοί μπορούν να σταματήσουν τους ιμπεριαλιστές και τα επιθετικά τους σχέδια - ήδη έχουν καθορίσει τα επόμενα θύματα, Συρία, Ιράν, Λιβύη, Υεμένη, ΛΔ Κορέας... - υπογραμμίζει το κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και της ΕΔΥΕΘ, για το αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που πραγματοποιείται το Σάββατο 12 του Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου.
Motion Team |
Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας σημειώνει: «Το έγκλημα των ιμπεριαλιστών κατά του λαού του Ιράκ συνεχίζεται. Ο λαός του Ιράκ, που αντιστέκεται ηρωικά, αναγκάζει τους δολοφόνους να δείξουν το αληθινό, βάρβαρο πρόσωπό τους. Αυτήν την κρίσιμη ώρα έχουμε χρέος να δυσκολέψουμε το οπλισμένο χέρι των δολοφόνων».
-- Στη Λάρισα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ταχυδρομείου.
-- Στο Βόλο, η φιλειρηνική κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.
-- Στα Τρίκαλα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.
-- Στην Καρδίτσα, αντιπολεμική συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Δικαστηρίων.
-- Στην Καβάλα, το αντιπολεμικό συλλαλητήριο θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία. Το διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας.
-- Στις Σέρρες, αντιπολεμική συγκέντρωση, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης.
-- Στη Βέροια στις 6.30 μ.μ. στην Πλατεία Εληάς.
-- Στην Κοζάνη στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
-- Στη Φλώρινα στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
-- Στην Πτολεμαΐδα στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία.
-- Στα Γρεβενά στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία.
-- Η Επιτροπή Ειρήνης Λαμίας διοργανώνει αντιπολεμικό συλλαλητήριο, στην πλατεία Ελευθερίας, στις 12 το μεσημέρι. Θα μιλήσει ο Δ. Καλτσώνης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.
-- Στα Γιάννενα, στις 12 μ., σε συγκέντρωση στο Δημαρχείο καλεί η Επιτροπή Ειρήνης. Επίσης, σήμερα το απόγευμα στις 7 μ.μ. στο ΕΚ Ιωαννίνων καλεί σε σύσκεψη για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης.
-- Στην Αρτα, στις 12 μ., σε συγκέντρωση στην πλατεία Κιλκίς καλεί η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων του Νομού Αρτας. Στη συνέχεια θα γίνει έκθεση έργων ζωγραφικής μικρών παιδιών στην πλατεία Αγίου Δημητρίου και θα παιχτεί το θεατρικό «Το γαϊτανάκι» από τα παιδιά.
-- Στην Πρέβεζα, στις 12 μ., σε συγκέντρωση στο Φόρο καλεί η Επιτροπή Ειρήνης Πρέβεζας.
-- Στην Ηγουμενίτσα, στις 12 μ., καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου η Αντιπολεμική Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Νομού Θεσπρωτίας.
-- Στο Αγρίνιο, στις 12 μ., καλεί στην πλατεία Δημοκρατίας η Επιτροπή Ειρήνης.
-- Στην Κέρκυρα, στις 10.30 π.μ., καλεί στην πλατεία Σαρόκο η Επιτροπή Ειρήνης Κέρκυρας.
-- Στη Λευκάδα, στις 8 μ.μ., καλεί στην κεντρική πλατεία η Επιτροπή Ειρήνης Λευκάδας.
-- Στη Σάμο, μηχανοκίνητη αντιπολεμική πορεία, στις 5 το απόγευμα, από το λιμάνι του Βαθιού έως το Καρλόβασι, όπου και θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμική συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία, οργανώνει η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη. Με ανακοίνωσή του, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου καλεί τους εργαζόμενους του νησιού να πάρουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση.
-- Στη Λέσβο, αντιπολεμικό προσκλητήριο στις 8 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς απευθύνουν η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου, το Εργατικό Κέντρο και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».
ΕΡΩΤΗΣΗ
Γιατί έχει ξεκινήσει η προπαγάνδα γύρω από τη λεγόμενη νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων του πολέμου στο Ιράκ και το ποιος διεθνής οργανισμός θα την κάνει;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
1. Η προπαγάνδα των πολιτικών κομμάτων της άρχουσας τάξης και των επιτελείων της, για το ποιος διεθνής οργανισμός θα «νομιμοποιήσει» τα αποτελέσματα του πολέμου των Αγγλοαμερικανών στο Ιράκ, επιδιώκει να πείσει τις λαϊκές δυνάμεις να αποδεχτούν την επιβολή της θέλησης των ιμπεριαλιστών για την εξασφάλιση των γεωστρατηγικών τους συμφερόντων, για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών.
2. Να αποδεχτούν ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η δολοφονία του λαού του Ιράκ, των δημοσιογράφων που κάλυπταν τα γεγονότα, αλλά δεν τα πρόβαλλαν όπως θα ήθελαν οι εισβολείς, τις καταστροφές, την εξαθλίωση, είναι «νόμιμα» μέσα άσκησης της εξωτερικής πολιτικής και μάλιστα επιβάλλεται όταν κάποια ισχυρά καπιταλιστικά κράτη κρίνουν ότι πρέπει να ανατρέπουν κυβερνήσεις άλλων κρατών.
3. «Νομιμοποίηση» των αποτελεσμάτων του πολέμου, σημαίνει για τους ιμπεριαλιστές νομιμοποίηση της κατοχής του Ιράκ σήμερα, άλλων χωρών αύριο από τις δικές τους δυνάμεις.
4. «Νομιμοποίηση» για τους ιμπεριαλιστές σημαίνει αναγνώριση του καθεστώτος που θα επιβάλουν στο λαό του Ιράκ, της κυβέρνησης που θα σχηματίσουν, από άλλα κράτη. Σ' αυτό το καθεστώς θα εξουσιάζουν άμεσα οι Αμερικανοί. Πολιτικός σύμβουλος του καθεστώτος ετοιμάζεται να τοποθετηθεί ο Τζ. Γκάρνερ, Αμερικανός πρώην στρατηγός, μαζί με άλλους στρατιωτικούς για συμβούλους του νέου καθεστώτος, ενώ στρατιωτικός σύμβουλος θα τοποθετηθεί ο Τ. Φρανκ, ο επικεφαλής στρατηγός του σημερινού πολέμου. Μαζί, βεβαίως, με κάποιους Ιρακινούς, οι οποίοι δουλεύουν για τα συμφέροντα των Αμερικανών. Ηδη έχει δει το φως της δημοσιότητας το όνομα του Τσαλαμπί, Ιρακινού που έχει στενές σχέσεις με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντ. Τσένι, ενώ ήταν σύμβουλος της αμερικανικής εταιρίας «Χαλιμπάρτον», που έχει ήδη κλείσει συμβόλαια για την ανασυγκρότηση του Ιράκ.
5. Το ποιος διεθνής οργανισμός θα «νομιμοποιήσει» τα αποτελέσματα του πολέμου, ενδιαφέρει κυρίως τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πρώτ' απ' όλα τη Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά και κράτη εκτός ΕΕ, όπως η Ρωσία, ακριβώς γιατί επιδιώκουν κομμάτι από τη μοιρασιά της λείας στο Ιράκ, (πετρέλαια, ανασυγκρότηση κλπ).
6. Ηδη αυτά τα κράτη θεωρούν ότι ο μόνος αρμόδιος διεθνής οργανισμός για να «νομιμοποιήσει» τα αποτελέσματα είναι ο ΟΗΕ, παρ' όλο που δεν κατάφερε να αποφασίσει για τον πόλεμο. Αλλά αυτό δε γίνεται για πρώτη φορά. Ούτε τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία τον οποίο έκαναν από κοινού ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κλπ., τον είχε «νομιμοποιήσει», δεν είχε αποφασίσει για τους βομβαρδισμούς. Παρ' όλ' αυτά ο πόλεμος έγινε και ο ΟΗΕ «νομιμοποίησε» εκ των υστέρων τα αποτελέσματά του.
7. Υπέρ του ΟΗΕ, τάσσεται για την ώρα και η Αγγλία, παρά τη συμμετοχή της στον πόλεμο, γιατί επιδιώκει να αναβαθμιστεί μέσα στην ΕΕ σε σχέση με το γαλλογερμανικό άξονα, αφού θα εμφανίζεται ως μεσολαβητής ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, ώστε να πάρουν κομμάτι από τη μοιρασιά της λείας τα κράτη της ΕΕ.
8. Οι ΗΠΑ δε θέλουν τον ΟΗΕ σ' αυτή την υπόθεση, επειδή ακριβώς δε φαίνονται διατεθειμένες να μοιραστούν τη λεία με την ΕΕ και τους Γαλλογερμανούς.
9. Ο λαός μας όχι μόνο δε νομιμοποιεί την ιμπεριαλιστική πραγματικότητα στο Ιράκ, αλλά πρέπει να δυναμώνει την πάλη ενάντια στις ΗΠΑ και την ΕΕ, δυναμώνοντας το μέτωπο ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων στην Ελλάδα για ανατροπή της.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΪΡΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-
«Ευτυχής» δήλωνε, διά στόματος του εκπροσώπου του Αρι Φλάισερ, ο Αμερικανός Πρόεδρος «για την πρόοδο των στρατιωτικών επιχειρήσεων και για την εκδήλωση της επιθυμίας των Ιρακινών να ελευθερωθούν». Η δήλωση Μπους έγινε μετά την προέλαση αμερικανικών δυνάμεων, από τα νότια, δυτικά και βόρεια προάστια της Βαγδάτης προς το κέντρο. Ο Μπους συμπλήρωσε ότι «υπάρχει ακόμη κίνδυνος». Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι έκανε λόγο για «κατάρρευση του καθεστώτος», αλλά υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη για το τέλος του πολέμου».
Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος εκτίμησε ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμήσει κανείς τι απέμεινε από το ιρακινό καθεστώς». Ο Μπλερ υπογράμμισε ότι υπάρχουν ακόμη «ορισμένα πολύ δύσκολα πράγματα να γίνουν».
Μουδιασμένη και εξαιρετικά επιφυλακτική ήταν η αντίδραση ορισμένων αραβικών ηγεσιών, που προχώρησαν σε δημόσιες δηλώσεις. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος τόνισε ότι «ο ιρακινός λαός πρέπει το ταχύτερο δυνατό να αποκτήσει τη δική του κυβέρνηση, που θα προκύπτει από τα σπλάχνα του και θα εγγυάται την ασφάλειά του». Παρόμοιο περιεχόμενο είχαν και οι δηλώσεις του Ιορδανού ΥΠΕΞ, Μαρουάν Μουάσερ, ο οποίος τόνισε ότι «ο ιρακινός λαός πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του Ιράκ και τους ηγέτες του και κανένας άλλος, για να διατηρηθεί η εσωτερική ενότητα».
Ο Ιρανός αντιπρόεδρος, Μοχάμεντ Αλί Αμπνταχί, χαρακτήρισε «απολύτως αναμενόμενες και λογικές τις εικόνες χαράς και πανηγυρισμών των Ιρακινών πολιτών, εφόσον έπεσε ένα τυραννικό και εγκληματικό καθεστώς. Ομως, αυτό δε σημαίνει ότι η μία δικτατορία θα πρέπει να αντικατασταθεί από μία άλλη, αυτή των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων», κατέληξε. Ταυτοχρόνως, έγινε γνωστό ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε επισήμως από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να συζητηθεί, προ ημερησίας διάταξης, το θέμα του Ιράκ, την Παρασκευή.
Ενθάρρυνση του χάους από τους εισβολείς για να γίνει αποδεκτή η «τάξη τους»
Associated Press |
Στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων βρίσκεται, σύμφωνα τόσο με τους Αμερικανοβρετανούς επιτελείς όσο και με τους πολεμικούς ανταποκριτές, το μεγαλύτερο μέρος της ιρακινής πρωτεύουσας. Χάος επικράτησε σε σημεία του κέντρου της πόλης, όπως μετέδιδαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, καθώς ορισμένοι Ιρακινοί λεηλατούσαν κυβερνητικά κτίρια και καταστήματα, χωρίς να υπάρχει καμία παρέμβαση από τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής, προφανώς σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί το κατάλληλο κλίμα «περί αναγκαιότητας επιβολής της τάξης, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή». Οι ανταποκριτές, πάντως, επαναλάμβαναν ότι οι πανηγυρισμοί ορισμένων Ιρακινών στη θέα των Αμερικανών στρατιωτών, που μεταδόθηκαν από αρκετά τηλεοπτικά δίκτυα, δεν ήταν ενδεικτικοί της αντίδρασης της πλειοψηφίας των κατοίκων της Βαγδάτης.
Μπροστά στα ξενοδοχεία «Παλεστάιν» και «Σέραντον», στο κέντρο ακριβώς της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου έχουν καταλύσει όλοι οι ξένοι ανταποκριτές, έφτασαν χτες το μεσημέρι τουλάχιστον 10 αμερικανικά άρματα μάχης «Αμπραμς» και αρκετά αμφίβια οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Αμερικανοί πεζοναύτες εισήλθαν και στα ξενοδοχεία όπου πραγματοποίησαν ελέγχους από δωμάτιο σε δωμάτιο. Αρκετοί ξένοι ανταποκριτές έσπευσαν να αγκαλιάσουν τους λιγοστούς αμάχους, κυρίως γυναικόπαιδα, που είχαν βρει καταφύγιο στο ξενοδοχείο και στη θέα των Αμερικανών στρατιωτών, με την κάννη προτεταμένη, πανικοβλήθηκαν.
Associated Press |
...δε βγήκαν να πανηγυρίσουν, γιατί τα είχαν σακατέψει οι εισβολείς |
Λίγο αργότερα, η εικόνα του γκρεμίσματος ενός 6μετρου αγάλματος του Σαντάμ Χουσεΐν από αυτήν την κεντρική πλατεία της Βαγδάτης έκανε το γύρο του κόσμου, ξανά και ξανά. Είχε προηγηθεί η κάλυψη του αγάλματος από μια αμερικανική σημαία, κίνηση που προκάλεσε δυσαρέσκεια ακόμη και στους λιγοστούς πανηγυρίζοντες, με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί από μια ιρακινή. Αργά χτες το απόγευμα, θέσεις των αμερικανικών δυνάμεων κοντά στο ξενοδοχείο δέχτηκαν πυρά ιρακινών όλμων, γεγονός που, όπως εκτιμούσαν οι ανταποκριτές, σηματοδοτεί, μάλλον, μια νέα ιρακινή αντεπίθεση. Παράλληλα, εκρήξεις ακούγονταν από τη νοτιοδυτική περιφέρεια της ιρακινής πρωτεύουσας.
Από νωρίς χτες το πρωί, μάχες σημειώνονταν στα νοτιοανατολικά προάστια της Βαγδάτης, και κυρίως στη γέφυρα Τζουμχουριγία, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις προέλαυναν, αντιμετωπίζοντας, κατά κοινή ομολογία, μικρή και ασυντόνιστη αντίσταση. Οι πεζοναύτες εισέβαλαν στο κτίριο της Διεύθυνσης Γενικής Ασφάλειας, το οποίο ήταν άδειο και ήταν εμφανή τα σημάδια πρόσφατων λεηλασιών.
Ανάλογες λεηλασίες έγιναν από ορισμένους Ιρακινούς και στα κτίρια του ΟΗΕ και της Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ το απόγευμα πυρκαγιά κατέκαιγε τους υψηλότερους ορόφους του υπουργείου Οικονομικών και πυκνός καπνός έβγαινε από το προεδρικό μέγαρο της Δημοκρατίας στη δυτική όχθη του Τίγρη. Παράλληλα, αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν διαρκώς χαμηλές πτήσεις πάνω από την πόλη. Δεν υπήρχε καμία πληροφορία για το πού βρίσκονται οι Ιρακινοί αξιωματούχοι και ουδείς ήταν σε θέση να γνωρίζει αν το ιρακινό καθεστώς λειτουργεί με κάποιο τρόπο ή έχει πλήρως αποσυντονιστεί. Κανείς, επίσης, δεν μπορούσε να πει ποιος ακριβώς και πώς ελέγχει την πόλη, με αποτέλεσμα, όπως κατήγγειλαν ανταποκριτές, αρκετοί τραυματίες να κείτονται αβοήθητοι στους δρόμους και τα ασθενοφόρα να μην μπορούν να προσεγγίσουν.
Ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στην Ντόχα, του Κατάρ, ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς, υποστήριζε ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν φθάσει σε πολύ σημαντικό σημείο», αλλά έσπευδε να εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία, τονίζοντας ότι «υπάρχουν ακόμη αρκετά πράγματα να γίνουν από στρατιωτικής πλευράς». Ο Μπρουκς δήλωνε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ελέγχουν «μέρος της Βαγδάτης», αλλά όχι ολόκληρη και εκτιμούσε ότι «ο απλός λαός άρχισε να συνειδητοποιεί πως η κυβέρνηση του Σαντάμ τελείωσε».
Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο στρατηγός Μπάφορντ Μπλάουντ, επικεφαλής της 3ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, που βρίσκεται στη Βαγδάτη. Ο Μπλάουντ υποστήριξε ότι «είναι θέμα ημερών να λήξουν οριστικά οι πολεμικές επιχειρήσεις σε όλα τα μέτωπα». Αναφερόμενος στο χάος και στις λεηλασίες που σημειώθηκαν, χτες, σε αρκετές συνοικίες της Βαγδάτης, ο Μπλάουντ δικαιολόγησε τη μη ανάμειξη των δυνάμεών του, τονίζοντας ότι «οφείλουν πρώτα να σταθεροποιήσουν τις θέσεις τους και να αφήσουν τους Ιρακινούς πολίτες να εκφράσουν την ένταση που νιώθουν». Αμερικανοί επιτελείς υποστήριζαν ότι εντός 48 ωρών, όταν φθάσουν οι αμερικανικές ενισχύσεις, «θα επανέλθει η τάξη και η ασφάλεια», δίνοντας και το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσουν.
Τέλος, Αμερικανοί επιτελείς υποστήριζαν ότι «περιορισμένης έκτασης μάχες» συνεχίζονται στο κέντρο των πόλεων Καρμπάλα, Νατζάφ, αλλά και Βασόρα στο νότο. Επίσης, ανακοίνωσαν ότι συνεχείς είναι οι βομβαρδισμοί της πόλης Τικρίτ, 200 χλμ βορείως της Βαγδάτης, όπου ο Βίνσεντ Μπρουκς υποστήριξε ότι έχουν καταγραφεί «συγκεντρώσεις ιρακινών δυνάμεων, οι οποίες προφανώς προσπαθούν να μετατρέψουν το Τικρίτ σε τελευταίο προπύργιό τους».
* ΧΑΟΣ, που ενθαρρύνεται από τους εισβολείς για να μπορέσουν να εδραιώσουν την κατοχή τους. Εικόνες λεηλασιών, ειδήσεις ληστειών, σκηνές καταστροφής συμβόλων, στημένες επευφημίες για να διευκολύνουν το μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα κατοχής. Αμεσα δημιουργούν συνθήκες για να μπορέσουν να συνεχίσουν το έγκλημα με μαζικές εκκαθαρίσεις, αφοπλισμό του πληθυσμού (εύκολα θα χαρακτηρίσουν ληστές αυτούς που θα επιμένουν να φέρουν όπλα).
* ΥΠΑΡΧΟΥΝ ακόμα σποραδικοί θύλακες αντίστασης από το λαό όχι μόνο στη Βαγδάτη, αλλά και στις άλλες πόλεις, που αντιμετωπίζονται με τη γνωστή πλέον αγριότητα του εισβολέα. Μάχες συνεχίζουν, να γίνονται και στο λεγόμενο βόρειο μέτωπο.
* Ο ΝΤ. ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ δεν ξεχνάει τη Συρία και προειδοποίησε ότι εκεί θα βρουν καταφύγιο άνθρωποι του καθεστώτος του Σ. Χουσεΐν... Ο Αμερικανός υφυπουργός για τον έλεγχο των όπλων Τζ. Μπόλτον με δηλώσεις του από τη Ρώμη προειδοποιεί τη Συρία, το Ιράν και τη ΛΔ Κορέας «να πάρουν το απαραίτητο μάθημα από το Ιράκ»... Με άλλα λόγια οι δολοφόνοι δεν κρύβουν τους στόχους τους...
* ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ιμπεριαλιστές παίρνουν θέση για το μελλοντικό πλιάτσικο και γίνονται πυρετώδεις διεργασίες. Στην κοινή εμφάνιση υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Βρετανίας, αν και ο Γάλλος έριξε όλα «τα δίχτυα» της διπλωματίας που διέθετε, προκειμένου να εξασφαλίσει μια ευνοϊκή θέση ο Ζ. Στρο τον παρέπεμψε στις προχτεσινές δηλώσεις Μπους - Μπλερ...
* ΑΝΑΛΟΓΕΣ κινήσεις κάνουν και οι υπόλοιποι παίζοντας το χαρτί «του ρόλου του ΟΗΕ», για να μπορέσουν να μπουν από την πίσω πόρτα. Σε εκκρεμότητα η συνάντηση στο Λένιγκραντ το Σαββατοκύριακο των Πούτιν, Σρέντερ, Σιράκ. Ο Κ. Ανάν «πείστηκε διακριτικά» να μην πάει τελικά στο Λένιγκραντ και να έρθει στις 16 Απρίλη στην Αθήνα.
* ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ οι σχέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστών είναι αλληλοεξαρτώμενες και σε διαρκή αντίθεση ταυτόχχρονα. Για παράδειγμα οι άμεσοι εισβολείς ίσως χρειαστούν τους μέχρι χτες «αντιπάλους», αφού μεθοδεύουν ένα καινούριο ψήφισμα στον ΟΗΕ προκειμένου να νομιμοποιήσουν την κατοχή τους.
* ΑΡΧΙΣΑΝ τα «παιχνίδια» με τον αγωγό του πετρελαίου της Μοσούλης. Οι Ισραηλινοί ισχυρίστηκαν πως έχουν έρθει σε συνεννόηση με την κυβέρνηση της Ιορδανίας για να ξαναανοίξουν τον αγωγό, που είναι κλειστός για πάνω από 55 χρόνια. Η κυβέρνηση της Ιορδανίας διέψευσε τέτοια συμφωνία. Δεν αποκλείεται οι Ισραηλινοί να επιχειρούν βεβιασμένα να κατοχυρώσουν το σχέδιο, αλλά γενικά «δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά...».
* ΣΕΝΑΡΙΑ και στο ρωσικό Τύπο για προσπάθειες φυγάδευσης του Σ. Χουσεΐν από τη Ρωσία, που επειδή ήταν πολύ τραβηγμένα κατέληξαν σε πιο αληθοφανείς εκδοχές για τη φυγάδευση των αρχείων του Σαντάμ. Η ιστορία, αληθινή ή πλαστή, αντανακλά τόσο την ενδοϊμπεριαλιστική φαγωμάρα όσο και τις εσωτερικές αντιθέσεις στη Ρωσία.
* ΕΔΩ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ... εκεί τα χημικά, πού είναι τα χημικά..; Τώρα θα μπουν σε κάποια αποθήκη.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ 6 - 11
Associated Press |
Ισπανοί δημοσιογράφοι διαμαρτύρονται στον Χ. Μ. Αθνάρ για τους χαμένους συναδέλφους τους |
Εξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Μαδρίτη, στη λεωφόρο Σεράνο, οι δημοσιογράφοι κατέλαβαν το δρόμο. Φίλοι και συνάδελφοι του Χοσέ Κούσο, του τηλεοπτικού δικτύου «Τελε-Σίνκο», που έχασε τη ζωή του κατά την επίθεση στο ξενοδοχείο «Παλεστάιν», το οποίο, κατά την επεξήγηση της ανακοίνωσης του υπουργείου Αμυνας της Ισπανίας για επιστροφή όλων των Ισπανών δημοσιογράφων μετά την επικοινωνία με το στρατηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στο Κατάρ, το ξενοδοχείο όπου διαμένουν όλοι οι ξένοι δημοσιογράφοι, αποτελούσε στρατιωτικό στόχο, 48 ώρες πριν την επίθεση της Τρίτης...
«Αυτά είναι τα δικά μας όπλα. Χοσέ Κούσο, δε μας σκότωσαν όλους», ανέφερε το πανό των δημοσιογράφων. Τήρησαν ενός λεπτού σιγή και φώναξαν αντιπολεμικά συνθήματα, δείχνοντας, με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, τους υπεύθυνους για τον άδικο χαμό του Χοσέ, αλλά και του Χούλιο Ανγκίτα Παράδο. Εκλεισαν τη διαμαρτυρία τους με μία συμβολική κίνηση. Με όπλο τους το φακό, η μία μετά την άλλη οι τηλεοπτικές κάμερες άρχισαν να «σημαδεύουν» προς το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας.
Λίγο αργότερα στο Κοινοβούλιο, κανένας από τους ανθρώπους του Τύπου δεν απάντησε στο «καλημέρα σας» του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Κατέβασαν τις κάμερες και κανείς τους δεν τον ακολούθησε στην αίθουσα Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, για να καταγράψει δηλώσεις του ίδιου, αλλά και άλλων βουλευτών.
Το ίδιο βαρύ ήταν το κλίμα και κατά την είσοδό του νωρίτερα, στη Γερουσία, όπου δημοσιογράφοι, κατά την ώρα των δηλώσεων του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, εισέβαλαν και σιωπηλοί, κρατώντας φωτογραφίες του Χοσέ Κούσο, τον «έκρυψαν», ενώ βρισκόταν πάνω στο βήμα. Λίγο μακρύτερα ακούγονταν τα αντιπολεμικά συνθήματα, που φώναζαν διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στην πλατεία Μαρίνα Εσπανιόλα.
Ενα ακόμη πρόσωπο, όμως, έγινε αποδέκτης της αγανάκτησης και της διαμαρτυρίας των δημοσιογράφων. Η υπουργός Εξωτερικών, Ανα Παλάσιο, η οποία ερωτηθείσα σχετικά με το θάνατο των δυο δημοσιογράφων στο Ιράκ, δεν έκανε καμία δήλωση και, όπως υποστηρίζουν οι Ισπανοί δημοσιογράφοι, δεν εξέφρασε, καν, συλλυπητήρια για το θάνατό τους.
Την πεποίθηση ότι η διεθνής κοινότητα εισέρχεται στο Γ` Παγκόσμιο Πόλεμο εξέφρασε ο τέως πρωθυπουργός της Ισπανίας, Φελίπε Γκονσάλες, υποστηρίζοντας ότι η στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ «θα προκαλέσει ένα χωρίς προηγούμενο χάος» σε όλο τον πλανήτη.
Ο Φελίπε Γκονσάλες, που παρουσίασε σήμερα το βιβλίο του με τίτλο «Απομνημονεύματα του Μέλλοντος, Σκέψεις για τον τρέχοντα χρόνο», υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί δε θα καταφέρουν να προσφέρουν ούτε σταθερότητα, ούτε ασφάλεια, ούτε ειρήνη στον κόσμο, όταν παύσει στο Ιράκ το πυρ. Επίσης, περιέλαβε και την Ευρώπη «στα θύματα αυτού του πολέμου», σημειώνοντας ότι «θα περάσει καιρός μέχρι να αποκτήσει εκ νέου η Ευρώπη ένα ρωμαλέο πολιτικό όραμα».
ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Η συζήτηση για το μέλλον του Ιράκ, από τη στιγμή που θα τελειώσουν οι εχθροπραξίες, έχει ανάψει κυρίως εντός της Ευρώπης, όπου βλέπει ότι κινδυνεύει να μείνει «εκτός νυμφώνος». Το χαρτί του ΟΗΕ και για την ακρίβεια η νομιμοποίηση αυτού του πολέμου, μέσω του Διεθνούς Οργανισμού, είναι το κύριο χαρτί πίεσης των Ευρωπαίων, κυρίως Γάλλων, Γερμανών και Ρώσων, που εδώ και μέρες έχουν χαμηλώσει τους «αντιπολεμικούς τόνους»...
Ενώ το μεγάλο ραντεβού της «τρόικας» είναι το Σάββατο, στη Ρωσία, ο μαραθώνιος των διπλωματικών επαφών συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς...
Πρώτη στάση για χτες η γαλλική πρωτεύουσα, όπου υπήρξε συνάντηση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν και του Βρετανού ομολόγου Τζακ Στρο. Παρά την προσπάθεια η συνάντηση αυτή να φανεί «ως συμφωνία των δύο πλευρών», οι δηλώσεις και οι απαντήσεις των δύο κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου και με το πέρας της συνάντησης είναι αποκαλυπτικές... Σε ερώτηση σχετικά με τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του «κεντρικού» και του «ζωτικού» ρόλου που πρέπει να παίξει ο ΟΗΕ στο Ιράκ, απόψεις που διατύπωσαν την Τρίτη οι Μπους και Μπλερ, ο Τζακ Στρο είπε: «Νομίζω ότι μιλάμε για το ίδιο πράγμα. Είναι θέμα διατύπωσης»!
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας είπε ότι οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις έχουν τη βασική ευθύνη για την αποκατάσταση της ασφάλειας του Ιράκ, ωστόσο, τα Ηνωμένα Εθνη οφείλουν να παίξουν τον κεντρικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας. Σαφής υποχώρηση... που φάνηκε και στην επόμενη δήλωση του Ντομινίκ ντε Βιλπέν που συμφώνησε με τον Βρετανό ομόλογό του σχετικά με το πολιτικό μέλλον του Ιράκ: «Επιθυμούμε μια αντιπροσωπευτική και δημοκρατική κυβέρνηση στο Ιράκ», υπογράμμισαν.
Ο Τζακ Στρο βρέθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα, προκειμένου να ενημερώσει τον Ντε Βιλπέν για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Προέδρου Μπους με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, ενώ αργά χτες κατευθυνόταν προς την την ισπανική πρωτεύουσα.
Η «γραμμή» περί αλλαγής των όρων «από ζωτικός σε κεντρικός ρόλος για τον ΟΗΕ» δόθηκε λίγο νωρίτερα, από τον ίδιο το Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, μετά τη συνάντησή του με τον Υπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Ρουντ Λούμπερς, που τόνισε την ανάγκη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών να «παίξει κεντρικό ρόλο» στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, προσθέτοντας μάλλον για λόγους γοήτρου ότι «εναπόκειται στον ΟΗΕ, και μόνο σ' αυτόν, να αναλάβει την πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και διοικητική ανοικοδόμηση του Ιράκ».
Αντίστοιχο περιεχόμενο είχαν και οι δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος επανέλαβε από το Βερολίνο ότι επιθυμεί ο ΟΗΕ να έχει κεντρικό ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ, λόγω της «εμπειρίας» του και της «νομιμοποίησής» του.
Οσο για τον ίδιο τον ΟΗΕ... κατά τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, Γιαν Καβάν, τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της οικονομίας και της βιομηχανικής υποδομής του Ιράκ, αλλά και στον πολιτικό μετασχηματισμό σε δημοκρατική κατεύθυνση, προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία νομιμοποίηση.
Βέβαια, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, που υποτίθεται θα συζητούσε το ζήτημα με τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά την περιοδεία του στις πρωτεύουσες, δεν πρόκειται να το συζητήσει, αφού σύμφωνα με αναλυτές η περιοδεία που προέβλεπε επισκέψεις στο Παρίσι, το Βερολίνο, το Λονδίνο και το Λένινγκραντ, προκειμένου να συναντηθεί με τους ηγέτες των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών που εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να συζητήσει τις εξελίξεις, ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ καθ' υπόδειξιν της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η περιοδεία, που θα ξεκινούσε χτες, ματαιώθηκε, αλλά ο Ανάν θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από την έδρα του Οργανισμού και «εφόσον με την ευκαιρία αυτή θα συναντήσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και αυτούς των άλλων χωρών που θα ενταχθούν σε αυτήν» αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση που δόθηκε από τον ΟΗΕ στους δημοσιογράφους.
Στην ανακοίνωση δε γίνεται καμία αναφορά για τη ματαίωση της συνάντησής του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο αξιωματούχοι του ΟΗΕ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση αυτή.
ΜΑΔΡΙΤΗ.--
«Υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτός ο πόλεμος ήταν προσχεδιασμένος. Αυτό εγείρει πολλές αμφιβολίες για τις προθέσεις (των ΗΠΑ και της Βρετανίας) σχετικά με τη συμπεριφορά τους όσον αφορά τις επιθεωρήσεις όπλων». Ο επικεφαλής του σώματος επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ δε μάσησε τα λόγια του σε συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύτηκε χτες στην «Ελ Παΐς». Ο στόχος του πολέμου, είπε ο Μπλιξ, «είναι να ανατραπεί το δικτατορικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν», δήλωσε ο 74χρονος Σουηδός. Μπορεί αρχικά να πίστευαν οι ΗΠΑ ότι όντως το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, αν και όπως τόνισε τα «κατασκευασμένα» στοιχεία που παρουσίασε η Ουάσιγκτον του προκαλούν πολλές αμφιβολίες, αλλά τελικά αυτό ήταν απλώς ένα πρόσχημα. «Αρχίζεις να αναρωτιέσαι όταν βλέπεις τα πράγματα που έκαναν για να επιδείξουν ότι οι Ιρακινοί είχαν πυρηνικά όπλα, όπως το ψεύτικο συμβόλαιο με το Νίγηρα», είπε ο Μπλιξ. «Είμαι πολύ περίεργος να δω αν θα βρουν τελικά όπλα μαζικής καταστροφής».
Ο πόλεμος των ΗΠΑ, είπε ο επικεφαλής της UNSCOM που θα αποχωρήσει με το τέλος της θητείας του, προκαλεί «ένα τεράστιο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, στην καταστροφή μιας χώρας, για πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν λυθεί με τη διαδικασία των επιθεωρήσεων».
Το μήνυμα που έστειλε ο Μπλιξ όσον αφορά το μέλλον του κόσμου είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Αντί οι ΗΠΑ να πείθουν για την ανάγκη αφοπλισμού, είπε στη συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα, στην πραγματικότητα η εισβολή τους στο Ιράκ στέλνει το εντελώς αντίθετο μήνυμα. «Ο κόσμος λαμβάνει το αντίθετο ακριβώς μήνυμα. Πάρτε για παράδειγμα τη στάση της Βόρειας Κορέας. Ουσιαστικά λέει πως "αν αφήσουμε να μπουν οι επιθεωρητές όπλων στη χώρα, θα δεχτούμε επίθεση"»! Κάθε χώρα, θα αντιλαμβάνεται πως ο μόνος τρόπος να υπεραμυνθεί της ασφάλειάς της είναι να διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής...
Χοσέ Αντόνιο Γκουτιέρες, 16 ετών, το 1991.
Αφησε τη μικρή πόλη που γεννήθηκε, την Εσκουίτλα, μόλις μερικά χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα της Γουατεμάλας, και ακολουθώντας το δρόμο της προσφυγιάς, πεζός με τη συντροφιά δεκάδων χιλιάδων άλλων Κεντροαμερικανών, εισήλθε στις ΗΠΑ, παρανόμως εννοείται...
Αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, συνελήφθη, τέθηκε υπό περιορισμό, του δόθηκε διέξοδος παροχής τοπικού ασύλου και τοποθέτησης σε οικογένεια λατινοαμερικανικής καταγωγής, επιλογή της υπηρεσίας Μετανάστευσης. Τα χρόνια περνούσαν η διέξοδος για τον Χοσέ Αντόνιο Γκουτιέρες, καμία. Παρέμενε πάντα ο φτωχός μετανάστης από τη Γουατεμάλα, η πιο εύκολη λεία για τους στρατολόγους, τις σειρήνες του αμερικανικού στρατού, που αναζητούν νέους χωρίς διεξόδους και μέλλον, προκειμένου να τους εντάξουν στο στράτευμα προσφέροντας πλείστα «ανταλλάγματα», όπως πράσινη κάρτα ή υπηκοότητα ή σπουδές και φυσικά μισθό. Στις 25 Μάρτη 2002, υπέγραψε τη δήλωση κατάταξής του στον αμερικανικό στρατό ευελπιστώντας πως έτσι θα του χορηγούνταν η αμερικανική υπηκοότητα...
Ομως στα 28 του χρόνια, ως μέλος του 2ου τάγματος της μεραρχίας Πεζοναυτών, έγινε ο πρώτος νεκρός στη διάρκεια των μαχών στην πόλη του Ουμ Κασρ. Προχτές, με τη μέγιστη διακριτικότητα μεταφέρθηκε για να ταφεί στη γενέτειρά του, στη Γουατεμάλα... Η κηδεία του έγινε με ιδιωτική τελετή, αφού ο ΥΠΕΞ της Γουατεμάλας, Εντγκαρ Γκουτιέρες, απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας επίσημης τελετής, καθώς ο νεκρός «είχε καταταγεί σε έναν ξένο στρατό, κι έχασε τη ζωή του υπηρετώντας μία ξένη σημαία κι όχι αυτή της Γουατεμάλας».
Η πολυπόθητη αμερικανική υπηκοότητα για την οποία έδωσε τη ζωή του, δόθηκε τιμής ένεκεν στην αδελφή του Ενγκράσια.
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--
Συνάντηση με Ιορδανούς αξιωματούχους θα έχει τις επόμενες μέρες ο Ισραηλινός υπουργός Υποδομής, Τζόζεφ Παρίτζκι, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του πετρελαιαγωγού Ιράκ-Ισραήλ, που είναι ανενεργός τα τελευταία 55 χρόνια. Αυτό διέρρευσε, χτες, από πηγές προσκείμενες στο ισραηλινό υπουργείο προς, τουλάχιστον, δύο ισραηλινές εφημερίδες, τη «Χααρέτζ» και τη «Γιεντότ Αχρονότ».
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι πρώτες επαφές έχουν γίνει, ήδη, ανάμεσα στις δύο πλευρές και το ισραηλινό υπουργείο έχει, ήδη, ελέγξει τον αγωγό που βρίσκεται στο ισραηλινό έδαφος και διαπίστωσε ότι μπορεί να επαναλειτουργήσει άμεσα. Οπότε επιθυμεί να ελεγχθεί και το υπόλοιπο μέρος του αγωγού που βρίσκεται στην Ιορδανία. Ο αγωγός αυτός συνδέει τη Μοσούλη με τη Χάιφα και σταμάτησε να λειτουργεί με το τέλος της βρετανικής κυριαρχίας στην περιοχή το 1948. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η ισραηλινή ηγεσία εκτιμά ότι όταν εγκαθιδρυθεί μια φιλοδυτική κυβέρνηση στο Ιράκ και επαναλειτουργήσει ο αγωγός, θα μειωθούν κατά 25% τα ισραηλινά έξοδα για καύσιμα και χαρακτηριστικά φέρεται ο Παρίτζκι να εκτίμησε ότι τότε «η Χάιφα θα γίνει το Ρότερνταμ της Μ. Ανατολής».
Την είδηση φέρεται να διέψευσε, λίγο αργότερα, μιλώντας στο «Αλ Τζαζίρα» ο Ιορδανός ΥΠΕΞ, ενώ αρκετοί Ιορδανοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι, ασχέτως δηλώσεων, η ιορδανική πλευρά είναι εξαιρετικά επιφυλακτική απέναντι στις πραγματικές ισραηλινές προθέσεις.
Associated Press |
Καινούριες καταστροφές ονειρεύονται οι ιμπεριαλιστές |
Οσο μοιάζει να βαίνει προς το τέλος της η πρώτη φάση, τουλάχιστον, της αμερικανο-βρετανικής εισβολής στο Ιράκ, τόσο περισσότερο Αμερικανοί επιτελείς στρέφουν την προσοχή τους προς γείτονες, στο Ιράκ, χώρες. Στόχος των αμερικανικών απειλών έγιναν, για άλλη μια φορά, κατά πρώτο λόγο, η Συρία αλλά και το Ιράν και η ΛΔ Κορέας.
Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης για την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και παρά την εμφανή ικανοποίησή του για τις εξελίξεις, δε δίστασε να αναφερθεί και πάλι στη Συρία. «Εχουμε ορισμένες πληροφορίες ότι η Συρία συνεργάζεται στη διευκόλυνση της μετακίνησης ατόμων από και προς το Ιράκ. Ορισμένα από αυτά τα άτομα, που αναζητούμε εμείς, βρίσκουν καταφύγιο στη Συρία και ορισμένα άλλα, με τη συριακή βοήθεια, μετακινούνται προς άλλες κατευθύνσεις». Οι δηλώσεις Ράμσφελντ, απλώς, επισημοποίησαν την έντονη φημολογία που διέρρεε από αμερικανικές πηγές περί πιθανότητας να βρίσκονται στη Συρία υψηλόβαθμα στελέχη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν, χτες, και οι δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για θέματα διεθνούς ασφάλειας και ελέγχου όπλων, Τζον Μπόλτον, ο οποίος είχε συναντήσεις με την ιταλική ηγεσία. Ο Μπόλτον, απαντώντας σε ερώτηση για το μεταπολεμικό τοπίο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, εξέφρασε «την ελπίδα» οι χώρες που οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει ότι επιδιώκουν να αποκτήσουν ή διαθέτουν όπλα μαζικής καταστροφής, να «πήραν ένα μάθημα από το Ιράκ και να κατανοήσουν ότι η επιμονή τους σε αυτήν την τακτική δεν ωφελεί τα εθνικά τους συμφέροντα».
Ο Μπόλτον έκανε ειδική αναφορά στη Συρία, στο Ιράν και στη ΛΔ Κορέας και επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στην πρώτη, τονίζοντας ότι «είναι η καλύτερη περίπτωση, για να βγάλει συμπεράσματα που την ωφελούν από τις εξελίξεις, και να αδράξουν τις νέες προοπτικές ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή». Ο Μπόλτον, απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, έσπευσε να τονίσει ότι «η Ουάσιγκτον προτιμά οι χώρες αυτές να συμμορφωθούν με ειρηνικό τρόπο». Ανάλογη «ευχή» διατύπωσε, λίαν προσφάτως, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ», και ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα υπάρξει σημαντική αλλαγή στην ηγεσία ή στην τακτική της ηγεσίας της Συρίας», πάντα φυσικά με «πρώτη επιλογή τον ειρηνικό τρόπο».
Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία διυλιστηρίων της Πολωνίας, «Rafineria Gdanska», ανακοίνωσε χτες ότι ξεκίνησε συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους για την ανακατασκευή πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Ιράκ.
Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Gazeta Wyborcza», η πολωνική εταιρία έχει ήδη προσκληθεί να είναι μέλος κοινοπραξίας υπό θυγατρική της αμερικανικής «Χαλιμπάρτον». Σύμφωνα επίσης με την εφημερίδα, η «Gdanska» (που εισάγει όλο το πετρέλαιό της από τη Ρωσία) σε αντάλλαγμα για τη συμμετοχή στην επανακατασκευή των εγκαταστάσεων θα αποκτήσει πρόσβαση στην πετρελαιοφόρα περιοχή Ρουμέιλα, στο Νότιο Ιράκ!
Ετσι φαίνεται ότι θα ξεπληρώσουν οι ΗΠΑ την κυβέρνηση (και το μεγάλο κεφάλαιο) της Πολωνίας για τις εξυπηρετήσεις που τους προσέφερε πριν αλλά και κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου. Υπενθυμίζεται ότι η Πολωνία έχει στείλει μέλη της επίλεκτης ομάδας «GROM» στο Ιράκ μαζί με ένα πλοίο λογιστικής υποστήριξης και μια ομάδα εκπαιδευμένη σε χημικό πόλεμο. Τα μέλη της «GROM», μάλιστα, συμμετείχαν και σε εχθροπραξίες στο λιμάνι του Ουμ Κασρ.
Οπως, δε, έγινε γνωστό την προηγούμενη βδομάδα, πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία) κατέκλυσαν γραφεία Αμερικανών αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον με ονόματα εταιριών τους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ... Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα των εταιριών.
Associated Press |
Κούρδοι μαχητές, ζωσμένοι αντιαρματικά, προωθούνται στο Ντόχουκ. Τα πάντα στο «Βόρειο Μέτωπο» παραμένουν ανοιχτά |
Ο Ζεμπαρί δήλωσε πως οι Κούρδοι μαχητές εξεπλάγησαν από την έλλειψη αντίστασης: Το Μακλούμπ, είπε, ήταν μια περιοχή που οι Ιρακινοί στρατιώτες «υπεράσπιζαν με σθένος από την έναρξη του πολέμου... είναι το πιο σημαντικό κέρδος στον πόλεμο στο Βόρειο Μέτωπο μέχρι σήμερα». Ο ίδιος έκανε την εκτίμηση ότι το ηθικό των Ιρακινών «είναι τσακισμένο».
Ωστόσο, πέραν της προώθησης των μαχητών του Δημοκρατικού Κόμματος και της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν του Τζαλάλ Ταλαμπανί, σε εξέλιξη βρισκόταν και η παράλληλη επιχείρηση εξόντωσης των μαχητών της Ανσάρ αλ Ισλάμ, οργάνωσης που οι Αμερικανοί θεωρούν «συνδεδεμένη με την αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν», αλλά, με λιγότερες φανφάρες, και της Κομάλα. Οι δύο κουρδικές οργανώσεις, σημείωνε ανταποκριτής, βρέθηκαν περικυκλωμένες από αέρος και εδάφους, ενώ η απόφαση του Ιράν να σφραγίσει τα σύνορα και να τους αποκόψει χαρακτηριζόταν από Κούρδο αξιωματούχο ως κρίσιμη βοήθεια στις επιχειρήσεις των εισβολέων και των συνεργατών τους Κούρδων μαχητών: «Δεν είχαν να πάνε πουθενά», είπε. «Καθαρίσαμε όλες τις περιοχές». Οι κουρδικές εκτιμήσεις είναι πως 150-300 μαχητές της Ανσάρ είναι νεκροί.
Με το εσωτερικό ξεκαθάρισμα να εμφανίζεται ως τελειωμένη υπόθεση, ο επόμενος πονοκέφαλος των Αμερικανών είναι το πώς θα καταλάβουν Μοσούλη και Κιρκούκ, χωρίς να επιτρέψουν στους Κούρδους να τις ελέγχουν -- εξέλιξη που θα προσκαλούσε Τουρκία, Ιράν και Συρία σε άμεση δράση. Ως πρόσχημα οι Αμερικανοί επικαλούνται τον κίνδυνο φυλετικών ταραχών μεταξύ Κούρδων, Αράβων, Τουρκομάνων, Ασσυρίων κ.ά. μειονοτήτων. Η εικόνα των Κούρδων νεαρών που πανηγύριζαν τη «νίκη», κραδαίνοντας μιαν αστερόεσσα που είχε καρφιτσωμένη επάνω της μια φωτογραφία του Σιλβέστερ Σταλόνε από την ταινία «Ράμπο», έδινε μια σουρεαλιστική νότα στον πόλεμο αυτόν, από τον οποίο οι Κούρδοι, τα «ορφανά της ιστορίας», ελπίζουν να βγουν με αυτόνομο κράτος, αλλά δεν αποκλείεται καθόλου να βγουν και πάλι ηττημένοι και προδομένοι, όσο κι αν χτες εμφανίζονταν να πιστεύουν στη νίκη, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομα του Μπους στην Ιρμπίλ και τις άλλες πόλεις τους...
Εκδηλώσεις δυσαρέσκειας για την προσπάθεια αποκλεισμού της από το «φαγοπότι»
Ετσι χτες, 9 Απρίλη, το κόμμα που στηρίζει (και στηρίζεται) τον Β. Πούτιν, η «Ενιαία Ρωσία», αποφάσισε, την ώρα που τα αμερικανικά τανκ έμπαιναν στη Βαγδάτη, να διοργανώσει την πρώτη (!) κινητοποίησή του στη Μόσχα ενάντια στον πόλεμο! Οι διοργανωτές υπολόγιζαν να συγκεντρώσουν 100 χιλιάδες άτομα. Τελικά έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα διαδήλωσαν 20 έως 40 χιλιάδες άτομα, με βάση διαφορετικές εκτιμήσεις των ρωσικών ΜΜΕ. Το μεγαλύτερο μέρος των διαδηλωτών ήταν φοιτητές από τα πανεπιστήμια της Μόσχας, τους οποίους το κυβερνών κόμμα μετέφερε στον τόπο της συγκέντρωσης, αφού βέβαια εξασφάλισε νωρίτερα να κλείσουν τα πανεπιστήμια. Ενα άλλο κομμάτι των διαδηλωτών συγκέντρωσαν τα επίσης ελεγχόμενα από την κυβέρνηση συνδικάτα της Μόσχας. Στη διαδήλωση επικράτησαν τα αντιαμερικανικά συνθήματα του είδους «Ντροπή στην Αμερική», «Το δολάριο δεν πρέπει να κυβερνά τον κόσμο», «Ελευθερία στον ιρακινό λαό». Δεν έλειψε η ρίψη αυγών στην είσοδο της αμερικανικής πρεσβείας, που όμως άμεσα διακόπηκε μετά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων.
Η παραπάνω κινητοποίηση δεν είναι τυχαία. Εντάσσεται στις συνολικότερες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στους κυρίαρχους κύκλους της Ρωσίας η προσπάθεια αποκλεισμού τους από την προσεχή εκμετάλλευση του Ιράκ και του λαού του. Γίνεται φανερό πως ούτε η δήλωση Πούτιν πως «η Ρωσία δεν επιθυμεί την ήττα των ΗΠΑ στον πόλεμο», αλλά ούτε και το πρόσφατο ταξίδι της Κοντολίζα Ράις στη Μόσχα δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Οπως σημειώνει η εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» εξαιτίας των αγεφύρωτων έως τα σήμερα διαφορών, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ, ανέβαλε το ταξίδι του στις ΗΠΑ και θα επισκεφθεί από 9 έως 13 Απρίλη μόνο τη Ν. Κορέα και την Ιαπωνία. Η εφημερίδα εκτιμά πως η κίνηση αυτή της Μόσχας δεν έχει μόνο στόχο να προσεταιριστεί τα αντιαμερικανικά αισθήματα των Ρώσων, αλλά και αποτελεί απόρροια της αποτυχίας του ταξιδιού της Κ. Ράις στη Μόσχα, το οποίο, όπως σημειώνεται, «είχε τεράστια σημασία, αν πάρουμε υπόψη μας το πλήθος των ρωσο-αμερικανικών αντιθέσεων, που δημιουργήθηκαν από τον αντι-ιρακινό πόλεμο».
Μια ακόμη ρωσο-αμερικανική διαφορά που φαίνεται να προβάλλει, αφορά την τύχη των μυστικών αρχείων του ιρακινού καθεστώτος, που μάλλον πλέον δε βρίσκεται στη Βαγδάτη. Ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πως αυτά βρίσκονται στη Μόσχα, ενώ λέγεται πως και η αμερικανική επίθεση στο ρώσικο κομβόι οφείλεται στην πληροφορία ότι μετέφερε εκτός Ιράκ τέτοιου είδους φορτίο. Αλλες πάντως ρωσικές πηγές, αναφέρουν πως τα ιρακινά αρχεία βρίσκονται στη Μόσχα πολύ πριν ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος, μετά από χειρισμό του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Γιεβγκένι Πριμακόφ, που πριν μήνες είχε επισκεφθεί με εντολή Πούτιν τη Βαγδάτη. Βέβαια, οι ρωσικές αρχές κατηγορηματικά διαψεύδουν πως τα αρχεία αυτά έχουν μεταφερθεί στη Μόσχα.
Επίσης, σοβαρό θέμα για τους Ρώσους δεν είναι μόνο η διατήρηση των συμφωνιών εκμετάλλευσης των πετρελαιοπηγών, αξίας άνω των 40 δισ. δολαρίων, αλλά και η αποπληρωμή των χρεών του Ιράκ προς τη Ρωσία, που ανέρχονται σε 8,5 δισ. δολάρια. Μάλιστα, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο «Ούτρο», ο Μουβαφάκ Φατούχι, οικονομολόγος - μέλος της ΚΕ του αντιπολιτευόμενου το καθεστώς του Σ. Χουσεΐν Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, δήλωσε σχετικά ότι: «Τέτοιες χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και η Λευκορωσία ήταν φίλες με το Σαντάμ. Τον στήριζαν. Ετσι λοιπόν κανένας δε θα τους επιστρέψει αυτά τα χρέη».
Η επίδειξη της ρωσικής δυσφορίας αναμένεται να συνεχιστεί το Σάββατο 12 Απρίλη, όπου στο Λένινγκραντ, στα πλαίσια του λεγόμενου «Διαλόγου της Πετρούπολης», ανάμεσα σε Ρωσία - Γερμανία, αναμένεται να συναντηθούν οι Β. Πούτιν, με τον πρωθυπουργό της Γερμανίας Γκ. Σρέντερ, αλλά και το Γάλλο Πρόεδρο Ζ. Σιράκ.
Associated Press |
Η στρατιωτική κατοχή σε εξέλιξη |
Λύθηκαν και οι τελευταίες απορίες ή αμφιβολίες για το ποιος θα διοικεί το Ιράκ, τώρα «που το καθεστώς καταρρέει». Εσπευσε, λοιπόν, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, να ανακοινώσει τη σύνθεση της «μεταβατικής κυβέρνησης». Επικεφαλής, ποιος άλλος από τον Τόμι Φρανκς, τον επικεφαλής των Αμερικανικών Δυνάμεων στον πόλεμο κατά του Ιράκ, ενώ όπως ήταν ήδη πολλάκις γνωστό, επικεφαλής της «ανθρωπιστικής εκστρατείας και της ανοικοδόμησης του Ιράκ» θα είναι ο στρατηγός εν αποστρατεία Τζέι Γκάρνερ, ο οποίος βρίσκεται εδώ και καιρό στο Κουβέιτ ενώ ήδη προ δύο ημερών εγκαταστάθηκε στο μοναδικό λιμάνι του Ιράκ, Ουμ Κασρ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το Ιράκ, διοικητικά θα χωριστεί σε τρεις ζώνες, το νότιο, το κεντρικό και το βόρειο.
Ηδη οι αξιωματούχοι που απαρτίζουν την ομάδα των δεκάδων «γκαουλάιτερς» έχουν αρχίσει τις εργασίες, τονίζει από χτες το βρετανικό BBC. Ειδικά για το Ουμ Κασρ, οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί υπό την ηγεσία του στρατηγού Μπακ Γουόλτερς, ενός εκ των τριών επικεφαλής που θα ηγηθεί του νότιου Ιράκ.
Πάντως, ο Αρι Φλέισερ δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, που ήθελαν συνάντηση όλων των διοικητών, το Σάββατο, σε στρατόπεδο κοντά στην πόλη Νασρίγια, όπου ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή έχει εγκατασταθεί, με τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού ο ηγέτης του Εθνικού Ιρακινού Κογκρέσου, Αχμέντ Τσαλαμπί και προορίζεται από το Πεντάγωνο ως ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης στο δεύτερο στάδιο.
Associated Press |
Οι δύο, πάντως, δεν παρουσίασαν κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδίου αυτού. Αναφορικά με την ανασυγκρότηση του Ιράκ, έκαναν λόγο για το «ζωτικό ρόλο» των Ηνωμένων Εθνών, τον οποίο, ωστόσο, εντόπισαν μόνο στο ανθρωπιστικό πεδίο.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Μια ακόμη πτυχή της διάστασης που υφέρπει στο πολιτικο-στρατιωτικό κατεστημένο στην Ουάσιγκτον, ήρθε στο φως με τη δημοσιοποίηση έκθεσης που διανεμήθηκε σε υπευθύνους για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον στα τέλη Μάρτη. Στην έκθεση λοιπόν η μυστική υπηρεσία πληροφοριών «προειδοποιεί για τα μελλούμενα» στο Ιράκ, αφού «θεωρεί ότι πολλοί Ιρακινοί θα αντιδράσουν στην ανάληψη ηγετικού ρόλου από τους εξόριστους Ιρακινούς πολιτικούς σε μία νέα κυβέρνηση στη χώρα.
Οπως τόνισε Αμερικανός αξιωματούχος, που γνωρίζει το περιεχόμενο της έκθεσης, «το βασικό στοιχείο είναι πως η ιρακινή κοινή γνώμη δεν τους βλέπει θετικά», αφού η CIA αξιολογεί την αποδοχή των εξόριστων Ιρακινών πολιτικών ομάδων από την κοινή γνώμη και το πώς βλέπουν στο Ιράκ την ανάληψη ηγετικού ρόλου από την εξόριστη ηγεσία στη μετά Σαντάμ εποχή.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, τόσο ο Αχμέντ Τσαλαμπί, ηγέτης του εξόριστου Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, όσο κι ο Μοχάμεντ Μπάκερ αλ Χακίμ, επικεφαλής του εξόριστου στην Τεχεράνη σιιτικού Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, δεν πρόκειται να ετύγχαναν ευρείας υποστήριξης εκ μέρους του ιρακινού λαού.
Η έκθεση αυτή που μάλιστα στοιχεία της δόθηκαν στο φως της δημοσιότητας, αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο του πολέμου μεταξύ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, ή κοινώς μεταξύ «ιεράκων και περιστερών»... Αλλο στοιχείο είναι ότι κατά την έγκριση των δαπανών εκ μέρους του Κογκρέσου, το κονδύλι των 2,5 για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, παρά την απαίτηση του Λευκού Οίκου να δοθεί στο Πεντάγωνο δόθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πάντως, η δυσφορία της CIA για την πολιτική του Λευκού Οίκου αναφορικά με τον πόλεμο του Ιράκ, είχε εκφραστεί και με τις προειδοποιήσεις της περί «επίσπευσης» του πολέμου και λάθος απολογισμών, όπως η βεβαιότητα ότι οι Σιίτες του Νότου θα εξεγείρονται, που θα έπληττε ανεπανόρθωτα τις επιχειρήσεις, μπορεί να επιβεβαιώθηκαν, ωστόσο η έκβαση των εχθροπραξιών δεν τους δικαιώνει... και δεν αναπληρώνει και το πλήγμα που δέχτηκε αναφορικά με την 11η Σεπτέμβρη...
Αλλά η CIA, δεν κάθεται και αυτή με σταυρωμένα χέρια. Σύμφωνα με το «Ρόιτερ», αξιωματούχος της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών που εδράζει στην πόλη Αμάρα, στο Νοτιοανατολικό Ιράκ, προειδοποίησε τον Αμπου Χάτεμ Μοχάμεντ Αλι, επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας εκατοντάδων οπλισμένων ανδρών που κατέλαβαν την Κυριακή το τοπικό κυβερνείο χωρίς την υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων να αποχωρήσουν άμεσα, αλλιώς θα έδινε εντολές να βομβαρδιστούν, όπως δήλωσε προς το Αμερικανικό Ινστιτούτο Εντερπράιζ στέλεχος του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, Κανάν Μακίγια, τονίζοντας ότι ο Αμπου Χάτεμ βρίσκεται εδώ και καιρό σε συνεργασία με την ομάδα Τσαλαμπί και το γνωρίζει το Πεντάγωνο.
Μια Ευρώπη που η στήλη αυτή έχει ονομάσει σκωληκοειδή απόφυση του αμερικανο-κρατορικού ιμπεριαλισμού, μια απόφυση που όταν ενοχλεί, αποκόπτεται χειρουργικά.
Αυτή η Ευρώπη δέχτηκε τον ευνουχισμό θεσμών, αξιών και οργανισμών όπως του ΟΗΕ, γιατί όπως διατύπωσε κάποιος: «Οι θεσμοί είναι σαν τα μικρά κορίτσια και τα τριαντάφυλλα. Κρατάνε όσο... κρατήσουν».
Μέρες Γένοβας αναμένεται να γνωρίσει η Αθήνα, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 16-17 του Απρίλη. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, Ε. Μαλέσιου, 10.000 αστυνομικοί θα κινητοποιηθούν για την περιφρούρηση 41 αντιπροσωπειών, που θα έρθουν από ευρωπαϊκές χώρες. Φυσικά, όλες θα συνοδεύονται από αστυνομικούς.
Ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης υποστήριξε πως τα μέτρα τάξης και ασφάλειας θα είναι τα πλέον αυστηρά που πάρθηκαν ποτέ. Ομως, η κυβέρνηση δεν έχει στα σχέδιά της τον αποκλεισμό του Συντάγματος και της Ομόνοιας από τους πολίτες της Αθήνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, 2.000 αστυνομικοί θα ενισχύσουν τους συναδέλφους τους στην Αθήνα. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την οριστικοποίηση των μέτρων.
-- Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), με ανακοίνωσή της, καλεί τον ελληνικό λαό να εκδηλώσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον ιρακινό λαό, καταθέτοντας οποιοδήποτε χρηματικό ποσό στον ειδικό λογαριασμό της ΕΕΔΔΑ, στην Εθνική Τράπεζα: 116/29604197.
-- Επίσης, μπορούν να συνεισφέρουν χρήματα για τον πολύπαθο ιρακινό λαό στο λογαριασμό που άνοιξε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) στην Εθνική Τράπεζα. Ο αριθμός λογαριασμού είναι: 040/679598-68.
-- Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) καλεί τους πολίτες να προσφέρουν τραυματολογικά φάρμακα και υλικά, αντιβιοτικά φάρμακα και αντισηπτικά, τρόφιμα σε κονσερβοποιημένη μορφή. Η συγκέντρωση των υλικών γίνεται στα γραφεία του «904 Αριστερά στα FM» (Εγνατία 69, τηλ. 2310.237.841), στα γραφεία των Τοπικών Επιτροπών Ειρήνης, στα γραφεία της ΕΔΥΕΘ (Κομνηνών 21, τηλ. 2310.220.571) και των συνεργαζόμενων με την ΕΔΥΕΘ φορέων.
-- Ταυτόχρονα με τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του λαού του Ιράκ, είναι χρωστούμενη και η έμπρακτη αλληλεγγύη μας ιδιαίτερα στις γυναίκες και τα παιδιά της πολύπαθης αυτής χώρας. Η ΟΓΕ ξεκίνησε πανελλαδική οικονομική εξόρμηση με κουπόνια αλληλεγγύης του 1 ευρώ.
Συνεχίζονται οι καθημερινές μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις του αντιπολεμικού κινήματος σε πολλές περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα:
-- Στην Πολίχνη αντιπολεμική πικετοφορία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη 10 Απρίλη, στις 7 το απόγευμα, που θα ξεκινήσει από τον πεζόδρομο Αγίου Παντελεήμονα. Τη διοργανώνει η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων Πολίχνης.
-- Στην Ανω Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης, συγκέντρωση, σήμερα, Πέμπτη 10 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο πάρκο Ελευθερίας, διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης, το Συνδικάτο Οικοδόμων και η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Σταυρούπολης.
-- Η Δημοκρατική Ενότητα Κορυδαλλού και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών διοργανώνουν εκδήλωση ενάντια στον πόλεμο σήμερα, Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα «Πλειάδες» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κορυδαλλού. Θα μιλήσουν οι Νίκος Κατσαρός, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος», Θέμος Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή και Νίκος Φωτιάδης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ
-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ασπρων Σπιτιών Αντίκυρας διοργανώνει, σήμερα, Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία μέχρι τη ΝΑΤΟική βάση καυσίμων.
-- Εκδήλωση - συζήτηση για τον πόλεμο στο Ιράκ διοργανώνει αύριο, Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, η Επιτροπή Ειρήνης και φορείς του νομού. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο Α. Κακαράς, αρχιπλοίαρχος ε.α.
-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ρόδου διοργανώνει την Κυριακή 13 Απρίλη, μηχανοκίνητη πορεία με τελικό προορισμό τη «Φωνή της Αμερικής» στο χωριό Αφάντου. Η εκκίνηση θα γίνει από το χώρο της λαϊκής αγοράς στον Αϊ - Δημήτρη στις 10.30 π.μ.
Εμείς δεν το βάζουμε κάτω! Ο καθένας μας έχει ρόλο και σήμερα και για τα δυσκολότερα χρόνια που έρχονται. Γιατί ποιος αμφιβάλλει σήμερα ότι το Τέρας θα συνεχίσει; Ο,τι και να γίνει οι λαοί θα το σταματήσουν, γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση. Οι υποκριτές μπορεί σήμερα να «κλαίνε» για την απουσία της Σοβιετικής Ενωσης που συνέβαλε στη συντριβή της προηγούμενης τερατογένεσης του ιμπεριαλισμού, στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά το κύριο που επιδιώκουν είναι η αποκαρδίωση και η υποταγή. Κρύβουν τον ηρωικό και νικηφόρο ρόλο της Εθνικής Αντίστασης και όλων των αντιστασιακών κινημάτων σε όλη την κατακτημένη Ευρώπη στο τέρας. Κρύβουν τη γέννηση και «επιβίωση» της Σοβιετικής Ενωσης, μέσα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τότε που δεν υπήρχε αντίπαλο δέος.
Μ' αυτές τις επισημάνσεις, η Δημοτική Κίνηση «ΠΕΙΡΑΙΑΣ -ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», αφού τονίζει πως η αντίσταση του ιρακινού λαού αποτελεί παρακαταθήκη και πως οι συνειδητοί πολίτες συνεχίζουν με περισσότερο πείσμα και οργάνωση τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, καλεί το Σάββατο 12 Απρίλη στις 12 το μεσημέρι σε πικετοφορία στο κέντρο του Πειραιά, στα πλαίσια της παγκόσμιας μέρας διαμαρτυρίας για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Παράλληλα, στις 16 Απρίλη καλεί όλους τους Πειραιώτες στο Σύνταγμα το απόγευμα, «όλοι μαζί να "υποδεχτούμε" όπως τους πρέπει τους δολοφόνους Μπλερ, Αθνάρ και τους συνοδοιπόρους τους».
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του ΕΚ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, τόνισε συγκεκριμένα τα εξής:
«Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίζουν την ένταξη των δέκα νέων χωρών, κινούμενοι από αισθήματα αλληλεγγύης προς τους λαούς τους, που δεν έχουν κανένα λόγο πανηγυρισμού. Αντίθετα, όπως έγινε φανερό κατά την προενταξιακή περίοδο (ξεπούλημα στο μεγάλο ξένο κεφάλαιο των δημοσίων επιχειρήσεων και γενικότερα του πλούτου τους, κατάργηση κάθε σοσιαλιστικής κατάκτησης και ιδιοκτησίας, περιορισμός των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων και της εθνικής τους ανεξαρτησίας...), έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν. Ο παράδεισος που τους υπόσχονται είναι ψεύτικος. Λόγους πανηγυρισμού έχει μόνο το πολυεθνικό κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του στο Ευρωκοινοβούλιο.
Εντάσσονται οι "δέκα" σε μια Ενωση μικρών και μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών, που δημιουργήθηκε και αναπτύσσεται μέσα από ανταγωνισμούς εσωτερικούς, για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγαλοκεφαλαιοκρατών, εντείνοντας την εκμετάλλευση σε βάρος των λαών της ΕΕ και όσων άλλων θα μπορέσουν "να βάλουν στο χέρι", σε ανταγωνισμό αλλά και συνεργασία με το "μεγάλο αδελφό" και αναγνωρισμένο ηγεμόνα: τις ΗΠΑ.
Για την εξασφάλιση αυτής της πολιτικής και πορείας προωθούν την ΚΕΠΠΑ και την ΕΠΑΑ με τον ευρωστρατό και τους υπόλοιπους κατασταλτικούς μηχανισμούς.
Οπως φάνηκε και πρόσφατα με το έγκλημα κατά του Ιράκ, οι διαφορές ορισμένων ευρωενωσιτών ιμπεριαλιστών με τους Αμερικανούς και τους συνοδοιπόρους τους στον πόλεμο αυτό, δε βρίσκονται στο στόχο αλλά και στα μέσα. Τώρα σπεύδουν να μοιραστούν τη λεία, δηλώνοντας φυσικά υποταγή στο νέο Χίτλερ.
Καταψηφίσαμε και την ένταξη της Κύπρου, γιατί εκτός των παραπάνω, η ένταξη χρησιμοποιήθηκε και ως μέσο πίεσης για τη νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της βάρβαρης εισβολής και κατοχής, μπροστά στην οποία οι "ευαίσθητοι" Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές κλείνουν τα μάτια και της διχοτόμησης της μαρτυρικής μεγαλονήσου.
Οι εργαζόμενοι, οι λαοί γενικότερα, που δεν έχουν ανάγκη από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για να σφυρηλατήσουν την αγωνιστική αλληλεγγύη και συνεργασία τους, θα κλείσουν το δρόμο του ολέθρου, στον οποίο μεθοδικά τους οδηγούν, θα αλλάξουν την πορεία της ανθρωπότητας προς ένα άλλο μέλλον αντάξιό της, ένα μέλλον σοσιαλιστικό».
Αγωνιστικό κάλεσμα του ΚΚΕ στους εργαζόμενους όλης της χώρας, για τη μαζική τους συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, που διοργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», στις 16 Απρίλη
Το αγωνιστικό κάλεσμα του ΚΚΕ, στις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους του Λεκανοπεδίου Αττικής, όλης της χώρας, για την καθολική συμμετοχή τους στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις που διοργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και θα γίνουν στις 16 Απρίλη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, είναι ξεκάθαρο και έχει στόχο: «Οχι στους ιμπεριαλιστές της ΕΕ και των ΗΠΑ». Σημειώνουμε ότι στις 16 Απρίλη στην Αθήνα οργανώνονται τα παρακάτω:
Η προκήρυξη - κάλεσμα, που εξέδωσε το ΚΚΕ και που ήδη μοιράζεται σε χιλιάδες εργαζόμενους, έρχεται σε ευθεία ρήξη με τα κηρύγματα μοιρολατρίας των Ελλήνων κυβερνώντων και των πολιτικών συνοδοιπόρων τους και σ' αυτήν επισημαίνεται ότι την Ελλάδα θα βγάλει από τους άδικους πολέμους ο λαός της!
Στις 16 Απρίλη:
- Να διαδηλώσουμε ότι οι Μπλερ και Αθνάρ είναι ανεπιθύμητοι, υπογραμμίζεται στην προκήρυξη του Κόμματος. Δε θέλουμε στη χώρα μας, αυτούς που μαζί με τις ΗΠΑ πρωταγωνιστούν στη σφαγή του ιρακινού λαού. Είναι εγκληματίες πολέμου! Ολοι μαζί να διατρανώσουμε την αγανάκτησή μας για τα βάσανα του ιρακινού λαού, που θέλουν να του επιβάλουν αμερικανική κυβέρνηση και καθεστώς ανδρεικέλων!
- Να συμπαρασταθούμε πιο αποφασιστικά στον ιρακινό λαό, που αντιστάθηκε και αντιστέκεται κατά των εισβολέων. Οποια κι αν είναι η εξέλιξη του αγώνα, ο ιρακινός λαός δε θα υποταχθεί.
- Να καταγγείλουμε το πλιάτσικο που ετοίμασαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, αλλά και τις κυβερνήσεις της ΕΕ, που τρέχουν κι αυτές να φάνε από τη λεία!
Το αντίπαλο δέος στους ιμπεριαλιστές, Αμερικάνους και Ευρωπαίους, είναι μόνον ο ενωμένος αγώνας των λαών, υπογραμμίζεται στην προκήρυξη. Η ΕΕ είναι ένωση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Γι' αυτό και είναι ιμπεριαλιστικός οργανισμός. Με τις ΗΠΑ διαφωνούν και ανταγωνίζονται, για το αν θα έχουν το πάνω χέρι τα ευρωπαϊκά ή τα αμερικάνικα μονοπώλια στην παγκόσμια κυριαρχία. Είναι και οι δυο ληστές. Στρέφονται με την πολιτική τους κατά των λαών τους και των άλλων λαών. Δε διαφωνούν στο ξεζούμισμα των εργαζομένων. Πηγαίνουν μαζί με τις ΗΠΑ, όταν συμφέρει! Πηγαίνουν χώρια από τις ΗΠΑ, όταν έτσι συμφέρει! Διαφώνησαν με τις ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράκ, επειδή θίγονται συμφέροντα δικά τους και όχι συμφέροντα των λαών. Διαφώνησαν στο Ιράκ, συμφώνησαν στη Γιουγκοσλαβία και στο Αφγανιστάν!
Στο κείμενο της προκήρυξης, καταγράφονται μερικά από τα στοιχεία, τα οποία καθιστούν τις κυβερνήσεις της ΕΕ συνένοχες στο έγκλημα εναντίον του λαού του Ιράκ. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται:
- Υπέγραψαν το λεγόμενο «νέο δόγμα» του ΝΑΤΟ το 1999, που του επιτρέπει να επεκτείνει τη δράση του παντού! Και τώρα, τι υποκρισία! Κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι κάνουν προληπτικό πόλεμο!
- Είναι οι ίδιοι, που το 2002 υπέγραψαν στην Πράγα το ΝΑΤΟικό δόγμα του προληπτικού πολέμου!
- Ανάμεσά τους και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που, με τις πλάτες της ΝΔ, έδωσε όλων των ειδών τις διευκολύνσεις στις ΗΠΑ και Βρετανία (βάσεις, λιμάνια, πιλότους, χώρους ανεφοδιασμού κ.ά.).
Δεν μπορούν για κανένα λόγο να αποτελούν εγγυητή ειρήνης αυτοί που έχουν διαπράξει εγκλήματα, που έχουν βάλλει κατά λαών και κρατών. Στο κείμενο της προκήρυξης ακριβώς αυτή η τραγική πτυχή αποκαλύπτεται:
- Η Γερμανία άρχισε το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, με μισθοφόρους, οπλισμό και χρήμα! Μετά ήρθαν οι ΗΠΑ...
- Η Γαλλία βρίσκεται κάτω από όποια πέτρα της Αφρικής και αν σηκώσεις. Πίσω από τις σφαγές εκατομμυρίων Αφρικανών, η Γαλλία είναι από τη μια μεριά και οι ΗΠΑ από την άλλη.
- Ολες βρίσκονται στο μέτωπο κατά της «τρομοκρατίας». Δηλαδή, βολεύει όλες το πρόσχημα, για να χτυπάνε τα λαϊκά κινήματα.
- Οι κυβερνήσεις της ΕΕ αγνόησαν τον ΟΗΕ στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας! Τώρα τον θυμήθηκαν. Αν ο πόλεμος κατά του Ιράκ είχε τη «βούλα» του ΟΗΕ, σύμφωνα με τους ίδιους, θα ήταν δίκαιος! Για τους λαούς, όμως, θα έπρεπε και τότε να ήταν άδικος.
- Τον ΟΗΕ τον θέλουν τώρα, ως Δούρειο Ιππο στο πλιάτσικο κατά του Ιράκ. Δεν τους χρειάζεται ένας ισχυρός ΟΗΕ. Τους χρειάζεται ένας ΟΗΕ, όπου θα κυριαρχούν εκείνοι και θα τον έχουν ως νομιμοποίηση στα σχέδιά τους τα ιμπεριαλιστικά. Οσα λένε οι κυβερνήσεις της ΕΕ για τον ΟΗΕ είναι εκ του πονηρού.
Ισορροπία στον κόσμο, επισημαίνεται με ιδιαίτερη έμφαση στην προκήρυξη, δεν μπορεί να υπάρξει, αν η ΕΕ και η Ρωσία γίνουν αντίβαρο στις ΗΠΑ. Στον καπιταλισμό, όπου στις σχέσεις των κρατών επικρατεί το δίκαιο του ισχυροτέρου, η ανισοτιμία, ο θάνατός σου η ζωή μου, σ' αυτήν τη ζούγκλα, λοιπόν, θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα ειρήνης, όπως και αποτελούσε, το πανίσχυρο κίνημα των λαών, ο σοσιαλιστικός κόσμος. Εκείνοι που μιλούσαν τότε για τον επικίνδυνο διπολισμό, ψάχνουν τώρα να φτιάξουν ένα διπολισμό καπιταλιστικό ιμπεριαλιστικό!
Οι εργαζόμενοι, όλοι οι λαοί πρέπει να απορρίψουμε το δήθεν ρεαλισμό, που μας καλούν να δείξουμε, τονίζεται στο κείμενο. Θέλουν την υποταγή του λαού. Πρέπει να οργανώσει ο λαός τις δυνάμεις του για να διαμορφώσει άλλο συσχετισμό, που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντά του.
Μπροστά σ' αυτήν την πραγματικότητα, την καπιταλιστική ζούγκλα, η πρόταση των κομμουνιστών αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τους λαούς: «Εδώ και σε κάθε χώρα, να συγκροτήσουμε μέτωπο λαϊκό αντιιμπεριαλιστικό για τη λαϊκή εξουσία. Μέτωπο σε κάθε χώρα και διεθνής συντονισμός της πάλης. Δεν έχουμε άλλο δρόμο. Οχι στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και της ΕΕ. Είμαστε με το λαό του Ιράκ».
Σύμφωνα με το Ν. 1893/90 (ΦΕΚ Α 106) και τη ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ...
«Σαν έκφραση της κοινής επιθυμίας τους για μια βελτιωμένη αμυντική σχέση, η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών συνάπτουν νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, η οποία διέπεται από τις ακόλουθες αρχές:
Η Ελλάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαιώνουν την προσήλωσή τους στους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το πλαίσιο αυτό, στην άσκηση του εγγενούς δικαιώματός τους ατομικής και συλλογικής άμυνας που αναγνωρίζεται στο αρθ. 51 του Χάρτη.
Η Ελλάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαιώνουν ότι οι σχέσεις τους και η συνεργασία τους βασίζονται σε κοινή αφοσίωση στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής προόδου.
Η Ελλάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν την αναγνώριση εκ μέρους τους του γεγονότος ότι η συνεργασία τους στο πεδίο της άμυνας όπως και σε όλα τα άλλα πεδία, βασίζεται στις αρχές του αμοιβαίου οφέλους και του πλήρους σεβασμού της κυρίαρχης ισότητας της ανεξαρτησίας και των συμφερόντων των δύο χωρών.
Η Ελλάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν το σεβασμό τους προς το Διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένων των υφισταμένων διεθνών συνθηκών που αφορούν ειδικότερα στην περιοχή, και την απόφασή τους να ενεργούν σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες καθώς και τις διμερείς και πολυμερείς διευθετήσεις στις οποίες και οι δύο είναι Συμβαλλόμενα Μέρη, περιλαμβανομένων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι.
Η Ελλάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες διακηρύσσουν την αφοσίωσή τους στη διατήρηση της ειρήνης και τη δέσμευσή τους να σέβονται την αρχή της αποχής από ενέργειες, οι οποίες απειλούν την ειρήνη, επαναλαμβάνουν τη σταθερή απόφασή τους να περιφρουρούν και να προστατεύουν αμοιβαίως την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των αντίστοιχων χωρών τους κατά ενεργειών, οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης και επιβεβαιώνουν την απόφασή τους να αντιταχθούν ενεργά και ανεπιφύλακτα σε κάθε τέτοια απόπειρα ή ενέργεια και τη δέσμευσή τους να καταβάλλουν τις κατάλληλες μείζονες προσπάθειες για να αποτρέψουν τέτοια πορεία δράσης.
Η Ελλάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν την αφοσίωσή τους στην αρχή ότι οι διεθνείς διαφορές θα επιλύονται με ειρηνικά μέσα και τη συνεχή σταθερή απόφασή τους να συμβάλλουν ενεργά στην ταχεία και δίκαιη επίλυση των υφισταμένων στην περιοχή διεθνών διαφορών, που ενδιαφέρουν ειδικότερα εκάτερο από τα Συμβαλλόμενα μέρη στη Συμφωνία αυτή, με ειρηνικά μέσα, τα οποία είναι σύμφωνα με τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Η Ελλάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες βεβαιώνουν ότι η Συμφωνία αυτή είναι σύμφωνη προς τα αντίστοιχα Συντάγματα ή άλλους νόμους τους, προς τα κοινά αμυντικά συμφέροντα και υποχρεώσεις τους, προς τα αντίστοιχα εθνικά συμφέροντα και κυριαρχικά δικαιώματα τους και ότι επιπλέον τίποτε στη Συμφωνία αυτή δεν αποσκοπεί να βλάψει τις σχέσεις εκατέρου των Συμβαλλομένων Μερών με οποιαδήποτε τρίτη χώρα».
«1. Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας επιτρέπει στην Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρεί και να λειτουργεί στην Ελλάδα στρατιωτικές και βοηθητικές Ευκολίες καθώς και μη συνορεύουσες βοηθητικές Ευκολίες (εφεξής αναφερόμενες όλες ως "οι Ευκολίες"), καθώς και να διεξάγει στις Ευκολίες αυτές αποστολές και δραστηριότητες για σκοπούς άμυνας και υποστήριξης, σύμφωνα με τις διατάξεις της Συμφωνίας αυτής»
3. Οποιαδήποτε επέκταση, αλλαγή, εκσυγχρονισμός ή αντικατάσταση του κύριου εξοπλισμού, του οπλισμού και των πυρομαχικών, ή των Ευκολιών, που θα μεταβάλλει τη διαμόρφωση (αποτύπωμα) ή τις επιχειρησιακές ικανότητες των Ευκολιών αυτών, θα υπόκειται σε προηγούμενη έγκριση τnς Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας σύμφωνα με τις διατάξεις του Παραρτήματος της Συμφωνίας αυτής».
«1. Κάθε συμβαλλόμενο μέρος δύναται να ζητήσει επίσημες διαβουλεύσεις, εφ' όσον μια διαφορά, η οποία θα έχει προκύψει σχετικά με την ερμηνεία, εφαρμογή ή συμμόρφωση εκατέρου των Μερών προς τις διατάξεις της Συμφωνίας αυτής ή του Παραρτήματος της, δεν επιλυθεί με τα μέσα που ορίζουν τα άρθρα V και VI.
2. Οι διαβουλεύσεις θα αρχίζουν αμέσως. Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων αυτών τα Μέρη δύνανται, με αμοιβαία έγγραφη συμφωνία, να τροποποιήσουν οποιαδήποτε διάταξη της Συμφωνίας αυτής ή του Παραρτήματος της. Εφ' όσον τα Μέρη δε δυνηθούν να επιλύσουν τις διαφορές τους μετά περίοδο 12 μηνών, κάθε Μέρος δύναται να τερματίσει τη Συμφωνία και το Παράρτημά της μετά έξι μήνες από την ημερομηνία έγγραφης προειδοποίησης περί τερματισμού στο έτερο Μέρος».
«1. Καμία διάταξη της Συμφωνίας αυτής δεν αίρει το εγγενές δικαίωμα της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, να λαμβάνει αμέσως όλα τα κατάλληλα περιοριστικά μέτρα που απαιτούνται για τη διασφάλιση ζωτικών συμφερόντων της εθνικής ασφάλειας της, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
2. Στην περίπτωση που, κατά την άποψη της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, υπάρχει μία τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι αρμόδιες Αρχές της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών θα έρθουν αμέσως σε επικοινωνία σχετικά με τα μέτρα αυτά. Η επικοινωνία αυτή δε θα αίρει το δικαίωμα που αναφέρεται στην παρ. 1».
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία πραγματοποίησαν χτες το βράδυ οι εργαζόμενοι στον Τύπο, με χτεσινή απόφαση του ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ) και της Ενωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ), καταγγέλλοντας την προχτεσινή δολοφονική επίθεση εναντίον των δημοσιογράφων και τεχνικών στο ξενοδοχείο «Παλαιστίνη». Κρατώντας αναμμένα κεριά στη μνήμη των συναδέλφων που έπεσαν για το καθήκον στη Βαγδάτη, οι εργαζόμενοι των ΜΜΕ διαμαρτυρήθηκαν για το βαρύ φόρο αίματος που πληρώνουν οι δημοσιογράφοι. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και πολεμικοί ανταποκριτές που βρίσκονταν στο Ιράκ.
Σήμερα, επίσης, με απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 2 μ.μ., καθώς και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ενωσης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς τη βρετανική και αμερικάνικη πρεσβεία, όπου θα επιδοθούν ψηφίσματα διαμαρτυρίας.
Αποφάσισε, επίσης, την έκδοση του έκτακτου φύλλου της εφημερίδας της ΕΣΗΕΑ «ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΓΝΩΜΗ» με ντοκουμέντα αντιπολεμικού χαρακτήρα, για τη συμμετοχή της Ενωσης στην αναγκαιότητα ευρύτερης ενημέρωσης της κοινής γνώμης, με επίκεντρο τη σημαντική συνεισφορά και τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων.
Παράλληλα, η ΕΤΕΡ σε ανακοίνωση - κάλεσμα για τη χτεσινή συγκέντρωση επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ θα αντιδράσουν άμεσα με τον τρόπο τους και όλα τα μέσα που έχουν, ώστε να σταματήσει σήμερα η αιματοχυσία «στο βωμό της προσπάθειας για επικυριαρχία, για έλεγχο των ενεργειακών πηγών και ολόκληρου του πλανήτη».
Τη δολοφονική επίθεση των αμερικανικών δυνάμεων κατά δημοσιογράφων, πολεμικών ανταποκριτών στο Ιράκ, καταδικάζει με ψήφισμά της η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης.
Η ΕΣΗΕΜ-Θ καταδικάζει επίσης τους ανελέητους βομβαρδισμούς του άμαχου πληθυσμού της Βαγδάτης και άλλων μεγάλων πόλεων, «που συνιστά καθαρή γενοκτονία».
Αποφάσισε επίσης να διαθέσει το ποσό των 30.000 ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ, στη μνήμη των θανατωθέντων δημοσιογράφων και να ζητήσει από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την τιμωρία των εγκληματιών πολέμου.
Την αγανάκτησή τους ενάντια στο βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ-Αγγλίας με τους κρυφούς και φανερούς συνεταίρους τους ενάντια στο γενναίο λαό του Ιράκ, καταγγέλλει με ψήφισμά της η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Φίλων της ΕΠΟΝ - ΠΕΑΦΕ.
Και το ψήφισμα της ΠΕΑΦΕ συνεχίζει:
Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε συμμετοχή και διευκόλυνση στον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστές. Απαιτούμε να σταματήσουν οι βαρβαρότητες των ιμπεριαλιστών, να σταματήσει τώρα ο πόλεμος και να γίνουν σεβαστές οι αρχές των διεθνών συμβάσεων και της διεθνούς νομιμότητας. Καλούμε το λαό να δυναμώσει την αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική πάλη του συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.
Ανάλογη ανακοίνωση - καταγγελία με την οποία καταγγέλλεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη συμμετοχή της στον πόλεμο με τις διευκολύνσεις και τη Σούδα, με την ετεροδικία, εξέδωσε και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ηρακλείου Αττικής.
Ενώ ο λαός μας βρίσκεται σε συνεχείς αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις, χτες στην Κέρκυρα, στάλθηκε «κλητήριο θέσπισμα» στον έναν από τους τέσσερις φιλειρηνιστές που, σύμφωνα με την αστυνομία, θεωρήθηκαν υποκινητές στην αντιπολεμική κινητοποίηση που είχε γίνει στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας το 1999 ενάντια στο αιματοκύλισμα του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Πρόκειται για τον Β. Αρμενιάκο, μέλος της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ και πρώην δήμαρχο του Δήμου Μελιτιαιών Κέρκυρας.
Οι άλλοι τρεις που η υπόθεσή τους βρίσκεται στην προανακριτική διαδικασία, είναι οι: Χ. Χαραλάμπους, μέλος του ΝΓ Κέρκυρας του ΚΚΕ, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κέρκυρας, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κέρκυρας και νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣΥ Κέρκυρας, Θόδωρος Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας Περιοχής Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ, τότε ήταν νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣΥ Κέρκυρας και Τρεπεκλής Γιάννης, τότε ανεξάρτητος νομαρχιακός σύμβουλος Κέρκυρας και τώρα δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Κερκυραίων.
Το κλητήριο θέσπισμα αναφέρεται, συγκεκριμένα, στη διαδήλωση δύο χιλιάδων ανθρώπων που έκαναν τότε έξω από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, γιατί είχε καταληφθεί από πολεμικά αεροπλάνα παράνομα. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης χιλιάδες φιλειρηνιστές έριξαν συρμάτινη περίφραξη και μπήκαν στο αεροδρόμιο. Οι διαδηλωτές δέχτηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ με γκλομπς και δακρυγόνα. Ομως, ο Οδυσσέας Δελής (αστυνομικός διευθυντής) με στημένες μαρτυρίες ΜΑΤατζίδων κατηγόρησε τους τέσσερις ως υποκινητές, κάτι που υιοθέτησε και ο αντεισαγγελέας Ζαρκαντζιάς.
Με βάση με το κλητήριο θέσπισμα κατηγορούνται ως υπαίτιοι περισσοτέρων από μία εγκληματικών πράξεων, γιατί α) «από πρόθεση κατέστρεψαν ολικώς ξένο πράγμα που χρησιμεύει για κοινό όφελος», «κατέστρεψαν τη νότια μεταλλική πύλη» προκειμένου να μπουν στο χώρο της πίστας του αερολιμένα της Κέρκυρας. Και γιατί «από πρόθεση υποκίνησαν δημόσια συναθροισθέν πλήθος να διαπράξει με ενωμένες δυνάμεις πράξη αντίστασης, να μεταχειριστεί δηλαδή βία για να εξαναγκάσει υπαλλήλους και δη αστυνομικά όργανα, να παραλείψουν τη νομική πράξη» και συγκεκριμένα όπως, αναφέρεται, «προπαρασκεύασαν, πρωτοστάτησαν και κατηύθυναν, υποκίνησαν δηλαδή, μεγάλο αριθμό εκ των συμμετεχόντων σε δημοσίως συγκεντρωθέν πλήθος.... να μεταχειριστεί με ενωμένες δυνάμεις πράξεις βίας κατά των αστυνομικών οργάνων»! Κι αυτό ενώ ήταν τα ΜΑΤ που επιτίθονταν βίαια κατά των διαδηλωτών, πνίγοντας, ταυτόχρονα, τη διαδήλωση με δακρυγόνα...
Παρά τη γενική κατακραυγή που ξεσήκωσαν οι προχθεσινές δηλώσεις του, με τις οποίες καλούσε τους Ελληνες να βλέπουν τα αμερικανικά κανάλια, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, επανήλθε χτες και με έντονο, απαξιωτικό, τρόπο δήλωσε: «Δε θα δικαιολογηθώ σε κανέναν για τις απόψεις μου»...
Ο Τ. Μίλερ κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης, την Τρίτη, δήλωσε: «Θα σας έλεγα να αλλάξετε κανάλι, θα έλεγα στους ακροατές σας να αλλάζουν κανάλι (...) Δείτε, για παράδειγμα, το CNN (...) Παρακολουθείτε ελληνική τηλεόραση. Βλέπετε "Αλ Τζαζίρα". Δείτε λίγο CNN, δείτε "Fox News"»!
Η παραπάνω δήλωση του Αμερικανού πρέσβη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας δήλωσε: «οι Ελληνες είναι εκείνοι που αποφασίζουν τι θα δουν και πολύ καλά κάνουν. Ξέρουν πολύ καλά τι βλέπουν και δεν έχουν ανάγκη από υποδείξεις».
Η χτεσινή δήλωση του Τ. Μίλερ έγινε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας το οποίο επισκέφτηκε για την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας συστημάτων αυτοπροστασίας (ASPIS II) για τα αεροσκάφη «F-16» της Πολεμικής Αεροπορίας.
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο
Με προ ημερήσιας διάταξης παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ, όχι απλώς, όπως δήλωσε, «να εκφράσει τη λύπη του για το θάνατο των δημοσιογράφων», αλλά να καταδικάσει τη σφαγή τους και το έγκλημα κατά του ιρακινού λαού και της ανθρωπότητας και να απαιτήσει την άμεση αποχώρησή τους από το Ιράκ.
Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ είπε:
Κύριε πρόεδρε, θα ήθελα να σας καλέσω, όχι απλώς να εκφράσετε τη λύπη σας, όπως μας είπατε ότι ήδη κάνατε, αλλά να κάνετε μια δήλωση απερίφραστης καταδίκης της σφαγής των δημοσιογράφων, που όλες αυτές τις μέρες, μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, μας ενημερώνουν με αυταπάρνηση για το πρωτοφανές έγκλημα σε αγριότητα κατά του ιρακινού λαού και ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Εχει γίνει πλέον φανερό ότι, αντίθετα με τους ισχυρισμούς των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, τόσο το χτύπημα κατά του ξενοδοχείου «Palestine», όπου διέμεναν και διαμένουν οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι στη Βαγδάτη και είχε δηλωθεί και κατοχυρωθεί προς πάσα κατεύθυνση ως χώρος διαμονής τους, όσο και κατά των καναλιών «Αλ Τζαζίρα» και «Αμπου Ντάμπι», που όλες αυτές τις μέρες της επιδρομής σπάνε την παραπληροφόρηση των Αμερικανών, ήταν εσκεμμένος - προμελετημένος στόχος των εγκληματιών.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στόχος αυτών των χτυπημάτων είναι να αναγκάσουν τους δημοσιογράφους να φύγουν από το Ιράκ, ώστε να συνεχίσουν στο σκοτάδι οι εισβολείς - εγκληματίες το «έργο» τους.
Σας καλώ, λοιπόν, να καταδικάσετε εκ μέρους των Ευρωκοινοβουλίου και των λαών μας τις επιθέσεις και να απαιτήσετε να φύγουν οι εισβολείς από το Ιράκ.
Φτάνει πια, να σταματήσει το έγκλημα κατά του λαού του Ιράκ και της ανθρωπότητας».
Ετυχε να παρακολουθήσω το Σάββατο που πέρασε μια εκπομπή σε κρατικό κανάλι με καλεσμένους τον δημοσιογράφο κ. Μεγκρέλη, την υφυπουργό κ. Κούρκουλα και τον δημοσιογράφο του «ΒΗΜΑΤΟΣ» και καθηγητή της Παντείου κ. Δ. Ψυχογιό. Οι παραπάνω, κλείνοντας εντελώς τα μάτια στο διαπραττόμενο ΕΓΚΛΗΜΑ, έκαναν το παν για να στρέψουν αλλού το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Αντί να καταγγείλουν την άνανδρη επίθεση στο Ιράκ με αγνόηση του ΟΗΕ, τα 'βαλαν με τον ελληνικό λαό που και παλιότερα με τις εγκληματικές επιθέσεις κατά του γιουγκοσλαβικού και αφγανικού λαού κατάγγελνε και πάλι τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, που είχε, τότε, την... «έγκριση» του ΟΗΕ. Λες και διαφέρει η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΛΗΣΤΕΙΑ με χαρτί ή όχι του ΟΗΕ...
Σε κάποια φάση της παρέμβασής της ήταν τέτοια η φόρα της κ. Κούρκουλα που κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι... «δεν καταλαβαίνουν την... πολυπλοκότητα της κατάστασης», κάποιος άλλος παρενέβη, η κ. Κούρκουλα το ξανασκέφτηκε κι έσπευσε να προσθέσει... «προς Θεού δε στρέφομαι εναντίον των διαδηλωτών». «Προς Θεού» ποιος της είπε τέτοιο πράγμα; Πρόβλημά της ήταν να πείσει τους τηλεθεατές ότι οι μάζες των νέων που καταδίκαζαν τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία για τις παραχωρήσεις τους στους εγκληματίες, αυτούς που φώναζαν στεντόρεια «κλείστε τη Σούδα, φέρτε και το πλοίο» κ.ά., ήταν μια... «ακαπέλωτη» νέα γενιά που - απλά - θέλει ειρήνη.
Αίσχος, κύριοι ψυχογιοί, δούλοι και υπηρέτες του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών.