Μας λένε: Γιατί να μην υπάρχει διάκριση σε ΑΕΙ -ΤΕΙ. Αλλο πράγμα η θεωρία κι άλλο η εφαρμογή μιας επιστήμης.
Απαντάμε: Συχνά οι ανάγκες καταμερισμού της εργασίας οδηγούν κάποιους να καταπιάνονται περισσότερο με την καθαρή θεωρία κι άλλους να επεξεργάζονται και να καθορίζουν το δρόμο της εφαρμογής της θεωρίας στην πράξη. Ομως αυτή η εφαρμοσμένη έρευνα δεν πρέπει να νοείται σαν ανεξάρτητος από την επιστήμη εμπειρισμός, μιας και προϋπόθεσή της είναι η θεωρητική έρευνα, η ανακάλυψη συγκεκριμένων νομοτελειών.
Στα πλαίσια της ανάγκης να είναι η σπουδή των τεχνικών επιστημών άμεσα συνδεδεμένη με τη θεωρητική της βάση, είναι αδιανόητη η ύπαρξη των ΤΕΙ σαν δεύτερης κατηγορίας «τεχνολογικής ανώτατης αλλά μη πανεπιστημιακής εκπαίδευσης», πλάι μάλιστα σε άλλα ανώτατα τεχνολογικού χαρακτήρα ιδρύματα, όπως τα Πολυτεχνεία, τα οποία όμως είναι πανεπιστήμια.
Πίσω από τη διάκριση σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, με τα ΤΕΙ να έχουν ερμαφρόδιτο χαρακτήρα ανάμεσα σε επαγγελματική σχολή και πανεπιστήμιο, κρύβεται η βασική επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου για φθηνότερη και ταχύτερη αναπαραγωγή ενός μεσαίου και περισσότερο «εύκαμπτου» εργατικού δυναμικού. Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι η ριζική ανασυγκρότηση της ανώτατης εκπαίδευσης, για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας δημόσιας και δωρεάν ανώτατης βαθμίδας, χωρίς κύκλους σπουδών και αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς, ώστε να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο. Βασική προϋπόθεση είναι ο επανακαθορισμός των επιστημονικών αντικειμένων των πανεπιστημιακών τμημάτων με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και την ανάπτυξη της επιστήμης κι όχι το κέρδος των πολυεθνικών.
Ο φοιτητής μπορεί έτσι να καλλιεργεί την επιστημονική κοσμοθεωρητική αντίληψη, να εντάσσει τους ειδικούς νόμους στους γενικότερους, να μπορεί να εφαρμόζει μια επιστήμη που γνωρίζει ολοκληρωμένα. Οι ξεκομμένοι εφαρμοστές μιας επιστήμης που δεν την κατέχουν ολοκληρωμένα, είναι καταδικασμένοι να πετιούνται σαν στυμμένες λεμονόκουπες μιας και η πρόοδος της επιστήμης και η ανάπτυξη της τεχνολογίας οδηγεί στη γρήγορη απαξίωση των αποσπασματικών τεχνολογικών τους γνώσεων.
Η εφαρμογή της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, χωρίς διάκριση μεταξύ ΑΕΙ-ΤΕΙ, με ουσιαστική μόρφωση και ειδίκευση μέσα στο πτυχίο, αποτελεί όχι μόνο ρεαλιστική αναγκαιότητα σήμερα, αλλά και κυρίαρχο αίτημα αγωνιστικής διεκδίκησης.
Το εκπαιδευτικό μας σύστημα, τους μαθητές, τους δασκάλους και καθηγητές, αξιολογούν 4 επιτροπές εμπειρογνωμόνων της ΕΕ, που περιοδεύουν εδώ και καιρό σε σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σωκράτης - Arion». Στη Θεσσαλονίκη ο έλεγχος αυτός πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα και οι επιθεωρητές και διευθυντές μορφωτικών Ιδρυμάτων της ΕΕ, που μετέχουν στην επιτροπή, είχε προγραμματιστεί να επισκεφτούν το 19ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, την Παλαιά Παιδαγωγική Ακαδημία, τη Φιλοσοφική Σχολή και το 2ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης.
Μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα του νομού, θα συντάξουν σχετική έκθεση, την οποία θα υποβάλουν στην αρμόδια επιτροπή της ΕΕ. Πάντως, οι «εμπειρογνώμονες» βιάστηκαν ήδη από την πρώτη κιόλας μέρα, μετά την επίσκεψή τους στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, να ανακοινώσουν συμπεράσματα. Σύμφωνα με αυτά, επισημαίνεται η απουσία ουσιαστικής αξιολόγησης της μεταδοτικότητας καθηγητών και δασκάλων, αλλά και των επιδόσεων των μαθητών.
Γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτίμηση πολλών εκπαιδευτικών ότι πρόκειται για μια ακόμη έρευνα της ΕΕ με προκαθορισμένα τα αποτελέσματά της και τους στόχους της. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, σημειώνεται ότι είναι έλεγχος για τη χειραγώγηση του εκπαιδευτικού, ώστε να εφαρμόζει πειθήνια, αδιαμαρτύρητα τις αντιεκπαιδευτικές κατευθύνσεις της ΕΕ, αλλά και για την προώθηση της παραπέρα εντατικοποίησης και όξυνσης του ανταγωνισμού στο σχολείο.
Την εκτίμηση αυτή έρχεται να ενισχύσει η δήλωση του Προϊσταμένου της Α` Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης Χ. Στεργίου πως η αξιολόγηση της μεταδοτικότητας των καθηγητών εφαρμόζεται με επιτυχία στη Μεγάλη Βρετανία και η αποκάλυψη πως από το νέο σχολικό έτος αναμένεται να υιοθετηθεί και από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Σε συγκέντρωση στο Δημαρχείο Περιστερίου, προχωρούν την Πέμπτη στις 9 μ.μ. μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί του 10ου Λυκείου
Σε συγκέντρωση στο Δημαρχείο Περιστερίου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Πέμπτη, στις 9 το βράδυ, προχωρούν οι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του 10ου Λυκείου Περιστερίου, για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τον εμπαιγμό αλλά και την κωλυσιεργία για την ανέγερση του νέου τους σχολείου. Την απόφαση για την κινητοποίηση έχουν πάρει το 15μελές μαθητικό συμβούλιο και ο Σύλλογος Γονέων του 10ου Λυκείου.
Συγκεκριμένα, στις 17 Μάη τελειώνει ο χρόνος για την αγορά από τον ΟΣΚ της γης για την ανέγερση του σχολείου. Οπως επισημαίνει ο Σύλλογος Γονέων του 10ου Λυκείου Περιστερίου «ο μαραθώνιος των δεκάχρονων αγώνων μας, μάς διασφάλισε το κονδύλι για την αγορά της γης. Ομως τελευταία στιγμή μαθαίνουμε, ότι εκεί θέλουν να φτιάξουν αναψυκτήρια και όχι σχολείο για τη μόρφωση των παιδιών μας».
Καταγγέλλει επίσης, το υπουργείο Παιδείας, το ΥΠΕΧΩΔΕ, τον ΟΣΚ και το Δήμο Περιστερίου που «συνειδητά απέκρυψαν το γεγονός από εμάς και τα παιδιά μας τα τελευταία χρόνια». Δηλώνει δε ότι αυτά τα σχέδια δεν πρόκειται να περάσουν, γιατί «το συμφέρον το δικό μας και των παιδιών μας είναι μεγαλύτερο απ' τα οικονομικά συμφέροντα και τη διαπλοκή. Η μόρφωση των παιδιών μας είναι αδιαπραγμάτευτη».
Οι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί απαιτούν στον ενάμιση μήνα που απομένει για να αγοραστεί η γη από τον ΟΣΚ, το ΥΠΕΧΩΔΕ να λύσει την εκκρεμότητα και η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τον ΟΣΚ να δεσμευτεί με χρονοδιάγραμμα για την ανέγερση του σχολείου.
Τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών του 10ου Λυκείου εκφράζουν με ψηφίσματά τους οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 45ου Δημοτικού Σχολείου, του 8ου Γυμνασίου Περιστερίου, του 17ου Δημοτικού Σχολείου καθώς και το 15μελές του 7ου ΕΛ Περιστερίου.
Στο ξεπούλημα του ΟΑΕΔ αντιστέκονται όλο και περισσότεροι σπουδαστές των Σχολών Μαθητείας του Οργανισμού σε όλη τη χώρα. Ηδη στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας οι σπουδαστές έχουν προχωρήσει στην κατάληψη των σχολών τους, αρνούμενοι να δεχτούν τη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε ΑΕ.
Οι σπουδαστές επισημαίνουν ότι την ακέραια ευθύνη για τα προβλήματα και τα κενά που υπάρχουν στο σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα έχει η κυβέρνηση. Επίσης, τονίζουν ότι δεν ενδιαφέρεται για τις υπηρεσίες που παρέχει ο ΟΑΕΔ στους ανέργους, ενώ με τα προγράμματα επιδότησης των επιχειρήσεων, με τα προγράμματα τύπου stage, τους εξευτελιστικούς μισθούς και το χαμηλό ένσημο που κολλάνε οι σπουδαστές, ο ΟΑΕΔ έχει μετατραπεί σε οργανισμό εργοδοτών και όχι ανέργων, σε οργανισμό περιορισμού των δικαιωμάτων του εργαζομένου.
Για τις Σχολές Μαθητείας της Αθήνας, το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού είναι μεθαύριο, Πέμπτη, στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος, όπου θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το υπουργείο Εργασίας.
Κύρια αιτήματα είναι η διατήρηση του ενιαίου και δημόσιου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ, η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, η οικονομική ενίσχυση του Οργανισμού, η πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, η αναβάθμιση του πτυχίου και κατάργηση των εξετάσεων πιστοποίησης, η αύξηση του μισθού και του ενσήμου, η εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και η παροχή δωρεάν βιβλίων, τα οποία να είναι σύγχρονα και κατανοητά.
Ερώτηση του ΚΚΕ για το Νομό Μαγνησίας
Ημερήσιος Κήρυκας |
Από παλιότερη κινητοποίηση μαθητών στη Λάρισα |
Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε το κτιριακό πρόβλημα της Μαγνησίας να αντιμετωπιστεί οριστικά με συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ως το 2005.
Τα κονδύλια που απαιτούνται για την αποπεράτωση της Βιβλιοθήκης Λάρισας αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι ίδιοι βουλευτές του ΚΚΕ.
«Η αποπεράτωση της σύγχρονης Βιβλιοθήκης Λάρισας, όπως τονίζουν, κινδυνεύει να μη γίνει, αφού η χρηματοδότησή της εξακολουθεί να δίνεται με το "σταγονόμετρο". Ετσι, η ανάδοχος εταιρία "Διαγώνιος ΑΕΤΕ" υπέβαλε έγγραφο διακοπής εργασιών για δεύτερη φορά, καθώς παραμένουν ανεξόφλητοι λογαριασμοί 50 εκατ. δρχ. που έχει καταθέσει».
Το μέλλον του έργου καθίσταται αβέβαιο, αφού παρά την υπόσχεση που είχε δοθεί πέρσι, δεν εντάχθηκε από το υπουργείο Παιδείας στο Γ` ΚΠΣ, ενώ δε θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξει επαρκής ροή κονδυλίων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών αν είναι στις προθέσεις τους να αντιμετωπίσουν το θέμα, διαθέτοντας τα 600 εκατ. περίπου που απαιτούνται για την αποπεράτωση του έργου, μέσω εθνικών πόρων, δεδομένου ότι το έργο έπρεπε να παραδοθεί το φθινόπωρο του 2000.
Αν κάποιος δεν πρέπει να έχει κανένα παράπονο από την κυβέρνηση, αυτή είναι η πλειοψηφία των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στην ΕΣΕΕ. Σίγουρα μετά τις εξαγγελίες για την αξιολόγηση που έκανε την Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας, θα πρέπει τουλάχιστο να αισθάνεται δικαιωμένη.
Στην περιβόητη απόφαση της ντροπής, που συνυπέγραψαν πριν από τους σπουδαστές για τους σπουδαστές, η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ κλίνουν σ' όλες τις πτώσεις τη λέξη αξιολόγηση. Μάλιστα εξηγούν λέγοντας ότι την αξιολόγηση τη θέλουν ενιαία και αξιόπιστη.
Η κυβέρνηση μέσα σ' ένα μήνα έσπευσε να ικανοποιήσει το αίτημα των δυο παρατάξεων, που κατά σύμπτωση αποτελεί και κυρίαρχο αίτημα των βιομηχάνων. Οι «αγώνες» της πλειοψηφίας της ΕΣΕΕ δικαιώνονται επίσης πλήρως, μια και ενιαία θα είναι η αξιολόγηση και αξιόπιστη. Με ενιαία λογική με βάση τα κέρδη των πολυεθνικών θα αξιολογηθούν τα ιδρύματα (ανοίγοντας το δρόμο της κατηγοριοποίησης), με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την ανταποδοτικότητα, το πόσο σκύβουν το κεφάλι στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων. Οσο για κύρος και αξιοπιστία, άλλο τίποτα... ο ΣΕΒ και το βιομηχανικό επιμελητήριο εγγυώνται για το αποτέλεσμα, μια και θα έχουν δυο στις εννιά έδρες του ΕΣΑΠ, οργάνου που θα αναλάβει την αξιολόγηση.
Είναι φανερό ότι αν έχεις τις ίδιες θέσεις με τους βιομηχάνους, η κυβέρνηση σύντομα ανταμείβει και δικαιώνει τους... αγώνες σου. Ετσι δεν είναι, κύριοι ΠΑΣΠίτες και ΔΑΠίτες;
«Ναι, έχουμε διαφορετική θέση για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ στα ΤΕΙ και διαφορετική στα ΑΕΙ, γιατί άλλα είναι τα συμφέροντα των σπουδαστών κι άλλα των φοιτητών», είπε η ΔΑΠ στη γενική συνέλευση της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) στο ΤΕΙ της Αθήνας. Ο ΔΑΠίτης στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) του ίδιου ΤΕΙ είπε ότι «η ΝΔ έχει τη θέση της ΔΑΠ των ΤΕΙ κι όχι αυτή της ΔΑΠ των ΑΕΙ». Τώρα ησυχάσαμε κι εμείς...
Αυτό που καταλαβαίνουμε εμείς για τη θέση της ΝΔ είναι ότι την ενδιαφέρει πώς μέσα από τη ΔΑΠ στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα φέρνει σε συντεχνιακές αντιπαραθέσεις τους φοιτητές και τους σπουδαστές, ενώ η κυβέρνηση θα βγαίνει λάδι εφαρμόζοντας απερίσπαστα την πολιτική της, που και η ΝΔ στηρίζει και συμφωνεί.
Σε μια κοινή εκδήλωση προχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα η ΠΚΣ και η «Προοδευτική» κίνηση Κυπρίων Φοιτητών, στη φοιτητική λέσχη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κι ήταν μια εκδήλωση με μεγάλη επιτυχία, καθώς πολλοί νέοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των δυο παρατάξεων και συμμετείχαν δηλώνοντας με τα συνθήματά τους ότι «ισχυρή Πανσπουδαστική» σημαίνει «δυνατοί σύλλογοι».
Οι δυο παρατάξεις κάλεσαν τους φοιτητές να συμμετέχουν και να στηρίξουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της ΠΚΣ, αποτυπώνοντας έτσι: την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική και τις σύμμαχές της παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, αλλά και δηλώνοντας τη θέλησή τους να αγωνιστούν για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν.
Σε κλείσιμο των ιδρυμάτων προχωρούν αν κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, ενώ προτείνουν την ένταξη όλων των ΤΕΙ στα υπάρχοντα πανεπιστήμια
Η απόφαση της Συνόδου των πρυτάνεων προτείνει σύσταση ειδικού ολιγομελούς οργάνου από εκπροσώπους των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και του υπουργείου Παιδείας, που θα καθορίσει τη διαδικασία, τους όρους και τα κριτήρια της σταδιακής αυτής ένταξης. Διαδικασία που θα περιλαμβάνει: Αξιολόγηση με ακαδημαϊκούς όρους των γνωστικών αντικειμένων και των υπαρχουσών υποδομών, βαθμίδες και προϋποθέσεις ένταξης του προσωπικού των ΤΕΙ στο ΔΕΠ ή σε άλλες κατηγορίες διδακτικού προσωπικού, καθορισμός των ΑΕΙ στα οποία μπορούν να γίνουν οι εντάξεις κτλ.
Οι πρυτάνεις προειδοποιούν ότι αν το υπουργείο επιμείνει στο νομοσχέδιο που έχει συντάξει και το καταθέσει στη Βουλή, θα προχωρήσουν σε «τριήμερη αναστολή της λειτουργίας όλων των πανεπιστημίων της χώρας και μπορούν να φτάσουν μέχρι και της επ' αόριστον αναστολής της λειτουργίας τους με προφανείς επιπτώσεις για την παιδεία». Θέτουν «για τελευταία φορά» το υπουργείο και την κυβέρνηση προ των σοβαρών ευθυνών τους και προειδοποιούν για την «αναπότρεπτη υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης σε περίπτωση που δε θα γίνει αυτή τη φορά δεκτή η ορθολογική, γενναία και αξιοκρατική» πρότασή τους.
Τέλος, στην απόφαση της Συνόδου οι πρυτάνεις σχολιάζουν τη δημοσιοποίηση, από πλευράς του υπουργείου, κειμένων σχετικών με προσλήψεις και χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, λέγοντας ότι «η Σύνοδος εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την προσπάθεια κατευνασμού της πανεπιστημιακής κοινότητας με "αντιπαροχές"» και εξηγούν πως ο υπουργός «καλλιεργεί την εντύπωση ότι προσφέρει θέσεις, θεσμικές ρυθμίσεις και κονδύλια, τα οποία στην πραγματικότητα ούτε νέα είναι ούτε καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες των πανεπιστημίων».
Ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, από την πλευρά του κάλεσε το προεδρείο της Συνόδου των πρυτάνεων σε συνάντηση, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση στα Χανιά, καθώς δεν παραβρέθηκε στις εργασίες της Συνόδου. Συγκεκριμένα, ο υπουργός είχε κληθεί να παραβρεθεί στα Χανιά το Σάββατο 17/3 αλλά μετά από ειδοποίηση του προεδρεύοντα της Συνόδου, πρύτανη Πολυτεχνείου Κρήτης, Γ. Φίλη, ανέβαλε το ταξίδι του καθώς οι εργασίες της Συνόδου είχαν διακοπεί. Ο λόγος της διακοπής ήταν η «εισβολή» στο χώρο της συνεδρίασης κάποιων «υπερεπαναστατών» φοιτητών, που με τις πάγιες αντιλήψεις τους που βάζουν στο φοιτητικό κίνημα περί «καθηγητικού κατεστημένου», προτίμησαν να διακόψουν τη Σύνοδο παρά να πιέσουν στο να παρθεί μια απόφαση καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής υποβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης.
Απέναντι στην εμμονή της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να εφαρμόζει σταδιακά τις επιταγές της Μπολόνια, με το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, την πρόσφατη πρόταση περί αξιολόγησης κι αυτό που είναι ήδη έτοιμο για τα μεταπτυχιακά, οι φοιτητές απαιτούν να μην προχωρήσει η υλοποίηση της Μπολόνια, γιατί οδηγεί ουσιαστικά στη διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης. Παλεύουν επίσης να μην υιοθετηθούν οι ευρωπαϊκές επιταγές για σπάσιμο της ανώτατης εκπαίδευσης σε δυο κύκλους, που συνιστούν ένταση των ταξικών φραγμών και σκοπό έχουν το δραματικό περιορισμό του επιστημονικού δυναμικού και την αντικατάστασή του από «ευέλικτο» και φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα.
Ξεπερνώντας τους 2.500 ψηφοφόρους, ολοκληρώθηκε χτες η τελευταία μέρα των εκλογών του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών. Η συμμετοχή των σπουδαστών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού κατά εκατοντάδες από κάθε σχολή γέμισαν τις κάλπες με το «Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο», στέλνοντας αποφασιστικό μήνυμα προς τους σχολάρχες και όλους τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς ότι «η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο».
Η καταμέτρηση των ψήφων πρόκειται να αρχίσει σήμερα, ενώ τα ονόματα εκείνων που θα εκπροσωπούν το νέο δεκαπενταμελές ΔΣ του Συλλόγου αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο.
Με δήλωσή του, ο απερχόμενος πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Σφαντός, χαιρέτισε τους χιλιάδες σπουδαστές που με τη συμμετοχή τους στις εκλογές «έδειξαν τη διάθεσή τους να αγωνιστούν και έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους σχολάρχες και την κυβέρνηση ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο». «Από τη μεριά μας, συνεχίζει ο Ν. Σφαντός, δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να πετύχουμε τους στόχους μας που δεν είναι άλλοι από τη διεκδίκηση για μια παιδεία δημόσια και δωρεάν, που θα παρέχει πλήρεις γνώσεις και θα μας εξασφαλίζει τα εργασιακά μας δικαιώματα. Οι εκλογές ήταν μόνο ένας σταθμός στη δράση μας. Από δω και πέρα, ακόμη πιο δυναμικά, με νέες πρωτοβουλίες, ο Σύλλογος θα συνεχίσει να δίνει το "παρών" σε όλες τις σχολές της Αθήνας και του Πειραιά».