Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
Οξύ το πρόβλημα σχολικής στέγης

Ερώτηση του ΚΚΕ για το Νομό Μαγνησίας

Από παλιότερη κινητοποίηση μαθητών στη Λάρισα

Ημερήσιος Κήρυκας

Από παλιότερη κινητοποίηση μαθητών στη Λάρισα
Μεγάλο είναι το πρόβλημα της σχολικής στέγης στη Μαγνησία με έλλειψη διδακτηρίων, αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας, όπου μεγάλος αριθμός σχολείων λειτουργεί σε διπλή βάρδια, κυρίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Για το θέμα, Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας. Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι «για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες της προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με βάση προϋπολογισμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, απαιτούνται συνολικά 11 δισ. δρχ. περίπου. Με βάση δε τα χρηματοδοτικά δεδομένα του ΠΕΠ Θεσσαλίας (και τις ως τώρα συνεννοήσεις με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση), υπάρχει δυνατότητα να διατεθούν περίπου 4 δισ. δραχμές». Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση, για να λήξει το πρόβλημα της διπλοβάρδιας το 2005 θα πρέπει να διατεθούν από το ταμειακό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας ή από εθνικούς πόρους μέσω του ΟΣΚ ΑΕ την επόμενη πενταετία τα υπόλοιπα 7 δισ. περίπου.

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε το κτιριακό πρόβλημα της Μαγνησίας να αντιμετωπιστεί οριστικά με συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ως το 2005.

Να αποπερατωθεί η Βιβλιοθήκη της Λάρισας

Τα κονδύλια που απαιτούνται για την αποπεράτωση της Βιβλιοθήκης Λάρισας αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι ίδιοι βουλευτές του ΚΚΕ.

«Η αποπεράτωση της σύγχρονης Βιβλιοθήκης Λάρισας, όπως τονίζουν, κινδυνεύει να μη γίνει, αφού η χρηματοδότησή της εξακολουθεί να δίνεται με το "σταγονόμετρο". Ετσι, η ανάδοχος εταιρία "Διαγώνιος ΑΕΤΕ" υπέβαλε έγγραφο διακοπής εργασιών για δεύτερη φορά, καθώς παραμένουν ανεξόφλητοι λογαριασμοί 50 εκατ. δρχ. που έχει καταθέσει».

Το μέλλον του έργου καθίσταται αβέβαιο, αφού παρά την υπόσχεση που είχε δοθεί πέρσι, δεν εντάχθηκε από το υπουργείο Παιδείας στο Γ` ΚΠΣ, ενώ δε θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξει επαρκής ροή κονδυλίων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών αν είναι στις προθέσεις τους να αντιμετωπίσουν το θέμα, διαθέτοντας τα 600 εκατ. περίπου που απαιτούνται για την αποπεράτωση του έργου, μέσω εθνικών πόρων, δεδομένου ότι το έργο έπρεπε να παραδοθεί το φθινόπωρο του 2000.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ