Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προσπάθεια τηλε - ύπνωσης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η εξαθλίωση στην οποία σπρώχνουν τους εργαζόμενους δεν αφορά μόνο τους υλικούς όρους μέσα στους οποίους πρέπει να επιβιώσουν. Αυτή είναι η μία πλευρά. Η άλλη - που ίσως είναι και πιο επικίνδυνη, γιατί στοχεύει κατευθείαν στη συνείδηση - αφορά στην καθίζηση των αντιστάσεων και των απαιτήσεών τους.

Σε μία από αυτές τις μεσημεριανές εκπομπές, όπου μια σειρά τηλεοπτικοί σταθμοί ισχυρίζονται, ούτε λίγο ούτε πολύ πως, δίνουν «καταφύγιο» στον «ανθρώπινο πόνο», αλλά στην πραγματικότητα εξευτελίζουν την προσωπική αξιοπρέπεια, παρουσιάστηκε προχτές διαγωνισμός με έπαθλο...«τους μισθούς μιας χρονιάς», όπως εξήγησε στον «Ρ» αναγνώστης που επικοινώνησε με την εφημερίδα. Ο τηλεθεατής ή η τηλεθεάτρια μπορούσε να τηλεφωνήσει στην εκπομπή πληρώνοντας - μόνο για μία κλήση - 2,38 ευρώ(!) και να δηλώσει συμμετοχή στην κλήρωση από την οποία μπορεί και να κερδίσει τους μισθούς μιας χρονιάς, όπως διαφήμιζε η εκπομπή!

Τέτοια «αντανακλαστικά» θέλουν να καλλιεργήσουν στους σημερινούς ή αυριανούς ανέργους και εργαζόμενους. Για να υιοθετούν τη λογική της «ευκαιρίας», να προσκυνούν το θεό της «τύχης» και τη νοοτροπία της ζητιανιάς. Να ελπίζουν και μαζί να ευγνωμονούν, επειδή «τους χάρισαν», «έδωσαν», «προσέφεραν» κάποιοι επίδοξοι «σωτήρες» μια χούφτα ψίχουλα απ' τα πλούτη που ανήκουν στους εργαζόμενους. Δε θα τους βγει το «σενάριο» που πάνε να διαμορφώσουν. Αργά ή γρήγορα θα πάρουν την απάντηση που τους πρέπει. Οσο φαρμάκι και υπνωτικό κι αν επιχειρήσουν να ρίξουν στο μυαλό των εργαζομένων.

Τι σημαίνει νέος Καποδίστριας...

«Η ΚΕΔΚΕ στηρίζει τη διοικητική μεταρρύθμιση», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος της Αθήνας και πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, Νικήτας Κακλαμάνης. Και για να το ξεκαθαρίσουμε: «Διοικητική μεταρρύθμιση» ή αλλιώς «Καποδίστριας 2» σημαίνει παραπέρα διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, όπως η Παιδεία, η Υγεία και η Πρόνοια. Σημαίνει παραπέρα εμπορευματοποίηση και ελεύθερη είσοδος των επιχειρηματιών στους παραπάνω ευαίσθητους, για τα λαϊκά στρώματα, τομείς. Σημαίνει, ακόμη δημιουργία των πιο καλών προϋποθέσεων για την κερδοφορία του κεφαλαίου με νέες επενδύσεις. Και, φυσικά, φρόντισε να το κάνει σαφές και ο Νικ. Κακλαμάνης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η ΚΕΔΚΕ θέτει «δύο βασικές προϋποθέσεις: Πρώτον, μεταφορά κρατικών αρμοδιοτήτων από πάνω προς τα κάτω. Και δεύτερον, πόροι οι οποίοι θα διασφαλίσουν την επιτυχή έκβαση αυτού του εγχειρήματος». Και, φυσικά, δε διευκρίνισε από πού θα προέρχονται αυτοί οι πόροι. Γιατί εκείνο που μας λέει είναι ότι αν τυχόν δε δώσει η κυβέρνηση τους πόρους, τουλάχιστον να μπορούν οι δήμοι να βάλουν νέους φόρους...

Ανακύκλωση... συμφερόντων

Η καταγγελία του δημάρχου Αθήνας, Νικήτα Κακλαμάνη, ότι η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΑΕ «δεν έχει ανταποκριθεί στο ρόλο της σύστασής της» και η σκέψη ότι, μαζί με το Δήμο Πειραιά, θα «σπάσει το μονοπώλιο» της Εταιρείας, με τη σύσταση μιας άλλης εταιρείας για ανακύκλωση, είναι απλά η «κορυφή του παγόβουνου».

Στην πραγματικότητα, το χρήμα που ρέει για την υπόθεση «ανακύκλωση» είναι άφθονο. Και είναι χρήμα που πληρώνει ο καθένας από εμάς, κάθε φορά που αγοράζει οποιοδήποτε συσκευασμένο προϊόν, μια και το κόστος της ανακύκλωσης έχει ήδη ενσωματωθεί στην τιμή του κάθε προϊόντος και το πληρώνουν οι καταναλωτές. Ο Νικ. Κακλαμάνης, λοιπόν, με την ...πρότασή του, όχι μόνο δε δίνει λύση, αλλά «χτυπάει το σαμάρι και όχι το γάιδαρο». Αντί να διεκδικήσει τα τεράστια αυτά ποσά που καταλήγουν στα ταμεία της Εταιρείας Ανακύκλωσης, για να αναπτύξει την ανακύκλωση στο δήμο, αντιθέτως ...απειλεί ότι θα φτιάξει μια δική του εταιρεία, η οποία, για να μπορέσει να λειτουργήσει, επίσης θα παίρνει χρήματα από τους εργαζόμενους. Το αποτέλεσμα, όπως και να έχει, είναι σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων, αφού, θα πληρώνουν ...εις διπλούν την ανακύκλωση.

Εκείνο, που τελικά αναδεικνύεται, πιο πολύ από κάθε άλλη φορά, είναι η ανάγκη να δημιουργηθεί ένας ενιαίος, αποκλειστικά δημόσιος φορέας για την ανακύκλωση χωρίς να υπάρχει ούτε άμεση, ούτε έμμεση ιδιωτικοποίησή της, κάτι που σήμερα συμβαίνει...

«Δουλέμποροι» με τη σφραγίδα του κράτους

Καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι τα «γραφεία ευρέσεως εργασίας», ή αλλιώς «ενοικίασης εργαζομένων», κοινώς δουλεμπορικά, αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Αυτά τα γραφεία διαπραγματεύονται με τους εργοδότες την πρόσληψη, «απαλλαγμένων» από δικαιώματα, εργατών. Δηλαδή διαπραγματεύονται την πρόσληψη εργαζομένων με κάθε μορφή ελαστικής εργασίας, με μισθούς πείνας και χωρίς ασφάλιση!

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί το ξενοδοχείο «Κλαμπ Μεντιτερανέ», στην Κω, γαλλικών συμφερόντων, στο οποίο αποκαλύφθηκε ύστερα από καταγγελία, ότι 23 καθαριστές, καθαρίστριες και κηπουροί, οι οποίοι «νοικιάζονται» στο ξενοδοχείο από την εταιρεία παροχής υπηρεσιών «Iss Facility Services ΑΕ», δεν είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόνοια). Επίσης για αυτούς δεν ισχύει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου καθώς αμείβονται με μισθούς που καθορίζει το δουλεμπορικό γραφείο και σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούν τα 650 ευρώ. Σημειώνεται μάλιστα ότι αυτοί αποτελούσαν προσωπικό του ξενοδοχείου τους οποίους η διεύθυνση απέλυσε για να τους προσλάβει μετά μέσω του δουλεμπορικού γραφείου!

Ανάλογη περίπτωση αποκαλύφθηκε και στο ξενοδοχείο «Resident George» («Ρέζιντεντ Τζορτζ») στην πλατεία Κάνιγγος, στο οποίο μέσω του γραφείου «Κώτσης Α και ΣΙΑ ΕΕ» εργάζονται 6 με 8 εργαζόμενοι οι οποίοι επίσης δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΑΞΥ. Για αυτά τα γραφεία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έδωσαν «μάχη» ώστε να μη λειτουργούν παράνομα και με τη «βούλα και την υπογραφή» τους τα νομιμοποίησαν. Και, βέβαια, η ΝΔ φρόντισε να τα διατηρήσει, αναγνωρίζοντας το ρόλο που παίζουν στην εξεύρεση φτηνής δύναμης για το κεφάλαιο. Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει και οι μεγαλοεργοδότες τρίβουν τα χέρια τους...

Επίσημη ομολογία

Ρωτήθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος για την τεράστια αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και απάντησε ότι η αποστολή του υπουργείου του σταματάει στη «σωστή διακίνηση των ποσοτήτων»! Τι είπε, δηλαδή, με άλλα λόγια; Οτι το υπουργείο, αν και αρμόδιο, ουδόλως ενδιαφέρεται για την επέλαση της ακρίβειας στο πετρέλαιο, που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά. Ρωτήθηκε, επίσης, πριν λίγες μέρες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλ. Κοντός, για την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, που απειλεί, άμεσα, με χρεοκοπία και αφανισμό τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους. Κι αυτουνού η απάντηση ήταν στο «ίδιο μοτίβο», ενώ αρνήθηκε να δεχτεί το αίτημα για επιδότηση των ζωοτροφών, επικαλούμενος σχετική «απαγόρευση» της ΕΕ.

Δεν είναι αυτές οι απαντήσεις των εν λόγω κυβερνητικών παραγόντων μια «επίσημη ομολογία» ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αδιάφορη για τα προβλήματα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων; Δεν είναι «τρανή απόδειξη» του αντιλαϊκού χαρακτήρα της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής; Τι άλλο πρέπει να πουν, δημοσίως, οι κυβερνώντες για να πειστούν περί τούτου οι πάντες; Βεβαίως, λίγοι εξακολουθούν να έχουν, ακόμα, αυταπάτες και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού είναι, πλέον, πεισμένη ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ταξική πολιτική κατά των φτωχών και υπέρ των πλουσίων. Αυτό που μένει είναι αυτή η γενική διαπίστωση να μετατραπεί σε πολιτική συνειδητοποίηση και να εξελιχθεί σε λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση.

Το «επιχείρημα» που επικαλούνται οι κυβερνώντες για να δικαιολογήσουν την προκλητική αδιαφορία τους για την ακρίβεια και, γενικότερα, για την όξυνση των λαϊκών προβλημάτων, είναι ότι δεν μπορούν να παρέμβουν στην «ελεύθερη αγορά». Μέγα ψεύδος. Δε θέλουν, όχι δεν μπορούν. Και δε θέλουν, επειδή υπηρετούν τον καπιταλισμό. Αυτός είναι η «ελεύθερη αγορά». Και η «ελεύθερη αγορά» λειτουργεί, πάντα και παντού, υπέρ των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, την οποία και είναι ταγμένοι να υπηρετούν. Στα παραδείγματα που προαναφέρθηκαν, λειτουργεί υπέρ της αύξησης των κερδών των μεγάλων εταιρειών πετρελαιοειδών και των μεγάλων εμποροβιομηχανιών ζωοτροφών.

Αλλωστε, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι, γενικώς, «ουδέτεροι παρατηρητές» της αγοράς, ούτε «αμέτοχες στις εξελίξεις». Εκεί που θέλουν και χρειάζεται (π.χ., για την αύξηση των κερδών), παρεμβαίνουν, άμεσα κι αποτελεσματικά, πάντα κατά των λαϊκών συμφερόντων. Οταν, π.χ., οι εργάτες απεργούν, ζητώντας αύξηση στο μεροκάματο, τάσσονται με τους εργοδότες και βγάζουν την απεργία παράνομη. Οταν οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους, διεκδικώντας αύξηση στις τιμές των προϊόντων που παράγουν, ξεφουσκώνουν τα λάστιχα των τρακτέρ τους και τους σέρνουν, σωρηδόν, στα «αγροτοδικεία». Οταν οι συνταξιούχοι παλεύουν για αύξηση στη σύνταξη της πείνας, στέλνουν τους ροπαλοφόρους των ΜΑΤ εναντίον τους.

Και κάποια από τα λόγια, λοιπόν, των κυβερνώντων και, προπάντων, όλες οι πράξεις τους, αποδεικνύουν την αντιλαϊκότητα της πολιτικής τους. Αυτή η πολιτική πρέπει να μπει στο στόχαστρο των λαϊκών αγώνων, για να ανατραπεί και ν' ανοίξει ο δρόμος εφαρμογής μιας άλλης, υπέρ των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Περί ... σχεδίου

ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ, η κυβέρνηση «ψήνει» επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, προχωρά στις τελευταίες πινελιές σε έναν ακόμη αντιλαϊκό προϋπολογισμό κι ετοιμάζεται νομοθετικά για να διαθέσει στους «έχοντες» τα κονδύλια του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Επίσης, με τα γνωστά επιχειρήματα περί ανταγωνιστικής οικονομίας ετοιμάζει νέες αλλαγές στο Φορολογικό, όπου οι ΑΕ θα έχουν πλήθος φοροαπαλλαγών ενώ οι μισθωτοί μια ακόμη αύξηση του ΦΠΑ.

Ποιος δεν τα βλέπει όλα αυτά; Μα φυσικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος υποστήριξε χτες πως η ΝΔ λειτουργεί ...«χωρίς σχέδιο».

Αν όλα τα παραπάνω δεν είναι «σχέδιο», και μάλιστα σχέδιο που άμεσα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους αγώνες των εργαζομένων, τότε τι είναι;

Θα τους αποδίδαμε εκεί στο ΠΑΣΟΚ το ελαφρυντικό ότι ασχολούνται με τα εσωκομματικά τους, οπότε για τα υπόλοιπα θέματα απλούστατα δεν ξέρουν τι λένε. Ομως, δεν έχουν έτσι τα πράγματα.

Γιατί και πριν περιπέσουν σε κρίση πάλι την ίδια ανούσια κριτική ασκούσαν στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Κώστας Σκανδαλίδης και όλα τους τα στελέχη ...γενικώς.

Βλέπετε, η συναίνεση στις βασικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όσα θέλουν οι κεφαλαιοκράτες δεν τους επιτρέπουν ακόμη και τώρα να κριτικάρουν επί της ουσίας την πολιτική της ΝΔ. Ετσι για ...εσωτερική (τους) κατανάλωση.

ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ δήλωσε ότι θα προσέρχεται στη Βουλή ο Κώστας Καραμανλής για την «Ωρα του Πρωθυπουργού». Ετσι τουλάχιστον διαμήνυσε στον νέο πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Δημήτρη Σιούφα.

Αν συνεχίσει να έρχεται βέβαια με τη συχνότητα που το έκανε στην προηγούμενη διακυβέρνηση διαβλέπουμε ότι η καρέκλα του θα πιάσει τουλάχιστον δυο δάχτυλα σκόνη...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν αντέχει την αλήθεια ο «διάλογος»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Προσπαθούμε ώστε οι Ελληνες συνταξιούχοι να έχουν τέτοιες απολαβές που θα ζουν μια καλή ζωή». Αυτή την πολύ ...συγκεκριμένη και πειστική απάντηση έδωσε ο Ε. Αντώναρος όταν ρωτήθηκε χτες για τη θέση της κυβέρνησης αναφορικά με τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, από τους οποίους επτά στους δέκα «ζουν» με συντάξεις κάτω από 600 ευρώ. Φυσικά, ο εκπρόσωπος δεν μπορούσε να πει την αλήθεια ενόψει μάλιστα του «διαλόγου» για το Ασφαλιστικό. Ακριβώς γιατί πουθενά στις θέσεις της κυβέρνησης δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο για αυξήσεις στις συντάξεις πείνας, ώστε να καλύπτουν στοιχειωδώς τις ανθρώπινες ανάγκες. Αντίθετα, σχεδόν διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης είναι η καθήλωση στα επίπεδα των συντάξεων του ΙΚΑ των συντάξεων που παίρνουν οι ασφαλισμένοι σε άλλα Ταμεία. Πρόκειται για το «μοντέλο ΙΚΑ» για όλους τους μισθωτούς που πρώτος λάνσαρε, αν και τελευταία δεν το πολυλέει για ευνόητους λόγους, ο Γ. Αλογοσκούφης. Είναι όμως η αλήθεια. Την οποία υποκρίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ η οποία σπεύδει να «νομιμοποιήσει» το «διάλογο» που μοναδικό ζητούμενο έχει την ανατροπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Η «δικαίωση» του Γ. Αλογοσκούφη

Ευκαιρία να θριαμβολογήσει βρήκε ο Γ. Αλογοσκούφης επειδή η Κομισιόν, όπως αναμενόταν, ενέκρινε το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. «Δικαιώνεται μια μεγάλη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης», δήλωσε χτες περιχαρής, ισχυριζόμενος ταυτόχρονα ότι αυτή οδηγεί «σε ένα πιο δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και στην αποτελεσματικότητα του τραπεζικού συστήματος». Προφανώς, απευθύνεται σε αδαείς. Σε όσους δηλαδή δε γνωρίζουν ότι οι επιπτώσεις της εφαρμογής του νόμου για το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων (ν. 3371/05) ήταν ολέθριες για τους εργαζόμενους στις τράπεζες που εντάχθηκαν στο νόμο: Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που σε ορισμένα Ταμεία φτάνει μέχρι 7 χρόνια για τους άντρες και διπλάσια σχεδόν για τις γυναίκες, δραστική μείωση των συντάξεων μέχρι και 20% (!) κ.ά. Την ίδια στιγμή, οι «ενδιαφερόμενες» τράπεζες απαλλάχτηκαν μέχρι και 50%(!) από τις ασφαλιστικές εισφορές, γεγονός που αποτελεί έναν από τους σημαντικούς παράγοντες για την αειφόρο κερδοφορία τους... Οι εργαζόμενοι όμως δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ο νόμος για το Ασφαλιστικό των τραπεζών είναι προάγγελος των ανατροπών που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους υπόλοιπους... ΥΓ: Το πιο ανησυχητικό είναι πως δε φαίνεται να έβγαλαν κανένα συμπέρασμα οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που προσέφυγαν στην Κομισιόν για το νόμο, καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις στους εργαζόμενους...

Κυβερνητικές... «πολιτιστικές επιδόσεις»

Το πλήθος των αρχαιολόγων, των συντηρητών και των εργαζομένων που βρίσκονται «πίσω» από τη μεταφορά των αρχαιοτήτων από το παλιό στο νέο μουσείο Ακρόπολης (βλ. ρεπορτάζ στη σελίδα του Πολιτισμού) αποτελούν τους «συνήθεις» «αφανείς ήρωες». Ενας δημοσιογράφος ρώτησε χτες τον υπουργό Πολιτισμού, Μιχ. Λιάπη, αν σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. «Εγώ είμαι νέος υπουργός, δεν ξέρω από αυτά», ήταν η κυνική απάντηση!

Ως διά «μαγείας» αυτή η απάντηση εξαφανίστηκε στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο και αντικαταστάθηκε ως εξής: «Δεν έχω ενημερωθεί πλήρως. Το θέμα πάντως θα λυθεί σύντομα. Οσοι πρέπει να πληρωθούν θα πληρωθούν»!

Σε άλλη ερώτηση για το αν το ΥΠΠΟ θα επιμείνει στον αποχαρακτηρισμό των κτιρίων επί της Δ. Αρεοπαγίτου, ο υπουργός επανέλαβε πως «για το ΥΠΠΟ το θέμα κρίθηκε αμετάκλητα» και ότι «σέβεται τη νομιμότητα και το κράτος δικαίου»!

Την Τρίτη, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδοτούσε υπέρ της καγκελόφραξης του λόφου του Φιλοπάππου.

Ετσι, μέσα σε δύο 24ωρα, η κυβέρνηση έδωσε απτά δείγματα της πολιτιστικής της πολιτικής: 1) Αδιαφορία για τους εργαζόμενους. 2) Εμμονή στην καταστροφή διατηρητέων κτιρίων ώστε οι θαμώνες του εστιατορίου του νέου μουσείου να απολαμβάνουν την Ακρόπολη χωρίς «εμπόδια». 3) «Μάντρωμα» ενός επί αιώνες ελεύθερου χώρου στο κέντρο της πόλης...

Νομιμοποιώντας τους εγκληματίες

Σε μια νέα της έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ καλεί «τις αμερικανικές αρχές να ερευνήσουν τις πληροφορίες για θανάτους που προκαλούνται από ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών και να δημιουργήσουν αποτελεσματικούς μηχανισμούς, οι οποίοι θα εξασφαλίζουν ότι θα λογοδοτούν στη Δικαιοσύνη όσοι ευθύνονται για θανάτους που σημειώνονται σε συνθήκες που δεν τους "δικαιολογούν"». Δηλαδή για όποιον δεν κατάλαβε, ο ΟΗΕ που θεωρητικά δεν έχει εγκρίνει την επέμβαση και κατοχή στο Ιράκ: 1) Αποδέχεται την ύπαρξη και δράση των ιδιωτικών εταιρειών δολοφόνων που καθημερινά εγκληματούν σε βάρος του ιρακινού λαού. 2) Προτείνει εφαρμογή νόμων για την παράνομη δράση αυτών των εταιρειών έτσι που να τη νομιμοποιήσουν. 3) Αποδέχεται τη δυνατότητα αυτών των εγκληματιών να δολοφονούν, αρκεί να είναι σε συνθήκες που να τις «δικαιολογούν»... Ο ΟΗΕ και η πολιτική που εφαρμόζει είναι συνάρτηση των συσχετισμών που έχουν επιβληθεί στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Αρα θα ήταν μάλλον αυταπάτη να περιμένουμε τίποτα διαφορετικό από τον σημερινό ΟΗΕ. Το δίκιο τους οι λαοί θα το επιβάλουν με τον αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα όργανά του.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανυπακοή και αντεπίθεση

«

Απέναντι στην ενότητα της πλουτοκρατίας, των μηχανισμών και των κομμάτων της πρέπει να εκφραστεί χωρίς καθυστέρηση η λαϊκή ενότητα στη γραμμή της ανυπακοής και της αντεπίθεσης για τα σύγχρονα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας». Αυτά σημείωνε το ΚΚΕ σε προχτεσινό σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, με αφορμή την έκθεση και τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, που είχαν στο επίκεντρο το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και τις προωθούμενες από την κυβέρνηση ανατροπές. Το κάλεσμα και η αναγκαιότητα της ενιαίας λαϊκής πάλης που προβάλλει το ΚΚΕ είναι πιο επίκαιρα και ρεαλιστικά παρά ποτέ. Αναδεικνύεται σε ζήτημα και καθήκον πρώτης γραμμής για τους εργαζόμενους όλων των κλάδων, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες, για τη νεολαία που είτε βρίσκεται στην παραγωγή, είτε ένα βήμα πριν από αυτήν.

Ο Ν. Γκαργκάνας ήρθε να συμπληρώσει τον κύκλο των άθλιων εκβιασμών που προηγήθηκαν με στόχο να τρομοκρατηθεί ο λαός, να σκύψει το κεφάλι και αδιαμαρτύρητα να δεχτεί τις νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, στην Υγεία, στην Παιδεία, στις Συλλογικές Συμβάσεις. Τον ίδιο ρόλο κλήθηκαν να παίξουν σύσσωμοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, ο διορισμένος πρόεδρος της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» Ν. Αναλυτής, εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ και η ΕΕ. Ολοι τους φρόντισαν να κάνουν καθαρό ότι το κεφάλαιο δεν είναι διατεθειμένο να χαρίσει κάστανα. Οτι η αύξηση της κερδοφορίας του, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του προϋποθέτουν να αγοράζουν οι καπιταλιστές φτηνότερη εργατική δύναμη. Προϋποθέτουν νέες ανατροπές σε ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα που δεν μπορούν να περιμένουν.

Ο κοινός παρονομαστής στις παρεμβάσεις των εκπροσώπων του κεφαλαίου, ιδιαίτερα σε σχέση με το Ασφαλιστικό, είναι ένας: Η οικονομία δεν αντέχει, τα Ταμεία δεν έχουν λεφτά και γι' αυτό πρέπει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Ταυτίζουν τη δική τους κερδοφορία με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Φορτώνουν στους εργαζόμενους τα βάρη μιας οικονομίας που στόχο έχει τη δική τους κερδοφορία και μόνο. Προσπαθούν να ενοχοποιήσουν αυτούς που δε χρωστάνε δεκάρα τσακιστή στα Ταμεία για τα τεράστια ελλείμματα που δημιούργησε η δική τους ληστρική πολιτική. Εχουν ενιαία στρατηγική απέναντι στην εργατική τάξη. Και τη στρατηγική αυτή υπηρετεί και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίας, που αναγνωρίζουν δίκιο στις προκλητικές αιτιάσεις του κεφαλαίου και μ' αυτόν τον τρόπο τις νομιμοποιούν.

Απέναντι σε όλους αυτούς, η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτήν που προτείνει το ΚΚΕ: Λαϊκή ενότητα και πάλη στη γραμμή της ανυπακοής και της αντεπίθεσης για τα σύγχρονα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας. Γιατί ο εργάτης δε χρωστάει σε κανέναν. Του χρωστάνε. Γιατί ο αυτοαπασχολούμενος πληρώνει ήδη διπλά και τρίδιπλα για να εξασφαλίσει άθλιες ασφαλιστικές παροχές και μια σύνταξη πείνας. Γιατί το διωγμένο από την ύπαιθρο παιδί του φτωχού αγρότη θα γίνει ο εργαζόμενος χωρίς ασφάλιση που δε θα προλάβει να πάρει σύνταξη. Γιατί τα μέτρα που έρχονται έχουν στο στόχαστρο κύρια τη νεολαία, πριν ακόμα βγει στο μεροκάματο. Ολοι αυτοί έχουν συμφέρον να βρεθούν στο δρόμο για τις σύγχρονες ανάγκες τους. Με πρώτο σταθμό τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 7 Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ