Σάββατο 6 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εμμονή στη δίωξη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την αγανάκτηση των γιατρών και εργαζομένων του ΙΚΑ προκάλεσε απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου του Ιδρύματος για την επιλογή και τοποθέτηση των γιατρών, με την οποία χάνουν τη θέση τους δυο καταξιωμένοι επιστημονικά και κοινωνικά διευθυντές κλινικών νοσοκομείων του ΙΚΑ. Το θέμα έφτασε και στη Βουλή μετά από σχετική Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ. Μάλιστα, στην περίπτωση του ενός γιατρού, του Ανδρέα Καλιακμάνη, η απόφαση ήταν καθαρά πολιτική δίωξη για την πλούσια πολιτική και συνδικαλιστική του δράση ως στελέχους της Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών, μέλους της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιατρικού Προσωπικού ΙΚΑ και μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Για την απόφαση αυτή διαμαρτυρήθηκαν στελέχη του ΠΑΜΕ στη διοίκηση του ΙΚΑ πριν τις εκλογές και τότε ο διοικητής του ΙΚΑ, Γιώργος Μέργος, είχε παραδεχτεί ότι πρόκειται για αδικία και υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το θέμα. Οταν όμως προχτές επανήλθε για το θέμα αυτό στο διοικητή ο Θωμάς Κακκαβάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ και εκπρόσωπος των εργαζομένων στη διοίκηση του ΙΚΑ, ο Γ. Μέργος είπε προκλητικά ότι... το ζήτημα έχει τελειώσει!

Το ζήτημα βεβαίως δεν έχει τελειώσει. Το ΠΑΜΕ είναι σε ετοιμότητα και θα επανέλθει άμεσα για την επανόρθωση της αδικίας και ενάντια στην πολιτική δίωξη του γιατρού.

Διαμαρτύρεται ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ...

«Απαισιόδοξος σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα τους παρακρατηθέντες πόρους» δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Ν. Κακλαμάνης, με αφορμή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2008. Πρέπει βέβαια να του θυμίσουμε ότι και με τη δική του ψήφο, όταν ήταν μέλος της κυβέρνησης, συνεχίστηκε η πενιχρή χρηματοδότηση του θεσμού και η παρακράτηση των πόρων του, η οποία δεν έχει σταματήσει από το 1990. Τώρα, ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, συνειδητοποιεί ξαφνικά ότι «δεν προτίθεμαι να μετατραπώ σε πρόεδρο - επαίτη». Λίγο πριν από τη δήλωσή του αυτή, σε σύσκεψη υπό την ΚΕΔΚΕ παρουσιαζόταν εισήγηση ενόψει του τακτικού της συνεδρίου με βασική θέση τη δυνατότητα οι δήμοι να επιβάλλουν και να διαχειρίζονται φόρους...

Πάντως, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι πέραν της επαιτείας. Μόνο που αυτοί απαιτούν σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική, απαιτούν δηλαδή να βρίσκεσαι στην ακριβώς αντίθετη όχθη απ' αυτή που βρίσκεται ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ.

Εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης

Την πρόσληψη προσωπικού των ανωνύμων εταιρειών των δήμων εκτός των διαδικασιών του ΑΣΕΠ επιθυμεί η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), προς εξυπηρέτηση προφανώς και των τοπικών μικροκομματικών συμφερόντων. Γιατί, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, αυτά η ΚΕΔΚΕ τα έχει προ πολλού απεμπολήσει, δεχόμενη καταρχήν τη μερική απασχόληση και ασπαζόμενη τώρα τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που θέλουν τους εργαζόμενους που θα προσλαμβάνονται στις ανώνυμες εταιρείες να υπόκεινται σε 7μηνη δοκιμασία και κατόπιν, εφόσον προσληφθούν, να υπογράφουν σύμβαση αορίστου χρόνου που θα διαρκεί όσο η διοίκηση της εταιρείας το επιλέξει...

Αλλωστε η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της ΚΕΔΚΕ συναίνεσε στις κυβερνητικές αποφάσεις να συστήνουν οι δήμοι ανώνυμες εταιρείες, που σημαίνει να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τα οποία προφανώς καθορίζουν και τις διαδικασίες πρόσληψης και το μοντέλο του εργαζόμενου - λάστιχο. Ας τα 'χουν υπόψη τους όλα τα παραπάνω οι εργαζόμενοι στους δήμους, όπου οι εκλεγμένοι με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ κρατάνε τα αντεργατικά σκήπτρα...

Δεκανίκι αντιλαϊκής πολιτικής

«Ναι στο διάλογο για κοινωνικά δίκαιο Ασφαλιστικό» τιτλοφορείται ανακοίνωση του ΛΑ.Ο.Σ., όπου διαβάζουμε: «Στον διάλογο για το Ασφαλιστικό θα συμμετάσχει ο ΛΑ.Ο.Σ., για να καταθέσει τις θέσεις και τις προτάσεις του για την επίλυση ενός σοβαρού κοινωνικού προβλήματος, όπως το συγκεκριμένο. Είναι επιτακτική η ανάγκη πλέον, να δρομολογηθούν οι διαδικασίες επίλυσης του Ασφαλιστικού προς όφελος της κοινωνίας, των εργαζομένων, των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Η συμμετοχή μας στο διάλογο δε σημαίνει σε καμία περίπτωση και αποδοχή των θέσεων του οποιουδήποτε θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου».

Θυμίζουμε ότι λίγες μέρες πριν, στη Βουλή, ο Γ. Καρατζαφέρης έλεγε οι άνθρωποι να εργάζονται πάνω και από τα 60 χρόνια τους, με μόνη πρόνοια αντί για 5ήμερο να δουλεύουν 4ήμερο. Τόση φιλολαϊκότητα... Ο ρόλος του κόμματός του ως δεκανίκι της αντιλαϊκής πολιτικής, αναδεικνύεται σε όλα τα φλέγοντα για τα λαϊκά συμφέροντα ζητήματα.

Στη μαζική πολιτική δράση

Από την επομένη κιόλας των εκλογών άρχισαν να ζεσταίνονται οι μηχανές σε όλα τα μέτωπα ενόψει της έναρξης της νέας αντιλαϊκής επίθεσης, αλλά ταυτόχρονα ζεσταίνονται και οι μηχανές των λαϊκών αγώνων, ζεσταίνεται και η ελπίδα για μια άλλη πορεία. Σε ένα σκηνικό, όπου μια καθόλου νέα κυβέρνηση, προαναγγέλλει μια καθόλου νέα πολιτική, εκείνο που μπορεί να διαφοροποιήσει τα πράγματα, να ταράξει τα νερά και μέσα απ' αυτό να ξεπροβάλει κάτι πραγματικά νέο, είναι η ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα, η αντίσταση και ο αγώνας των εργαζομένων, της νέας γενιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για την απόκρουση της αντιλαϊκής λαίλαπας με στόχους όχι μόνο αμυντικούς, αλλά και για την απόσπαση κατακτήσεων.

Η κυβέρνηση έβαλε εμπρός και επιτίθεται, στα μέτωπα της ακρίβειας, στο Ασφαλιστικό, στο Αγροτικό, στην Παιδεία, στην Υγεία και γενικότερα ξεδιπλώνονται οι ταξικές πολιτικές επιλογές, όπως αυτές έχουν οριστεί από τα κέντρα αποφάσεων της πλουτοκρατίας και αποτελούν τον άξονα των πολιτικών που εφαρμόζουν διαδοχικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ομως, αυτή είναι η μια πλευρά. Από την άλλη όχθη, είναι ο λαός που υφίσταται τις συνέπειες της συνεχούς και ακόρεστης επιδίωξης του κεφαλαίου για αύξηση της κερδοφορίας του. Ωστόσο, οι διεργασίες στις λαϊκές συνειδήσεις που καταγράφηκαν και εκλογικά βρίσκονται σε εξέλιξη και μετεκλογικά. Αυτό έχει αντανάκλαση και στις διεργασίες που γίνονται στο λαϊκό κίνημα.

Στα μέτωπα, αιχμή της αντιλαϊκής επίθεσης προετοιμάζονται και οι δυνάμεις απόκρουσης της επίθεσης:

-- Στο χώρο της Παιδείας, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο Εκπαιδευτικών έχει απευθύνει κάλεσμα για άμεση αντεπίθεση, σε φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, γονείς και σ' όλο το λαό για την 18η Οκτώβρη, ώστε να μετατραπεί σε μέρα παλλαϊκής δράσης για την Παιδεία και να δοθεί η πρώτη απάντηση στη συνολική επίθεση κυβέρνησης κεφαλαίου - ΕΕ, με απεργίες, στάσεις και διαδηλώσεις.

-- Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού το ΠΑΜΕ, κόντρα στην κοινή γραμμή των «κοινωνικών εταίρων» που βάζουν πλάτη για να στηθεί ο ψευτοδιάλογος της κυβέρνησης, καλεί τους εργαζόμενους να τους χαλάσουν τα σχέδια και να δώσουν απάντηση με τη μαζική τους παρουσία στα συλλαλητήρια που διοργανώνει σε όλη τη χώρα στις 7 Νοέμβρη.

-- Στο αγροτικό μέτωπο, όπου οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση αναδεικνύει τις πραγματικές αιτίες, που εντοπίζονται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, και καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους ενωμένοι ν' αντισταθούν στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν.

Τώρα, από δω και μπρος, είναι η ώρα να εκφραστεί η θετική δυναμική του εκλογικού αποτελέσματος και της ενίσχυσης του ΚΚΕ. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες με τη συσπείρωση στις γραμμές του λαϊκού κινήματος και νέων δυνάμεων που πρέπει να απεγκλωβίσουμε από το δικομματισμό. Είναι στο χέρι μας, με ένταση της μαζικής πολιτικής δράσης, να συνειδητοποιούν ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του λαού τη δύναμή τους, να βγαίνουν στους δρόμους και από καλύτερες θέσεις να αντιστέκονται, διεκδικούν και να πολιτικοποιούν τη δράση τους. Μέσα σε τέτοιες διεργασίες, το ζήτημα της λαϊκής εξουσίας να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μαζί με τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, κόντρα στο κεφάλαιο.

Κοινωνικοασφαλιστικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ εκεί στην κυβέρνηση ότι οι κοινές δηλώσεις Αλογοσκούφη - Μαγγίνα για το Ασφαλιστικό και άλλες παρόμοιες κινήσεις καθησυχάζουν όντως τον ελληνικό λαό; Αν το πιστεύουν, είναι βαθιά νυχτωμένοι...

Το μόνο που αποδεικνύουν με αυτές τις τακτικές τους είναι πως έχουμε μια ...μουλωχτή κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται να κάνει μεγάλη ζημιά στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Σε τελική ανάλυση, όποιος κάνει ...φιλολαϊκές σκέψεις δεν ντρέπεται, ούτε φοβάται να τις δημοσιοποιήσει. Διατυμπανίζει τον προβληματισμό του και στη συνέχεια ανακοινώνει τι προτίθεται να κάνει.

Αντιθέτως, αυτοί εδώ προσπαθούν με κάθε τρόπο να πουν ότι «δεν τρέχει τίποτε». Οι προτάσεις Αναλυτή (λένε) δεν είναι το παν ...πλην όμως είναι η βάση, στην οποία προτίθενται να συζητήσουν.

Κι αν σε αυτά προσθέσουμε τις προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του ΟΟΣΑ και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, καταλαβαίνετε τι «διαλόγους» πάνε να στήσουν.

ΑΝΤΕ ΠΙΑ! ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ήταν όλα αυτά για τσακωμούς των μεγαλοστελεχών του ΠΑΣΟΚ. Τα διέψευσε όλα το Πολιτικό τους Συμβούλιο, που κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση. Μιλάμε για ένα λαμπρό παράδειγμα γόνιμου διαλόγου και σύνθεσης.

Επειδή, δηλαδή, δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μερικές λεπτομέρειες, όπως το γιατί χάσανε στις εκλογές και στο ποιον θα έχουν εφεξής αρχηγό, σημαίνει ότι βρίσκονται σε κρίση;

Το ότι κάθε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου στήνει τις δικές του ομάδες και προσπαθεί να φτιάξει μηχανισμούς δείχνει ότι δεν υπάρχει ομοψυχία; Οχι, βέβαια...

Πάντως, παρόλο το ...χάος που διαπιστώνεται, εμείς ουσιαστική πολιτική διαφωνία ανάμεσα σε αυτούς που αποτελούν το νέο «στελεχο-χάρτη» του ΠΑΣΟΚ δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να διαπιστώσουμε. Αν βρείτε εσείς, μας το λέτε...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Στον κάλαθο των αχρήστων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Από την «περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης» αρχίζει να «βρωμάει» η έκθεση του Ν. Αναλυτή. Το «σημερινό (σ.σ. ασφαλιστικό) σύστημα» μαστίζεται από: νομοθετική πολυπλοκότητα, πολυδιάσπαση και σπατάλη, έλλειψη αποδοτικότητας, αποδιοργάνωση, αποξένωση(!) κράτους, ασφαλισμένων και εργοδοτών, εισφοροδιαφυγή... Ο εντοπισμός των αιτίων που προκάλεσαν το πρόβλημα είναι επίσης αποκαλυπτικός για τις λύσεις που θα ακολουθήσουν. Τι φταίει λοιπόν σύμφωνα με τους «σοφούς εμπειρογνώμονες»; Η νομοθεσία που «θεσπίζει χαμηλά όρια συνταξιοδότησης στους μισθωτούς και επιτρέπει σε ομάδες ασφαλισμένων να αποχωρούν σε νέα ηλικία από την παραγωγή». «Νομοτελειακά» λοιπόν η λύση πρέπει να αναζητηθεί στην «αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης», την «ενεργό γήρανση» και τη «δράση για παράταση του εργασιακού βίου», αλλά και -άκουσον άκουσον- στον καθορισμό των συντάξεων «με μαθηματικό τύπο»! Η πρόκληση ανήκει στην κυβέρνηση που επιμένει ότι η «έκθεση» αυτή αποτελεί «στοιχείο προς συνεκτίμηση». Ας την εκτιμήσει αυτή και οι πολιτικοί και κοινωνικοί σύμμαχοι και εταίροι. Οι εργαζόμενοι την έχουν ήδη ρίξει στο σκουπιδοντενεκέ της Ιστορίας.

Η απάντηση στους στημένους «διαλόγους»

Διάλογος προσχηματικός με προαποφασισμένες λύσεις για ανατροπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων είναι αυτός που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση. Ας αφήσει, λοιπόν, τις ψεύτικες διαβεβαιώσεις ότι «τίποτα δεν έχει προαποφασιστεί». Αν αυτό ήταν αλήθεια, η κυβέρνηση το πρώτο που θα έπρεπε να βάλει στο διάλογο είναι το «πώς φτάσαμε ως εδώ». Δεν το κάνει όμως, ακριβώς γιατί θα αποδεικνυόταν πανηγυρικά ότι οι εργαζόμενοι δε φταίνε σε τίποτα και άρα όχι μόνο δε χρωστάνε, αλλά τους χρωστάνε. Και μάλιστα πάρα πολλά, πάνω από 50 δισ. από τη λεηλασία της περιουσίας των Ταμείων τα τελευταία πενήντα χρόνια. Αν η κυβέρνηση είχε «αγνές προθέσεις», το πρώτο που έπρεπε να βάλει στην ατζέντα είναι η γενναία αύξηση των συντάξεων ώστε να πάψουν να είναι συντάξεις πείνας. Αντίθετα, αυτό που προτάσσει είναι να γίνουν όλες οι συντάξεις όπως αυτές που δίνει το ΙΚΑ, δηλαδή συντάξεις πείνας. Αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν για την ενίσχυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, τότε δε θα προχωρούσε στη θεσμοθέτηση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων και της μερικής απασχόλησης, άρα και της μερικής ασφάλισης... Τα επιχειρήματα είναι πολλά, το συμπέρασμα είναι ένα. Μόνο στους δρόμους των ταξικών αγώνων οι εργαζόμενοι θα ανατρέψουν την αντιασφαλιστική επίθεση.

Είναι απλά «λαγός»

Τη θέση του να επιβληθούν ποσοστώσεις στον αριθμό των μεταναστών που δέχεται η χώρα επανέφερε ο ΛΑ.Ο.Σ., με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του Θ. Πλεύρης. Επικαλέστηκε πάλι το παράδειγμα άλλων χωρών της ΕΕ, όπως οι Ολλανδία, Ισπανία και Ιταλία, που έχουν προχωρήσει σε αυτό το απάνθρωπο μέτρο.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στο κόμμα Καρατζαφέρη. Εφόσον σε όλο και περισσότερες χώρες της αντιδραστικής και αντιλαϊκής Ευρωένωσης λαμβάνονται τέτοια μέτρα, παντού θα υπάρχει κάποιος καλοθελητής εν είδει «λαγού» να τα προπαγανδίσει πρώτος. Να προετοιμάσει τη λεγόμενη κοινή γνώμη. Παράλληλα να ξεπλύνει την όποια κεντροαριστεροδεξιά κυβέρνηση, που από τη μια όντως συμφωνεί στις Βρυξέλλες με τη λήψη τέτοιων μέτρων, και στο εσωτερικό της καμώνεται πως διαφωνεί ως προοδευτική και ευαίσθητη. Το παράδειγμα με τον Σιράκ να εμφανίζεται υπερασπιστής της δημοκρατίας στη Γαλλία ενάντια στον Λεπέν είναι νωπό.

Τα λαϊκά στρώματα, οι εργάτες -ντόπιοι και μετανάστες- να είναι σε εγρήγορση. Και όσοι φωνασκούν ενάντια στον Καρατζαφέρη, αλλά αποδέχονται το ευρωενωσιακό πλαίσιο, το ίδιο επικίνδυνοι είναι...

Κερδοσκοπικά πλοκάμια

Και στα καταναλωτικά δάνεια απλώνουν τα κερδοσκοπικά τους πλοκάμια οι πολυεθνικές, σε αγαστή συνεργασία με τους τραπεζικούς ομίλους. Χαρακτηριστική περίπτωση η γνωστή πολυεθνική σούπερ μάρκετ «Καρφούρ» (δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα), η οποία πρόκειται να αρχίσει σύντομα - σε συνεργασία με την Εμπορική Τράπεζα - την έκδοση πιστωτικών καρτών, καθώς και τη χορήγηση καταναλωτικών δανείων.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της «Καρφούρ», οι πιστωτικές κάρτες θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά - τουλάχιστον στην αρχή - για αγορές στα καταστήματα της αλυσίδας. Οσον αφορά στα καταναλωτικά δάνεια - όπως λέγεται θα έχουν περίπου τρεις μονάδες χαμηλότερο επιτόκιο από το μέσο επιτόκιο της αγοράς, αλλά είναι υπερτριπλάσιο του πληθωρισμού - θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με οποιοδήποτε τρόπο όπως όλα τα καταναλωτικά δάνεια.

Η κερδοσκοπία έχει πολλά ποδάρια...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Γιορτή νεολαίας - εφαλτήριο πάλης

Το ραντεβού έχει κλειστεί: Την Κυριακή έχουμε γιορτή. Την κόκκινη γιορτή της νεολαίας, την κεντρική εκδήλωση του 33ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του ΟΔΗΓΗΤΗ. Που ανοίγει αύριο τις πύλες της για να υποδεχτεί τα νιάτα της ανυπακοής και της ρήξης, τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους του μόχθου. Ενας κρίκος στη λαϊκή πάλη από τον οποίο δεν πρέπει να λείψει κανείς. Για να πλημμυρίσει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από αισιοδοξία, από μαχητικότητα, στη ρότα της αντεπίθεσης.

Η κεντρική εκδήλωση του 33ου Φεστιβάλ, ένας μεγάλος σταθμός στον αγώνα. Σταθμός σύνδεσης, της αισιοδοξίας από το πετυχημένο για το ΚΚΕ αποτέλεσμα των εκλογών και της νέας δύναμης για την ένταση της πολιτικής δράσης, για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και της νεολαίας. Με τις κόκκινες σημαίες με το σφυροδρέπανο να ανεμίζουν ψηλά, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες προσκαλούν στη γιορτή της νεολαίας με το σύνθημα να ηχεί ακόμα πιο δυνατά: «Με το ΚΚΕ για τη ζωή που μας αξίζει». Ενα σύνθημα που έκαναν πράξη, στους ταξικούς αγώνες αλλά και στην εκλογική μάχη δεκάδες χιλιάδες νέοι και εργαζόμενοι, με την ιδιαίτερη συμβολή και της ΚΝΕ να καταγράφεται σημαντική. Γιατί όργωσε σχολεία και σχολές, εργοστάσια και γραφεία, γειτονιές και καφετερίες. Για να φτάσει η φωνή του ΚΚΕ στη νεολαία. Για να φτάσει σε κάθε σπίτι η αγωνιστική πρόσκληση διεκδίκησης της ζωής που αξίζει στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Καλώντας τους νέους να κάνουν ανυπότακτη επιλογή, να κάνουν τον ανυποχώρητο αγώνα, στάση ζωής. Και συνεχίζουν ακόμα πιο δυναμικά να απευθύνουν πλατιά το ίδιο αγωνιστικό κάλεσμα.

Μια γιορτή με έντονο το στοιχείο της αλληλεγγύης. Προς τους νέους και τις νέες, προς τους μαθητές των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας, στους οποίους θα διατεθούν τα έσοδα από τα εισιτήρια. Με πυξίδα τα γνήσια, πηγαία αισθήματα αλληλεγγύης των κομμουνιστών, που τις μέρες που οι πυρκαγιές μαίνονταν, ήταν εκεί, παρόντες, συμβάλλοντας με ό,τι μέσα διέθεταν, στην πυρόσβεση και την περιφρούρηση των δασών. Μια εκδήλωση απαλλαγμένη από οποιοδήποτε στοιχείο φιλανθρωπίας και τηλεοπτικής φιέστας. Μια συμβολή, από εργατόπαιδα σε εργατόπαιδα, μια ενίσχυση από το χαρτζιλίκι, από το υστέρημα του εργάτη, από την πενιχρή σύνταξη του απόμαχου της δουλιάς.

Θα είμαστε όλοι αύριο το απόγευμα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Για να γιορτάσουμε στον απόηχο μιας μάχης. Με τις μελωδίες να πλέκονται με τα συνθήματα. Με τις γροθιές σφιγμένες να υψώνονται ορμητικά, να δείχνουν το δρόμο. Τη δέσμευση ότι αυτή η γιορτή είναι εφαλτήριο της λαϊκής και νεολαιίστικης πάλης. Για να μπούμε με νέα δύναμη και ευθύνη, μπροστά, στις καθημερινές μάχες. Για την οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης, της νεολαίας, των λαϊκών στρωμάτων. Για το τώρα και για το αύριο. Για τους αγώνες που ξεσπούν σήμερα, για τα ρυάκια που ανοίγουν το χείμαρρο για να διεκδικήσει ο λαός όχι μόνο τη ζωή που του αξίζει αλλά και την εξουσία που θα την κάνει πράξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ