Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ομολογίες...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Η επέμβαση στο Ιράκ κατέστρεψε ένα κράτος και δε δημιούργησε ένα άλλο κράτος» σημείωσε προχτές ο Λάχταρ Μπραχίμι, πρώην σύμβουλος του ΟΗΕ και προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα στη Βαγδάτη. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο Κ. Ανάν, κληθείς να σχολιάσει την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ιρακινών ότι η ζωή τους έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, δήλωσε: «Νομίζω ότι έχουν δίκιο. Εάν ήμουν ένας μέσος Ιρακινός προφανώς θα έκανα τέτοιες συγκρίσεις. Είχαν ένα δικτάτορα που ήταν βάναυσος, αλλά είχαν τους δρόμους τους. Μπορούσαν να βγουν έξω, τα παιδιά μπορούσαν να πάνε σχολείο και να επιστρέψουν χωρίς να ανησυχούν οι γονείς εάν θα τα ξαναδούν ζωντανά».

Οταν ακόμη κι ο Κ. Ανάν ομολογεί δημόσια όλα όσα αναφέρονται παραπάνω, τότε ο καθένας μπορεί να φανταστεί την ανυπολόγιστη καταστροφή που έφερε στην πολύπαθη αυτή χώρα και το λαό της η εισβολή των ΗΠΑ και των «προθύμων συμμάχων» τους.

Παχιά λόγια

Τα ...οφέλη του ηλεκτρονικού εμπορίου για επιχειρήσεις και καταναλωτές ανέπτυξαν με ιδιαίτερη θέρμη ο υφυπουργός Ανάπτυξης και οι δύο γενικοί γραμματείς Εμπορίου και Καταναλωτή στη διάρκεια της πρόσφατης πρώτης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του Ηλεκτρονικώς Επιχειρείν. Οφέλη, τα οποία, στις χιλιάδες των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, όπως και στους ακόμη περισσότερους εργαζόμενους καταναλωτές, που με δυσκολία τα φέρνουν βόλτα με τα ισχνά τους εισοδήματα, είναι φανερό ότι ακούγονται αποκλειστικά και μόνο ως παχιά λόγια της κυβέρνησης και, ταυτόχρονα, ως προκλητική προσπάθεια εμπαιγμού και αποπροσανατολισμού.

Και δεν έχουν καθόλου άδικο, βέβαια. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι οι πολύμορφες και βαριές συνέπειες της συνεχιζόμενης για πολλά χρόνια τώρα και επαχθέστατης πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας από τις γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις του δικομματισμού δεν αλλάζουν στο παραμικρό, είτε ...επιχειρείς ηλεκτρονικώς είτε όχι.

Φιέστες για ποιους;

Τα Χριστούγεννα επίκεινται και ο Δήμος της Αθήνας οργανώνει και πάλι τη φιέστα με τα «λαμπιόνια», τα «χριστουγεννιάτικα δέντρα», τα «σπιτάκια» και τα «καρουζέλ». Για ποιο σκοπό; «Η προβολή της πόλης στο εξωτερικό, η αύξηση της τουριστικής κίνησης και βεβαίως τα οικονομικά οφέλη που συνεπάγονται για την Αθήνα», όπως ευθέως ομολόγησε ο δήμαρχος Αθήνας Θεοδ. Μπεχράκης, στη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου για το θέμα.

Φυσικά, για όλα αυτά θα πληρώσουν και πάλι οι Αθηναίοι, αφού το συνολικό κόστος των εκδηλώσεων φτάνει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ! Μάλιστα, τα διάφορα «σπιτάκια», στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως και στο Σύνταγμα, νοικιάζονται με δημοπρασία σε μεγαλοκαταστηματάρχες, φτάνοντας περίπου συνολικά την τιμή των ...500.000 ευρώ. Οσον αφορά, δε, τις «γιορτές στις γειτονιές», αξίζει μόνο να πούμε ότι στο Παγκράτι, για παράδειγμα, γίνονται... μέσα στο εμπορικό κέντρο «VILLAGE CENTER». Και η περίφημη «τουριστική κίνηση» ποιους θα ευνοήσει; Τους εργαζόμενους ή τους μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοξενοδόχους; Μάλλον τους τελευταίους. Στην ουσία, λοιπόν, πρόκειται για μια «γιορτή» για τους μεγαλομαγαζάτορες, αφού «προσκαλούν» τους εργαζόμενους στο κέντρο της πόλης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την τελευταία τετραετία, οι εργαζόμενοι πλήρωσαν 6,5 εκατ. ευρώ (!) για τις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ τα ανταποδοτικά τέλη αυξάνονται κάθε χρόνο τουλάχιστον 3,5% και τα τέλη στους παιδικούς σταθμούς αυξήθηκαν 200%! Τα συμπεράσματα δικά σας...

Νέα σκάνδαλα ενόψει

Σε αποκαλύψεις για τους αποδέκτες των δωροδοκιών από τα «μαύρα» ταμεία της «Ζήμενς» προχώρησε ένας από τους προφυλακισμένους μάνατζερ της εταιρείας, γράφουν τα γερμανικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Και, βέβαια, στις αποκαλύψεις συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Οπως δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του το περιοδικό «Σπίγκελ Ονλάιν», ο μάνατζερ στην ανάκρισή του είπε ότι «σχετικά με το σύστημα ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα δόθηκαν χρήματα σε στελέχη που έπαιρναν αποφάσεις, τόσο στο υπουργείο Εσωτερικών όσο και στο υπουργείο Αμυνας». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο πρώην υπεύθυνος του ομίλου στην Αθήνα έπαιρνε κάθε χρόνο 8-10% του εκάστοτε τζίρου της "Ζήμενς" στην Ελλάδα, για να προωθήσει με ρευστό τις δουλιές. Ενίοτε, περίπου 10 εκατ. ευρώ». Ανάλογες είναι και όσες πληροφορίες δημοσιεύει η εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» στο σαββατιάτικο φύλλο της.

Οπως καταλαβαίνετε, μπορεί το θέμα αυτό να μην έχει πάρει ιδιαίτερες διαστάσεις ακόμη στη χώρα μας, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα αποτελέσει ένα κρίσιμο ζήτημα της δικομματικής αντιπαράθεσης στο φόντο της πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης.

Ο αγώνας της αγροτιάς

Από την πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ έγιναν ολοφάνερες οι αρνητικές επιπτώσεις στη μικρομεσαία αγροτιά. Η αρχή έγινε με τον καπνό και τα τεύτλα, όπου υπήρξε δραματική μείωση των καλλιεργειών αυτών και έτσι η μικρομεσαία αγροτιά δέχτηκε ένα ακόμα πλήγμα στο εισόδημά της. Ομως, το κακό δε θα σταματήσει εδώ. Γιατί η νέα ΚΑΠ, μαζί με τα όσα επιβάλλουν οι συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) δημιουργούν συνθήκες, που θα πετάξουν εκτός αγροτικής παραγωγής τους μικρομεσαίους αγρότες. Θα τους οδηγήσουν στη φτώχεια και στο ξεκλήρισμα και θα επιταχύνουν τη συγκέντρωση της γης και της όποιας παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες. Την ίδια ώρα, τα μονοπώλια στον τομέα τροφίμων (π.χ., ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ, κλπ.) συγκεντρώνουν την παραγωγή και μονοπωλούν την αγορά, αγοράζοντας φτηνά την πρώτη ύλη και πουλώντας πανάκριβα το τελικό προϊόν.

Μπροστά στη μικρομεσαία αγροτιά υπάρχει ο δρόμος της υποταγής αλλά και ο δρόμος της αντίστασης, του αγώνα και της ανατροπής της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής. Το συνεπές αγροτικό κίνημα βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή ενάντια σ' αυτή την πολιτική. Το περασμένο Σάββατο στη Λάρισα, στην πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ, δόθηκε το σύνθημα για νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις από Γενάρη. Για το άμεσο ξεκίνημα μιας πλατιάς και ουσιαστικής ενημέρωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ηδη στη Θεσσαλία οι τοπικές Γραμματείες της ΠΑΣΥ ξεκίνησαν τις πρώτες ενημερωτικές περιοδείες και συγκεντρώσεις στα χωριά. Η φωνή της ΠΑΣΥ, τα όσα ακούστηκαν, διαπιστώθηκαν και αποφασίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη της Λάρισας, αξίζει τον κόπο να γίνουν γνωστά σε όλα τα χωριά της χώρας.

Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Ο αγώνας θα είναι σίγουρα δύσκολος, καθώς χρειάζεται να ξεπεραστεί το «κλίμα» αποπροσανατολισμού, μοιρολατρίας και υποταγής που καλλιεργείται στους μικρομεσαίους αγρότες, όχι μόνο από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τις συμβιβασμένες αγροτοσυνδικαλιστικές και συνεταιριστικές ηγεσίες. Αυτό μπορεί να προσπεραστεί αν μαζί με τα προβλήματα και τη δεδομένη αρνητική κατάσταση για τη μικρομεσαία αγροτιά και την ελληνική ύπαιθρο, αναδειχτούν οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που διαχειρίζονται την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, καθώς και όσων άλλων - κόμματα, τριτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές αγροτικές οργανώσεις - συναινούν και στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Στην αντίπερα όχθη, υπάρχει μια άλλη πρόταση: Η διέξοδος για τους μικρομεσαίους αγρότες βρίσκεται στην ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη που θ' αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και θα εξασφαλίζει στο λαό μας φτηνά και υγιεινά τρόφιμα. Αλλά απαιτεί την κατάργηση των μονοπωλίων, της εξουσίας τους. Ωστε δίπλα στα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής να υπάρχουν οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί των μικρομεσαίων αγροτών, οι οποίοι θα ενισχύονται πολύπλευρα από το κράτος. Τούτο, βεβαίως, προϋποθέτει να κατευθύνεται η πάλη για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους (που απαιτεί και ενίσχυση της ΠΑΣΥ για να δυναμώσει το συνεπές αγροτικό κίνημα) ενάντια στην πολιτική που ενισχύει τους αγρότες-καπιταλιστές και τα μονοπώλια στον τομέα τροφίμων. Και χρειάζεται ριζική αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, υπέρ του ΚΚΕ, κοινό μέτωπο πάλης με την εργατιά, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και όσους ακόμα χωράει αυτός ο αγώνας.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Τα πολεμικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΖΟΡΙΚΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ για τους Αμερικανούς στο Ιράκ, παραδέχεται και ο διάδοχος του Ράμσφελντ στο Πεντάγωνο, Ρόμπερτ Γκέιτς, λέγοντας ότι δε βλέπει πως μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο. Για αποχώρηση, όμως, ...ούτε κουβέντα.

Βλέπετε, ούτε οι δικοί τους νεκροί στρατιώτες, οι οποίοι συνεχώς γίνονται και περισσότεροι, δεν μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο στον ύψιστο στόχο που είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των πολυεθνικών στην περιοχή.

Αυτά για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το τι σημαίνει αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή. Για να βλέπουμε με ποιους συνεργάζονται οι «ειρηνοποιοί» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με ποιους «πάλεψε» για την ...ειρήνευση στο Λίβανο η Ντόρα Μπακογιάννη, όπως μας έλεγε.

ΟΤΑΝ ΦΘΑΝΕΙ ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας, Νίκος Γκαργκάνας (που δεν αποτελεί και την προσωποποίηση του ορισμού «φιλολαϊκός») να λέει ότι «οι τράπεζες κάνουν κατάχρηση της δύναμής τους» και χρειάζεται αλλαγή της νομοθεσίας ...φανταστείτε τι γίνεται στην πραγματικότητα.

Εδώ που τα λέμε δε χρειάζεται να επιστρατεύσετε και πολύ τη φαντασία σας, όταν ένα στα δύο ελληνικά νοικοκυριά είναι χρεωμένο στα ...ευαγή αυτά ιδρύματα και ένα στα τρία είναι χρεωμένο «μέχρι το λαιμό».

Είναι σίγουρο ότι αν δεν έχετε μπλέξει οι ίδιοι, στα σίγουρα έχετε κάποιον γνωστό που έχει μπερδευτεί με την «επίσημη τοκογλυφία» και τις μεθόδους που αυτή χρησιμοποιεί, είτε για να εξαπατήσει, είτε για να εκμεταλλευτεί την ανέχεια του κόσμου.


Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΟΥΣ ΠΕΦΤΕΙ πολύ φαίνεται το 38% των μετοχών που έχει το δημόσιο στον ΟΤΕ και αποφάσισαν να το μειώσουν. Ετσι ο διευθύνων σύμβουλός του Π. Βουρλούμης υποσχέθηκε ότι θα διατεθεί στους ιδιώτες ένα πακέτο της τάξης του 20%...

Προφανώς, στην κυβέρνηση θεωρούν περιττό και ...εκτός μόδας να έχουν τόσο μεγάλα ποσοστά σε μια ...ΑΕ, όπως αντιλαμβάνονται δηλαδή τον οργανισμό. Το γεγονός ότι ο ΟΤΕ αποτελεί κομβικό στοιχείο για πολλά πράγματα (όπως π.χ. την Εθνική Αμυνα) απλά ...το προσπερνούν.

Αχόρταγοι...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ολοι οι κεφαλαιοκράτες ίδιοι είναι. Ολοι τους από την απομύζηση της απλήρωτης εργασίας αυγαταίνουν καθημερινά τον τεράστιο πλούτο που κατέχουν. Από εκεί και πέρα, βέβαια, υπάρχουν διαφοροποιήσεις και διαβαθμίσεις. Αλλοι είναι περισσότερο επιθετικοί, βίαιοι και σκληροί, άλλοι λιγότερο. Το θυμηθήκαμε αυτό με αφορμή την προχτεσινή επίσκεψη της διοίκησης του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας στον υπουργό Οικονομίας. Είναι ακριβώς εκείνοι οι οποίοι στο παρελθόν είχαν ζητήσει τη δημιουργία «ελεύθερων ζωνών» στα σύνορα της Ελλάδας με τις βαλκανικές χώρες, όπου θα μπορούσαν να ιδρυθούν και να λειτουργούν επιχειρήσεις που δε θα υπόκεινταν στο ελληνικό δίκαιο. Δε θα ίσχυαν, δηλαδή, οι συμβάσεις εργασίας, οι όποιοι περιορισμοί στις απολύσεις και, φυσικά, ούτε τα επίπεδα μισθών των Ελλήνων εργαζομένων. Με δυο λόγια, ζητούσαν τη δημιουργία εργασιακών κατέργων.

Προχτές, λοιπόν, μετά τη συνάντηση που είχαν, απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις και μόνο ένας εξ αυτών, αρκετά εκνευρισμένος, είπε ότι θέμα της συζήτησης ήταν ο αναπτυξιακός νόμος. Κι αυτό, παρότι ο Γ. Αλογοσκούφης είναι ο κατ' εξοχήν υπουργός, που παλεύει με όλες του τις δυνάμεις για να προωθήσει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων. Για να φύγουν χολωμένοι από το γραφείο του, ποιος ξέρει τι ζήτησαν και ο υπουργός - ένας «δικός» τους άνθρωπος - τους το αρνήθηκε...

Διαχρονικό ρεσιτάλ υποκρισίας...

Ηταν 15.11.2005, όταν ο τέως υπουργός Υγείας και νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, παρουσίαζε τους βασικούς άξονες του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου για το νέο τρόπο προμηθειών στα νοσοκομεία. Συνόδευσε μάλιστα την παρουσίαση, με τα βασικά στοιχεία του ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας (ΣΕΕΥ), που είχαν ξεκινήσει στις 29.6.2005.

Τα στοιχεία αποτέλεσαν - τότε - την αφορμή για ένα δικομματικό ρεσιτάλ υποκρισίας μακριά απ' τις εκρηκτικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων που υποχρεώνονται σε άγρια χαράτσια στην ώρα της ανάγκης. Ετσι, ο Νικήτας Κακλαμάνης υποσχέθηκε τότε τη δημιουργία κεντρικού φορέα προμηθειών, που θα εξασφαλίσουν «οικονομικό όφελος», ενώ το ΠΑΣΟΚ διά στόματος Ευάγγελου Βενιζέλου - υπεύθυνου τότε για θέματα Υγείας - εγκάλεσε την κυβέρνηση για ανακολουθία λόγων και έργων.

Τα ίδια στοιχεία εκείνων των ελέγχων του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας είδαν το φως της δημοσιότητας ξανά χτες, που ...όλως τυχαίως άρχισε η 48ωρη απεργία των γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία με βασικά χαρακτηριστικά τη διεκδίκηση ενός δημόσιου συστήματος Υγείας με δωρεάν υπηρεσίες, αξιοπρεπείς αμοιβές του προσωπικού και κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας.

... Με υπόκλιση στην εμπορευματοποίηση

Χτες ήταν η σειρά του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου να δηλώσει πομπωδώς ότι «όλα είναι κάτω από έλεγχο» και να υποσχεθεί ότι το «νέο νομοσχέδιο για τις προμήθειες βάζει τέλος στην εικόνα αυτή, την τόσο ακατάστατη και άναρχη, μέσα στους κόλπους της οποίας ήταν φυσικό να αναπτύσσονται και παρασιτικές δραστηριότητες».

Από την άλλη, ο νέος υπεύθυνος Υγείας και Πρόνοιας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαππας, δήλωσε εξίσου πομπωδώς και υποκριτικά: «Η αποκάλυψη του μεγέθους της ασυδοσίας και της σπατάλης στις προμήθειες των δημοσίων νοσοκομείων αναδεικνύει μια ακόμη παταγώδη αποτυχία της ΝΔ όσον αφορά την υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων».

Απάντησε ξανά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος... Αλλά συνεπείς και οι δύο στην πολιτική της εμπορευματοποίησης σιώπησαν για τις ιδιωτικοποιήσεις σε βασικούς τομείς των νοσοκομείων και τα άγρια χαράτσια στα οποία υποβάλλονται τα λαϊκά στρώματα στην ώρα της ανάγκης, καθώς καταβάλλουν σταθερά το 45-48% των συνολικών δαπανών την τελευταία δεκαπενταετία... Μια πολιτική που θα διευρυνθεί και θα επεκταθεί με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μιας και η κυβέρνηση της ΝΔ εκτός απ' την προώθηση ανέλαβε και την αποενοχοποίηση της σχέσης δημόσιου και ιδιωτικού...

«Ασφαλίζουν» τα επιχειρηματικά κέρδη

Στα δύο χρόνια, από τρία που ισχύει σήμερα, μειώνει η κυβέρνηση τον υποχρεωτικό έλεγχο των ΙΧ στα ΚΤΕΟ. Κι αυτό, με πρόσχημα «τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας». Επί της ουσίας βέβαια, με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση απλά ενισχύει τις «μπίζνες» των ιδιωτών, στους οποίους η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε άδειες για λειτουργία ιδιωτικών ΚΤΕΟ.

Εάν πραγματικός στόχος της κυβέρνησης ήταν η βελτίωση της οδικής ασφάλειας, πέραν των άλλων μέτρων, θα φρόντιζε και για την αναβάθμιση των 58 δημόσιων ΚΤΕΟ, που χρόνια τώρα σκόπιμα έχουν καταδικαστεί σε «μαρασμό», ακριβώς για να «φουντώσουν» τα ιδιωτικά.

Και εν πάση περιπτώσει για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι η οδική ασφάλεια, γιατί θα πρέπει να πληρώνει επιπλέον ο κάτοχος του ΙΧ και όχι μόνο, αλλά να μην είναι ο τεχνικός έλεγχος υποχρέωση της πολιτείας και μάλιστα να παρέχεται δωρεάν.

Οι κυβερνώντες, βέβαια, γνωρίζουν ότι με τέτοιες αποφάσεις δεν ενισχύουν την «οδική ασφάλεια», αλλά τις «μπίζνες» των ιδιωτών.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εγκλήματα εκ προμελέτης

Τρεις εργάτες έπεσαν νεκροί στο μεροκάματο μόνο μέσα στην τελευταία βδομάδα. Τα θανατηφόρα εργοδοτικά εγκλήματα έχουν φτάσει τα 116 από τον περασμένο Γενάρη, πριν ακόμα τελειώσει ο φετινός χρόνος. Πέρσι, ο αντίστοιχος τραγικός απολογισμός ήταν 111 για ολόκληρη τη χρονιά. Συνολικά, οι εργαζόμενοι που από τις αρχές του 2000 έφυγαν το πρωί απ' το σπίτι τους για το μεροκάματο αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ υπολογίζονται σε 967 (!), χωρίς να συνεκτιμούνται πολλά ακόμα «ατυχήματα» που δεν έγιναν ποτέ γνωστά, δεν καταγράφηκαν και δεν αναγγέλθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι συνθήκες μέσα στις οποίες έγιναν και τα τελευταία «ατυχήματα» αποδεικνύουν πως οι τόποι δουλιάς έχουν γίνει «ξέφραγα αμπέλια», όπου κυριαρχεί απόλυτα ο νόμος της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των εργοδοτών. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα για την εργατική τάξη. Οι μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις και συνθήκες που συνομολογούν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού στα όργανα της ΕΕ, όλα όσα επιβάλλει η ανάγκη του κεφαλαίου για «εκσυγχρονισμό» της εργατικής νομοθεσίας προμηνύουν την αύξηση των κινδύνων για τη ζωή και την ασφάλεια των εργατών στους τόπους δουλιάς. Η επέκταση των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας, η προώθηση της «διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου», η παραβίαση των στοιχειωδών όρων για την προστασία της υγείας και της ανάπαυσης των εργαζομένων, η ενίσχυση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας μέσα από την εφαρμογή της οδηγίας Μπολκεστάιν κλπ. ανοίγουν το δρόμο για τον πολλαπλασιασμό των εργατικών «ατυχημάτων».

Το γεγονός ότι το κεφάλαιο δε δίνει δεκάρα τσακιστή για τη ζωή του εργάτη αποτυπώνεται και στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση των επαγγελματικών ασθενειών. Χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι αργοπεθαίνουν λόγω της τραγικής έλλειψης ακόμα και στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας και υγιεινής. Η λίστα με τις επαγγελματικές ασθένειες απαριθμεί μόνο μερικές δεκάδες, την ώρα που είναι απειροελάχιστοι οι εργαζόμενοι που καταφέρνουν να εξασφαλίσουν αναπηρική σύνταξη ή αποζημίωση. Οι γιατροί εργασίας, που σύμφωνα ακόμα και με την αστική νομοθεσία θα έπρεπε να έχουν σταθερή παρουσία τουλάχιστον σε επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους, δεν ξεπερνούν πανελλαδικά τους 60. Η τεράστια έλλειψη προσωπικού στους κρατικούς φορείς (ΣΕΠΕ κτλ.) που έχουν την ευθύνη για τον έλεγχο και την καταγραφή των εργασιακών συνθηκών και των «ατυχημάτων» αντανακλά τις πολιτικές επιλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που ταυτίζονται με την ολόπλευρη στήριξη της «ανταγωνιστικότητας», της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Η διαπίστωση της κατάστασης δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό, αν οι εργαζόμενοι δεν κατανοήσουν ποιος είναι ο πολιτικός ένοχος. Αν δεν αντιληφθούν ότι η περιφρούρηση της ζωής και της υγείας τους είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής, ενάντια στην ίδια την τάξη που βουλιάζει σε πλούτη βουτηγμένα στο δικό τους αίμα. Η ανάγκη ενός ρωμαλέου διεκδικητικού αγώνα, μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, για την εφαρμογή και τη διεύρυνση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς είναι ένα το κρατούμενο. Η αποτελεσματικότητα αυτού του αγώνα θα κρίνεται κάθε φορά από το κατά πόσο θα δένεται με την πάλη για την ανατροπή του ίδιου του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος. Την κατάργηση της τάξης των εκμεταλλευτών, που δε διστάζουν ακόμα και να σκοτώσουν προκειμένου να γεμίσουν την τσέπη τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ