Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ούτε ένας...

Γρηγοριάδης Κώστας

Εάν ανατρέξει κάποιος στις ελληνικές εφημερίδες του περασμένου χρόνου και διαβάσει τα σχετικά με το «σχέδιο Ανάν» ρεπορτάζ θα αποκομίσει την εντύπωση ότι η δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική επίλυση του Κυπριακού ήταν προ των πυλών. Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πανηγύριζε και θεωρούσε την πρωτοβουλία του Κ. Ανάν, ως μια ακόμη επιτυχία της εξωτερικής της πολιτικής. Η ΝΔ συμφωνούσε και στήριζε την κυβερνητική πολιτική. Η ηγεσία του ΣΥΝ θεωρούσε καλό το σχέδιο, ως βάση διαπραγμάτευσης και έθετε την ανάγκη κάποιων βελτιώσεων, ενώ έκανε κριτική στο ΚΚΕ, για τις εθνικιστικές και απομονωτικές τάσεις του. Οι αναλυτές και αρθρογράφοι αναλίσκονταν στην ανάδειξη της... μεγάλης και, ίσως, μοναδικής ευκαιρίας, που βρισκόταν μπροστά στην Κύπρο, να ενταχθεί ενωμένη στην ΕΕ την 1η Μάη του 2004, τριάντα σχεδόν χρόνια μετά το χουντικό πραξικόπημα της Αθήνας και την τουρκική εισβολή.

Σήμερα, η εικόνα έχει αλλάξει δραματικά. Το «σχέδιο Ανάν», βέβαια, δεν έχει υποστεί την παραμικρή ουσιαστική αλλαγή. Αλλαξαν, όμως, στον έναν ή άλλο βαθμό οι θέσεις όλων των προαναφερομένων. Ούτε ένας τους, όμως, δε θέλει να θυμάται τι έλεγε προ ενός χρόνου. Ούτε ένας τους δεν παραδέχεται και δε σημειώνει την επιβεβαίωση των θέσεων του ΚΚΕ. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά έχουν εξοβελίσει και τους εκπροσώπους του ΚΚΕ από οποιαδήποτε τηλεοπτική συζήτηση αφορά στις τρέχουσες, σχετικές εξελίξεις.

Εύλογα ερωτήματα

«Πρωτοφανές σκηνικό», χαρακτηρίζει το χτεσινό κύριο άρθρο της «Αυγής» το ενδεχόμενο, όταν τεθεί το «σχέδιο Ανάν» στην κρίση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, «το "ναι" στον ΟΗΕ να το λένε οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία. Το "όχι" η Λευκωσία και η Αθήνα!». Και, βέβαια, εύχεται το τελικό κείμενο του «σχεδίου» να δώσει τη δυνατότητα στα κόμματα της Κύπρου, να το υποστηρίξουν «και να δώσουν τη μάχη για το "ναι"». Σε όποια άλλη περίπτωση, συμβουλεύει ψυχραιμία, νηφαλιότητα, όχι βεβιασμένες αποφάσεις, συνεκτίμηση όλων των παραγόντων, του πραγματικού κόστους κάθε επιλογής, κλπ., κλπ.

Αναρωτιόμαστε, εάν η «Αυγή» σημειώνει όλα τα παραπάνω, μετά από συνεκτίμηση όλων των παραγόντων, όπως λέει. Κι αν το έχει κάνει, τότε, γιατί δε λέει ξεκάθαρα τη γνώμη της; Αν όχι, τότε πώς τάσσεται - εμμέσως πλην σαφώς - υπέρ της αποδοχής του «σχεδίου Ανάν» και, ταυτόχρονα, συμβάλλει ...διακριτικά στην καλλιέργεια της κινδυνολογίας και των δήθεν απειλών, που συνεπάγεται το ενδεχόμενο της απόρριψης;

Τα αδιέξοδα και...

Εάν πούμε «ναι» στο σχέδιο Ανάν, δεχόμαστε μια άδικη και μη λειτουργική, ουσιαστικά διχοτομική λύση, η οποία, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει σε νέα, ίσως και μεγαλύτερα προβλήματα από τη μια και από την άλλη θα αποτελέσει τον οδηγό για ανάλογη αντιμετώπιση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κλπ. Εάν πούμε όχι, τότε θα διαταράξουμε τις σχέσεις μας με τον ΓΓ του ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ενδεχομένως, να υπάρξει μια «ντε γιούρε» διχοτόμηση με αθρόα αναγνώριση του ψευτοκράτους κλπ, κλπ.

Αυτά είναι τα διλήμματα, τα οποία απασχολούν τις μέρες αυτές τους διάφορους αναλυτές. Και όλοι καλούν σε ψυχραιμία και νηφαλιότητα, σε προσεκτική και αντικειμενική εξέταση των υπέρ και κατά κλπ, κλπ. Και δε διαφωνεί κανένας, βέβαια, με τις εκκλήσεις ψυχραιμίας και νηφαλιότητας, αλλά η ουσία δεν αλλάζει: Η πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα οδήγησε το Κυπριακό σ' ένα τραγικό αδιέξοδο και, τώρα, καλούνται οι πάντες και, πρωτίστως, οι Κύπριοι, να επιλέξουν τη... μικρότερη καταστροφή. Κι όταν λέμε ακολουθούμενη πολιτική δεν εννοούμε μόνο τη συμφωνία του Φλεβάρη στη Νέα Υόρκη, η οποία δρομολόγησε τις τελευταίες εξελίξεις. Η συμφωνία αυτή ήταν το τελευταίο, αλλά όχι και το μοναδικό βήμα της πολιτικής αυτής.

... οι ρίζες τους

Οι βαθύτερες ρίζες των σημερινών αδιεξόδων του Κυπριακού βρίσκονται στη σταδιακή και βήμα το βήμα υποβάθμιση και υπονόμευση του βασικού περιεχομένου του προβλήματος, ως ωμής παραβίασης της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας ενός κράτους - μέλους του ΟΗΕ και του ιερού δικαιώματος ενός λαού να καθορίζει τα του οίκου του. Στον όλο και μεγαλύτερο εγκλωβισμό του προβλήματος στις ιμπεριαλιστικές Συμπληγάδες και, συγκεκριμένα, στις «καλές προθέσεις» των ΗΠΑ και στις αυταπάτες, ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι το «κλειδί» για τη δίκαιη λύση του προβλήματος.

Κι έτσι φτάσαμε στο «σχέδιο Ανάν». Και μπορεί, βέβαια, ο Κ. Ανάν να είναι ο γραμματέας του ΟΗΕ, αλλά το σχέδιό του δεν έχει καμιά σχέση με τις σχετικές για το Κυπριακό, παλιότερες αποφάσεις του Οργανισμού. Δεν αντιμετωπίζει το Κυπριακό, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, κατάλυσης της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Κύπρου. Δεν αποκαθιστά το ενιαίο, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ενδεχόμενη αποδοχή του οδηγεί ουσιαστικά στη νομιμοποίηση της εισβολής, στην αναγνώριση των τετελεσμένων και τη διχοτόμηση.

Χρειάζεται, άραγε, να σημειώσουμε ότι όσο θα κυριαρχούν οι προαναφερόμενες αντιλήψεις και αυταπάτες, το Κυπριακό θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο;

Τα κεκτημένα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΓΙΑ ...ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ του κοινοτικού «κεκτημένου», μας τον παρουσίασαν και θριαμβολογήσανε για τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, όμως, αλλιώς μας τον εμφάνισε, τελικά, ο Ρομάνο Πρόντι!

Ο λόγος για τον επίτροπο της διεύρυνσης Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Τον εξουσιοδοτήσαμε να παρέχει όσο δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ώστε να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις του». Μήπως είδατε πουθενά το κεκτημένο..;

Βέβαια, ο Φερχόιγκεν δεν αποφασίζει μόνος του τι θα κάνει και ακολουθεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που ταυτίζονται σε βασικά σημεία με τις επιδιώξεις των ΗΠΑ, όπως τις ...προάγει - για παράδειγμα - η Βρετανία (μια και χτες έκανε τηλεφωνική παρέμβαση στη Λουκέρνη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο).

Ομως, μάλλον ασχολούμαστε πολύ με το τι απασχολεί όλους αυτούς, ενώ θα έπρεπε άπαντες να δουν τι ...δεν τους απασχολεί: Για παράδειγμα, το συμφέρον του κυπριακού λαού...

ΤΙ ΕΙΠΕ, ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ, πάντως, ...όχι δεν είπε. Για τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου μιλάμε, που συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων, οι οποίοι του ζήτησαν «απελευθέρωση» των τιμών, δηλαδή ασυδοσία.

Οπως καταλαβαίνετε, με βάση και τις «αλλαγές» στην Παιδεία τα τελευταία χρόνια, πολύς κόσμος αναμένεται να στριμωχτεί, όσο δεν παίρνει άλλο.

ΑΣΑΦΕΙΑ ΣΤΗΝ πολιτική του γραμμή, μαθαίνουμε ότι καταλόγισαν κάποιοι στον Γιώργο Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Κακώς και κάκιστα...

Πόσο πιο σαφή να κάνει, δηλαδή, τη συναινετική του γραμμή ο πρόεδρος; Πόσο περισσότερο να αναδείξει πως αναζητά διαφοροποιήσεις από την κυβέρνηση, που δε θίγουν την ουσία των πραγμάτων;


Παπαγεωργίου Βασίλης

Το μόνο ελαφρυντικό που καταλογίζουμε στα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ είναι ότι έχουν ξεσυνηθίσει να είναι στην αντιπολίτευση...

Να τους επιστρέψουμε το ευρω-ένταλμα

Ηταν το 1748 όταν ο Μοντεσκιέ διατύπωσε στο έργο του το «πνεύμα των νόμων», την ανάγκη για άλλου τύπου διακυβέρνηση, που έθεσε τις θεωρητικές βάσεις του Γαλλικού Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης. Σε αυτό υποστήριξε μια σειρά από προοδευτικές αρχές που αφορούσαν τα πολιτικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες, καθώς και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Μπορεί, βέβαια, να ήταν υπέρ του συμβιβασμού της αστικής τάξης με τους ευγενείς και υπέρ της μοναρχίας, δεν ξεχώριζε το δεσποτισμό από τη μοναρχία, όμως οι αρχές αυτές καθιερώθηκαν και επεκτάθηκαν, δημιουργώντας τον αστικό φιλελευθερισμό, ο οποίος αποτελούσε το «καμάρι» της κυριαρχίας της αστικής τάξης.

Τα χρόνια κύλησαν, το κεφάλαιο στέριωσε την κυριαρχία του και σήμερα καταργεί τις όποιες λαϊκές ελευθερίες είχαν κατακτηθεί. Αφορμή η λεγόμενη τρομοκρατία και στόχος να κάνει το σύστημα κυριαρχίας του πιο αυταρχικό και ανθεκτικό στους κοινωνικούς κραδασμούς που ήδη προκαλούνται από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Θωρακίζουν το κράτος των πλουτοκρατών ενάντια στα μαζικά λαϊκά κοινωνικοπολιτικά κινήματα.

Τελευταίο επίτευγμα στην κατάργηση των λαϊκών ελευθεριών αποτελεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Μια προσπάθεια για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου για την εφαρμογή της ποινικής καταστολής. Μέτρο που μαζί με άλλα θα εφαρμοστεί «πλήρως και χωρίς καθυστέρηση», όπως υπογράμμισαν στη Σύνοδο Κορυφής οι αρχηγοί των κρατών - μελών της ΕΕ. Τα 32 αδικήματα που προβλέπει είναι ποινικού χαρακτήρα, όμως αν τα δει κανείς στο «φως» του ορισμού της τρομοκρατίας, όπου τρομοκράτες μπορεί να θεωρηθούν όσοι «αποσταθεροποιούν τις πολιτικές, συνταγματικές ή οικονομικές δομές», τότε εύλογα μπορεί να συμπεράνει ότι με μια διασταλτική ερμηνεία του ορισμού, λαϊκά κινήματα και αγωνιστές μπορεί να χαρακτηριστούν ως τρομοκράτες. Με συνοπτικές διαδικασίες θα μπορούν να παραδίνονται σε άλλες χώρες της ΕΕ ή και στις ΗΠΑ ακόμη και Ελληνες πολίτες! Θα διώκεται κάποιος, ακόμη και αν στην Ελλάδα δεν είναι αξιόποινη η πράξη για την οποία κατηγορείται. Και όλα αυτά, κατά παράβαση ρητών διατάξεων του Συντάγματος, στο οποίο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατέληξαν στην πρόσφατη αναθεώρησή του.

Ηδη, ισχύει ο τρομονόμος. Η Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις γεμίζουν κάμερες. Το σύστημα Σένγκεν λειτουργεί, ενώ είναι έτοιμο το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Προωθούν την παρακολούθηση των επικοινωνιών, την καταγραφή βιομετρικών χαρακτηρισμών, ενισχύουν την Ευρωπαϊκή Αστυνομία και προωθούν την Ευρωπαϊκή Δικαστική Αστυνομία. Στη χώρα μας, κοντά στις 60.000 που υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας εξαγγέλλουν την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας, Ασφάλειας Αγροτικής Υπαίθρου, ακόμη και Σχολικής. Και ήδη οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας ενεπλάκησαν στον τομέα της «εσωτερικής ασφάλειας». Με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο στρατός βγαίνει από τα στρατόπεδα και εκτελεί αστυνομικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, το ΝΑΤΟ με την ηλεκτρονική του «ομπρέλα» θα ελέγχει τα πάντα, ενώ κομάντος των ΗΠΑ ασκήθηκαν και θα διεξάγουν επιχειρήσεις στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εφιαλτικό το μέλλον; Ενα μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο, η αγωνιστική αλληλεγγύη των λαών ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα μπορεί να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση. Αλλά αυτό εξαρτάται από όλους μας...


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Οι ... κεκτημένες αυταπάτες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπόλικη η φιλολογία των ημερών αυτών σχετικά με το κοινοτικό κεκτημένο, το οποίο αναδείχτηκε σε βασικό επιχείρημα και διαπραγματευτικό ατού της Κύπρου και της Ελλάδας στη Λουκέρνη. Η ελευθερία διακίνησης των ανθρώπων είναι μια θεμελιακή αρχή της πρώην ΕΟΚ και νυν ΕΕ, μας θύμιζαν οι κάθε λογής ευρω-οπαδοί και με τον απαραίτητο στόμφο κατέληγαν στο ...βαρυσήμαντο συμπέρασμα: Η ΕΕ δε θα δεχτεί τα σημεία του «σχεδίου Ανάν» που παραβιάζουν τις αρχές αυτές.

Και σε ό,τι αφορά στο «σχέδιο Ανάν», τέτοια σημεία αφθονούν, σε όλες τις μέχρι σήμερα εκδοχές του, αφού η όλη λογική του είναι διχαστική και θέλει την περιχαράκωση των δυο κοινοτήτων, ώστε να υπάρχει εσαεί πρόσφορο έδαφος στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές του «διαίρει και βασίλευε». Σε ό,τι αφορά στην ΕΕ, όμως, η ζωή απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι δε σέβεται ούτε καν τις θεμελιακές αρχές της, αλλά τις μεταχειρίζεται καταπώς ορίζουν κάθε φορά τα συμφέροντα των κυρίαρχων ευρωδυνάμεων. Ο αρμόδιος επίτροπος, κ. Φερχόιγκεν, ενημέρωσε προχτές τους συναδέλφους του στην Κομισιόν και όλοι μαζί κατέληξαν πως το «σχέδιο Ανάν» δεν είναι ασυμβίβαστο με το κοινοτικό κεκτημένο, κάνοντας το μαύρο άσπρο...

Κι έτσι, οι αυταπάτες περί του διαβόητου κοινοτικού κεκτημένου έλαβαν άδοξο τέλος...

Φαρμακερά καπρίτσια...

Δεν έφτασε που η απόφαση για ένα σοβαρό θέμα, όπως η προαιρετική λειτουργία των φαρμακείων τα Σάββατα στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και αυτή για την επιμήκυνση των ωραρίων των εφημερευόντων φαρμακείων, πάρθηκε από μια συνέλευση 56 ατόμων (!) -στην οποία ψήφισαν υπέρ οι 29 (!) - ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κ. Λουράντος, επιχειρεί να την υπερασπιστεί, προκαλώντας κι από πάνω. Ετσι, σε δηλώσεις του στην ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα «Μέντικαλ Ντέι» υποστηρίζει ότι «όλοι οι φαρμακοποιοί δεν έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα με την απόφαση του Συλλόγου», η «οποία έγινε δεκτή από όλες τις παρατάξεις στη συνέλευση πλην της προσκείμενης στο ΚΚΕ». Και ο Κ. Λουράντος αποφαίνεται: «Αυτά είναι κομματικά καπρίτσια. Φαίνεται ότι κάποιοι είναι κατά των Ολυμπιακών Αγώνων».

Πέρα από τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες πάρθηκε η απόφαση - που αφορά 3.000 φαρμακοποιούς - η «Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών» δε διαφώνησε μόνο, αλλά είχε και συγκεκριμένες προτάσεις για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, χωρίς να καταστρατηγείται το ωράριο και να ανοίγουν δρόμοι για την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, όπως κάνει η προαναφερόμενη απόφαση.

Αυτή είναι η οικτρή πραγματικότητα, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων αλυσίδων, κι ας κάνει πως δεν καταλαβαίνει ο Κ. Λουράντος, χρησιμοποιώντας αφορισμούς για κομματικά καπρίτσια.

Οι όψιμοι... επαναστάτες της ΠΑΣΚΕ

«Ορατούς και υπαρκτούς» κινδύνους «αποδόμησης του κοινωνικού κράτους», «συρρίκνωσης των κατακτήσεων των εργαζομένων» και «καθιέρωση και εμπέδωση αυταρχικών δομών» βλέπει η ΠΑΣΚ εκπαιδευτικών, σε σχετική ανακοίνωσή της και δηλώνει ότι θα αντιμετωπίσει... αγωνιστικά τη νέα κατάσταση της «νεο-δεξιάς παράταξης». Και γίνεται ακόμη πιο συγκεκριμένη, μιλώντας για το επερχόμενο «ξήλωμα του δημοκρατικού σχολείου», το «καταθλιπτικό εξεταστικό πνεύμα», την «αξιολόγηση - χειραγώγηση - συμμόρφωση του εκπαιδευτικού». Ολα όσα, δηλαδή, προωθούσε και εφάρμοζε τόσα χρόνια τώρα και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχοντας βέβαια και τις πλάτες της ΠΑΣΚΕ.

Αναρωτιόμαστε, αν καταλαβαίνουν - έστω και στο ελάχιστο και, βέβαια, χωρίς να το ομολογούν - ότι πάει πολύ να εμφανίζονται τώρα ως όψιμοι... επαναστάτες, όταν μέχρι προχτές στήριζαν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της απελθούσας κυβέρνησης, την πολύμορφη επίθεση στο δικαίωμα στη μόρφωση, την επιβολή των εργασιακών σχέσεων λάστιχο στην εκπαίδευση, την εντεινόμενη εμπορευματοποίηση της Παιδείας κλπ., κλπ.

Ετσι κι αλλιώς, πάντως, η πλήρης ταύτιση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στα μεγάλα ζητήματα δεν αφήνει στους εκπαιδευτικούς περιθώρια για αυταπάτες και δείχνει το μονόδρομο της αγωνιστικής διεκδίκησης μιας Παιδείας που θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Περί ανιστόρητων

«Η ουσιαστική διαφοροποίηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για το ρόλο του δημόσιου τομέα Υγείας σε σχέση με τον ιδιωτικό, θα αποτελούσε προνομιακό πεδίο για την αποσαφήνιση των οριοθετήσεων στα κοινωνικά θέματα, μεταξύ κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς αντίληψης. Θα αποτελούσε, επίσης, απάντηση στην ιστορική αριστερά, ΚΚΕ και ΣΥΝ, που εντελώς ανιστόρητα επιδίωξαν να ταυτίσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».

Αυτά γράφει ο πρόεδρος του Α' Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥΠ) Αττικής Γ. Τούντας στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία». Και η διαφοροποίηση, κατά το Γ. Τούντα, θα μπορούσε να γίνει πάνω στις προτάσεις της ΝΔ για κατάργηση των ΠεΣΥΠ, την κατάργηση των απογευματινών ιατρείων και την επαναφορά της δυνατότητας των νοσοκομειακών γιατρών να έχουν ιδιωτικό ιατρείο εκτός νοσοκομείου. Με άλλα λόγια, στο πώς θα προχωρήσει παραπέρα η εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας, την οποία εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ και υπόσχεται να συνεχίσει η ΝΔ, με την κεντροαριστερή ή την κεντροδεξιά αντίληψη.

Κατά τ' άλλα, η πρόταση του ΚΚΕ, για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας και η καθιέρωση ενός δημόσιου συστήματος, ικανού να εξασφαλίζει δωρεάν, σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες, είναι ανιστόρητη...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σημαδεμένο χαρτί το «σχέδιο Ανάν»

Ηρθε η ώρα για «το ταμείο», μετά από ένα παιχνίδι, που παιζόταν στις πλάτες του κυπριακού λαού με «σημαδεμένο χαρτί», αλλά παρ' όλα αυτά οι αστικές πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας συμμετείχαν, επιμένοντας ότι μπορεί να προκύψει δίκαιη και βιώσιμη λύση. Το «σημαδεμένο χαρτί» είναι το «σχέδιο Ανάν», από το πρώτο που εμφανίστηκε στις 11 Νοέμβρη του 2002 μέχρι και το τελευταίο, το χτεσινό, της Λουκέρνης.

Πάνω σε αυτό το «χαρτί» αποτυπώνεται όλη η στρατηγική του ιμπεριαλισμού για την Κύπρο. Η αποδιεθνοποίηση του Κυπριακού και ο εγκλωβισμός του στα αμερικανο-ευρωενωσιακά διαβούλια δεν μπορεί παρά να σπρώχνουν σε «λύση» που να εντάσσεται στις γενικότερες διευθετήσεις που προωθούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι τελευταίες εξελίξεις δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» και κάποιοι φέρουν σοβαρές ευθύνες για την κατάληξη του όλου θέματος, για τις αυταπάτες που συνειδητά καλλιέργησαν στο λαό, εγκλωβίζοντας ακόμα πιο βαθιά την υπόθεση του Κυπριακού στο φαύλο κύκλο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Οταν κοινοποιήθηκε το «σχέδιο Ανάν», η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η τότε αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ το αγκάλιασαν. «Αφετηρία», «βάση για διαπραγμάτευση» και άλλα ανάλογα έλεγαν, ενώ άρχισαν αμέσως οι πιέσεις προς την κυπριακή πλευρά για ένα κατ' αρχήν «ναι» στο «σχέδιο». Από κοντά και ο ΣΥΝ, που έφθασε στο σημείο να κατηγορήσει το ΚΚΕ για εθνικισμό και απομονωτισμό, γιατί ζητούσε την απόρριψη του «σχεδίου».

Αυτοί έστρωσαν το δρόμο για τη σημερινή τροπή των πραγμάτων. Από την πρώτη στιγμή ήταν περισσότερο από φανερό ότι το «σχέδιο Ανάν» δεν οδηγεί σε λύση και πως δεν πρόκειται να γίνει ουσιαστική διαπραγμάτευση, αλλά θα υπαγορεύονται τελεσίγραφα. Το ΚΚΕ, με κάθε ευκαιρία το έλεγε, επισημαίνοντας αυτό, το οποίο και τώρα λέει, ότι ουσιαστικά προωθείται το δίλημμα, που εκφράζει τον εκβιασμό των Αμερικανών, ότι δηλαδή η επιλογή είναι μεταξύ της «ντε φάκτο» και της «ντε γιούρε» επιβολής των τετελεσμένων της εισβολής.

Οι πολιτικές ευθύνες για τις επιλογές τους, τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και της χτεσινής του ΠΑΣΟΚ, όσο και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1974, είναι τεράστιες. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, που το Κυπριακό αντιμετωπίζεται ακόμα πιο έντονα σαν ένα βαρίδι, το οποίο τους εμποδίζει να παίζουν το ρόλο που διεκδικούν για λογαριασμό της άρχουσας τάξης, στα πλαίσια του νέου διεθνούς καταμερισμού που επιβάλλει ο ιμπεριαλισμός στην περιοχή.

Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα να δρέψουν τους «καρπούς» αυτής της πολιτικής. Το Κυπριακό περνάει σε νέα φάση, όπου οι πιέσεις και οι εκβιασμοί αναμένεται να ασκηθούν κατευθείαν στον ελληνοκυπριακό λαό. Αλλά ό,τι και αν γίνει, το Κυπριακό ως πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει και να οξύνεται, απλώς θα εκδηλώνεται διαφορετικά. Το «σχέδιο Ανάν» θα αποτελεί, από δω και μπρος, τη βάση πάνω στην οποία θα κινείται ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας, σε αντικατάσταση όλων των μέχρι τώρα ψηφισμάτων και αποφάσεων.

Μόνο ο απεγκλωβισμός του Κυπριακού από τις ιμπεριαλιστικές μανούβρες και η επανατοποθέτησή του ως διεθνούς προβλήματος εισβολής και κατοχής αποτελεί ιστορική ανάγκη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ