Τετάρτη 5 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οπου ακούς πολλά κεράσια...

Κάθε μέρα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορα σενάρια, σχετικά με τις αλλαγές στο ισχύον φορολογικό σύστημα που προτίθεται να προωθήσει για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Χτες, για παράδειγμα, δημοσιεύτηκαν σε μερίδα του Τύπου νέες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι αλλαγές που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για τη φορολογία εισοδήματος θα είναι προς όφελος των χαμηλόμισθων και, γενικότερα, των οικονομικά αδύνατων. Μεταξύ άλλων, οι πληροφορίες - που διοχετεύει κατά διαστήματα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, διατηρώντας το θέμα στην επικαιρότητα - λένε πως αυξάνεται το αφορολόγητο, μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές, μένουν οι εκπτώσεις στα στεγαστικά, επιστρέφονται φόροι στους χαμηλόμισθους πολύτεκνους κλπ.

Αντί άλλου σχολίου, θα λέγαμε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση ταιριάζει απόλυτα η λαϊκή παροιμία «όπου ακούς πολλά κεράσια πάρε μικρό καλάθι». Σ' αυτό συνηγορεί και η μέχρι σήμερα εμπειρία. Τα όποια φορολογικά μέτρα του παρελθόντος, τα οποία εμφανίζονταν ως φιλολαϊκά, αποδείχτηκαν στην πράξη αρνητικά για τους εργαζόμενους και ωφέλιμα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και το πολυεθνικό κεφάλαιο.

Προαναγγελία χαρατσιών

Την επιβολή ενός τέλους 5-10 ευρώ το μήνα για κάθε διαμέρισμα, πρότεινε προχτές η Ντόρα Μπακογιάννη, με σκοπό - όπως είπε - τη συγκέντρωση του αναγκαίου ποσού για την αισθητική αναβάθμιση των όψεων των κατοικιών. Αναρωτιόμαστε, μετά απ' αυτό, τι μεγέθους φορομπηχτικά τέλη σκέφτεται να προτείνει για τη δέσμευση των υπαρχόντων αδόμητων χώρων και τη δημιουργία ελεύθερων χώρων και «πράσινων οάσεων», την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, μ' ένα εκτενές δίκτυο υπογειοποιήσεων δρόμων, κλπ., κλπ., όπως ανέφερε ανάμεσα σε διάφορα άλλα.

Και μιλάμε για φορομπηχτικά και αντιλαϊκά τέλη, γιατί φανταζόμαστε ότι το ενδεχόμενο να πληρώσουν οι «έχοντες και κατέχοντες» δε θα το διανοείται καν. Αλλωστε, η Ντ. Μπακογιάννη είναι γνωστή οπαδός της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και της «ελεύθερης αγοράς» και οποιαδήποτε παρόμοια σκέψη θα αποτελούσε έγκλημα καθοσιώσεως...

Ερωτήματα προς την κυβέρνηση

Οι ΗΠΑ οφείλουν να φέρουν τον πόλεμο στην πόρτα του εχθρού, ο οποίος ελλοχεύει σε σκοτεινές γωνίες, σε εξήντα ή και περισσότερες χώρες του κόσμου. Αυτά είπε προχτές ο Τζορτζ Μπους, μιλώντας σε δημόσια εκδήλωση αποφοίτων της στρατιωτικής ακαδημίας Γουέστ Πόιντ. Και τα σημειώνουμε, όχι μόνον ή κυρίως, για να αποκαλυφθεί η άκρως πολεμόχαρη και θανάσιμα επικίνδυνη, για την ασφάλεια και την ειρήνη του πλανήτη, όπως και για τα δικαιώματα των λαών, ιμπεριαλιστική πολιτική της ηγεσίας των ΗΠΑ.

Τα σημειώνουμε, κυρίως, για να ρωτήσουμε την κυβέρνηση της χώρας μας, η οποία έχει σπεύσει να συνταυτιστεί πλήρως με τον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο» των ΗΠΑ: Συμφωνεί, με αυτές τις πολεμοκάπηλες και προκλητικότατες διακηρύξεις του Τζ. Μπους; Εχει δώσει την έγκρισή της στις ΗΠΑ, να κηρύξουν ουσιαστικά τον πόλεμο σε «εξήντα ή και περισσότερες χώρες» του πλανήτη και ποιες είναι αυτές; Εχει συμφωνήσει, ότι οι ΗΠΑ έχουν δικαίωμα, «να φέρουν τον πόλεμο στην πόρτα του εχθρού», δηλαδή, να πλήττουν και, μάλιστα, απροειδοποίητα όποια χώρα συμπεριλαμβάνουν στην «τρομοκρατική λίστα» τους; 'Η, με άλλα λόγια, οποιαδήποτε χώρα θεωρούν ότι εγκυμονεί απειλή για την εθνική τους ασφάλεια, δηλαδή τα συμφέροντά τους;

Να περιμένουμε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, ή να θεωρήσουμε ότι αυτές ακριβώς είναι οι «αξίες του σύγχρονου κόσμου», για τις οποίες μίλησε ο Κ. Σημίτης στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ - Ρωσίας, στη Ρώμη;

Τα ... άτυχα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ καλά, δηλαδή, αυτό που συμβαίνει στις μέρες μας είναι το εξής απλό: Στη Βουλή κατατέθηκε το Ασφαλιστικό και ο Σημίτης κάνει ...τον Κινέζο. Τίποτε δεν είναι τυχαίο...

Κι όσο ο πρωθυπουργός κάνει βόλτες στο Σινικό Τείχος και ατενίζει τα αξιοθέατα, εδώ, η Κοινωνική Ασφάλιση παραδίδεται στους «μανδαρίνους» των ασφαλιστικών εταιριών και το υπουργείο Εργασίας εξασκείται στο «καράτε», με σάκο το συνταξιοδοτικό δικαίωμα των εργαζομένων.

Με δεδομένες, πάντως, τις απόψεις του μέσου Ελληνα για την περίφημη «ασφαλιστική μεταρρύθμιση», το καλύτερο που έχει να κάνει ο πρωθυπουργός είναι να καθίσει εκεί που βρίσκεται. Μια 10ετία παραμονής σε μοναστήρι βουδιστών δεν είναι και κακή ιδέα στην περίπτωσή του!

ΣΑΝ «ώριμο φρούτο» θα πέσει το ΠΑΣΟΚ, είναι η εκτίμηση, που έκανε χτες, σε δηλώσεις του, ο Γιώργος Σουφλιάς. Να υποθέσουμε, δηλαδή, ότι η Νέα Δημοκρατία περιμένει κάτω από το δέντρο ...για να το φάει;

Δεν ακούγεται και παράλογο. Οταν δυσκολεύεσαι να προβάλλεις πιο δεξιό αντιπολιτευτικό λόγο, βασίζεσαι στη λεγόμενη «φθορά της κυβέρνησης». Μόνο που, στο μεταξύ, «φθείρονται» τα δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Κάτι, που, προφανώς, κάθε άλλο παρά ενοχλεί τη Νέα Δημοκρατία.

ΕΝΤΑΞΕΙ, τον τακτοποίησε τον Αλέκο Παπαδόπουλο ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης. Θα είναι λέει παρών «στις κρίσιμες μάχες για τον εκσυγχρονισμό των θεσμών, για τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις»!

Αλλωστε, αυτό είναι και το βασικό χαρακτηριστικό των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ουδείς ενδιαφέρεται να γίνει «εν δυνάμει» πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ουδείς ενδιαφέρεται για προσωπική προβολή και υπουργικούς θώκους, ουδείς έχει φιλοδοξίες και βλέψεις. Ολοι ...παρόντες στις μάχες θέλουν να είναι.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ποδόσφαιρο...

Είναι πάντα μια ξεχωριστή απρόβλεπτη ιστορία. Ολα είναι γνωστά και ταυτόχρονα απρόβλεπτα μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι το σφύριγμα της λήξης. Ενα ξεχωριστό «διήγημα», ή ένα «θεατρικό έργο» με πολλές εναλλασσόμενες πράξεις, με πρωταγωνιστές και κομπάρσους, που τον ακριβή χαρακτηρισμό του ρόλου τους θα τον κρίνει τελικά ο αγώνας...

Εδώ βρίσκεται ίσως το μυστικό οποιασδήποτε ποδοσφαιρικής συνάντησης, από τις αμμουδιές της Μπάχια, έως τα σαλόνια του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Η περιπέτεια του απρόβλεπτου «ταΐζει» την ταύτιση, που με τη σειρά της καθηλώνει το θεατή, παρακινεί το νεαρό στο παιχνίδι, τη μίμηση, την εκούσια πειθαρχία, του διδάσκει τη συλλογικότητα, τον σπρώχνει «να ξοδευτεί» - αγωνιστεί, για να κερδίσει, αλλά και για να γίνει καλύτερος.

Αυτό είναι το παιχνίδι και αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του, που εδώ και πολλά χρόνια έγιναν εμπόρευμα και όχι μόνο. Στο εκμεταλλευτικό σύστημα, εκτός από προϊόντα για πώληση, χρησιμοποιούνται, σαν μέσα αποπροσανατολισμού, ή σαν εργαλείο παθητικοποίησης. Στην Αργεντινή των καθημερινών διαδηλώσεων, οι δρόμοι πλέον είτε είναι άδειοι την ώρα των μεταδόσεων, είτε γεμάτοι από τα πλήθη των οπαδών με τις γαλάζιες - λευκές φανέλες. Ακόμα πιο απλά, όταν ζεις τόση «περιπέτεια» παθητικά από τον καναπέ σου, δύσκολα να αναζητήσεις την ενεργητική περιπέτεια της δικής σου ζωής και αγώνα.

Τα πρώτα προϊόντα για πώληση είναι οι ίδιοι οι δημιουργοί της συναρπαστικής ξεχωριστής ιστορίας του ποδοσφαίρου. Τότε είναι, που η αθλητική δεινότητα, η έμπνευση, ο ιδρώτας της προσπάθειας, αποκτούν τιμή και πουλιούνται, όπως τα πολυτελή αυτοκίνητα στις εκθέσεις των αντιπροσωπειών. Τότε το παιχνίδι χάνεται και μένει το «συμβόλαιο». Τότε ο άνθρωπος καταπατάει το βιολογικό του κύκλο (προετοιμασία τον Αύγουστο και αγώνες το χειμώνα). Τότε «αμολάει τη νιότη του...» σε απάνθρωπα προγράμματα αγώνων, που καταναλώνει η αχόρταγη τηλεθέαση. Σχεδόν όλα τα λεγόμενα μεγάλα ονόματα ποδοσφαιριστών, που μετέχουν σ' αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, ξεκίνησαν είτε τραυματισμένοι, είτε «μπαλωμένοι» όπως όπως.

Είναι άσχετο αυτό, από το γεγονός ότι ο καθένας τους ξεπέρασε τους πενήντα πέντε αγώνες την περασμένη χρονιά, γιατί έτσι ζητούσαν οι πολλαπλές εισπράξεις; Είναι άσχετο πως φέτος είχαμε ρεκόρ ποδοσφαιριστών μεγάλης κλάσης που βρέθηκαν ένοχοι χρήσης ναδρολόνης; Είναι άσχετη η μαρτυρία σχεδόν όλων των «ενόχων», πως δεν έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών, αλλά όπως ψιθυρίζεται ήδη η ναδραλόνη παράγεται και από τις συμπληρωματικές τροφές που τους δίνει η ομάδα τους;

Τι να βάλεις πρώτο, τι δεύτερο και τι ν' αφήσεις; Τα συμφέροντα των εταιριών; Των πολιτικών εξουσιών; Τη συνύφανση και τον ανταγωνισμό τους; Τη μεταχείριση του ανθρώπου ή των μαζών; Μόνο ασχήμια, πουθενά δε θα βρεις την αληθινή ομορφιά που έχει το παιχνίδι. Τους τα χαρίζουμε και κρατάμε το όνειρο του απρόβλεπτου αγώνα, που θα χαρούμε μετά την προβλέψιμη ανατροπή του άρρωστου απάνθρωπου εκμεταλλευτικού συστήματος.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Τα «ευρωπαϊκά τείχη»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ουσιαστικά, ήταν τα μόνα «πλεονεκτήματα» της διαβόητης Σένγκεν, τα οποία, βέβαια, προπαγάνδιζαν αρκούντως οι διάφοροι οπαδοί της. Μιλάμε για την κατάργηση της χρήσης των διαβατηρίων στις μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την κατάργηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων από τις αστυνομικές ταυτότητες, κλπ. Τώρα, όχι μόνο δεν καταργούνται όλ' αυτά, αλλά στις Βρυξέλλες σκέφτονται να καθιερώσουν και τη χρήση των δακτυλικών αποτυπωμάτων στα διαβατήρια, όπου δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα, όπως και μια σειρά άλλων μέτρων αστυνομικού πάντα χαρακτήρα.

Κι όλ' αυτά, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, όπως λένε οι ιθύνοντες της ΕΕ. Με άλλα λόγια, δηλαδή, για να «κλείσουμε» έξω από τα «ευρωπαϊκά τείχη» το ήδη τεράστιο και συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα επιβίωσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων του λεγομένου τρίτου κόσμου, που δημιουργεί ο διεθνής ιμπεριαλισμός -- μαζί και αυτός της ΕΕ -- με την πολύμορφη και απάνθρωπη εκμετάλλευση αυτών των χωρών και λαών. Εχει κανείς και την παραμικρή αμφιβολία, ότι μόνο σε παραπέρα όξυνση των προαναφερομένων προβλημάτων θα οδηγήσουν τα όποια τέτοια μέτρα; `Η, ότι δε γίνονται για να προστατεύσουν τους λαούς των χωρών-μελών, αλλά τα συμφέροντα των πολυεθνικών από μια σειρά συνεπειών, για τις οποίες ευθύνονται οι ίδιες;

... για ποιους «σηκώνονται»...

Και, βέβαια, τα όποια μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα, δε θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, όπως ισχυρίζονται οι καρεκλοκένταυροι των Βρυξελλών και οι ηγεσίες της ΕΕ. Οπως, συμβαίνει και με κάθε άλλο παρόμοιο μέτρο, θα χρησιμοποιηθούν και ενάντια σε όποιους αμφισβητούν, αντιστέκονται και αγωνίζονται ενάντια στις σημερινές, κυρίαρχες δυνάμεις και πολιτικές. Αλλωστε, τον ίδιο ουσιαστικά στόχο έχουν όλες οι πολιτικές, τα διάφορα μέτρα κλπ, που αποφασίζουν και εφαρμόζουν οι Βρυξέλλες και οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών. Πρώτα και κύρια, στοχεύουν στην υπεράσπιση και προστασία του κατεστημένου, των συμφερόντων των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτή τη δημοκρατία, τη δημοκρατία της ολιγαρχίας, θέλουν να εξασφαλίσουν. Κι επειδή, όλο και μεγαλύτερα λαϊκά στρώματα αμφισβητούν και στρέφονται ενάντια στις πολιτικές τους, καθώς πολλαπλασιάζονται και οξύνονται συνεχώς οι συνέπειες των αντιλαϊκών τους μέτρων, ενισχύουν παραπέρα τους διάφορους κατασταλτικούς μηχανισμούς, περιορίζουν και πετσοκόβουν τις όποιες ελευθερίες και δικαιώματα των εργαζομένων.

... και η φρούρηση των συνόρων

Βέβαια, μπορεί κάποιοι να αντιτείνουν ότι περιλαμβάνει και άλλα, μη αστυνομικού χαρακτήρα μέτρα το πακέτο, περί αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης. Πράγματι, έχουν ακουστεί, ήδη, διάφορες τέτοιες σκέψεις. Για παράδειγμα, η συγκρότηση κοινοτικών σωμάτων φρούρησης των συνόρων, περιπολίες του βρετανικού ναυτικού στη Μεσόγειο και ανάληψη φρούρησης των θαλάσσιων συνόρων της Κοινότητας, κλπ. Και, ίσως, κάποιοι σκεφθούν ότι καλό θα ήταν να έρθουν οι Βρετανοί στο Αιγαίο, για να δουν με τα μάτια τους τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις και να καταλάβουν τη ...γλύκα τους. Ας μας επιτρέψουν να παρατηρήσουμε ότι είναι αφελείς όσοι κάνουν τέτοιες σκέψεις. Οχι μόνο γιατί όλοι οι «σύμμαχοι» και «εταίροι» της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ γνωρίζουν πολύ καλά - και όχι μόνον - τι γίνεται στο Αιγαίο. Αλλά, κυρίως, γιατί, αν αναλάβουν τη φρούρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας, είτε κοινοτικά σώματα συνοροφυλάκων, είτε το βρετανικό ναυτικό, να 'στε σίγουροι, ότι θα περιπλεχτούν πολύ περισσότερα τα λεγόμενα εθνικά μας θέματα και ιδιαίτερα όσα έχουν σχέση με τον εξ Ανατολών γείτονά μας.

Το καλύτερο ρεπορτάζ «έγραψε» χτες τα ξημερώματα η συντάκτρια του «Ριζοσπάστη», Μπέρρυ Τσουγκράνη, φέρνοντας στον κόσμο ένα όμορφο αγοράκι. Η εφημερίδα εύχεται στην ίδια και στο σύντροφό της να τους ζήσει και ό,τι καλύτερο.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πολιτική εναρμόνιση...

Εναρμόνιση της πολιτικής δράσης στα νέα δεδομένα, που διαμορφώνουν οι επιταγές της «νέας τάξης» πραγμάτων, επιχειρεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο περί χρηματοδότησης των κομμάτων, που συζητείται στη Βουλή και αναμένεται τις επόμενες μέρες να ψηφιστεί από τη δικομματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Με τις διατάξεις που προωθούνται, εκ των πραγμάτων, θεσμοθετείται το φακέλωμα όσων ενισχύουν οικονομικά τα πολιτικά κόμματα και ποινικοποιείται η πολιτική δράση με την απαγόρευση των αφισών και των πανό των κομμάτων και η ανισότητα στην προβολή των κομμάτων από τα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ολα αυτά αποκαλύπτουν ένα γεγονός, ότι, δηλαδή, άρχισε η εφαρμογή ενός νεοταξικού πλαισίου για τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και την πολιτική δράση. Πρόκειται για ένα ασφυκτικό πλαίσιο, που, αν βέβαια αφεθεί να εφαρμοστεί, τότε στο όνομα της «διαφάνειας» τα κόμματα θα μπουν σε καραντίνα, όπως ακριβώς, στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», περιορίζονται τα ατομικά και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.

Διαμορφώνονται έτσι οι προϋποθέσεις, για να χαρακτηριστούν ως «παράνομα» όσα κόμματα δεν αποδέχονται να λειτουργήσουν υπό τον απόλυτο κρατικό έλεγχο και να υπηρετήσουν το σύστημα. Αυτό γιατί κάθε κόμμα, που θέλει να σέβεται την ελεύθερη πολιτική δράση, την ίδια την υπόστασή του, δε θα πειθαρχήσει στις εν λόγω διατάξεις και θα υφίσταται τις συνέπειες της στάσης του, είτε αυτές αφορούν στην περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης, είτε ακόμα και άλλες απαγορεύσεις, που θα έχουν να κάνουν μ' αυτή καθ' αυτή τη λειτουργία του κόμματος.

Μπαίνει, λοιπόν, σε νέα βάση και η θεμελιώδης αρχή της αστικής δημοκρατίας, που υποτίθεται πως αναγνωρίζει τα κόμματα ως εκφραστές της «λαϊκής κυριαρχίας» και, συνεπώς, ως «θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας». Οι ρυθμίσεις για τα οικονομικά των κομμάτων συμμετέχουν στο στήσιμο του ίδιου σκηνικού, που κατασκευάζεται με στόχο τον απόλυτο έλεγχο σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής των πολιτών, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο μηχανισμών της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Οι παρακολουθήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος είναι μόνον ένα μικρό δείγμα.

Στο σκηνικό αυτό, ανήκουν οι «τρομονόμοι», τα διεθνή εντάλματα σύλληψης, οι ευρωαστυνομίες και οι ευρωστρατοί, η συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ, οι λίστες των υπόπτων για «τρομοκρατία» κλπ. Και τίποτα δεν αποκλείει, η μη αρεστή πολιτική δράση - τα μη πειθαρχημένα και υποταγμένα στον ιμπεριαλισμό πολιτικά κόμματα - να συμπεριλαμβάνεται, εν δυνάμει, στα «εγκλήματα», τα οποία θα διώκονται με βάση τον «ευρωτρομονόμο».

Ενώπιον αυτής της εξελισσόμενης πραγματικότητας, η λαϊκή πάλη είναι μονόδρομος, προκειμένου να μπει φραγμός και να τα ανατρέψει. Εξάλλου, το ΚΚΕ έχει προειδοποιήσει ότι δε θα επιτρέψει να περάσουν τέτοιες διατάξεις και στην πράξη θα ανατραπούν.

«Ασφαλιστικό»

Η αγχόνη,

η γκιλοτίνα

«νόμος» θα 'ναι

σ' ένα μήνα

και σε λίγο,

φτου, 'θεμά,

θ' αρχίσει

να κρεμά

τους εργάτες

κι υπαλλήλους

δίχως οίκτο

σαν τους σκύλους!

* * *

Η αγχόνη,

η λαιμητόμος

πάει για ψήφιση

συντόμως

και σε λίγο,

οχ κι αλιά,

μύριοι θα 'ναι

στη θηλιά,

στην κρεμάλα

εργάτες κι άλλοι,

στο σκοινί

η βιοπάλη

αν δε δώσει

τώρα πάλη!


Ο οίστρος

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Σήμερα αποφασίζουν για τη συνέχεια

Με διευρυμένη σύνθεση συνεδριάζει σήμερα η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) για να αποφασίσει σχετικά με τη συνέχιση των κινητοποιήσεων του κλάδου, την ώρα που πολλά ιδρύματα και σχολές παραμένουν κλειστά, με το εκπαιδευτικό τους προσωπικό σε αποχή. Συγκεκριμένα, από το Πανεπιστήμιο Αθήνας κλειστές παραμένουν οι σχολές: Φυσικομαθηματική, Νοσηλευτική, Νομική, Φιλοσοφική, Οδοντιατρική, ΤΕΦΑΑ και το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ. Επίσης, κλειστά είναι τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τα ιδρύματα Πάτρας, Αιγαίου (μέχρι και σήμερα), καθώς και σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το κυλικείο σε ιδιώτες... για να βρεθούν πόροι

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητών στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του ΑΠΘ πραγματοποίησαν χτες οι φοιτητές, μετά από πρωτοβουλία των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας, απαιτώντας την άμεση μείωση των τιμών των προϊόντων του κυλικείου στο βαθμό που να ανταποκρίνονται στις οικονομικές δυνατότητες των φοιτητών και των εργαζομένων στο χώρο.

Οι φοιτητές ξεκαθάρισαν πως η λειτουργία του κυλικείου δεν πρέπει να γίνεται με σκοπό την αντικατάσταση κονδυλίων που παύει να χορηγεί το υπουργείου και πολύ περισσότερο δεν πρέπει να στρέφεται σε βάρος των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων.

Κατήγγειλαν πως η ανάληψη και διαχείριση των κυλικείων του ΑΠΘ από αλυσίδες καταστημάτων όπως, π.χ., η επιχείρηση «μικρογεύματα Γρηγόρης», σε συνδυασμό με τις απαράδεκτα υψηλές τιμές των προϊόντων που αδειάζουν καθημερινά τις τσέπες τους, αποτελεί μια ακόμη μορφή ιδιωτικοποίησης.

Βέβαια, ο ίδιος ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ κ. Αντωνόπουλος, στη συζήτηση που είχε με τους φοιτητές, παραδέχτηκε πως η ανάθεση των κυλικείων σε εταιρίες τέτοιου μεγέθους γίνεται με μόνο στόχο την εξεύρεση χρημάτων ώστε να καλυφθεί μέρος των αναγκών του πανεπιστημίου, αφού η κρατική χρηματοδότηση χρόνο με το χρόνο μειώνεται. Παραδέχτηκε δηλαδή πως η ιδιωτικοποίηση συνεχίζει να διεισδύει στα ΑΕΙ, πριν ακόμη ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την οικονομική αυτοτέλεια που προωθεί την οικονομική ανεξαρτησία των πανεπιστημίων από το κράτος και την οικονομική εξάρτησή τους από τις επιχειρήσεις.

ΚΝΕ
Ζήσε ελεύθερος από ναρκωτικά

Με μεγάλη απήχηση στους νέους, σε πανεπιστήμια και συνοικίες συνεχίζεται η δίμηνη καμπάνια της Οργάνωσης

«Μη "φτιάχνεσαι" στα μέτρα τους. Ζήσε ελεύθερος». Αυτό το μήνυμα της ΚΝΕ, μήνυμα ζωής και διεκδίκησης, μεταφέρεται απ' άκρη σ' άκρη σ' όλη τη χώρα, μέσω της πλατιάς εξόρμησης της Οργάνωσης στη νέα γενιά, στο πλαίσιο της δίμηνης καμπάνιας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, που είναι σε εξέλιξη. Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ πραγματοποιούν συσκέψεις, εκδηλώσεις και σε μια τέτοια εκδήλωση στην Παραλία της Χαλκίδας θα μιλήσει την Παρασκευή 7/6, στις 8 το βράδυ, ο Γραμματεάς του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης.

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες έχουν ως εξής:

Σήμερα, Τετάρτη
  • Στο Φάρο Αλεξανδρούπολης στην εκδήλωση του ΝΣ Εβρου, στις 8 μμ, θα μιλήσει ο Ν. Φακιρίδης, μέλος του Γρ. Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκπρόσωπος του ΚΕΘΕΑ και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.
  • Στο ΤΕΙ στην Πρέβεζα (αίθουσα Ελεγκτών), στις 5 μ.μ., θα προβληθεί ταινία και θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
Αύριο, Πέμπτη
  • Στο ΤΕΙ στην Αμφισσα, στις 11 το πρωί, θα μιλήσει ο Χρήστος Τσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
Την Παρασκευή 7/6
  • Στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, στις 12 το μεσημέρι, θα μιλήσει ο Θανάσης Σιμούλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα προβληθεί ταινία.
  • Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στις 12 το μεσημέρι, θα μιλήσει ο Γιώργος Κορίτσας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.
Πάτρα: «Ναι» στην αγωνιστική στάση ζωής

Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση που πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο οι Τομεακές Οργανώσεις Εργαζομένων και Νυχτερινών της ΝΟ Αχαΐας της ΚΝΕ με θέμα «Τις επιπτώσεις των ναρκωτικών στην εργαζόμενη και εργατική νεολαία», στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης.

«Με αφορμή τη δίμηνη πολιτική καμπάνια της Οργάνωσής μας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, χρειάζεται να απαντήσουμε σε ένα καίριο ερώτημα: Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από όλη αυτή την ιστορία». Με αυτά τα λόγια άνοιξε την εκδήλωση ο Δημήτρης Σαρρής, γραμματέας Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου - Κεφαλονιάς - Ιθάκης - Ζακύνθου και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Στην ομιλία του το στέλεχος της ΚΝΕ αναφέρθηκε στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και στα κοινωνικά και πολιτικά αίτια που οδηγούν τους νέους στην εξαρτημένη στάση ζωής και κατέληξε: «Από το δρόμο του αγώνα με την εργατική τάξη και το λαό για μια άλλη σοσιαλιστική κοινωνία, έχουμε να κερδίσουμε τα δικαιώματά μας, το μέλλον μας».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Πάτρας, Παναγιώτης Κοσιώνης, ο οποίος αφού έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή του φαινομένου και πώς στο πέρασμα του χρόνου η άρχουσα τάξη το αξιοποιεί στην προσπάθειά της να χειραγωγήσει τη νεολαία και αφού παρουσίασε τις κυριότερες πτυχές της επιχειρηματολογίας της αστικής τάξης (αποποινικοποίηση, διαχωρισμός «μαλακών και σκληρών ναρκωτικών» κ.α.) ολοκλήρωσε λέγοντας: «Η σημερινή μας κουβέντα να μη μείνει εδώ, να τη βγάλουμε παραέξω στους νέους ανθρώπους, να αφυπνιστεί η νεολαία, γιατί η κατάσταση θα χειροτερέψει, θα γίνει ακόμη πιο ασφυκτική».

Τέλος, την ανάγκη σύνδεσης των αγώνων της εργατικής και εργαζόμενης νεολαίας με τα συνδικάτα, αλλά και την αναγκαιότητα τα ίδια τα ταξικά συνδικάτα να εντάξουν στο πλαίσιο της δράσης τους τον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά τόνισε στην ομιλία του ο Αντώνης Αγγελάτος, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Στην τελική ευθεία

Δυσκολίες συνάντησαν σε θέματα του μαθήματος Ιστορία γενικής παιδείας στο οποίο εξετάστηκαν χτες το πρωί οι μαθητές της Β` Λυκείου, ενώ, αντίθετα, χωρίς προβλήματα οι μαθητές της Γ` Λυκείου εξετάστηκαν στη Φυσικής γενικής παιδείας.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζονται αύριο Πέμπτη με Λατινικά θεωρητικής κατεύθυνσης και Μαθηματικά θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης για τη Β` Λυκείου και για τη Γ' Λυκείου με Αρχαία Ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης και Φυσική θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Σήμερα, συνεχίζονται οι πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών Εσπερινών Ενιαίων Λυκείων με τη Γ` τάξη να εξετάζεται στη Φυσική γενικής παιδείας και τη Δ` τάξη στη Νεοελληνική Λογοτεχνία θεωρητικής κατεύθυνσης και Μαθηματικά θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης. Οι πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 8 και 9/6 για τη Β` και Γ` Λυκείου, αντίστοιχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ