Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σε αντιαγροτική ρότα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οσο κι αν επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να εμφανίσει φιλοαγροτικό πρόσωπο, δεν μπορεί να κρύψει ότι είναι δέσμια της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της νέας ΚΑΠ. Από τις ίδιες τις προγραμματικές δηλώσεις της φαίνεται πως η ίδια αντιαγροτική κοινοτική πολιτική θα συνεχιστεί με χειρότερη μορφή, αφού συνυπάρχουν οι χειρότεροι στόχοι της ΕΕ για τη φτωχή αγροτιά και η καπιταλιστική οικονομική κρίση, που θα πληρώσουν μαζί με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους, οι μικροί και φτωχομεσαίοι αγρότες.

Προωθείται το μοντέλο της μεγάλης αγροτικής καπιταλιστικής αγροτικής εκμετάλλευσης και το διώξιμο μικρομεσαίων αγροτών, των φτωχών αγροτών που κάνουν και άλλες δουλειές για να συμπληρώσουν το εισόδημα. Δεν προστατεύεται η ντόπια παραγωγή για την κάλυψη των εγχώριων διατροφικών αναγκών, καθώς και από τις εισαγωγές, αν και υπάρχουν οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες και η εργασιακή πείρα του λαού μας.

Είναι φανερό σε πρώτη φάση ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, φορτώνοντας τα όποια προβλήματα στην κακή διαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ. Το αποτέλεσμα όμως και της πολιτικής που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ θα είναι η φτώχεια, το ξεκλήρισμα, η ανεργία και η ερήμωση της υπαίθρου.

Από την άλλη η θέση του ΚΚΕ για ανάπτυξη της γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας, που θα εξυπηρετεί και θα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας και όχι τα μονοπώλια και την κερδοφορία τους, ενισχύει τη συμμαχία της φτωχής αγροτιάς με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους και την πάλη ενάντια στα μονοπώλια, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της οικονομίας, που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και προϋποθέτει το πέρασμα της εξουσίας στο λαό, τη λαϊκή εξουσία και όχι την κυβερνητική εναλλαγή στην αστική εξουσία.

Τα τουριστικά κέρδη

«Οδοντιατρικός τουρισμός». Ναι υπάρχει και τέτοιος! Λεπτομέρειες μη ζητάτε. Θυμάμαι τα παλιά χρόνια μια θεία που πήγαινε τον άντρα της στη Βουλγαρία για να γίνει καλά. Καθώς στη σοσιαλιστική εκείνη χώρα, τότε, όχι μόνο είχαν πολύ καλούς γιατρούς και νοσοκομεία, αλλά παρείχαν και τσάμπα τις υπηρεσίες τους ακόμη και σε ξένους (αλλά αυτά δεν τα λένε οι «καλοθελητές»).

Η θεία, βεβαίως, δεν πήγαινε για τουρισμό. Είχε τον πόνο της και την αγωνία της. Ωστόσο, έναν καφέ θα τον έπινε, κάτι θα έτρωγε και σε κάποιο ξενοδοχείο έμενε. Κανείς δεν είχε σκεφτεί τότε να το περιγράψει αυτό ως κάποιο είδος τουρισμού.

Τώρα όμως, άλλαξαν οι εποχές. Και οδοντιατρικός τουρισμός και ιαματικός τουρισμός και πάει λέγοντας. Ολα συσχετίζονται με τον τουρισμό και αποκτούν ξαφνικά μια πολύ συγκεκριμένη οικονομική ταυτότητα, έτσι ώστε τα κριτήρια για τους πολιτικούς χειρισμούς να είναι αυστηρά οικονομικά.

Κάτι πολύ επικίνδυνο στον καπιταλισμό, όπου το κέρδος είναι αυτοσκοπός. Κάπως έτσι οι υποδομές στην πόλη και στο χωριό προσεγγίζονται από την άποψη της υποστήριξης των τουριστικών κερδών και όχι από την πλευρά της εξυπηρέτησης των κατοίκων τους. Κάπως έτσι όλα γυρνάνε γύρω από το κέρδος και το περιβάλλον, και η Υγεία και ο Αθλητισμός.

«Πράσινα» και ... συναινετικά

«Σε θετική κατεύθυνση» κρίνει το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων ότι κινείται το νομοσχέδιο που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος για τα καμένα της Αττικής κι ας μη διασφαλίζει την άμεση και συνολική αναδάσωσή τους.

Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να σημειώσουν στη σχετική ανακοίνωσή τους ότι «η κατάργηση του επικίνδυνου ορισμού του Ν. 3208/2003 για τα δάση αποτελεί θετικό και γενναίο μέτρο», τη στιγμή που το νομοσχέδιο μιλάει για απλή αναστολή της διάταξης αυτής!

Ούτε καν μιλούν για τη διαβούλευση - κοροϊδία της μιας βδομάδας που αποφάσισε η κυβέρνηση. Αντίθετα τονίζουν πως ελπίζουν ότι ο διάλογος αυτός θα αποτελέσει «το πρώτο βήμα για συνολικότερες διακομματικές συναινέσεις σε βιώσιμες πολιτικές για το δασικό πλούτο στο σύνολο της χώρας»!

Αυτό, προφανώς, τους καίει. Να επιδείξουν συναινετικό πνεύμα μπροστά στον κοινό στόχο με την κυβέρνηση, αυτόν της «πράσινης» ανάπτυξης, που δημιουργεί νέα πεδία δράσης στο μεγάλο κεφάλαιο, ακόμη και μέσω της εμπορευματοποίησης της γης και των δασικών οικοσυστημάτων...

Ολα για τους τραπεζίτες

Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάει ο ΛΑ.Ο.Σ. που χτες έσπευσε να πανηγυρίσει ότι δικαιώθηκε ο αγώνας του προέδρου του στο περιεχόμενο του προωθούμενου νομοσχεδίου της Λ. Κατσέλη με τίτλο «ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών» και να συστήσει στην κυβέρνηση «να αποκλείσει εντελώς τα παράθυρα της δολίας πτωχεύσεως». Ολα αυτά για ένα νομοσχέδιο που όχι μόνο δεν ανακουφίζει τις υπερχρεωμένες εργατικές λαϊκές οικογένειες, αλλά που διευκολύνει τις τράπεζες να τις απομυζήσουν μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο. Ετσι είναι, ο «έρωτας» του ΛΑ.Ο.Σ. για το κεφάλαιο, εν προκειμένω το τραπεζικό, δεν κρύβεται με τίποτα...

Παρέλαση με ΝΑΤΟικό πρόσταγμα

Μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Τετάρτη, για την επέτειο της 28ης Οκτώβρη 1940, ο Ελληνας αξιωματικός που είχε το πρόσταγμα της παρέλασης αναφέρθηκε υψηλόφωνα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφωνώντας - μαζί με την ιδιότητά του - τα αρχικά του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου στην αγγλική γλώσσα! Τι αποκαλύφθηκε; Οτι το «γενικό πρόσταγμα» για τη στρατιωτική παρέλαση το είχε ο επιτελάρχης του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου που εδρεύει στην πόλη με την επωνυμία Γ' Σώμα Στρατού/NDC/GR. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Αποτελεί ανοιχτή πρόκληση απέναντι στον ελληνικό λαό, στο συμβολισμό και στο πραγματικό μήνυμα της επετείου του ΟΧΙ.

Δείχνει την αλλαγή δόγματος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από την αμυντική αποστολή τους, σε ιμπεριαλιστική επιθετική, με διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Φανερώνει παράλληλα την πλήρη ενσωμάτωσή τους στις ΝΑΤΟικές δομές, με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς. Το Γ' ΣΣ/NDC/GR είναι το Στρατηγείο εκείνο που την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, κατά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, διαβεβαίωνε πως η Ελλάδα το έχει θέσει στη διάθεση της φονικής λυκοσυμμαχίας. Τη συμφωνία ίδρυσης και λειτουργίας του NDC/GR ψήφισαν πέρσι στη Βουλή μαζί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και σ' αυτή προβλέπεται ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την υποχρέωση να φιλοξενεί στο έδαφός της ακόμα και πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα του ΝΑΤΟ, ενώ στο πλαίσιο του «νέου δόγματος» μπορεί να αναλαμβάνει και δράση στο εσωτερικό της χώρας, ενάντια στον «εχθρό λαό».

Στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο «χαμηλής ετοιμότητας» (HQ-NDC/GR), όπως λέγεται, υπηρετούν μερικές εκατοντάδες αξιωματικοί από την Ελλάδα και τις άλλες «συμμαχικές» χώρες. Η καρδιά του Στρατηγείου είναι το επιτελείο του, με την επωνυμία «Επιτελείο του Σώματος Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα», που κατά περίπτωση αναλαμβάνει αποστολές, μετακομίζοντας στα διάφορα ιμπεριαλιστικά πολεμικά μέτωπα, όπως στο Αφγανιστάν. Ο επιτελάρχης του είναι αυτός που είχε το γενικό πρόσταγμα της κατά τ' άλλα εθνικής εορτής της 28ης Οκτώβρη! Τη μέρα, δηλαδή, που ο ελληνικός λαός γιορτάζει την έναρξη ενός νικηφόρου πολέμου ενάντια στο γερμανοϊταλικό ιμπεριαλισμό και την Κατοχή, η στρατιωτική παρέλαση «χρωματίζεται» από την ηχηρή παρουσία της σύγχρονης πολιτικοστρατιωτικής ιμπεριαλιστικής μηχανής που λέγεται ΝΑΤΟ και έχει πατήσει την κατοχική του μπότα σε δεκάδες μέρη ανά τον πλανήτη, σκορπίζοντας το θάνατο και την καταστροφή στους λαούς.

Η ολοένα και μεγαλύτερη ενσωμάτωση της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς αποτελεί παράγοντα υψηλού κινδύνου για τον ελληνικό λαό. Στη βάση αυτή και με δεδομένες τις ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, δεμένης με την πάλη για την απόκρουση της καπιταλιστικής επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, γίνεται ολοένα και πιο επιτακτικό. Οπως και η πάλη για την επιστροφή όλων των μονάδων ελληνικού στρατού που δρουν έξω από τα σύνορα, μαζί με την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, την κατάργηση των βάσεων του θανάτου. Σήμερα, η Ελλάδα διαθέτει περίπου 2.100 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στις ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικές αποστολές, για τις οποίες ο ελληνικός λαός πληρώνει κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα επίσημα μόνο στοιχεία, πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Αλλοθι για την αντιλαϊκή πολιτική...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΙ ΤΟ ΚΟΥΡΑΖΟΥΝ ΤΟ θέμα με την «καταγραφή» των πραγματικών δημοσιονομικών μεγεθών εκεί στο υπουργείο Οικονομίας; Γιατί να απασχολήσουν τόσο κόσμο να κάθεται να μετράει και να αποτιμά στοιχεία;

Μπορούμε εμείς από τώρα να τους πούμε το αποτέλεσμα, γιατί με - κάποιο ...μαγικό και υπερφυσικό τρόπο - το ξέρουμε!

Εχει, λοιπόν, ως εξής: Η κατάσταση στην οικονομία είναι τραγική. Η ΝΔ είπε ψέματα για το έλλειμμα και τις κρατικές δαπάνες και απαιτείται σφιχτή οικονομική πολιτική, προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο!

Το βρήκαμε; Προφανώς, ναι. Συνακόλουθα μπορούμε να σας πούμε τα μέτρα που θα παρθούν: Μειωμένη εισοδηματική πολιτική, αύξηση της φορολογίας, συγκράτηση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αύξηση των επιδοτήσεων για προσέλκυση κεφαλαίων.

Τελικά, δεν είναι και πολύ δύσκολο να είσαι ...οικονομολόγος (και, μάλιστα, διεθνούς επιπέδου), όταν πρόκειται για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Ολο τα ίδια λένε και όλο τα ίδια κάνουν.

Μόνο τους ...συμβούλους, που συστήνουν τα μέτρα, αλλάζουν κατά καιρούς. Ετσι, για να έχουμε κόσμο να πληρώνουμε...

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΥΤΟ: Θα αποσύρει τις εξωτερικές φρουρές από τα αστυνομικά τμήματα ο Μ. Χρυσοχοΐδης, διότι - όπως είπε - είναι «κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών» (δηλαδή ...ΚΕΠ!) και όχι φρούρια!

Οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι έχει ένα δίκιο. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις πολιτών, όπως οι οικονομικοί μετανάστες, συλληφθέντες διαδηλωτές, μαθητές, φοιτητές, συνδικαλιστές, η ...«εξυπηρέτηση» έχει υπάρξει άμεση και με ιδιαίτερο ζήλο.

Ιδίως σε θέματα τρομοκράτησης, ξυλοδαρμών, συλλήψεων για συνδικαλιστική δράση, δεν παρατηρήθηκε η παραμικρή καθυστέρηση και κανένα γραφειοκρατικό κόλλημα. Ολα γίνονται ταχύτατα ...


Γρηγοριάδης Κώστας

Μόνο όταν χρειάζεται να εκδοθεί κανένα διαβατήριο («αντιτρομοκρατικών» προδιαγραφών εννοείται) ή καμιά ταυτότητα, οι αναμονές και οι ουρές είναι τεράστιες.

Η «δύναμη» της σοσιαλδημοκρατίας

Γρηγοριάδης Κώστας

«Αριστερή» φρασεολογία και ρητορική προκειμένου να περάσουν πιο εύκολα και με τις μικρότερες κοινωνικές αντιδράσεις οι αντιδραστικές - αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις». Αυτή είναι η «δύναμη» της σοσιαλδημοκρατίας, γι' αυτό και αποτελεί τον εκλεκτό διαχειριστή της κυρίαρχης πολιτικής. Την παραπάνω αλήθεια επιβεβαιώνει πανηγυρικά ο τρόπος που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την επέκταση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, όπως επιτάσσει η στρατηγική της Λισαβόνας, αλλά και το «ευρωσχέδιο εξόδου από την κρίση». Από τη μια χρησιμοποιούν ρητορική υπέρ δήθεν της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ίδια στιγμή στην πράξη κάνουν ό,τι μπορούν για να διαλύσουν τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα. «Η προστασία της εργασίας είναι πολύ σημαντικό θέμα για μας, τους σοσιαλδημοκράτες», υποστήριξε από το συνέδριο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Σουηδίας ο Γ. Παπανδρέου, εξαπολύοντας μάλιστα σφοδρή φραστική επίθεση κατά των συντηρητικών κυβερνήσεων, γιατί «εκμεταλλεύτηκαν την κρίση για να μειώσουν τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων». Στο ίδιο μήκος και ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος στην Αθήνα κατακεραύνωνε τη «νεοφιλελεύθερη, αλλά και αδέξια προσέγγιση της προηγούμενης διακυβέρνησης», αναδεικνύοντας τη μεγάλη ανάγκη για «λειτουργία εγγυήσεων στις εργασιακές σχέσεις». Στην πράξη όμως τι κάνουν την ίδια στιγμή; Προωθούν την κοινοτική οδηγία που αφορά τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, διακηρύσσουν ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η μερική και ευέλικτη εργασία και αναζητούν τρόπους να μειώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές της εργοδοσίας... Και όλα στο όνομα της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων!

«Θωράκιση» των διωκτικών αρχών

Σαν έτοιμος από καιρό εμφανίστηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Μιχ. Μαρκογιαννάκης για το «δέον γενέσθαι» μετά το δολοφονικό χτύπημα στο Α. Τ. Αγίας Παρασκευής. «Χρειάζεται ευρύτατη και διαχρονική συναίνεση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων όσον αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», τόνισε χτες στον «Real FM» και δε δίστασε να γίνει πιο συγκεκριμένος, προτείνοντας «να οπλίσουμε τις διωκτικές αρχές με τα μέσα που απαιτούνται». Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, το «νομικό οπλοστάσιο είναι ελλιπέστατο»(!), επειδή όπως ανέφερε η αστυνομία πρέπει να παραδώσει την επόμενη μέρα στη δικαιοσύνη όποιον συλλαμβάνει ως «τρομοκράτη», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι είναι στα σκαριά σχέδιο για επ' αόριστον κράτηση «υπόπτων» για τρομοκρατία δίχως να τους απαγγέλλονται κατηγορίες... Ζήτησε επίσης να λυθούν τα χέρια της αστυνομίας, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, όπως και οι κακοποιοί! Το σίγουρο είναι ότι και επί θητείας του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης χρησιμοποιήθηκαν πολλαπλώς οι προβοκατόρικες δολοφονικές επιθέσεις για την ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής: Νομιμοποιήθηκαν οι χαφιεδοκάμερες, δημιουργήθηκε τράπεζα φακελώματος DNA, ποινικοποιήθηκε η «κουκούλα», αγοράστηκαν υπερσύγχρονοι «κοριοί» παρακολούθησης των τηλεφώνων, εγκρίθηκε το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Σωμάτων Ασφαλείας ύψους 300 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2010-2105, αποφασίστηκε η χρήση των φονικών χειροβομβίδων με καουτσούκ, αγοράστηκαν πυροσβεστικά «κανόνια» για τη διάλυση διαδηλώσεων κ.ο.κ. Στην ίδια κατεύθυνση είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί η τελευταία επίθεση στην Αγ. Παρασκευή, παρά τις περί του αντιθέτου ελάχιστα καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του Μιχ. Χρυσοχοΐδη...

Μικροκομματική αξιοποίηση των εργαζομένων

Σε νέα «προειδοποίηση» ότι αν εφαρμοστούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για κατάργηση των συμβάσεων έργου, οι δήμοι θα κλείσουν, προέβη αυτές τις μέρες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Ν. Κακλαμάνης, καλώντας τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει σε λύση η οποία και τους εργαζόμενους θα κατοχυρώνει και τους δήμους θα διασφαλίζει. Μετέχοντας και αυτός, με τη σειρά του, στον εμπαιγμό χιλιάδων εργαζομένων, στο όνομα της διασφάλισης των οποίων προωθούνται μέτρα γενικότερης επίθεσης στη μόνιμη δουλειά, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, ξέχασε τις ευθύνες του οργάνου και επί θητείας του. Θυμίζουμε ότι καμία αντίδραση δεν προέβαλε η ηγεσία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) της ΚΕΔΚΕ στις επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για προώθηση και επέκταση της μερικής απασχόλησης, διατήρηση και ενίσχυση του καθεστώτος των πολλαπλών εργασιακών σχέσεων, υλοποίηση των ευέλικτων μορφών εργασίας (αρχικά με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης), ενίσχυση της ομηρίας των εργαζομένων, διατήρηση των συμβάσεων έργου για πάγιες ανάγκες κυρίως σε προνοιακές δομές των δήμων. Για την αλήθεια, η ΚΕΔΚΕ όχι μόνο δεν αντιδρά, αλλά συντηρεί την ομηρία των εργαζομένων προσβλέποντας, για λογαριασμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημάρχων, σε μικροκομματικά οφέλη. Γι' αυτό άλλωστε, στο τέλος, η όποια αντιδικία της ΚΕΔΚΕ με την κάθε φορά κυβέρνηση μετατρέπεται σε συναίνεση, που και την αντιλαϊκή πολιτική που αμφότερες πλευρές ασπάζονται εξυπηρετεί και το «θεσμικό» ρόλο τής δήθεν συνδικαλιστικής πάλης του οργάνου δικαιολογεί.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επαγρύπνηση και ετοιμότητα

Η επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής είναι μία ακόμα προβοκατόρικη πράξη, που, μάλιστα, έρχεται λίγες μέρες μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ανάγκη να παρθούν κατασταλτικά μέτρα στο όνομα - δήθεν - της προστασίας του πολίτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την επίθεση, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός έκαναν λόγο για «πολύ επικίνδυνα πράγματα», πως «δεν χωρούν ιδεοληψίες και στερεότυπα, γιατί έτσι δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση», και για «νέα αντιτρομοκρατική πολιτική». Με άλλα λόγια, στο όνομα της αντιμετώπισης της δράσης προβοκατόρικων ομάδων, που είτε δημιουργούνται είτε χρησιμοποιούνται από διάφορες κρατικές και ιμπεριαλιστικές υπηρεσίες, θα στηθεί ένας τεράστιος κατασταλτικός κλοιός. Τα σχέδια είναι ήδη έτοιμα ακόμα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό που χρειάζονται οι μηχανισμοί του αστικού κράτους είναι να γίνει ...δουλειά ώστε να διαμορφωθεί κοινωνική συνείδηση ότι αυτά τα μέτρα είναι αναγκαία και να γίνουν αποδεκτά από το λαό.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η δράση ομάδων κουκουλοφόρων τον περασμένο Δεκέμβρη, η δολοφονία αστυνομικού στο υπουργείο Πολιτισμού, η επίθεση στην κλούβα των ΜΑΤ και μια σειρά άλλες προβοκατόρικες δράσεις οδήγησαν στο να παρθούν μέτρα εκτεταμένης παρακολούθησης μέσω των κινητών, στη δημιουργία τράπεζας DNA και άλλα αντίστοιχα μέτρα. Επίσης δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στην τότε χρονική συγκυρία, πάρθηκαν και άλλα μέτρα από την αστική Δικαιοσύνη. Οπως: Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπέρ της χρήσης χειροβομβίδων που εκτοξεύουν θραύσματα καουτσούκ κατά διαδηλωτών. Παρέμβαση του ίδιου υπέρ της πολυεθνικής «Τζάμπο» που με έγγραφο - εντολή προς τους εισαγγελείς χαρακτήριζε «εγκλήματα» τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ και ζητούσε την ποινικοποίησή τους. Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για χτύπημα του πανεπιστημιακού ασύλου.

Μήπως, όλα τα παραπάνω δεν έγιναν δήθεν στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας; Μήπως, όλη η αστική προπαγάνδα, με αφορμή προβοκατόρικες ενέργειες, δεν επιχειρηματολογεί για τη διασύνδεση «τρομοκρατίας» και των κυκλωμάτων οργανωμένου εγκλήματος, προετοιμάζοντας το έδαφος για να συνδέει αργότερα την πολιτική δράση με το κοινό ποινικό έγκλημα; Ηδη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να καλλιεργήσει στο λαό μια αντίληψη όχι μόνο ανοχής, αλλά και συμφωνίας με τα κατασταλτικά μέτρα που έχει εξαγγείλει ότι θα πάρει. Η προπαγάνδα που προβάλλεται ότι για να υπάρχει «ασφάλεια του πολίτη» πρέπει να περισταλούν λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα, είναι επικίνδυνη. Ο σκοπός τους είναι να υποταχτεί ο λαός καλλιεργώντας ψυχολογία τρόμου με τη δράση προβοκατόρων. Και στο όνομα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, της δράσης μηχανισμών να απεμπολήσουν το δικαίωμα να διεκδικούν την ικανοποίηση των αναγκών τους. Και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης και ολομέτωπης επίθεσης ενάντιά τους από την πλουτοκρατία.

Το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Τα σχέδια της άρχουσας τάξης τα περιλαμβάνουν όλα. Και είναι σχέδια αδίστακτα. Γιατί αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να τσακίσουν την οργάνωση του λαού στην κατεύθυνση της διεκδίκησης λύσεων στα προβλήματά τους που συνδέεται με την αντιμονοπωλιακή πολιτική του οργανωμένου λαού σε σύγκρουση με τη βάρβαρη εξουσία του κεφαλαίου. Για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Οπου ο πλούτος που θα παράγουν οι εργαζόμενοι θα ανήκει σε όλη την κοινωνία. Προκειμένου λοιπόν να ανακόψουν την οργάνωση του λαού σε αυτή την κατεύθυνση δε θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ