Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Για νόμιμους και μόνιμους εξαρτημένους

Γρηγοριάδης Κώστας

Δημοψήφισμα για να επιλέξουν οι Ελβετοί ποιος θα κερδίζει από τη δυστυχία και το θάνατό τους. Και το 68% των Ελβετών είπε «ναι» στο κράτος - ναρκέμπορο, «ναι» στη χορήγηση ηρωίνης από το κράτος, «ναι» στους νόμιμους και μόνιμους εξαρτημένους. Και, φυσικά, η αποποινικοποίηση ναρκωτικών ουσιών - καμουφλαρισμένη πάντα με το μανδύα της «ελεύθερης σκέψης» και του «ριζοσπαστισμού» - δεν αφορά μόνο την Ελβετία.

Η τοξικοεξάρτηση είναι ένα βαθιά πολιτικό, κοινωνικό πρόβλημα, σύμφυτο με τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, το οποίο συνειδητά απομονώνεται από την κοινωνική του διάσταση και «μεταφέρεται» στο επίπεδο της «συντήρησης» των χρηστών με τη χορήγηση υποκατάστατων από νοσοκομειακούς ή ιδιώτες γιατρούς. Και δεν είναι τυχαίο ότι ιδεολογήματα περί διαχωρισμού και αποποινικοποίησης προβάλλονται πάντα σε εποχές που η νεολαία προσπαθεί να αντιδράσει, προκειμένου να επιτευχθεί η απόλυτη νάρκωση, η ομαλοποίηση των συμπεριφορών και η επιβολή κοινωνικού ελέγχου. Από μια ευρωενωσιακή πολιτική που θέλει τους λαούς της Ευρώπης να ζουν με υποκατάσταση. Αντί για μόρφωση ...κατάρτιση. Αντί για δουλειά με δικαιώματα ...ημιαπασχόληση. Αντί για πολιτισμό ...υποκουλτούρα. Αντί για αθλητισμό ...κερκίδα. Αντί για ζωή με δικαιώματα ...ζωή με δόσεις!

Η φωνή ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι φωνή για τη ζωή, φωνή αγώνα και αντίστασης, που θέλει ανθρώπους να περπατούν ελεύθεροι.

Ομοιος τον όμοιο...

Η Χίλαρι Κλίντον «θα φέρει τρομερή ενέργεια, εξυπνάδα και τεχνογνωσία» στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, πριν από τον επίσημο διορισμό της Χ. Κλίντον στο εν λόγω υπουργείο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Βρετανό ομόλογό της, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, η Ράις έκρινε ότι η Χίλαρι θα αποτελέσει «πηγή έμπνευσης για πολλούς ανθρώπους, όχι μόνο για τις γυναίκες» και ότι «θα φέρει τρομερή ενέργεια, εξυπνάδα και τεχνογνωσία στη θέση αυτή». «Μου αρέσει πολύ, έχει εργαστεί σκληρά γι' αυτήν τη χώρα», πρόσθεσε η Ράις, υπογραμμίζοντας ότι «εκείνη και η Κλίντον μοιράζονται μια βαθιά αγάπη για τις ΗΠΑ». Με άλλα λόγια «όμοιος ομοίω αεί πελάζει», και όσον αφορά όλους αυτούς που μοίραζαν και μοιράζουν αυταπάτες για τη «νέα εποχή» με τη διοίκηση Ομπάμα μπορούμε να τους πούμε να μην χαθούν, γιατί... άρχισαν ήδη τα όργανα. Αν πάλι παριστάνουν τώρα πως δεν τ' ακούν, όπως έκαναν και με την άλλη «εποχή Κλίντον», εμείς εδώ είμαστε για να θυμίζουμε τι λέγανε και τι λένε ακόμα...

Λόγια... άλογα

Τα «πράσινα» λόγια των εκπροσώπων του δικομματισμού, ιδιαίτερα στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης, όλο και πληθαίνουν. Τελευταίο παράδειγμα, τα όσα ειπώθηκαν στο Διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών Πειραιώς, όπου και συζητήθηκε η προτεινόμενη ανάπλαση στο Αττικό Αλσος. Μάλιστα, ο νομάρχης Πειραιά, Γ. Μίχας, έκανε λόγο για την ανάγκη να γίνουν πράσινοι και οι τελευταίοι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι! Και, μάλιστα, δε σταμάτησε εκεί, αφού ζήτησε να μην υπάρξουν άλλα Βατοπέδια! Η δε υπερνομάρχης, Ντ. Μπέη, μίλησε για την ανάγκη «εξασφάλισης αμυντικών θυλάκων». Από την άλλη, η εκπρόσωπος της παράταξης που στηρίζει η ΝΔ, Κ. Αδαμοπούλου, άσκησε έντονη κριτική, διότι η ανάπλαση του Αλσους δεν προβλέπει περισσότερο πράσινο.

Τι ξέχασαν, όμως, οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ; Οτι τα δύο αυτά κόμματα κυβερνούν τη χώρα από το 1974 μέχρι σήμερα. Το γεγονός, λοιπόν, ότι το Λεκανοπέδιο έχει πλήρως τσιμεντοποιηθεί και ότι το πράσινο όλο και λιγοστεύει, είναι αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής! Είναι αποτέλεσμα της εκχώρησης ελεύθερων χώρων στο κεφάλαιο. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης. Καλό θα ήταν, λοιπόν, οι «γαλαζοπράσινοι» τιμητές του πρασίνου, να προσέχουν τα λόγια τους, διότι γίνονται... άλογοι!

Αυταπάτες για το ρόλο των τραπεζών

Κάθε άλλο παρά στην ανακούφιση των καταναλωτών στοχεύουν τα δήθεν μέτρα που ανακοινώνουν οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα. Αυτό καταγγέλλει η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφερόμενη μεταξύ άλλων στο πάγωμα των δόσεων που σημαίνει απλώς αύξηση των δόσεων μετά από αυτό το χρόνο, στην αναστολή των πλειστηριασμών που απλώς τις μεταθέτει χρονικά, στις μειώσεις των επιτοκίων κατά το ποσοστό πρόκληση του 1%. Μέχρι εδώ καλά. Ομως, ο προσανατολισμός της ΕΚΠΟΙΖΩ, που στο διά ταύτα ζητάει να «σοβαρευτούν» οι τράπεζες, το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι τουλάχιστον αδικεί την ουσία των όσων καταγγέλλει, όταν στην πραγματικότητα το πρόβλημα δεν είναι αν οι τράπεζες είναι «σοβαρές». Τη δουλειά τους κάνουν και με απόλυτη σοβαρότητα: την κερδοφορία τους εξυπηρετούν που δεν μπορεί παρά να περνάει μέσα από την αισχροκέρδεια και την καταλήστευση των καταναλωτών. Ας πουν επιτέλους τα πράγματα με τ' όνομά τους...

Φτηνοί αντιπερισπασμοί

Το γνωμικό: «- Γεια σου Γιάννη. - Κουκιά σπέρνω...», μας θύμισε η αντίδραση της ηγεσίας του ΣΥΝ στη συνέντευξη που παραχώρησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία», όπου έθεσε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στην πολιτική του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και απάντησε στο γιατί δεν είναι δυνατή μια συνεργασία του ΚΚΕ μαζί του. Αντί άλλης απάντησης, ή, καλύτερα, αντί της οφειλόμενης απάντησης επί της ουσίας των ζητημάτων αυτών, ο ΣΥΝ οχυρώθηκε πίσω από τη ...σταλινολογία, η οποία τού είναι εξαιρετικά προσφιλές καταφύγιο τον τελευταίο καιρό.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, παρατίθενται αράδα κατηγορίες εναντίον του ΚΚΕ, όπως για «αντιενωτική στάση» και «αστείες εκτιμήσεις», οι οποίες, λόγω αδυναμίας τεκμηρίωσής τους, καταλήγουν στο σχόλιο: «Δε γνωρίζουμε αν αυτό οφείλεται στην παλινόρθωση του σταλινισμού που επιχειρείται μπροστά στο Συνέδριο του ΚΚΕ»! Τη γραμμή αυτή έσπευσαν να διαδώσουν στελέχη του ΣΥΝ, όπως ο Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος, μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο της ΕΤ-3, συμπλήρωσε: «Η αναστήλωση του Στάλιν και των μεθόδων του συνιστά επικίνδυνη οπισθοδρόμηση».

Δε μας διαφώτισε καθόλου ο ΣΥΝ με την απάντησή του, αφού για άλλη μια φορά, αντί να απαντήσει επί της ουσίας, προτιμά τα ίδια όπλα όλων εκείνων που πολεμούν τον κομμουνισμό και θέλουν να σβήσει από τη μνήμη των λαών η σοσιαλιστική οικοδόμηση. Αλλά τι άλλο θα μπορούσε να απαντήσει; Η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα και η ιδεολογία του κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με του ΠΑΣΟΚ. Τα ίδια του τα στελέχη ομολογούν ότι «καλύπτονται» από τοποθετήσεις τραπεζιτών, όπως πριν από λίγες μέρες ο Γ. Δραγασάκης καλύφθηκε απ' τον Βγενόπουλο σε ημερίδα της ΟΤΟΕ, στο θέμα που αφορά στην «ανάπτυξη του δημόσιου ελέγχου της Εθνικής Τράπεζας ή για τη δημιουργία ενός πυρήνα τραπεζών δημοσίου συμφέροντος», όπως είπε. Τι να απαντήσει για κάτι που ως και οι πέτρες γνωρίζουν σ' αυτόν τον τόπο, ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή παρέμβαση στην αγορά όπου κυριαρχούν τα μονοπώλια και στο πλαίσιο της ΕΕ;

Και, φυσικά, τι θα μπορούσε να αντιτάξει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτό που είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απόλυτα σύμφωνο με την κοινή λογική, ότι, δηλαδή, η συνεργασία προϋποθέτει δυνατότητες κοινού προγράμματος; Και τέτοιες δυνατότητες δεν υπάρχουν με ένα κόμμα που συμπλέει με το ΠΑΣΟΚ, που συμπίπτει και καλύπτεται από τραπεζίτες, που προσκυνά σαν εικόνισμα την ιμπεριαλιστική ΕΕ. Μ' ένα κόμμα, που την ώρα που απαιτείται δουλειά για απεγκλωβισμό του λαού από τη δικομματική εναλλαγή, για οργάνωση της πάλης και της αντεπίθεσής του, του προτείνει «αριστερές κυβερνήσεις», αν και γνωρίζει το ίδιο ότι τέτοιες κυβερνήσεις, όπου δοκιμάστηκαν, για το μεγάλο κεφάλαιο δούλεψαν, σκορπώντας απογοήτευση και διαλύοντας το κίνημα.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει σε φτηνούς αντιπερισπασμούς, όταν η συζήτηση δεν τον βολεύει, όταν απ' αυτήν αποκαλύπτεται ποιος πραγματικά είναι και σε ποιον θεό πιστεύει. Το ΚΚΕ, όμως, θα συνεχίσει να συζητά για όλα με το λαό και για το γιατί είναι ανάγκη και προς όφελός του η απομόνωση του οπορτουνισμού, η εξώθησή του μακριά από τις γραμμές του εργατικού λαϊκού κινήματος.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Κυβερνητική κοροϊδία στους αγρότες...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΥΠΑΡΧΟΥΝ «απτά αποτελέσματα» από την πολιτική της κυβέρνησης για τον αγροτικό τομέα, είπε χτες ο πρωθυπουργός που επισκέφθηκε το υπουργείο Γεωργίας. Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε...

Είναι καθ' όλα «απτό», άλλωστε, το «αποτέλεσμα» των αγροτών, που είναι υπερχρεωμένοι και πουλάνε τα προϊόντα τους υπό καθεστώς εκβιασμών. Και η ερήμωση της υπαίθρου εξίσου «απτή» είναι...

Μόνο που όταν οι αγρότες θα ξεσηκωθούν για μια ακόμη φορά, κι αυτό στα «απτά αποτελέσματα» πρέπει να το συμπεριλάβει η κυβέρνηση.

Βλέπετε, η λεγόμενη «διεθνής κρίση» και ο τρόπος που θέλουν να τη μεταφέρουν στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά εξαιρεί τους αγρότες. Κι αυτοί να πληρώσουν «πρέπει», όπως όλος ο κόσμος.

Πλην, φυσικά, τραπεζιτών, βιομηχάνων, πολυεθνικών και εφοπλιστών. Αυτοί πλήττονται και θέλουν τη συμπόνια και τη στήριξή μας.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΔΗΛΩΣΗ του Γ. Παπανδρέου στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Οι σοσιαλιστές, λέει, προχωρούν ενωμένοι και θα αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση με τον ...«άνθρωπο στο επίκεντρο».

Με βάση την πρακτική των «σοσιαλιστικών» κυβερνήσεων, προφανώς εννοούν με τον άνθρωπο στο ...κέντρο του στόχου.

ΠΩ - ΠΩ! Προπύργιο της κομματικής πειθαρχίας στο εσωτερικό της ΝΔ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος...

Εξανέστη και μόνο που τον ρώτησαν για σενάρια διαδοχολογίας στο κόμμα. Ξεκαθάρισε δε ότι ο Καραμανλής θα είναι και πάλι ο υποψήφιος πρωθυπουργός.

Ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για τον υπουργό, ο οποίος προσπαθεί να παρουσιάσει ως παράδεισο τα δημόσια νοσοκομεία και να βγάλει ...τρελούς όλους όσοι στοιβάζονται εκεί και το προσωπικό που δουλεύει σε απαράδεκτες συνθήκες.


Γρηγοριάδης Κώστας

Τα «γεμάτα βιβλιάρια» των αγροτών!

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ξέρετε ότι τα βιβλιάρια των αγροτών γέμισαν από χρήματα και από τις επιδοτήσεις της ΕΕ και από την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων; Είναι πραγματικό το γεγονός». Θα μπορούσε να ήταν μια «συνήθης» ευήθεια του υπουργού Μακεδονίας Μ. Τζίμα, όπως την εξέφρασε χτες στο ραδιοσταθμό «Αλφα 9,89», αν στο ίδιο «πνεύμα» δεν ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στην επίσκεψή του χτες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δε φτάνει που οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα, χάρη και στην ΚΑΠ, έχουν κατρακυλήσει σε επίπεδα πείνας, έρχεται και η προπαγάνδα των κυβερνώντων που εμφανίζουν τους αγρότες με «γεμάτα βιβλιάρια»!.. Δε φτάνει που ολοένα και περισσότεροι αγρότες αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας και του ξεκληρίσματος, χάρη στην αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχουν και από πάνω τον πρωθυπουργικό εμπαιγμό ότι η πολιτική της κυβέρνησης παράγει απτά αποτελέσματα και καρπούς. Μόνο που οι καρποί είναι σκέτο δηλητήριο για τους αγρότες, που ήδη έχουν βγει στους δρόμους του αγώνα και της επιβίωσης. Δεν υπάρχει και άλλος δρόμος.

ΣΔΙΤ που... «καίνε»

Πανάκριβα θα στοιχίσουν στον ελληνικό λαό, ακόμη και από την κατασκευή τους, τα έργα - συνολικού ύψους 5,7 δισ. ευρώ προς το παρόν - που η κυβέρνηση σκοπεύει να αναθέσει με τις περιβόητες ΣΔΙΤ.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε σε πρόσφατο συνέδριο με θέμα τα «μεγάλα έργα», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΣΕΔΕ), Γρ. Γρηγορόπουλος, κάνοντας τη σύγκριση της κατασκευής ενός πυροσβεστικού σταθμού που κατασκευάζεται στο Κιλκίς ως κλασικό δημόσιο έργο, με τους 7 πυροσβεστικούς σταθμούς που πρόκειται να κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ. Ειδικότερα:

  • Ο πυροσβεστικός σταθμός του Κιλκίς, με δομημένη επιφάνεια 2.350 τ.μ. ανατέθηκε πρόσφατα ως κλασικό δημόσιο έργο με προϋπολογισμό 1.995.000 ευρώ με ΦΠΑ.
  • Κάθε ένας από τους 7 πυροσβεστικούς σταθμούς που θα γίνουν με ΣΔΙΤ έχει κατά μέσο όρο δομημένη επιφάνεια 1.395 τ.μ. και ανατίθεται με μέσο κόστος κατασκευής 3.928.000 ευρώ, χωρίς σ' αυτό να συμπεριλαμβάνεται το κόστος συντήρησης 20% επί του προϋπολογισμού, δηλαδή άλλα 785.000 ευρώ.

Συμπέρασμα: Το κόστος των 850 ευρώ ανά τ.μ. δομημένης επιφάνειας για τον πυροσβεστικό σταθμό του κιλκίς εκτoξεύτηκε στα 2.815 ευρώ ανά τ.μ. για τους σταθμούς που θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ. Δηλαδή τα έργα με ΣΔΙΤ κοστίζουν ακριβότερα στον ελληνικό λαό κατά 3,30 φορές! Μόνοι ωφελημένοι μερικοί μεγάλοι τεχνικοί όμιλοι που θα κατασκευάσουν τα έργα με ΣΔΙΤ και μερικές από τις «αναξιοπαθούσες» εσχάτως μεγάλες τράπεζες που θα τα χρηματοδοτήσουν, με το αζημίωτο...

Το... διαφορετικό ψήφισμα

Προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έκανε εκ νέου η παράταξη «Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» που πρόσκειται στον ΣΥΝ, στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, καταθέτοντας ξεχωριστό ψήφισμα με τις θέσεις της. Βέβαια, πρέπει να θυμίσουμε ότι οι εκπρόσωποι της παράταξης του ΣΥΝ στις ηγεσίες της ΚΕΔΚΕ τα τελευταία χρόνια, ομοφωνούν με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά αντιδραστικές επιλογές, όπως η μεταρρύθμιση του «Καποδίστρια 2», η μερική απασχόληση, ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, η ανάληψη φορολογικής εξουσίας από τους δήμους και άλλα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο ψήφισμα της «Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» ζητείται «επιτελικό κράτος, αιρετή περιφέρεια, ισχυροί ΟΤΑ, μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση», «φορολογική αποκέντρωση», «ανάπτυξη προγραμμάτων ΟΑΕΔ με τους δήμους». Κατά τα άλλα, η παράταξη διαπιστώνει ότι «η κατάσταση στην Αυτοδιοίκηση δεν είναι καλή. Εχει τελματώσει». Μόνο που γι' αυτή την κατάσταση αλλά και για το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης που σαν κομμάτι του κρατικού μηχανισμού λειτουργεί ως μοχλός υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης και στους δήμους που διοικούν.

Πάντα ευτυχισμένοι

Ενα όμορφο γλέντι ήταν αυτό που μοιραστήκαμε προχτές, για τη χαρά του δικού μας συντρόφου Περικλή Κουρμούλη και της συντρόφισσάς του Ολυμπίας, που αποφάσισαν να ενώσουν τις ζωές τους. Η Διεύθυνση, η Συντακτική Επιτροπή και οι εργαζόμενοι του «Ρ» τους ευχόμαστε κάθε ευτυχία, για μια ζωή ανθόσπαρτη, μα πάνω απ' όλα αγωνιστική.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η δική μας ευκαιρία

Στην αρχή ειπώθηκε κάπως δειλά, αλλά όσο περνάει ο καιρός έχει γίνει μόνιμο σλόγκαν στα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και, μαζί, της κυβέρνησης Καραμανλή. Η κρίση, λένε, είναι ευκαιρία, ώστε να επιταχυνθεί η εφαρμογή των σχεδίων, που από καιρό έχουν εκπονηθεί, αλλά η υλοποίησή τους παρουσιάζει κάποια καθυστέρηση. Εξειδικεύοντας, μάλιστα, τι ακριβώς εννοούν, παραπέμπουν στις διαβόητες και σε όλους γνωστές αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, που οδηγούν στην παραπέρα υπονόμευση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων της κοινωνίας, προς δόξαν της ανταγωνιστικότητας και του επιχειρηματικού κέρδους.

Και με όσους πλήττονται από την κρίση, τι θα γίνει; Το 'χουν σκεφτεί κι αυτό και - άλλωστε - τα δημοσιοποιούμενα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Επίδομα θέρμανσης σε όσους κινδυνέψουν να ξυλιάσουν από το ψύχος, κάνα ευρώ παραπάνω σε εκείνους που δεν μπορούν καν να σιτιστούν, καμιά τριανταριά ευρώ αύξηση το μήνα για όσους υποχρεώνονται να ζουν με μηνιάτικο της τάξης των 300 και 400 ευρώ. Αυτά θα είναι το αντιστάθμισμα για τα 28 δισ. ευρώ που δίνονται στις τράπεζες και όσα ακόμα δοθούν στις διάφορες επιχειρηματικές ομάδες. Αυτήν την αριθμητική - την αριθμητική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και σπρώχνει τα λαϊκά στρώματα στον γκρεμό της οικονομικής περιθωριοποίησης - ζητούν από τους εργαζόμενους να αποδεχτούν η ΕΕ και η κυβέρνηση, αλλά και οι άλλες δυνάμεις - το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - που από κοινού αναζητούν τους αναγκαίους ...χειρισμούς, για τη διαχείριση της κρίσης και των επιπτώσεών της.

Ολα αυτά αποτελούν μιαν ακόμα απόδειξη ότι η κρίση είναι, πράγματι, μια ευκαιρία. Οχι, όμως, για εκείνους που προκαλούν τις κρίσεις και στη συνέχεια ζητούν από τους εργαζόμενους να πληρώνουν τα σπασμένα. Οχι γι' αυτούς που αναπνέουν, ζουν και γιγαντώνονται χάρη στη συνεχώς αυξανόμενη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Είναι ευκαιρία για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Γι' αυτούς, που μέχρι τώρα δεν έχουν σταματήσει στιγμή να ματώνουν για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και να ενισχύεται η δύναμη των μονοπωλίων. Η κρίση είναι, πράγματι, μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν τη δική τους δύναμη, να οργανώσουν το δικό τους αγώνα, να βάλουν μπροστά τις δικές τους προτεραιότητες και τις δικές τους ανάγκες.

Η κρίση είναι, πράγματι, μια ευκαιρία να κατανοηθούν τα ιστορικά όρια του καπιταλιστικού συστήματος, η αναρχία της παραγωγής, η αντίθεση μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης, που οξύνεται καθώς μειώνεται το βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης και περιορίζεται η καταναλωτική της δύναμη. Είναι ευκαιρία να συνειδητοποιηθεί η ανάγκη της κοινωνικοποίησης και συνεταιριστικοποίησης, του κεντρικού σχεδιασμού, του εργατικού, κοινωνικού ελέγχου. Η κρίση είναι, πράγματι, μια πολύ καλή ευκαιρία για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, ώστε αποφασιστικά και μαχητικά να προβάλει, να διεκδικήσει και να επιβάλει μέτρα και πολιτικές, που θα είναι κόντρα στη διαχειριστική λογική και την αριθμητική της άρχουσας τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ