Σάββατο 15 Ιούνη 2019 - Κυριακή 16 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
Διπλά εκτεθειμένος ο λαός στη γύμνια του δημόσιου συστήματος και στους εκβιασμούς των ιδιωτών

Αποκαλυπτικά για τις συνέπειες που φορτώνει στις πλάτες του λαού η αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων στον τομέα της Υγείας είναι τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή τις «κινητοποιήσεις» των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και τη στάση της κυβέρνησης.

Δέκα εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ έγιναν «μπαλάκι» ανάμεσα σ' ένα ρημαγμένο - από πόρους, προσωπικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό - δημόσιο σύστημα Υγείας και στους ιδιώτες των διαγνωστικών κέντρων, που τους έβαζαν το μαχαίρι στο λαιμό να πληρώσουν ακριβά για επείγουσες διαγνωστικές εξετάσεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται ότι ενισχύει τάχα τον δημόσιο τομέα της Υγείας, στην πραγματικότητα συνέχισε την πολιτική των προηγούμενων, που δίνει αέρα στα πανιά της επιχειρηματικότητας στην Υγεία και βαθαίνει την εμπορευματοποίηση συνολικά του συστήματος.

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Η πολιτική της κυβέρνησης, που υποχρηματοδοτεί την Υγεία και αφήνει το δημόσιο σύστημα γυμνό από προσωπικό και εξοπλισμό, είναι αυτή που προσφέρει πελατεία στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα το 75% - 90% των εξετάσεων που έχουν ανάγκη οι ασφαλισμένοι. Για να αντιληφθεί κανείς τη γύμνια του συστήματος, από τη μια, και το ρόλο των ιδιωτών, από την άλλη, παραθέτουμε τα εξής αποκαλυπτικά στοιχεία που αφορούν το 2016:

  • Αν κάποιος χρειάζεται να κάνει μια αξονική τομογραφία, σε 9 «περιοχές» (υποδιαιρέσεις Περιφερειών και νομών) της Ελλάδας θα βρει μόνο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, αφού σε καμιά δημόσια δομή δεν υπάρχει το συγκεκριμένο μηχάνημα. Συνολικά στην Ελλάδα, ο ιδιωτικός τομέας δραστηριοποιείται σε 62 «περιοχές» και ο δημόσιος σε 58, ενώ σε 7 «περιοχές» δεν υπάρχει ούτε ένας αξονικός. Με βάση τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, το 73% των αξονικών γίνεται στον ιδιωτικό τομέα και μόλις το 27% στον δημόσιο. Οι ασφαλισμένοι με βάση τη συμμετοχή 15% πλήρωσαν εκείνη τη χρονιά 5,812 εκατ. ευρώ!
  • Για μια μαγνητική τομογραφία, κάποιος θα πρέπει να μετακινηθεί σε άλλη «περιοχή», αν ζει σε μια από τις 17 όπου δεν υπάρχει δυνατότητα για μαγνητική. Σε 56 συνολικά «περιοχές» δραστηριοποιείται ο ιδιωτικός τομέας και σε 19 ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, που σημαίνει ότι, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τέτοιες εξετάσεις τις αναλαμβάνουν οι ιδιώτες. Αυτό επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τα οποία το 86% των μαγνητικών έγιναν στον ιδιωτικό τομέα και το 14% στον δημόσιο, με τους ασφαλισμένους να πληρώνουν μέσω της συμμετοχής 15% 11,5 εκατ. ευρώ μόνο σ' ένα χρόνο.
  • Για μια γυναίκα, τέλος, που θέλει να κάνει μαστογραφία, σε 13 «περιοχές» θα πρέπει να καταφύγει οπωσδήποτε σε ιδιώτη, αφού δεν υπάρχει δημόσια δομή. Σε 67 «περιοχές» υπάρχουν μαστογράφοι του ιδιωτικού τομέα, σε 57 δραστηριοποιείται δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, ενώ σε 4 δεν υπάρχει μαστογράφος. Το 73,4% των μαστογραφιών το 2016 έγιναν στον ιδιωτικό τομέα και το 26,6% στον δημόσιο, με τις γυναίκες να πληρώνουν από την τσέπη τους, με βάση το 15% της συμμετοχής, 400.000 ευρώ.

Σε όλα τα παραπάνω δεν περιλαμβάνονται βέβαια οι δαπάνες εκείνων που πλήρωσαν τις εξετάσεις εξολοκλήρου από την τσέπη τους.

Υπενθυμίζεται ότι η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ έχει ουσιαστικά μηδενιστεί, καθώς εδώ και δύο χρόνια δίνονται μόλις 100 εκατομμύρια ευρώ για την υποτιθέμενη κάλυψη των ανασφάλιστων, που δεν επαρκούν ούτε για τα φάρμακά τους. Το 2016 και το 2017 περικόπηκαν 405 εκατομμύρια ευρώ από την κρατική χρηματοδότησης προς τον Οργανισμό και απέμειναν τα 100 εκατ., όπως αναφέραμε. Ταυτόχρονα, επιβλήθηκε η εισφορά των συνταξιούχων στον κλάδο της Υγείας 6% στις κύριες κι επικουρικές συντάξεις, ποσό που αναλογεί σε 770 εκατ. αφαίμαξης κάθε χρόνο.

Κάλπικοι καβγάδες και διαχωριστικές γραμμές

Τα παραπάνω αποκαλύπτουν και πόσο στημένος είναι ο «καβγάς» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το «εύρος» της «συνεργασίας» του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, όταν ο πρώτος «ζει και βασιλεύει» στην Υγεία. Και είναι βέβαιο ότι με οποιαδήποτε κυβέρνηση την επόμενη μέρα, η εμπορευματοποίηση θα βαθαίνει, όπως και οι περικοπές, στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, σε βάρος των πραγματικών αναγκών ασθενών και υγειονομικών.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι και η «λύση» που έδωσε η κυβέρνηση στη διαμάχη με τους ιδιώτες των διαγνωστικών κέντρων, που κατέβασαν «ρολά» ζητώντας την επανεξέταση του clawback (υποχρεωτική επιστροφή της υπέρβασης της κλειστής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις) και ειδικά των επιστροφών του β' εξαμήνου του 2018, που υπολογίζονται στα 55 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι για το 2018, ο «κλειστός» προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ ήταν 370 εκατ. ευρώ, στην πράξη όμως έγιναν εξετάσεις που το κόστος τους αγγίζει τα 480 εκατ. ευρώ. Την υπέρβαση των 110 εκατ. ευρώ για το 2018 καλούνται να την επιστρέψουν οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων.

Η «πρόταση - λύση» που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατά τ' άλλα κατηγορεί τους ιδιώτες για «τεχνητή ζήτηση», είναι η «επιτάχυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσης διαγνωστικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης», η οποία «θα καθιστά το σύστημα βιώσιμο».

Πρόκειται για κατεύθυνση της ΕΕ και μνημονιακή υποχρέωση που βρίσκει φυσικά σύμφωνα όλα τα αστικά κόμματα αλλά και τους επιχειρηματίες που λυμαίνονται υπηρεσίες Υγείας. Τα «διαγνωστικά πρωτόκολλα» ορίζουν πότε, πού και πώς πρέπει να χρησιμοποιείται η σύγχρονη τεχνολογία (αξονική και μαγνητική τομογραφία, υπέρηχοι κ.λπ.).

Πρόκειται για ένα αντιεπιστημονικό εργαλείο επέκτασης των περικοπών, σύμφωνα με το οποίο ένα μέρος των εξετάσεων θα συστήνονται και θα γράφονται από τον θεράποντα ιατρό με τον όρο ότι δεν θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή, θα εξαναγκάζονται οι ασθενείς να πληρώνουν 100% από την τσέπη τους αυτές τις εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο «κόλπο» ήδη έχει εφαρμοστεί με αντίστοιχους τρόπους και στη φαρμακευτική δαπάνη, που υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, παρεμβαίνει και χειραγωγεί το επιστημονικό έργο, με επικίνδυνες επιπτώσεις για το λαό. Το όποιο «πλαφόν» λειτουργεί τελικά σαν κόφτης για αναγκαίες εξετάσεις ή φάρμακα, με στόχο κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός να παραμένει εντός των δημοσιονομικών ορίων που προβλέπουν οι συμφωνίες με τους «θεσμούς».

Πακτωλός εκατομμυρίων στους ιδιώτες, κόφτης στην οδοντιατρική κάλυψη των παιδιών!

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να «εκτονωθεί» η κατάσταση με τα διαγνωστικά κέντρα, είχε τάξει στους επιχειρηματίες επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ από εσωτερική ανακατανομή των κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ. Ο «Ριζοσπάστης» είχε θέσει από την πρώτη στιγμή το ερώτημα: Από ποιους κωδικούς θα πάρει αυτά τα 30 εκατομμύρια; Ποιες ανάγκες του λαού - για τις οποίες έχει ήδη χρυσοπληρώσει - θα μείνουν πάλι ξεκρέμαστες;

Την Παρασκευή, με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Οδοντιατρική Εταιρεία έλυσε την απορία, καθώς αναφέρεται στην αφαίρεση από τον ΕΟΠΥΥ των κονδυλίων (30 εκατομμύρια) που αφορούσαν τον κωδικό για την προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη των παιδιών της χώρας! Δηλαδή, το «δωράκι» στους ιδιώτες των διαγνωστικών κέντρων στερεί από τα μικρά παιδιά ακόμα και έναν υποτυπώδη έλεγχο των δοντιών τους, επιβεβαιώνοντας ότι «μονά - ζυγά» χαμένος είναι ο λαός.

Αυτός είναι που θα πληρώνει το μάρμαρο κάθε φορά που θα εκδηλώνονται ο ανταγωνισμός και οι κόντρες ανάμεσα στις ύαινες για την ανακατανομή των κερδών τους, στο έδαφος της εμπορευματοποίησης της Υγείας, των δραστικών περικοπών σε θεραπείες, φάρμακα, εξετάσεις, της υποχρηματοδότησης, των «δεδομένων δημοσιονομικών στόχων».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΒΟΛΟΥ
Συγκέντρωση την Τρίτη ενάντια στην παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών

Τη μέρα εκείνη αναμένεται να παραδοθούν από τις ΗΠΑ 70 ελικόπτερα στη βάση του Στεφανοβίκειου, για τους επιθετικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πάρκο Λεωφόρου Ειρήνης και Καραμπατζάκη (Φαρδύ) στη Νέα Ιωνία και στη συνέχεια πικετοφορία στους δρόμους της Νέας Ιωνίας και στην 32η ΤΑΞΥΠ ενάντια στην παρουσία των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Στεφανοβίκειο και στο στρατόπεδο Γεωργούλα, οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου την Τρίτη 18/6, στις 7 μ.μ.

Την ίδια μέρα, στο Στεφανοβίκειο, παρουσία της αναπληρώτριας υφυπουργού Αμυνας των ΗΠΑ για τις εξαγωγές και τη συνεργασία, Αν Κατάλντο, θα γίνει η επίσημη τελετή παράδοσης των 70 ελικοπτέρων «OH - 58D Kiowa Warrior», που έφτασαν πριν λίγες μέρες στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ελικόπτερα, τα οποία, ενώ προβάλλεται πως θα έχουν σημαντική συμβολή στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά, αλλά και στον Εβρο, στην πραγματικότητα είναι επιθετικής αναγνώρισης που συνεργάζονται με τα «Apache», προσφέροντάς τους δεδομένα για στοχοποίηση.

Η παραχώρηση των συγκεκριμένων ελικοπτέρων - την ίδια περίοδο στη Λάρισα έχουν εγκατασταθεί τα αμερικανικά drones, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας υπάρχουν παρόμοιες εξελίξεις - έγινε από τις ΗΠΑ γιατί εξυπηρετεί την πολιτική τους κυρίως σχετικά με τη λεγόμενη «Ενεργειακή Διαφοροποίηση» στην περιοχή, που σηματοδοτεί την παραπέρα όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους και ιμπεριαλιστικά κέντρα στον τομέα της Ενέργειας.

Η αποστολή των παραπάνω ελικοπτέρων στον Εβρο σχετίζεται ακριβώς με τους αγωγούς και τις υποδομές Ενέργειας στην περιοχή, με πληροφορίες μάλιστα να κάνουν λόγο ότι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, θα αναλάβουν αποστολές και σε περιοχές των Σκοπίων και της Βουλγαρίας (θυμίζουμε ότι η Ελλάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού έχει αναλάβει την επιτήρηση του εναέριου χώρου των δύο).

Η Επιτροπή Ειρήνης καλεί τους μαζικούς φορείς και τα σωματεία των εργαζομένων να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, να αντισταθούν στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ και στην πολιτική της κυβέρνησης, που εμπλέκει άμεσα και έμμεσα τη χώρα μας σ' αυτούς.

Να ζητήσουν να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις ενάντια στη Συρία και σε άλλους λαούς. Να μην επιτρέψουν να μετατραπούν ο Βόλος, η Μαγνησία και η χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΣ
Να φτιαχτούν άμεσα οι αναγκαίοι παιδικοί σταθμοί

Συνάντηση με την πρόεδρο του Δημοτικού Βρεφοκομείου της Αθήνας

Συνάντηση με την πρόεδρο του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ΔΒΑ) Πόπη Γιαννοπούλου είχαν το μεσημέρι της Πέμπτης οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Σοφιανός και Στέλιος Λάμπρου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ για θέματα που αφορούν τους παιδικούς σταθμούς του δήμου Αθήνας.

Μετά από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΔΒΑ, ο Νίκος Σοφιανός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επισκεφτήκαμε την πρόεδρο του Δημοτικού Βρεφοκομείου που έχει στην ευθύνη του τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου της Αθήνας. Με βάση την ολοκλήρωση της διαδικασίας των αιτήσεων και τη δυναμικότητα που έχουν οι παιδικοί σταθμοί, φαίνεται ότι με μια πρώτη ματιά πάνω από 1.000 νήπια και βρέφη δεν καλύπτεται η φιλοξενία τους στους παιδικούς σταθμούς του δήμου. Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το πρόβλημα με τα βρέφη, που δείχνει τα κενά, τις ελλείψεις, αλλά και την ευθύνη της απερχόμενης διοίκησης όσον αφορά την πορεία συρρίκνωσης του δικτύου των παιδικών σταθμών.

Επιμείναμε στην ανάγκη και οι 72 παιδικοί σταθμοί που υπάρχουν σήμερα στο δίκτυο του ΔΒΑ στο δήμο της Αθήνας να λειτουργήσουν όλοι, παρά τις διαδικασίες πιστοποίησης που είναι σε εξέλιξη. Είναι κρίσιμο ζήτημα, όμως, ότι έως το τέλος του 2022 και με βάση τις προϋποθέσεις για την πιστοποίηση που προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, από τους 21 παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν σε ενοικιαζόμενα κτίρια, οι περισσότεροι πρόκειται να κλείσουν. Αρα, για να διατηρηθεί το σημερινό αν και συρρικνωμένο δίκτυο των παιδικών σταθμών, επιβάλλεται άμεσα να χτιστούν τουλάχιστον 15 νέοι παιδικοί σταθμοί. Διεκδικούμε τα έξι ακίνητα που ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας, τα οποία είναι κατάλληλα για παιδικούς σταθμούς, που εδώ και 6 μήνες με ομόφωνη απόφαση του ΔΒΑ έχει ζητήσει ο δήμος της Αθήνας και το υπουργείο Εργασίας κωφεύει.

Το δικαίωμα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας της Αθήνας να στέλνει τα παιδιά της στους παιδικούς σταθμούς, να καλύπτονται οι ανάγκες ιδιαίτερα στα βρέφη, έρχεται αντιμέτωπο με την πολιτική συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης των λειτουργιών στους δήμους.

Θα επιμείνουμε απέναντι στη νέα δημοτική αρχή, και ιδιαίτερα απέναντι στη νέα κυβέρνηση, για την ανάγκη να στηριχτούν οικονομικά οι δήμοι, ο δήμος της Αθήνας, ώστε να φτιαχτούν άμεσα οι παιδικοί σταθμοί που χρειάζονται για να καλύψουν τα κενά και ταυτόχρονα θα επιδιώξουμε να μη μείνει κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς, μαζί με την απαίτηση οι γονείς να μην πληρώνουν τροφεία για την κάλυψη αυτής της ανάγκης που είναι υποχρέωση και ευθύνη της κεντρικής πολιτείας και των δήμων».

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην ΕΣΗΕΑ

Ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη 13 Ιούνη οι αρχαιρεσίες της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ). Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία», ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, έλαβε 242 ψήφους και 1 έδρα. Εκλέγεται ο Γιώργος Μηλιώνης, ενώ αναπληρωματικός είναι ο Χάρης Μπόλκας.

Συνολικά ψήφισαν 2.951 (από 3.019 το 2017) και οι συνδυασμοί που συμμετείχαν έλαβαν: «Δημοσιογραφική Συνεργασία»: 242 ψήφους και 1 έδρα (από 259 ψήφους και 1 έδρα το 2017). «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι»: 955 ψήφους και 4 έδρες (από 1.345 ψήφους και 5 έδρες το 2017). «Νέα ΕΣΗΕΑ»: 502 ψήφους και 2 έδρες (δεν συμμετείχε το 2017). «Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος»: 469 ψήφους και 2 έδρες (από 305 και 1 έδρα το 2017). «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων»: 190 ψήφους και 1 έδρα (από 255 ψήφους και 1 έδρα το 2017). «Πρωτοβουλία για την ανατροπή»: 190 ψήφους και 1 έδρα (από 287 ψήφους και 1 έδρα το 2017). «Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι»: 160 ψήφους και καμία έδρα (από 222 και 1 έδρα το 2017). «Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι επανεκκίνηση»: 147 ψήφους και καμία έδρα (από 178 ψήφους και 1 έδρα το 2017).

ΤΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ

Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο «Καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ - Η διαχρονική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ για τη μετατροπή του Βόλου σε θάλαμο επικίνδυνων αερίων, πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων» την Τετάρτη 19 Ιούνη, στις 9 μ.μ. στην παραλία Βόλου (Αχίλλειον).

Θα μιλήσουν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και ο Κώστας Στεργίου, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ.

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης για την αδιέξοδη κατάσταση στα νηπιαγωγεία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Στοιβαγμένα σε υπερμεγέθη τμήματα και σε κοντέινερ θα είναι από το ερχόμενο σχολικό έτος πολλά νήπια
Στοιβαγμένα σε υπερμεγέθη τμήματα και σε κοντέινερ θα είναι από το ερχόμενο σχολικό έτος πολλά νήπια
Για άλλη μια χρονιά καταγράφονται ανάγλυφα οι συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της Προσχολικής Αγωγής, που έσπευσε από πέρσι να θεσμοθετήσει την υποχρεωτικότητά της για δυο χρόνια, χωρίς όμως να τη χρηματοδοτήσει με ούτε ένα ευρώ.

Πέρσι, το αποτέλεσμα ήταν να μπορεί να υλοποιηθεί το μέτρο μόνο σε λίγους δήμους και να καλύψει ποσοστό λιγότερο του 30% του πληθυσμού. Φέτος επεκτείνεται η υλοποίηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής σε 248 από τους 325 δήμους, αλλά και πάλι από το ΦΕΚ ξεκαθαρίζεται ότι δεν προκαλείται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό, προεξοφλώντας με αυτόν τον τρόπο ότι η φετινή σχολική χρονιά θα είναι ακόμα χειρότερη, αφού προκρίνονται δήμοι που πέρυσι δεν είχαν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τη δίχρονη.

Από τις εγγραφές στα νηπιαγωγεία, όπου εφαρμόζεται το μέτρο, φαίνεται ότι τα παιδιά σε πολλές περιοχές είναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων θέσεων. Σε πολλές περιπτώσεις, τα υπεράριθμα αυτά προνήπια οδηγούνται να φοιτήσουν σε άλλα νηπιαγωγεία από αυτά που είναι κοντά στο σπίτι τους και οι γονείς θα καλούνται να τρέχουν από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη για να πάνε τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο.

Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα από τον Πειραιά, όπου πάνω από 600 νήπια έχουν βγει υπεράριθμα, τον δήμο Νίκαιας - Ρέντη, όπου 251 παιδιά συνολικά θα φοιτήσουν σε άλλα νηπιαγωγεία από αυτά που ανήκουν και γράφτηκαν, ενώ στον δήμο Θέρμης είναι πιθανό οι γονείς να αναγκαστούν να μεταφέρουν καθημερινά τα παιδιά τους σε διπλανά χωριά σε αποστάσεις χιλιομέτρων.

Επιπλέον, ακόμα και αυτή η άθλια μεθόδευση που ψηφίστηκε τον Απρίλη, για την εγκατάσταση κοντέινερ σε αυλές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων ή ακόμα και σε διαθέσιμους δημοτικούς χώρους, δεν έχει προχωρήσει, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κοντέινερ δεν έχουν ακόμα παραγγελθεί και εκτιμάται ότι το νωρίτερο που μπορεί να εγκατασταθούν είναι τον Δεκέμβρη.

Ιδρυση νέων νηπιαγωγείων και μαζικούς διορισμούς απαιτεί το ΚΚΕ

Με αφορμή την κατάσταση αυτή που έχει δημιουργηθεί στην Προσχολική Αγωγή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει σε χιλιάδες οικογένειες, που δεν γνωρίζουν πού και με ποιους όρους θα φοιτήσουν τα παιδιά τους, την επόμενη σχολική χρονιά, στα νηπιαγωγεία.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα μιας προειλημμένης πολιτικής απόφασης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προέβλεψε καμία επιπλέον χρηματοδότηση για την ουσιαστική υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, με τη δημιουργία κτιριακών υποδομών, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού κ.ά.

Το τετελεσμένο αυτό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και μιας σειράς δημοτικών αρχών, φορτώνεται πάλι στη λαϊκή οικογένεια για να βρει λύση. Ομως λύση δεν είναι να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να στραφούν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Λύση δεν είναι τα παιδιά να μεταφέρονται σαν σακιά από περιοχή σε περιοχή για να βρουν μια θέση σε νηπιαγωγείο.

Η συνειδητή πολιτική απραξία του υπουργείου Παιδείας, με τις συνέπειες που αυτή έχει, έστρωσε το έδαφος στη ΝΔ, στο ΚΙΝΑΛ που εκπροσωπούνται στην ΚΕΔΕ, να επανέλθουν με τις πάγιες, αναχρονιστικές αξιώσεις τους, για αποκέντρωση της Εκπαίδευσης και να ζητήσουν την αναστολή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής. Στην κυριολεξία, ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει...

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, απαιτούμε να εξασφαλιστούν τώρα όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ουσιαστική υλοποίηση της δημόσιας και δωρεάν δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.

Αυτό σημαίνει:

  • Γενναίο πρόγραμμα ίδρυσης και λειτουργίας νέων νηπιαγωγείων. Να προχωρήσει άμεσα η δέσμευση κατάλληλων χώρων για ανέγερση νηπιαγωγείων.
  • Μαζικοί διορισμοί μόνιμων νηπιαγωγών, 15 παιδιά ανά τμήμα. Δύο νηπιαγωγοί στα τμήματα που σήμερα έχουν 25 παιδιά.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τις λαϊκές οικογένειες να δυναμώσουν την πάλη τους απέναντι σε μια βάρβαρη πολιτική, που μετράει τις ανάγκες των παιδιών με όρους κόστους.

Με ισχυρό ΚΚΕ στις κάλπες, να κάνουμε το βήμα για να υπερασπιστούμε το παιδί. Γιατί στους αγώνες μας βρίσκεται η ελπίδα».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org