Σάββατο 15 Ιούνη 2019 - Κυριακή 16 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης για την αδιέξοδη κατάσταση στα νηπιαγωγεία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Στοιβαγμένα σε υπερμεγέθη τμήματα και σε κοντέινερ θα είναι από το ερχόμενο σχολικό έτος πολλά νήπια
Στοιβαγμένα σε υπερμεγέθη τμήματα και σε κοντέινερ θα είναι από το ερχόμενο σχολικό έτος πολλά νήπια
Για άλλη μια χρονιά καταγράφονται ανάγλυφα οι συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της Προσχολικής Αγωγής, που έσπευσε από πέρσι να θεσμοθετήσει την υποχρεωτικότητά της για δυο χρόνια, χωρίς όμως να τη χρηματοδοτήσει με ούτε ένα ευρώ.

Πέρσι, το αποτέλεσμα ήταν να μπορεί να υλοποιηθεί το μέτρο μόνο σε λίγους δήμους και να καλύψει ποσοστό λιγότερο του 30% του πληθυσμού. Φέτος επεκτείνεται η υλοποίηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής σε 248 από τους 325 δήμους, αλλά και πάλι από το ΦΕΚ ξεκαθαρίζεται ότι δεν προκαλείται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό, προεξοφλώντας με αυτόν τον τρόπο ότι η φετινή σχολική χρονιά θα είναι ακόμα χειρότερη, αφού προκρίνονται δήμοι που πέρυσι δεν είχαν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τη δίχρονη.

Από τις εγγραφές στα νηπιαγωγεία, όπου εφαρμόζεται το μέτρο, φαίνεται ότι τα παιδιά σε πολλές περιοχές είναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων θέσεων. Σε πολλές περιπτώσεις, τα υπεράριθμα αυτά προνήπια οδηγούνται να φοιτήσουν σε άλλα νηπιαγωγεία από αυτά που είναι κοντά στο σπίτι τους και οι γονείς θα καλούνται να τρέχουν από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη για να πάνε τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο.

Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα από τον Πειραιά, όπου πάνω από 600 νήπια έχουν βγει υπεράριθμα, τον δήμο Νίκαιας - Ρέντη, όπου 251 παιδιά συνολικά θα φοιτήσουν σε άλλα νηπιαγωγεία από αυτά που ανήκουν και γράφτηκαν, ενώ στον δήμο Θέρμης είναι πιθανό οι γονείς να αναγκαστούν να μεταφέρουν καθημερινά τα παιδιά τους σε διπλανά χωριά σε αποστάσεις χιλιομέτρων.

Επιπλέον, ακόμα και αυτή η άθλια μεθόδευση που ψηφίστηκε τον Απρίλη, για την εγκατάσταση κοντέινερ σε αυλές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων ή ακόμα και σε διαθέσιμους δημοτικούς χώρους, δεν έχει προχωρήσει, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κοντέινερ δεν έχουν ακόμα παραγγελθεί και εκτιμάται ότι το νωρίτερο που μπορεί να εγκατασταθούν είναι τον Δεκέμβρη.

Ιδρυση νέων νηπιαγωγείων και μαζικούς διορισμούς απαιτεί το ΚΚΕ

Με αφορμή την κατάσταση αυτή που έχει δημιουργηθεί στην Προσχολική Αγωγή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει σε χιλιάδες οικογένειες, που δεν γνωρίζουν πού και με ποιους όρους θα φοιτήσουν τα παιδιά τους, την επόμενη σχολική χρονιά, στα νηπιαγωγεία.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα μιας προειλημμένης πολιτικής απόφασης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προέβλεψε καμία επιπλέον χρηματοδότηση για την ουσιαστική υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, με τη δημιουργία κτιριακών υποδομών, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού κ.ά.

Το τετελεσμένο αυτό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και μιας σειράς δημοτικών αρχών, φορτώνεται πάλι στη λαϊκή οικογένεια για να βρει λύση. Ομως λύση δεν είναι να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να στραφούν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Λύση δεν είναι τα παιδιά να μεταφέρονται σαν σακιά από περιοχή σε περιοχή για να βρουν μια θέση σε νηπιαγωγείο.

Η συνειδητή πολιτική απραξία του υπουργείου Παιδείας, με τις συνέπειες που αυτή έχει, έστρωσε το έδαφος στη ΝΔ, στο ΚΙΝΑΛ που εκπροσωπούνται στην ΚΕΔΕ, να επανέλθουν με τις πάγιες, αναχρονιστικές αξιώσεις τους, για αποκέντρωση της Εκπαίδευσης και να ζητήσουν την αναστολή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής. Στην κυριολεξία, ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει...

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, απαιτούμε να εξασφαλιστούν τώρα όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ουσιαστική υλοποίηση της δημόσιας και δωρεάν δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.

Αυτό σημαίνει:

  • Γενναίο πρόγραμμα ίδρυσης και λειτουργίας νέων νηπιαγωγείων. Να προχωρήσει άμεσα η δέσμευση κατάλληλων χώρων για ανέγερση νηπιαγωγείων.
  • Μαζικοί διορισμοί μόνιμων νηπιαγωγών, 15 παιδιά ανά τμήμα. Δύο νηπιαγωγοί στα τμήματα που σήμερα έχουν 25 παιδιά.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τις λαϊκές οικογένειες να δυναμώσουν την πάλη τους απέναντι σε μια βάρβαρη πολιτική, που μετράει τις ανάγκες των παιδιών με όρους κόστους.

Με ισχυρό ΚΚΕ στις κάλπες, να κάνουμε το βήμα για να υπερασπιστούμε το παιδί. Γιατί στους αγώνες μας βρίσκεται η ελπίδα».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org