Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Αυγούστου 2010 - αριθ. φύλλου: 10738

ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ 25 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κλέβουν τον ιδρώτα του λαού - δημιουργούν ελλείμματα και χρέος
  • Με τα 25 δισ. που ανακοίνωσε προχτές η κυβέρνηση, το σύνολο των ενισχύσεων για τη στήριξη των τραπεζών αντιστοιχεί πλέον στο 32,5% του ΑΕΠ.
  • ΚΚΕ: Ακόμη ένα στοιχείο που κάνει ολοφάνερο το ποιοι κλέβουν τον ιδρώτα των εργαζομένων και ποιοι δημιουργούν τα ελλείμματα και τα χρέη. Για να δει ο λαός άσπρη μέρα, πρέπει να αντιπαλέψει και να απαλλαγεί από τη ληστεία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων - μονοπωλίων.

ΣΕΛ.  12

ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ακόμα και οι ολιγοήμερες διακοπές

Σε άπιαστο όνειρο εξελίσσονται οι καλοκαιρινές διακοπές για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Με τους μισθούς πείνας και το χτύπημα στο λαϊκό εισόδημα από τα μέτρα της κυβέρνησης, το κόστος για μερικές μέρες ξεκούρασης είναι απλησίαστο για εργαζόμενους, νέους, συνταξιούχους, ανέργους. Ενδεικτικά υπολογίζεται πως περίπου 200.000 λιγότεροι είναι όσοι δικαιούνται, με εισοδηματικά κριτήρια, το Δελτίο Κοινωνικού Τουρισμού. Το κόστος της βενζίνης και τα πανάκριβα διόδια κάνουν σχεδόν απαγορευτικό το ταξίδι οδικώς για τα λαϊκά στρώματα. Επίσης τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν αυξηθεί πάνω από 30%. Με αυτά δεδομένα, ο αριθμός όσων φεύγουν από τα σπίτια τους για κάποιον καλοκαιρινό προορισμό έχει μειωθεί αισθητά. Το ίδιο και η διάρκεια των διακοπών. Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους χάνουν το αντικειμενικά αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στον τουρισμό, στις διακοπές, στην ανάπαυση, στην προαγωγή της υγείας τους, στην αναψυχή.


ΣΕΛ.  8  -  9

ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΛΙΓΝΙΤΙΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Επιχειρηματική επέλαση με ευθύνη κυβέρνησης - τοπικής διοίκησης

Σε πεδίο επιχειρηματικής κερδοσκοπίας στον τομέα της Ενέργειας μετατρέπεται η Θεσσαλία. Στο στόχαστρο των «επενδυτών» της αιολικής ενέργειας, βρίσκονται, ιδιαίτερα, τα βουνά Κίσαβος και Ολυμπος. Ταυτόχρονα, σε επιχειρηματικούς ομίλους θα δοθούν για ενεργειακή εκμετάλλευση και τα λιγνιτικά κοιτάσματα της Ελασσόνας, καθώς η κυβέρνηση έδωσε και επίσημα το ελεύθερο.


ΣΕΛ.  6

Το «δωράκι»...

Μετά την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου των απεσταλμένων της τρόικας και του υπουργού Οικονομικών, ακούστηκαν πάρα πολλά από τα ΜΜΕ στην προσπάθειά τους να προετοιμάσουν το έδαφος για τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που είναι στα σκαριά και προμηνύουν έτσι κι αλλιώς νέα πυρά κατά του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων. Ετσι στην προσπάθειά τους «να φτιάξουν ατμόσφαιρα», πέρασε σχεδόν χωρίς ν' ακουστεί άχνα για το καινούριο πακέτο των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ που «τυλίγεται» για να δοθεί δωράκι στις τράπεζες. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό, που προστίθεται στα 53 δισ. ευρώ που έχουν πάρει οι τράπεζες μόνο τα τελευταία τρία χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Κι αυτά σε μια εποχή που σχεδόν κάθε μέρα που περνάει καινούρια βάρη προστίθενται στις πλάτες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και της φτωχής αγροτιάς. Ο ιδρώτας και οι κόποι τους «πακετάρονται» για τις τσέπες των μεγάλων μονοπωλίων. Ετσι φουσκώνουν όλο και περισσότερο τα ελλείμματα και τα χρέη, για να μπορούν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου να απαιτούν όλο και μεγαλύτερες θυσίες. Ξεκάθαρη ληστεία διαρκείας, που, για να σταματήσει, χρειάζεται η δράση για τη διαμόρφωση του λαϊκού μετώπου που θα προετοιμάσει την οριστική απαλλαγή από τα μονοπώλια.



ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ»
Το κόστος ... υπερτετραπλασιάστηκε!

ΣΕΛ.  17
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σε εξέλιξη η πολιτική για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου

ΣΕΛ.  10
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Δύο στους δέκα επιβιώνουν με τα πενιχρά επιδόματα

ΣΕΛ.  16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο 5,5% αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός

Η πυροδότηση του πληθωρισμού έρχεται ως φυσική συνέπεια των απανωτών αυξήσεων που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στον ΦΠΑ και στους άλλους Ειδικούς Φόρους. Οι αυξήσεις αυτές εμπεριέχονται στο μνημόνιο στο πλαίσιο της επιδίωξης να φορτωθεί η καπιταλιστική κρίση στις πλάτες των εργαζομένων.


ΣΕΛ.  12

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ