ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Συνεχίζεται η πολιτική για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου

Συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ με τον Ελληνα αναπληρωτή ΥΠΕΞ χτες στη Ρόδο

14/5/2010: Το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, όταν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Τ. Ερντογάν επισκέφτηκε την Αθήνα, δρομολόγησε τις εξελίξεις

Eurokinissi

14/5/2010: Το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, όταν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Τ. Ερντογάν επισκέφτηκε την Αθήνα, δρομολόγησε τις εξελίξεις
Την «μαγική εικόνα» των ελληνοτουρκικών ισότιμων σχέσεων συνεργασίας, παρά τις καθημερινές αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας με πτήσεις πάνω και από κατοικημένα ελληνικά νησιά και έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, θέλησαν να προβάλουν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, στήνοντας μια «τυχαία» συνάντηση στη Ρόδο.

Το μήνυμα που απέστειλαν οι δυο υπουργοί οι οποίοι συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, είναι ότι η διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης συνεχίζεται απρόσκοπτα, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν 15 μέρες δύο τουρκικά πλοία πραγματοποιούσαν έρευνες για πετρελαϊκά κοιτάσματα, το ένα 7 μίλια από την Αλεξανδρούπολη και το άλλο εντός της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου.

Η ελληνική κυβέρνηση, προφανώς, «άκουσε» με ιδιαίτερη προσοχή τις οδηγίες που την περασμένη βδομάδα μετέφερε ο υπεύθυνος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τα ενεργειακά της νοτιοανατολικής Ευρώπης Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής είχε υπογραμμίσει ότι Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να συνδιαχειριστούν τους φυσικούς πόρους του Αιγαίου, έστω κι αν δεν μπορέσουν να λύσουν τις συνοριακές τους διαφορές. Υπακούοντας σε αυτές τις οδηγίες η ελληνική κυβέρνηση, προχωρά με γοργά βήματα την ελληνοτουρκική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα έμπρακτα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο μισό Αιγαίο και δεν αναγνωρίζει ότι το Καστελόριζο - όπου υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων - έχει υφαλοκρηπίδα. Φυσικά με την ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και στις δύο μεριές του Αιγαίου και των πολυεθνικών που «ακονίζουν τα μαχαίρια τους» και αυτό είναι που επιδιώκουν σε βάρος των λαών οι ευρωαντλαντικοί «σύμμαχοι».

«Συγκυριακή» συνάντηση στη Ρόδο

Για τη συντήρηση του «κλίματος προσέγγισης» χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου και ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας, έδωσαν μια παράσταση μπροστά στις κάμερες προκειμένου να συντηρήσουν την εικόνα των «κοινών συμφερόντων» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ετσι, λοιπόν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, «σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στη Ρόδο. Οι Δημήτρης Δρούτσας και Αχμέτ Νταβούτογλου παρακάθισαν σε γεύμα στην Παλαιά Πόλη».

Ο Τούρκος υπουργός έφθασε στο νησί στις 12 το μεσημέρι με την θαλαμηγό Sea Wind από την Αλικαρνασσό όπου βρισκόταν για διακοπές, με μέλη της οικογένειάς του, κατόπιν δικού του αιτήματος. Ο Α. Νταβούτογλου ζήτησε και επισκέφθηκε το τέμενος του Μουράτ Ρέις που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, ανέφερε: «Καλωσορίζω τον κ. Νταβούτογλου στην Ελλάδα, στη Ρόδο. Οπως γνωρίζετε, βρίσκομαι στη Ρόδο, καθ' οδόν για το Καστελόριζο και είναι μια ευτυχής σύμπτωση ότι και ο κ. Νταβούτογλου βρίσκεται οικογενειακώς στην περιοχή και όταν επικοινώνησε μαζί μου και πρότεινε να συναντηθούμε, ασφαλώς με χαρά δέχτηκα. Είναι πάντα ενδιαφέρουσες οι συναντήσεις με τον κ. Νταβούτογλου και νομίζω είναι και πολύ θετικό ότι είναι εδώ και ο υφυπουργός Τουρισμού, ο κ. Νικητιάδης, ότι κατάφερε να βρίσκεται σήμερα μαζί μας κι έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για θέματα τουρισμού, που είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για την περιοχή που βρισκόμαστε».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αφού ευχαρίστησε τον κ. Δρούτσα σημείωσε ότι «η θάλασσα του Αιγαίου είναι το κοινό μας σπίτι και όταν ήμουν στο Μποντρούμ τηλεφώνησα στο Δημήτρη για το αν θα ήταν δυνατόν να συναντηθούμε στη Ρόδο. Αυτός ευγενικά δέχτηκε να συναντηθούμε και είμαι ευγνώμων για αυτό. Είμαστε σαν μία οικογένεια, Τούρκοι και Ελληνες, καθώς μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία, την ίδια πολιτιστική κληρονομιά, το ίδιο τουριστικό περιβάλλον και μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά».

Μετά τη συνάντηση, ο Αναπληρωτής υπουργός σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό προσπάθησε να «περάσει» το μήνυμα περί της πολιτικής της ελληνοτουρκικής προσέγγισης η οποία, όπως ισχυρίστηκε , αποδίδει: «Ασκούμε, είπε, μία εξωτερική πολιτική πρωτοβουλιών και αυτό νομίζω έχει τα πρώτα αποτελέσματα. Και ποια είναι αυτά τα αποτελέσματα; Οτι υπάρχει μία ηρεμία την οποία κι εσείς έχετε διαπιστώσει και νομίζω αυτός είναι και ο σκοπός μιας εξωτερικής πολιτικής, από τη μια πλευρά να προωθείς και να υπερασπίζεσαι πλήρως τα δικά σου τα συμφέροντα, από την άλλη όμως να δημιουργείς και την απαραίτητη σταθερότητα για τη χώρα σου και το περιβάλλον σου». Προφανώς, για τον αναπληρωτή υπουργό και την κυβέρνηση, οι καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι έρευνες σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συμβάλλουν στην ...ηρεμία, καθώς η ελληνική κυβέρνηση απλώς παρακολουθεί χωρίς να διαμαρτύρεται , τις τουρκικές προκλήσεις.

  • Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση: «Μια και το γεύμα έγινε σε ελληνικό έδαφος, θα μπορούσε να γίνει με πρόσκληση του κ. Δρούτσα και όχι του κ. Νταβούτογλου. Και γιατί να μην γίνει στο Καστελόριζο (στο οποίο έκανε διακοπές ο κ. Δρούτσας ), αλλά στην Ρόδο όπου βρισκόταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών;...».

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Πάντα στη φαρέτρα η «τρομο-λαγνεία»

Οι παγκόσμιοι αρχιτρομοκράτες Αμερικανοί, όπως συνηθίζουν κάθε χρόνο, έδωσαν στη δημοσιότητα την Εκθεση του Υπουργείου των Εξωτερικών τους, η οποία καταγράφει και «μελετά» την τάση για τη διενέργεια «τρομοκρατικών πράξεων» σε όλο τον πλανήτη. Η εν λόγω έκθεση, προφανώς, δεν ασχολείται με την κρατική αμερικανική τρομοκρατία που εξαπολύεται με ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (Ιράκ, Αφγανιστάν) ή τις σκοτεινές δολοφονικές επιχειρήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την «τρομοκρατία» για το 2009 καταγράφει «σημαντική άνοδο του αριθμού περιστατικών τρομοκρατίας μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008» και υπογραμμίζεται «η διόγκωση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης».

Σύμφωνα με την έκθεση, στην Ελλάδα σημειώθηκαν πάνω από 430 περιστατικά, κυρίως εμπρησμοί και εκρήξεις με στόχους επιχειρήσεις και μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας. Πρόκειται, σύμφωνα με την επισήμανση της έκθεσης, για τη μεγαλύτερη έξαρση των τελευταίων 20 ετών. Οι Αμερικανοί ειδικοί σημειώνουν πως πολλές από τις επιθέσεις γίνονται από αυτοαποκαλούμενους αναρχικούς κατά «ιμπεριαλιστικών στόχων», ανάμεσα στους οποίους είναι και πολλοί αμερικανικών συμφερόντων.

Η έκθεση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον λεγόμενο «Επαναστατικό Αγώνα» όπως και «στην μέχρι πρότινος άγνωστη "Σέχτα Επαναστατών"» που ανέλαβε την ευθύνη για τη μοναδική θανατηφόρα επίθεση της χρονιάς, κατά του αστυνομικού στα Πατήσια. (Σημειώνεται ότι η έκθεση καλύπτει μόνο το 2009). Καλύπτεται επίσης η επίθεση στις 27 Οκτώβρη 2009 κατά του ΑΤ Αγίας Παρασκευής και η δραστηριότητα της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Σχετικά με τις δίκες των μελών τρομοκρατικών οργανώσεων, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει την έφεση που κατέθεσαν τα μέλη της «17 Ν», αλλά και την απαλλαγή των μελών του «ΕΛΑ» τον περασμένο Δεκέμβρη από το Εφετείο μετά τις ποινές που τους επιβλήθηκαν πρωτόδικα.

Η έξαρση του «φαινομένου», έτσι όπως περιγράφεται στην έκθεση, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αξιοποιείται από τις αμερικανικές υπηρεσίες, προκειμένου να ενισχύσουν και να παγιώσουν τη συνεργασία με τις ελληνικές υπηρεσίες ώστε να εμπεδωθεί η τρομο-λαγνεία μέσα στο λαό και ταυτόχρονα να διασπείρονται συγχύσεις ότι δήθεν η «ατομική τρομοκρατία» είναι σύμφυτη με τη λαϊκή πάλη, δηλαδή το πραγματικό επαναστατικό ταξικό κίνημα. Αλλωστε και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, πρόσφατα επιχείρησε να συσχετίσει τις βίαιες ενέργειες, το κάψιμο των 3 εργαζομένων στην τράπεζα «Μαρφίν» με το λαϊκό εργατικό κίνημα και το ΚΚΕ.

Σε ό,τι αφορά τη «συνεργασία» μεταξύ των ελληνικών και αμερικανικών υπηρεσιών, από την αμερικανική έκθεση προκύπτει ως «ανάγκη» και «από την έξαρση του κύματος της μετανάστευσης», ξεριζωμού βεβαίως που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. «Η Ελλάδα, αναφέρει η έκθεση, όλο και περισσότερο γίνεται πύλη εισόδου στην ΕΕ για παράνομους μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία». Ο αριθμός τους «αυξήθηκε δραματικά» το 2008 και το 2009, επισημαίνει η έκθεση, αλλά σημειώνεται και η συνεργασία των ελληνικών αρχών με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του ζητήματος...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ