ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Πυρακτωμένες τιμές τον Ιούλη

Στο 5,5% αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός τον προηγούμενο μήνα

Φωτιά πήρε ο πληθωρισμός τον Ιούλη, με το δείκτη τιμών καταναλωτή να αναρριχάται στο 5,5%, καταγράφοντας ρεκόρ δεκαετίας.

Η πυροδότηση του πληθωρισμού έρχεται ως αναγκαία και φυσική συνέπεια των απανωτών αυξήσεων που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο ΦΠΑ και στους άλλους ειδικούς φόρους, οι οποίες επιβάρυναν τις τιμές χιλιάδων εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Οι αυξήσεις αυτές, οι οποίες εμπεριέχονται στο Μνημόνιο που συμφωνήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ιμπεριαλιστικής τρόικας, ήταν μέρος του τιμήματος που κλήθηκαν να καταβάλουν τα λαϊκά στρώματα, προκειμένου ο ελληνικός καπιταλισμός να εξέλθει από την κρίση, μέσα στην οποία περιδινείται τα δύο τελευταία χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, οι εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών υπενθυμίζουν και τις εγκληματικές ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η οποία, σε περίοδο κατά την οποία εκδηλώνεται μία πρωτοφανούς έκτασης επίθεση σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, έβαλε την υπογραφή της σε μια συλλογική σύμβαση, τριετούς μάλιστα διάρκειας, η οποία οδηγεί σε ευθεία μείωση μισθών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, ο πληθωρισμός το μήνα Ιούλη 2010, σε σχέση με τον Ιούλη του 2009, σημείωσε αύξηση 5,5%. Από τη σύγκριση της περιόδου Ιούλης 2010 προς Ιούνη 2010 προκύπτει μείωση 0,5%, ενώ από τη σύγκριση των μέσων δωδεκάμηνων επιπέδων προκύπτει αύξηση 3,1%.

Από την καταγραφή των τιμών στις 12 ομάδες που συγκροτούν το δείκτη τιμών καταναλωτή στο διάστημα Ιούλης 2010 προς Ιούλη 2009, η ομάδα «αλκοολούχα ποτά - καπνός» καταγράφει αύξηση 19,2%! καθώς στα εμπορεύματα αυτά ενσωματώνεται το σύνολο των αυξήσεων που επιβλήθηκαν στο ΦΠΑ και στους φόρους κατανάλωσης. Ακολουθούν οι «Μεταφορές», οι οποίες σημείωσαν αύξηση 18,4%, η «Στέγαση» 8,1%, οι «Επικοινωνίες» 5,4%, «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες» 4,4%, «Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια» 3,5%, «Εκπαίδευση» 3% και ακολουθούν άλλες ομάδες με μικρότερες αυξήσεις.

Στα 78 δισ. οι ενισχύσεις που δόθηκαν στις τράπεζες

Με τα 25 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε προχτές η κυβέρνηση, το σύνολο των ενισχύσεων για τη στήριξη των τραπεζών αντιστοιχεί πλέον στο 32,5% του ΑΕΠ

Μετά την προχθεσινή απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να επεκτείνει κατά 25 δισ. ευρώ τις κρατικές εγγυήσεις σε ομολογιακούς τίτλους που θα εκδίδουν οι ίδιες οι τράπεζες - προκειμένου να τους ενεχυριάσουν στην ΕΚΤ για τη λήψη χαμηλότοκων δανείων - το συνολικό ποσό που με διάφορες μορφές έχουν δώσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από το 2008 ως σήμερα ανέρχεται στα 78 δισ. ευρώ! Ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 32,5% του ΑΕΠ του 2009.

Η αρχή έγινε από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2008, η οποία, στα πλαίσια των αποφάσεων που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος που απειλούνταν με κατάρρευση, ενέκρινε το πακέτο των 28 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Στις αρχές του 2010 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - η οποία ως αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι με το σχέδιο ενίσχυσης επεδίωκε τη διάσωση των μεγαλομετόχων των τραπεζών - ενέκρινε και δεύτερο πακέτο στήριξης ύψους 15 δισ. ευρώ. Και σαν να μην έφθανε ο πρωτοφανής αυτός πακτωλός των χρημάτων, στο μνημόνιο υπάρχει ειδική αναφορά για την ενίσχυση των τραπεζών, με τη δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, το οποίο θα λειτουργήσει με κρατικά κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ. Η τελευταία (;) πράξη του δράματος γράφτηκε χθες με την ανακοίνωση από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών και την άμεση προώθηση τροπολογίας στη Βουλή για την επέκταση κατά 25 ακόμη δισ. ευρώ των κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες.

Πρόκειται για βαθιά ταξική επιλογή, η οποία σκίζει τη μάσκα του εθνικού συμφέροντος, το οποίο επικαλούνται η αστική τάξη και το πολιτικό της σύστημα. Στο όνομα της αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων επέβαλαν στον ελληνικό λαό τα εξοντωτικά μέτρα που δημιουργούν στα λαϊκά στρώματα συνθήκες απόγνωσης. Οταν όμως πρόκειται για τη στήριξη του τραπεζικού κεφαλαίου - βασικού αρμού του συστήματος καπιταλιστικής εκμετάλλευσης - τότε εμφανίζονται γαλαντόμοι και ανοιχτοχέρηδες. Και η υποκρισία: Οταν το τραπεζικό σύστημα κλυδωνίζεται από την καπιταλιστική κρίση, αφήνουν κατά μέρος τις διακηρύξεις περί ανταγωνισμού και καταφεύγουν στις πιο απροκάλυπτες κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις, όπου το καπιταλιστικό κράτος - μέσα από την φορολογική λεηλασία του λαού - μπαίνει μπροστά, προκειμένου να διασώσει τις ιδιωτικές τράπεζες και τους μεγαλομετόχους σ' αυτές.

  • Ποινές - χάδι 902.000 ευρώ επέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδας σε 20 ελληνικές και ξένες τράπεζες, για παραβάσεις στις οποίες υπέπεσαν στις συναλλαγές τους με το κοινό και την παραβίαση των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου που διέπουν τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
«Βουτιά» 10%-12% καταγράφει ο τζίρος στις εκπτώσεις

Η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα λαϊκά νοικοκυριά, εξαιτίας της επίθεσης που δέχονται σε όλα τα μέτωπα από την ασκούμενη πολιτική, αποτυπώνεται και στα ταμεία των μαγαζιών στη διάρκεια των εκπτώσεων. Αυτό προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σχετικά με την πορεία των εκπτώσεων μέχρι τώρα, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από τα μέσα του Ιούλη και θα ολοκληρωθούν στο τέλος Αυγούστου. Οπως διαπιστώνει η ΕΣΕΕ, παρά τα εντυπωσιακά ποσοστά εκπτώσεων, η πτώση του τζίρου σε σύγκριση με πέρσι κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 10%-12% και βέβαια καθόλου δεν είναι λόγος να πανηγυρίζει κανείς το γεγονός ότι απλώς τα ποσοστά εμφανίζονται μικρότερα από την περσινή αντίστοιχη περίοδο που γινόταν λόγος για 20%. Οι απώλειες για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρέμπορους έχουν φτάσει σε δραματικά υψηλά επίπεδα, τα άδεια ταμεία των μαγαζιών και τα καταστήματα που «αναζητούν» ενοικιαστές μαρτυρούν τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά. Οι έμποροι παρατηρούν, ακόμη, ότι φέτος έχει περιοριστεί ιδιαίτερα η χρήση πιστωτικών καρτών και οι καταναλωτές πραγματοποιούν τις αγορές τους περισσότερο με ρευστό, πράγμα που μεταξύ άλλων καταδεικνύει ότι όλο και περισσότεροι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις συσσωρευμένες οφειλές καρτών και καταναλωτικών δανείων. Επιπλέον, ο αριθμός των εμπόρων που δήλωσε δυσαρεστημένος για την κίνηση φέτος ήταν διπλάσιος σε σύγκριση με πέρσι, ενώ οι περισσότεροι διαπίστωσαν ότι κανένα όφελος δεν είδαν στα ταμεία τους από την απελευθέρωση της πραγματοποίησης προσφορών πριν από τις εκπτώσεις.

ΔΕΗ
Αποπροσανατολισμός με «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο»

Σε μια ολοφάνερη και προκλητική προσπάθεια να αποπροσανατολίσει και να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού για την πολιτική της σχετικά με την πλήρη απελευθέρωση της Ενέργειας και την παράδοση αυτού του τομέα στους ενεργειακούς κολοσσούς, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες την έναρξη ισχύος του «Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου» που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το προηγούμενο διάστημα. Ενώ είναι θέμα χρόνου οι νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, η κυβέρνηση επιδίδεται σε μια όψιμη και προκλητική επίδειξη... κοινωνικής ευαισθησίας, θέλοντας δήθεν να «προστατεύσει τις ειδικές ομάδες καταναλωτών σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία».

Το «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο» απευθύνεται σε άτομα με εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο, μακροχρόνια ανέργους, οικογένειες με τρία παιδιά και άτομα με αναπηρία. Θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Γενάρη 2011 και όποιος πληροί τα κριτήρια θα ενταχθεί για ένα χρόνο με δυνατότητα ανανέωσης, όπως προβλέπεται στη σχετική υπουργική απόφαση, εφόσον συνεχίζουν να συντρέχουν τα δεδομένα με τα οποία εντάχθηκε στην πρώτη φάση. Οι προϋποθέσεις, προκειμένου να υποβάλει κανείς αίτηση για ένταξη στο συγκεκριμένο τιμολόγιο, είναι κατ' αρχάς, για την πρώτη και την τρίτη κατηγορία η τετράμηνη κατανάλωση να μην ξεπερνάει τις 1.000 KWh και για τις άλλες δύο κατηγορίες να μην ξεπερνάει τις 1.200 KWh. Η έκπτωση που θα ισχύει είναι 10% επί της ισχύουσας τιμής του ρεύματος για άτομα με εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο και για γονείς με τρία παιδιά και 20% για μακροχρόνια ανέργους και άτομα με αναπηρία, ενώ για όλες τις κατηγορίες η έκπτωση θα ισχύει μόνο για τις πρώτες 800 KWh.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για το νέο πακέτο προς τις τράπεζες

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά με τη νέα ενίσχυση στις τράπεζες:

«Η απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει με νέο πακέτο 25 δισ. ευρώ τις τράπεζες που έρχεται να προστεθεί στο αστρονομικό ποσό των 53 δισ. ευρώ που ήδη έχουν λάβει την τριετία 2008 - 2010 από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ακόμη ένα στοιχείο που κάνει ολοφάνερο το ποιοι κλέβουν τον ιδρώτα των εργαζομένων και ποιοι δημιουργούν τα ελλείμματα και τα χρέη.

Για να δει ο λαός άσπρη μέρα πρέπει να αντιπαλέψει και να απαλλαγεί από τη ληστεία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων - μονοπωλίων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ