ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ»
Το κόστος ... υπερτετραπλασιάστηκε!

Είναι μεγάλο εμπόδιο στην ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας το φαγοπότι των ιδιωτών

Η προσπάθεια γιατρών να σώσουν ζωές είναι για τις εταιρείες ευκαιρία κερδοφορίας
Η προσπάθεια γιατρών να σώσουν ζωές είναι για τις εταιρείες ευκαιρία κερδοφορίας
Διαρκή έλλειψη σε αίμα αντιμετωπίζει η χώρα μας, με αποτέλεσμα να εισάγει απ' το εξωτερικό (και) αφού η διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας προσκρούει στις συνέπειες της πολιτικής που έχει παραδώσει την Υγεία στα «νύχια» των μονοπωλίων. Ετσι, οι υπηρεσίες αιμοδοσίας αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις, ενώ πολλές φορές μπαίνουν εμπόδια ακόμα και στην εθελοντική προσφορά αίματος ή δημιουργούνται απαράδεκτες καταστάσεις με τη μεταφορά του.

Χτες, εργαζόμενος του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» που πήγε στο αεροδρόμιο προκειμένου να στείλει τέσσερις φιάλες αίμα απ' το νοσοκομείο στη Μυτιλήνη, κλήθηκε να πληρώσει 61,66 ευρώ. Απ' τη στιγμή που οι «Ολυμπιακές Αερογραμμές» εξαγοράστηκαν απ' την MIG του Α. Βγενόπουλου, είχε καθιερωθεί πως η τιμή για την παραλαβή και αποστολή αίματος από και προς τα νησιά θα είναι 12,77 ευρώ. Ομως χτες η εταιρεία αποφάσισε να χρεώσει πολλαπλάσια ναύλα για τη μεταφορά του αίματος. Η απάντηση που έδωσε ο υπάλληλος των ΟΑ στον υπάλληλο του «Αγία Σοφία», που ρώτησε για ποιο λόγο πρέπει να πληρώσει περισσότερο, ήταν ότι άλλαξε η τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας! Πρόκειται για μια ακόμα οδυνηρή συνέπεια των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και της απουσίας ενός αποκλειστικά δημόσιου ενιαίου δωρεάν καθολικού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, στο οποίο και το αίμα θα αντιμετωπίζεται ως αγαθό που είναι και όχι ως εμπόρευμα.

Τα αποθέματα της χώρας μας σε αίμα υπολογίζονται σε περίπου 600.000 μονάδες κάθε χρόνο, αλλά δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα να γίνονται αναβολές εγχειρήσεων και «μισές» μεταγγίσεις στους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία ή να επιστρατεύονται οι συγγενείς των ασθενών για να δώσουν το αίμα που χρειάζεται. Και αυτό όταν οι ανάγκες της χώρας θα μπορούσαν να καλυφθούν αν το 3-4% του πληθυσμού ή το 10-20% όσων έχουν τη δυνατότητα, έδιναν αίμα τακτικά.

Εως το 2001 η μεταφορά του αίματος από τα Κέντρα Αιμοδοσίας γινόταν δωρεάν με την «Ολυμπιακή». Απ' το 2001 καθιερώθηκε ότι πλέον θα πληρώνουν για τη μεταφορά του αίματος, προκειμένου η «Ολυμπιακή» να εξυγιανθεί! Πανάκριβα ναύλα επιβάλλονταν ακόμα και στη μεταφορά του αίματος απ' τις εθελοντικές αιμοδοσίες. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της Σαντορίνης, που από το 1992 κάθε Μάη και Νοέμβρη γίνεται εθελοντική αιμοδοσία και συγκεντρώνονται περίπου 1.200 μονάδες αίματος που μεταφέρονται στο «Αγία Σοφία» και τον «Ερυθρό Σταυρό». Το 2004 οι εθελοντές κλήθηκαν να πληρώσουν τη μεταφορά του αίματος σαν να ήταν οποιοδήποτε κοινό εμπόρευμα. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και το 2005.

ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΟ «ΑΧΕΠΑ»
Τεράστιο το πρόβλημα για τους καρκινοπαθείς

Περιοδεία στο νοσοκομείο έκανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας

Να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα που προέκυψε με την διακοπή των χημειοθεραπειών στο ΑΧΕΠΑ που είχε σαν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία εκατοντάδων ασθενών, ζήτησαν τα μέλη του κλιμακίου της ΚΟΘ του ΚΚΕ με το βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Ζιώγα που επισκέφθηκαν χθες το νοσοκομείο και είχαν συναντήσεις με τη διοίκηση, γιατρούς και εργαζόμενους.

Οπως τόνισε η αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου Μαρία Καρατάσου, η απόσπαση του παθολόγου - ογκολόγου, που ήταν υπεύθυνος για την θεραπευτική αγωγή εκατοντάδων ασθενών έληξε, με αποτέλεσμα αυτός να επιστρέψει στην οργανική του θέση στο «Θεαγένειο». Από το 2006 η θέση του ογκολόγου στο ΑΧΕΠΑ καλυπτόταν με την απόσπαση ειδικού γιατρού από το «Θεαγένειο» και η οποία κάθε εξάμηνο ανανεωνόταν. Συμπλήρωσε ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν προχώρησαν οι διαδικασίες για την προκήρυξη θέσης αφού το αρμόδιο υπουργείο αδιαφορούσε για μια οριστική λύση του προβλήματος. Στο μεταξύ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ είχε δημιουργηθεί όλη εκείνη η υποδομή που ήταν απαραίτητη για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των καρκινοπαθών. Από την αρχή της εβδομάδας όμως αυτοί οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στο «Θεαγένειο» για να αναζητούν τη θεραπευτική αγωγή τους από τους γιατρούς, οι οποίοι εξ αρχής θα πρέπει να ενημερωθούν για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Ο Γιάννης Ζιώγας κατήγγειλε την διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων για τη μη κάλυψη με προσλήψεις των χιλιάδων θέσεων νοσηλευτικού αλλά και ιατρικού προσωπικού και την ενίσχυση επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας. Οσον αφορά το πρόβλημα που προέκυψε με το κλείσιμο του «ογκολογικού», αναφέρθηκε στη σχετική Επερώτηση του Κόμματος στη Βουλή και στη θέση του ΚΚΕ για την πρόσληψη μόνιμου ογκολόγου γιατρού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

  • Σε ανακοίνωσή της με αφορμή το κλείσιμο του ογκολογικού, η Ομοσπονδία Καρκινοπαθών σημειώνει: «Mέχρι πότε θα παίζουνε με την αγωνία, τον πόνο, τη ζωή των ανθρώπων που έχουν να παλέψουν με τον καρκίνο; Σκέφτηκαν άραγε, την οικογένεια του ανθρώπου αυτού; Τι αγωνία περνάει; Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να λειτουργήσει το Τμήμα Χημειοθεραπείας του ΑΧΕΠΑ».
ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Οι «ελεήμονες» πέταξαν άλλους τέσσερις στο δρόμο

Δύο απ' τις απολυμένες είναι χήρες και πολύτεκνες

Τέσσερις ακόμα εργαζόμενους απέλυσε η διοίκηση του Γηροκομείου Αθηνών, ανεβάζοντας τον αριθμό των απολυμένων σε 27 τα τελευταία χρόνια.

«Στόχος των απολύσεων είναι να σταματήσουν κάθε φωνή αντίστασης μέσα στον εργασιακό μεσαίωνα που θέλει να επιβάλει η διοίκηση του Γηροκομείου», επισημαίνει σε καταγγελία της η Επιτροπή Αλληλεγγύης και Αγώνα στο Γηροκομείο Αθηνών. Τονίζει ότι δεν είναι τυχαίο ότι δυο απ' τις εργαζόμενες που απολύθηκαν είναι χήρες και πολύτεκνες που το μόνο τους «αμάρτημα» ήταν ότι πρωταγωνίστησαν στις τελευταίες κινητοποιήσεις, στις συνελεύσεις, στο μάζεμα των υπογραφών στο Γηροκομείο για τα οξυμένα προβλήματα. «Οι συγκεκριμένες απολύσεις είναι πασιφανές ότι είναι εκδικητικές και στόχο έχουν να δημιουργήσουν εκφοβισμό στους εργαζόμενους. Δεν είναι τυχαίο ότι εκκρεμεί τριμερής συνάντηση στην επιθεώρηση για τα προβλήματα των εργαζομένων και οι τέσσερις απολυμένοι ήταν ανάμεσα στους υπογράφοντες την καταγγελία. Στις σημερινές συνθήκες η εργοδοσία του Γηροκομείου γίνεται αδίστακτη, στόχος τους είναι να συνεχίσουν να απολύουν κάθε εργαζόμενο που διεκδικεί τα δικαιώματά του», υπογραμμίζει η Επιτροπή Αλληλεγγύης. Και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επιτρέψει στους εργοδότες του Γηροκομείου να απολύουν όποιον εργαζόμενο δεν σκύβει το κεφάλι.

H Επιτροπή καταγγέλλει ακόμα τη στάση της πλειοψηφίας του Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων του Γηροκομείου. «Είναι κατάπτυστη, εξυπηρετούν με κάθε τρόπο τα συμφέροντα της εργοδοσίας, αδιαφορώντας για τις τύχες των εργαζομένων. Το καθήκον όλων των εργαζομένων είναι να βγάλουν συμπεράσματα από τη δράση τους και να προχωρήσουν στην αποβολή τους απ' τις καρέκλες», τονίζει.

ΑΜΟΡΓΟΣ
Με καΐκι μεταφέρθηκε 8 μηνών έγκυος

Με καΐκι χρειάστηκε να μεταφερθεί γυναίκα στον όγδοο μήνα της κύησής της απ' την Αμοργό, που την περασμένη Τετάρτη παρουσίασε αιμορραγία. Η γυναίκα επισκέφτηκε τον αγροτικό γιατρό στο χωριό Αρκεσίνη, ο οποίος της σύστησε να δει γυναικολόγο. Η γυναίκα χρειάστηκε να μεταφερθεί με καΐκι στη Νάξο και από κει με ελικόπτερο σε γυναικολογικό νοσοκομείο της Αθήνας, όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) της Αμοργού δεν έχει παιδίατρο, καρδιολόγο, γυναικολόγο, ούτε καν παθολόγο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές ή να αναγκάζονται οι κάτοικοι ακόμα και για μια εξέταση να πηγαίνουν στη Νάξο ή σε ιδιώτες γιατρούς. Στο ΚΥ υπηρετεί μόνο ένας μικροβιολόγος του οποίου η σύμβαση έχει λήξει.

Κρούσματα εγκεφαλίτιδας στη Μακεδονία

Εντεκα περιστατικά εγκεφαλίτιδας που πιθανώς οφείλονται στον «ιό του Δυτικού Νείλου» (ή άλλον παρόμοιο ιό) σε ανθρώπους από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας εντόπισε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Από αυτά, 2 έχουν επιβεβαιωθεί και 9 είναι πιθανά.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενώ οι προσβεβλημένοι ασθενείς δε μεταδίδουν τη νόσο. Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο με πυρετό και ενδεχομένως μυικούς πόνους ή δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Σε μικρό μόνο ποσοστό (<1%) των ασθενών - και κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα - εμφανίζονται επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν καλή πορεία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ