Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019 - αριθ. φύλλου: 13393

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αποφάσεις «φωτιά και λάβρα» για τους λαούς
  • «Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει μια πυρηνική συμμαχία», αναφέρεται στη Διακήρυξη
  • Το ρόλο της ως «αξιόπιστου εταίρου» και «μεντεσέ» του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στην περιοχή υπερασπίστηκε η ελληνική κυβέρνηση

ΣΕΛ.  4
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Προετοιμασίες για το μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο

Το Σάββατο στις 11 π.μ. στο δημαρχείο Βόλου με τη συμμετοχή σωματείων και φορέων της περιοχής


ΣΕΛ.  6

Απάντηση η πάλη για απεγκλωβισμό από το ΝΑΤΟ και ξήλωμα των βάσεων

Δ. Κουτσούμπας: Καμία θετική εξέλιξη για το λαό δεν μπορεί να προκύψει από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν. Η στάση «Πόντιου Πιλάτου» του γγ του ΝΑΤΟ και του Αμερικανού πρέσβη, που ταυτίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας με αυτά των ΗΠΑ σε σχέση με την Τουρκία, αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης

  • Οι ελληνικές κυβερνήσεις καλλιέργησαν συστηματικά τη λογική ότι αν η Ελλάδα είναι το «καλό παιδί» των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ, θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Πλέον αυτή η πολιτική καταρρέει παταγωδώς. Για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι.
  • Η απάντηση είναι μία. Ενωμένοι όλοι σαν λαός, να παλέψουμε: Για να απεγκλωβιστούμε από τον θανατηφόρο εναγκαλισμό του ΝΑΤΟ, δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για το ξήλωμα όλων των βάσεων. Να ανοίξει ο δρόμος για άλλες εναλλακτικές, σε συντονισμό με τα λαϊκά κινήματα της περιοχής και του υπόλοιπου κόσμου.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μηχανισμός νέων ανατροπών

Τα μέτρα που εξήγγειλε προχτές η υπουργός Παιδείας, όχι μόνο δεν λύνουν τα πολλά και οξυμένα προβλήματα των πανεπιστημίων, αλλά αντίθετα εντείνουν την πρόσδεσή τους στις μεγάλες επιχειρήσεις και υποτάσσουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία τους στις απαιτήσεις της αγοράς.

Αυτόν το στόχο υπηρετεί η σύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης με την «αξιολόγηση» των ιδρυμάτων, που ανακοίνωσε η υπουργός, ως «πρώτη δόση» στη συνολικότερη μεταρρύθμιση που ετοιμάζει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση φτιάχνει έναν μόνιμο μηχανισμό πίεσης προς τα πανεπιστήμια, ώστε να προσαρμόζουν διαρκώς τη διδασκαλία, την έρευνα και όλες τους τις λειτουργίες στις απαιτήσεις της αγοράς, απειλώντας τα με οικονομική ασφυξία, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις σπουδές.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι βέβαια «κεραυνός αν αιθρία». Στις εκθέσεις όλων των «αξιολογήσεων» που ολοκληρώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, φιγουράριζε παντού η απαίτηση για μεγαλύτερη σύνδεση των ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις.

Είναι δεδομένο ότι αυτό θα είναι το κριτήριο και για τις «αξιολογήσεις» που θα ακολουθήσουν. Τώρα όμως θα υπάρχει και η απειλή της μείωσης της - ήδη κουτσουρεμένης - κρατικής χρηματοδότησης.

Με αυτόν τον τρόπο, τα ιδρύματα, τα Τμήματα, οι σχολές θα καλούνται είτε να προσαρμοστούν στα δεδομένα που δημιουργούν κάθε φορά οι ανάγκες των ομίλων και της αγοράς, είτε να συρρικνώνονται, αντιμετωπίζοντας ακόμα και τον κίνδυνο να κλείσουν.

Ετσι, η κυβέρνηση πιάνει το «νήμα» από τις εκτεταμένες συγχωνεύσεις που προηγήθηκαν, επί ΣΥΡΙΖΑ, και το ξεδιπλώνει παραπέρα.

Με τον μόνιμο μηχανισμό που φτιάχνει, θα ενταθεί η κατηγοριοποίηση των ιδρυμάτων, των πτυχίων και των αποφοίτων σε πολλαπλά επίπεδα, ενώ θα είναι συνεχής η αναμόρφωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με τους φοιτητές και τους αποφοίτους να πληρώνουν για άλλη μια φορά το «μάρμαρο», όπως έχει δείξει και η πείρα από τα προηγούμενα κύματα συγχωνεύσεων και καταργήσεων Τμημάτων.

Και αυτή η κυβερνητική παρέμβαση, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων, προωθεί το «πνεύμα» και το «γράμμα» της Διακήρυξης της Μπολόνια, που στόχο έχει να διαμορφώσει ένα κοινό πλαίσιο «ευέλικτης» οργάνωσης και λειτουργίας των πανεπιστημίων, με σκοπό τη στενότερη και αποδοτικότερη υπαγωγή τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αυτόν το στόχο υπηρετούν η διεύρυνση της κατηγοριοποίησης των πανεπιστημίων, η προσαρμογή τους στις γενικότερες αναδιαρθρώσεις της καπιταλιστικής οικονομίας και των εργασιακών σχέσεων, με ζητούμενο τη μεγαλύτερη σύνδεση με τις ανάγκες της καπιταλιστικής αναπαραγωγής. Στη βάση αυτή, με νόμους όλων των κυβερνήσεων, χτίζεται τα τελευταία 20 χρόνια το «Πανεπιστήμιο ΑΕ».

Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η περαιτέρω «απελευθέρωση» των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όπως και η απαλλαγή τους από μια σειρά γραφειοκρατικές διαδικασίες, με τα οποία επιταχύνεται η σύνδεση των ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις, αφού από τους ΕΛΚΕ περνάει ο κύριος όγκος της ιδιωτικής χρηματοδότησης προς τα ιδρύματα.

Παράλληλα, η υπουργός έκανε λόγο για εξασφάλιση ενός θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέψει στα πανεπιστήμια να αναζητούν και με άλλους τρόπους ιδιωτική χρηματοδότηση, μέσω δωρεών, δημιουργίας εταιρειών «spin off», κατοχύρωσης πατεντών κ.ο.κ.

Ενώ στη συνολική δέσμη προτάσεων που έχει δώσει το υπουργείο περιλαμβάνεται και η επέκταση των προγραμμάτων που υλοποιούν τα πανεπιστήμια με δίδακτρα (θερινά σχολεία, εξ αποστάσεως σεμινάρια, προγράμματα κατάρτισης κ.λπ.).

Η κυβέρνηση προωθεί την αντιδραστική πολιτική της εντείνοντας παράλληλα την καταστολή σε βάρος των φοιτητών, που παλεύουν για σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Για τους φοιτητές και τους συλλόγους τους, που εδώ και μήνες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, η συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα είναι μονόδρομος και δίνει απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων.

Οι ελπιδοφόρες διεργασίες στα πανεπιστήμια είναι «λίπασμα» για το ζωντάνεμα των συλλόγων και την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, στην πάλη για αναβάθμιση των σπουδών, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση και με αποκλειστικό γνώμονα τις ανάγκες της επιστήμης και την ευημερία του λαού.


INTIME NEWS

INTIME NEWS

ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Πανθεσσαλικός συντονισμός με τα τρακτέρ στους δρόμους
  • Στον αυτοκινητόδρομο Ε65 στην Καρδίτσα και στον κόμβο Πλατύκαμπου στη Λάρισα βγήκαν χτες με τα γεωργικά τους μηχανήματα οι βιοπαλαιστές αγρότες
  • Συλλαλητήριο τη Δευτέρα στα Τρίκαλα και προετοιμασίες για κινητοποίηση με τρακτέρ στα Φάρσαλα

ΣΕΛ.  13


ΛΑΡΚΟ
Διευρύνεται η συμμετοχή στη σύσκεψη της Κυριακής

ΣΕΛ.  10
ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Νέα κινητοποίηση σήμερα στις 12 μ. στα Προπύλαια
  • Συμμετέχουν και στο αυριανό συλλαλητήριο που καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας
  • Ανάλογες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη και αλλού

ΣΕΛ.  17
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επιβεβαιώνει την απάνθρωπη πολιτική της για πρόσφυγες και μετανάστες

Αποκαλυπτικές απαντήσεις σε Ερωτήσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  21
ΚΚΕ
Παρέμβαση για τις απολύσεις και τις αντεργατικές εξελίξεις στις τράπεζες

ΣΕΛ.  14
ΠΑΜΕ
Μήνυμα αλληλεγγύης στους Γάλλους απεργούς

ΣΕΛ.  19


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org