ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
Εκρηξη

Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Ο λόγος για την προχτεσινή Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Μαδρίτη, όπου μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε από τον γγ του ΟΗΕ ο «ειδικός απεσταλμένος» του «για την κλιματική δράση και την οικονομία». Δεν ήταν βέβαια ούτε κάποιος επιστήμονας, ούτε κάποιος ειδικός σε κάποιο αντικείμενο σχετικό με το περιβάλλον, αλλά ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας! Η επιλογή ενός τραπεζίτη δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι τα περί «πράσινης ανάπτυξης» δεν είναι τίποτα άλλο από την προσπάθεια να ανοίξουν νέα πεδία «πράσινης» κερδοφορίας, πάνω στα «αποκαΐδια» (και) του περιβάλλοντος, που αφήνει πίσω του ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής. Είναι άλλωστε γνωστές και οι αναφορές στελεχών των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, που βγαίνουν μπροστά για λογαριασμό τμημάτων του κεφαλαίου και ζητάνε ένα «νέο πράσινο New Deal», ξεκαθαρίζοντας πως «δεν έχει καμία σχέση με το περιβάλλον, αλλά με το πώς θα αλλάξουμε την οικονομία μας». Αλλά και στα «καθ' ημάς», την ίδια μέρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσιάζοντας το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» σε εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων, ξεκαθάριζε πως στόχος είναι μια «πράσινη επενδυτική έκρηξη που θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε όλους τους τομείς της οικονομίας». Το μόνο σίγουρο είναι ότι από την «έκρηξη» των κερδών που προσδοκούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα θύματα θα είναι πάλι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, που θα πληρώσουν τη «μετάβαση» με ανεργία και παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης, αλλά και με όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που σπέρνουν πολέμους και επεμβάσεις.

Πάλι καλά

«Ο ΣΕΒ - και οι επιχειρήσεις που εκπροσωπεί - θεωρεί ότι χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους, που απασχολούνται με σταθερές συνθήκες, καλούς μισθούς και προοπτικές επαγγελματικής ανέλιξης δεν πρόκειται να πετύχουμε. Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις πρέπει να καρπούνται τους κόπους των προσπαθειών τους στην παραγωγική διαδικασία...». Αυτά έλεγε τις προάλλες ο πρόεδρος του ΣΕΒ στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και σίγουρα δεν προτείνει την ...αυτοχειρία των βιομηχάνων και την απόδοση του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι στους ίδιους τους παραγωγούς του. Οι «καλοί μισθοί» που περιγράφει ο Φέσσας, είναι τα 650 μεικτά του κατώτερου μισθού, που το κράτος των εργοδοτών επέβαλε με νόμο, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Είναι η καθήλωση των κλαδικών και του μέσου μισθού, που θα ενταθεί ακόμα περισσότερο με τις πρόσφατες αντεργατικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τις ΣΣΕ. Οι «σταθερές συνθήκες» είναι η «ευελιξία» στην εργασία, που με νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων αφορά πλέον έξι στους δέκα νέους εργαζόμενους. Είναι οι 14 μορφές «ευελιξίας» στον Τουρισμό, το 20% των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα της Υγείας, που δουλεύουν με τέτοιους όρους. Οι «προοπτικές επαγγελματικής ανέλιξης» είναι ο καλός και πειθήνιος εργαζόμενος, που αισθάνεται την επιχείρηση σαν δική του και ανταμείβεται γι' αυτό, παίρνοντας ακόμα και «μπόνους αδιάλειπτης παρουσίας», επειδή δεν έλειψε καμιά μέρα, δεν πήρε μέρος σε καμιά απεργία! Μετά απ' όλα αυτά, θα πρέπει ο εργαζόμενος να είναι και ...ικανοποιημένος! Πάλι καλά που δεν του ζητούν να φιλάει και το χέρι του αφεντικού του.

Προσδοκίες

Την ώρα που ο νέος προϋπολογισμός φορτώνει επιπλέον 800 εκατ. ευρώ στο λαό, ο οποίος θα πληρώσει το 93% των φόρων, χώρια οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες για Υγεία - Πρόνοια, η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες μιλώντας για «καλό οικονομικό κλίμα» και «βελτίωση της ελληνικής οικονομίας» που καταγράφονται σε έρευνα του ΙΟΒΕ και στην έκθεση του Γιούρογκρουπ για την ολοκλήρωση της τέταρτης «αξιολόγησης». Η αλήθεια είναι όμως ότι το «καλό οικονομικό κλίμα» και η «εμπιστοσύνη των αγορών», για τα οποία κομπάζει η κυβέρνηση, δεν ανατρέπουν, ούτε καν βελτιώνουν την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός. Αντίθετα, προϋποθέτουν να συνεχιστεί και να ενταθεί η αντιλαϊκή πολιτική των «μεταμνημονιακών» δεσμεύσεων. Γι' αυτό, την ώρα που έχουμε συνεχώς «δωράκια» στους επιχειρηματικούς ομίλους, με αβέρτα φοροελαφρύνσεις, απαλλαγές και κίνητρα, τα στοιχεία του ΕΦΚΑ καταγράφουν την τεράστια αύξηση της μερικής απασχόλησης και την καθήλωση των μισθών στα εξευτελιστικά επίπεδα που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Και, βέβαια, παραμένουν οι εκατοντάδες αντεργατικοί - αντιλαϊκοί νόμοι, η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση κλιμακώνεται, όπως και η παραπέρα «απελευθέρωση» και ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, οι απολύσεις οργιάζουν και εντείνεται η καταστολή. Για την πλειοψηφία του λαού, μόνο ο αγώνας για τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες, κόντρα στην καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, μπορεί να βελτιώσει πραγματικά τη ζωή του.

Ούτε ένα

Τη βρώμικη προπαγάνδα περί «στρατηγικών κακοπληρωτών», «μπαταξήδων με βίλες» και άλλα παρόμοια, με την οποία τόσο η προηγούμενη, όσο και η σημερινή κυβέρνηση «καμούφλαραν» τις ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των εκβιασμών και πλειστηριασμών, προκειμένου να απαλλαγούν οι τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια, ξεσκεπάζουν τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με αυτά, η αξία των ακινήτων που οι τράπεζες βγάζουν στο σφυρί ολοένα και μειώνεται. Συγκεκριμένα, όταν πρωτοξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί επί ΣΥΡΙΖΑ, η μέση προσφορά κυμαινόταν στα 240.000 ευρώ και σταδιακά κατρακύλησε σε σπίτια κάτω των 100.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, όλα «φωνάζουν» ότι επίκειται «κύμα» πλειστηριασμών το επόμενο διάστημα, ενώ στα χέρια των funds για τα... περαιτέρω θα περάσουν πάνω από 250.000 ακίνητα. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει το «τσουνάμι» των εκβιασμών και πλειστηριασμών πίσω από την τετράμηνη παράταση της υποτιθέμενης «προστασίας» των δανειοληπτών πρέπει να πάρει απάντηση. Να μην περάσει ο εφησυχασμός, να υψωθεί τείχος για να μην πέσει ούτε ένα σπίτι λαϊκής οικογένειας στα χέρια τραπεζιτών και λοιπών «κορακιών».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1791 Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης της κλασικής μουσικής Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

1901 Γεννιέται ο Αμερικανός σκιτσογράφος Γουόλτ Ντίσνεϊ.

1926 Πεθαίνει ο Γάλλος ζωγράφος Κλοντ Μονέ, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ρεύματος του ιμπρεσιονισμού.

1929 Ο αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη» Τάκης Φίτσος συλλαμβάνεται και προφυλακίζεται για τα άρθρα του υπέρ των απεργών φοιτητών και τροχιοδρομικών.

1929 Αρχίζει στη Σοβιετική Ενωση τις εργασίες του το 1ο Συνέδριο των Ουντάρνικων ομάδων - πρωτοπόρων της παραγωγής (5-10/12/1929).

1933 Λήγει η περίοδος της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ, που είχε επιβληθεί από το 1920 και πάνω στην οποία είχαν ακμάσει το οργανωμένο έγκλημα και το λαθρεμπόριο.

1934 Η αστυνομία επιτίθεται κατά των φυματικών της «Σωτηρίας», που διαμαρτύρονταν για τις καταχρήσεις του διευθυντή, τραυματίζει πολλούς και προβαίνει σε ομαδικές συλλήψεις. Ενας από τους τραυματίες τελικά θα υποκύψει.

1934 Η Τουρκία παραχωρεί εκλογικά δικαιώματα στις γυναίκες.

1940 Ο Φράνκλιν Ρούσβελτ εκλέγεται για τρίτη φορά Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1941 Ο Κόκκινος Στρατός και ο ηρωικός λαός της Μόσχας σταματούν την προέλαση των γερμανικών δυνάμεων στις παρυφές της Μόσχας. Τα σοβιετικά στρατεύματα περνούν στην αντεπίθεση.

1944 Ο Τσόρτσιλ διαμηνύει στον Σκόμπι: «Είσθε υπεύθυνος για την τήρηση της τάξης στην Αθήνα και πρέπει να εξουδετερώσετε ή να συντρίψετε όλες τις δυνάμεις του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ που θα πλησιάσουν προς την πόλη... Μη διστάσετε πάντως να ενεργείτε σαν να βρίσκεστε σε κατεχόμενη πόλη, όπου έχει ξεσπάσει τοπική εξέγερση».

Στην πρωτεύουσα η γενική απεργία συνεχίστηκε με καθολική επιτυχία. Εκατοντάδες χιλιάδες λαού πλημμύρισαν και πάλι το κέντρο της Αθήνας, ενώ για μία ακόμα φορά σημειώθηκε δολοφονική επίθεση κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα το θάνατο 30 και τον τραυματισμό πάνω από 100. Γενικότερα, η τρομοκρατία κατά του λαϊκού κινήματος, με συλλήψεις, βασανισμούς, δολοφονίες κ.λπ. εντάθηκε, η κυκλοφορία απαγορεύτηκε μετά τις 17.30, καθώς και η οποιαδήποτε είσοδος - έξοδος από την Αθήνα. Η πρωτοβουλία των κινήσεων όμως ανήκε στον ΕΛΑΣ.

Ο ΕΛΑΣ κατέλαβε τις φυλακές Συγγρού, την Εφορία Υλικού Πολέμου, την έδρα των Χιτών στη Σόλωνος 108 κ.ά., ενώ συνέχισε τον αφοπλισμό των αστυνομικών τμημάτων της πρωτεύουσας. Σφοδρές μάχες έδωσε ο Λόχος Σπουδαστών του ΕΛΑΣ «Λόρδος Βύρων» κατά των Βρετανών στο Πολυτεχνείο.

Οι βρετανικές στρατιωτικές ενισχύσεις συνέχισαν να εισρέουν με αυξανόμενο ρυθμό από αέρα και θάλασσα. Μετά από έκκληση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, ο λαός του Πειραιά σήκωσε μόνο το βράδυ της 5ης προς 6η Δεκέμβρη 2.000 οδοφράγματα.

1952 Το νέφος που σχηματίζεται στο Λονδίνο από τα εργοστάσια και τις καμινάδες προκαλεί το θάνατο σε 12.000 ανθρώπους.

1958 Ιδρύεται ο Αθηναϊκός Σύλλογος Οικογενειών Πολιτικών Εξόριστων - Φυλακισμένων (ΑΣΟΠΕΦ).

2013 Πεθαίνει ο ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) και πρώτος Πρόεδρος της Ν. Αφρικής μετά την κατάργηση του «απαρτχάιντ», Νέλσον Μαντέλα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ