ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παραλλαγές της πολιτικής εγκλωβισμού και καταστολής οι «Αμυγδαλέζες» της ΝΔ και οι «Μόριες» του ΣΥΡΙΖΑ

INTIME NEWS

Την προσήλωσή της στην πολιτική του εγκλωβισμού, της καταστολής και των απελάσεων σε βάρος προσφύγων και μεταναστών επιβεβαιώνει η ΕΕ με τις απαντήσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Συμβουλίου στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τον λεγόμενο «Μηχανισμό Αλληλεγγύης και Διάσωσης» της ΕΕ που είχαν ανακοινώσει 14 κυβερνήσεις κρατών - μελών.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην Ερώτησή του είχε καταγγείλει ότι πρόκειται για μηχανισμό ανακατανομής ενός ελάχιστου αριθμού αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών - μελών, ο οποίος θα εστιάζει στην επίσπευση εφαρμογής της βάρβαρης ευρωενωσιακής πολιτικής, με πρόσχημα τα θανατηφόρα ναυάγια στη Μεσόγειο. Το Συμβούλιο επιβεβαιώνει την καταγγελία του ΚΚΕ ότι αυτός ο ψευδεπίγραφος «μηχανισμός αλληλεγγύης», εάν και εφόσον δρομολογηθεί, θα στηρίζεται στην υλοποίηση των αντιλαϊκών αποφάσεων του Συμβουλίου της ΕΕ του Ιούνη του 2018, που προορίζουν για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες κλειστά κέντρα κράτησης και στη συνέχεια απελάσεις για όσους - την πλειοψηφία δηλαδή - δεν πληρούν τα κριτήρια των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και των αστικών κυβερνήσεων. Τις ίδιες στοχεύσεις υπηρετεί και η προσωρινή συμφωνία της Μάλτας με τη συμμετοχή 4 κρατών - μελών για την κατανομή των μεταναστών που αποβιβάζονται στη Μάλτα ή στην Ιταλία, την οποία παροτρύνει η Επιτροπή να υπογράψουν οι κυβερνήσεις και άλλων κρατών - μελών.

Στην ίδια ρότα και η κυβέρνηση της ΝΔ, που εξήγγειλε κλειστού τύπου κέντρα στα νησιά και αργότερα και στην ενδοχώρα. Από τον πολύχρονο εγκλεισμό σε τέτοια κέντρα - κολαστήρια δεν γλιτώνει ούτε η συντριπτική πλειοψηφία των ασυνόδευτων ανηλίκων - παρά τις κούφιες διακηρύξεις της ΕΕ για την προστασία τους - την ώρα μάλιστα που το 45% των ασυνόδευτων ανηλίκων δικαιούται να επανενωθεί με τις οικογένειές τους σε άλλα κράτη - μέλη, ακόμη και με βάση την απαράδεκτη νομοθεσία της ΕΕ και του Δουβλίνου. Κι όμως τα κράτη - μέλη αρνούνται να τους δεχθούν αποδεικνύοντας στην πράξη πόσο... ξεχειλίζει από αλληλεγγύη η ΕΕ!

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Τόσο οι νέες Αμυγδαλέζες που απεργάζεται η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η Μόρια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι παραλλαγές της ευρωενωσιακής πολιτικής εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα στο έδαφος τόσο της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, όσο και του Κανονισμού του Δουβλίνου. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι και η εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά και που προκαλεί την ταλαιπωρία του ντόπιου πληθυσμού.

Να δυναμώσει τώρα η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες!

Να κλείσουν όλα τα hot spots και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο - φυλακή. Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους.

Να προχωρήσουν άμεσα οι οικογενειακές επανενώσεις σε χώρες της ΕΕ. Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τους ασυνόδευτους ανήλικους.

Να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου σε όλους όσοι προέρχονται από χώρες πολέμων, χώρες που ζουν κάτω από κατοχή, καθώς και σε θύματα αντιδραστικών καθεστώτων».

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Προτεραιότητα να λυθεί το πρόβλημα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης

Ανακοίνωση της ΤΟ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ

Τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στην Ανω Σωτηρίτσα και στην Καρίτσα επισκέφτηκε τη Δευτέρα 2 Δεκέμβρη κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Γιώργο Λαμπρούλη και τον δημοτικό σύμβουλο Αγιάς Γιάννη Κασίδα.

Το κλιμάκιο του Κόμματος ενημερώθηκε απ' τους υπεύθυνους των δομών για την κατάσταση και τα προβλήματα που υπάρχουν με τη διαβίωση των οικογενειών των προσφύγων και συζήτησε με πρόσφυγες. Να σημειώσουμε ότι στις δομές αυτές στεγάζονται πολύτεκνες οικογένειες κυρίως απ' το Αφγανιστάν, με την πλειοψηφία τους να είναι ανήλικα παιδιά.

Οι εκπρόσωποι του Κόμματος αναφέρθηκαν στην αλληλεγγύη αλλά και τις παρεμβάσεις με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου και να δοθεί η δυνατότητα να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν, όπου έχουν συγγενείς και γνωστούς, ώστε να έχουν αποκούμπι και στήριγμα στη ζωή τους. Στην περιοδεία συζητήθηκαν οι κοινές αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα σε Ελληνες και πρόσφυγες, η βαρβαρότητα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, που γεννά φτώχεια, ανεργία, πολέμους, προσφυγιά, οι ευθύνες του ΝΑΤΟ, της ΕΕ αλλά και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε πως είναι επιτακτική ανάγκη να επιλυθεί το πρόβλημα της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης, αφού είναι μεγάλος ο αριθμός των οικογενειών που δεν έχουν ΑΜΚΑ και στερούνται πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας και σε φάρμακα. Ακόμη όμως κι αν καταφέρουν να έχουν εξέταση και συνταγογράφηση, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα απαραίτητα φάρμακα, ενώ τα νοσοκομεία επικαλούνται ότι δεν τα διαθέτουν, για να τους τα χορηγήσουν. Υπάρχει ανάγκη να ελεγχθούν και να εμβολιαστούν παιδιά. Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στην πρόσβασή τους στα νοσοκομεία και τα αστικά κέντρα, καθώς ουσιαστικά δεν υπάρχει συγκοινωνία και στηρίζονται στην αλληλεγγύη και τη βοήθεια για τη μεταφορά τους, στους ιδιοκτήτες των δομών και τους εργαζόμενους σε αυτές.

Δεν έχει ξεκινήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά, ώστε να πάνε σχολείο και ούτε έχει ανακοινωθεί κάποιος προγραμματισμός. Αντίστοιχα δεν υπάρχει οργανωμένο πρόγραμμα απασχόλησης των παιδιών μέσα στις δομές.

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε είδη υγιεινής, σε ρουχισμό, παπούτσια, κυρίως για τα παιδιά ενόψει και του χειμώνα.

Συνεχίζουν να περιμένουν χρόνια για την εξέταση των αιτήσεών τους για άσυλο, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για επιτάχυνση των διαδικασιών.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία κρατικών υπηρεσιών είναι μεγάλες. Δεν αποτελεί δικαιολογία ότι ανάλογες υπηρεσίες δεν προσφέρονται ούτε σε μόνιμους κατοίκους, άλλωστε η ανυπαρξία υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας οδήγησε σε ερημοποίηση των χωριών και της περιοχής, σε εξαναγκασμό των οικογενειών με παιδιά να φύγουν απ' τα χωριά. Αντίστοιχες και οι ευθύνες της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης που διαφημίζουν τη δήθεν ανάπτυξη της περιοχής και αναβάθμισή της μέσα απ' τον τουρισμό, όταν δεν μπορούν να ικανοποιηθούν βασικότατες λαϊκές ανάγκες της οικογένειας.

Με βάση τα παραπάνω, η ΤΟ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, την 5η ΥΠΕ και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης άμεσα να επιλύσουν:

-- την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων χορήγησης ασύλου,

-- την απρόσκοπτη πρόσβαση των προσφύγων στα νοσοκομεία και τη χορήγηση των απαραίτητων φαρμάκων, ακόμη κι αν στερούνται ΑΜΚΑ. Τον άμεσο εμβολιασμό των παιδιών που είναι ακόμη ανεμβολίαστα,

-- τη χορήγηση μέσου μεταφοράς για τις ανάγκες τους,

-- την άμεση ένταξη των παιδιών σε σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και λειτουργία προγραμμάτων Προσχολικής Αγωγής και δημιουργικής απασχόλησης στις δομές.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Να φιλοξενηθούν προσφυγόπουλα στις παιδικές εξοχές

Τη στήριξή τους στην παραχώρηση χώρων των παιδικών εξοχών του δήμου Αθηναίων, για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων μέχρι το Μάη, εξέφρασαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Δεκέμβρη.

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, υπερψηφίζοντας τη σχετική πρόταση τόνισε ανάμεσα σε άλλα:

«Συζητώντας για την πρόταση προσωρινής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων σε εγκαταστάσεις του δήμου, δεν πρέπει να ξεχνάμε την πηγή του προβλήματος, τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Ποιος απαγορεύει σε 100 χιλιάδες ανθρώπους να καταθέτουν αίτηση ασύλου στη χώρα προορισμού; Ποιος τους υποχρεώνει να καταθέτουν την αίτηση στο πρώτο σημείο της χώρας υποδοχής, δηλαδή στα νησιά μας; Ποιος δεν εφαρμόζει τις επανενώσεις των οικογενειών αυτών, που αφορούν σημαντικό αριθμό αυτών των παιδιών;

Φαίνεται η υποκρισία όλων αυτών που μιλούν για κίνδυνο αφελληνισμού της Αθήνας, όταν σιωπούν για την κολοσσιαία εξαγορά ακινήτων στην Αθήνα από διάφορα πολυεθνικά κεφάλαια. Στο πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, η νόμιμη μόνιμη εγκατάσταση με την περίφημη χρυσή βίζα πλέον πέφτει στα 200.000 ευρώ.

Διεκδικώντας την ακύρωση των Συμφωνιών της ΕΕ, που εγκλωβίζουν αυτούς τους ανθρώπους στην Ελλάδα, πρέπει να αντιμετωπιστεί το άμεσο πρόβλημα διαβίωσης αυτών των ανθρώπων, με οργανωμένους, ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας, γιατί δεν μπορούν τα νησιά να μετατρέπονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών, δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να συνεχίσουν να ζουν σε Μόριες.

Η φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών που εγκλωβίζονται στην Ελλάδα, εξαιτίας της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, πρέπει να είναι οργανωμένη και με ευθύνη του κράτους, των δήμων, των Διεθνών Οργανισμών και όχι των αλληλέγγυων και των ΜΚΟ. Πρέπει να σεβαστούμε τον άνθρωπο ανεξάρτητα από τι χρώμα, ποια θρησκεία έχει, από ποια φυλή ή εθνικότητα προέρχεται.

Με βάση αυτά, το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνει αυτήν την πρόταση αλλά και να φροντίσει, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον ΔΟΜ και με το υπουργείο Παιδείας, για την εκπαίδευση αυτών των παιδιών».

Κινδύνευσαν ναυτεργάτες

Σε κίνδυνο τέθηκε η ζωή 14 ναυτεργατών - μελών του πληρώματος του «New Leo», σημαίας Λιβερίας, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Σκύρου. Το πλοίο παρουσίασε μεγάλη κλίση εξαιτίας μετατόπισης φορτίου, γεγονός που από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας αποδίδεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες των 8 με 9 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή.

Ο πλοίαρχος αναγκάστηκε να ζητήσει εγκατάλειψη πλοίου, καθώς αυτό είχε πάρει κλίση περίπου 30 μοιρών, εκπέμποντας σήμα κινδύνου μέσω του «Ολυμπία Ράδιο». Από τη πλευρά του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος, ενημερώθηκαν τα παραπλέοντα πλοία, από τα οποία δύο έσπευσαν στο σημείο, όπως και δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, σκάφη του Λιμενικού κ.λπ. Τελικά οι ναυτεργάτες παρελήφθησαν από τα δύο ελικόπτερα και μεταφέρθηκαν στη Σκύρο και συγκεκριμένα στο Κέντρο Υγείας όπου διαπιστώθηκε ότι δύο από αυτούς έχρηζαν περαιτέρω νοσηλείας, καθώς είχαν τραυματιστεί στα πλευρά. Το πλοίο μέχρι αργά το βράδυ επέπλεε, χωρίς να έχει παρατηρηθεί ρύπανση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ