ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Με απεργία σήμερα κλιμακώνουν τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις

Από τον χαιρετισμό του βουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Δελή, στη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων στην Αθήνα
Από τον χαιρετισμό του βουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Δελή, στη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων στην Αθήνα
Νέα συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς στην Αθήνα έγινε χτες, στο πλαίσιο πανελλαδικής στάσης εργασίας ενάντια στις απολύσεις 24 εργαζομένων.

Οι απολύσεις είναι το τελευταίο επεισόδιο στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία τους τελευταίους μήνες, με την απόσχιση του τμήματος «κόκκινων» δανείων (RBU). Οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν στο στόχαστρο αρνήθηκαν να υποταχθούν στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της Τράπεζας και να μεταφερθούν στην εταιρεία «Intrum Hellas», να αποχωρήσουν «οικειοθελώς» από τη θέση εργασίας τους αλλά και να «μεταναστεύσουν» σε υπηρεσίες της Τράπεζας εκτός Αττικής.

Σήμερα οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς προχωρούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας, όπου έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση.

Στη χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα το «παρών» έδωσαν οι δυνάμεις του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων Αττικής και του «Αγωνιστικού Μετώπου» στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγιναν εξορμήσεις στα καταστήματα της Τράπεζας στο κέντρο.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, μεταφέροντας τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα τους.

Μαχητική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες και στη Θεσσαλονίκη, έξω από τα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς στην οδό Εθνικής Αμύνης, ενώ αντίστοιχη απεργιακή συγκέντρωση προγραμματίζεται και για σήμερα.

Να γίνει ο αγώνας υπόθεση όλων των εργαζομένων στις τράπεζες

Την ανάγκη να γίνει ο αγώνας ενάντια στις 24 απολύσεις «αγώνας όλων των εργαζομένων στις Τράπεζες» τονίζει το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην Τράπεζα Πειραιώς.«Από αυτήν τη μάχη δεν μπορεί και δεν πρέπει να λείψει κανείς. Γιατί αν η εργοδοσία υλοποιήσει τα σχέδιά της, σύντομα θα έρθει η σειρά όλων μας», σημειώνει και εξηγεί ότι στη θέση των εργαζομένων που σήμερα πετιούνται στην ανεργία, μετά την απόσχιση του τμήματος, κινδυνεύουν να βρεθούν τραπεζοϋπάλληλοι σε καταστήματα που κλείνουν και σε άλλα τμήματα τη λειτουργία των οποίων οι τράπεζες επιλέγουν να παραχωρήσουν σε άλλες εταιρείες.

Την ανάκληση των απολύσεων διεκδικούν με ανακοινώσεις τους τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πάτρας και Κέρκυρας, καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων Ζακύνθου.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες και στην Alpha Bank

Ενδεικτικό της συνολικότερης επίθεσης στον κλάδο είναι ότι και η εργοδοσία της Alpha Bank ανακοίνωσε το δικό της αντεργατικό σχέδιο απόσχισης του τμήματος «κόκκινων» δανείων.

Στο φόντο αυτό, στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) για όλους τους εργαζόμενους στην Alpha Bank στην Αττική έχει κηρύξει για σήμερα Πέμπτη, για την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης στο κτίριο της Τράπεζας (λεωφ. Συγγρού 54), το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

Το κλαδικό Σωματείο καλεί σε αγώνα για: Να μην υλοποιηθούν τα σχέδια απόσχισης. Καμία απόλυση. Να μην υλοποιηθεί κανένα σχέδιο μεταφοράς προσωπικού που εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στη διαχείριση δανείων οριστικής καθυστέρησης σε άλλη εταιρεία, υφιστάμενη ή νέα. Να καταργηθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στην Alpha Bank. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να ακυρωθούν οι απολύσεις και να αποτραπούν τα αντίστοιχα αντεργατικά σχέδια στον κλάδο

Την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Τράπεζα Πειραιώς και στις υπόλοιπες τράπεζες, με τις απολύσεις εργαζομένων, φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών. Το ΚΚΕ απαιτεί να ληφθούν μέτρα για την ακύρωση των απολύσεων που έχουν ήδη γίνει και την αποτροπή όσων σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, αναδεικνύει τις ευθύνες της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι τραπεζοϋπάλληλοι.

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στις 2/12 σε απολύσεις 24 εργαζομένων, «παραβιάζοντας τον κανονισμό εργασίας και τις δεσμεύσεις της». Η σχετική γραπτή ανακοίνωση της Τράπεζας, τονίζουν, που κλείνει με την «υπόσχεση» να συνεχίσει την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων της για ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία, στην ουσία «προδικάζει και απειλεί με συνέχιση των απολύσεων».

Το ΚΚΕ υπενθυμίζει πως οι εν λόγω απολύσεις αποτελούν «κορύφωση της - εδώ και μήνες και άνευ προηγουμένου - εργοδοτικής τρομοκρατίας στην τράπεζα», που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων απειλές προς τους εργαζόμενους για απολύσεις από στελέχη της τράπεζας και προσωπικές επιστολές του προέδρου της, με στόχο να καμφθεί η αντίσταση των εργαζομένων στα σχέδια για απόσχιση των «κόκκινων» δανείων και μεταφορά 1.300 εργαζομένων σε εταιρεία που αναλαμβάνει τη διαχείρισή τους, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι να χάνουν την τραπεζοϋπαλληλική ιδιότητα και κατακτημένα δικαιώματα.

«Εκατοντάδες εργαζόμενοι της τράπεζας βρίσκονται εδώ και δέκα βδομάδες σε αναγκαστική άδεια και απειλούνται με απόλυση», επειδή δεν δέχτηκαν να μετακινηθούν στη νέα εταιρεία ή να «δανειστούν» σε αυτή, όπως και να μετατεθούν σε άλλες περιοχές της χώρας (π.χ. από Θεσσαλονίκη ή Αθήνα στην Κρήτη), τη στιγμή μάλιστα που «ο κανονισμός απαγορεύει τη μετακίνηση εκτός νομού», να μετακινηθούν σε άλλη θυγατρική σαν «τηλεφωνητές» εισπρακτικής εταιρείας ή να αποχωρήσουν από την τράπεζα με «εθελούσια» απόλυση.

Αντίθετα σε όλα τα παραπάνω σχέδια, οι εργαζόμενοι «δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται στην τράπεζα» και οι απολύσεις τους «λειτουργούν τρομοκρατικά για όσους εργαζόμενους ακόμα αντιστέκονται σε αυτήν τη βαρβαρότητα και όσους "δανείστηκαν" για μερικούς μήνες στην εταιρεία διαχείρισης και μαζικά δηλώνουν ότι θέλουν να επιστρέψουν στην τράπεζα με τη λήξη της συμφωνίας δανεισμού».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν πως η πρόθεση της τράπεζας για «μείωση του προσωπικού και του λεγόμενου "κόστους εργασίας"» συνοδεύεται από εντατικοποίηση της εργασίας, μεγάλες ελλείψεις προσωπικού,προσλήψεις φθηνών και «ευέλικτων» εργαζομένων, στα πρότυπα της εταιρείας που ανέλαβε τα «κόκκινα» δάνεια.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι άλλες τράπεζες, όπως η Alpha Bank, που ανακοίνωσε την απόσχιση των «κόκκινων» δανείων, και η Εθνική Τράπεζα, που προχωρά σε εκατοντάδες απολύσεις «ενοικαζόμενων» εργαζομένων, με πολυετή προϋπηρεσία.

«Αυτές οι αποφάσεις των τραπεζών στηρίζονται εκτός των άλλων στον νόμο 4601/2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την απόσχιση κλάδων επιχειρήσεων, τον οποίο εφαρμόζει με ευλάβεια η κυβέρνηση της ΝΔ», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και υπενθυμίζουν τους στόχους «για δραστική μείωση των "κόκκινων" δανείων στις τράπεζες, ώστε να δημιουργηθεί νέος "χρηματοδοτικός χώρος" για τη χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων, τη δραστική μείωση των τραπεζικών καταστημάτων των συστημικών τραπεζών από 1.700 σε 800 και τη μείωση του αριθμού των τραπεζοϋπαλλήλων ακόμα κατά 15.000 (φτάνοντας από 65.000 στην αρχή της κρίσης στους 20.000), τη διενέργεια 100.000 πλειστηριασμών» μέχρι το 2021.

Απέναντι στην προοπτική της απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων και στον κίνδυνο χιλιάδες δανειολήπτες να πέσουν στα «κοράκια» της αγοράς, το ΚΚΕ ζητά μέτρα για την ακύρωση και αποτροπή των απολύσεων στις τράπεζες.

Πολύμορφες πρωτοβουλίες στήριξης των εργαζομένων από την πρώτη στιγμή

Η Ερώτηση του ΚΚΕ παίρνει τη σκυτάλη από πλήθος ανάλογων πρωτοβουλιών αλληλεγγύης του Κόμματος από την πρώτη στιγμή προς τους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς και τις κινητοποιήσεις τους κόντρα στην επίθεση της εργοδοσίας.

Τον περασμένο Γενάρη, κόντρα στην προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης, το ΚΚΕ με Ερώτηση κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, με την επισήμανση ότι συνδέονται με τα πλάνα «αναδιάρθρωσης» και το στόχο να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου μπροστά σε αυτά. Αντίστοιχα, το Φλεβάρη, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα «κόκκινα» δάνεια και το μέλλον των τραπεζοϋπαλλήλων.

Ακολούθησαν η δρομολόγηση της απόσχισης των «κόκκινων» δανείων από την Τράπεζα Πειραιώς και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, με τους εκπροσώπους του ΚΚΕ να βρίσκονται σταθερά στο πλευρό τους.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο περιοδείας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μίλησε στους εργαζόμενους στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους ενάντια στους εκβιασμούς για τη μεταφορά τους στο σουηδικό fund που ανέλαβε τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και μπροστά στα σχέδια κυβερνήσεων και τραπεζών για μείωση του εργατικού δυναμικού και επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να ενισχυθεί η αλληλεγγύη από τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους

Τις 24 απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς καταγγέλλει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας τη στήριξή της στη σημερινή απεργία και καλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζουν τη ζωή των εργαζομένων, τις οικογένειές τους. Ο σχεδιασμός τους είναι να προχωρήσουν σε ακόμη περισσότερες απολύσεις. Σε συμφωνία με την κυβέρνηση, αλλά και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, προχωρούν σε ένα σχέδιο χτυπήματος στα δικαιώματα των εργαζομένων, κλείνοντας τα σπίτια τους, αφήνοντάς τους χωρίς μισθό και έρμαια στα νύχια των κορακιών για όσους έχουν ένα σπίτι να το βγάλουν στον πλειστηριασμό. Οι τραπεζίτες από παντού θέλουν να αρπάξουν.

Η ίδια η τράπεζα με ανακοίνωσή της προκαλεί. Ομολογεί όμως ότι οι απολύσεις διασφαλίζουν το συμφέρον της τράπεζας, δηλαδή τα κέρδη της. Κοροϊδεύει όταν λέει ότι οι εργαζόμενοί της δουλεύουν σε ένα "αξιοκρατικό περιβάλλον με υπευθυνότητα και διαφάνεια".

Ξεχνάει όμως να πει ότι:

-- Προχώρησε το προηγούμενο διάστημα στις λεγόμενες "εθελούσιες", δηλαδή απολύσεις.

-- Εχει μειώσει το προσωπικό με πάνω από 1.000 απολύσεις.

-- Απαγορεύει τη συνδικαλιστική δράση στα καταστήματα.

-- Είναι έντονη η τρομοκρατία της εργοδοσίας.

-- Εργαζόμενοι που είναι ΑμεΑ τους προτείνει να πάνε από την Αθήνα στο νομό Ηλείας. Σε άλλον εργαζόμενο λέει να πάει στη Σαντορίνη.

Θυμίζουμε ότι η διευθύντρια προσωπικού κ. Μακαριγάκη ήταν αυτή που στο πρόσφατο παρελθόν έβαζε τους εργαζόμενους πωλητές στα σούπερ μάρκετ "Καρφούρ" να φορούν πατίνια (ζητούσε να προσληφθούν εργαζόμενοι που να φορούν rollers). Τώρα θέλει να κάνει πατίνι τη ζωή των εργαζομένων της Πειραιώς, αφού πρώτα έκανε πατίνι τη ζωή των εργαζομένων της "Καρφούρ". Θυμίζουμε επίσης τα καμώματά της στην επιχείρηση ελαιουργίας "Μινέρβα".

Οι στίχοι του λαϊκού τραγουδιού "Για ένα κομμάτι ψωμί, δεν φτάνει μόνο η δουλειά, πρέπει να δώσεις πολλά, θέλουν και την ψυχή σου δικέ μου" ταιριάζουν στην κατάσταση αυτή.

Καλούμε τα συνδικάτα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε όλη τη χώρα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, την άμεση συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων της Πειραιώς.

Να εκφραστεί η αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων σε όλες τις τράπεζες. Γιατί επιδιώκουν να χτυπήσουν και στις άλλες τράπεζες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ