Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάρτη 2020 - αριθ. φύλλου: 13462

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στο υπουργείο Υγείας

Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό για προσλήψεις και όλα τα αναγκαία μέσα στη μάχη με τον κορονοϊό


ΣΕΛ.  6   -   7
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Ανεπαρκή μέτρα στους καταυλισμούς, ενώ ο εγκλωβισμός παραμένει

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες απέναντι στους χιλιάδες κατατρεγμένους και στους κατοίκους των νησιών


ΣΕΛ.  10

Να παρθούν τώρα μέτρα ουσιαστικής στήριξης των εργαζομένων. Οχι ευχολόγια!
  • Τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης για τις απολύσεις και την αρνητική μεταβολή των εργασιακών σχέσεων που έχει ήδη συντελεστεί σε κλάδους. Η αναφορά του υπουργού Εργασίας για την απογοητευτική κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι ομολογία ενοχής.
  • Πραγματικό μέτρο ανακούφισης για τους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους είναι να θεωρηθούν με σαφήνεια άκυρες οι απολύσεις και οι βλαπτικές μεταβολές που έγιναν το μήνα Μάρτη.
  • Τα μέτρα προσωρινής δημοσιονομικής επέκτασης, που αποφάσισε το Γιούρογκρουπ και εξειδικεύονται σε κάθε χώρα, θα φορτωθούν πάλι στις πλάτες των εργαζομένων και των λαών.
  • Τα έκτακτα μέτρα δεν συνιστούν κάποια φιλολαϊκή στροφή. Είναι η αναγκαία κρατική παρέμβαση προς όφελος του κεφαλαίου, που έχουμε δει κι άλλη φορά στο παρελθόν, και που αποτελεί αναμονή μιας νέας κρίσης.

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ευκαιρία...

Ως ευκαιρία για να ξεδιπλωθεί η στρατηγική του κεφαλαίου σε όλα τα επίπεδα αντιμετωπίζουν τα αστικά επιτελεία την πανδημία, εξαπολύοντας ταυτόχρονα ένα προπαγανδιστικό κρεσέντο, με στόχο το λαό, προκειμένου να κάνουν «προετοιμασία εδάφους».

Σε επίπεδο ΕΕ, για παράδειγμα, παρουσιάζουν τη σημερινή κατάσταση ως μια «ευκαιρία» ώστε η ιμπεριαλιστική ένωση να ισχυροποιήσει την ικανότητά της στη «διαχείριση κρίσεων», να θωρακίσει τους οικονομικούς και άλλους μηχανισμούς της.

Διαβλέπουν μέσα στην καταστροφή την ευκαιρία ώστε η ΕΕ να ξαναπάρει «τα πάνω της», να αναδειχτεί ο «ηγετικός ρόλος» της ιμπεριαλιστικής ένωσης στον «δυτικό κόσμο», λόγω και της «πολιτικής απομονωτισμού» και της «απόσυρσης» των ΗΠΑ.

Η πανδημία, λοιπόν, ως μια «ευκαιρία» για να ισχυροποιηθεί και να αναβαθμιστεί η ΕΕ έναντι «φίλων» και «εχθρών», στον ανελέητο ανταγωνισμό που έχει μόνιμα θύματα τους λαούς και τους εργαζόμενους.

Σε ό,τι αφορά το αστικό πολιτικό σύστημα στη χώρα μας, τα ίδια επιτελεία παρουσιάζουν την κατάσταση ως «χρυσή ευκαιρία» για μια «άλλη πολιτική κουλτούρα», ώστε η πολυπόθητη «συναίνεση» να εκφραστεί πιο ανοιχτά, να μείνει ως «παρακαταθήκη» και για την επόμενη μέρα.

Οι εκκλήσεις αυτές δεν αφορούν βέβαια τα αστικά κόμματα - που «ομονοούν» έτσι κι αλλιώς στη στρατηγική του κεφαλαίου - αλλά το λαό. Αυτόν καλούν να συναινέσει στην αντιλαϊκή επίθεση που έχουν δρομολογήσει και στην αξιοποίηση της πανδημίας για νέα σκληρά μέτρα που ήρθαν για να μείνουν. Αυτόν καλούν να βάλει τον πήχη των απαιτήσεών του ακόμα παρακάτω, να συναινέσει στο όνομα του «ρεαλισμού» και της «κοινής προσπάθειας» στη συνέχιση των θυσιών χωρίς τέλος, για να θωρακιστεί και να ανακάμψει η καπιταλιστική κερδοφορία.

Την ίδια ακριβώς στιγμή, η προπαγανδιστική ομοβροντία μιλάει για τη «μεγάλη ευκαιρία» που ανοίγεται, ώστε να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί η αγορά εργασίας, να τρέξουν μια ώρα αρχύτερα οι «αναγκαίες» και «αναπόφευκτες» αλλαγές.

Δεν εννοούν βέβαια την αξιοποίηση των μεγάλων παραγωγικών δυνατοτήτων προς όφελος των εργαζομένων, όπως θα μπορούσε να γίνει στο πλαίσιο μιας εξουσίας και οικονομίας στα χέρια του λαού. Αντίθετα, «σαλπίζουν» γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, σύμφωνα με τα σχέδια που έχει εδώ και καιρό πάνω και κάτω από το τραπέζι το κεφάλαιο για ένταση της εκμετάλλευσης με όλες τις μεθόδους, εκτίναξη της «ευελιξίας» και της δουλειάς - λάστιχο με την αξιοποίηση και της τηλεργασίας, παραπέρα ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, πετσόκομμα σε μισθούς, χτύπημα της συλλογικής οργάνωσης και δράσης.

Αλλά και οι αναλύσεις τους για το πώς θα επηρεαστούν οι κοινωνικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα, από την επικοινωνία έως την ψυχαγωγία, έχουν στο επίκεντρο ακριβώς το πώς θα χτυπηθούν η αλληλεγγύη και η συλλογικότητα, το πώς ακόμα πιο βαθιά θα εντυπωθούν στις λαϊκές συνειδήσεις οι «αξίες» του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, η «ατομική ευθύνη» και το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Κι αν όλα αυτά «κάτι θυμίζουν» από το πολύ πρόσφατο παρελθόν, δεν είναι άλλο από την αντίστοιχη προπαγανδιστική ομοβροντία που συνόδεψε τα μέτρα που πάρθηκαν στην τελευταία καπιταλιστική κρίση, η οποία επίσης λειτούργησε ως «ευκαιρία» για το κεφάλαιο, προκειμένου να φορτώσει στις πλάτες του λαού εκατοντάδες αντιλαϊκά μέτρα, με τα οποία βρίσκεται και σήμερα αντιμέτωπος.

Αλήθεια, τι κοινωνικό και οικονομικό σύστημα είναι αυτό, τι εξουσία που την κάθε είδους καταστροφή - για την οποία παρεμπιπτόντως ευθύνεται - την βλέπει ως ευκαιρία για κέρδη, για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε ανταγωνιστές, για να υποβαθμίζει τις λαϊκές ανάγκες, για να υποτάσσει πιο βαθιά το λαό στα συμφέροντα της μικρής μειοψηφίας της κοινωνίας;

Αν υπάρχει μια ευκαιρία για το λαό, είναι και μέσα από την περίπτωση της πανδημίας να συνειδητοποιήσει τι σάπιο, αντιλαϊκό και αδιόρθωτο είναι το σημερινό καπιταλιστικό σύστημα, πόσο μακριά βρίσκεται από τις ζωτικές, κρίσιμες κοινωνικές - λαϊκές ανάγκες.

Ευκαιρία για να συνειδητοποιήσει ότι μόνο με τη δικιά του πάλη, τη διεκδίκηση και την αλληλεγγύη μπορεί να εξασφαλιστεί η προστασία του από την πανδημία, αλλά και από τα αντεργατικά μέτρα που λαμβάνονται στο όνομά της.

Ευκαιρία λοιπόν για να βγουν ουσιαστικά συμπεράσματα για το ότι οι ανάγκες του, ακόμα και η ίδια του η ζωή, δεν χωράνε στα όρια του σημερινού καπιταλιστικού συστήματος, να οργανωθεί, να συγκεντρώσει δυνάμεις για την αντεπίθεση, με στόχο την ανατροπή του.


ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΠΑΝΟ ΑΠΟ ΚΚΕ ΚΑΙ ΚΝΕ
Δυναμώνουμε παντού τη φωνή μας!

Πανό με το σύνθημα «Στη μάχη των υγειονομικών στηρίζεται η υγεία μας. Στον αγώνα όλου του λαού η Υγεία με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας» ανάρτησε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ έξω από νοσοκομεία. Ανάλογες παρεμβάσεις από ΚΚΕ και ΚΝΕ και σε άλλες περιοχές.


ΣΕΛ.  11


ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε πλήρη εξέλιξη το παζάρι «εφ' όλης της ύλης»

Συνεχίζεται η ένταση στον Εβρο


ΣΕΛ.  17
«ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 10 ΑΤΟΜΩΝ»
Ούτε να το σκεφτούν να φιμώσουν τις διαμαρτυρίες εργαζομένων

Μεγάλα ερωτήματα και προβληματισμούς γεννά το μέτρο που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση


ΣΕΛ.  4


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org