ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάρτη 2020
Σελ. /20
Οι υγειονομικοί δίνουμε τη μάχη μαζί με το λαό

Ανοιχτή επιστολή στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της Δυτικής Μακεδονίας

O επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, υπογράμμισε ότι «ενώ έχουμε δει γοργή κλιμάκωση σε μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, δεν έχουν γίνει ακόμα αρκετά πράγματα στην εξέταση, στην απομόνωση και την ιχνηλάτηση επαφών», πεδία μάλιστα που χαρακτήρισε «ραχοκοκαλιά της αντιμετώπισης» της επιδημίας. «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτήν την πανδημία αν δεν ξέρουμε ποιος έχει προσβληθεί. Εχουμε ένα απλό μήνυμα για όλες τις χώρες: Εξετάστε, εξετάστε, εξετάστε».

Οπως επιβεβαιώνει και η πιο πάνω δήλωση του επικεφαλής του ΠΟΥ, στην επιτακτική ανάγκη να προστατευτεί η υγεία του λαού απέναντι στον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του νέου κορονοϊού υψώνονται μπροστά μας δύο μέτωπα:

-- Από τη μια είναι η ανάγκη της ατομικής υγιεινής και προστασίας (που αναφέρεται συνεχώς), του περιορισμού των μετακινήσεων και του «μένουμε στο σπίτι», που κανείς δεν υποτιμά. Πρέπει να εφαρμοστούν από όλους και να συμμορφωθούμε προς τις συστάσεις των ειδικών.

-- Από την άλλη, όμως, τεκμηριώνεται επιστημονικά πως η μάχη δεν θα κριθεί από την ατομική ευθύνη και απομόνωση, αλλά από την εδώ και τώρα ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Γιατί για να είναι σε θέση οι υγειονομικοί να προσφέρουν τις ανεκτίμητες υπηρεσίες τους, να εξετάσουν, να απομονώσουν και να ιχνηλατήσουν, χρειάζεται από πίσω ένα σύστημα Υγείας που να τους παρέχει τα απαραίτητα εφόδια και τις προϋποθέσεις.

Θύματα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων οι δομές Υγείας και στη Δυτική Μακεδονία

Γιατί όμως πολλά κυβερνητικά στόματα και εκπρόσωποι άλλων αστικών κομμάτων - και όχι μόνο - υπερτονίζουν διαρκώς την ατομική ευθύνη και θίγουν ελάχιστα έως καθόλου τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος Υγείας;

Οφθαλμοφανής η απάντηση. Αυτές οι ελλείψεις ήταν γνωστές και πριν από την εμφάνιση της επιδημίας και δεν προέκυψαν καθόλου τυχαία. Είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής που ακολούθησαν διαχρονικά όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις - μηδεμιάς εξαιρουμένης - και η οποία πολιτική, ακολουθώντας πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ, υποβαθμίζει συνεχώς το δημόσιο σύστημα Υγείας και βάζει λιθαράκια για την πλήρη εμπορευματοποίησή του.

Θύματα αυτής της πολιτικής είναι και οι δομές Υγείας της Δυτικής Μακεδονίας - Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία - που δοκιμάζονται όλα αυτά τα χρόνια από μια διαρκή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, με συνέπεια τις τεράστιες ελλείψεις που παρουσιάζουν σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό.

Η κατάσταση αυτή όμως ήταν γνωστή και πριν την εξάπλωση της επιδημίας. Κι εδώ υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες, τόσο από τους εκάστοτε κυβερνώντες όσο και από τους τοπικούς άρχοντες (Περιφέρεια και δήμοι), αλλά και τους αντίστοιχους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τους, που συντάσσονταν με τις λογικές κόστους - οφέλους στην Υγεία πάντα στο μονόδρομο της εμπορευματοποίησής της. Ηταν οι ίδιοι που καλλιεργούσαν στο λαό της περιοχής μας τη λογική ότι τα αιτήματα για γενναία χρηματοδότηση των δομών Υγείας της περιοχής από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα αιτήματα για προσλήψεις και εξοπλισμό, είναι «μαξιμαλιστικά» και «ανέφικτα».

Γίνεται σήμερα να αφήσουμε ασχολίαστες τις μέχρι πρότινος δηλώσεις ορισμένων ότι στη Δυτική Μακεδονία δεν χρειάζονται τόσα νοσοκομεία και ότι πρέπει να φτιαχτεί «ένα και καλό»; Αλήθεια, τι είδους υπηρεσίες Υγείας θα παρέχει αυτό το «ένα και καλό» νοσοκομείο; Δευτεροβάθμιες ή τριτοβάθμιες; Και με τι όρους; Και πώς θα μπορούσε να ανταποκριθεί αυτό το ένα νοσοκομείο στη σημερινή επείγουσα κατάσταση;

Οι ανάγκες του λαού της Δυτικής Μακεδονίας σε υπηρεσίες Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη πληθυσμιακά κριτήρια και γεωγραφική κατανομή, απαιτούσαν και πριν το ξέσπασμα της επιδημίας - πόσο μάλλον τώρα! - πλήρη στελέχωση όλων των δομών Υγείας της περιοχής με μόνιμο προσωπικό σε όλα τα επίπεδα, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία και των 5 δευτεροβάθμιων νοσοκομείων της περιοχής (Μαμάτσειο, Μποδοσάκειο, ΓΝ Καστοριάς, ΓΝ Γρεβενών και ΓΝ Φλώρινας).

Φτερό στον άνεμο η ατομική ευθύνη αν δεν αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ελλείψεις

Σημειωτέον, η Δυτική Μακεδονία είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας που στερείται τριτοβάθμιου νοσοκομείου, στο όνομα της μικρής χιλιομετρικής απόστασης από τα αντίστοιχα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων.

-- Πώς μεταφραζόταν αυτό πριν το ξέσπασμα της επιδημίας; Με συνεχείς διακομιδές των πιο επιβαρυμένων περιστατικών σε Θεσσαλονίκη ή Γιάννενα, με ό,τι κίνδυνο συνεπαγόταν αυτό για τις ζωές των ασθενών.

-- Πώς μεταφράζεται σήμερα εν μέσω επιδημίας; Με μεταφορά των δειγμάτων των ασθενών που είναι ύποπτοι για COVID-19 λοίμωξη στο εργαστήριο μικροβιολογίας του ΑΠΘ! Εκεί εξετάζονται τα δείγματα των ασθενών, γι' αυτό η διαδικασία είναι επισφαλής και εξαιρετικά χρονοβόρα!

Τι θα γίνει λοιπόν σε μια ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή μας, που έτσι κι αλλιώς ανεβαίνουν με εκθετικό ρυθμό;

Ο νομός Καστοριάς είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η περιοχή του Βοΐου είναι στο κόκκινο, το Μποδοσάκειο - παρότι νοσοκομείο αναφοράς - αντιμετωπίζει τις γνωστές ελλείψεις, το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, τα Γενικά Νοσοκομεία Καστοριάς, Γρεβενών, Φλώρινας και όλες οι δομές ΠΦΥ στενάζουν από ελλείψεις που αποτελούν βόμβα για την Υγεία του λαού!

Μπορεί να αντιμετωπιστεί η έκτακτη σημερινή κατάσταση μόνο με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του κατά τ' άλλα εξαντλημένου υγειονομικού προσωπικού;

Είναι ή δεν είναι φτερό στον άνεμο τα μέτρα ατομικής προστασίας του πληθυσμού και η ατομική ευθύνη, αν δεν αντιμετωπιστούν κατεπειγόντως όλα τα παραπάνω;

Απαιτούνται άμεσα μέτρα

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

-- Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού, ώστε να λειτουργούν με αυξημένη επάρκεια τα ΤΕΠ, οι Εντατικές, Παθολογικές, Παιδιατρικές και Πνευμονολογικές Κλινικές των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας και να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία των μονάδων ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ κ.λπ.), να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και να μη γίνονται χώροι μετάδοσης του ιού.

-- Ειδικά για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι επιτακτική ανάγκη η επαρκής λειτουργία όλων των δομών, διότι η αυτοδιάγνωση και η διάγνωση διά τηλεφώνου αποτελούν όχι απλά ανεπαρκείς αλλά επικίνδυνες λύσεις.

-- Δημιουργία και άλλων ειδικών χώρων απομόνωσης για εξέταση και προδιαλογή των ύποπτων κρουσμάτων εκτός νοσοκομείων. Παραπομπή στο νοσοκομείο μόνο όσων χρήζουν αντίστοιχης νοσηλείας.

-- Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και ιδιωτών γιατρών ώστε να ενταχθούν στον κεντρικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της επιδημίας. Οι διαγνωστικές εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα να γίνονται δωρεάν, χωρίς τη συμμετοχή των ασθενών.

-- Πλήρη εξοπλισμό των δομών Υγείας με τα απαραίτητα υλικά και σύγχρονα μηχανήματα που διευκολύνουν την εξέταση, διάγνωση και αντιμετώπιση των περιστατικών (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και απολυμαντικά υγρά, πλαστικά γυαλιά, ρόμπες μίας χρήσης, μηχανήματα ανίχνευσης του ιού, αναπνευστήρες).

-- Ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης των νοσοκομείων με πρόσθετο προσωπικό. Λήψη άμεσων μέτρων προστασίας για το ήδη υπάρχον.

-- Ενίσχυση των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ με πρόσθετο επιστημονικό προσωπικό, τακτική ενημέρωση και αντιμετώπιση των όποιων κενών παρατηρούνται στα πρωτόκολλά του. Να εξεταστεί άμεσα το αίτημα για στήσιμο μονάδων ΕΟΔΥ ανά νομό, καθώς υπάρχει τεράστια αναμονή στην υπάρχουσα τηλεφωνική γραμμή για τους γιατρούς.

-- Ενίσχυση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο σπίτι» με προσωπικό και μέσα ώστε να συνδράμουν τους ηλικιωμένους και όσους βρίσκονται σε καραντίνα.

-- Μέριμνα για 24ωρη στήριξη από ψυχιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς μέσω τηλεφωνικής γραμμής για όλους τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, με προτεραιότητα στους απομονωμένους και περισσότερο ευάλωτους.

ΥΓ:

Οι υγειονομικοί δίνουμε τη μάχη μαζί με το λαό!

Δε δεχόμαστε όμως τους υποκριτικούς επαίνους όλων όσοι ευθύνονται για τη σημερινή ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Η γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να γιγαντωθεί το επόμενο διάστημα, ώστε να βγούμε όσο το δυνατόν αλώβητοι από την επιδημία, και να συνεχιστεί αύριο σε έναν κοινό αγώνα υγειονομικών και λαϊκών στρωμάτων της περιοχής για υπηρεσίες Υγείας υψηλού επιπέδου, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, με κύρια έμφαση στην πρόληψη.

Ανάγκη δεν είναι ό,τι «αντέχει η οικονομία» της χώρας, αλλά ό,τι συμφέρει τον εργαζόμενο λαό!

Καλή δύναμη σε όλους και όλες.


Χαρά ΛΑΜΠΑΔΑ
Μέλος της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, παιδίατρος στο ΓΝ Κοζάνης, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης


ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΠΑΝΟ ΑΠΟ ΚΚΕ ΚΑΙ ΚΝΕ
Δυναμώνουμε παντού τη φωνή μας!

Κατερίνη
Κατερίνη
«Στη μάχη των υγειονομικών στηρίζεται η υγεία μας. Στον αγώνα όλου του λαού η Υγεία με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας». Πανό με το σύνθημα αυτό ανάρτησε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ έξω από νοσοκομεία, όπως στο ΓΝ «Σωτηρία», στην Αθήνα.

Πανό ανάρτησαν και οι Οργανώσεις Πιερίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε κεντρικά σημεία της Κατερίνης, πιο συγκεκριμένα στο νοσοκομείο και έξω από κεντρικό σούπερ μάρκετ, με το σύνθημα «Και τα καλυμμένα στόματα βγάζουν φωνή - τη δυναμώνουμε!», απαιτώντας μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Πανό έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Ναυπλίου και έξω από το 1ο Γυμνάσιο Αργους «Μπουσολοπούλειο» με το παραπάνω σύνθημα κρέμασαν και οι Οργανώσεις Αργολίδας του Κόμματος και της ΚΝΕ, διατυπώνοντας επίσης αιτήματα όπως «ουσιαστική αναβάθμιση τώρα του δημόσιου τομέα υγείας, επίταξη των υποδομών του ιδιωτικού τομέα».


Αθήνα
Αθήνα

Ναύπλιο
ΝαύπλιοΔιαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org