Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Γενάρη 2018 - αριθ. φύλλου: 12906

ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Προετοιμασία εδάφους για διευθετήσεις σε ευρωΝΑΤΟικό πλαίσιο

Τη σκιαμαχία με επίκεντρο την ονοματολογία συνεχίζουν κυβέρνηση και ΝΔ


ΣΕΛ.  4
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - ΥΠΟΘΕΣΗ 8 ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
Επιβεβαιώνεται η αναβάθμιση των τουρκικών διεκδικήσεων μετά την επίσκεψη Ερντογάν

  • Μπαράζ δηλώσεων και κινήσεων αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων
  • ΚΚΕ: Απαράδεκτη η αίτηση της κυβέρνησης για ακύρωση της παροχής ασύλου σε Τούρκο αξιωματικό

ΣΕΛ.  5

Ποδαρικό με δεσμεύσεις στο κεφάλαιο και «ψαλίδισμα» υποσχέσεων στο λαό

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση τα δίνει όλα για να είναι το 2018 η χρονιά ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου, στόχος στον οποίο συναντιέται με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα

  • Υπόδειξη στο λαό να θεωρεί «περασμένα - ξεχασμένα» όσα έχασε τα χρόνια της κρίσης έκανε, χτες, ο πρωθυπουργός σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ομολογώντας ότι καμία ανάκτηση απωλειών δεν πρόκειται να φέρει η έξοδος από τα μνημόνια. Μάλιστα, τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα που καρατόμησε η κυβέρνηση σε συνέχεια των προηγούμενων, τα χαρακτήρισε «παθογένειες» που πρέπει να ξεχαστούν οριστικά και αμετάκλητα!
  • Την ώρα που εντείνονται οι διεργασίες για τη μορφή που θα έχουν τα μνημόνια της «επόμενης μέρας», ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να τα δώσει όλα ώστε η χρονιά που μόλις ξεκίνησε να σηματοδοτήσει την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, προσθέτοντας ότι αυτό γίνεται «με τις μικρότερες δυνατές απώλειες», την ίδια στιγμή που ο λαός στενάζει από τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΣΕΛ.  7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το δέντρο και το δάσος...

Μπροστά σε δρομολογημένες όπως όλα δείχνουν εξελίξεις, εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την ΠΓΔΜ, έχοντας σταθερά στο επίκεντρο την ονοματολογία. Αν και σε νέους ρόλους, οι πρωταγωνιστές παραμένουν ίδιοι όπως όταν ενέσκηψε το ζήτημα, με το διαμελισμό της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

Τότε ήταν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός που διαμόρφωναν την «εθνική γραμμή» στο θέμα της ΠΓΔΜ, μέσα από τις συμφωνίες τους στις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το 1992, εστιάζοντας στο όνομα της γείτονος χώρας. Τώρα, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο διάδοχος του Συνασπισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ, τσακώνονται για το ποιος ευθύνεται που το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα 26 χρόνια μετά, αναπαράγοντας όπως και τότε την ονοματολογία.

Οπως τότε, έτσι και τώρα, κρύβουν επιμελώς τους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τα Βαλκάνια. Σχεδιασμούς που τότε οδήγησαν στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ενώ σήμερα αφορούν ένα νέο γύρο ξαναμοιράσματος σφαιρών επιρροής, σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία.

Τότε, οι ελληνικές κυβερνήσεις, για λογαριασμό της αστικής τάξης, εκπλήρωναν το δικό τους ρόλο στην προώθηση αυτών των επικίνδυνων σχεδιασμών, ενώ (και) σήμερα, υπηρετώντας τα ίδια συμφέροντα, υποστηριχτές και πάλι της ένταξης των κρατών της Βαλκανικής στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, οι αστικές δυνάμεις αποτελούν δραστήριο τμήμα υλοποίησης των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων.

Αλλωστε, ο στόχος της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων συνδέεται άμεσα με το «όραμα» της ελληνικής αστικής τάξης και των κομμάτων της για ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο.

Τον ίδιο στόχο, αυτόν της αναβάθμισης του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, ως της μοναδικής έως τότε χώρας - μέλους της ΕΟΚ και του ΝΑΤΟ, υπηρετούσε και η αποδοχή του διαμελισμού της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, τον οποίο η Γερμανία χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» της εξωτερικής της πολιτικής, ενώ ΗΠΑ και ΝΑΤΟ συμμετείχαν ενεργά.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και «Συνασπισμός» συντάσσονταν πλήρως με αυτά τα σχέδια, υπηρετώντας τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου, που τα επόμενα χρόνια αναδείχτηκε σε οικονομικό «παίχτη» στα Βαλκάνια, παρά τις διαφορές που παρέμεναν για το όνομα των Σκοπίων.

Θυμίζουμε ότι η ΝΔ, ως κυβέρνηση, έπαιξε ρόλο στο διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας και ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Α. Σαμαράς, συνυπέγραψε την απόφαση των ομολόγων του για αναγνώριση της Βοσνίας και της Κροατίας, στις 16 Δεκέμβρη 1991, που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, κατήγγειλε στα λόγια την απόφαση της ΕΟΚ, βρίσκοντας «ελλειμματικό» το γεγονός ότι δεν συνοδεύτηκε από εγγυήσεις ως προς τη μελλοντική ονομασία των Σκοπίων! Λίγες μέρες νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε συμφωνήσει στην αναγνώριση της Βοσνίας και της Κροατίας, στη συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες!

Αλλά και ο τότε «Συνασπισμός» κατάπιε αμάσητη την ΕΟΚική απόφαση για διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και το μόνο που βρήκε να ψελλίσει, ήταν ότι «είναι θετικές και αξιοποιήσιμες» οι προϋποθέσεις που έθεσε η ΕΟΚ για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ.

Μπροστά στον ορυμαγδό της ονοματολογίας που αναζωπυρώνεται, λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και συγκαλύπτει τις επικίνδυνες εξελίξεις που κυοφορούνται στα Βαλκάνια, χρειάζεται να αποκαλυφθούν οι υπηρεσίες που πρόσφεραν διαχρονικά όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ, στην εμπέδωση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή.

Μόνο το ΚΚΕ αποκάλυψε από την πρώτη στιγμή τις πραγματικές ιμπεριαλιστικές στοχεύσεις και τους κινδύνους που έκρυβε ο διαμελισμός της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, καλώντας το λαό να αντιταχθεί σθεναρά. Μόνο το ΚΚΕ κατήγγειλε την έξαρση του εθνικισμού, με τη σκόπιμη εμμονή όλων των άλλων κομμάτων στην ονοματολογία.

Ειδικά για το όνομα των Σκοπίων, το ΚΚΕ παραμένει σταθερό στη θέση πως από τη στιγμή που διεξάγεται διαπραγμάτευση για «κοινώς αποδεκτή λύση», κάθε λύση στην οποία περιλαμβάνεται το όνομα «Μακεδονία» ή όποια παράγωγά του, θα πρέπει ρητά να ορίζεται μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός. Επίσης, να μπει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα, να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δύο χωρών.

Σήμερα, τα Βαλκάνια βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο επικίνδυνων σχεδίων και ανταγωνισμών, στους οποίους η Ελλάδα διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο. Από αυτήν τη σκοπιά πρέπει ο λαός να κρίνει τις εξελίξεις και τη στάση όλων των κομμάτων και, προπάντων, να βρίσκεται σε επαγρύπνηση.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Πρωτοβουλίες αγώνα και απεργιακές αποφάσεις ενάντια στο νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο

Με κινητοποιήσεις, αγωνιστικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις για απεργία τη μέρα ψήφισης των νέων αντεργατικών μέτρων ετοιμάζονται Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία να «υποδεχθούν» το πολυνομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες, στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του οποίου περιλαμβάνεται και η επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα.


ΣΕΛ.  9


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το 2018 να γίνει χρονιά πραγματικής ανάτασης του λαϊκού κινήματος

Ευχές του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τον καινούργιο χρόνο


ΣΕΛ.  3
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τελική «έφοδος» για να πιάσουν όλες οι Οργανώσεις το πλάνο τους

ΣΕΛ.  6
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Εξωραΐζει τη δύσκολη καθημερινότητα των φαντάρων

ΣΕΛ.  8
ΙΣΡΑΗΛ
Σκληραίνει την κατοχική βία κατά των Παλαιστινίων

ΣΕΛ.  20
ΙΡΑΝ
Ανοιχτή παρέμβαση ΗΠΑ με αφορμή τις διαδηλώσεις

ΣΕΛ.  17

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ