ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Σκληραίνει την κατοχική βία κατά των Παλαιστινίων
  • Νέα επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας
  • Απαγγελία 12 κατηγοριών σε 16χρονη που αντιστέκεται μαζί με το λαό της

Η 16χρονη Παλαιστίνια αντιμετωπίζει με θάρρος τις διώξεις του ισραηλινού κράτους

Copyright 2018 The Associated

Η 16χρονη Παλαιστίνια αντιμετωπίζει με θάρρος τις διώξεις του ισραηλινού κράτους
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Νέα επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσαν χτες ξημερώματα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη με αφορμή την εκτόξευση ρουκέτας από παλαιστινιακή περιοχή. Τα ισραηλινά βομβαρδιστικά προκάλεσαν κυρίως υλικές ζημιές σε κτιριακό συγκρότημα που φέρεται πως ανήκε στην ισλαμική οργάνωση «Χαμάς» στη νότια περιοχή Χαν Γιούνες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις «θεωρούν τη "Χαμάς" μοναδική υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας». Ωστόσο, χτες, η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» διαπίστωσε πως στη Λωρίδα της Γάζας «χτυπά η ωρολογιακή βόμβα» της επόμενης σύγκρουσης με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις και πως Αιγύπτιοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν Ισραηλινούς ομολόγους τους να μην κλιμακώσουν την ένταση με τη «Χαμάς» γιατί η περαιτέρω όξυνση θα αποτρέψει την Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει τον έλεγχο της κατάστασης ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, που έως σήμερα διατηρεί η ισλαμική οργάνωση.

Αυτά ενώ δεν έχει κατασιγάσει ούτε στο ελάχιστο η έντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής απέναντι στην πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να κηρύξει την Ιερουσαλήμ «πρωτεύουσα» του Ισραήλ.

Προχτές, ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος στις ΗΠΑ, Χουσάμ Ζόμλοτ, μετέβη στη Ραμάλα για διαβουλεύσεις με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, και του δόθηκε η εντολή να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον. Η συνάντηση έγινε μετά τη νέα προειδοποίηση του Προέδρου Αμπάς πως δεν θα αποδεχθεί κανένα αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο. Η εξέλιξη προκάλεσε νέα αναβολή της επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, σε Αίγυπτο και Ισραήλ, που ανακοινώθηκε πως θα γίνει εντός του μηνός αντί για τις 5/1.

Ακολούθως, η παλαιστινιακή ηγεσία καταδίκασε ψήφισμα της Κεντρικής Επιτροπής του ισραηλινού δεξιού κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, που ζήτησε την προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης στο Ισραήλ. Επέκρινε τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι το ψήφισμα «δεν θα μπορούσε να περάσει χωρίς την πλήρη υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης».

Επίσης χτες, το ισραηλινό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τροπολογία που καθιστά δυσκολότερη την παραχώρηση τμημάτων της Ιερουσαλήμ σε μελλοντική «ειρηνευτική» συμφωνία με τους Παλαιστίνιους.

Κατηγορίες σε βάρος της 16χρονης Ταμίμι

Μέσα σε όλα αυτά, αίσθηση προκαλεί διεθνώς η απόφαση εισαγγελέα ισραηλινού στρατοδικείου να απαγγείλει 12 (!) κατηγορίες σε βάρος της 16χρονης Παλαιστίνιας Αχεντ Ταμίμι επειδή διαπληκτίστηκε με Ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Οχθη, ενώ προηγουμένως οι κατοχικές δυνάμεις είχαν πυροβολήσει 14χρονο ξάδελφό της και είχαν εισβάλει στο σπίτι της!

Η 16χρονη Ταμίμι έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια, πριν καν μπει στην εφηβεία, καθώς από μικρή δεν δίσταζε να έρθει σε σύγκρουση με πάνοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει τη δίωξη της 16χρονης Παλαιστίνιας

«Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ καταγγέλλει το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο, το οποίο για μια ακόμα φορά δείχνει το βάρβαρο πρόσωπό του συλλαμβάνοντας και φυλακίζοντας νέα παιδιά μόνο και μόνο επειδή υπερασπίζονται τα σπίτια τους.

Η σύλληψη και η απαγγελία 12 κατηγοριών κατά της 16χρονης Παλαιστίνιας Αχεντ Ταμίμι, από ισραηλινό στρατοδικείο, είναι ξεγύμνωμα όλων όσοι μαζί με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ μιλούν για "δημοκρατία και ελευθερία", που επιβάλλουν το "δίκιο" τους με στρατοδικεία, φυλακίσεις και δολοφονίες νέων παιδιών. Είναι ξεγύμνωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που μιλά για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και οικοδομεί σχέσεις με κράτη - δολοφόνους όπως το κράτος του Ισραήλ, που φυλακίζει και δολοφονεί μικρά παιδιά, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει να μην αναγνωρίζει το Παλαιστινιακό κράτος.

Η φυλάκιση της 16χρονης Παλαιστίνιας είναι επίθεση ενάντια σε κάθε νέο που αγωνίζεται για το δικαίωμά του στη μόρφωση, στη δουλειά. Είναι επίθεση στο δικαίωμα κάθε νέου να ζει στον τόπο του, χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού για να ζήσουν τα παιδιά του ελεύθερα, στο δικό τους κράτος, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, είναι αγώνας και των νέων εργαζομένων της Ελλάδας.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα παιδιά της Παλαιστίνης που αγωνίζονται ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση της 16χρονης και της οικογένειάς της. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, από τις 8 έως τις 10 Γενάρη, στο φόντο διαφόρων διεργασιών εντός της Ευρώπης αλλά και διεθνώς. Ενδεικτικές είναι αναλύσεις Γάλλων αστών σύμφωνα με τις οποίες η Γαλλία θα μπορούσε να αναδειχθεί η «σημαντικότερη» ευρωπαϊκή δύναμη, δεδομένων των «φιλοδοξιών» και του νεαρού Προέδρου της, αλλά και των «ευκαιριών» που διαμορφώνονται για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Μεγαλύτερη «αποφασιστικότητα» του αφγανικού στρατού κατά των Ταλιμπάν ζήτησε ο Τζόζεφ Βότελ, υψηλόβαθμος στρατηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» σε Αφγανιστάν και όλη την Κεντρική Ασία εξελίσσεται σε ένα ακόμα πεδίο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

ΚΑΪΡΟ.-- Ενοπλος κουκουλοφόρος σκότωσε την Πρωτοχρονιά δύο Χριστιανούς σε κατάστημα οινοπνευματωδών ποτών που διατηρούσαν στο νότιο Κάιρο. Η επίθεση αυτή σημειώθηκε λίγες μόλις μέρες μετά από εκείνη σε μια κοπτική εκκλησία και σε κατάστημα Χριστιανών στα νότια του Καΐρου, με αποτέλεσμα το θάνατο 10 ατόμων.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τουλάχιστον 14 άνθρωποι, που επέστρεφαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα από λειτουργία στο Πορτ Χάρκορτ της νότιας Νιγηρίας, δολοφονήθηκαν από ένοπλους τζιχαντιστές της «Μπόκο Χαράμ». Αλλοι 12 τραυματίστηκαν στην ίδια επίθεση. Το Σάββατο τζιχαντιστές της ίδιας οργάνωσης δολοφόνησαν 25 ξυλοκόπους στη διάρκεια επίθεσης σε χωριό στην Πολιτεία Μπορν.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Συνεχιζόταν μέχρι χτες το κύμα πολικού ψύχους, με θερμοκρασίες κάτω των 36 βαθμών Κελσίου, που πλήττει από τα τέλη Δεκέμβρη τις μεσοδυτικές και βορειοανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων, εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα, προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες και στην ηλεκτροδότηση ορισμένων περιοχών.

ΝΙΟΥ ΤΖΕΡΣΙ.-- Ενας 16χρονος σκότωσε τους γονείς του, την αδελφή του και μια ηλικιωμένη οικογενειακή φίλη, πυροβολώντας τους με ημιαυτόματο τουφέκι λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς, στο Λονγκ Μπραντς του Νιου Τζέρσι. Ο έφηβος παραδόθηκε στην αστυνομία χωρίς να προβάλει αντίσταση, αλλά και χωρίς να αποκαλύψει άμεσα τα κίνητρά του.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αμεση απελευθέρωση της Αχεντ Ταμίμι και όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

Αμεση απελευθέρωση της Αχεντ Ταμίμι και όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων ζητά το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με ανακοίνωσή του, στην οποία σημειώνει:

«Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντας επί της ουσίας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, έδωσε "αέρα στα πανιά" της καταστολής του ισραηλινού κράτους. Οι δίκαιες αντιδράσεις του παλαιστινιακού λαού αντιμετωπίζονται για ακόμη μια φορά με βαρβαρότητα, δολοφονίες διαδηλωτών, συλλήψεις και διωγμούς.

Οι δυνάμεις καταστολής του Ισραήλ δε διστάζουν να τα βάλουν ακόμα και με παιδιά και έφηβους, όπως η 16χρονη Αχεντ Ταμίμι, που συνέλαβαν μέσα στο σπίτι της με την κατηγορία της αντίστασης κατά των αρχών, ενώ στη συνέχεια της απήγγειλαν 12 κατηγορίες για τη δράση της ενάντια στην κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από τον ισραηλινό στρατό. Η Αχεντ Ταμίμι είναι μία από τους χιλιάδες νέους της Παλαιστίνης που παλικαρίσια παλεύουν ενάντια στη βαρβαρότητα του ισραηλινού κράτους για το αυτονόητο, δηλαδή για το δικαίωμά τους να ζουν στη δική τους πατρίδα, χωρίς ξένους δυνάστες.

Ο αγώνας που διεξάγεται στη χώρα μας ενάντια στην αδικία, στη φτώχεια, στην καταπίεση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, είναι αγώνας διεθνιστικός, αγώνας που έχει ως συστατικό του στοιχείο την αλληλεγγύη στον αγώνα των λαών ενάντια στην αδικία και την καταπίεση, όπου Γης.

Καλούμε κάθε νέο της πατρίδας μας να καταδικάσει το συνεχιζόμενο έγκλημα κατά του Παλαιστινιακού λαού και να καταγγείλει τη νέα ένταση της βαρβαρότητας. Ιδιαίτερα καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς των νέων στη χώρα μας, τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, τα μαθητικά συμβούλια, τις επιτροπές νέων εργαζομένων και ανέργων, τους συλλόγους σπουδαστών ΔΙΕΚ κ.ά. να πάρουν αποφάσεις καταδίκης του συνεχιζόμενου εγκλήματος, να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωση της Αχεντ Ταμίμι και όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων, να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 40%

Με νέο Προεδρικό Διάταγμα ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι αυξάνεται ο κατώτερος μισθός κατά 40%, κάτι που θα οδηγήσει και στην αύξηση των συντάξεων αλλά και των κουπονιών σίτισης. Το μέτρο αυτό ανακοινώνεται ότι παίρνεται για να αντιμετωπιστούν ο οικονομικός πόλεμος που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα και ο υπέρμετρος πληθωρισμός, ο οποίος επίσης αποδίδεται από την κυβέρνηση στη χειραγώγηση των τιμών από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Πρόκειται για την έκτη αύξηση σε διάστημα ενός χρόνου με την οποία επιχειρείται να αντιμετωπιστεί η γενικότερη επιδείνωση της ζωής των λαϊκών ανθρώπων, που όμως δεν προέρχεται μόνο από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και τις κινήσεις σαμποτάζ, οι οποίες αναμφισβήτητα αποτελούν υπαρκτή κατάσταση, αλλά και από τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του καπιταλισμού. Στη Βενεζουέλα παρά τις διακηρύξεις την πραγματική οικονομική εξουσία εξακολουθούν να έχουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, ελέγχοντας κρίσιμους παραγωγικούς τομείς, με εξαίρεση τον κρατικό ενεργειακό τομέα, που κι αυτός όμως λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ