Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 2004 - αριθ. φύλλου: 8854

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Θύελλα αντιδράσεων για την προκλητική πρόταση του ΣΕΒ

Θύελλα αντιδράσεων από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα προκάλεσε η επαίσχυντη πρόταση των εργοδοτών, σχετικά με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2004. Κάλεσμα στα σωματεία και τους εργαζόμενους, να δώσουν δυναμική και αγωνιστική απάντηση, με τη μαζική συμμετοχή τους στον ταξικό και αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς με το ΠΑΜΕ


ΣΧΕΔΙΑ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ ΗΠΑ - ΕΕ
ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΠΙΕΣΕΩΝ από Αμερικανοβρετανούς

Με δόλωμα «εγγυήσεις χωρίς αντίκρισμα» και στόχο την κάμψη της αντίθεσης του κυπριακού λαού στο «σχέδιο Ανάν»

Κλιμακώνεται η αμερικανοβρετανική κυρίως απροκάλυπτη παρέμβαση με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και ενέργειες, προκειμένου να μην εκφραστεί ελεύθερα ο κυπριακός λαός στα δημοψηφίσματα της 24ης του Απρίλη. Το αμερικανοβρετανικό σχέδιο που προωθείται στον ΟΗΕ αποβλέπει στην έκδοση ψηφίσματος από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο όμως θα ρίχνει «στάχτη στα μάτια» των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων περί «εγγυήσεων», που δε θα έχουν, ούτως ή άλλως, κανένα πραγματικό πρακτικό αντίκρισμα και εχέγγυο. Ο μοναδικός στόχος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι η κάμψη της αντίστασης και της στάσης της συντριπτικά μεγάλης πλειοψηφίας του κυπριακού λαού, των κομμάτων και παραγόντων που έχουν ταχθεί κατά του «σχεδίου Ανάν» και εκφράζουν μεγάλες ανησυχίες. Στα αμερικανοβρετανικά σχέδια φαίνεται ότι αντιδρούν τα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως η Γερμανία, η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία. Στο μεταξύ, εντατικά συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη συγκέντρωση συμπαράστασης στον κυπριακό λαό, που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Αθήνας, Πειραιά, Αττικής στα Προπύλαια, τη Δευτέρα, στις 8 το βράδυ.


Associated Press

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις και η πολιορκία

Υπό τον ήχο ισχυρότατων εκρήξεων και σφοδρών συγκρούσεων, συνεχίστηκαν και χτες σε Φαλούτζα και Νατζάφ οι διαπραγματεύσεις, σε μια προσπάθεια αποτροπής μιας μεγαλύτερης αιματοχυσίας. Οι θρησκευτικές ηγεσίες, τόσο των σουνιτών, όσο και των σιιτών προειδοποίησαν, για μια ακόμη φορά, τις κατοχικές δυνάμεις να μην αποτολμήσουν να περάσουν «την κόκκινη γραμμή» της εισβολής, τονίζοντας ότι «ο ιρακινός λαός έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του με το αιματοκύλισμα». Οσο για τον ίδιο τον Μουκτάντα Σαντρ, χαρακτήρισε «άχρηστους τους συμβιβασμούς» και κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα κατά της κατοχής (φωτο από τις μάχες στη Φαλούτζα).


ΣΕΛ.  16   -   17


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ελιγμοί μετά το αμερικανικό «πράσινο φως»

Στα τέλη του μήνα συνεδριάζει το διαμεσολαβητικό Κουαρτέτο μετά από πιεστικό αίτημα των Παλαιστινίων, ενώ ο Σαρόν επέστρεψε από την Ουάσιγκτον με «μια από τις σημαντικότερες διπλωματικές επιτυχίες του Ισραήλ»


ΣΕΛ.  15
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ
Αλλοθι για σκληρότερη λιτότητα

Η κυβέρνηση ζήτησε τη διεξαγωγή προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για την οικονομία, όπου θα κάνει λόγο για σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα, προετοιμάζοντας παραπέρα το έδαφος για νέα μέτρα λιτότητας


ΣΕΛ.  21

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ