ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πανηγυρίζει ο Σαρόν, πιέζουν οι Παλαιστίνιοι

Ακόμα με τις πέτρες τα παιδιά της Παλαιστίνης...

Associated Press

Ακόμα με τις πέτρες τα παιδιά της Παλαιστίνης...
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Για «μία από τις σημαντικότερες διπλωματικές πρωτοβουλίες του Ισραήλ προς τις ΗΠΑ που στέφθηκαν με επιτυχία», μιλούσαν, χθες, στενοί συνεργάτες του Αριέλ Σαρόν, που τον συνόδευσαν στην Ουάσιγκτον.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι η επιτυχία γίνεται ακόμη σημαντικότερη, αν διανοηθεί κανείς ότι ικανοποιούνται οι βασικοί στόχοι της ισραηλινής ηγεσίας: Να μην επιστρέψουν οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, να μην είναι δεδομένο ότι μπορεί να υπάρξει επιστροφή στα προ του 1967 σύνορα και να μην αμφισβητείται το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Μάλιστα, ο Αριέλ Σαρόν φέρεται να πίεσε και να πέτυχε να λάβει γραπτό κείμενο, «που θέτει το πλαίσιο μιας συνολικής και μόνιμης διευθέτησης με τους Παλαιστινίους, όπως επιθυμούμε», το οποίο φέρει την υπογραφή του Αμερικανού Προέδρου.

Χθες, για πρώτη φορά, τα βασικά σημεία του πολυσυζητημένου «σχεδίου μονομερούς απεμπλοκής», που έχει απεργαστεί ο Σαρόν, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, 3 είναι οι βασικοί άξονες: Η ολική αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, η εκκένωση μέρους των εποικισμών της Δ. Οχθης και η ολοκλήρωση του διαχωριστικού τείχους. Επίσης, προβλέπεται το σχέδιο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2005.

Ο ισραηλινός στρατός αποχωρώντας σχεδιάζει να μην καταστρέψει τα σπίτια των εποικισμών, ενώ αναμένεται να δηλώσει ότι «νίπτει τας χείρας του» για τα τεκταινόμενα στις περιοχές από όπου αποχώρησε. Παρ' όλα αυτά, θα διατηρήσει τον έλεγχο των επίγειων και θαλάσσιων συνόρων της Γάζας, καθώς και του εναέριου χώρου, ενώ επιδιώκει να επεκτείνει τη συνοριακή γραμμή ανάμεσα στην Αίγυπτο και στη Γάζα, που, μέχρι σήμερα, έχει προκαλέσει την κατεδάφιση 600 παλαιστινιακών σπιτιών.

Το περιεχόμενο του σχεδίου εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει στα ισραηλινά ΜΜΕ τις επόμενες μέρες, καθώς ο Αριέλ Σαρόν θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των ψήφων των μελών του κόμματός του, Λικούντ. Το εσωτερικό δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μάη.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Κατεπείγουσα διπλωματική εκστρατεία άρχισε, χθες, η Π. Αρχή, αποστέλλοντας, κατ' αρχάς, επιστολές σε δεκάδες κυβερνήσεις με στόχο να εκμαιεύσει την καταδίκη τους για την υποστήριξη που παρείχε στα σχέδια Σαρόν ο Λευκός Οίκος, καταπατώντας ακόμη και αυτόν το μεροληπτικό «οδικό χάρτη». Ο Γιάσερ Αραφάτ συναντήθηκε, χθες, με τον πρωθυπουργό Αχμάντ Κορέι και τον διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ, ο οποίος κατήγγειλε ως απαράδεκτη «την επιβολή μιας αδιανόητης λύσης». Ο Κορέι, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι «ζητήματα τελικού καθεστώτος δεν μπορούν να επιλυθούν παρά μόνο μέσω διαπραγματεύσεων».

Χθες, ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ, Ναμπίλ Σάαθ, βρέθηκε στη Μόσχα και συνάντησε τον Ρώσο ομόλογό του. Στη συνέχεια, ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι η Μόσχα υποστηρίζει το παλαιστινιακό αίτημα για «επείγουσα σύγκληση του Κουαρτέτου». Ο Γερμανός ΥΠΕΞ συναντιόταν με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο και δήλωνε ότι «είναι αναγκαία η ανάληψη σαφώς ενεργότερου ρόλου από την ΕΕ», ενώ ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ, προεδρεύων της ΕΕ, εκτιμούσε ότι «το Ισραήλ θα ήταν καλό να κάνει ειρήνη με τους εχθρούς και όχι με τους φίλους του, όπως οι ΗΠΑ». Αργά το βράδυ, ο Χαβιέ Σολάνα ανακοίνωνε ότι το κουαρτέτο θα συνεδριάσει, στο Βερολίνο, εκτάκτως, στις 28 Απρίλη.

Στο μεταξύ, έξω από τη Ραμάλα, στη Μπεϊτούνια, σημειώθηκαν, χθες, σκληρές συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων που διαδήλωναν κατά του τείχους και Ισραηλινών στρατιωτών. Ενας 15χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Ο Θαπατέρο ανέλαβε την πρωθυπουργία

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ψήφο εμπιστοσύνης από το Ισπανικό Κοινοβούλιο έλαβε χτες ο νικητής των εκλογών του Μάρτη Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Υπέρ της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών ψήφισαν 183 βουλευτές, 143 την καταψήφισαν και 19 απείχαν. Οι Σοσιαλιστές είχαν στην ουσία εξασφαλίσει την πολυπόθητη πλειοψηφία (176 έδρες) από την Πέμπτη, όταν τόσο η Ενωμένη Αριστερά (IU) όσο και η Καταλανική Ρεπουμπλικανική Αριστερά (ERC) ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους.

Στις προγραμματικές του δηλώσεις ο Θαπατέρο επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι οι Ισπανοί στρατιώτες θα επιστρέψουν από το Ιράκ τον Ιούνιο, στην περίπτωση που ο ΟΗΕ δεν αναλάβει τον έλεγχο της χώρας. Παράλληλα, έκανε σαφές ότι η κυβέρνησή του θα συμβάλει στην προσπάθεια επίτευξης μιας συμφωνίας για το ευρωπαϊκό σχέδιο Συντάγματος, διαδικασία που ελπίζει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Πάντως, από τις γενικόλογες αναφορές του για την οικονομία έγινε φανερό ότι θα ακολουθήσει πολιτική λιτότητας.

Νέες συλλήψεις, αλλά και απελευθερώσεις

Τρία ακόμη άτομα, ένας Μαροκινός, ένας Σαουδάραβας και ένας Αιγύπτιος, συνελήφθησαν την Πέμπτη το βράδυ στην περιοχή της Μαδρίτης στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις της 11ης Μάρτη. Παράλληλα, οι ισπανικές αρχές απελευθέρωσαν χτες έξι Μαροκινούς που κρατούνταν σε σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις. Ολοι οι κρατούμενοι είχαν δηλώσει αθώοι. Πλέον, προφυλακισμένα παραμένουν 18 άτομα.

ΙΤΑΛΙΑ
Αγνοείται η τύχη δεκάδων μεταναστών

ΡΩΜΗ.- Μικρό σκάφος που μετέφερε περίπου 90 μετανάστες αγνοείται από το βράδυ της Πέμπτης στα νότια της Σικελίας, ανακοίνωσαν χτες οι ιταλικές αρχές.

Δύο στρατιωτικά αεροπλάνα, ένα ιταλικό και ένα αμερικανικό, μία ιταλική κορβέτα, μία γερμανική φρεγάτα και ένα περιπολικό σκάφος από το νησάκι της Λαμπεντούσα (νότια της Σικελίας) συμμετείχαν χτες στις έρευνες για τον εντοπισμό του πλοίου, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. «Είναι πολύ απίθανο να επιβίωσε κανείς», δήλωσε Μαλτέζος αξιωματούχος στο BBC.

Οι ιταλικές αρχές κινητοποιήθηκαν την Πέμπτη, ύστερα από τηλεφώνημα υπηκόου της Ερυθραίας, που διαμένει στο Μπέργκαμο, ο οποίος επικοινώνησε με ένα μέλος της οικογένειάς του, που βρισκόταν στο πλοιάριο.

ΙΤΑΛΙΑ
Απουσία Μπερλουσκόνι από την επανέναρξη της δίκης του

ΜΙΛΑΝΟ.--

Χωρίς την παρουσία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι πραγματοποιήθηκε χτες η επανέναρξη των εργασιών της δίκης κατά του Ιταλού πρωθυπουργού στο Μιλάνο. Ο διαπλεκόμενος μεγιστάνας κατηγορείται για τη δωροδοκία δικαστών στη δεκαετία του '80 κατά την εξαγορά της κρατικής εταιρίας παρασκευής τροφίμων SME.

Η δίκη είχε διακοπεί πέρυσι τον Ιούνη, όταν η κυβέρνηση υπερψήφισε νόμο που εξασφάλιζε ασυλία στον πρωθυπουργό. Ωστόσο πριν από τρεις μήνες το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε αντι-συνταγματική τη διάταξη.

Ο δικηγόρος του Μπερλουσκόνι, Νικόλο Γκεντίνι, δικαιολόγησε την απουσία του αφεντικού του λέγοντας ότι επρόκειτο για «μια τεχνική συνεδρία που δεν απαιτεί την παρουσία του». Παράλληλα έκανε σαφές ότι θα επιδιώξει την αναβολή της δίκης στα μέσα Μάηυ εξαιτίας των επερχόμενων Ευρωεκλογών.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του δικαστηρίου Φραντσέσκο Καστελάνο σε συνέντευξη του το 2002 στην εφημερίδα «Ιλ Τζορνάλε» (ιδιοκτησίας Μπερλουσκόνι) είχε χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη δίκη «μη φυσική». Χτες οι δικηγόροι της Εισαγγελίας κατέθεσαν αίτηση εξαίρεσής του, η οποία απορρίφθηκε.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ