ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 2004
Σελ. /32
Μικρός λαός και πολεμά...

Ολοι όσοι μιλούσαν για τον κυρίαρχο ρόλο του κυπριακού λαού και των δημοψηφισμάτων, σήμερα φωνάζουν και απειλούν, ότι ένας δρόμος μόνον υπάρχει, αυτός της υποταγής...

Του Διογένη Καμένου από την «Ελευθεροτυπία»
Του Διογένη Καμένου από την «Ελευθεροτυπία»
Κλιμακώνονται οι ωμοί εκβιασμοί και οι ασφυκτικές πιέσεις στον κυπριακό λαό, καθώς πλησιάζει η μέρα των κρίσιμων ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων, της 24ης Απρίλη. Το χορό της επιχείρησης επιβολής του διαβόητου «σχεδίου Ανάν» σέρνουν οι ΗΠΑ κι από κοντά η Μεγάλη Βρετανία και η ΕΕ. Με άλλα λόγια, όλοι όσοι φέρουν βαρύτατες και σοβαρότατες ευθύνες για τα τριάντα χρόνια της βασανιστικής μέχρι σήμερα πορείας της Κύπρου. Αυτοί, που οργάνωσαν και καθοδήγησαν την επιβολή της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα και «έσπρωξαν» στο προδοτικό πραξικόπημά της στην Κύπρο. Αυτοί, που έκλεισαν τα μάτια στην τουρκική εισβολή, την κατάλυση της ανεξαρτησίας ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ. Αυτοί, που ένιπταν τας χείρας τους, ως άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι, όταν η Αγκυρα έγραφε στα παλιά της παπούτσια τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες του για την επίλυση του Κυπριακού.

Το ρόλο του εγχώριου, πρώτου βοηθού των παραπάνω παίρνει... επάξια ο Γιώργος Παπανδρέου και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Μονόδρομος είναι το «ναι» κραυγάζουν προς κάθε κατεύθυνση, κάνοντας φανερές τις βαθύτερες λογικές τους και αποκαλύπτοντας - εμμέσως πλην σαφώς - τις εγκληματικές ευθύνες, αλλά και τις δεσμεύσεις τους, από τα όσα έχουν προηγηθεί και οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα.

Από κοντά και η ηγεσία του ΣΥΝ. Το «φύλο συκής» της πρότασης για αναβολή των δημοψηφισμάτων δεν μπορεί να κρύψει το «ναι» στο «σχέδιο Ανάν», τον αδιέξοδο εγκλωβισμό της στη λογική του «ευρωμονοδρόμου».

Και τέλος η κυβέρνηση. Σαφές ήταν το προχτεσινό «ναι» του Κ. Καραμανλή. Εξίσου σαφείς, όμως, ήταν και οι αντιφάσεις στην πρωθυπουργική τοποθέτηση. Επιτυχής προσπάθεια ισορροπίας, είπαν ορισμένοι. Κραυγαλέα απόδειξη της μεγάλης αντίθεσης, που υπάρχει στο συγκεκριμένο ζήτημα, μεταξύ των κυρίαρχων δυνάμεων και της λαϊκής θέλησης, θα λέγαμε εμείς.


ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ...

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΒΟΗΘΟΣ: «Χαίρομαι σήμερα, που φαίνεται πια, έστω και καθυστερημένα, να διατυπώνεται μια ευρύτερη συναίνεση, μια ισχυρή πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων υπέρ της θετικής προσέγγισης του Σχεδίου Ανάν. Αυτό βεβαίως ύστερα από τη δική μας καθαρή θέση» (από τις δηλώσεις Γ. Παπανδρέου - Πολλές εφημερίδες).

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΒΟΗΘΟΣ: «Ο κ. Κωνσταντόπουλος τάχθηκε υπέρ του "ναι" στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, αφού όπως δήλωσε "το "Οχι" των δύο κοινοτήτων σημαίνει μη λύση, το "Ναι" των δύο κοινοτήτων σημαίνει λύση, το "Ναι" των Τουρκοκυπρίων και το "Οχι" των Ελληνοκυπρίων σημαίνει μη λύση"» («Το Βήμα» - ρεπορτάζ για τις θέσεις του προέδρου του ΣΥΝ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών).

Ο «ΙΣΟΡΡΟΠΙΣΤΗΣ»: «Η δε θέση του (σ.σ. του Κ. Καραμανλή) υπήρξε καθαρή όχι μόνον στο συμπέρασμά του ότι υπό το φως της ευρωπαϊκής προοπτικής τα θετικά σημεία του σχεδίου Ανάν "μπορούν να αποδειχθούν υπέρτερα των αρνητικών" - ένα συμπέρασμα που κλίνει υπέρ του "ναι", αλλά και στην επισήμανση ότι, πάντως, τα αρνητικά σημεία είναι τόσα, ώστε απέτρεψαν μια συμφωνημένη λύση και ότι, άρα, εναπόκειται στον κυπριακό λαό να τα σταθμίσει χωρίς πιέσεις» (Από το κύριο άρθρο της «Καθημερινής»)

ΣΤΟ ΣΥΝΗΘΗ ΡΟΛΟ: «Το απόρρητο έγγραφο φέρει την υπογραφή της εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα Ντελ Πόντε και περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε στήσει ένα σύστημα Οφ Σορ εταιριών στην Κύπρο μέσα από τις οποίες γίνονταν το ξέπλυμα τεραστίων ποσών του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς» («Αυριανή»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εμμεσο «ναι», αποδραματοποιείται το «όχι»

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τι είπαν πίσω από τις πόρτες

ΤΑ ΝΕΑ: Δειλό «ναι» κατόπιν εορτής

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 3 ΝΑΙ, 1 ΟΧΙ με το βλέμμα στο αύριο

ΕΘΝΟΣ: ΕΙΠΑΝ «ΝΑΙ» ΑΛΛΑ... με ομπρέλα και στο «όχι»

Η ΑΥΓΗ: Τώρα πρωτοβουλίες για την αναβολή

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΝΑΙ στην εθνική ενότητα είπε ο Κ. Καραμανλής

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΞΕΚΑΘΑΡΟ «ΝΑΙ» και σχέδιο για διαχείριση του «ΟΧΙ»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΟΛΟΙ τις αποφάσεις των Ελληνοκυπρίων

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΡΧΗΓΩΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΛΕΚΑΣ

Η ΝΙΚΗ: Ο Καραμανλής είπε «ναι»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΑΖΙ ΣΤΟ «ΝΑΙ» ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΣΤΟ «ΟΧΙ»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ από το ναι που δεν αλλάζει το όχι

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΞΕΠΛΕΝΕ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ Ο ΤΑΣΣΟΣ

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΨΙΧΟΥΛΑ στον ιδιωτικό τομέα

Η ΧΩΡΑ: ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ για χιλιάδες Ελληνες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): ΤΑ «ΚΛΕΙΔΙΑ» των Πανελλαδικών

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οι εκβιασμοί

«Τα μηνύματα από τους εταίρους και συμμάχους είναι σαφή. Ολοι λένε ότι το σχέδιο Ανάν είναι το μόνο σχέδιο, το τελικό σχέδιο. Ολοι - Ευρωπαίοι και Αμερικανοί - ισχυρίζονται ότι μετά το "Οχι" των Ελληνοκυπρίων ξημερώνει μια δύσκολη για την Κύπρο μέρα» (Η Αποψη της «Απογευματινής»).

Η αντίθεση

«Το "όχι" ήθελε πολύ γερά κότσια. Το "ναι" θέλει διορατικό ρεαλισμό. Επικράτησε ο ρεαλισμός για λόγους υψίστου εθνικού συμφέροντος. Αλλά εκείνο που μετράει περισσότερο είναι το 75% του "όχι" των Ελληνοκυπρίων.

Οσο κι αν φαίνεται ανορθόδοξη η σκέψη, είναι ευλογημένη και χρήσιμη αυτή η χαώδης αντίθεση μεταξύ λαού και πολιτικής ηγεσίας στο θέμα του σχεδίου Ανάν. Και μακάρι να συνεχιστεί!...» (Ο Χρ. Πασαλάρης στον «Ελεύθερο Τύπο»).

Οι ερμηνείες...

«Αν υπάρχει μια φράση που έχει σημαδέψει το Κυπριακό από τη δεκαετία του '60 μέχρι και σήμερα είναι ότι "η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται". Και φυσικά αυτό το "συμπαρίσταται", ο καθένας το ερμηνεύει όπως θέλει» (Ο Ερ. Μπαρτζινόπουλος στο «Εθνος»).

Η απορία

«Για ποια συμπαράσταση στον κυπριακό λαό μπορούν να ομιλούν εκείνοι οι πολιτικοί αρχηγοί που τάχθηκαν υπέρ του "ναι" στο αμερικανοβρετανικό σχέδιο Ανάν; Δεν ξέρουν ότι ο βασανισμένος Ελληνισμός της Κύπρου δε θέλει ούτε να ακούει για τέτοια σχέδια, που μόνον στον ΟΗΕ δε γράφονται; Δεν ακούνε τουλάχιστον την αγωνία των ψηφοφόρων τους; Και καλά οι άλλοι, ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν έχει ακόμη ενημερωθεί ότι ο κόσμος που τον ανέδειξε για πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ αναρωτιέται πλέον: "Πού πάμε;". "Τι είμαστε;". " Μέχρι πού θα φτάσουμε;"» (Ο Γ. Ε. Διακογιάννης στα «Νέα»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ