ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ
Αλλοθι για σκληρή λιτότητα

Η κυβέρνηση ζήτησε τη διεξαγωγή προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για την οικονομία, όπου, κινδυνολογώντας, κάνει λόγο για σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα

Σταθερά και μεθοδευμένα η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να προετοιμάζει το έδαφος αφ' ενός για την εφαρμογή πολιτικής σκληρής λιτότητας, αφ' ετέρου για τη συσκότιση που απαιτείται προκειμένου να μην ικανοποιήσει υποσχέσεις που είχε μοιράσει αφειδώς προς τα λαϊκά στρώματα κατά την προεκλογική περίοδο.

Στα πλαίσια αυτά, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής απέστειλε χτες επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής Α. Ψαρούδα - Μπενάκη, με την οποία ζητά τη διεξαγωγή προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουλή, «προκειμένου να ενημερωθεί η εθνική αντιπροσωπεία και ο ελληνικός λαός για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας». Η συζήτηση θα γίνει τη μεθεπόμενη βδομάδα, ενώ στην επιστολή, όπως αναμενόταν, χρησιμοποιείται έντονα το στοιχείο της κινδυνολογίας για να περιγραφεί η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για ωραιοποίηση της κατάστασης από την προηγούμενη κυβέρνηση, για απόκρυψη στοιχείων και για την ύπαρξη σοβαρού δημοσιονομικού προβλήματος, με το οποίο είναι αντιμέτωπη η χώρα... Και όλα αυτά λέγονται - ενώ υποτίθεται ότι η δημοσιονομική απογραφή βρίσκεται σε εξέλιξη - χωρίς την παράθεση μέχρι σήμερα συγκεκριμένων στοιχείων, τα οποία αντικαθιστούν με γενικόλογες διακηρύξεις, που στόχο έχουν να εδραιώσουν την εικόνα ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα δημόσια οικονομικά. Κάτι βέβαια που δεν προκύπτει από το μόνο πραγματικό στοιχείο που έχουν δώσει μέχρι σήμερα στη δημοσιότητα. Οπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και έχει αποδεχτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2003 διαμορφώθηκε στο 2,95%. Ούτε 2,9%, αλλά ούτε και 3,1%, για να είμαστε και συνεπείς με το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Γιατί με καμιά οικονομική θεωρία δεν προκύπτει το συμπέρασμα ότι αν μια χώρα εμφανίσει δημοσιονομικό έλλειμμα 2,95%, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα.

Εξίσου γενικόλογες είναι και οι αναφορές για το τι θα πράξει η κυβέρνηση στον οικονομικό τομέα, καθώς στην επιστολή του ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει φράσεις «κλισέ» που είχε χρησιμοποιήσει κατά κόρον την προεκλογική περίοδο. Ετσι κάνει λόγο για την εφαρμογή «νέας οικονομικής πολιτικής» που θα δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης, με αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης. Βασικοί άξονες, κατά Καραμανλή, της πολιτικής αυτής θα είναι η τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, ένα νέο πλαίσιο αναπτυξιακών κινήτρων και μια ολοκληρωμένη πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποφεύγει να αναφερθεί σήμερα στην ουσία της οικονομικής πολιτικής, μια πολιτική σκληρής λιτότητας για τα λαϊκά στρώματα, με συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων και περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών, αλλά αυτό δε θέλει να φανεί σήμερα. Θέλει πρώτα να ξεπεράσει το σκόπελο των ευρωεκλογών και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και αμέσως μετά να μιλήσει με τη γλώσσα της ταξικής αλήθειας. Τα μέτρα πολιτικής αναμένεται να τα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.


ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ
Στους αγώνες η διέξοδος από τα προβλήματα

Δήλωση - κάλεσμα του βουλευτή του ΚΚΕ προς τους παραγωγούς της Λέσβου, για μαζική συμμετοχή στο παναγροτικό συλλαλητήριο της 22ας Απρίλη

«Είναι ζωτική ανάγκη το να γίνει αντιληπτό απ' όλους τους φορείς των αγροτών μας και κύρια τους ίδιους τους αγρότες ότι αν δε δώσουν τον αγώνα για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παραγωγή τους, το αύριο θα είναι ακόμα πιο χειρότερο απ' το σήμερα».

Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αγροτών Λέσβου, και βουλευτής του ΚΚΕ, Στ. Σκοπελίτης, με αφορμή το παναγροτικό συλλαλητήριο της 22ας Απρίλη που διοργανώνει η ΣΕΑ, στις 11 το πρωί στην πλ. Σαπφούς, στη Μυτιλήνη.

Ο Στ. Σκοπελίτης, υπογραμμίζει στη συνέχεια της δήλωσής του ότι «δε μας έφταναν τα προβλήματα που μας δημιουργεί συνεχώς η βαθιά αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων που κυβέρνησαν τη χώρα και βέβαια της σημερινής αφού κι αυτή συμφωνεί με τις αποφάσεις της, αλλά και γιατί απ' ό,τι δείχνουν τα πράγματα οι ζημιές που προξένησε η βαρυχειμωνιά στο φυτικό κύρια αλλά και στο άλλο αγροτικό κεφάλαιο είναι τεράστιες και θα αποβούν οδυνηρές στο εισόδημα των παραγωγών. Πρέπει λοιπόν όλοι μας, όλοι οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί, είτε αυτοί είναι ελαιοπαραγωγοί, είτε κτηνοτρόφοι, είτε ψαράδες, είτε πατατοπαραγωγοί κλπ., να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, αφού αυτούς αφορά. Και μια απόδειξη ότι είναι αποφασισμένοι να κινηθούν σε μια τέτοια κατεύθυνση θα αποτελέσει και η συμμετοχή τους στο παναγροτικό συλλαλητήριο της ερχόμενης Πέμπτης».

Καταλήγοντας τη δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΣΕΑ, τονίζει ότι «έτσι μόνο θα γίνει πιο αποτελεσματικός ο αγώνας μας για τα δίκαια αιτήματά μας, όπως είναι εκείνα που αφορούν την επιδότηση αλλά και την αποζημίωση για τις ζημιές που προξένησε η βαρυχειμωνιά στην παραγωγή και στο κεφάλαιό μας, αλλά και για μια άλλη πολιτική στον αγροτικό τομέα που θα μας δώσει τη δυνατότητα να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα και να αναπτύξουμε την παραγωγή και το εισόδημά μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ