Τετάρτη 9 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προωθεί την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας

Επιστρατεύει κάθε μέσο που θα εμποδίσει την εναντίωση στην αντιλαϊκή πολιτική, ενώ συνεχίζονται οι αιματηρές επιχειρήσεις του στρατού στις ανατολικές περιοχές

Σχολείο στο Κραματόρσκ που καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων ασφαλείας του Κιέβου
Σχολείο στο Κραματόρσκ που καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων ασφαλείας του Κιέβου
ΚΙΕΒΟ.-

Την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας μεθοδεύει η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, με διπλό στόχο: Από τη μια να συνεχίσει ανενόχλητη τις δολοφονικές επιδρομές στην Ανατολική Ουκρανία και από την άλλη να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα που έχουν συναποφασιστεί με ΔΝΤ - ΗΠΑ - ΕΕ.

«Βασιζόμενος σε πολλές αποδείξεις για τις παράνομες δραστηριότητες του Κομμουνιστικού Κόμματος, έλαβα την απόφαση να απευθύνω στο Περιφερειακό Διοικητικό Δικαστήριο αίτημα για την απαγόρευσή του», δήλωσε στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου ο Ουκρανός υπουργός Δικαιοσύνης Πάβλο Πετρένκο, όπως μετέδωσε και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ).

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «ITAR-TASS», το υπουργείο κατέθεσε αγωγή στο δικαστήριο. Ο υπουργός ανέφερε ότι παραδόθηκαν συνολικά 129 σελίδες με αποδείξεις και οπτικοακουστικό υλικό, που ενσωματώθηκε στην έρευνα η οποία διεξάγεται. Οπως ισχυρίστηκε, έχουν συγκεντρωθεί αποδείξεις για τη δράση του ΚΚ Ουκρανίας και παράνομες ενέργειές του, ειδικά ενέργειες που σχετίζονται με «παραβίαση του νόμου για τη δράση των πολιτικών κομμάτων, για αντισυνταγματική δράση, για υποστήριξη τρομοκρατών και αυτονομιστών, για ένοπλη απειλή, για οργάνωση αντι-ουκρανικών συγκεντρώσεων και εμπλοκή σε ενίσχυση των αυτονομιστών με όπλα».

Ο Πετρένκο τόνισε ότι το συγκεκριμένο υλικό ενισχύει ιδιαίτερα την προσφυγή της κυβέρνησης και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αυτή η πολιτική δύναμη πρέπει να εξουδετερωθεί».

Το αίτημα του υπουργείου έχει καταγραφεί, όμως δεν έχει ακόμη καθοριστεί η ημερομηνία εξέτασής του.

Τα σχέδια της ουκρανικής κυβέρνησης κατήγγειλε το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Σε δήλωσή του ο Α' Αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Ιβάν Μέλνικοφ τόνισε - σύμφωνα με το «ΙΤΑR TASS» - ότι «η ηγεσία του Κιέβου έχει κάνει μια σειρά κατασταλτικά βήματα τα οποία αναδεικνύουν το νεοναζιστικό χαρακτήρα της... Αναμφισβήτητα το ΚΚΡΟ έχει εξοργιστεί από την απειλή να βγάλουν τους συντρόφους μας στην παρανομία. Αλλά πιστεύουμε ότι η πίεση της διεθνούς κοινότητας θα τους βοηθήσει να παλέψουν στα δικαστήρια... έχει δημιουργηθεί το οικονομικό και κοινωνικό έδαφος να περάσουν στην αντεπίθεση».

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Στο μεταξύ, ο στρατός του Κιέβου συνεχίζει τις αιματηρές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Ουκρανία.

Χτες, από τους βομβαρδισμούς στην πόλη του Λουγκάνσκ χτυπήθηκε ένα λεωφορείο που μετέφερε επιβάτες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμα τέσσερις.

Ο νέος υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Βαλέρι Γκελετέι δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει μονομερής κατάπαυση του πυρός» εκ μέρους των ουκρανικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην Ανατολική Ουκρανία. «Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας το είπε ξεκάθαρα: Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, οποιουδήποτε είδους, θα είναι δυνατή μόνο αφού οι μαχητές θα έχουν οριστικά καταθέσει τα όπλα», συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις των εκπροσώπων των ουκρανικών αρχών «μας αποθαρρύνουν και απομακρύνουν κάθε ευκαιρία για επίτευξη εκεχειρίας», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγορώντας το Κίεβο ότι δεν τηρεί τα όσα υπέγραψε στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα περί «άμεσης, χωρίς όρους, διμερούς εκεχειρίας».

Επιπλέον, ο Αντρέι Κελίν, μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κατέθεσε αίτημα για να συγκληθεί εκτάκτως σύνοδος του ΟΑΣΕ.

Την Τρίτη, είχαν τηλεφωνική επαφή ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Ολάντ, που συμφώνησαν ότι η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει τις «αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες» με τις οποίες επιτρέπει και διευκολύνει τη διέλευση όπλων και μαχητών κατά μήκος των συνόρων και κάλεσαν τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «να ασκήσει πιέσεις επί των αυτονομιστών, ώστε να αποδεχθούν την έναρξη διαλόγου με την ουκρανική κυβέρνηση».

Τέλος, το «Ασοσιέιτεντ Πρες» επικαλούνταν χτες ανώνυμη διπλωματική πηγή από την ΕΕ σύμφωνα με την οποία σήμερα οι πρέσβεις των μελών - κρατών της λυκοσυμμαχίας πρόκειται να εξετάσουν στις Βρυξέλλες νέες περιπτώσεις Ρώσων στα οποία θα επιβληθούν κυρώσεις (π.χ. πάγωμα περιουσιακών στοιχείων) για την κατάσταση στην Ουκρανία.

  • «Θεωρούμε αυτό που συνέβη μια ακόμη μη φιλική ενέργεια της Ουάσιγκτον», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, καταγγέλλοντας την κράτηση του 30χρονου Ρώσου Ρόμαν Σελεζνιόφ από τις ΗΠΑ, με την κατηγορία της πειρατείας λογισμικού σε αμερικανικά καταστήματα λιανικής, ώστε να κλέψει τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών των πελατών τους.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σοβαρές συγκρούσεις στο Ντονμπάς(2020-02-20 00:00:00.0)
Παραβιάσεις εκεχειρίας και αντιπαράθεση για τους 20.000 κυανόκρανους(2017-11-16 00:00:00.0)
Με σχετική σιγή όπλων συνεχίζεται η αντιπαράθεση(2015-02-28 00:00:00.0)
Αλυσιδωτές εξελίξεις σε διπλωματικό και οικονομικό πεδίο(2014-08-09 00:00:00.0)
Βομβαρδίζουν σπίτια και σκοτώνουν αμάχους(2014-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ